vasárnap, április 23, 2017

Nemzetközi élet

Évtizedek óta nem mért támogatottsági előnyt mutat ki a legújabb felmérés a kormányzó brit Konzervatív Párt számára.

A visegrádi országok fuvarozóinak érdekképviseleti szervezetei közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy minden tagállamra egységes szabályozást, irányelveket fogadjon el a piacon, mert véleményük szerint a jelenlegi helyzet versenykorlátozó és ellehetetleníti az európai ellátási láncot.

A német rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 28 éves, német és orosz kettős állampolgárságú férfit, mert a Borussia Dortmund (BVB) labdarúgócsapat elleni pokolgépes támadás elkövetésével gyanúsítja – közölte a szövetségi legfőbb ügyészség.

MTI

A jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok helyzetével foglalkozó értékelésben Európa ellenálló képességét vizsgálták a populizmussal szemben.

MTI

A kilépésről folytatott tárgyalások a június 8-án esedékes előrehozott nagy-britanniai parlamenti választások után kezdődhetnek meg.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója nyilatkozatot adott ki, amelyben kiemelte, a választáson a briteknek lehetőségük lesz kifejezni az akaratukat, hogy milyen típusú kapcsolatot szeretnének a jövőben kialakítani országuk és az unió között.

MTI

Öt nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt 25 Nobel-díjas közgazdász elítélte kedden egyes jelöltek Európa-ellenes és protekcionista választási programját.

MTI

Néhány ezer fős, túlnyomó többségében fiatalok alkotta tüntetési menet vonult át kedden késő délután Pozsony óvárosán korrupcióellenes intézkedéseket követelve, illetve „elég volt Ficóból” és „Jobb országot” jelszavakat skandálva.

MTI

Az ellenzék megkérdőjelezte a szavazás érvényességét, külföldi megfigyelők szerint pedig a voksolás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

MTI

A jelenlegi parlament mandátuma 2020-ban járt volna le.

Két magyar rendező filmje is meghívást kapott a május 17. és 28. között zajló 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába.

Ferenc pápa mosodája nevet kapta a Róma belvárosában megnyílt mosoda, amelyben hajléktalanok tisztíthatják ruháikat és takaróikat – közölte a pápai alamizsnahivatal hétfőn.

Oroszország bízik benne, hogy az Egyesült Államok beleegyezik a szíriai Idlíb tartományban történt vegyifegyver-incidens pártatlan kivizsgálásába.

Sok jel utal arra, hogy robbanás történt a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa során, a gép még a levegőben esett szét darabokra – közölték a lengyel kormánygép egykori tragédiájának körülményeit vizsgáló, a lengyel nemzetvédelmi tárca mellett működő bizottság hétfői varsói sajtóértekezletén.

Titkos terrorsejtek tagjai voltak a szentpétervári metrórobbantás nyomán őrizetbe vett személyek – közölte Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság keddi moszkvai tanácskozásán. 

Vasárnap este Budapesten a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelték a Közép-európai Egyetem (CEU) „ellehetetlenítése” elleni, Parlament előtt tartott tüntetésen résztvevők.

Stockholmban pénteken délután egy teherautó egy sétálóutcába, majd egy bevásárlóközpontba hajtott. Legalább négy embert halálra gázolt, 15-en megsérültek.

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolja. 

Kijev és a szakadárok kölcsönösen egymást vádolják azzal, hogy fegyveres támadásokat hajtanak végre saját csapataik ellen, hogy utána a szemben álló felet vádolják meg tűzszünetsértéssel.

MTI

A szentpétervári metrórobbantással gyanúsított Akbarzson Dzsalilov üzbég iszlamista radikálisokkal állhatott kapcsolatban, és a merényletre készülve Moszkvában is megfordult. 

MTI

Oroszországot ösztökélte cselekvésre a szíriai gáztámadás után Mike Pence amerikai alelnök és Rex Tillerson külügyminiszter.

MTI

Gálik Zoltán egyetemi tanár szerint Nagy-Britannia unióból való kilépése miatt körülbelül egyéves tárgyalás várható a kereskedelmi megállapodásról.

MTI

„Lengyelország nem enged a migráció ügyében gyakorolt brüsszeli nyomásnak, továbbá is megfontolt és észszerű politikát fog folytatni e téren.”

MTI

A néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakció által beterjesztett dokumentumban elvetették a párhuzamos tárgyalások lehetőségét