csütörtök, szeptember 21, 2017

Magazin

Egy hete, szeptember 15-én, itteni idő szerint 14 óra 54 perckor, több mint 120 ezer km/óra sebességgel alámerült a Szaturnuszba a bolygót több mint egy évtizeden át közelről kutató, az élet lehetőségeit is kereső Cassini űrszonda.

Angelina Jolie First They Killed My Father (Először az apámmal végeztek) című filmjét nevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára Kambodzsa – írta hétfőn a The Hollywood Reporter.

Petrik Tamás, Csemő lovasa Vicces nevű lován nyerte a 10. Nemzeti Vágta döntőjét múlt vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Százhetven éve, 1847. szeptember 21-én bocsátották ki a világ legértékesebb és legis- mertebb bélyegei között számon tartott kék és vörös Mauritiust. 

A maja civilizáció klasszikus időszakának egyik uralkodóját rejtő sírhelyet tártak fel az észak-guatemalai El Perú (más néven Waka) maja ásatási helyszínen.

Elpusztult a nagyváradi állatkert kisoroszlánja, akit nem fogadott el az édesanyja, ezért a gondozók cumisüvegből táplálták.

Ma dús növényzet takarja az egykori állásokat, de 100 évvel ezelőtt a lakosság nagy része kecsketenyésztéssel foglalkozott, és az állatok mindent lelegeltek, így csak fű és a csupasz fehér karsztsziklák uralták a tájat.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Ahogy írásaimban többször emlegettem, Arany János sohasem járt Marosvásárhelyen, de Erdélyben sem, ezzel szemben a fia, Arany László tett egy népmesegyűjtő utat Erdélyben, és Marosvásárhelyen is járt.

Szeptember a földműves lét, a csillagászat s a naptár is szempontjából jeles hónap.

MTI

A világ nagyvárosaiban lévő fák évente több mint 500 millió dollár értékű „szolgáltatást nyújtanak” azzal, hogy tisztábbá, élhetőbbé teszik a városi környezetet – számította ki egy nemzetközi kutatócsoport.

Kultúrtörténeti kutatásaim közben bukkantam rá a Kolozs megyében, Gyalun született Gyalui Farkas sokirányú szellemi tevékenységére.

A zenei stílus pedig, amelyet a formáció képvisel, egészen más, mint a Defenderé – derült ki beszélgetésünk során. 

Sós fürdők, dolinák 

Sós fürdők, dolinák 

A következő helyszín is a Doberdó-fennsík védvonalában állt. Itt harcoltak többek között a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred katonái, akik között nagyon sok erdélyi is szolgált. 

MTI

Koszorúzással és főhajtással emlékeztek a hetvenöt évvel ezelőtt elhunyt Móricz Zsigmondra sírhelyénél kedden, a Fiumei úti sírkertben, Budapesten.

MTI

A film 2018 nyarán kerül a magyar mozikba. 

MTI

Egykori politikusok tárgyaiból vagy más politikai érintettségű relikviákból új kollekció jön létre Panoptikon néven a Hungarikon-gyűjteményen belül.

Somlyó Zoltán Szeptemberében az őszi kertet, szőlőhegyet járom. Itt-ott már pereg a levél. 

A magyar főváros nyári arcát körvonalazza, színeket, hangulatokat villant fel rövid sorozatunk. 

MTI

A nem végleges adatok szerint legalább nyolcan meghaltak és 21-en megsebesültek a francia Antillákon a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, az Irma tombolásában.

MTI

Harmadik gyermekét várja Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége. 

MTI

Több mint két évtized után ismét Magyarországon rendezik meg a gyorstávírász világbajnokságot, melynek keretében a világ legjobb távírászait látja vendégül mától a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) Esztergomban.