kedd, május 30, 2017

Nemzetközi élet

MTI

A függetlenség régi álmát igyekszik megvalósítani az észak-olaszországi Lombardia és Veneto tartomány a helyi autonómiáról rendezett népszavazással, amelynek dátumát október 22-re tűzték ki hétfőn.

MTI

A brit belügyminiszter szerint még lehetnek szabadlábon tagjai a hétfő éjjeli manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögötti hálózatnak, ezért folytatódik a terrorcselekmény hátterének teljes feltárását célzó rendőrségi-titkosszolgálati művelet.

MTI

A NATO-csapatok reakciósebességének növelését és együttműködési képességük fejlesztését célzó nemzetközi hadgyakorlat kezdődött pénteken Romániában, Bulgáriában és Görögországban.

MTI

Európának saját kezébe kell vennie sorsát – emelte ki egy vasárnapi beszédében Angela Merkel német kancellár. 

MTI

Fokozatosan elkezdte londoni járatainak újraindítását vasárnap a British Airways légitársaság, amelynek működését szinte teljesen megbénította globális informatikai rendszerének előző napi összeomlása.

MTI

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül a szicíliai Taormina a világ iparilag fejlett országait tömörítő G7-csoport ma kezdődő csúcstalálkozójára.

MTI

Ha Ankara nem járul hozzá ahhoz, hogy a német törvényhozás, a Bundestag tagjai meglátogathassák a Dél-Törökországban szolgáló német (Bundeswehr-) katonákat, Berlin kivonhatja az incirliki légitámaszponton állomásozó alakulatát.

MTI

Theresa May brit miniszterelnök szerint egyelőre érvényben marad a legmagasabb, kritikus fokozatú terrorellenes készültség Nagy-Britanniában.

MTI

Ferenc pápa félórás magánbeszélgetést folytatott szerdán a Vatikánban Donald Trump amerikai elnökkel, és utána a hagyományoknak megfelelően megajándékozták egymást.

MTI

Csúcstalálkozót tartanak a NATO-tagországok Brüsszelben csütörtökön, és ezen első ízben vesz részt Donald Trump amerikai elnök. 

MTI

Őrizetbe vettek a brit hatóságok kedden egy 23 éves férfit az előző éjjel a manchesteri rendezvényközpontban elkövetett, 22 ember életét kioltó, 59 embert megsebesítő robbantással összefüggésben.

MTI

Donald Trumpot a repülőtéren Reuven Rivlin izraeli államelnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogadta.

MTI

A tavaly júliusi törökországi puccskísérlet 221 állítólagos résztvevője állt bíróság elé hétfőn Ankara Sincan nevű külvárosában. 

MTI

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió a június 8-án esedékes előrehozott brit parlamenti választások után tizenegy nappal kívánja elkezdeni az érdemi tárgyalásokat Londonnal a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

MTI

A semlegesség megtartása a rendőrség kötelességei közé tartozik, ami semmilyen vallási jelkép viselését nem teszi lehetővé.

MTI

A vasárnap ismertetett legfrissebb felmérések szerint érzékelhetően csökkent a kormányzó brit Konzervatív Párt korábban jelentős támogatottsági előnye az előrehozott parlamenti választások előtt nem egészen három héttel.

MTI

„A legfontosabb, hogy a Brexit-tárgyalások folyamán az Európai Unió (EU) egységet mutasson, és politikai szolidaritást tanúsítson az Egyesült Királysággal.”

MTI

A politikai skizofrénia megnyilvánulásának minősítette szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban titkokat fedett fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek.

MTI

Róma, Párizs és Berlin közös humanitárius-rendőrségi missziót tervez az afrikai Niger északi, Líbiával szomszédos határtérségében az erre áthaladó migráció megfékezésére.

MTI

Angela Merkel a francia államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a menetrend az uniós integráció elmélyítését, az EU hatékonyságának növelését és az euróövezet megerősítését, válságtűrő képességének fokozását célozza.

MTI

A felsőoktatási tandíj eltörlése, a magas jövedelműek adóterheinek emelése és egyes infrastrukturális vállalatok állami tulajdonba vétele szerepel a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt kedden ismertetett választási programjában.

MTI

Az orosz szenátor úgy vélekedett, hogy ezzel a magatartásával az Egyesült Államok „nem kis felelősséget vállal magára Szíria jövőjével kapcsolatban”. 

MTI

„Én leszek az utolsó, aki megmondja Franciaországnak, hogy mit kellene tennie” – húzta alá Angela Merkel. 

MTI

Raimonds Vejonis egynapos hivatalos látogatást tett Lengyelországban, a lengyel államfővel folytatott tárgyalásainak egyik témája a két ország és a NATO viszonya volt.