hétfő, március 27, 2017

Nemzetközi élet

MTI

„Oroszország nagyon nagy jelentőséget tulajdonít Franciaországhoz fűződő viszonyának, és semmiképp sem kíván beavatkozni a francia elnökválasztásba.”

MTI

Terrorcselekmény kísérlete miatt vádat emeltek pénteken Belgiumban egy tunéziai férfi ellen, aki autójával járókelők közé hajtott előző nap Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában.

MTI

Az Európai Néppárt (EPP) a migrációs válság rendezéséről készül határozatot elfogadni közelgő kongresszusán, melyben azt szorgalmazza, hogy valamennyi menedékkérő az Európai Unión kívül – származási országában, vagy az unió határai kívül felállítandó menekültközpontokban – várja meg kérelme elbírálását.

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott „a szélsőséges nézeteivel kapcsolatban felmerült aggályok” miatt.

MTI

Lemondatta tisztségéből Balogh Oszkárt, a kárpát-aljai Csap alpolgármesterét az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), miután bebizonyosodott, hogy magyar állampolgársága is van.

MTI

A Moldovai Köztársaság számára országprojekt a nyugati irányultság, az, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

MTI

Bekérették az Európai Unió melletti török nagykövetség vezetőjét Recep Tayyip Erdogan török államfő sokak által fenyegetésként értékelt, előző napi kijelentései miatt.

MTI

Letette hivatali esküjét szerdán Berlinben a német szövetségi törvényhozás két házának együttes ülésén Németország új államfője, Frank-Walter Steinmeier.

Az első jelentések több sebesültről szóltak, a parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette. 

MTI

Az Európai Bizottság (EB) elfogadott és nyilvántartásba vett két, az uniós polgárokat az EU-ból történő brit kiválás (Brexit) után megillető jogokkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezést, a Brexit megakadályozására irányuló kezdeményezést viszont elutasította.

MTI

Külügyminiszteri szintű nemzetközi konferenciát tartanak Washingtonban ma az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre szerveződött nemzetközi koalíció országai.

MTI

„Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból kilépve is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit.”

MTI

„Mielőbb meg kell kötni az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást, az ugyanis kiállást jelent a terjedőben lévő protekcionizmus ellen.”

MTI

Drasztikusan tovább romlott a német–török viszony az elmúlt napokban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint.

MTI

Az olasz hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a mai Európai Unió elődjét megalapító Római Szerződés 60. évfordulójának megünneplésére. 

MTI

Heves támadást indítottak hétfőn a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok Donyeck megye déli részén, a stratégiai fontosságú Azovi-tenger parti kikötőváros, Mariupol térségében.

MTI

Minden készen áll az Európai Unió részéről az Egyesült Királyság kilépéséről szóló tárgyalások megkezdésére.

MTI

Háromnapos látogatásra érkezett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn az Egyesült Államokba, ahol először jár Donald Trump elnökké választása óta.

MTI

Európa és Afrika közös feladatának nevezte Marco Minniti olasz belügyminiszter a Rómában hétfőn a migrációról tartott miniszteri értekezleten annak elérését, hogy a bevándorlók tömegei el se induljanak Afrikából Európába.

MTI

Az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta Donald Trump az Angela Merkel kancellárral tartott közös sajtóértekezletén pénteken a washingtoni Fehér Házban.

Nagy többséggel szavazta meg csütörtökön az Európai Parlament a Winkler-jelentést, amely a konfliktusos övezetekből származó ásványok behozatalát szabályozó rendelettervezethez készült. 

MTI

Legalább egy ember megsebesült, amikor egy boríték felbontása után robbanás történt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) párizsi irodájában.

MTI

A londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza módosítások nélkül véglegesítette hétfőn azt a kormányzati határozattervezetet, amelynek törvényhozási elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

MTI

A transzatlanti kapcsolatok szempontjából elengedhetetlen, hogy a NATO tagállamai tovább növeljék védelmi kiadásaikat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára hétfőn Brüsszelben.