szombat, április 21, 2018

Kultúra

Ó mért nem küldöd sugárodat,

Ó mért nem küldöd sugárodat,

Isten, mennyei kardodat.

A Tompa Miklós Társulat májusi kínálata

Manapság lassan „napja” van szinte mindennek. Mint ahogy ideje is van mindennek: „ideje a sírásnak és ideje a nevetésnek”. 

Elküldte soron következő műsorrendjét a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem is.

Mint arról korábban is hírt adtunk, ez évben immár tizedik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszfesztivált. 

Április közepén immár 37. alkalommal rendezték meg Budapesten az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt. A Hagyományok Háza ismét lemezkiadványt jelentetett meg a jeles alkalomra.

Ez év április 18-a és 22-e között zajlik a Bukarestben immár 7. alkalommal sorra kerülő Cinepolitica – Politikai Filmek Fesztiválja, mely az „Egyetlen politikánk a film politikája” szlogen alatt kifejezetten politikai filmeket sorakoztat fel.

Április 6-án ünnepelte ötvenedik születésnapját Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes-előadóművész. 

Május 2-ig lehet jelentkezni a Janikovszky Éva meseíró pályázatra, amelyet 14. alkalommal hirdetett meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó.

Több mint 170 program és 26 ország 160 kiállítója várja a közönséget a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely csütörtökön vette kezdetét a Millenáris parkban.

 És akkor én most elengedlek és felnövök!; Lángarc 

Az ördög próbája; Karamazovok; Rendezés; Sirály 

Bartis Attila neve és személye nem ismeretlen a marosvásárhelyiek előtt (sem). Az innen elszármazott író az eltelt évtizedek alatt megérdemelten szerzett magának világhírnevet, az egyik legismertebb kortárs magyar szerzőként tartja számon a világirodalom. 

Hamarosan könyvbemutatónak ad otthont és pályázati felhívást is kiírt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Az előbbivel kapcsolatosan közleményben tudatták, hogy az intézmény vezérigazgatója, Gáspárik Attila újabb könyvét mutatják be április 24-én, kedden délután 5 órától a színház előcsarnokában. 

A marosvásárhelyi Arcus Egyesület és a kolozsvári Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány április 20-22. között Műemlékvédelem Erdélyben VIII. címen szervezi meg hagyományos szakmai konferenciáját a szovátai Teleki Oktatási Központban. 

Amikor sötétséghálót fon a félelem, láthatatlanná válnak a fényszilánkok. A sárpataki Ercsei (szül. Nagy) Emma elől mégsem tudtak elrejtőzni az évtizedek során. 

Április 21-én, szombaton este 8 órától új projekt alkotói mutatkoznak be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground termében – áll az intézmény közleményében.

Tíz évvel ezelőtt abbéli reményünket fejeztük ki, hogy hátha szép, új hagyomány kezdetének tanúja Marosvásárhely zeneszerető közönsége.

Április 11-én és 12-én a Spectrum Színházban vendégszerepelt a Soproni Petőfi Színház Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című darabjával, amelynek főszerepét, Rubek professzort Szilágyi Tibor alakította.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közeledésével a Hagyományok Háza is számba veszi az elmúlt év és az ez évi első hónapok legsikeresebb kiadványait. 

A Népújság Múzsa melléklete 1328. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Leghamarabb versben halok meg.

Elfogadom a vágyak végét.

El a magányt, a zúgó csöndet.

A könyv a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadásában az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiadása. 

Április 15-én zárul Szepessy Béla kiállítása a marosvásárhelyi Kultúrpalota Art Nouveau Galériájában.