vasárnap, május 28, 2017

Magyarország

Áder János újraválasztott magyar köztársasági elnök hétfőn letette esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén. A Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 131 szavazattal választotta újra március 13-án. 

Gyergyószék települései a díszvendégei az idei Székely Fesztiválnak, amelyet a hét végén rendeznek meg a budapesti Millenáris parkban, ahol kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat. 

MTI

2018 januárjától kiterjeszti Magyarország az anyasági támogatásra jogosultak körét, a juttatást akkortól azok is megkaphatják, akiknek a gyermeke külföldön születik meg.

MTI

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) programjainak és működésének finanszírozására csoportosítanak át 138,5 millió forintot az idei költségvetésben.

Egymilliárd forintot szán idén a Nemzetpolitikai Államtitkárság a külhoni magyar családi vállalkozások megsegítésére – jelentette be kedden egy nagyváradi fórumon Szilágyi Péter helyettes államtitkár.

MTI

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói Budapesten fogtak el egy terrorcselekmény miatt körözött 36 éves román állampolgárt.

A memorandumban kiemelték: a törvényjavaslat nyomán a CEU – Közép-európai Egyetem (KEE) számára a további magyarországi működés lehetetlenné válna.

Pénteken, Kisvárdán tanácskoztak a Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek képviselői.

MTI

Folytatódik a romániai magyarság identitásának megőrzését és az oktatásfejlesztést segítő programok megvalósítása.

MTI

Az elnök közölte, hogy felhívásukat a Kárpát-medencéből és a nagyvilágból fiatalok ezrei hallották meg.

MTI

Megnyílt az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett Kárpát-medencei gazdasági konferencia és kiállítás csütörtökön Hajdúszoboszlón.

MTI

Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján.

MTI

A titkos szavazáson 170 képviselő vett részt, mindannyian érvényesen voksoltak.

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Bodor Pál író, újságíró. 

Életének 90. évében elhunyt Oláh György Nobel-díjas tudós – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az MTI-vel csütörtökön.

MTI

A 17,2 milliárd forintos keretből 7,5 milliárdban részesül Erdély, amelyet 6,2 milliárddal követ Felvidék, illetve Muravidék, Horvátország és Kárpátalja.

MTI

Oroszországban ellopott nagy értékű terepjárót akart szombaton Magyarországról, a Csengersima–Pete határátkelőn az országba behozni egy román állampolgár.

MTI

Tavaly szeptember 24-én éjjel robbantottak a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél, két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen. 

MTI

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján. 

A halálos áldozatok közül egy román állampolgár.

MTI

Magyarország húszezer adag vakcinát ajánlott fel kanyaró ellen Kárpátaljának, hogy megelőzhető legyen a romániai járvány átterjedése az ukrajnai megyére.

MTI

Akadémiai kutatócsoport vizsgálja az 1920-as trianoni békeszerződés körülményeit, a kutatócsoport első kiadványa néhány hónapon belül megjelenik, ez a magyar békedelegáció naplója lesz.

MTI

Egyelőre nem tudni, hogy a sérült mikor lesz szállítható állapotban – jelezte a miniszter.

MTI

Betörte egy autó szélvédőjét egy irányíthatatlanná vált drón a főváros XI. kerületében.