szombat, május 23, 2015

Kultúra

Megrázó bizonyosság az eszköztár kezelésében. Megrázó bizonytalanság a lét, a létezés megnyilvánulásaiban.

Haller József, itthon és külföldön egyaránt ismert és elismert képzőművész nyolcvanadik éve alkalmából szervezett retrospektív kiállításnak adtak helyet a Bernády Ház földszinti és emeleti galériái.

Szerda déltől tekintheti meg a nagyközönség Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját a debreceni Déri Múzeumban.

Erre is számíthatott Moldován Mária, amikor a fenti címmel megrendezte marosvásárhelyi kiállítását: kint is, bent is lesznek majd érdeklődők. 

Beszélgetés a 60 éves Kapui Ágota költővel, szerkesztővel 

Kibédi Varga Sándor (eredetileg Varga Sándor; Marosvásárhely, 1946. október 14–2015. május 17., Budapest) erdélyi származású újságíró, író, tanár, a marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskola román–magyar szakának elvégzése után öt évig falusi általános iskolákban tanított. 

Egy négyszáz éves növénytani könyvben bukkant rá egy brit tudós Shakespeare mindeddig egyetlen olyan portréjára, amely még életében készült.

Százharminc éve, 1885. május 22-én halt meg a francia romantika legnagyobb alakja, Victor Hugo. 

A május 24-én véget érő XIX. Marosvásárhelyi Napok idén újdonsággal is szolgált: először szervezték meg a Pro Cultura című rendezvényt, amelynek keretében több, kulturális tevékenységet folytató vásárhelyi intézmény, alapítvány, civil szervezet, illetve egyházközség részesült a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal kitüntetésében.

Haller József retrospektív kiállítása; Major Gizella kiállítása; Avar harcosok Erdélyben; Romániai orchideák; Erdélyi csipkék; Időalagút – Casoni Ibolya kiállítása; Gombafotó-kiállítás a Kövesdombon

Május 22-e és 24-e között ismét sorra kerül Marosvásárhelyen az Európai Filmek Fesztiválja.

Két zongorista, Andra Demidov és Ioana Ionescu megosztva nyerte az első díjat a bukaresti XI. Magyar Zene Fesztiválon, amelyen huszonnégy fiatal mérte össze tudását, s amelyet a Balassi Intézet bukaresti magyar központja szervezett.

Amikor más színházak nyári szünetet tartanak, amikor a kulturális élet holtszezonja kezdődik, Mikházán akkor zajlik a parti! Kulturális események követik egymást egész nyáron…

Különleges produkciókkal folytatódik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház szervezésében zajló A TÁNC HETE című rendezvénysorozat.

In memoriam Csorba Márta

A pattanásos arcú, barna pulóveres fiatalember egy lakótelepi üzlet ajtajánál őrködött, akár egy szavakba kérezkedő, kimondatlan gondolat.

Miniévaddal, könyvbemutatóval és ballagással zárul az évad a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen.

A Maros Művészegyüttes, a Csűrszínház Egyesület és az Artecotur Egyesület idén megszervezi a Széllyes Sándor népihumor-vetélkedőt, amelyre amatőr résztvevők benevezését várják.

Mint azt korábban hírül adtuk, új előadás-sorozat szervezését vállalta fel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház: ez év május 17-e és 23-a között A tánc hete cím alatt mozgásszínházi, táncszínházi produkciók követik egymást különböző meghívott társulatok előadásában.

Különleges színházi élményben lehetett hétfőn újra részük a marosvásárhelyi Gheorghe Şincai középiskola diákjainak.

A Szentlélek eljövetelét a magyar közszolgálati csatornák méltósággal ünneplik. A palettán szentmisék és a jeles naphoz illő műsorok szerepelnek.

Először adják át a marosvásárhelyi városi tanács, illetve a polgármesteri hivatal által létrehozott Pro Cultura kiválósági díjakat.

Ünnepélyes esemény színhelye volt péntek délután a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színháza. Itt adták át a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Communitas Alapítvány immár hagyományos, alkotói ösztöndíjait.

A marosvásárhelyi kultúrafogyasztók mindig kéznél levő vagy tudat alá rejtett határidőnaplójában tíz éve ott fehérlik egy májusi éjszaka, pontosabban éjszakába nyúló nap, amikor múlt és jelen kincseiből meríthetnek, hetekre, hónapokra feltöltődhetnek a művészetek szabadságélményével.