csütörtök, október 30, 2014

Kultúra

Albert Katalin illusztrációi már a borítólapon is megteremtik azt a különleges, álomszerű hangulatot, amelyet ezek a dalok tükröznek.

A Sütő András-műhelykonferencia előadásainak programja

A gyerekeknek és fiataloknak szánt programok célja anyanyelvünk és kultúránk ápolása, a magyar nemzeti identitás megőrzésének az elősegítése a határon túli közösségek megmaradása érdekében.

A hazai filmipar is képviselteti magát a 22. Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztiválon, amely idén november 5–9. között zajlik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A magyar játékfilmek mellett négy román hosszú filmet is megnézhet a közönség.

Imolára valahogy mindig jól illettek az álmok. Pasztellszínű selyemblúzként simultak rá vagy meleg sálként védelmezték, máskor meg szinte észrevétlenül lengték körül, mintha láthatatlan ujjak kötötték, szőtték, rajzolták volna, éppen az ő méretére és szükségletére valamennyit.

Még vannak ingyenes helyjegyek a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes Hagyatékok című autentikus folklórelőadására.

Az október 29-én, szerdán 19 órától a bukaresti Balassi Intézetben sorra kerülő Erdély szerepe az első világháborúban című előadásában Bertényi Iván elsősorban arra koncentrál, miként tekintett Erdélyre a magyar politikai elit és különösen a magyar kormányzati politika az I. világháború folyamán, milyen lépéseket tett a terület biztosítására, és mennyiben változott mindez a nagy háború fordulatainak köszönhetően a szarajevói merénylettől 1918 októberéig.

Az utókor igazságtalan a tervezőkkel, építészekkel. Míg egy festményen, zenemű kottáján ott van a szerző neve, az építészeti alkotásokon, remekműveken nem vagy csak elvétve találjuk meg a tervező és a kivitelező névjegyét.

Többnapos, kétállomásos turnéra indult pár nappal ezelőtt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának nagy sikerű produkciója, Az ördög próbája.

Kákonyi Csilla festőművész és Bálint Zsigmond fotóművész (AFIAP) tárlata látogatható a marosvásárhelyi Bernády Házban.

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, az intézet mellett működő Arany A. László Polgári Társulás és a dunaszerdahelyi székhelyű Gramma Nyelvi Iroda 2014. szeptember 18–20. között Nyitrán szervezte meg a 18. Élőnyelvi Konferenciát.

Antal László

Történetírásunk egyik fontos megoldandó kérdése az értelmiségtörténet, kezdve annak kialakulásával és végezve a mindennapi életben, különösen a társadalom haladásában és a tudományos élet fejlődésében betöltött szerepének a feltárásával és valós értékelésével.

A Népújság Múzsa melléklete 1151. számának tartalma
 

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

Emlékszel? amikor a rózsák nyílni kezdtek,
Már nem voltunk fiatalok –
Házunk körül virágzó sírkeresztek,
Szívünkben sok friss halott.

Teljes telt házas közönség tette tiszteletét csütörtök este a Bernády Házban. Az ok: Marosvásárhely ismert és közkedvelt művészházaspárjának kettős kiállítása a művészeti központ földszinti és emeleti galériáiban.

Számomra ünnep, amikor énekelni hallom őket. Változatos repertoárjuk a karéneklés szinte minden műfaját felöleli, s tudják a nagy titkot: hogyan kell lélektől lélekig titokzatos mélységekből szédítő magasságokba röpíteni a hallgatóságot.

Ma a könyv médiumának értékét és a könyv által szerzett tudást senki sem kérdőjelezi meg (kivéve nyilván azokat, akik azt gondolják, hogy a könyv a tudósoké, a tudósok pedig nem élnek, és nem is nevelhetnek az életre).

MTI

Climate Change címmel megjelent Szakcsi Lakatos Béla idén tavasszal három amerikai sztárelőadóval közösen rögzített koncertje. A dzsesszanyag számait az éghajlatváltozás miatt előállt helyzet, a Föld jövője iránti aggodalom ihlette.

E címmel szervez jövő héten Sütő András-műhelykonferenciát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar művészeti kara.

Negyvenhat előadás, köztük több magyar produkció lesz látható Bukarestben a pénteken kezdődő országos színházi fesztiválon. 

A világ legjobb zenekarai és művészei vesznek részt 2015-ben is a George Enescu komolyzenei fesztiválon, ahol első alkalommal lépnek fel a Berlini Filharmonikusok – közölték kedden sajtótájékoztatón a szervezők. 

Tíz éve ősszel rendezik meg az erdélyi magyar hivatásos táncegyüttesek találkozóját, amelynek célja elsősorban az, hogy a szakemberek találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek. A seregszemlén azt is felmérik, hol áll a profi néptáncművészet Erdélyben.

Kulcsár Erzsébet kiállítása; Művészetis diákok kiállítása; Természetfotók a Nemzeti Színházban; Gyógyszerészettörténeti kiállítás a várbeli múzeumban; Marosvásárhely és a háború írásban és képben, 1914–1918
 
Művészetis diákok kiállítása