vasárnap, július 23, 2017

Nemzetközi élet

MTI

Kormányra kerülése esetén a brit Munkáspárt véget vetne az alacsony bérért dolgoztatott munkaerő „nagybani importjának” a közép-európai EU-tagállamokból – mondta vasárnap a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

MTI

Nyílt levélben bírálták Lengyelországban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szerintük demokráciaellenes intézkedéseit Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski és Bronislaw Komorowski volt államfők. 

MTI

Nem tartozik a szólásszabadság hatálya alá az interneten terjesztett iszlamista gyűlöletbeszéd – mondta ki csütörtöki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

MTI

A koszovói parlament alakuló ülését az előzetes információk szerint tegnap tartották volna, ám a jövő hét végéig elhalasztották, mert egyelőre nincs olyan illetékes, aki összehívhatná a törvényhozást, és Hashim Thaci államfő sem kért fel egyelőre senkit kormányalakításra.

A horvát közszolgálati televízió (HRT) jelentése szerint egész Dalmáciában húsz helyszínen oltották már tegnap hajnal óta a tüzet a tűzoltók és a hadsereg.

MTI

Feltehetőleg mintegy 28 ezer Ausztriában élő birtokol illegálisan osztrák és török állampolgárságot egyszerre, ezért az osztrák hatóságok megkezdték a gyanús esetek vizsgálatát.

MTI

A „harag napját” hirdette meg szerdára Mahmúd Abbász palesztin elnök Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalma tiltakozásul a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez vezető kapuknál felállított detektoros beléptetés és az emiatt kitört zavargások sebesültjei miatt.

MTI

Az illegális migrációval foglalkozó stratégiai elemző központ (GASIM) elemzése alapján továbbra is Líbia az EU felé irányuló illegális migráció legfőbb csomópontja, és nem csillapodik a menekülthullám.

Az 1941-es jászvásári pogrom túlélőinek anyagi kárpótlást biztosít a német állam – számol be a The Times of Israel internetes kiadása.

Az iraki kormányerők hétfőn hivatalosan is bejelentett moszuli győzelme alapjaiban rengeti meg a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet úgynevezett kalifátusát, de a teljes összeomlás valószínűleg hónapokig eltart, a szélsőségesek pedig akár még évekig rettegésben tarthatják a térséget és a világot.

Ukrajna a reformokra összpontosít, és egyelőre nem kéri felvételét a NATO-ba – mondta Petro 

Porosenko ukrán elnök hétfőn Kijevben, ahol találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is.

Az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciói elégtelennek tartják azokat a javaslatokat, amelyeket a brit kormány dolgozott ki a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak érvényesítésére a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

A londoni felsőbíróság hétfői végzése szerint nem jogsértő a Szaúd-Arábiába irányuló brit fegyverexport.

A bírósági tanács e határozatával – nem jogerősen – elvetette a fegyverkereskedelem ellen küzdő legnagyobb brit kampánycsoport, a Campaign Against the Arms Trade keresetét. 

Kiraboltak mintegy húsz, a hotelük előtt várakozó turistát álarcosok a párizsi Roissy repülőtér közelében – közölték hétfőn rendőrségi források.

Tizenkét, köztük kínai, argentin, indiai, török, valamint első ízben angolai és eritreai helyszínnel gazdagodott az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája, amelyen három helyszínt ki is terjesztettek a szakértők – tette közzé honlapján a szervezet a hétvégén.

Egyetértésre jutottak a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót mint intézményt tömörítő G20-csoport hamburgi csúcsértekezletének résztvevői szombaton egy kompromisszumos zárónyilatkozat elfogadásában.

A brit Liberális Demokraták vezetőjelöltje elképzelhetőnek tartja, hogy az egyre nyilvánvalóbbá váló gazdasági problémák miatt Nagy-Britannia végül mégsem lép ki az Európai Unióból. 

MTI

Hűek maradunk a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkelyének betartásához – hangsúlyozta Donald Trump csütörtökön a varsói Krasinski téren elmondott, a lengyel néphez intézett beszédében.

MTI

Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel csütörtöki állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amennyiben Ankara változatlan formában végrehajtja a széles körben bírált alkotmányos reformcsomagot.

MTI

Idén már nyolc országból várják fiatal tervezők jelentkezését a Design Terminál Gombold újra! elnevezésű öltözéktervező pályázatára; a leadási határidő augusztus 2. 

MTI

A Corvinus Egyetem docense szerint ha valóban felállnak a tárgyalóasztaltól a britek, a legkeményebb Brexit valósulhat meg.

MTI

Donald Trump szerda esti varsói érkezését az ilyenkor szokásos rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik. 

MTI

„Az utóbbi években Ausztriában túl nagyot kortyoltunk a populizmusból, és a hazai bulvárújságok szalagcímei fontosabbak voltak annál a próbálkozásnál, hogy komolyan vehető szerepet játsszunk Európa színpadán.”

MTI

Németországban minden korábbinál magasabbra, 680-ra emelkedett az erőszakra hajlamos, közveszélyes iszlamisták száma, és az iszlamista terrorizmus vált az első számú belbiztonsági kihívássá.