péntek, július 21, 2017

Magazin

152 éve, 1865. július 14-én hódították meg a wallisi Alpok legtetejét, az 4478 méter magas Matterhorn-csúcsot.

MTI

Hatályon kívül helyezte a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét a Kúria, amely döntésében az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

A Nyárádmentén, a Sóvidéken és az országhatárokon túl is nemcsak mint lelkészt, jó szónokot, hanem mint az ősmagyar rovásírás szenvedélyes oktatóját is ismerik. 

MTI

Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából címmel nyílt meg a debreceni Déri Múzeum legújabb kiállítása, amely harmincegy romániai közgyűjtemény 1065 műtárgyát vonultatja fel a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum szervezésében.

MTI

Fedél nélkülieknek szervezett partit füstbement esküvője 30 ezer dollárért megrendelt vacsorájából egy indianapolisi menyasszony, hogy a rengeteg étel ne menjen kárba.

Horváth Szekeres István karikatúrája 

MTI

A Seuso-kincs néven ismert, késő római ezüstkészlet újabb hét darabjának visszaszerzésével a teljes ismert leletegyüttes hazatért, amelyet augusztus végéig a Parlamentben mutatnak be a nagyközönségnek – közölte az MTI-vel szerdán Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A Marosvásárhelyi Állami Levéltárnak a református kollégiumra vonatkozó dokumentumtárában találtam rá az „érdekes aláírások gyűjteményé”-re. 

Hetven éve, 1947. július 9-én adott ki közleményt arról az amerikai légierő, hogy az új-mexikói Roswell városka környékén lezuhant egy meteorológiai ballon. 

A Marosvásárhelyi Állami Levéltár református kollégiumának gazdasági anyagai közt találtam az alább közlendő okiratot. 

Kányádi Sándor Kánikulájában induljunk július második hetének.

MTI

Már a galaxishalmazok 10 milliárd évvel ezelőtti kialakulását megelőzően feldúsulhatott vasban és más nehezebb elemekben a galaxisok közti térség anyaga egy magyar asztrofizikust is soraiban tudó nemzetközi kutatócsoport most bemutatott eredményei szerint .

Brassai Sámuel (17979–1897) polihisztor értékeinek, érdemeinek olvasásakor figyeltem fel francia vendégének a fogtisztítási, fogkezelési módjára. 

MTI

Soha ennyien nem vettek részt a Múzeumok éjszakáján Debrecenben, mint az idén: több mint 60 ezer látogatót vonzott az egész estés program.

A Szentegyháza Gyöngye termálstrandon csütörtök délben elkezdődött az élet, délutánra már tömött sorokban érkeztek a motoros és nem motoros látogatók.

Horváth Szekeres István karikatúrája 

MTI

Rekordnak számító 774 új tagot, köztük hét magyar rendezőt, írót, animációs filmest hívott meg soraiba az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia.

Úgy gondolom, akkor leszek valamennyire hiteles Arany János és a Rozvány család kapcsolatának bemutatásában, ha sorozatunk 3., befejező részében átadjuk a szót a néhai Sáfrán Györgyi irodalomtörténésznek, hiszen eddigi ismereteimet is főleg Neki köszönhetem.

Többnyire verset ír, de mesétől a regényig a próza szinte minden műfajában kipróbálta magát. Versei már nem a fióknak születnek, és egyre több sikert ér el, pedig csak 18 éves. 

Június 29. Gabonaérés ideje, nyár dereka. Az aratás kezdete. 

A parajdi lepkeház szeptember közepéig naponta 9-19 óra között látogatható. Megéri. 

Románia egyik legnagyobb természetvédelmi közkincse a Duna-delta. I. e. mintegy 16.000 évvel kezdett kialakulni a folyami üledék lerakódásával, amely természetes gátat alakított ki az édes- és a tengervíz találkozásánál. 

MTI

Az 1989-ben elhunyt világhírű szürrealista művészről egy Katalóniában élő 61 éves nő állítja, hogy az apja.

A múlt heti írásomban a nagyszalontai Rozvány család életfáját ismertettem, ebben a részben az irodalomról lesz szó.