vasárnap, április 30, 2017

Publicisztika

A strasbourgi emberjogi bíróság minapi ítéletében megállapította, hogy a romániai fegyházakban uralkodó állapotok ellentmondanak az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény előírásainak, amelyek tiltják az embertelen, megalázó bánásmódot.

Washington esővel fogadott. Szombat délelőtt volt, országszerte meghirdetett tüntetés az amerikai kormányzat tudomány-, oktatás- és kutatásszűkítő programja ellen.

Ahogy egyre több információ lát napvilágot a kormányzat adóreformötletéről, úgy válik mind világosabbá, hogy mekkora köd van odafent a fejekben.

Csapongjunk csak, tegyünk úgy, mint április. Ez a bolondos hónap nehezen adja meg magát.

A magyarellenesség „normális körülmények között” választási kampányok idején szokott nagyobb méreteket ölteni. 

Francia elnökválasztás    

Ha létezne a közéleti szereplők számára „hogyan csináljunk bolondot magunkból” vetélkedő, a kormányfő az adóbevételek ügyében tett csütörtöki nyilatkozatával toronymagas győzelmi esélyes lenne. 

Találékony kormányunk van. Tele vannak ötlettel ezek a miniszterek.

De egyes jogvédő szervezetek szerint sem bővültek a nyelvi jogok az egészségügyi törvények módosításával, és félrevezetőnek nevezik a nyelvi jogok bővülésének „ünneplését”. 

New Yorkban tavasz van, persze a miénk odaát Kelet-Európában haladóbb, ugyanis itt az orgona még csak mutogatja jövendő bugáját, Vermontban pedig, amely északabbra van, mint New York állam, a levelek még meg sem jelentek a lombhullatókon.

Úgy tartják, szél fúvatlanul nem indul, és ez igaz a magánnyugdíjak kapcsán a múlt héten kirobbant cirkuszra is. 

Vannak, akik ma még a zabolátlan zaba és vedelés következményeit sínylik, ahogy ez már lenni szokott a nagy sátoros ünnepek tájékán, de a többség inkább a jót őrzi meg magában az idei húsvétról.

Könnyed sétára szottyan kedvem a politika perifériáján. Talán meglepő, de mindjárt a nemzetinek, liberálisnak és pártnak nevezett gyülekezet esik az utamba.

A minap elugrottunk a Bözödi-tóhoz. Olyan csodálatos idő volt, amelyet a Fennvaló is motorozásra teremtett. A tavat körülvevő egykori poros földút már a múlté: aszfaltkígyó kanyarog a dombok között, viszi hátán a szájtátani vágyó kirándulót.

A városbíró gondolt egy merészet, és Károly walesi herceget meghívta Fehérvárra. Na nem Székesről ment a pecsétes levél, hanem innen a Maros-parti Gyulafehérvárról. 

Stockholm, Párizs, Nizza, Szentpétervár, London, Berlin, Brüsszel világvárosok. Rengeteg ember lakja, fővárosok vagy nagyon fontosak, mert nagy tömegű és sokszínű embercsoportokat fogadtak be a kormányzatok, az alkotmányok, a szokások, a történelem, a volt gyarmatok támasztotta lelkiismeret-furdalás, a nyugati demokráciák szabályai szerint. 

A költészet napja mindent visz ilyenkor, legalábbis tájainkon. A hét első felében egymást érték, érik a verses rendezvények. Igaz, nem csak József Attila született április 11-én, de számunkra valahogy ő testesíti meg a költészetet, és személyében a líra egészének kijár a főhajtás.

Szenvedés, terrorcselekmények, vallási fanatizmusból táplálkozó gyilkos indulatok. És ideológiavesztett, kalandor-álmú politikusok által megvezetett tömegek.

A rendszerváltás óta húzódó problémát jelent közösségünk számára a román nyelv oktatása és a cikluszáró, valamint az érettségi vizsgán való számonkérése magyar tannyelvű iskoláink végzőseitől. 

Caragiale is elismerően csettintene arra a viccre, amit a munkaügyi miniszter mondott: azért titkolóztak az új egységes bértörvény kapcsán, hogy a sajtónak ne adjanak pletykatémát.

A gyergyószentmiklósi tűzesetet kiváltó indulatok átterjedtek a közösségi médiára is. 

Talán leülünk átbeszélni a dolgot álságok nélkül.

A sors iróniája az volna, ha a politikai vihart kavart alkotmánybírósági döntés első áldozata Liviu Dragnea lenne. 

Rég volt, igaz volt. 310 éve ezen a napon II. Rákóczi Ferenc fejedelmi beiktatásával kezdődött a marosvásárhelyi országgyűlés.