csütörtök, június 21, 2018

Magazin

Horváth Szekeres István karikatúrája

MTI

Ötszázhuszonöt éve, 1493. június 10-én született Anton Fugger, a világ első nagy nemzetközi bankházának feje, a kor leggazdagabb embere, akinek neve a magyar nyelvben a fukar szóban él tovább. 

MTI

Száz éve, 1918. június 10-én süllyesztették el olasz torpedók az Osztrák–Magyar Monarchia hadiflottájának büszkeségét, a Szent István-csatahajót.

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk, akikről talán nem tudunk semmit, de ők tették naggyá Erdély kultúráját, tudományát vagy vitték el hírét a nagyvilágba, s tetemes részt vállaltak az egyetemes magyar kultúra és tudomány gazdagításában. 

„Isten, mikor a bűnbe esett embert az édenből kiűzte, vigasztalásként egy szál fügevirágot nyújtott át neki. Ez minden, amit meghagyok tenéked a paradicsomi boldogságból. Senkitől vissza nem vonható jogodat az álmodozáshoz.”

A 18. század derekától Marossárpatak története szorosan összefonódott a Teleki család sárpataki uradalmának történetével.

Horváth Szekeres István karikatúrája

Kevesebb látványosság, de több fellépő és színvonalasabb előadások, zivatar és jókedv jellemezte az idei rendezvényt a székelyudvarhelyi Székelytámadt várban.

A Csíki Székely Múzeum tíz évvel ezelőtt indította útjára nagyobb lélegzetű képzőművészeti tárlatai sorozatát, amit a Magyar Nemzeti Galériával való szakmai együttműködés keretében valósítanak meg. 

Medárd az utolsó fagyosszent, a püspök (†560) napjához időjárási regulák fűződnek.

Horváth Szekeres István karikatúrája

A marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum zene szakos tanulóját kérdeztük nem mindennapi próbálkozásáról, tapasztalatairól és terveiről. 

Magyarország határain túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány június 3-án nyíló kiállítása. 

Június. A hónap névadója a rómaiaknál Juno, a gyermekáldás és házasélet istennője, az ógörögöknél Inó dajkaistennő.

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk.

Horváth Szekeres István karikatúrája

A várfalakon kívül található nevezetességeket kevesen látogatják meg, noha ilyenek is vannak.

Pünkösd szombatján hajnali négykor keltem Abosfalván, hogy még időben érjünk a csíksomlyói nyeregbe. 

Úgy gondoltam az egészre, mint egy jó kis kirándulásra, amikor kizökkenthetem magam a hétköznapokból, és kipróbálhatom magamat egy 100 kilométeres tekerésen, át a Hargitán. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

 A Szentlélek eljövetelének ünnepe bővelkedik népszokásokban. A budapesti Hagyományok Háza munkatársai e tradíciók közül nyújtanak át az olvasónak egy csokorra valót. 

Fotós, informatikus, vállalkozó, de újabban rendezvényszervezéssel is foglalkozik, mindezt egyetem mellett. Szabadidejében azon dolgozik, hogy minél több ember megismerje és megszeresse Erdélyt. 

Fagyalbokor fanyar illata ébresztett ma reggel. A vajsárga virágok halvány citromsárga porzói itt-ott már világos fakóbarnára váltottak.

– beszélgetés Bethlen Gladys grófnővel –