szombat, november 25, 2017

Magazin

Már középiskolás koromban megismertem Bolyai Farkas (1775–1856) matematikaprofesszor nevét és jelentős tudományos eredményeit. 

Kubik Anna, a debreceni Csokonai Színház művésze nyerte a legjobb színésznőnek ítélt díjat a 28. brassói Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon.

 A Skorpió hava november 14-én délután egy körülbelül focilabda nagyságú tauroida meteoroid tüneményes csóvájával búcsúztatott az ősztől.

Utam végállomásához közel, a Güemes nevű helységben szálltam meg, mert a Budapestről beszerzett útikönyvemben csupa jót olvastam erről az albergóról. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

A 2015-ös zarándokutam beszámolójában írtam le a következő mondatot: „Az Úton – nem is percenként, hanem lépésenként – megcsodálhatod a mesébe illő természeti környezetet és elámulhatsz a nyolcszáz kilométeres távon elszórt ezerszáz műemlék épp eléd kerülő példányán”.

Öreg császárkörte az udvar sarkában. Régóta megtűrtje a háznak. Ha hoz is termést, keveset s aprót. 

MTI

Egy új kutatás szerint Szent Kristóf-ábrázolás lehetett Küküllővár református temploma mindeddig tatárfejnek tekintett falfestménye. 

MTI

Száz éve, 1917. november 17-én halt meg Auguste Rodin francia szobrász, aki először ábrázolta az emberi testet a maga természetes szépségében a lelkiállapotok és érzelmek kifejezésére.

MTI

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban – osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter.

Tovább folytatjuk utunkat a Maros völgyében, egy kis kitérővel a Luc-patak mentére. A mai összeállításunkban bemutatott települések az évszázadok során több nemesi család birtokában voltak.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Oroszországban a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta csak a kommunisták emlékeznek meg a bolsevik forradalomról, amelynek évfordulója a legnagyobb állami ünnep volt. 

Arthur Rimbaud A kredenc című verse – Tellér Gyula fordításában – mintha november fanyar meséivel üzenne.

MTI

Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart, november második felétől márciusig. 

MTI

Az 1950-es évek elején a szovjetek is elindították az állatkísérleteket, amelyekhez kezdetben rágcsálókat használtak fel, 1951-től kísérleti alanyaik a kutyák lettek. 

MTI

A nantes-i egyetemen diplomázott, majd képzőművészetet tanult Párizsban, a Louvre iskolájában.

Újabb tájegységet mutatunk be olvasóinknak. Az elkövetkezendőkben a Felső-Maros mentét – a Marosvásárhely – Szászrégen – Déda közötti településeket – ismertetjük több részben. 

A Baláról szóló első hivatalos dokumentumot 1327-ben keltezték. A falu nevét egykori lakójáról kapta. Ercsét először 1439-ben említik az okiratok.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Merész álommal vezetem be ezt a könyvismertetőt: valami újraindult. Egész konkrétan megfogalmazva: újraindult Marosvásárhely – talán – leggazdagabb tárgyi, történelmi múltjának feltérképezése és fölmutatása. 

Áprily Lajos Ködös évszak előtti tanácsával indulok novemberi első sétámra. Tarts velem, kedves Olvasóm! 

MTI

A 48 éves Zeljko Kuntost kedden fogták el a boszniai hatóságok annak gyanújával, hogy csalással szerezte meg a dokumentumot, ám szerdán szabadon engedték, mondván: fogva tartása nem megalapozott.

MTI

A mai Magyarország területén élhetett tízmillió évvel ezelőtt, és modern kori leszármazottjaihoz hasonló életmódot folytathatott az óriáspandák első őse.