vasárnap, február 19, 2017

Múzsa

„Ha ma lépek be a lakásba, nyugodt lehetek, mert annyi munkám van, hogy szinte magam sem tudom nyilvántartani.”

(Eperjesi Noémi képeire)

Vers és grafika párbeszéde tette különlegessé Eperjesi Noémi egyéni kiállításának megnyitóját a marosvásárhelyi Bernády Házban.

Eperjesi Noémi képei alá

Igen, a mai nagy tamtamok idején, amikor egy félresikerült politikus vagy egy félrelépett celeb szerencsétlen félmondatát is hatalmas szenzációként képes tálalni a harsogó média, a szellem emberei körül teljes a csend. 

Tessitori Nóra hangját – aki az elszálló szó, a szavalás művészetének legnagyobb erdélyi művelője volt a húszas-harmincas években – nem őrzi sem lemez, sem magnószalag.

Csütörtökön nyílt meg a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által szervezett hagyományos rendezvény 2016-os anyagából rendezett kiállítás a Bernády Ház emeleti galériájában.

Székelyföld, 2017. február.

MTI

Eddig kiadatlan, kisebb terjedelmű Rejtő Jenő-szövegeket, levéltári dokumentumokat és fotókat felvonultató emlékkötet jelent meg a Szépmíves Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gondozásában.

A Népújság Múzsa melléklete 1267. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Tíz éve, 2007. január 3-án halt meg a Kossuth- és József Attila-díjas költő.

Február elején Sánta Ferenc Téli virágzás című novellája alapján Vármezőn és Mikházán kisjátékfilmet forgattak.

Az Ariel Színház zsibongó előcsarnokában sokan összegyűltek, mire odaértem, és azzal a kellemes izgalommal teli várakozással lesték a stúdióterem ajtaját, hogy nyíljon ki végre, mint akik jól tudják, beavatásnak és szertartásnak lehetnek pár percen belül a részesei. 

MTI

A mosolygó arcot a város akkori jegyzője kanyarította egy elszámolás alá.

MTI

Megújul a Thália Színház Humorfesztiválja, valamint új rendszerben várja a közönséget a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje, amelynek előadásai az évad során a színház műsorába építve láthatók ezentúl.

„… az a valamennyire egész ember, kinek könnyű a toll s nem nehéz a kasza” – idézi Benedek Eleket a 65. születésnapján önmagával interjút készítő Székely Ferenc.

Legjobb rendezés: La La Land, r.: Damien Chazelle. Hacksaw Ridge, r.: Mel Gibson. Moonlight, r.: Barry Jenkins. Manchester by the Sea, r.: Kenneth Lonergan. Arrival, r.: Denis Villeneuve.

MTI

Szovjet munkatáborban játszódó játékfilmet készít a Gulág Emlékbizottság támogatásával a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró. 

MTI

1997. február 3-án hunyt el Bohumil Hrabal, a cseh irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja.

A Népújság Múzsa melléklete 1266. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Ha évkezdet, a fotósokra biztos számíthatunk Marosvásárhelyen. A Marx József Fotóklub tagjai évek óta ilyenkor közös kiállításon jelentkeznek a Bernády Ház emeleti galériájában.

Az Értől az Óceánig? Igen, akár ez a sokat idézett költői látomás is előkerülhet, ha Major Gizella retrospektív kiállítását akarjuk jellemezni.

Továbbra is onnan meríti témáit Kolozsvári Puskás Sándor. Az 1975-től Marosvásárhelyen élő szobrászművész idén júniusban tölti 89. esztendejét. 

Zsúfolt, barokkos szöveg dr. Sivián Anna (Vinnai András) Valaminek a második része című darabja. Így aztán zsúfolt és barokkos az előadás is.