vasárnap, február 26, 2017

Kultúra

A marosvásárhelyi K’ARTE Egyesület és a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet hetedik alkalommal szervezi meg a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat március 1-5. között három helyszínen, a Művész moziban, a G Cafféban és a Camera K’ARTE-ban.

Az év első negyede rendszerint igen mozgalmas a Maros Művészegyüttesnél, ugyanis ilyenkor viszik el  előadásaikat Erdély számos településére, illetve a hagyományos magyarországi turnéra is ebben az időszakban kerül sor. 

Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendkívüli népzenei koncertre kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a Maros Megyei Múzeum és a Maros Művészegyüttes szervezésében.

A fehér gyász-szín,

könnyekkel sós vízben mosdatott

feketeség.

A Bookart kiadó által 2015-ben megjelentetett, Szalamandrák éjszakái című regény szerzője szerda délután a marosvásárhelyi G. Caféban vendégeskedett, a Látó Irodalmi Játékok meghívottjaként.

Március 2-án, csütörtökön 17 órakor kolozsvári művészházaspár, Egri András és Anastasia Vdovkina mutatkozik be a marosvásárhelyi Bernády Házban.

Korunk, 2017. február. 1917 a történelemben.

Szöllősi Mátyás (1984) író lesz a Látó februári 27-i vendége a G. Caféban, ahol az Európa Kiadónál tavaly megjelent novelláskönyvét, a Váltóáramot fogja bemutatni. 

Ugyancsak márciusban ünnepli a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház két társulata a születésnapját: a Tompa Miklós Társulat 71 évet, a Liviu Rebreanu Társulat 55 évet tölt.

MTI

A rendkívüli népszerűségnek örvendő író életéről korábban kevés adat állt az irodalomtörténet és a közvélemény rendelkezésére, egyrészt mivel nem igazán kutatták, másrészt Rejtő Jenő sem igen igyekezett nyomot hagyni maga után. 

MTI

A Magyar Filmhét főszervezője szerint „a hazai filmgyártás aranykorát éljük”, soha ennyi pénz nem volt a magyar filmiparban és az alkotások minősége is nemzetközi szintű. 

Feburár 26., március 2.

Feburá 24. – március 2.

Szabó Róbert Csaba legújabb regénye bekerült az Aegon-díjra jelölt legjobb tíz alkotás közé. 

A 2017-es Uniter-gála jelölései között újra előkelő helyen szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata! 

MTI

A felvidéki Rimaszombatban született magyar–szlovén származású író, költő, műfordító és esszéista, Ilma Rakusa kapta az egyik legtekintélyesebb német irodalmi elismerést, a Berlini Irodalmi Díjat (Berliner Literaturpreis).

László csendje havas falusi estéken született. Lovas szánok csengettyűjének hangjából, félhomályban kirajzolódó történetekből, gyermekzsivalyból…

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Kézdivásárhelyi Városi Színház megduplázza marosvásárhelyi előadásainak számát Kiss Csaba Skandináv lottó című kortárs vígjátékával. 

Jelenvaló múlt címmel a marosvásárhelyi Juventus Kiadónál jelent meg Buksa Éva-Mária magyartanár, író újabb könyve, amely a XIX. század három jeles erdélyi történelmi személyiségének dramatizált élettörténetét tartalmazza.

A kincses város művészei február 18-án, ma 18 órától Giuseppe Verdi Traviata című operáját mutatják be a marosvásárhelyi közönségnek – Miklósa Erika főszereplésével.

A Népújság Múzsa melléklete 1268. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

„Ha ma lépek be a lakásba, nyugodt lehetek, mert annyi munkám van, hogy szinte magam sem tudom nyilvántartani.”

(Eperjesi Noémi képeire)

Vers és grafika párbeszéde tette különlegessé Eperjesi Noémi egyéni kiállításának megnyitóját a marosvásárhelyi Bernády Házban.