szombat, február 28, 2015

Kultúra

(1922–2015)

Hiszen néhány napja csak, hogy levelet váltottunk, amelyben mindketten a jövőről elmélkedtünk.

Van-e Marosvásárhelynek szellemisége? Minden bizonnyal. De miből áll ez a szellemiség, milyen a város kulturális élete, mit lehetne tenni, hogy az még színesebb, még érdekesebb, a rendezvényei pedig még népszerűbbek legyenek?

MTI

Vivaldi első, elveszett zeneművére bukkanhatott rá egy német könyvtárban őrzött kéziratban Federico Maria Sardelli karmester és zenetörténész.

MTI

A BBVA spanyol bankcsoport alapítványa által évente odaítélt, 400 ezer euróval járó rangos nemzetközi díjat kapott Kurtág György zeneszerző.

MTI

Művészeti évet szentel Leonardo Da Vinci életének és műveinek idén Milánó: művészettörténeti órákat, színházi előadásokat, kiállításokat rendeznek a városban. 

MTI

A 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) alkotásaiból nyílik kiállítás áprilisban Pécsett.

Mintha Uzon és Kökös között az éhes orosz ágyúk torkába forró ólmot akart volna önteni, hogy ott többé sohase ugassanak, valósággal izzott akkor Felső-Háromszéken a beköszönő július.

Kiállítás alkotótábori munkákból; Farsangi szokások – fotókiállítás; Baróthy Ádám kiállítása; Gyámolító gyógyír, kúráló pirula; Marosvásárhely és a háború írásban és képben, 1914–1918

Az év egyik leginkább várt filmjének, a Miért én? című, Tudor Giurgiu rendezésében készült alkotásnak marosvásárhelyi gálavetítésére február 27-én, pénteken 20 órától kerül sor a Kultúrpalotában.

Az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete és az Apáczai Csere János Elméleti Líceum szervezésében fotókiállításra kerül sor csütörtökön 18 órai kezdettel Kolozsváron.

Szerda estétől koncertekben, rockmuzsikában és szimfonikus zenében gazdag időszak következik a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club életében.

Hosszú vajúdás után végre napvilágot látott az a különleges riportkötet, amelynek „nyersanyagát” 2013 tavaszán rögzítették a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete marosi szervezetének Ratosnyán tartott riporttábora résztvevői.

Múlt csütörtök este a szovátai városháza nagytermében a Teleki Oktatási Központ, a Bernády Közművelődési Egylet és a Sóvidék kulturális folyóirat tartott négyes könyvbemutatót.

Múlt héten a marosvásárhelyi Bolyai téri Unitárius Egyházközség tanácstermében rendkívüli könyvbemutatóra került sor.

Alpár önként vállalta magára az árnyék szerepét. A szőke hajú, sovány fiúcska szinte észrevétlenül suhant végig minden délben az iskolaudvaron, nem is próbált csatlakozni joghurtosdobozt rugdosó vagy fociskártyát cserélő társai közé.

A mintegy másfél órás beszélgetés emlékezetesre sikerült.

A Látó Irodalmi Játékok legutóbbi meghívottja Károlyi Csaba kritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese volt, akivel Láng Zsolt író, a vásárhelyi folyóirat szerkesztője beszélgetett a Látó szerzői estjeinek immár hagyományos helyszínén, a G. Café-ban.

Úgy tűnik, a tavasz és az ősz a marosvásárhelyi filmfesztiválok időszaka. Alig fejeződött be a magyar filmnapok rendezvénysorozata, újabb szemlére kerül sor a főtéri Művész moziban: ezúttal brit dokumentumfilmeket láthat a mélyen tisztelt közönség.

A visszafogott, csendes mezőségi ember érzelem- és hitvilágának gazdagságát ismerhette meg szombat délután a marosvásárhelyi Spectrum Színház közönsége.

A marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácstermében szombaton du. 6 órakor megnyitották a székelyudvarhelyi Septimia IV. alkotótábor munkáiból készült kiállítást.

Független, progresszív, alternatív, alulról szerveződő, kísérletező, újító.

A sikeres bútorkereső akció után, amiért ezúton is köszönetet mondunk az adományozóknak, további segítségüket kérjük előadásunk megvalósításához! Ezúttal KALITKÁKAT keresünk.

A Népújság Múzsa melléklete 1166. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund