szombat, február 24, 2018

Múzsa

Én tiltott csillagon születtem,

a partra űzve ballagok,

az égi semmi habja elkap,

játszik velem és visszadob.

Halála után egy évvel is örömet tud szerezni a művészetkedvelőknek. És ez így lesz mindig ezután, valahányszor valakinek eszébe jut, hogy betekintést nyújtson Haller József értékes hagyatékába. 

Első idei premierjére készül a Spectrum társulata. A marosvásárhelyi magánszínház ezúttal a Ray Cooney és Gene Stone által jegyzett Miért nem marad reggelire? című bohózatot viszi színre, ám a műfaji megjelölés – amint arról később szó esik – kissé megtévesztő is lehet, lévén a mű jóval több, mint csupán egyszerű komédiázás. 

7x7... Bűvös a szám, hatványozottan – amint a szentendrei festő világjáró kiállításának címében szerepel – különösen az, mégsem a számmisztika, hanem Szakács Imre festészetének varázsos ereje, álomszerűen valószerűtlen, lebegő valósága, tájainak békés harmóniája, vibráló színeinek felfénylő özöne vonzza bűvkörébe a művészetkedvelőket. 

Természetesen nem csak a napos oldal ragadta meg a Magyar Fotóművészek Világszövetsége 2017-es pályázatára benevezett fotósok figyelmét, az élet nyomasztó jelenségeit se kerülték el, de a kiállított és katalógusba emelt képek nagyobb hányada optimizmust sugall. 

Többször írták/írtuk, hogy Ráduly János (1937) szorgos néprajzi és irodalmi pályája gyümölcseit nem bízza kései hallomásgyűjtők alkalmi kurkászására; minden érdemi szövegét még élet- és munkaereje teljében kis füzetecskékben (mert nagyobbra nem telik) jelenteti meg, a saját költségén, szerény pedagógusi nyugdíjából. 

Pillanatnyi remény; Rájöttem; Kábelkocsma bezárt; Pont

 

 

 

MTI

A budapesti Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) restaurálják Arany János Nagyszalontán őrzött kéziratait és egyéb dokumentumait.

A Népújság Múzsa melléklete 1320. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

90 éve született a József Attila-díjas, Radnóti-díjas és posztumusz Magyar Örökség díjas Szécsi Margit költő, grafikus (1928-1990), Nagy László költő felesége.

Publicisztikai ikerkönyvet mutattak be Marosvásárhelyen

A bemutatót meghirdető sajtótájékoztatón Tompa Gábor színházigazgató elmondta: az előadás a tavaly előrevetített sorozatuk első produkciója, amelyben filmrendezőket kérnek fel, hogy színpadon valósítsák meg az álmaikat.

Születésnapi beszélgetés a 60 éves Molnos Ferenc költővel, festőművésszel

MTI

„Személye a népművészet egyik csodája volt. A magyar népművészetnek és néprajztudománynak mind a zenei, mind a néptánc és a kézművesség vonalán is hatalmas veszteség a halála.”

Mintegy 10 év után újra magyar tehetség is bemutatkozik az európai mozifilmek tíz legígéretesebb ifjú színészét felvonultató European Film Promotion „Shooting Stars” programban, ahol Tenki Rékát ismerheti meg a nemzetközi filmszakma. 

A Metallica amerikai rockzenekar és az afgán országos zenei intézet kapja idén a zenei Nobel-díjnak is nevezett svéd Polar zenei díjat – számolt be róla a BBC hírportálja.

A Népújság Múzsa melléklete 1319. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Szamos-lankán bagolyul

Beszélnek a szarkák,

Birkák nyírják a juhászt

S a komondor farkát.

Negyvennegyedik évébe lépett a Gyergyószárhegyi Művésztelep, válsághelyzete távol áll a megoldástól. 

MTI

Magyarország-szerte és határon túl csaknem hetven településen, több mint 120 kortárs író részvételével ünneplik meg első alkalommal a magyar széppróza napját.

Fut a szekér Kerekes Istvánnal. Alig könyveljük el egyik sikerét, máris érkezik egy újabb. 

Idén tölti 70. esztendejét, a mostaniak az első egyéni tárlatai Erdélyben. 

Munkáit a megnyitón egykori vásárhelyi tanítványa, a Bukarestben élő, dolgozó Pădureţ Mónika keramikusművész méltatja.

Áttetsző kalitkába zárva

Ragyog a téli álomvilág.