péntek, január 20, 2017

Nemzetközi élet

MTI

Egy idős férfira ráomlott a saját istállója és megölte a szerdai közép-olaszországi földrengésben, amelynek több más halálos áldozata és eltűntje is van, elsősorban a Pescara közelében lavinától betemetett szállodában.

MTI

Barack Obama rendkívül népszerű, de politikailag erőtlen elnökként búcsúzik, és ennek egyik oka elemzők szerint az, hogy a Demokrata Párt katasztrofális zuhanást él meg.

MTI

Donald Trump megválasztott amerikai elnök nem szeret ugyan twitterezni, de elnökként sem mond le róla, mert úgy véli, a sajtó nem tisztességes vele.

MTI

A mai a „legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.

MTI

A hulladékot felhasználó brüsszeli lakossági távfűtés hálózatára állhat át a belga királyi palota a belügyminiszter tervei szerint – közölte a La Libre Belgique belga napilap szerdán.

MTI

Michel Sapin francia gazdasági miniszter szerint az Egyesült Királyság improvizál a Brexit kezelésében.

MTI

Tiltakozását fejezte ki kedden a strasbourgi városvezetés az Európai Parlament (EP) elnöki tisztjéért induló jelöltek azon tervei ellen, amelyek szerint az uniós képviselőtestület munkáját egy helyszínen, Brüsszelben kellene összevonni.

MTI

Elutasította a német alkotmánybíróság kedden a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-Demokrata Párt betiltására a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat által tett indítványt.

MTI

Terrorizmus finanszírozásának vádjával Ukrajna keresetet nyújtott be Oroszország ellen az ENSZ Nemzetközi Bíróságán – közölte a hágai székhelyű bíróság kedden.

MTI

Kijev hivatalos levelet kapott az ENSZ-től, és ebben a világszervezet megerősíti annak a dokumentumnak a valódiságát, amelyben Viktor Janukovics leváltott elnök írásban kérte az orosz hadsereg beavatkozását Ukrajnában.

Az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítási javaslat 18 pontjából péntek estig 9-et elfogadott a török parlament. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által benyújtott tervezet vitája múlt hétfőn kezdődött Ankarában.

Meghalt Udo Ulfkotte német újságíró, közíró, számos sikerkönyv szerzője – közölte a hét végén könyvei kiadója.

Egy párizsi ékszerboltból ellopott értékes gyémántgyűrű nyomára bukkantak az ügyészek és rendőrök, miután hét bukaresti helyszínen tartottak házkutatást.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a The Wall Street Journal című lapnak adott interjújában bejelentette, hogy találkozót tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Oroszország évek óta törekszik a közvélemény és a politikai viták befolyásolására az Európai Unió országaiban, és igyekszik éket verni Európa és az Egyesült Államok közé.

Éjszakai szállásként használhatják a hajléktalanok a Vatikán tulajdonában levő egyik templomot az olasz főváros központjában – jelentette pénteken a l’Osservatore Romano szentszéki napilap.

Az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésén egyebek mellett vitára kerül sor a máltai EU-elnökség prioritásairól Joseph Muscat miniszterelnökkel. 

MTI

A brit lap név nélkül idézett amerikai forrásai szerint Steele brit kormányilletékesektől kért engedélyt arra, hogy tárgyalhasson az FBI embereivel, és az engedélyt meg is kapta. 

MTI

A többnapos eredménytelen kompromisszumkeresés után az ülősztrájk beszüntetését Schetyna azzal indokolta, hogy a PO-nak „sikerült elérnie a sajtó jelenlétét a parlamentben”.

MTI

Milos Zeman a szlovák elnökség idején bemutatott, a migráció kezelésére irányuló, „hatékony szolidaritás” néven ismertté vált javaslattal kapcsolatban leszögezte: a hatékony szolidaritás nem lehet kikényszerített szolidaritás. 

MTI

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön csalásnak minősítette az izraeli–palesztin viszály rendezése érdekében vasárnapra Párizsba összehívott nemzetközi békekonferenciát – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

MTI

Donald Trump megválasztott elnök várhatóan vejét nevezi ki főtanácsadójának az NBC televízió értesülései szerint.

MTI

Katonai felvonulással és ünnepi fogadással, de az elszakadásra hívó szólamok nélkül rendezték meg hétfőn Banja Lukában a Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság vitatott ünnepét.

MTI

Az autósok felháborodása és az ellenzék tiltakozása sem tántorítja el Párizs főpolgármesterét a gépkocsiforgalom további korlátozásától a francia fővárosban.