szerda, augusztus 5, 2015

Kultúra

A házat, ahova virágos udvarok között kanyargó, esténként kutyaugatástól hangos mellékutca vezetett, ötpercnyi séta választotta el a tengertől. 

Már hét napja zajlik a 20. Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum Kászonaltíz mellett, a Tiszás-patak torkolatánál. 

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” – mondjuk a legszebb jézusi imádsággal, felekezetre való tekintet nélkül, mi, keresztény emberek. 

A Népújság Múzsa melléklete 1189. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Lemállik rólam a lehet.

Szerelmeim elrongyolódnak.

Bár 1662-ben íródott Molière egyik legismertebb komédiája, A nők iskolája, Török Viola rendező szerint ma is aktuális előadás, téma ez. Nem csak azért, mert a darab témája örök életű, és nem csak azért, mert a barokk zene mellett még rock is szól az előadásban. 

Bella István 1940. augusztus 7-én született Székesfehérváron, ám az ugyancsak Fejér megyei Sárkeresztúr a gyermekkor színhelye, s a majdani költő élményeinek első forrásvidéke. 

180 éve született és 105 évvel ezelőtt hunyt el Ádámosi Székely Bertalan (Kolozsvár, 1835. május 8 – Cinkota, 1910. augusztus 21.) festőművész, a romantikát és az akadémizmust elegyítő magyar történelmi festészet egyik legnagyobb képviselője. 

Erdélybe érkezett a Kárpát-haza Galéria által életre hívott Boldogasszony-vándorkiállítás, amely elsőként Csíkszeredában tekinthető meg.

Augusztus 10-én kezdődik és 15-éig tart Marosvásárhely egyik legfiatalabb, mégis a legrangosabbak közé tartozó zenei szemléje, a névadó egyesület által immár tizedik alkalommal megszervezett Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál. 

Szélyes lubickolt a szerepében, a közönség állva tapsolt és nevetett – így foglalhatjuk össze a hétvégét a mikházi Csűrszínházban, ahová a Spectrum Színház és a Molière-darab az évad legnépesebb közönségét vonzotta.

A kék szvetteres, fekete kendős öregasszony napnyugta előtt félórával jelent meg mindig. 

A makfalvi Wesselényi Művelődési Egylet és a Makfalvi Polgármesteri Hivatal szervezésében huszonharmadik alkalommal kerül sor a Nagy Pál nevét viselő alkotótáborra. 

Elkészültek a Nyárádmente értékeit, épített, természeti és szellemi örökségét bemutató turisztikai kiadványok. 

Július 29-én, szerdán 18 órakor Klaus Untch, Feketehalom evangélikus kántora orgonakoncertjét hallgathatják az érdeklődők a szászrégeni evangélikus templomban. 

A Népújság Múzsa melléklete 1188. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Tíz évvel ezelőtt, 2005. július 21-én hunyt el Budapesten Hernádi Gyula, József Attila-díjas (1976) és Kossuth-díjas (1999) magyar író, költő, forgatókönyvíró.

A tekintetek.
A szétütött, összetartó élek.
Jöjj el, Atya, Fiú, Szentlélek!

Cili és Mici próbál elkapni, de résen vagyok. Ők se mai csirkék.

1919. október 7-én született Magyarsároson Bandi Dezső iparművész, művészeti író, népművelő, és tíz éve, 2005. július 23-án hunyt el Békéscsabán.

95 éve, 1920. július 16-án hunyt el Dolányon (ma Benczúrfalva, Szécsény része) Benczúr Gyula magyar festőművész, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja, akinek alkotásaival jelen lapszámunkat illusztráljuk.

MTI

Egy ma még kilétét felfedni nem kívánó család műgyűjteményéből több mint 200 festményt, köztük Aba-Novák Vilmos, Csernus Tibor, Kondor Béla, Márffy Ödön és Barcsay Jenő műveit mutatja be az a kiállítás, amely Őszintén szólva – egy válságban született gyűjtemény címmel kedd este nyílt meg Budapesten, a Kieselbach Galériában.

MTI

Életének 85. évében, helyi idő szerint kedden New Yorkban meghalt Edgar Lawrence Doctorow világhírű amerikai író.

MTI

Tizennégy virágkocsi vonul fel augusztus 20-án a debreceni virágkarneválon, és minden korábbinál több, kétezer fellépő szórakoztatja majd a közönséget.