kedd, január 17, 2017

Magazin

MTI

Először tekintheti meg együtt a nagyközönség a Himnusz eredeti kottáját és kéziratát, a történelmi dokumentumok a magyar kultúra napja alkalmából pénteken és szombaton lesznek láthatók Gyulán.

Meggyőződésem, hogy a mai embernek példaképekre van szüksége ahhoz, hogy erőt meríthessen a mindennapokban. Olyan embereket keresek, akik korlátaikat feszegetve rendkívüli teljesítményekre képesek. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

A gazdaságélénkítő intézkedések Bethlen Gábor politikájának is szerves részét képezték.

Szenczi Molnár Albert 373 éve, január 17-e óta pihen a Házsongárdi temetőkertben. 

Évezredekkel ezelőtt a struccalkatúaknak hét faja élt Pannóniától Kínáig és Indiáig. Az afrikai strucc ma is élő faj. 

MTI

A filmes szervezet keddi közlése szerint a Saul fia rendezője új, Sunset címmel készülő második mozifilmjének forgatása a tervek szerint nyáron kezdődik el.

MTI

Japán kutatók úgy vélik, sikerült azonosítaniuk a Föld belső magjának „hiányzó összetevőjét”, amely szerintük nagy valószínűséggel szilícium.

MTI

Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról, Sissiről szóló részleggel bővül februárban a bécsi Madame Tussaud panoptikum.

MTI

Fülöp belga király 769 belga állampolgárnak nyújtott egyedi kérelem alapján egyszeri, 200 eurós  anyagi támogatást 2016-ban.

MTI

Los Angelesben épül fel és 2020 májusában nyílik meg George Lucas múzeuma, amelyben a filmguru Star Wars-relikviái mellett hatalmas művészeti gyűjteménye is helyet kap.

MTI

Idén harmincéves a diákoknak, oktatóknak és kutatóknak az Európai Unión belüli és oktatási intézmények közötti mobilitását segítő Erasmus program. 

MTI

Még mindig csak kevés internetező alkot hatékony jelszót és használja azt biztonságosan, annak ellenére, hogy majdnem minden ötödik internetező fiókját megpróbálták már feltörni a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat kutatása szerint.

MTI

Új tanulmány cáfolja, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben – számolt be róla a BBC hírportálja a Science Advances tudományos lapban megjelent írás alapján.

MTI

A valaha ismert egyik legnagyobb jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről – jelentették be kutatók. 

MTI

A Kaliforniai álom, Damien Chazelle modern musicalje lett vasárnap este a Hollywoodban megrendezett 74. Golden Globe-díjátadó gála nagy nyertese: a film mind a hét jelölését díjra váltotta és rekordot ért el.

MTI

William F. Cody – ez a név keveseknek mond bármit is, de Buffalo Billként világszerte milliók képzeletében idézi fel a vadnyugat romantikáját. 

MTI

Előállítottak 16 embert hétfőn Franciaországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet Kim Kardashian tavalyi párizsi kirablásához – közölték rendőrségi források.

MTI

A keresztség fény az emberek életében – mondta Ferenc pápa, aki tizenöt kisfiút és tizenhárom kislányt részesített a keresztség szentségében vasárnap a Sixtus-kápolnában.

A Kovászna megyei Olaszteleken Nagy György kovácsműhelyét kerestük fel, ahol nem is egy, hanem két műhely van. 

MTI

A háromkirályokat az újdonság reménye vezette Betlehembe a gyermek Jézushoz, miután belefáradtak koruk Heródeseibe – jelentette ki Ferenc pápa a vízkereszt ünnepén a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén.

Horváth Szekeres István karikatúrája

MTI

Először díjaztak digitális mozikamerákat is a technikai Oscarok odaítélésekor. Az amerikai filmakadémia összesen 18 tudományos és technikai eredményt jutalmazott.

Április végén emlékeztünk meg Bethlen Gábor fejedelem (uralkodásának évei: 1613–1629) 1616-os kiváltságleveléről, arról, hogy az uralkodó fejedelmi hatalmánál fogva szabad királyi városi rangra emelte városunkat.