csütörtök, április 17, 2014

Kultúra

Pogány Juditot, Nagy Alfrédot és Schneider Zoltánt jelölték idén a Kaszás Attila-díjra; a három színművész közül a közönség választja ki azt, aki a szeptember 8-i gálán átveheti az elismerést. A díjátadót ezúttal négynapos fesztivál kíséri a Győri Nemzeti Színházban. 

„A minőségi szórakozás és a tehetséggondozás került az RMDSZ-főtitkárság és a Szomszédnéni Produkciós Iroda által szervezett 11. Erdélyi Humorfesztivál középpontjába…”

Szamárcsikó hátán jön a Messiás.
Tetszik a tömegnek: hozsannát kiált, 

Gyertyafénnyel, gyümölcsöstálakkal, szendvicsekkel és jó zenével várta meghívottjait a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club vasárnap este, fennállásának hetedik születésnapján.

Dr. Szabó Árpád egyetemi oktató, villamosmérnök és közgazdász, megszállott világutazó saját elmondása szerint könyvét eredetileg egyetemi jegyzetnek szánta, de sokkal több lett belőle.

A marosvásárhely-kövesdombi unitárius templom Bözödi György-termében megtekinthető Novák József marosvásárhelyi képzőművész címerkiállítása.

Segesváron április 30-án és május 1-jén író-olvasó találkozót szerveznek.

A Fölszállott a páva második középdöntőjének 336 ezer fős nézettsége volt a teljes népesség körében (4+) a Duna TV-n és a Duna Worldön együtt, ezzel alig maradt el az előző heti legnézettebb adás mögött.

Ha valamiről sokat írnak, sokféle megközelítéssel, egyre zavarosabbá válhat a kép. Nincs ez másképp a moldvai magyarok eredetével, nyelvjárásuk kutatásával sem – mondta dr. Péntek János nyelvészprofesszor.

A marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat hagyományos Irodalmi Színpada nemrég olyan írót látott vendégül, aki – noha itt született – alkotóként, közszereplőként mindeddig alig jelent meg szülővárosában.

Eszter gondolatai soha nem viseltek egyenruhát. Ha ideig-óráig magukra is öltötték az általánosan előírt formát, előbb-utóbb sikerült kibújniuk belőle, az egyhangú kockákból bűvös kocka, a csíkokból repülő szőnyeg lett.  

Könyvbemutatót tartottak Szovátán, melyre a Bernády Közművelődési Egylet, a Teleki Oktatási Központ és a Sóvidék kulturális folyóirat szervezésében került sor a városháza dísztermében. Az eseményen fellépett az Intermezzo kamarakórus Fülöp Judit karnagy vezetésével.

A néprajzi múzeumban rendezte be az idén a Lorántffy Zsuzsanna Egyesület a húsvéti tojáskiállítását.

A színes tömegben feltűnik az Úr

s elindul lassan a szent Város felé;

a tömeg gyűrűje amikor lazul,

szamarat vezetnek a Mester elé.

A Népújság Múzsa melléklete 1124. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Az Isten itt állt a hátam mögött

s én megkerültem érte a világot

Tegnap, április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeltük a magyar költészet napját. A 77 éve elhunyt költőre Orbán Ottó rövid és mindenre, mi fontos, kitérő  szövegével emlékezünk.

Kérdések a 70 éves Tófalvi Zoltánhoz 

Megjelent az új fordítású, revideált protestáns Biblia a Magyar Bibliatársulat Alapítvány gondozásában. 

Nyolcvanöt éve, 1929. április 5-én született a Széchenyi- és József Attila-díjas Czine Mihály irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, a közkedvelt,  rendkívüli  megbecsülésnek örvendő Tanár Úr. 

Általános vélekedés szerint Raffaello Santi reneszánsz olasz festő nem készített másolatokat saját alkotásairól, egy córdobai magángyűjteményben azonban rábukkantak A folignói madonna című festményének  kisebb másolatára.

Tegnap délután 6 órakor nyílt meg néhai Molnár Dénes marosvásárhelyi képzőművész AKT címet viselő grafikai kiállítása a román fővárosban. 

A CreArt projekt hálózatának művészei a rezidens művészek programban vehetnek részt, ha jelentkeznek az alábbi felhívásra.

Szimfonikus hangverseny, kamarazene