péntek, március 24, 2017

Magazin

Bizonyos szakterületeken manapság nagyon kevés a jó mesterember. A fiatalok közül kevesen mennek el szakmát tanulni, többségük pedig már nem olyan foglalkozást céloz meg, mint szülei, nagyszülei.

Áprily Lajos írta Ilosvai Selymes Péterről e sorokat a Régi poétában. 

Malachit-nektármadár (Nectarinia johnstoni)

Volt egyszer, hol nem volt, még ha nem is az üveghegyeken túl, hanem Kolozsvártól nem messze, a kalotaszegi dombok, völgyek közt, volt egyszer egy Petra nevű falu.

MTI

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megtiltotta a beutazást Ukrajnába Julija Szamojlova orosz énekesnőnek, aki hazáját képviselte volna a májusban Kijevben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.

MTI

Magyarország Ausztriával, Csehországgal, Németországgal és Szlovákiával közösen terjeszti fel a kékfestés hagyományát az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

MTI

Idén is Bill Gates a világ leggazdagabb embere a Forbes listáján, jelenlegi vagyonát 86 milliárd dollárra becsüli az amerikai üzleti magazin.

A marosvásárhelyi DanceArt Sportklub táncosai ott vannak az élvonalban, közöttük világ- és országos bajnokokkal, akik mellett ígéretes tehetségek, gyerekek, hobbitáncosok is felsorakoznak, s akik szintén a tökéletességre törekednek. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Marosvásárhely történetében többször is előfordult, hogy tragikus események miatt magára vonta a nemzetközi közvélemény figyelmét. 

Folytatjuk Rozvány György visszaemlékezésének közlését, mert a szemtanú hitelességével írta meg emlékeit Arany János ifjúságáról.

A XVIII. századi alkalmi költő fura szókapcsolata MARTIUS okán mintha előérzete lenne az 1784-es Horea-féle felkelésnek.

Fekete hattyú; Nénélúd; Tyúklúd

MTI

Első alkalommal jelentek meg magyar nyelven Rudolf Höss auschwitzi lágerparancsnok emlékiratai, amelyeket 1947-es lengyelországi kivégzése előtt, a börtöncellájában írt.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Szívbetegség okozta az 53 éves korában karácsonykor elhunyt angol popvilágsztár, George Michael halálát a kedden Londonban közzétett végleges halottkémi vizsgálati jelentés szerint.

Családja több nemzedékre visszamenően a beszéd kérdésével és a hang fizikájával foglalkozott. Atyja siketnémákat tanított beszélni, anyja maga is súlyos halláskárosult volt, így nem csoda, hogy Bell is logopédusnak tanult. 

Több mint száz év után újra teljes Franz von der Trenck bárónak, Jókai Mór egyik közismert regényhősének a csehországi Brünnben őrzött múmiája. 

A gyulafehérvári táblabíróság arra kérte a Batthyaneum könyvtár tulajdonjogát tisztázó latin végrendelet román fordításainak a készítőit, hogy fűzzenek kritikai megjegyzéseket egymás fordításaihoz.

Egyik alfaja, a tarvarjú (Geronticus eremita), a kőkorszak óta megőrizte „polgárjogát” Közép-Európában.

Március 10. – Ha Ildikó napján fagy, 40 napig lehet fagy – így a népi regula. 

Nem lehet meghatottság nélkül olvasni Arany János elemi iskolai életét és tevékenységét. Először is az iskola tanítóját, felváltva, Szalonta egy-egy utcája tartotta el paszullyal vagy valamilyen szegényes étellel.

Madárinfluenzás megbetegedés miatt el kellett altatni egy pelikánt a schönbrunni állatkertben. Az eset miatt néhány részleget bezártak – közölte a bécsi állatkert orvosa szerdán.

Kétezer éves, kiváló állapotban fennmaradt utat találtak Izraelben régészek a Jeruzsálemtől nyugatra lévő Bét Semes városnál.