csütörtök, szeptember 21, 2017

Múzsa

S eszembe jut az ősz a réten, otthon:

Fakó ott most a rét, mint halk ima,

A marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében a rendkívül sokoldalú, verset író, zenét szerző néhai lelkész festményeiből nyílt kiállítás. 

A Nagyenyeden született és Marosvásárhelyen tragikusan korán elhunyt Dósa Géza korának, a tizenkilencedik századnak egyik legjelentősebb magyar festőművésze.

Hatvan év emlékeit lapozza, aki kézbe veszi ezt az emlékkönyvet. 

Ezt a címet adta a marosvásárhelyi Incze István AFIAP-fotóművész legutóbbi tárlatának. 

Az emberek szeretnek skatulyázni, címkéket ragasztani. Szeretik tudni mindennek a helyét. És ez nem tudományos inger, hanem a szimplifikálás ősi, gyermeteg vágyából ered.

Az évente odaítélt díjat 1989-ben, a Mester elhunyta után egy évvel Barcsay Erzsébet, Barcsay Jenő festőművész testvére alapította meg közérdekű közhasznú felajánlásával. 

A Népújság Múzsa melléklete 1297. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Ha számkivetve Boldog szigetekre*

Nem-ekre s dacos igen-ekre

Hol megvillanó színes szárnyak

Mímelnék azt hogy mégsem árnyak

A Szervátiusz Jenő-díj legújabb birtokosa, Barabás Éva festőművész is e lélekemelő, sok embernek élményt nyújtó harmónia jegyében alkot különleges elmélyültséggel és eredeti módon mintegy fél évszázada Marosvásárhelyen.

Szeptember 7-i szimfonikus koncertjével nyitotta meg új zenei évadát a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. 

A budapesti vendég hangsúlyozta azt is, milyen jelentős megvalósítás, hogy Dósa Gézának állandó kiállítást nyitottak a Kultúrpalotában.

Ötnapos rendezvénysorozattal ünnepli meg a szülőfalu nagy fia, Tamási Áron születésének 120. évfordulóját. 

Szinesztézia: érzésekhez, hangulatokhoz, a múlt és a gyerekkor eseményeihez társított színek – ez Molnár Krisztina kiállítása a K’arte Egyesület székhelyén, Marosvásárhelyen, amely a Forgatag eseményeinek részeként nyílt meg.

Az öregek azt mondják,/ Ha Itáliába akarsz érni,/ Menj a döngölt úton.

MTI

Csütörtökön szállították el és kezdték meg a restaurálását a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szoborcsoportnak az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében.

MTI

A magyar Filmgyár százéves fennállása alkalmából rendeztek ünnepséget csütörtök este Budapesten a Róna utcában, ahol a III-as és IV-es stúdió Fábri Zoltán rendező nevét viseli ezután.

A Népújság Múzsa melléklete 1296. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

„Új évadot kezdünk egy összetartó és tehetséges csapattal, úgy gondoljuk, hogy folyamatosan képesek vagyunk a fejlődésre.”

Furcsa, de Tamási Áron Csalóka szivárványából csendült meg bennem két rímpár, miközben Gergely Erika képeit nézegettem a marosvásárhelyi Kultúrpalota Art Nouveau galériájának felső szintjén: „Gát alatt örvény, abban van a törvény./ Kund az örvényben, megújul a törvényben.” 

Igencsak érdekes tárlatnyitónak és beszélgetésnek adott otthont e hét elején a marosvásárhelyi b5 stúdió. 

Új programok, bemutatók, fesztiválok, felújítások, kiszállások várják az Ariel csapatát és a kedves nézőket, már az új évad első napjaiban is. 

Sorsvonati gondolatok, udvarlóknak

A Népújság Múzsa melléklete 1295. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund