csütörtök, március 30, 2017

Mozaik

Elloptak egy világhírű, 100 kilogramm súlyú színarany érmét a berlini Bode Múzeumból hétfőre virradóra.

 Elárverezik a néhai John Fitzgerald Kennedy fiatalkori naplóját, amelyben a meggyilkolt amerikai elnök – még ifjú laptudósítóként – Adolf Hitlerről is írt.

A csillagok születését tanulmányozza Kóspál Ágnes csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa, akit az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L’Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díjával tüntettek ki Párizsban.

Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten – közölte a Nemzeti Színház Facebook-oldalán.

Lelkiismeretes munka, hivatás, újító ötletek, összeforrott csapat, odaadás, önzetlen támogatók…

Horváth Szekeres István karikatúrája

MTI

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megtiltotta a beutazást Ukrajnába Julija Szamojlova orosz énekesnőnek, aki hazáját képviselte volna a májusban Kijevben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.

MTI

Magyarország Ausztriával, Csehországgal, Németországgal és Szlovákiával közösen terjeszti fel a kékfestés hagyományát az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

MTI

Idén is Bill Gates a világ leggazdagabb embere a Forbes listáján, jelenlegi vagyonát 86 milliárd dollárra becsüli az amerikai üzleti magazin.

A marosvásárhelyi DanceArt Sportklub táncosai ott vannak az élvonalban, közöttük világ- és országos bajnokokkal, akik mellett ígéretes tehetségek, gyerekek, hobbitáncosok is felsorakoznak, s akik szintén a tökéletességre törekednek. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

MTI

Első alkalommal jelentek meg magyar nyelven Rudolf Höss auschwitzi lágerparancsnok emlékiratai, amelyeket 1947-es lengyelországi kivégzése előtt, a börtöncellájában írt.

Madárinfluenzás megbetegedés miatt el kellett altatni egy pelikánt a schönbrunni állatkertben. Az eset miatt néhány részleget bezártak – közölte a bécsi állatkert orvosa szerdán.

Kétezer éves, kiváló állapotban fennmaradt utat találtak Izraelben régészek a Jeruzsálemtől nyugatra lévő Bét Semes városnál.

Háborúk által sújtott területeken fényképezett nőket Nick Danziger világhírű brit fotós, aki tíz ével később utánajárt, mi lett a sorsa képeinek szereplőivel. Az Eleven Women Facing War (Tizenegy nő a háborúval szemben) című tárlat a nemzetközi nőnap alkalmából szerdától látható a brüsszeli Parlamentariumban.

Tehetségét a szakemberek is elismerik. Az elmúlt évben Nagybányán az országos festészeti olimpia első helyezettje volt, ami egyben sikeres felvételit jelent az ország bármelyik művészeti egyetemére.

Horváth Szekeres István karikatúrája

MTI

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

MTI

A Holdfény című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán, a legfontosabb kategóriában azonban először tévedésből a Kaliforniai álom című musicalt hirdették ki győztesnek. 

MTI

Az első magyar alkotás, amely Oscar-díjat kapott, Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje volt 1981-ben. 

MTI

A fizikai és a mentális felkészülésre koncentrál Klein Dávid és Suhajda Szilárd.

A marosvásárhelyi üvegcentrum a Tudor negyed lakói szeme láttára egy kis üvegvágó műhelyből nőtte ki magát korszerű üzemi vállalkozássá. 

Az európai népek többségének körében a farsangi időszakban évszázadokon át minden társadalmi réteg és korcsoport megtalálta az életöröm, a jókedv, a játék megnyilvánulásának egyéni és közösségi lehetőségeit.

Horváth Szekeres István karikatúrája