kedd, június 19, 2018

Oktatás

Mintegy száz énekesmadarat mentettek meg jelképesen a marosvásárhelyi állatkert legutóbbi foglalkozásának résztvevői. 

Búcsút véve az idei tanévtől, adós vagyok még egy beszélgetéssel. 

Országszerte 171.017 ezer nyolcadikos búcsúzott el iskolájától az elmúlt napokban. Maros megye egyes tanintézeteiben már csütörtökön lezajlott a ballagási ünnepség, a legtöbb helyen azonban pénteken csengették ki a kisérettségire készülőket. 

Néhány napja országos kiránduláson jártak nyárádmenti iskolások. Ezúttal Erdély északnyugati csücskét járták be, de mint kiderült, Dél-Erdély, a Duna és Bukarest sem idegen úti cél számukra.

Első alkalommal lesz házigazdája Maros megyei iskola a Bolyai Nyári Akadémia valamely szekciójának. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara június 11–18. között ismét megszervezi a két évvel ezelőtt elindított MASZIDI-t, a magyar színházi diáktalálkozót.

A Studium Prospero Alapítvány és partnerei ebben az évben is megszervezik a már hagyományossá vált vártemplomi ballagást, amelyen a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatos végzőseit búcsúztatják.

Maros, Kolozs, Hargita, Kovászna és Brassó megyei középiskolásokat vár a szervező Outward Bound a Többre vagyunk képesek című vetélkedőre. 

Egy hónap múlva kicsi, még kisebb és nagyra nőtt „gézengúzok” veszik birtokba a nyárádszentlászlói Pásztortűz panziót és környékét. 

Az újonnan létrejött internetes felület célja egy helyre gyűjteni minden olyan tábort, amelyet az országban a magyar gyermekek és felnőttek számára szerveznek. 

A végzősök ezen a héten június 8-áig iratkozhatnak be a kisérettségire, amely június 11-én a román nyelv és irodalomból zajló vizsgával kezdődik.

Akárcsak az országúton száguldó autós, nemsokára fontos kilométerkőhöz érnek a nyolcadikosok. 

június 2-án, szombaton reggel 9 órai kezdettel

Idén is háromnapos rendezvénysorozat keretében ballagnak a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának végzős hallgatói. 

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág honismereti, biológiai és természetismereti vetélkedőt V–VIII. osztályos diákok számára. 

Miközben növelte a romániai felsőoktatás tandíjmentes helyeinek számát, a közoktatási minisztérium a rangsorban az első helyen álló egyetemeknek kevesebb államilag támogatott helyet biztosított. 

Pénteken utoljára szólalt meg a csengőszó a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum harminckilenc végzős diákja számára, értük öltözött ünneplőbe a kisváros, borult virágba az iskolaépület.

Idén is háromnapos rendezvénysorozat keretében ballagnak a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának végzős hallgatói. 

Maros megyében 3548 végzősnek – közülük mintegy 1400 magyar diáknak – szólt utoljára az iskolacsengő. 

Május 23-án megkezdődtek a ballagási ünnepségek a megyében.

Esős időben az ünnepséget a templomban tartják meg.

június 8-án 19 órakor

május 26-án, szombaton délelőtt 10 órakor

Azokat a szülőket is várják, akiknek semmilyen funkciójuk nincs, de szeretnének cselekvően részt venni e tevékenységben.