kedd, február 21, 2017

Nemzetközi élet

MTI

Horvátország támogatja Koszovó függetlenségét és területi épségét, valamint segíteni kívánja intézményei megerősödését, továbbá az Európai Unió és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodás mielőbbi végrehajtását.

MTI

Johannes Dimroth a berlini kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette a jogszabálytervezet előkészítéséről szóló sajtóhíreket, de aláhúzta, hogy nem lehet számolni az új szabályozás közeli életbe lépésével.

MTI

„Görögország nemzetközi hitelezői közös álláspontra jutottak Görögország makrogazdasági kiigazítási programjával kapcsolatban.”

MTI

Washington ki fog tartani a NATO-beli és európai szövetségesei mellett, de elvárja tőlük a védelmi kiadások növelését – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök szombaton, az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) második napján.

MTI

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy az osztrák adófizetők csúszópénzeket finanszíroztak.” 

MTI

Befejeződött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet második legfontosabb szíriai központjának, Báb városának a felszabadítása.

MTI

Baleset történt csütörtökön egy vegyi üzemben a németországi Oberhausenben, 150 ember megsérült. 

MTI

Sean Spicer fehér házi szóvivő keddi nyilatkozatában azt mondta: Donald Trump amerikai elnök elvárja az orosz kormányzattól az ukrajnai erőszak csökkentését és a Krím visszaadását.

MTI

Jóváhagyta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) az Európai Parlament, az egyezményt 408 igen szavazattal, 254 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a testület szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

MTI

A NATO továbbra is a transzatlanti kapcsolatok alapköve, képes lesz alkalmazkodni a változó biztonsági kihívásokhoz – jelentette ki sajtótájékoztatóján James Mattis új amerikai védelmi miniszter a katonai szervezet szerdai brüsszeli ülése előtt.

MTI

Az európai NATO-tagállamok közül tavaly csak Görögország és Észtország teljesítette az atlanti szövetség által a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot.

MTI

Emmanuel Macron, a francia szocialista kormány függetlenként induló volt gazdasági minisztere továbbra is fölényes győzelmet aratna Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke felett.

MTI

Kilenc embert elsodort egy lavina hétfő délelőtt a francia Alpokban, Tignes település közelében, legalább négyen meghaltak. 

Ausztria frissen megválasztott elnöke, Alexander Van der Bellen első külföldi útján Strasbourgba látogat, és felszólal az Európai Parlamentben.

MTI

Az előzetes eljárást végző nyomozók által összeállított dosszié alapján az ügyészség a két utóbbi lehetőség közül fog a jövő héten választani.

MTI

Csaknem háromnegyedes többséggel megválasztotta Frank-Walter Steinmeiert Németország szövetségi elnökének vasárnap Berlinben a német szövetségi közgyűlés. 

MTI

A délelőtt 10 órakor történt balesetben öten „könnyebb füstmérgezést” szenvedtek, de senki nem sérült meg.

MTI

El kell hagynia Julian Assange-nak Ecuador londoni nagykövetségét, ha a dél-amerikai országban a jövő heti elnökválasztáson a legfőbb ellenzéki jelölt nyer.

MTI

Küszöbönálló terrortámadás gyanúja miatt nagyszabású razziát tartottak és őrizetbe vettek két, közveszélyes iszlamistaként számon tartott férfit a németországi Göttingenben csütörtökre virradóra.

MTI

Zágráb célja mielőbb csatlakozni a belső határel-lenőrzés nélküli schengeni övezethez, az elmúlt hat hónapban pedig nagy előrelépést ért el az Európai Bizottsággal (EB) folytatott párbeszédben ezen a téren.

MTI

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Frexit, vagyis Franciaország esetleges kiléptetése az EU-ból és az euróövezetből akkor is igen komoly politikai és jogi akadályokba ütközne, ha a tavaszi elnökválasztást Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője nyerné.

MTI

Az exelnök ügyvédje jelezte: fellebbez a döntés ellen. 

MTI

Az Egyesült Államok annyit kér valamennyi NATO-tagországtól, hogy teljes egészében teljesítse pénzügyi hozzájárulását a szövetséghez – mondta hétfőn Tampában tartott beszédében Donald Trump amerikai elnök.

MTI

A legnagyobb brit vállalatok zöme már érzi a Brexit negatív következményeit, és nagy többségük az üzleti környezet további romlására számít a hétfőn közzétett legfrissebb felmérés szerint.