vasárnap, február 26, 2017

Magazin

A Spitzer űrteleszkóp segítségével a Földtől 40 fényévre található ultrahideg törpecsillag körül, a Trappist-1 bolygórendszerben hét Föld-méretű égitest kering, amelyek közül három a lakható zónában van. 

Székelykeresztúron már javában zajlanak a március 15-i ünnepségekre való előkészületek.

Stephen Hawking esete egyszerre megrázó példa, valamint a csodálatos életben maradás, túlélés és teljesítés jelképe.

Fáy András (1786–1864) író, a latin, német, francia és angol irodalmat eredetiben, élvezettel olvasta. Állatmeséi tanulságot hordoznak.

 Bár a folyóvizekről nagyjából letakarodott a jég, a tavak még őrzik csend- és jégpáncéljukat.

MTI

A fizikai és a mentális felkészülésre koncentrál Klein Dávid és Suhajda Szilárd.

A marosvásárhelyi üvegcentrum a Tudor negyed lakói szeme láttára egy kis üvegvágó műhelyből nőtte ki magát korszerű üzemi vállalkozássá. 

Az európai népek többségének körében a farsangi időszakban évszázadokon át minden társadalmi réteg és korcsoport megtalálta az életöröm, a jókedv, a játék megnyilvánulásának egyéni és közösségi lehetőségeit.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Arany János sohasem járt Erdélyben. Ezt ő maga vallja be legjobb erdélyi barátjának, Mentovich Ferencnek. 

MTI

Hosszú évekig tartó kutatás eredményeként Magyarországra kerültek Viktor Vasarely atomerőművek díszítéséhez készített tanulmányainak másolatai.

Most még Télben állunk, akár mint Tompa Mihály 1862-ben leírt soraiban. Ködök felett és felhők alatt rian a jég a folyókon.

Szélesfarkú papagáj (Larius roratus); Karolinai papagáj (Conuropsis carolinensis)

MTI

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját hétfőn Amszterdamban. 

MTI

A Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján. 

MTI

Oprah Winfrey 150 millió dollárért vált meg Gustav Klimt egy portréjától, a képet egy meg nem nevezett kínai vevő vásárolta meg – értesült a The Hollywood Reporter.

Vargyason a híres bútorfestő Sütő család portáját, élő múzeumát látogattuk meg a Kovászna megyei turisztikai napok alkalmával. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Néhai id. Kali Sándor világháborús visszaemlékezéseit olvashatják, amelyet 2003-ban osztott meg a szerzővel.

Radnóti Miklós Februárjában járunk, tizedikén, Skolasztika napján. 

Sárgafejű amazonpapagáj (Amazona ochrocephala); Tarka király amazonpapagáj (Amazona quildingii); Szürke papagáj vagy jákó (Psittacus erithacus)

Néhány éve már, hogy a pesti metró legmélyebb részén lefelé vitt a mozgólépcső, amikor megpillantottam a reklámok közt többször is előforduló Úrilányok Erdélyben címlapját.

Kortársai azt tartották róla, hogy a maga idejében Neumann János volt a világ legokosabb embere, és őt hallgatva lehet legjobban megérteni az emberi elme működését. 

MTI

Huszonöt éve, 1992. február 7-én írták alá a hollandiai Maastrichtban az Európai Közösségek külügy- és pénzügyminiszterei az Európai Uniót létrehozó szerződést, amely 1993. november 1-jén lépett hatályba.