szerda, március 29, 2017

Múzsa

Megfogni? Ó, – hiszen megfoghatatlan

s amit először láttam, az a láthatatlan.

MTI

1897. március 23-án született Hamvas Béla posztumusz Kossuth-díjas író, filozófus, esszéíró. 

 A marosvásárhelyi szépirodalmi folyóirat legutóbbi számát Arany János emlékének szentelte, és nem véletlenül: az idén a költő születésének kétszázadik évfordulóját ünnepelik szerte a magyar nyelvterületen.

„Kiegyezésem újabb járom/ Hamlet járja a kertemet”

Március 27-én, a színházi világnapon, valamint március 28-án gazdag rendezvénysorozattal látja vendégül közönségét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. 

„A színházi világnap különleges alkalom. Időn és téren átívelő ünnep.”

MTI

Újra együtt lép fel Deák Bill Gyula és Földes László Hobó az augusztus 13. és 20. között tartandó Kolozsvári Magyar Napokon.

Népművészeti alkotó- és előadóművészek pályázhatnak május 2-ig a Népművészet Ifjú Mestere díjra.

„Néhány hete, akik hallhattuk a próbán, gurultunk a nevetéstől, ahogy Arany János A bajusz és A tudós macskája című versét mondta.”

A Népújság Múzsa melléklete 1272. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Gyöngy, harmat, liliom, szellő, sugár, villám,

Hajnal, korom, szélvész, hattyu, rózsa, hullám,

A gondolat, hogy a slam poetry iránt mindig van érdeklődés, akkor kezdett el motoszkálni a fejemben, amikor alig találtam parkolóhelyet az épület előtt.

Kovács Leventável az előadásról beszélgettünk. 

A szekrény titka, avagy a naftalin illata című előadás Heltai Jenő egyik legismertebb vígjátékából született, Kovács Levente rendezésében.

Ömlik a fény a földre. Narancsba oldott vérvörös s égszínkék árad alá. Angyalt sejtet a magasban a festői látomás.

Van tíz százalék, amitől Arany János mégse marad pusztán csodálatos, örökrégi költő: ott vannak a balladák.

Sok mindenről nem szól ez a szöveg.

Nevezési határidő: 2017. március 20.

A Népújság Múzsa melléklete 1271. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Elég a játék!... Add a zálogom, 

Add vissza már ribanc reményemet, ...

1946. március 10-én tartotta első bemutatóját a marosvásárhelyi Székely Színház. Az úttörők előtti főhajtásra, a Tompa Miklós Társulat 71 és a Liviu Rebreanu Társulat 55 évének felidézésére március 27-én, a színházi világnapon kerül sor.

Ha el nem ragadja el kegyetlen és vak halál, most lenne nyolcvanéves. De már két és fél évtizede nincs közöttünk. Alkotókorának kiteljesedése igazán kilencven után kezdődött, amikor megszabadulva a politkai szöveggyártás koloncaitól és a musz-anyagok kötelmeitől, azt írhatott volna, amit szeretett.

Kártyás embernek nem kell magyarázni, mit jelent, ha „bejön” egy jó lap. Mondjuk, éppen a makk ász. Föltételezem, hogy voltak, akik meggazdagodtak egy makk ász révén, s olyanok is, akik golyót röpítettek önnön fejükbe miatta.

Bizony, B-vel. Még ha első olvasatra ki is javítja a szemünk. Vagy az eszünk, mert valahogy a Dekameron rögzült sokunk tudatába.