vasárnap, november 29, 2015

Kultúra

Turcsány Péternek odaátra

Kivételes tehetséggel, alaposan kimunkált mesterségbeli tudással és a művészi kiteljesedés biztató reményével gazdagon feltarisznyálva kelt útra huszonöt évvel ezelőtt a Zagyva László – Z. Erdei Anna művészházaspár, és váltotta marosvásárhelyi otthonát nyíregyházira. 

Lélekkabát és Kolindárium – e címek alatt jelent meg Demény Péter két legutóbbi verseskötete. Az egyik szerelemből, a másik fogadalomból íródott.

most egyszerűen van egy ilyen este

hogy nem tudom hogy merre van kelet

Sokan csak a színház hősszerelmeseként emlegetik Kinda Szilárd színművészt, aki a kezdetektől a marosvásárhelyi Spectrum Színházat erősíti.

Csupa dallam, zeneiség az idei harmadik Erdélyi Toll. A székely-udvarhelyi irodalmi és művelődési folyóirat irodalomtörténetnek szentelt első oldalain régi magyar zsoltárok ölelnek körül...

A Balassi Intézetben – Bukaresti Magyar Intézet (Gina Patrichi u. 8.) november 24-én, kedden nyílt meg Kuti Botond Undefined című kiállítása.

A gyászoló Sisit és a 19. századi gyászolási szokásokat bemutató időszaki kiállítás nyílik a bécsi Hofburgban pénteken.

Miért oly hosszú és mért sötét az éj?

E sűrű sötéttől én nagyon félek

Soó Emma kiállítása; Virágszirmok üzenete; Kiállítás a Bernády Házban; Veress Kálmán fafaragásai 

A 110 éve született festőművész alkotásaiból nyit kiállítást az Erdélyi Művészeti Központ Sepsiszentgyörgyön. 

November 20–22-én az erdőszentgyörgyi művelődési otthonban a 23. alkalommal szervezte meg a Kis-Küküllő menti műkedvelő színjátszók találkozóját a Maros Megyei Tanács, a Hagyományos Kultúra és Művészeti Nevelés Maros Megyei Központja és a Bodor Péter Művelődési Egyesület. 

 November 26-án 19 órakor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Levél utcai Stúdió 2.1 Színházában az évad második bábos bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

Viola naponta huszonötször is megterített. Székely szívélyességgel vette számba vendégei kívánságait, aztán hozta is a gyékényterítőt, kést, villát, poharakat.

Több évtizede léteznek–működnek Szovátán civil közművelődési tevékenységek, körök és szerveződések. 

Száz éve, 1915. november 24-én született Lőrincze Lajos állami díjas nyelvész, az elmúlt évszázad magyar nyelvművelésének legnagyobb hatású egyénisége. 

Marosfelfalu faluújságja két éven át, havi gyakorisággal jelent meg és jutott el az olvasóhoz. Sajnos, egy éve, anyagiak hiányában, a lap megjelentetését abba kellett hagyni. 

E hét kezdetén, november 23-án kezdetét vette a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Könyvtár által szervezett, e hét végéig tartó kulturális rendezvénysorozat: a Marosi Philobiblon – Maros Megyei Könyvtár napjai. 

Négy évtizedet felölelő kutatómunka nyomán jelentek meg 1994–99 között dr. Balázs Lajos egyetemi docensnek, néprajzkutatónak a székelyföldi nagyközség Csíkszentdomokos átmeneti, sorsfordító szokásait bemutató szokásmonográfiái.

A 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár egyik mozzanata a magyar írók első világháborús naplóiból szerkesztett kötet bemutatója volt, amelyre szerda délután a Nemzeti Színház Jánosházy György-termében került sor.

Marosvásárhely már Bernády polgármesterré válása előtt levetkőzte a kisvárosi jelleget, nemcsak az utcákon, a gondolkodásban is megszűnt a sár. 

E hónap folyamán városunkban vendégszerepel az Újvidéki Színház a szóban forgó, Neoplanta című előadásával, melyet Végel László azonos című regényének felhasználásával vitt színre a jeles vajdasági társulat. 

A Népújság Múzsa melléklete 1205. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár rangja, súlya szellemi védnökein is lemérhető. A szervezők az idén a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM) kérték fel erre a jelentős szerepre.