péntek, január 20, 2017

Kultúra

Major Gizella retrospektív kiállítása; Kiállítás a Vadárvácska anyagából; Egyházi építészet és díszítőművészet Marosvásárhelyen; Időszakos kiállítás a Teleki Tékában; Laczkó Aranka kiállítása

 

Hitchcock-filmet vetítenek; Művészfilmek a Művész moziban

 

A honlap arra is vállalkozik, hogy az Erdély történelméhez köthető cikkeket egyazon felületre gyűjtse össze és kategorizálja.

Édentől keletre néven indul filmklub Marosvásárhelyen, a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) szervezésében és a G. Café támogatásával. 

Helyfoglalás a 0741-024-882-es és a 0757-109-450-es telefonszámon. 

A csendes városi utca elején őrkődő ház olyan volt, mint egy nagy, szürke fészek.

A hét végén eltemeti az utóbbi pár esztendő két legsikeresebb előadását a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Idén is felolvasó-maratonnal ünnepli Marosvásárhely január 22-én, vasárnap a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napja alkalmából

Az előadás a másodéves magiszteri színész szakos osztály produkciója.

Kitartó, hosszas próbálkozás és rangos hazai és külföldi szereplések után a Barabás Miklós Céh most először mutatkozik be a Kolozsvári Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota) is.

Újabb, érdekesnek ígérkező koncertsorozattal várja közönségét január második felében – február elején a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club.

Egy-két emberöltővel ezelőtt – az önellátó gazdálkodás idején – a sütés-főzés és szövés mellett a legfontosabb női-asszonyi munka a fonás volt.

Folytatódik a Kós Károly Akadémia Alapítvány előadás-sorozata   

A Népújság Múzsa melléklete 1263. számának tartalma
Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Szamos-lankán bagolyul

Beszélnek a szarkák,

Kevés nálunk a színházi kötet, az olyan pláne, amelyben a jelenségbe beépült, gyakorló színházi ember szólal meg, próbálja kifejteni véleményét, továbbadni tapasztalatait. 

A jubileumi rendezvények mindenekelőtt irodalmi, művészeti, kulturális életünket pezsdítik meg 2017-ben.

Premiernek tekinthető a marosvásárhelyi Bernády Házban január 11-én nyílt kiállítás. 

Fogyott az alkalomra megjelentetett, azonos című pompás katalógus is, és hosszú sorok álltak a tárlattal párosuló másik nagyszerű kiadvány, a Festői szerelmek árusító standja előtt is.

2016. december 20-án a budapesti Marriott Hotelben rendezte meg 54. aukcióját a Kieselbach Galéria és Aukciósház.

Újabb kisprózakötettel jelentkezett a Sóvidék korondi alkotója, Ambrus Lajos (Sírtánc. Páll Lajos rajzaival. Kiadja a Vörösmarty Társaság, Székesfehérvár, 2016).

Az Őrhegy aljában fekszik a Székelyföld egyik kicsi faluja. Lengyel-bérce, dombsor öleli, s lakói hosszú időn át, ha szép ünnepre virradtak, színes nyakkendőt kötöttek. 

Tulajdonképp egyéni sikerről van szó, de persze a település hírnevét is öregbíti a román fővárosban.