szerda, június 20, 2018

Nemzetközi élet

„Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága 2019 márciusának végén megszűnik. Azt már tudjuk, hogy lesz egy 21 hónapnyi átmeneti időszak, ami 2020 végéig tart.”

Hétfőn Kölnben, kedden Zágrábban, szerdán pedig Szófiában nyújtotta be a FUEN a helyi szervezőkkel közösen a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést támogató nyilatkozatokat az illetékes nemzeti hatóságoknak. 

A héten több jogszabályt fogadott el az Európai Parlament plénuma, ugyanakkor határozott arról is, hogy a következő európai választásokat 2019. május 23. és 26. között tartják meg. 

Keresztények és muzulmánok együtt emlékeztek vasárnap Franciaországban a két nappal korábbi dzsihadista merényletsorozat négy áldozatára, miközben folytatódott a nyomozás annak kiderítésére, hogy a köztörvényes bűncselekményekért korábban elítélt, marokkói születésű, radikalizálódott francia elkövetőnek voltak-e tettestársai.

Több mint 240 ember halt meg szélsőséges iszlamista támadásokban Franciaországban 2015 óta.

A támadások többségének – akárcsak a pénteki trebes-i túszejtésnek – az elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, bár a pénteki támadásban való részessége egyelőre nem bizonyított.

MTI

Az orosz elnökválasztáson a részvételi arány 67,49 százalékos a moszkvai idő szerint 10 óra 45 perckor rendelkezésre áló előzetes adatok szerint – jelentette ki Nyikolaj Bulajev, az orosz Központi Választási Bizottság elnökhelyettese hétfőn Moszkvában.

MTI

Elérte az 57,5 százalékot országosan az elnökválasztáson való részvétel moszkvai idő szerint 17 órakor – közölte vasárnap délután az orosz Központ Választási Bizottság elnöke.

MTI

A német hírszerző szolgálat (BND) szerint Európát is elérhetik az atomtöltettel felszerelt észak-koreai rakéták – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

MTI

Oroszország EU-nagykövete szerint egy brit katonai laboratórium is lehetett annak az idegméreg-hatóanyagnak a forrása, amellyel a délnyugat-angliai Salisbury városában két hete megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynököt és lányát.

MTI

Egységet és józanságot követelve vonultak utcára a katalán függetlenség ellenzőinek ezrei vasárnap Barcelonában. 

Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatóságok Kárpátalján a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényekre az esetleges provokációk megelőzése érdekében – adta hírül szerdán az unn.com.ua ukrán híroldal, a Kárpátalja megyei rendőrségre hivatkozva.

Az amerikai elnök menesztette Rex Tillerson külügyminisztert, akinek posztjára Mike Pompeót, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eddigi vezetőjét jelöli.

Kész katonai válaszlépéseket tenni az orosz védelmi minisztérium, ha egy Szíriában végrehajtandó amerikai csapás orosz katonák életét veszélyeztetné.

Az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről és a jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló egyeztetések felgyorsítását sürgette az Európai Bizottság elnöke kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Az Európai Unió nem fogja elismerni legitimnek az orosz elnökválasztást a Moszkva által törvénytelenül bekebelezett Krím félszigeten.

Sok dolga lesz az új német szövetségi kormánynak, és megalakulása után rögtön el is kezdi a munkát – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a koalíciós szerződés aláírása előtt.

Miniszterhelyettessé nevezte ki az Oroszország Vezetői elnevezésű vetélkedő három díjazottját Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfőn Moszkvában, ami újabb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin államfő megfiatalított csapattal kívánja megkezdeni várható negyedik elnöki ciklusát.

MTI

Az oroszok 69 százaléka szavazna Vlagyimir Putyinra az egy hét múlva megtartandó elnökválasztáson – közölte vasárnap a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet. 

MTI

Az 1968-as lengyelországi diáktüntetések résztvevői a kommunizmus elleni harc hősei voltak – szögezte le a lengyel elnök csütörtökön Varsóban. 

MTI

A brit belügyminiszter szerint „nagyon ritka” idegméreg okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt mérgezéseket.

MTI

Az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás Lengyelország ellen alaptalan, folytatása veszélyes precedenst jelenthet az Európai Unió tagállamai szempontjából – áll a Brüsszel által vitatott lengyel igazságügyi reformot magyarázó, csütörtökön Varsóban ismertetett úgynevezett fehér könyvben.

MTI

Az ügyről a sajtónak nyilatkozó Viktoria Popovics ügyészségi szóvivő közölte, folyik a nyomozás és a gyanúsítottak kihallgatása. 

MTI

A kormány mélyreható átalakítására vagy előre hozott választás kiírására szólított fel Andrej Kiska szlovák államfő, mondván, hogy ez megoldás a Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása miatt kialakult súlyos politikai válságra. 

MTI

Az olasz választások első eredményei alapján 37 százalékon áll a Silvio Berlusconi volt kormányfő által vezetett jobbközép koalíció, amely migrációellenes politikával és adócsökkentéssel kampányolt.