vasárnap, december 17, 2017

Publicisztika

Tüntetéssel kezdődött az 1989-es rendszerváltás. A közel harminc évvel ezelőtti kommunistellenes forradalom szikrája Temesváron pattant ki december 15-én, majd átfogta az egész országot. 

Egykor nagy híve voltam, de ma is vagyok, a szellemi vetélkedőknek.

Noha a legnagyobb médiafigyelmet az igazságügyi törvénycsomag kapja mostanában, egyre több az arra utaló jel, hogy az állami intézményrendszerben sincsenek elragadtatva a kormányzat munkájától. Az elégedetlenek tábora csak gyarapodni fog az új esztendő érkeztével.

Be kell látnom, jegyzeteimben túlteng a negatívum, sokkal gyakrabban írok bírálandó jelenségekről, mint dicsérendőkről. Negativista lennék? 

A Szövetségi Képviselők Tanácsa múlt heti ülésén többször elhangzott, hogy az RMDSZ párbeszédet kíván folytatni a román társadalommal, a politikummal, az Ezer év Erdélyben.

 „Magad válj olyanná, amilyennek fiadat látni szeretnéd” – Eötvös József gyakran idézett tanácsa jut eszembe, amikor a gyermekek bántalmazásáról olvasok.

A munka komolyságáról már az sokat mond, hogy eleve a jelenleginél alacsonyabb euróárfolyammal tervezik a büdzsét, amikor semmilyen jel nem utal arra, hogy az európai deviza olcsóbb lehetne jövőre. 

Legutóbb, a múlt hét végén azért háborodott fel, mert a magyar politikusok nem vettek részt a román nemzeti ünnep marosvásárhelyi rendezvényein.

A medve nem játék, mondja egy bölcs székely élettapasztalatból és medveüldözésből (így is, úgy is, azaz fordítva, hogy bennünket hajkurász a medve) leszűrt aranymondás. 

Eddig is lehetett kételkedni abban, hogy a hatalom valóban komolyan veszi-e a prevenciós törvény tervezetét, amely a bírságokat kiszabható hivatalok szigorától védte volna a törvények dzsungelében nem szándékosan eltévedő kisvállalkozókat.

Csak ámulok és bámulok, hogy mik vannak. Így mondom, mert eléggé jól hangzik, de valójában már régóta alig van dolog, ami igazán meg tud döbbenteni, annyira ellentmondásos, abszurd a mai társadalom. 

Legnagyobb hazafinak az államfő bizonyult, akiről mindenki tudja, hogy románabb akar lenni a románoknál. 

Az emberiség története a betegségekkel való örökös küzdelem története is egyben. Mire egy kórképre megtalálja a gyógyszert, ami a súlyos, halálos kórt megszelídíti vagy fel is számolja, újabbak megjelenésével és előretörésével kell számolnia. 

Mintha más dimenziókban élnénk, párhuzamos pénzügyi világokban, elbeszélve egymás mellett. 

Furcsa dolgok történtek a múlt heti marosvásárhelyi tanácsülésen. Egy önkormányzati képviselő saját véleményének érvényesítése közben magáról megfeledkezve mérgezett nyilakat lövellt a magyar képviselők táborába.

Országos viszonylatban 391.000 gyermek egyáltalán nem jár iskolába. Akik járnak, azok közül tízből nyolc fejezi be az előírások szerinti kötelező tizedik osztályt.

A marosvásárhelyi tanács mai ülésén ismét előveszik a béremelések ügyét. 

A reggel mindig ugyanúgy kezdődik. Fél hétkor rápillantok a szembeni tömbház legfelső ablakára, ahol valaki még nálam is korábban kel. 

Vizsgálatért fordult a versenytanácshoz a mezőgazdasági miniszter az egyes termékeknél alaposan megugró élelmiszerárak tárgyában.

Lejárt a nagy könyves kótyavetye. Ne vegyék rossz néven a szláv eredetű szót, a könyvek megszállottjaként ismert írónőtől, a csíkszeredai Kozma Máriától kölcsönöztem, az ő legújabb kötetének címlapján szerepel ekképpen: Könyvbolondok – könyvek kótyavetyén.

Miközben a kormányfő arról beszél, hogy dübörög a gazdaság, kormányzati források szerint a Tudose-kabinet jövőre állítólag közalkalmazottak elbocsátására, különböző szociális juttatások megvonására készül, mert csak így lesz képes egyensúlyban tartani a 2018-as költségvetést.

Az elszabadult magyarellenesség, a nacionalista indulatkeltés újabb bizonyítéka, hogy Kelemen Hunortól, az RMDSZ elnökétől is vissza akarják vonni a Románia Csillaga érdemrendet. 

Eddig egyedül az igazságügy-miniszter látott pozitív üzenetet az Európai Bizottság által szerdán, a szakterület kapcsán közzétett országjelentésben, a szakmai szervezetek szerint egybehangzóan elmarasztaló a jelentés. 

Legfrissebb hír ugyanis, hogy a szakbizottságok után hétfőn a szenátus plénuma is elsöprő többséggel utasította el azt az ominózus törvénytervezetet, amely a romániai magyar közösség számára hivatalos ünneppé nyilvánítaná március 15-ét.