vasárnap, július 23, 2017

Kultúra

A Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban elnevezésű projekt célja az első világháború Maros menti vonatkozású szellemi és tárgyi örökségének a feltárása, elemzése és népszerűsítése a történelemtudomány, régészet, néprajztudomány, antropológia és muzeológia interdiszciplináris módszereivel. 

A Népújság Múzsa melléklete 1290. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Emlék itten minden fűszál, 

Emlék itten minden kő; 

Csak a múltakon merengek, 

Mert itt nincsen már jövő. 

A képzőművészeti líceumokból érkezők X. és XI. osztályosok voltak, és különböző szakokon tanulnak: textilművészet, grafika, festészet, építészet. 

A képregénylap Fantomatika címen jelenik meg, ez a kifejezés mesterségesen kreált virtuális valóságot jelent.

A Shoshin Nemzetközi Színházi Rezidenciák idén augusztus 12-e és 17-e között ismét különleges, Erdélyben egyedülálló work-shopra várja az érdeklődőket.

A Valerian és az ezer bolygó városában Luc Besson fantasztikus világot teremtett számtalan új földönkívüli fajjal, egy rákszörnnyel és egy intergalaktikus várossal. 

Ha nem lett volna költő, bizonyára boldog családi körben éli le életét, s talán ma nem emlékeznénk rá a nyilvánosság előtt, de a hálás unokák bizton vinnének virágot sírjára!

július 26–30. 

Grafikai kiállítás; Zichy-tárlat a Kultúrpalotában; Legyen a zene mindenkié!; Nyári szünet a Bernády Házban

 

 

 

A Szféra Kortárs Művészeti Fesztivál három napig tart, és egy csodálatos helyszínen, a szebb napokat megért Aranykakas kertjében zajlik. 

A Régizenei Nyári Egyetem életébe bepillantást engedve mindannyiunk számára ezúttal a budapesti Széplaki Zoltán, a fafúvós hangszerek mesterkurzus oktatója válaszolt.

Biztos pont volt a sétány szélén. Várt és váratlan találkozások, nagy beszélgetések színhelye, a tanítás utáni tikkasztó melegben enyhet adó oázis.

Aki ezúttal válaszolt: a Régizenei Nyári Egyetem életébe bepillantást engedve mindannyiunk számára, a csembaló mesterkurzus oktatója, a Svájcból hazaérkező Fülöp Mária.

A Népújság Múzsa melléklete 1289. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Isten éltesse a költőt! 60. születésnapján kollégái, olvasói 2017. július 5-én köszöntötték Kolozsváron.

Talán így is lehet mondani. Összevonva a sikeres verskötet (Lélekkabát) és az abból ihletődött, abból táplálkozó, nagy sikerű előadóest (Lélekcsönd) címét.

Jó volna lenni még picit

S még jobb nagyon jó `vanni`

A marosvásárhelyi Helikon – Kemény János Alapítvány idén is megszervezi hagyományos nyári rendezvényét, a helikoni leszármazottak találkozóját. Szokás szerint kerek évforduló köré összpontosítják az eseményeket.

 A Gyarmathy Jánoséban, 2017 júliusában, a kánikulai napok egyikén. A késő középkorból érkezett, sok mindent látott, sok bajon átesett, nem csodálkozik.

Június 19-én Budapesten dedikálta nekem új kötetét* Szász László, jó pár nappal később jutott el hozzám a könyv, de így is örültem neki.

Magyarul és franciául. A kötet francia címe: Réflexions sur la vie. A szép, színes könyv Németh Antónia Klára szovátai nyugalmazott tanárnőnek köszönhető. 

Az élet határhelyzetei. Ismerősöm megkérdezte: mondd, a történeteid hajlanak-e a modern izmusok felé?

   A jamaicai trombitás,/ mint egy Godard-film hősei,/ futni kezdett, s a rohanás/ időnkből röpítette ki. (Vaszilij Bogdanov).