hétfő, május 2, 2016

Kultúra

április 30., szombat 21:00 óra

A Népújság Múzsa melléklete 1226. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Most a tengerben kell a cseppet megtalálnunk, azt a cseppet, amely valószínűleg csak később, otthon kristályosodik bennünk ki, mert itt, most eláraszt bennünket Miholcsa József faragott képeinek és ikerszobrainak áradata. 

gyolcsba kötve hozom csontjaim – épen

sosem volt borda- kéz- vagy lábtörésem

Nehéz hűség – ez a címe a Kézdivásárhelyen élő Borcsa János irodalomtörténész, kritikus, az irodalomtudományok doktora legutóbbi kötetének. 

Ha van füle és szeme a halláshoz, látáshoz, a megértéshez. A jelek között olvasni kell.

Ismét találkozhat a marosvásárhelyi közönség a város képzőművészeti életének egykori vezéregyénisége, Balázs Imre alkotásaival. 

Egy Moldvában felnövő székely kisfiú története elevenedik meg Murvai Béla marosvásárhelyi magyartanár Szövevény című kisregényében, amelyet az őszi könyvvásáron mutatott be a szerző. 

41 javasolt értékről döntött szerdai ülésén az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság (EMÉB). 

Lakatos Iván: Inas a szalonbanáprilis 30., szombat 21.35

Balázs Imre-emlékkiállítás; A restaurálás művészete; Miholcsa József kiállítása; A Magyar Fotóművészek Világszövetségének kiállítása

Tíz nap múlva kezdetét veszi Marosvásárhely egyik legrangosabb zenei szemléje, az immár nyolcadik alkalommal megszervezett Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivál. 

Bruckner Szigfrid, a kiöregedett artista oroszlán világába léphet be szombat este a arosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyérdeműje. 

A Kobak könyvesbolt és a Bookyard Kiadó hétfőn közönség előtt bemutatta Brassay B. Kinga illusztrátorukat, pár kiadványukon keresztül.

A Romániai Magyar Néptáncegyesület jövő hét végéig, azaz május 7-ig várja azon műkedvelő néptáncegyüttesek jelentkezését, amelyek meg szeretnének mutatkozni az Erdélyi Néptánc-antológia színpadán. 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának múlt heti tudományos ülésszakán mutatták be a Specifikus állatgyógyászati szerek című 430 oldalas átfogó kiadványt. 

Mintha sosem érintették volna meg az ünnep fényei a szürke, rücskös betonarcot. 

A Marosvásárhely leghíresebb polgármesterének emlékét ápoló Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány régi adósságát rótta le a csütörtökön bemutatott 560 oldalas kötettel, amely dr. Bernády Györgynek állít emléket.

A marosvásárhelyi Artecotur és az Egyenlő Esély Egyesület, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum sikeres hangversenyt szervezett a Jazz és Blues klubban, ahol a legtehetségesebb zeneművészeti szakos diákok léptek fel.

Most a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést átvevő Biró Domokos egyetemi docens (Sapientia EMTE), Hunyadi László szobrász- és ötvösművész, valamint Kincses Elemér író, rendező, drámaíró laudációjának közlésével tisztelgünk a példaértékű életművek előtt.

MTI

„Kallós Zoltán sohasem mások ellen, mindig csak a népéért, a megmaradásért dolgozott.”

A Népújság Múzsa melléklete 1225. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Elhangzott 2016. április 15-én a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermében, az 1990. március 19-én az RMDSZ-székház padlására szorult megtámadottak díjazásán.

A fény varázsa mindenütt elbűvöli a fotósokat. Jól példázza ezt a Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFVSZ) által 15. alkalommal megrendezett fotópályázat is, amelyre a világ 25 országából több mint 900 színes és fekete-fehér képpel neveztek be a fotósok.