csütörtök, szeptember 21, 2017

Oktatás

Amint a szándéklevelében olvasható, a díjat prof. dr. Theodora Benedek egyetemi tanár ajánlotta fel, aki marosvásárhelyi tanácsosként egyik fontos feladatának tekinti a fiatalok támogatását.

A látszat ellenére nem volt felhőtlen a hétfői iskolakezdés sem a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, sem a kezdő osztályaitól jogtalanul megfosztott Római Katolikus Teológiai Líceumban, amelynek a szerkezetét nem tartották meg, csak az osztályait csatolták a Bolyaihoz.

A tankönyvhiány és az át nem gondolt új rendeletek okozta nehézségek mellett a szülők egyik gondja az előkészítő osztályt végzett gyerek tudásszintje, vagy a negyedikből az ötödik osztályba való átmenet nehézségei. 

A marosvásárhelyi iskolákban szeptember 11-én jó körülmények közt kezdődhet a tanítás, a javítási munkálatokat befejezték – nyilatkozta szerdai sajtótájékoztatóján Dorin Florea polgármester.

A szervezet önkéntesei egész éjjel csomagolták a füzeteket, tolltartókat, tollakat, színes ceruzákat és egyéb tanszereket, értékes csomagot állítva össze a rászoruló gyermekeknek. 

Hétfőn kezdetét veszi a tanév, a Maros Megyei Tanács azonban egyelőre még nem írta alá a szerződéseket a Tej és kifli program keretében juttatott tízóraicsomagok biztosítására. 

Szerdán délben a jegyeikkel elégedetlen, óvást benyújtó pótérettségizők is megtudták, jogosultak-e érettségi oklevélre, vagy jövőre újból vizsgázniuk kell.

A www.szulofoldonmagyarul.ro honlapon megtekinthető a kifizetési ütemezés.

Szeptember 14-én pótfelvételi vizsgát tart a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti Kara.

A szaktárca vezetője kifejtette: a szülőkkel, diákokkal, szakszervezetekkel még februárban megegyezett arról a szaktárca, hogy egy tanévnek 35-36 tanítási hétből kell állnia, ezért a 2017–2018-as tanévet muszáj szeptember 11-én megkezdeni. 

Megyénkben 1194 diák jelentkezett pótérettségire, közülük 918-an jelentek meg a vizsgán, 274-en hiányoztak. 

Szeptember 1-jén megkezdődött a beiratkozás a júliusi felvételi után betöltetlen maradt helyekre az Erdélyi Református Egyházkerülethez tartozó kántor-tanítóképzőben, amely egyben a Károli Gáspár Református Egyetem kihelyezett tagozata.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának marosvásárhelyi tagozata őszi felvételit hirdet az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakra.

Számos Maros megyei tanintézetnek nincs végleges egészségügyi működési engedélye, ugyanakkor több óvoda és iskola nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel.

Az ideiglenes eredményeket szeptember elsején, pénteken, a fellebbezések utáni végső vizsgajegyeket 6-án, jövő szerdán függesztik ki. 

A diákok érdekképviseleteinek kezdeményezésére elképzelhető, hogy az oktatási minisztérium a 2018-as érettségi szóbeli vizsgáit februárra időzíti, így nem kellene kánikulában szóbelizni, ráadásul az írásbeli vizsgákra is jobban fel lehetne készülni.

A játékok októbertől kikölcsönözhetők. 

Kedden még be lehet iratkozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum cikluskezdő előkészítő, ötödik és három kilencedik osztályába. 

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának marosvásárhelyi tagozata őszi felvételit hirdet az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakra.

Augusztus 25-étől, péntektől 31-éig, csütörtökig zajlanak a pótérettségi szóbeli vizsgái.

Miközben a megyei tanfelügyelőség arra készül, hogy a táblabíróság döntésének kiközlése alapján szeptember elsejétől megszüntesse a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumot, jó hír érkezett a pápai nunciustól. 

A Marosszéki Közösségi Alapítvány pályázatot hirdet futóbiciklik és kellékek beszerzésére.

Forradalom (Revoluţiei) utca 45. szám

Elindult a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány fiatal startuppereket támogató, egyéves mentor- programja. A pályázat célja az innováció és társadalmi felelősségvállalás erősítése a Kárpát-medencei fiatal tehetségek körében.