csütörtök, május 24, 2018

Publicisztika

Ismerősöm apja szegény szabó volt, ezt természetesen be kellett írni az életrajzba. Jól mutatott. 

A magánalapok megszüntetésére irányuló szándék mondhatni egyidős a regnáló kormánykoalícióval, a fogas kérdés a kivitelezés mikéntje, mert ezt botrány nélkül nem lehet megoldani.

Jöjjenek, jöjjenek! – mondanám biztatón, jöjjenek a marosvásárhelyi Kultúrpalota bal szárnyának III. emeletére.

Mint egy rossz bohózat csepűrágói, a bukaresti politikusok hetente újabb és újabb szenzációval etetik a nézettségfüggő médiát. 

Lapunk évről évre jelezte mind a nyolcadik osztályt lezáró képességvizsga, mind az érettségi vizsga értékelésekor, hogy az eredmény nem felel meg a valóságnak.

Több más tagállam mellett szép hazánk ellen is uniós bírósági eljárást indított az Európai Bizottság a légszennyezéssel kapcsolatos előírások megszegése miatt. 

Az már szállóige, hogy a tél meglepetésként, felkészületlenül éri a hatóságokat, de hogy a fizetőparkolás újra bevezetése is hasonló kapkodással, szinte rögtönzött módon történt, érthetetlen. 

Kezdjük talán egy aforizmával. Tanárosan hangzik, de nem az. Távolról sem. E sorok írójának találmánya. Vagyis: ha májusban sok eső esik, igyekezz minél több tartalékvizet beszerezni. 

Büntetést kockáztat az ország az Európai Bizottság részéről, ha az év végéig nem teljesíti az ivóvízhálózattal és csatornarendszerrel kapcsolatos saját, korábbi vállalásait. 

A liberálisok egyik alelnöke nagy dolgokat álmodik a maga és a pártja számára. 

Nem először és nem utoljára omlik össze az Országos Egészségbiztosítási Pénztár informatikai rendszere, aminek a kezelését az illetékesek képtelenek folyamatosan és biztosan kézben tartani. 

Május elején, éppen a szabad sajtó napján mutatta be a romániai sajtó- és szólásszabadság helyzetéről szóló éves jelentését az Active Watch. 

Hogyan jutottunk oda, hogy egy ilyen helyzet kialakuljon, eszkalálódjon, és az ország egyik legfontosabb szakterületén szinte megbénítsa a tevékenységet? 

Sohasem hittem volna, hogy a tánc bevonul az életembe. Valahogy nem illett oda. Vagy ebbe a nagy intellektuális kicsapongásnak hitt kalandozásba.

Az európai béke és egység ünnepe a mai nap, az Európa-nap. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepelik az egész kontinensen. 

Nagyban folynak a találgatások arról, hogy mit hoz a szeptemberre ígért új nyugdíjtörvény. 

Utazótársak vagyunk. Találkozásunk első pillanatától, sőt már jóval korábban egymásba kapaszkodtunk, valahol, a kívánságok várótermében, amikor még meg sem épült az első állomás. 

A liberálisok elnöke újra nagy hangon követeli az igazságügy-miniszter lemondását.

Most már elmondhatjuk, hogy a minimálbér-növekedés szempontjából felkerültünk a harmadik helyre (lentről), Románia után már csak Litvánia és Bulgária kullog. 

Hadaink betörtek Szentgyörgy városába. Ugyanez békésebb változatban: hadaink (elő- és utóőrseink) betértek hosszabb pihenőre Szentgyörgy városába. 

A pénteki nap híre volt, hogy Klaus Johannis államfő gondolt egy merészet és nagyot, és a „titkos” izraeli utazása kapcsán lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. 

Jó dolog a majális,/ iszik a nép, kajál is./ Megengedett minden dili,/ még a nap se csernobili! Vajon? ’86-tól sok ember gyanakszik, ha belepi a felhőtlen tavaszi ragyogás. 

Románia az utolsó helyen áll az Európai Unióban a közutak biztonságának tekintetében, és itt a legmagasabb a halálos közúti balesetek aránya – ez áll az Európai Bizottság statisztikájában.

Van egy újabb mutató, aminél Európa élvonalába tartozik országunk: a feketegazdaság mértékéről tett közzé a napokban egy felmérést a Nemzetközi Valutaalap.