kedd, január 17, 2017

Múzsa

Szamos-lankán bagolyul

Beszélnek a szarkák,

Kevés nálunk a színházi kötet, az olyan pláne, amelyben a jelenségbe beépült, gyakorló színházi ember szólal meg, próbálja kifejteni véleményét, továbbadni tapasztalatait. 

A jubileumi rendezvények mindenekelőtt irodalmi, művészeti, kulturális életünket pezsdítik meg 2017-ben.

Premiernek tekinthető a marosvásárhelyi Bernády Házban január 11-én nyílt kiállítás. 

Fogyott az alkalomra megjelentetett, azonos című pompás katalógus is, és hosszú sorok álltak a tárlattal párosuló másik nagyszerű kiadvány, a Festői szerelmek árusító standja előtt is.

2016. december 20-án a budapesti Marriott Hotelben rendezte meg 54. aukcióját a Kieselbach Galéria és Aukciósház.

Újabb kisprózakötettel jelentkezett a Sóvidék korondi alkotója, Ambrus Lajos (Sírtánc. Páll Lajos rajzaival. Kiadja a Vörösmarty Társaság, Székesfehérvár, 2016).

Az Őrhegy aljában fekszik a Székelyföld egyik kicsi faluja. Lengyel-bérce, dombsor öleli, s lakói hosszú időn át, ha szép ünnepre virradtak, színes nyakkendőt kötöttek. 

Tulajdonképp egyéni sikerről van szó, de persze a település hírnevét is öregbíti a román fővárosban. 

A Népújság Múzsa melléklete 1262. számának tartalma
Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Hajam a fűben, a fák kontya fent,

rezegve bomlik szét az alkonyattal.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat: Chicago 

Kirajzolódnak a levegőben/ tenyerek, ujjak, törzsek és lábak./ Egyik gyönyörű, másik erőtlen,/ élő oszlopok emléke, állnak.// 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház szervezésében január 29-én, vasárnap este 7 órától A. G. Weinberger Gringotronic című akusztikus előadóestjére kerül sor. 

MTI

Életének 90. évében elhunyt John Berger, a Szokatlan című Booker-díjas regény szerzője, a Mindennapi képeink című úttörő szemléletű művészettörténeti esszégyűjtemény írója, amelyből Bafta-díjas tévésorozat is készült.

MTI

A gladiátor, Az oroszlánkirály, A Karib-tenger kalózai filmek vagy a Batman-trilógia zeneszerzője egyszer úgy fogalmazott: „a filmek álmok, és szerintem az álmoknak zenéje van. Én filmzenébe öntöm az álmaimat”.

MTI

Csaknem kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély. Helyrehozzák többek közt a földszinti termeket és rehabilitálják a kastély körüli franciakertet.

A Népújság Múzsa melléklete 1261. számának tartalma
Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Ej haj dús az év

minden jót igér,

minden napja cél és

minden éje kéj.

Óévi döntősök, műsorszámok

Animal Cannibals apropóra

Csodaország, vigye kánya,

vörös lett a pofázmánya!

Gelu Păteanu Vadasdon

Az utolsó pillanatban, a megsemmisüléstől mentették meg a restaurátorok Kohán György Kossuth-díjas festőművész több alkotását.