csütörtök, október 27, 2016

Kultúra

Zenei élményeiben is maradandónak ígérkezik a jövő héten kezdődő Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A koncertek idén két helyszínen várják a közönséget. 

Kulcsár Béla-emlékkiállítás; Időszakos kiállítás a Teleki Tékában; Dósa Géza művészete; Őszi hangulatok; Kilyén Árpád kiállítása; Albert Olga tárlata

November 3-án, 4-én és 5-én az Ariel Színházban vendégszerepel a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház A 12-es kórterem című felnőttelőadása, Barabás Olga rendezésében.

Emőke a csodahordozók egyszerűségével járja megszokott útjait. Nem próbálja a figyelmet mindenáron a kabátja alatt várakozó új életre irányítani, nem hivalkodik a szíve alatt fél éve rejtőző kisfiúval, akivel elsőszülöttje, Róbert esténként mindig kapcsolatba lép. Csak az arcáról árad valami csendes boldogság.

Október 30., vasárnap 22.30 óra

Két budapesti színház társulata érkezik Marosvásárhelyre október 25-e és 28-a között – tájékoztatott nemrég a vendéglátó Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színháza. 

1987-ben játszott itt utoljára, de sokan emlékeznek rá, hiszen hamar kedvenccé vált.

Sokszor megírtuk már, hogy egyre több művészeti jellegű rendezvényt, eseménysorozatot vagy épp fesztivált szerveznek Marosvásárhelyen, a városban, amely amúgy is híres gazdag kulturális életéről.

Az 1956-os események hatvanadik évfordulójára jelent meg egy igen értékes, képanyagában is figyelemre méltó kiadvány, Szabó Sándor Halhatatlan hétköznapi hősök című kötete. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára, nemzeti ünnepünkre a közmédia méltó módon emlékezik. Dokumentumműsorok, játékfilmek, élő kapcsolások idézik a hősök egykori helytállását.

A Népújság Múzsa melléklete 1251. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Anyám többször is rászólt,

halkítsd le, suttogta idegesen,

mert nem tud a gyermek aludni,

A Nemzet Művészének még több más alkotása tiszteleg a 60 éve vérbe fojtott magyar forradalom hősei és a diktatúra áldozatai előtt.

T34-es harckocsi a Magyar Nemzeti Múzeum előterében. Az Arany János-szobor mellett látható tank ágyúcsöve az impozáns épületre irányul.

A színére gondoljunk, ne az anyagi vonzatára. Az utóbbi némi jövedelempótló bevételt jelent a szalmafonással foglalkozó emberek számára, a fotókon azonban a szalma fénysugárzón felaranylik. 

Könnyen feledjük értékeinket, aligha pótolható értékes embereinket. A robbanékony, rohanó életmód hamar feledésbe meríti az eltávozottakat, elhalványítja életművüket.

Misima nagyon jól csinálja. A szereplők karakteresek, mindegyiknek jól megrajzolt egyéni arca van.

Változatosságában, műfaji sokszínűségében minden eddigit túlszárnyalt az idei művészi termés, amelyből az október 15-i zárókiállításon ismerhetett meg reprezentatív válogatást a közönség Borospatakán.

Mind messzebbre szárnyal a Nagyenyedi Inter-Art Nemzetközi Alkotótábor híre.

Autó száguld

arasznyira – megérint

a halál szele.

Sosem szerettem azokat az íróembereket, kiknek nagyobb az egója, mint a tehetsége. Bölöni Domokos esetében ennek inkább fordítottjáról beszélhetünk.

MTI

Október 19. és 23. között zajlik a 68. Frankfurti Könyvvásár, a világ legjelentősebb könyvszakmai seregszemléje, amelyen száznál is több ország kiállítója lesz jelen. Magyarországot Barnás Ferenc, Forgách András, Böszörményi Zoltán, Péterfy Gergely és Darvasi László írók képviselik az idén.

MTI

A Magvető gondozásában megjelent Amíg másokkal voltunk című kötet főszereplőit összeköti, hogy mindhárman számkivetettek és elhagyottak.

Időszakos kiállítás a Teleki Tékában; Fotókiállítás a Bernády Házban