vasárnap, május 28, 2017

Múzsa

Ballag a marha hol kecskegida

Ugrálja körbe – érik a som

Hatvanéves a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola. A kerek évfordulót nagyszabású rendezvénysorozattal köszöntötte május 20-án a fürdőváros.

„Kibéddel megáldott Ráduly János, Ráduly Jánossal megáldott Kibéd…”

Jelképes a jelző persze, de nem lehetett kihagyni. Káli István 70. születésnapját a Megvárom, amíg fütyül a feketerigó című új kötetének a bemutatója jelezte a nagyközönség számára.

Fazakas Tibor művészetét sokan ismerik, kedvelik Marosvásárhelyen. 

Aki látta Kralovánszky Balázs fotóit a marosvásárhelyi Bernády Házban, biztos egyetért a fenti címmel.

Kukoricások tengerén hajóz / Aracs romja, de csak mi haladunk,

 
A művésznő 1995 májusában erdélyi útra vállalkozott. Egyéni versműsorával pár helyen színpadra is lépett. Marosvásárhelyt is felkereste.

A Népújság Múzsa melléklete 1281. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Tíz éve, 2007 áprilisában, 70 évesen hunyt el a Kossuth-díjas költő. 

„A művészet nélküli ország olyan, mint a virág nélküli kert.”  (Gróf Zichy Edmund)

Nagyszerű hangulat, nívós zene, meglepő tehetségdömping – a múlt hét végén véget ért az immár kilencedik alkalommal megszervezett Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszverseny és -fesztivál a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban

A müncheni Akademie der Bildenden Künste törzskönyvének II. kötetében a 3634. sorszám alatt olvasható a bennünket érdeklő név: Hollósy Simon, beiratkozott 1878. nov. 30-án, 21 éves.

A Tompa Miklós Társulat 2016/2017-es évadának utolsó nagytermi bemutatója Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabja, melyet „mindenütt jó, de legjobb két részben” műfaji megjelöléssel láttak el az alkotók. 

MTI

Kilencven éve, 1927. május 11-én alakult meg az Oscar-díjakat odaítélő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS), a leghíresebb filmes szervezet. 

A Népújság Múzsa melléklete 1280. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Páskándi Géza emlékére

Meggyőződésem, hogy napjaink művészetkedvelő magyar közönsége általában ismeri Hollósy Simon nevét. 

2017. május 4-én nyílt meg a Lövétei hétköznapok című fényképkiállítás Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében.

Születésnapi beszélgetés a 70 éves Káli Király István íróval, szerkesztővel, irodalomszervezővel 

Az esemény főszervezője és az est házigazdája, Ion Caramitru színművész a temesvári színház épülete előtt hirdette ki a gála kezdetét és üdvözölte a várost, valamint a romániai színházi élet legfontosabb személyiségeit. 

Először látogat Romániába Alain Delon francia színész, ő lesz az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége. 

Válogatottan ízléstelen csecsebecsékből, rikító színű falvédőkből és többnyire a kommunizmus idejéből származó lakberendezési tárgyakból nyílt pénteken giccsmúzeum Bukarestben.

A Népújság Múzsa melléklete 1279. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund