kedd, január 17, 2017

Publicisztika

„Mindnyájan egy anyának vagyunk a testvérei.” Vajon hol hangzott el ez a blődség? Nem nehéz kitalálni. Persze, hogy a parlamentben.

Azt hittük, hogy a választások után elcsitulnak a politikai csatározások, dolgozni kezd a kormány, és az ország nagyjai végre azt teszik, amire a megbízatásuk szól. 

Jó lenne hinni, hogy a szociáldemokrata kormány által nagy hévvel bejelentett valamennyi változás úgy valósul meg, ahogy az első percekben a sokat nélkülözött, sok vesszőfutást megjárt beteg emberek vagy azok hozzátartozói remélik. 

 A legmorbidabb történeteknek is vannak humorosnak mondható mozzanataik. Ami most zajlik a SRI és a DNA környékén, ahhoz nem a morbid jelzőt célszerű használni, bár a mocsárban sosem lehet tudni, melyik lépés bizonyul végzetesnek.

A sors iróniájának nevezhető mindenekelőtt az, hogy a téli havazás minden évben meglepi a hatóságokat. 

Ha visszagondolunk a kampányidőszakra, a liberálisok akkoriban igencsak körbeudvarolták Cioloşt, azt remélve, hogy ha előretolják mint miniszterelnök-jelöltjüket, szavazatokat nyernek.

Mások olaszul tanulnak meg a munkahelyükön, és annyira megtetszik nekik a dallamos nyelv, hogy már le sem akarnak róla szállni. 

Hiányzik a költségvetés kasszájából tízmilliárd lej, jelentette be vasárnap este a kormányzó párt elnöke. Parlamenti vizsgálóbizottság felállításával fenyegetőzött.

Tarolt a Kaliforniai álom. Hét Golden Globe-díjra jelölték, és rekordot döntve, mind a hetet elnyerte.

A múlt hét végén ismét felkészületlenül, mintegy „rajtaütésszerűen” érte a tél a hatóságokat, és, ahogy lenni szokott, leállt az élet majdnem az egész országban.

Zárt ajtók mögött iktatták be Románia 17. oktatásügyi miniszterét, aki egy olyan szerelvényt vesz át, amelyről lekapcsolták a tudományos kutatás vagonjait. 

A régi és új iskolaigazgatókkal tartott évnyitó ülésen a liberális párti főtanfelügyelő asszony kijelentése nyomán a kollégáknak ajánlott mosoly egyesek arcáról gyorsan lefagyott.

Megszületett a döntés. A szociáldemokraták vezére villámgyorsan áthajtotta miniszterjelöltjeit a parlamenti bizottságokon.

Az év első közönséges csütörtökjén hová is mennénk ki, mikor odakinn mínusz fokok dühöngenek, az ember pedig, ha van ideje, a karácsonyi és szilveszteri sebeit nyalogatja.

Az oszlopadót és a benzin luxusadóját január elsejétől eltörölték, a héa 19%-ra csökkent. 

Egy dilemmát úgy lehet megkísérelni feloldani, ha az adott helyzetet alkotó összetevőket átrendezzük. Az eljárást hitelessé azzal tehetjük, ha az eredmény értelmes és értelmezhető ábra lesz.

Egy hét leforgása alatt a második meglepetésjelölttel rukkolt elő Liviu Dragnea, a parlamenti választásokon legtöbb szavazatot nyert Szociáldemokrata Párt elnöke, aki a Demokraták és Liberálisok Szövetségével (ALDE) közösen alakítana kormányt.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják: európai viszonylatban Romániában a legmagasabb a csecsemőhalandósági arány, valamint az anyai halálozási ráta.

A szónoklat természetesen megköveteli, hogy tartalmazzon itt-ott csipetnyi negatív elemet is, de csak olyan mértékben, mint a futó nyári zápor.

Punktum. Épp csak azt nem tette hozzá, hogy így diktálta úri kedve.

Karácsony előtt egy nappal, a korábbi évek „hagyományainak” megfelelően, lábra kapott a hír, hogy jövőre (újabb) világvége körvonalazódik a láthatáron.

Felemás érzésekkel felemás mérleget vonhatunk csupán az 1989-es forradalom 27. évfordulóján. Egyfelől, mert az akkori euforikus remények nagyrészt illúziónak bizonyultak.

A háznak lelke van – hallottam néhány nappal ezelőtt egy könyvbemutatón. Ott hangzott el, a könyv szerzője állította teljes bizonyossággal és hitelesen.

A biztonsági szakértők már rég arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a karácsonyi vásárok és újévi koncertek a terroristák kiemelt célpontjai lesznek. Sajnos igazuk lett.