kedd, november 21, 2017

Mozaik

Tovább folytatjuk utunkat a Maros völgyében, egy kis kitérővel a Luc-patak mentére. A mai összeállításunkban bemutatott települések az évszázadok során több nemesi család birtokában voltak.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Újabb tájegységet mutatunk be olvasóinknak. Az elkövetkezendőkben a Felső-Maros mentét – a Marosvásárhely – Szászrégen – Déda közötti településeket – ismertetjük több részben. 

A Baláról szóló első hivatalos dokumentumot 1327-ben keltezték. A falu nevét egykori lakójáról kapta. Ercsét először 1439-ben említik az okiratok.

Horváth Szekeres István karikatúrája

A megye délkeleti sarkába kalauzoljuk el olvasóinkat. Dicsőszentmárton a Kis-Küküllő régió „fővárosa”. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

MTI

Persona non gratának, azaz nemkívánatos személynek minősítette VI. Fülöp spanyol királyt a katalán Girona város közgyűlése szerdai ülésén.

MTI

Mintegy 450 millió koronáért  megveszi a cseh állam azt a sertéshizlaldát, amely Lety na Písecku településen egy 2. világháborús cigány gyűjtőtábor helyén áll – közölte Daniel Herman cseh kulturális miniszter a kormány hétfői ülése után. 

Folytatjuk megyejárásunkat a Kis-Küküllő mentén. Mai lapszámunkban olyan településeket mutatunk be, ahol több érdekességet is felfedezhetünk. 

Használt és új, antik és modern, a régmúltat idéző játékbabák, macik, plüssfigurák – saját készítésű babák nemzeti vagy székelyföldi viseletben – csalogatnak időutazásra a budapesti Múzeum körúton működő Babaklinikán. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Milánóban és Bergamóban kedden korlátozták a járműforgalmat a szálló por túl magas koncentrációja miatt.

Magánszertartás keretében búcsúztatták el hétfőn Los Angelesben Tom Petty legendás amerikai rockert.

Mintegy húszmilliárd euróval  támogatta az Európai Unió tavaly a klímaváltozás elleni küzdelmet a fejlődő országokban – derült ki az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács keddi közleményéből.

Olyan vidékre kalauzoljuk el olvasóinkat az elkövetkezendő részekben, amilyen a Kis-Küküllő menti borok igazi hazája. 

A Béke ösvénye nemzetközi projektnek köszönhetően alig pár száz méterre a mai szlovén–olasz határtól újjáépítették az olasz állásokat, ahol szabadtéri múzeum várja a látogatókat. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Ezekről a településekről könnyen elérhető a Bekecs, a Nagy-Mező-havas, de a Maros és Hargita megye határában levő Siklódkő is, ami tulajdonképpen a Hargita-hegység nyúlványa, és természetesen Szováta is alternatív programlehetőséget kínál.

Alig pár kilométerre Kobaridtól (Caporettó) elérjük a 210 méter magasan fekvő Idrsko falut, ahonnan meredek, csupa hajtűkanyarból álló út visz fel a Tolmintól nyugatra lévő hegysorra. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Az elkövetkezendőkben Balavásártól Szovátáig kalauzoljuk el az érdeklődőket a Küküllőmenti-dombvidéken és a Sóvidék észak-nyugati sarkába. 

Tolmintól északnyugatra az Isonzó szélesebb, majd szűkebb völgyön szalad le forrásvidékéről, a Júliai-Alpokból (Trigláv). 

Horváth Szekeres István karikatúrája