vasárnap, március 29, 2015

Kultúra

130 éve, 1885. március 29-én Szabadkán született Kosztolányi Dezső író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, a Nyugat első nemzedékének jelese. 51 évesen, 1936-ban hunyt el Budapesten.

A 2015-ös színházi világnapi üzenetet Krzysztof Warlikowski lengyel rendező írta. Az 1962-ben született, nemzetközileg ismert és elismert színházi alkotó a varsói  Nowy Teatr alapítója és művészeti vezetője. Március 27-én a világ számos színházában olvasták fel írását.

Isa Schneider: Az én Marosvásárhelyem 

A marosvásárhelyi és a besztercei képzőművészek két csoportja – összesen 37 festő, szobrász, grafikus, díszítőművész – a kettes szám bűvöletében alkotott művekkel van jelen a budapesti MAMŰ Galériában.

Oliv Mircea, a Romániai Képzőművészek Szövetsége Besztercei Fiókjának az elnöke a kortárs román műkritika egyik legismertebb, élvonalbeli képviselője.

Ki itt nyugtalankodik csendesen,
Író volt és elköltözött az élők sorába.

Tudósítás már volt a megnyitóról, most közelítsünk lazábban a BMC marosvásárhelyi tárlatához. Az sem baj, ha hátrább vonul a szakszerűség.

MTI

Az író elmondta, több mint 10 évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a Kalligram kiadónál 2014-ben megjelent, Aegon-díjjal jutalmazott regényének témájával, és először megdöbbentette, hogy a történet korábban senkinek sem keltette fel a figyelmét.

A föld előtt s az ég előtt; Átmosott világ

– Tudósítás az első napokról – 

MTI

Selmeczi György zeneszerzőnek, valamint a Nemzeti Énekkarnak és vezetőjének, Antal Mátyás karigazgatónak, karmesternek ítélték idén a Bartók-Pásztory-díjakat, amelyeket szerdán adtak át a Zeneakadémián.

A filmmel a 130 éve született Kosztolányi Dezső emléke előtt tiszteleg az Erdélyi Magyar Televízió.

A Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportjának tárlata; 3 utazás – festészeti kiállítás; 18. századi örmény hétköznapok a Maros Megyei Múzeumban; Marosvásárhely és a háború írásban és képben, 1914–1918; Gyámolító gyógyír, kúráló pirula

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara március 27-én, pénteken 19 órakor bemutatja Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabját.

Mulandóság és végtelenség, a lét széthullásának lehetősége és bekövetkezése, utak keresése, az anyaság nyugodt szépsége, a női test harmóniája és még számos gondolat, érzés, művészi érzékenységgel megélt pillanat fogalmazódik meg a Barabás Miklós Céh marosvásárhelyi csoportjának kedd délután nyílt tárlatán.

március 29., vasárnap 21.00 óra

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Bethlen család visszaszolgáltatott bonyhai kastélyát a Londonban élő Bethlen Fruzsina az Erdélyi Református Egyházkerületnek adományozta, azzal a kitétellel, hogy jótékony célra használják az épületet.

A Bernády Házban a fenti címmel tartott hétfő délután előadást Novák Csaba Zoltán, a marosvásárhelyi Román Akadémia Gheorghe Şincai Társadalomtudományi Kutatóintéze-tének munkatársa.

Ilonkánál ínséges időkben is otthon érezték magukat az emberek. Mindenkihez a saját nyelvén szólt, elsőnek köszönt, és rendszerint elébe ment a kérésnek.

Március 27–28.

Az 1990-es marosvásárhelyi események élő történelmünk szomorú fejezete. 25 év olyan távlat, ami már lehetővé teszi, hogy a történészek megpróbálják objektíven feltárni a valóságot, de még nem olyan nagy idő, hogy letisztuljanak az érzelmek.

Január 17-én mutatta be a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese ezt a különleges előadást, mely a színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közötti együttműködés eredményeként jött létre.

Idén 23. alkalommal tartják meg az Uniter gálát, az ország legrangosabb színházi eseményét, melynek keretében minden évben díjazzák a legjobb színházi előadásokat és a legkiemelkedőbb színházi személyiségeket.

Többéves médiafigyelésből született munkát, a Nyelvi norma és nyelvhasználati sajátosságok a romániai magyar audiovizuális médiában című tanulmánykötetet mutatták be kedd délután a Sapientia marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karának campusában.