csütörtök, október 2, 2014

Kultúra

Szerda este elkezdődik a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club idei évada.

Negyedik alkalommal szerveznek KézMűvész Kávézót a marosvásárhelyi G Caféban.

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesületnek köszönhetően az elmúlt hét esztendőben minden október tartogatott egy estét, amikor operettdallamok csalogatták a Kultúrpalotába a marosvásárhelyi közönséget.

Érdekes módon nem emlékszem a társalgás forgatókönyvére, így a másfél óra alatt felvillant életszilánkokat többé-kevésbé időrend szerint igyekszem egymás mellé illeszteni.

A nyelv mint ösztön egy olyan felfogásmód, mely a nyelvet alapvető pszichológiai képességnek tekinti.  

A magyar nyelv két legközelebbi rokona, a vogul (manysi) és az osztják (hanti) alkotja az obi-ugor ágat. Elnevezésük is mutatja, hogy ezek a népek az Ob folyó vidékén élnek.

Horger Antal

Tájainkon nem túl gyakori eseménynek lehettünk szem- és fültanúi mindannyian, akik ellátogattunk múlt hét péntek estéjén a G. Caféba: marosvásárhelyi, kortárs szerző gyűjteményes kötetének bemutatójára került sor a kávézó falai között.

Az előadás utáni tapsviharból ítélve egyik legsikeresebb táncprodukcióját mutatta be pénteken este a Maros Művészegyüttes.

A színpad jobb sarkában, a széthúzott függöny takarásában egy ócska lámpa, egy kopott szék… Üres.

A Látó Irodalmi Színpad és Játékok meghívottja Péterfy Gergely író, akivel Kitömött barbár című regénye kapcsán Mészáros Sándor fog beszélgetni.

Nagy Borbála: Az áruló avar kagán – egy izgalmas, olvasmányos és kiválóan dokumentált történelmi regény bemutatójával indult a Belvárosi szerdák újabb sorozata a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban.

A Népújság Múzsa melléklete 1147. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

vászonterítőbe csomagoltam
neked az őszt
nekem már nem kell

„Elég hányatott gyermekkorom volt. Hadiárvaként nőttem fel. Miután anyám újból férjhez ment egy színesfémérc-kutató bányamérnökhöz, elég sűrűn változtattuk lakhelyünket, oda költöztünk, ahova a munkája szólította…”

Bánffy Miklós és az általa írt Erdély-trilógia. Illetve annak utóélete, fordításai és fogadtatása a német, holland és román anyanyelvű olvasóközönség körében.

Összeurópai viszonylatban nem is volt olyan rossz a helyezése. Akár elégedett is lehetett volna ezzel a hellyel, hiszen nem mindennap tekint az emberre Összeurópa ilyenkor, kora ősszel, ebben a folytonos levélhullásban, kibúcsúzásban, amikor a költők rendszerint sírva fakadnak, és az elmúlásról szép verseket írnak a vasárnapi melléklet számára.  

Őszi ködök ellen jó felfegyverkezni a Tollal.

Kádár Tibor kiállítása Marosvásárhelyen; Kerekes József kiállítása; Közös tárlat a Deus Providebit Házban; Ars culinaria a Tékában

Huszadik alkalommal nyitja meg kapuit november 13–15. között az írott szó szerelmeseit egybegyűjtő Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár.

Az apró, finom részleteket a mindenséggel találkoztató Dsida-lírában és Radnóti meggyötörtségében gyönyörűséges költői világában merítkezhetett meg szerda este a Bolyai líceum telt házas közönsége.

Ez év őszén immár második alkalommal érkezik Marosvásárhelyre a TIFF, az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál. Szeptember 26-a és 28-a között rendkívül gazdag programmal, számos helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket.

Mondhatni három rendezvény eseményeit szervezik meg Marosvásárhelyen október 4. és 11. között.

Idén ősszel ismét megszervezésre kerül Marosvásárhely egyik legrégebbi és legrangosabb, több mint két évtizedes múlttal rendelkező művészeti szemléje: ez esztendőben is a megszokott időpontban, november első hetében zajlik az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amelyet immár a 22. alkalommal szervez meg a Maros megyei MADISZ.