csütörtök, június 21, 2018

Olvasó írja

Június 14-én a Magyar Házban sor került a Sorsfordító nők az elmúlt 100 évben című rendezvényre, amelyen a magyarsárosi és dicsőszentmártoni magyar nők vettek részt. 

A Marosszéki Harmónia férfikórussal kiegészülve, immár több mint száz torokból szólt az ének május 26-27-én a Száztagú Székely Férfikórus folyó évi találkozóján, melynek a Csíkszépvíz községhez tartozó Csíkborzsova volt a házigazdája.

Nem mindennapi találkozóra került sor május végén a gernyeszegi Teleki Domokos Általános Iskolában. 

Kopacz Imola pszichológus, klubunk vezetője minden évben ünnepek táján bált szervez a klubtagok nagy örömére. 

A Pro Pambus Mezőpanitért Ifjúsági Egyesület 3. alkalommal rendezte meg június 2-án, szombaton a családi pikniket a mezőpaniti óvoda udvarán. 

A Rákossi Lajos Általános Iskola ünnepi megemlékezést tartott fennállásának 150. évfordulója alkalmából. 

Az Iskola másként időszakában minden pedagógus arra törekszik, hogy a lehető legjobbat és leghasznosabbat biztosítsa diákjai számára. 

A Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozata keretében múlt vasárnap bensőséges és felemelő irodalmi délelőttre került sor a Bolyai téri unitárius templomban.

A Máltai Szeretetszolgálat tevékeny önkéntesei mindig megtalálják a megfelelő utat, hogy ott nyújtsanak segítő kezet, ahol szükség van erre. 

Kilenc órakor kezdődött az ünnepi megnyitó, Kopacz Imola klinikai szakpszichológus, főszervező köszöntötte a jelenlevőket. 

Húsz éve ballagott el az újraindult Marosvásárhelyi Református Kollégium első osztálya. 

1956 őszén több társával alapító tagként került az Állami Székely Népi Együtteshez.

Távozása nagy űrt hagyott a közösségi életünkben, de Isten kegyelmében továbbvisszük a vállalt feladatokat, hogy mi is eljuthassunk arra a piedesztálra, ahol a mi szeretett, jó Tórink állt.

„A természet csak egyetlen édesanyát adott nekünk, csak egyetlen édes anyanyelvet” (Kosztolányi Dezső)

– ez volt a témája  április 23-27. között a lengyelországi „Zespol Szkol Ponadgimnazjalnyck Nr. 1 im Jana Szczepanika w Krosnie” iskolában rendezett, az Erasmus+ „Schengen 2.0 – Élet Európában határok nélkül” program második találkozójának.

Dsida Jenő sorai zárták hétfőn, május 7-én este nyolc óra tájban azt az ünnepi műsort, amellyel a négy marosludasi néptánccsoport igyekezett megdobogtatni szeretteik szívét. 

Harmadik alkalommal rendeztük meg hétfőn, április 16-án, az „Én olvastam, tetszett! – Eu am citit, mi-a plăcut!” iskolák közötti olvasói vetélkedőt, ezennel Marosvásárhelyen. 

A küküllőszéplaki Pálffy Ágnes asszonykórus  április 29-én a testvértelepülés meghívására  a magyarországi Szászberekre látogatott, ahol részt vehettünk  a tavaszköszöntő majális keretében megszervezett énekkari  találkozón. 

Azt mondják a bölcsek, hogy akkor válunk igazán felnőtté, ha mind a két szülőnket elveszítettük. 

A 2018-as Szent György Napok alkalmával április 24-én sor került a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia szervezésében a már hagyománnyá vált Tavaszi szél vizet áraszt népdalvetélkedőre. 

Az első igazán szép tavaszi napon adakozó lelkületű szülőkkel és gyerekeikkel, valamint az őket irányító pedagógusokkal telt meg a mezőfelei Amicus idősotthon udvara.

Kopacz Imola pszichológus, a marosvásárhelyi Magányosok Klubjának vezetője álmodta meg e csodás kirándulást. 

Erdőcsinád népe emberemlékezet óta vigyáz hagyományaira: minden évben megtartja a katonabúcsúztatót, búcsút, szüreti bált, kosaras bált, húsvéti szerepes bált, és már 25 éve a Gyöngykoszorú néptánc-, népviselet- és népdaltalálkozót.

Az édesanya életet adó és fenntartó szent erő, így Isten segítőtársa.