csütörtök, február 22, 2018

Oktatás

Az első felkészítő február 24-én reggel 9 órakor kezdődik. 

A Bolyai Diákszövetség és a Bolyai Collegium Alapítvány szervezésében február 23-án, pénteken 13 órától először kerül megrendezésre a BOLYAIATHLON, azaz a Bolyai téli olimpia. 

Egy logopédusra 500 gyerek jut, egy pszichológusnak pedig 800 iskolást vagy 400 óvodáskorú gyereket kell kiszolgálnia. 

A marosvásárhelyi Artecotur Egyesület média és irodalmi alkotócsoportot indít középiskolásoknak. 

A megyei tanfelügyelőség idénre is meghirdette a Nagyapó mesefája mesemondó versenyt. A felmenő rendszerű verseny részei az osztályi, iskolai, körzeti és megyei szakaszok. 

Az induló tíz közül a Bolyai Farkas középiskolában megtartott elődöntő öt győztes csapata képviseli Marosvásárhelyt az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom márciusi 14-i megyei döntőjén, amelyen a vidéki iskolákból szintén öt csapat vesz részt. 

Az előkészítő osztálytól nyolcadikig teljes létszámú önálló magyar tannyelvű osztályokkal működő iskola alig vette fel az erdélyi fejedelem nevét, összevonták a sáromberki technológiai szakközépiskolával, amelytől most elválni készülnek. 

Pénteken, február 16-án nyílt nap lesz a Friedrich Schiller Általános Iskolában, ahová 9 és 12 óra között várják az érdeklődő szülőket, óvónőket és óvodásokat, hogy betekintést nyerjenek az iskola életébe. 

A három bevont iskola pedig azt próbálta ki, hogyan működik az a tananyag, amit a FÖK munkatársai elkészítettek, esetleg mit kell rajta változtatni.

A pályamunkák beküldési határideje február 26.

Hétfőn és kedden román nyelvből, szerdán és csütörtökön anyanyelvből szóbeliznek az érettségizők.

A tanügyminisztérium március 5–7-re időzítette a kisérettségire készülő nyolcadikos diákok próbavizsgáit. 

„A 2018/2019-es tanév szeptember 10-én kezdődik, a téli vakáció pedig háromhetes lesz.”

Az idei érettségi első szakasza február 12-én, hétfőn kezdődik a román nyelvi készségeket felmérő szóbeli vizsgával. 

Múlt hét végén 28. alkalommal tartották meg az erdélyi magyar matematikaversenyt, amely egyben az első országos magyar matematikaolimpia is volt. 

Az erdélyi szakmai fejlesztési program 2017 decemberében az Óvodapedagógus a gyermekközpontú óvodában címmel szervezett nyitókonferenciákkal vette kezdetét, ahol a résztvevők a program keretében tervezett módszertani továbbképzések tartalmi felépítésével ismerkedhettek meg.

Liviu Pop volt oktatási miniszter hétfőn azt mondta, törvényjavaslatot nyújt be, hogy az elemi oktatásban töröljék el a minősítéseket, és a diákok értékelése európai modell szerint történjen.

Március 5-e és 7-e között szervezi meg az oktatási minisztérium a nyolcadikosok képességfelmérő próbavizsgáját, március 19-e és 22-e között a próbaérettségi írásbeli vizsgáit. 

Múlt hét végén rendezték meg a szalagavató ünnepséget a szovátai Domokos Kázmér Szakközpiskolában, ezzel mintegy 80 diákot nyilvánítottak jelképesen felnőtté.

február 5–9. között

Egyedi kezdeményezés az Örökségünk őrei mozgalomban, hogy egy diákcsapat az általuk örökbe fogadott épületben idegenvezetést vállal. 

Meghirdették a 2017/2018-as tanév Szülőföldön magyarul pályázati felhívását. A leadási határidő március 14.

Február másodikáig lehet beiratkozni a 2018-as érettségi első vizsgaidőszakára – derül ki az oktatási minisztérium ütemtervéből. 

A 2017–18-as tanév második féléve február 12-én kezdődik.