szombat, szeptember 23, 2017

Nemzetközi élet

Házkutatást kezdett több katalán kormányzati épületben a spanyol csendőrség szerdán Barcelonában, és több magas rangú tisztviselőt őrizetbe vett. A katalán kormány a demokrácia szégyenének nevezte a hatósági akciót.

Szerdán újabb 125 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban azzal a gyanúval, hogy tagjai a tavalyi katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatnak – jelentette a Dogan török hírügynökség.

Több mint tíz év óta először emelkedett az éhezők száma a világban, a teljes népesség 11 százaléka éhezett tavaly.

Folytatódott hétfőn a múlt heti londoni metrómerénylettel összefüggésben őrizetbe vett két fiatal férfi kihallgatása és a házkutatás is abban a két londoni elővárosban, ahol a két őrizetes nem hivatalos értesülések szerint lakik.

Közvetlen tárgyalásokra van szükség a phenjani vezetéssel az észak-koreai válság békés rendezéséhez – mondta egy hétfői lapinterjúban Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

Közhasznú munkavégzésre kötelezték és eltiltották a járművezetéstől Wayne Rooney-t, az angol labdarúgó-válogatott volt csapatkapitányát, akit a hónap elején ittas vezetésen értek.

MTI

Lefoglalták a spanyol csendőrök a felfüggesztett katalán népszavazás propagandaanyagait vasárnap egy Barcelona melletti településen, Montcada i Reixacban – közölte a spanyol belügyminisztérium.

MTI

Csökkentették vasárnap a londoni metróban pénteken elkövetett merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről a brit terrorkészültségi fokozatot.

MTI

Hazatérhetett vasárnap Loup Bureau francia újságíró, akit 51 napig tartottak fogva Törökországban.

Az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén a képviselők az azeri pénzmosási botrány kivizsgálását követelték, és állásfoglalásban sürgették az „azeri mosoda” néven elhíresült korrupciós botrány szálainak felgöngyölítését.

MTI

Új keret felállítására tett javaslatot csütörtökön az Európai Bizottság a külföldi befektetések ellenőrzésére, hogy szükség esetén meg lehessen védeni az uniós országok stratégiai vállalatait az EU-n kívüli felvásárlástól.

MTI

Nyílt levélben kéri három kárpátaljai magyar szervezet Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy alkotmányos felhatalmazásával és politikai befolyásával élve akadályozza meg az új ukrán oktatási törvény hatályba lépését.

MTI

„Minden egyes tagországban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett, az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja.”

MTI

Erdogan szerint a nyugati országok „megőrültek” az orosz–török védelmi megállapodás miatt.

MTI

Nyomozást kezdeményezett több mint 700 katalán polgármester ellen a spanyol állami főügyész szerdán.

MTI

Izrael támogatja a független kurd állam megszületését, de ellenzi a kurdok földalatti ellenálló mozgalmának tevékenységét.

MTI

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb egyhangú határozatban további szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen helyi idő szerint hétfőn este amiatt, hogy Phenjan szeptember 3-án kísérleti hidrogénbomba-robbantást hajtott végre.

MTI

Oroszország és Törökország aláírta az orosz Sz-400-as légvédelmi rakéták megvásárlásáról szóló szerződést, s a végrehajtás előkészítése megkezdődött.

MTI

Londoni stratégiai elemzők szerint hatástalan lenne az Észak-Korea ellen fontolóra vett nyersolajembargó, mivel az országnak jelentős szénkészletei vannak, és elsajátította a szén cseppfolyósításának technológiáját is.

Az Európai Parlament e heti strasbourgi plenáris ülésén a képviselők szerda reggel értékelik a Juncker-bizottság félidei teljesítményét és az EU előtt álló feladatokat, főleg, ami a polgárok biztonságát, a munkahelyeket és a gazdasági növekedést illeti. 

MTI

Tizenhat éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen. 

MTI

Az Európai Unió kész felgyorsítani az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokat, az idő ugyanis fogytán van, és ez komoly aggodalomra ad okot.

MTI

Az ankarai kormány politikája lehetetlenné teszi, hogy Törökország csatlakozzon az Európai Unióhoz – közölte hétfőn Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője.

MTI

Több mint egymillióan tüntettek hétfőn Groznijban a mianmari rohingják üldöztetése ellen, a „muszlimok elleni népirtásnak” minősítve az ottani eseményeket.