vasárnap, december 21, 2014

Kultúra

december 21., vasárnap, 18.30 óra

A Népújság Múzsa melléklete 1159. számának tartalma

 

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

Kezdődött azzal, hogy a német származású szomszéd srác elment. A nyolcvanas évek végét írtuk, és egyik napról a másikra hagyott itt minket.

Ma tán a béke ünnepelne,
A Messiásnak volna napja…

Tizenöt éve történt, hogy Sütő András levelet írt Pusztakamarásra nagybátyjának, Székely Gergelynek, aki édesanyja öccse volt…

Téli pompában zárja hatodik esztendejét a székelyudvarhelyi Erdélyi Toll.

MTI

A magyar festészetet megújító Rippl-Rónai József és az európai szobrászat számára új utat mutató Aristide Maillol barátságának történetét idézi fel több mint kétszáz művön keresztül a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) szerdától látogatható kiállítása.

Nápoly középkori magyar emlékeit mutatja be Prokopp Mária művészettörténész és Horváth Zoltán György új kötete, amely elsősorban V. István magyar király lánya, Mária nápolyi királyné (1254-1323) művészetpártoló tevékenysége nyomán létrejött páratlan alkotásoknak állít emléket tudományos alapossággal, mégis olvasmányos és közérthető módon.

MTI

A többszólamú kóruszene legkorábbinak tartott példájára, egy 10. század elejéről származó mű kottájára bukkantak a British Libraryben.

(Bölöni Domokos Szélrózsa kankalin című könyvéről)

Budapest Főváros Levéltára és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös vándorkiállítással emlékezett meg Kós Károlyról.

A Maros Megyei Múzeum időszakos kiállítást rendez az 1989-es forradalom 25. évfordulója alkalmából. Elsősorban az 1989. decemberi marosvásárhelyi események kerülnek bemutatásra fényképek révén.

december 19., péntek, 20.30 óra

Tárlatnyitó Radnótfáján; Téli tárlat; Karácsonyi kézcsodák; Kedei Zoltán kiállítása; Festészeti kiállítás; Czire Alpár fotókiállítása; Kiállítás alkotótáborok anyagából; Gyógyszerészettörténeti kiállítás
Gyógyszerészettörténeti kiállítás
 

December 20-án, szombaton este 7 órakor Kincses Elemér rendezésében mutatják be a budapesti Nemzeti Színházban Petőfi Sándor A helység kalapácsa című színművét. 

Szirmai Albert Mágnás Miska című örökzöld operettjével búcsúztatja az óévet és köszönti a 2015-ös új esztendőt a Tompa Miklós Társulat.

Négy koncertre is sor kerül e héten a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban, illetve a fölötte kialakított Ursus Sörházban.

T. S. szemét mindig is bántotta a rivaldafény, a háttérben érezte inkább otthon magát.

A szószéki szolgálatot ellátó Henter György református lelkész által idézett Kányádi-verssorok alapján az ünnepre készülő nagyvilágban talán szárnyával kaparászó kis fohásznak tekinthetjük a pénteki kórushangversenyt.

Nagyszabású ünnepségsorozattal ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat.

Az előző hónapoktól eltérően a Beszélő könyvek decemberi kiadása a könyvtár 20. századi állományára hívja fel a figyelmet.

A kiállítás január 11-éig naponta 9-13 óra között látogatható.

A tárlat hétköznapokon 9-13 óra között, illetve vasárnap a 11 órától kezdődő istentisztelet előtt és után látogatható.

A Népújság Múzsa melléklete 1158. számának tartalma

 

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund