péntek, július 21, 2017

Múzsa

Isten éltesse a költőt! 60. születésnapján kollégái, olvasói 2017. július 5-én köszöntötték Kolozsváron.

Talán így is lehet mondani. Összevonva a sikeres verskötet (Lélekkabát) és az abból ihletődött, abból táplálkozó, nagy sikerű előadóest (Lélekcsönd) címét.

Jó volna lenni még picit

S még jobb nagyon jó `vanni`

A marosvásárhelyi Helikon – Kemény János Alapítvány idén is megszervezi hagyományos nyári rendezvényét, a helikoni leszármazottak találkozóját. Szokás szerint kerek évforduló köré összpontosítják az eseményeket.

 A Gyarmathy Jánoséban, 2017 júliusában, a kánikulai napok egyikén. A késő középkorból érkezett, sok mindent látott, sok bajon átesett, nem csodálkozik.

Június 19-én Budapesten dedikálta nekem új kötetét* Szász László, jó pár nappal később jutott el hozzám a könyv, de így is örültem neki.

Magyarul és franciául. A kötet francia címe: Réflexions sur la vie. A szép, színes könyv Németh Antónia Klára szovátai nyugalmazott tanárnőnek köszönhető. 

Az élet határhelyzetei. Ismerősöm megkérdezte: mondd, a történeteid hajlanak-e a modern izmusok felé?

   A jamaicai trombitás,/ mint egy Godard-film hősei,/ futni kezdett, s a rohanás/ időnkből röpítette ki. (Vaszilij Bogdanov).

Hajnali részegség címmel Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona és Radákovich Mária szerelmi háromszögéről láthat színdarabot augusztus elején a közönség a szegedi REÖK Szabadtéri Színpadon.

Az elmúlt 5 évben folyamatosan csökkent a magyarországi könyvkiadók száma és  nettó árbevételük, a trend tavaly sem fordult meg a 2016-os pénzügyi beszámolók szerint – közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel.

Kamarakiállítás nyílt „Szorítom élő neszeit e világnak” – Szabó Magda színháza címmel a száz éve született író emlékére a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI) Budapesten.

A Népújság Múzsa melléklete 1288. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Szeresd a földet! A föld jó s nemes,

Semmi sincs ám, mit méltóbban szeress!

A Marx József Fotóklub művészével együtt lépünk be a hűvös terembe, ahol a várbeli galéria hűséges őre és szervezője ezúttal saját fotóit pásztorolja. 

Kora irodalmának egyik legnépszerűbb alakja volt, népi-nemzeti irányú versei, prózai és színpadi művei a századforduló egyik legkedveltebb szerzői közé emelte. 

„Elsőként a beregszászi, kishegyi honfoglalási emlékmű avatásáról szólnék, amelyen az EMKE képviseletében voltam jelen július elsején”.

Folytatódik a PéterPál Könyvkiadó irodalmi fotóalbumciklusa. Az Erdély sorozat legújabb kötete Jókai Mór alakját hozza közelebb az olvasóhoz Váradi Péter Pál felvételei és Lőwey Lilla szövege révén. 

MTI

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, korábban a Berlinale és a sydney-i filmfesztivál fődíjával jutalmazott különös szerelmi története Lengyelországból is díjjal tért haza.

MTI

Az Arte közönségdíjat Rufus Wainwright Prima Donna című operája érdemelte ki a Pannon Filharmonikusok előadásában, Alföldi Róbert rendezésében. 

MTI

Az argentin zeneszerző azon kevesek közé tartozik, akik képesek voltak hidat építeni a komoly- és a könnyűzene rajongói között. 

A Népújság Múzsa melléklete 1287. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Évadzáró eseményként  könyvbemutatót szervezett kedd délután a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Egy ilyen színpadi produkció megteremtése öröm és szenvedés is lehet.