szerda, június 29, 2016

Kultúra

Június 18-19-én a Torontói Magyar Napok keretében a Marx József Fotóklub kiállítását is sokan megtekintették. 

június 27., hétfő 20 óra

Sukorótól Világosig: az 1848–49-es szabadságharc hadtörténete címmel zajlott előadás a Kós Károly Akadémia rendezvényeinek idényzáró részeként  a marosvásárhelyi Bernády Házban. 

A Népújság Múzsa melléklete 1234. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Június 18-án is sokan keresték fel a várat, hogy részt vegyenek a festő újabb emlékkiállításának megnyitóján. 

Záróünnepséggel, díjátadással, gálaműsorral ér véget szombat este a hagyományos kisvárdai színházi seregszemle. 

Nem most, rövidesen, hanem majd csak december 19-én kerül sor a rendezvényre.

De ugye utólag azért nem változik semmi?

Az államtitkár-helyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy december 30-án lesz Bánffy Miklós születésének 143. évfordulója.

Bartha Béla festménye alá

Június 19-én a dicsőszentmártoni Magyar Házban a város műélvező közönsége a Bartha Béla Képtár avatóünnepségére gyűlt össze. 

A kismillió könyvek hátsó borítóján található fülszöveg alapján dől el, hogy egy műre kíváncsi leszel-e vagy sem.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházat negyedszázada irányító Tompa Gábor igazgató-főrendezőt köszöntötték a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiváljának díszelőadása keretében kedden a felső-szabolcsi kisvárosban.

MTI

Dénes József, azaz Dönci a nyolcvanas évek underground színterének meghatározó alakja volt. 

A hadvezér alakját Kányádi Sándor költő szavai révén ismerheti meg a néző.

Június 24–26. – Mikháza

az evangélikus templomban

Isten neve az irgalmasság – interaktív kiállításKettős tárlat a Bernády Házban; Nagy Imre építészeti fotói a Bernádyban; Megnyílt a Bartha Béla Képtár Dicsőszentmártonban; Egy nap dr. Csonttal; Anna. Asszonysors a XX. században; Időszakos kiállítás a Tékában

Korábbi megmérettetéseken már díjazott előadással szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiválján, melyre 2016. június 17-25. között kerül sor a felső-szabolcsi kisvárosban. 

Csütörtök délután kezdetét veszi az ország legnagyobb motorostalálkozója, a IV. Székelyföldi Jótékonysági Motorostalálkozó és Rockfesztivál. 

Negyedik alkalommal szervezik meg a Türi Magyar Napokat július 2-án és 3-án. 

A hét végén, június 24–26. között kerül sor Mikházán a 14. alkalommal megszervezett Csűrszínházi Napok rendezvénysorozatra. 

A Küküllői Egyházmegye negyedévenkénti lelkészértekezletét múlt csütörtökön a Nyárádszentimrei Református Egyházközség gyülekezeti házában tartották.

Egy évvel ezelőtt meghoztam egy merész, ugyanakkor értelmetlennek tűnő döntést: megpróbálom elnyerni a féléves Erasmus-ösztöndíjat, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulhassak.