szombat, november 25, 2017

Múzsa

Elhangzott az Arany János-esten

 Idén Arany-emlékévet ünnepelünk, a költő születésének kétszázadik évfordulóját. Az alkalomról az idei, 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői sem feledkeztek meg: az eseménysorozat szombatjának délutánján a neves meghívottak beszélgettek egymással a Költők kerekasztala: Arany János ma című rendezvényen.

Simion Hegyi Margit Gyökerek címet viselő kiállítása színpompás képzőművészeti élményt nyújt a novemberi havazásban mindenkinek, aki még megnézi, hisz december elejéig hosszabbították meg a tárlatot a marosvásárhelyi evangélikus-lutheránus gyülekezet Topliţa utcai tanácstermében. 

Interjú Keresztes Attila rendezővel a Hedda Gabler kapcsán

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet kiemelten foglalkozik a kortárs magyar képzőművészet román közegben történő bemutatásával. 

A blues története a kezdetektől napjainkig címmel csaknem hatszáz oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötet jelent meg a Kossuth Kiadónál. A szerző, Kovács József, rajongóból vált blues-szakértővé.

Magyar Antistigma Díj 2017

A Népújság Múzsa melléklete 1307. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

75 éve született a könyvvásár egyik évfordulós szerzője, Szőcs Kálmán.

Magasra került a mérce, a továbbiakban ehhez kell igazodni. Ez legyen a Marx József Fotóklub meghatározó egyéniségeinek a gondja, mi, egyszerű marosvásárhelyi fotókedvelők örüljünk, hogy valóban emelkedett szintű kiállításon találkozhatunk a világ fotómozgalmának egyik nívós, látványos és reprezentativitásában is különleges szeletével. 

Vajon a tizenévesek miért örülnek jobban azoknak az íróknak-költőknek, akiket „csak úgy”, mintegy mellékesen, a magyarórákat széles ívben elkerülve fedeznek fel maguknak? 

A címet Kedei Zoltán festőművész tárlatnyitó beszédéből kölcsönöztem. A marosvásárhelyi Bernády Ház kiállító vendégei Tordáról érkezett képzőművészek, tárlatuk november 8-án nyílt meg.

Többes számot használhatunk, a Soproni Petőfi Színház rövid idő alatt Kincses Elemér három művét is színre viszi.

Születésnapi ünneplésre készültek, emlékkoncertté változtatta a sors a tiszaújvárosi eseményt. 

Blenkeschauer Babának három férje volt. Ha ez egyáltalán érdekel valakit. Első férjét Czukrász Eleknek hívták.

Ady Endre olyan magyar költő volt, akiben megtestesült a nemzet minden fájdalma és minden gondolata – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a költő születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett Ady-esten csütörtökön Szatmárnémetiben.

A díjakat Szervátiusz Tibor szobrászművész, az elismerés alapítója adja át.

A Népújság Múzsa melléklete 1306. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Nagy Attila-sorokra

Kortárs szerző színművében lép fel Balázs Éva, Farkas Ibolya és Szász Enikő 

Amint azt a szervezők – a vásárhelyi Tiberius vonósnégyes – meghívója hangsúlyozza, a novemberi hónap komorságába ismét felüdülést és tartalmas kikapcsolódást hoz a XII. Tiberius Kamarazene-fesztivál, amelynek koncertjeire november 12-e és 19-e között kerül sor, minden este 7 órai kezdettel. 

Születésnapi beszélgetés a 65 éves Ötvös József református lelkésszel, egyházi íróval 

A Népújság Múzsa melléklete 1305. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Galonya felett most a szél

az erdő lelkét rázza-rázza.

Suhogásában megremeg

a vadászház borona-váza.