kedd, január 17, 2017

Oktatás

A vizsgaidőszak egyes egyetemeken már rögtön az ünnepek után, január első hetében elkezdődött, máshol még mindig maradt némi idő a felkészülésre.

január 14-én, szombaton

Az intézkedés mintegy 400 gyermeket érintett. 

Az Agerpres szerint 40 perces órákat tartottak az elmúlt két napban a marosvásárhelyi Unirea Főgimnáziumban, mivel három tanteremben nincs megfelelő fűtés – nyilatkozta a hírügynökségnek Aurora Manuela Stănescu igazgató. 

Az oktatás a Posta utca 2. szám alatti volt bábszínházi épületben lesz.

A tanintézmények vezető tisztségeinek a betöltésére szervezett versenyvizsga nyomán váltás történt a Bolyai Farkas Elméleti Líceum élén is.

Milyen elképzelésekkel veszik át az iskola vezetését, melyek voltak menedzseri tervük fő pontjai? Mit szeretnének megtartani és min kívánnak változtatni? – kérdeztem a Bolyai Farkas Elméleti Líceum új vezetőitől, Mátéfi István igazgatótól és Hajdu Zoltán aligazgatótól. 

1+1 jegyvásárlási akció diákok és pedagógusok számára az Olbrin Joachim csodálatos utazása című előadásokra

 

- középiskolás diákok számára -

Nem mindennapi nagygyűlésen vették át kinevezésüket a megyénkben levő iskolák, óvodák új igazgatói és aligazgatói, akik sikeresen szerepeltek a decemberi versenyvizsgán, és azok is, akiket annak a 83 tanintézménynek az élére neveztek  ki ideiglenesen, ahol nem volt jelentkező a megmérettetésre.

A nagy ünnepre, Krisztus születésére készülve a hónapok óta tartó megpróbáltatások során is szeretetteljes hangulattal telt meg a Római Katolikus Teológiai Líceum díszterme.

Január 8-áig vakációznak az óvodások, iskolások. 

Izgalmas pillanatokat tartogatott december második fele a versenyezni szerető, szépen olvasó, helyesen író, kreatív kis- és nagyobb diákok számára.

Az Ortoprofil cég vezetősége, dr. Boga Ferenc és Frunda György minden évben ösztöndíjjal támogat tehetséges orvostanhallgató diákokat a továbbtanulásban.

A Sapientia EMTE akadémiai közössége 2016. de-cember 14-én újraválasztotta dr. Dávid László professzort az egyetem rektori tisztségébe.

Két éve világbanki támogatásból kívül-belül újjászületett a mezőcsávási iskola, a legtöbb helybéli szülő mégis továbbra is a városban taníttatja gyermekét.

A támogatás odaítéléséről az MTA, valamint a Studium-Prospero Alapítvány által létrehozott elbíráló bizottság dönt, január 12-ig hirdetnek eredményt.

Korántsem hozta a várt eredményeket a tanintézmények igazgatói és aligazgatói állásainak betöltésére szervezett versenyvizsga, amely két hónapon keresztül tartott. 

Leglényegesebb összetevő a család, szeretteink (a számunkra legközelibb emberek, akár barátok is) mint összekötő láncszemek, a koszorú alapjai. 

Itt élünk, és naponta látjuk a dolgokat, részesei vagyunk a körülöttünk történő eseményeknek. Sokunk úgy gondolja, hogy ezek nem alakulnak kedvezően.

Dr. Nadia Raţă megyei főtanfelügyelő és Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes kedden délután megbeszélést folytatott a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum szülői és tanári közösségével, ez utóbbiak kérésére. 

A belépés ingyenes. 

A díjak: I. díj 500 lej, II. díj 300 lej, III. díj 200 lej. 

Kétségbeesett sajtótájékoztatót tartott a napokban a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum tantestülete. Az iskola alkalmazottai nem kapták meg a novemberi járandóságukat, és a tanintézet nem tudja kifizetni a szolgáltatóit sem.