szombat, február 25, 2017

Oktatás

MTI

Átadták az Ifjúsági Bolyai Pályázat elismeréseit szerdán Budapesten. 

Apró pillangófiú, poliplány, fekete süveges boszorka, megannyi hercegnő és még sokféle mesehős vette birtokba kedd délután a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskola tornatermét. 

Búzásbesenyő azok közé a ritka vidéki települések közé tartozik, ahol nemcsak korszerűsíteni, hanem bővíteni is kell az óvodát. 

A Nyitott kapuk címet viselő esemény március elsejéig tart, ezalatt bemutatkoznak az intézmény színész, bábszínész, rendező, teatrológia, látványtervező, multimédia és zenepedagógia szakos hallgatói, valamint oktatói. 

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) február és május között felvételi felkészítőt szervez magyar nyelven biológiából és szerves kémiából.

a vajdaszentiványi iskolában

Február 20 – március 1. között kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Nyitott kapuk rendezvénysorozatára. 

Tehetséggondozó programokat szervez és támogat közép- és általános iskolás diákok számára a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara.

A koronkai Tholdalagi Mihály Általános Iskola szülői bizottsága közleményt küldött szerkesztőségünkbe, melyben elismerik, hogy a megyei tanfelügyelőség legújabb döntése elvi síkon tükrözi a kéréseikben megfogalmazottakat és „a mesterségesen kialakult feszült helyzetet ezennel megszünteti”. 

2016-ban Maros megyében 12 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt iskolai környezetben, mint egy évvel korábban.

A megyei fordulóra március 11-én az ákosfalvi iskolában kerül sor.

Székely Szilárd reményét fejezte ki, hogy visszatér a normális kerékvágásba az élet az iskolában, és sikerül behozni a lemaradásokat. 

Az első félévi mérleg alapján sikeres szereplések egész soráról számolhatnak be a Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum diákjai, ami elégtételt jelent szaktanáraik és az iskola vezetősége számára is. 

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum nemrég felújított négy osztálytermével 11-re bővült azon helyiségek száma, amelyek korszerű körülményeket biztosítanak az oktatáshoz. 

A tanítás június 17-én zárul.

Idén is megszervezésre kerül a nagy népszerűségnek örvendő Kiskukta Napok a Petry Látványműhely és Múzeumban. 

Alattomos feljelentések, mondvacsinált leváltások és a törvényeknek ellentmondó kinevezések után a koronkai Tholdalagi Mihály Általános Iskolába járó gyermekek szülei azt mondták, hogy elég.

A diákok kilenc hetet járnak iskolába, a tavaszi szünidő ugyanis a húsvéti ünnep lejártával, április 19-én, szerdán kezdődik. 

A félévek közötti vakációban a diákok térítésmentesen ismerhetik meg Anna történetét a Néprajzi és Népművészeti Múzeumban

A megyei törvényszék közigazgatási és adóügyi részlegén február 27-re tűzték ki a következő időpontot a kedden soron levő két peres ügy tárgyalására. 

MTI

Ismét a korábbi, 22.400 forintos fejenkénti támogatási összeggel hirdeti meg a nemzetpolitikai államtitkárság a külhoni magyarság oktatási-nevelési támogatását.

MTI

A versenyre anyaországi és erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, valamint délvidéki általános és középiskolás fiatalok háromfős csapatainak jelentkezését várják.

Február 7-én tartják az első tárgyalást a megyei törvényszék közigazgatási és adóügyi részlegén abban a perben, amelyet az Unirea középiskolába járó román diákok szülei indítottak a megyei tanfelügyelőség ellen, amiért engedélyezte a diákok átcsoportosítását.

Korszerű tanműhelyek felszerelésére nyert támogatást a Bethlen Gábor Alaptól a nyárádszeredai és az erdőszentgyörgyi középiskola.