péntek, április 25, 2014

Kultúra

1914. április 23-án, Marosvásárhelyen született Marx József, az erdélyi magyar fotográfia kiemelkedő egyénisége, úttörője, akinek köszönhetően ma több fotóklub működik.

A marosvásárhelyi Teleki Téka háza táján idén sem múlt el észrevétlenül április 23-a, amelyet az UNESCO 19 évvel ezelőtt nyilvánított a könyv nemzetközi napjává. A tavalyi évhez hasonlóan egy könyvespolcnyi kiadvánnyal idén is kiköltözött a Téka az utcára, így emlékeztetve az arra járókat a jeles napra, illetve az olvasás örömére.

Tavaszingű fák mutatják az utat a sokat megélt kerten át N. Miklós háza felé. Nyolc és fél évtizedével ő a legidősebb férfiember a Maros menti faluban, több esztendővel csak egy-két asszonytárs büszkélkedhet.

Tíz díjazottat, 33 jelöltet és több mint 500 bukaresti és marosvásárhelyi meghívottat várnak április 28-án Marosvásárhelyen a Kultúrpalotába.

A díjnyertesek között brassói, csíkszeredai és baróti diákok vannak.

A Bekecs néptáncegyüttes a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny végső megmérettetésén lép fel a szombati döntőben.

A Látó szépirodalmi folyóirat áprilisi lapszáma teljes egészében a 450 éve született William Shakespeare előtt tiszteleg.  

A Népújság Múzsa melléklete 1125. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Idén 170 éve született Munkácsy Mihály. Művésztársa és pártfogoltja írásának részleteivel emlékezünk rá.

Varjú evez a tájban
Fekete tollkabátban

Éppen egy éve, hogy a Múzsa olvasóinak bemutattuk a Budapesten élő Kovács Attila különös művészetét. Nagy örömömre szolgál, hogy most beszámolhatok egy nagyon fontos képzőművészeti eseményről.

MTI

Drámák című gyűjteményes kötetéért Pintér Béla veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, az irodalmi díjakat pedig Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József kapják; az elismeréseket április 23-án adják át a szervezet budapesti székházában.

Csütörtökön, április 17-én, sajtótájékoztatón ismertették az RMDSZ főtitkársága, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett Kolozsvári Ünnepi Könyvhét idei kiadásának részleteit Kolozsváron.

Már látogatható a pécsi Janus Pannonius Múzeumban az a tárlat, amely Leonardo da Vinci majdnem hatvan mérethű találmányát mutatja be a közönségnek.

Fa fülbevalók, csipke nyakékek, nemeznyuszik, cserépbabák, nemezelt táskák és ruhák varázsolták át tegnap délelőtt a marosvásárhelyi G Cafét.

Húsvéti kiállítás; Önismereti kiállítás Marosvásárhelyen; Címerkiállítás; Festészeti kiállítás; Isteni kert

Rembrandt van Rijn – A metszet művészetének a csúcsa címen nyílt kiállítás szombat este Kolozsváron az Erdély Néprajzi Múzeuma szervezésében.

Pogány Juditot, Nagy Alfrédot és Schneider Zoltánt jelölték idén a Kaszás Attila-díjra; a három színművész közül a közönség választja ki azt, aki a szeptember 8-i gálán átveheti az elismerést. A díjátadót ezúttal négynapos fesztivál kíséri a Győri Nemzeti Színházban. 

„A minőségi szórakozás és a tehetséggondozás került az RMDSZ-főtitkárság és a Szomszédnéni Produkciós Iroda által szervezett 11. Erdélyi Humorfesztivál középpontjába…”

Szamárcsikó hátán jön a Messiás.
Tetszik a tömegnek: hozsannát kiált, 

Gyertyafénnyel, gyümölcsöstálakkal, szendvicsekkel és jó zenével várta meghívottjait a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club vasárnap este, fennállásának hetedik születésnapján.

Dr. Szabó Árpád egyetemi oktató, villamosmérnök és közgazdász, megszállott világutazó saját elmondása szerint könyvét eredetileg egyetemi jegyzetnek szánta, de sokkal több lett belőle.

A marosvásárhely-kövesdombi unitárius templom Bözödi György-termében megtekinthető Novák József marosvásárhelyi képzőművész címerkiállítása.

Segesváron április 30-án és május 1-jén író-olvasó találkozót szerveznek.