csütörtök, október 23, 2014

Kultúra

Ősbemutatóra készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata: e hét péntekének estéjén Albert Camus világhírű drámáját, a Caligulát láthatja első alkalommal a vásárhelyi közönség.

A rendezvénysorozat keretében hat konferenciát és húsz könyvbemutatót is tartanak.

Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat a határon túli magyar településeken.

Szinte teljes telt házas érdeklődés jelezte, hogy Erdély egykori színészóriásairól nem feledkezett meg az utókor. Közülük – szerencsére – néhányan még közöttünk vannak, és ez alól Marosvásárhely sem kivétel: itt él Mende Gaby színművésznő, a néhai Tompa Miklós felesége, Tompa Gábor édesanyja.

Vasárnap délután borzongva adakoztak az októberi fák. Tenyérnyi aranytallérokat hullattak a járókelők lába elé, de pár kisgyereken kívül senki nem nyúlt le értük.

A Budapesti Operettszínház nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is sokat turnézik legjelentősebb produkcióival. 

Gyámolító gyógyír, kúráló pirula. Mozzanatok a gyógyszerészet történetéből címmel kiállítás tekinthető meg december végéig Marosvásárhelyen a várbeli múzeum kiállítótermeiben.

Az Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál idei, 22. kiadása újra bővelkedik jó magyar játékfilmekben.

November elején ismét sor kerül a vásárhelyi rockzenei élet egyik hagyományos, évi eseményére: a Marosvásárhelyi Rockzenészek Találkozójára.

Tizenhárom társulat részvételével szervezik meg a romániai VII. Interetnikai Színházi Fesztivált, amelynek az idén Csíkszereda ad otthont.

Nemzeti ünnepünkről méltó módon emlékezik meg a magyar közmédia. Élő közvetítések, a dicső napokat idéző filmek, rádióműsorok szerepelnek a jeles nap palettáján.

A Népújság Múzsa melléklete 1150. számának tartalma
 

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

Nagy sikerrel mutatták be csütörtök este Kertész Mihály százéves felújított némafilmjét, A toloncot a lyoni Lumiére Filmfesztiválon a Pathé Bellecour moziban – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel pénteken.

Ami körülvesz: képzelt idő./Szélsusogás a diófaágon./Dombokat öntöző, messzi eső./Innen vagyok a felleghatáron.//Napszakok, évszakok zápora áztat./Pillanatképek hullnak az égből./Ontanak szédítő szimfóniákat/súlytalanságról, emelkedésről. (László Noémi). 

Október 24-én, a XVII. Bernády Napok záróestjén a népszerű magyarországi énekesnő lesz a vendég. Koncertje kapcsán kértünk tőle rövid interjút. 

Beszélgetés a 80 éves Pomogáts Béla irodalomtörténésszel

120 éve, 1894. június 7-én született és 90 éve, 1934. október 24-én halt meg a költőnő, Boncza Berta.

A Constantin Silvestri emlékére huszonnegyedik alkalommal szervezett zenei fesztivál október 19-én, vasárnap 19 órakor rendkívüli zongoraesttel folytatódik a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. 

Október 19-én, vasárnap délelőtt 11 órakor újabb bemutatóra kerül sor a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. 

A Székelyföld Napok keretében kedden délelőtt a Maros Művészegyüttes szinte telt házas termében tartott rendhagyó történelemórát Novák Ferenc „Tata” Kossuth- és Erkel-díjas koreográfus, a nemzet művésze. 

Fehér papírlapok csendjéből született arcok, szürkés tekintetek őrködtek a  ballonkabátos férfi asztalánál.

Marosvásárhely egykori városépítő polgármestere, dr. Bernády György emléke előtt tiszteleg a nevét viselő közművelődési alapítvány az idei, október 23-án kezdődő Bernády Napok eseménysorozattal. 

Negyedik alkalommal szervezte meg a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület az örmény kultúra napját. 

Az október 4-én, szombaton megtartott A város színeváltozása címet viselő művészettörténeti konferencia vendégelőadóját, dr. Entz Gézát, a magyarországi topográfiai programok koordinátorát, a Pro Professione Alapítvány kuratóriumi elnökét a konferencia eredményességéről és az elhangzott tudományos kutatómunkák gyakorlati vetületéről kérdeztük.