vasárnap, május 28, 2017

Oktatás

Pénteken utoljára szólalt meg a csengő a szeredai Bocskai István elméleti középiskola tizenkettedikeseinek is, akik a Gaudeamus igitur... dallamára vonultak ki az iskolából a művelődési ház színpadára.

Zuhogó esőben búcsúztak iskolájuktól péntek délelőtt a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Református Kollégium és a Római Katolikus Teológiai Líceum végzős diákjai. 

Június elsején, csütörtökön 10-18 óra között gyermeknapi játszóházat szerveznek a színház előcsarnokában.

Szerdán délelőtt elkezdődött Maros megyében a középiskolai évektől búcsúzó diákok ballagási ünnepségeinek sorozata.

Kiállítással egybekötött sajtótájékoztatón mutatták be tegnap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara hallgatóinak a közelmúltban megrendezett különböző versenyeken elért eredményeit.

Országos döntőn mérkőzhettek meg a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ) legkitartóbb őrsei.

Ezen a héten búcsúznak el tanintézeteiktől a tizenkettedikes diákok. 

Angol tábor; Kaland7

Szórakoztató produkciók, valamint a szemekbe könnyeket csaló, őszinte vallomások tették különlegessé a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem pénteki ballagási ünnepségét. 

Kastélyok diákszemmel – egy tavalyi végzős könyvbemutatója –, izgalmas kutatásokból született dolgozatok, több száz díjazott kisiskolás és fiatal – az ötödik Bolyais Tehetségnap pillanatképei.

Az irodába 1.132 hiányos pályázat érkezett, a leggyakrabban előforduló hiányosság a szülő érvénytelen vagy hiányzó személyazonossági igazolványa.

A hét végén a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban zajlott a Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaverseny XVI. fordulója. 

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első alkalommal adományozott Doctor Honoris Causa címet.

MTI

Új marosvásárhelyi tanintézmény létrehozásának eljárását indítja el az RMDSZ, miután a megye prefektusa kifogásolta a római katolikus líceum újbóli létrehozásáról szóló május eleji önkormányzati határozatokat.

Az is elhangzott, hogy számba kellene venni azokat az erdélyi származású oktatókat, akik hajlandóak lennének Erdélyben is tanítani, és ennek érdekében honosítanák a diplomájukat.

Tizedik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen május utolsó szombatján az óvodások sportolimpiáját, amelyre nemcsak a megyeközpontbeli, hanem vidéki óvodák jelentkezését is várják. 

A május 8-án tartott sajtótájékoztatón hirdették meg az RMPSZ idei, 25. Bolyai Nyári Akadémia szekcióinak képzéseit.

július 2-8. között

Az Outward Bound Románia egyhetes kalandtábort szervez a nyári vakációban, amelyre július 9-15. között várják a 13-18 év közötti fiatalokat.

Akadályokat leküzdő, kincskereső lepkékké, dongókká, szorgos hangyákká változtak csütörtök délelőtt a marosvásárhelyi Szentjánosbogár napközi óvodásai. 

A Romániai Magyar Cserkészszövetség május 20-án Segesváron szervezi meg a MaKCseV szövetségi vetélkedő országos döntőjét.

Május 19-én délelőtt 11 órakor tartják a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős hallgatóinak ballagási ünnepségét a Köteles utcai Stúdió Színházban.

Május 17–18. 

Az eredmények alapján kimutatható, hogy az EU jelentős lemaradást halmozott fel az utóbbi 15 évben.