kedd, április 25, 2017

Magazin

MTI

Nagy sikerrel mutatták be szombaton este a Dragomán György Máglya című regényéből készült színművet Drezdában

Horváth Szekeres István karikatúrája

Igazságtalanok volnánk, ha az Arany János és az erdélyiek sorozatból kihagynánk Brassai Sámuelt. Ugyanis Arany János és Brassai Sámuel leveleztek, és jellegzetesen brassais volt ez a kapcsolat.

A rigmányiak nem karácsonykor kantálnak (énekelnek), hanem húsvétkor, azaz ők Krisztus feltámadását hirdetik. 

A mítoszok az emberi elme szüleményei, de gyökereik az ember nélküli világban, a természetben keresendők.

Piros díszpinty vagy amarant (Lagonostica senegala); Pillangópinty (Uraeginthus bengalus); Violaasztrild (Granatina ianthinogaster); Gránátpinty (Granatina granatina); Narancspofájú asztrild (Estrilda melpada); Aranymellű pinty vagy asztrild (Amadava subflava)

Majdnem napra pontosan háromszáztíz éve, 1707. április 5-én a Dinnyeföld réten ünnepélyes ceremónia keretében beiktatták Erdély törvényes fejedelmévé II. Rákóczi Ferencet, miközben – akkor még nem tudták – az utolsó marosvásárhelyi országgyűlésre került sor. 

Hangyászpinty (Parmoptila woodhousei); Piros csőrű tarka díszpinty (Pitilia melba)

Az éppen 131 éve, 1886. április 14-én született Tóth Árpád Áprilisából veszem kölcsön e tavaszköszöntő sorokat.

Egy kisméretű fekete címlapos könyvecske megbújik a mindig kéznél tartott könyvoszlopban. De így is behunyt szemmel kiveszem a sorból. A hátlapján ez áll: Ifjúsági Könyvkiadó, Bukarest – Szilágyi Domokos: Arany János, contemporanul nostru, Editura Tineretului Bucureşti 1969, lei 4.

Még a nagypénteki és a keresztények ellen elkövetett véres merényletek miatti gyász uralja a hangulatot, de két nap múlva a feltámadás ünnepére  ébred a világ

Horváth Szekeres István karikatúrája

Valamennyire ismertettük Arany János és Mentovich barátságát, és felhívtuk az érdeklődő olvasók figyelmét, hogy Arany János Szabó Dezső legendás magyartanárával, Szabó Sámuellel is levelezésben állt!

282 éve, 1735. április 8-án írta volt 112. levelét Rodostóban Mikes Kelemen, a Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc halála napján.

Bíbor nektármadár; Vörösfarkú nektármadár; Skarlát nektármadár; Sárgabarkós pókvadász

 

 

MTI

Hónapok óta virágzik a fake news angol kifejezés a médiában az interneten szándékosan terjesztett álhírek megjelölésére, igazából még pontos fordítása sincs. 

MTI

Húsz éve, 1997. április 5-én halt meg Allen Ginsberg amerikai költő, a „beatnemzedék pápája”. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Harmadszor is újra akarják temetni James Polkot, az Egyesült Államok 11. elnökét, amiért biztosan kijár majd neki „a legtöbb temetést kapott amerikai elnök” címe.

Wynne-Hughes Veronika első magyarként szeretne egyedül elsíelni az Antarktisz peremétől a Déli-sarkig.

Expedíciója november közepén indul, s a tervek szerint 2018. január közepén ér véget. 

Szenegáltól Fokföldig a szavannákon és kertekben élő madár. A tollazata bársonyos barnásfekete, a szárnyain bronzos fény csillog.

A Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) 2015 második felében útjára indította az „Év ősmaradványa” szavazást. A 2017. év nyertese a Kárpátok sárkánya, a barlangi medve.

A marosvásárhelyiek körében többnyire köztudott tény, hogy a város egykori polgármestere, Bernády György 1911-ben utazást tett az Amerikai Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok kormánya százötven éve, 1867. március 30-án írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében 7,2 millió dollárért megvásárolta Alaszkát Oroszországtól.