vasárnap, január 21, 2018

Nemzetközi élet

MTI

Az Európai Bizottság (EB) új szabályokra tett javaslatot az egységes uniós áfaövezet létrehozása érdekében azért, hogy döntően csökkentse az Európai Unión belüli évi 50 milliárd eurós áfacsalás mértékét, miközben támogatja a vállalkozásokat és biztosítja az államháztartási bevételeket.

MTI

Megalakult Katalónia új összetételű parlamentje szerdán Barcelonában, amely első ülésén megválasztotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.

MTI

Aggodalommal tölti el a német kormányt az Európai Parlament (EP) menekültügyi reformterve a család-egyesítésről szóló javaslat miatt – mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben. Annegret

MTI

Andrej Babis cseh kormányfő kedden bejelentette: kérni fogja a parlamenti alsóházat, hogy vonja meg mentelmi jogát, és adja ki a rendőrségnek, amely büntetőjogi eljárást indított ellene, mert gyanúja szerint európai uniós támogatásokkal élt vissza. 

MTI

Az Egyesült Államok nem kívánja megőrizni Szíria területi épségét – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai sajtóértekezletén. 

MTI

Erdogan beszédében kifejtette: a katonai beavatkozás előkészületei lezáródtak. 

MTI

Belga vadászgépek hétfő délelőtt befogtak két orosz bombázót az Északi-tenger felett, a hollandiai partok közelében – közölte a brüsszeli védelmi minisztérium.

A skót miniszterelnök szerint továbbra is a függetlenség kínálja a legjobb jövőt Skócia számára, de az erről szóló döntés akkor lesz esedékes, ha már körvonalazódott a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszere.

MTI

Nigel Farage szerint lehetséges, hogy újabb népszavazást kellene tartani Nagy-Britannia EU-tagságáról a Brexit-ellenes hangok „elhallgattatására”.

MTI

Házilag rakták össze azokat a szerkezeteket, amelyekkel első alkalommal hajtottak végre tömeges dróntámadást szíriai orosz támaszpontok ellen szombatra virradóra.

MTI

A tavalyi támadásokban hárman haltak meg. 

MTI

Donald Trump elnök személyében csaknem negyedszázad óta először vett részt amerikai elnök a farmerek országos szövetségének szokásos éves tanácskozásán a Tennessee államban lévő Nashville-ben.

MTI

 A hivatalos tájékoztatás szerint a Federica Mogherini főképviselő által összehívott találkozó célja, hogy a továbbiakban is biztosítva legyen az atomalku „teljes körű végrehajtása”.

MTI

Inés Arrimadas, a katalán választásokon győztes Állampolgárok (Ciudadanos) elnökjelöltje nem mond le arról, hogy megpróbáljon kormányt alakítani Katalóniában, noha pártja nem szerzett többséget a katalán parlamentben. 

MTI

Újabb három hónappal, immár hatodszor is meghosszabbítja majd Törökország január 19. után a 2016. júliusi puccskísérletet követően bevezetett rendkívüli állapotot. 

MTI

Nincs egyértelmű esélyese a pénteken és szombaton tartandó cseh államfőválasztásnak, így valószínű, hogy az új köztársasági elnököt csak a két hét múlva megrendezendő második fordulóban választják meg – jelzik a csehországi felmérések, amelyeket a voksolás előtt utoljára hétfőn lehetett nyilvánosságra hozni.

MTI

A NATO, történetében először, hivatalos himnusszal egészítette ki intézményes jelképeit.

MTI

Romboló erejű folyamat a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit), és akár újabb tagállamok kiválásához is vezethet Tony Blair volt brit kormányfő szerint.

MTI

Moszkva óva inti Washingtont az iráni belügyekbe való beavatkozástól – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

MTI

Elnöki rendeletben engedélyezte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök – több mint kétéves felfüggesztést követően – a Moszkva és Kairó közötti rendszeres légi járatok felújítását.

MTI

Január harmadikán elérte Európa nyugati részét Eleanor, az óránkénti kétszáz kilométeres széllökésekkel kísért téli vihar. 

MTI

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Donald Trump amerikai elnök támogatja az iráni tüntetéseket – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában újságíróknak nyilatkozva.

MTI

Január elejétől egy éven át a hollandiai Leeuwarden és a máltai Valletta viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet – közölte az Európai Bizottság szerdán.

MTI

Terrorcselekmény volt az a robbantás, amelyet szerda este egy szentpétervári szupermarketben követtek el – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szíriából visszatért orosz katonák moszkvai kitüntetési ünnepségén csütörtökön.