szombat, szeptember 23, 2017

Mozaik

Elpusztult a nagyváradi állatkert kisoroszlánja, akit nem fogadott el az édesanyja, ezért a gondozók cumisüvegből táplálták.

Ma dús növényzet takarja az egykori állásokat, de 100 évvel ezelőtt a lakosság nagy része kecsketenyésztéssel foglalkozott, és az állatok mindent lelegeltek, így csak fű és a csupasz fehér karsztsziklák uralták a tájat.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Sós fürdők, dolinák 

Sós fürdők, dolinák 

A következő helyszín is a Doberdó-fennsík védvonalában állt. Itt harcoltak többek között a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred katonái, akik között nagyon sok erdélyi is szolgált. 

Szováta – sóstavak 

A Ruszka-havasok keleti lejtőjének egészen a Cserna folyóig benyúló lankás magaslatán, a Csernába tor-kolló Zalasd-patak mentén fekszik Vajdahunyad vára, amelyet Mikszáth Kálmán „a várak királyának” nevezett.

Alig pár száz méterre a Monte San Michele csúcsától van a Schönburg-alagút, amelyet 100 évvel a bejáratánál lezajlott csatározás után, 2016-ban azért állítottak helyre, mert ennek a védelméért folyó küzdelem volt a doberdói ütközetekre jellemző legádázabb harc. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

MTI

Kétezer éves eredeti érmének néztek egy Ciszjordániában talált, réginek tűnő pénzérmét, amelyre egy nyolcéves kislány figyelt fel, de kiderült róla, hogy csak a jeruzsálemi Izrael Múzeum látogatóknak adott értéktelen emléktárgya.

A görgényszentimrei kastélyon kívül a Görgény völgye még számos érdekes látnivalót kínál. Az egyik az igen különleges Mocsár-erdő, ahol több száz éves kocsányos tölgyeket láthatunk. 

Következő állomásunk a San Michele-hegyen a doberdói csatatér. Az autóbusz helyenként szűknek tűnő úton kanyarog a magaslat felé, aztán egy kisebb épület előtt megáll.

Horváth Szekeres István karikatúrája

MTI

Hetvenkét évvel eltűnése után megtalálták a második világháború végén elsüllyedt USS Indianapolis amerikai hadihajó roncsait a Fülöp-szigetek közelében, a Csendes-óceán mélyén. 

MTI

Diana walesi hercegnő halála 20. évfordulója közeledtével jelentősen romlott egykori férje, Károly herceg megítélése a britek körében egy hétfőn ismertetett felmérés eredményei szerint.

MTI

A névsor összeállítói az „utód” fogalmat szélesebb értelemben, nem feltétlenül az elnöki pozíció jövője szempontjából vizsgálták. 

MTI

Kétszázötven éve, 1777. augusztus 22-én hagyta jóvá Mária Terézia királynő a magyar oktatásügy első átfogó rendezését, a Ratio Educationist. 

A Szászrégentől keleti irányba haladó Görgény völgye évszázadok óta a királyok, fejedelmek, majd modern korunk elöljáróinak is kedvelt vadászterülete volt.

Horváth Szekeres István karikatúrája 

MTI

Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb helye londoni elemzők szerint. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Horváth Szekeres István karikatúrája

Horváth Szekeres István karikatúrája