szombat, február 24, 2018

Magazin

Kovásznai Tóth Sándor irodalmi alkotásai, nevezetesen a versei közül különösen érdekesek azok, melyek Marosvásárhely történetére vonatkoznak. 

(Marosvásárhely, november 14.) Nemrégiben meglátogatott Avi-Saul jeruzsálemi hírlapíró, és felkért, hogy kísérjem el szomszédos Marosszentkirályra, hogy az ottani régi zsidó templomot és temetőt megnézze. 

Heinrich Heinével bűvölöm magam is február végét. Lelkemben tavaszi rét. E Képes Géza fordította sorokkal vértezetten indulok ez évi utolsó februári utamra.

MTI

Saját sikerességük, gyors elterjedésük és jó alkalmazkodó képességük lehetett a dinoszauruszok veszte egy új kutatás szerint, mely feltérképezte az ősgyíkok elterjedését a Földön – írta a BBC hírportálja.

A Dal döntőjében nyolc induló száll versenybe a győzelemért.

MTI

A kínai hatóságok azt követelik, hogy szabjanak ki súlyos büntetést arra az amerikai férfira, aki letörte és ellopta egy philadelphiai kiállításról egy 2000 éves kínai agyagkatona hüvelykujját.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Kovásznai Tóth Sándor Fintaházán született, és a marosvásárhelyi kollégium legnevezetesebb professzorai közé tartozott. 

Szép, meleg nyári nap reggelén, július 31-én hagytuk el „észak gyöngyszemét”, Szentpétervárt, a 105. számú európai főúton, a 184 kilométer távolságra levő Novgorod irányába.

Amikor Carter 1891-ben Egyiptomba érkezett, már tele volt a Királyok völgye pénzsóvár kincskeresők és hírnévsóvár régészek seregével.

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk

A Román Lottótársaság arról tájékoztatott, hogy elvitték a 6/49-es húzás 2 millió eurós főnyereményét, a szerencsés szelvényt Jászvásáron vásárolták meg.

Horváth Szekeres István karikatúrája

1718-ban a Református Főkonzisztórium arra kérte Marosvásárhely Nemes Tanácsát, melynek tagjai többségében reformátusok voltak, hogy ne ellenezze a Sárospataki-Gyulafehérvári Kollégium Marosvásárhelyre telepítését. 

Régmúlt február fénye a jeddi erdő oldalában hóvirágokat dédelget, de megrettenve a fénytelen távoltól, a lenyugvó nap után siet.

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk

Az UNESCO statisztikái szerint Szentpétervár a világ tíz turisztikai látogatásra leginkább érdemes városainak egyike. 

MTI

Hétfőn telt el pontosan annyi idő a berlini fal ledöntése óta, amennyi ideig állt a német fővárost és jelképesen egész Európát kettéosztó határépítmény.

MTI

A Goya-díj jelöltjeinek idén 27 százaléka volt nő.

MTI

Katolikus Ferdinánd spanyol uralkodó 500 éves titkos levelezését fejtette meg a spanyol nemzeti hírszerzési központ (CNI).

Horváth Szekeres István karikatúrája

Pontosabban szólva, 1718. április 30-án, egy szombat délután hirdették ki Marosvásárhelyen, hogy az uralkodó III. Károly király (Mária Terézia atyja) jóváhagyja az erdélyi országgyűlés határozatát és a református rendek kérését, miszerint a sárospataki-gyulafehérvári református kollégium egyesül a marosvásárhelyi schola particulával, és a létrejövő marosvásárhelyi református kollégium önálló felsőfokú intézményként működhet.

Július 30-án, vasárnap szentpétervári tartózkodásunk harmadik napja, az orosz haditengerészet ünnepe, amikor százezernyi tömeg kíváncsi a Néván felvonuló hadihajókra, tengerészekre, no meg a jelen levő Putyin elnökre. 

Február bekopogtával, tél s tavasz határán, mint Dsida Jenő versében, a Kalendárium szonettek Februári darabjában, A farsang dicsérete bűvöl el.