vasárnap, január 21, 2018

Kultúra

A Népújság Múzsa melléklete 1316. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

70 éve született az író, költő, műfordító (1948–1995) 

Előadás az egykori Magyar Művészeti Intézetről 

Sükösd Ferenc tárlatának megnyitójáról

A székelyudvarhelyi Erdélyi Toll tavalyi kínálatát rendhagyó módon egyetlen írásban ismertetem. 

MTI

Huszonöt éve, 1993. január 20-án halt meg Audrey Hepburn Oscar-díjas amerikai színésznő, a Római vakáció, a My Fair Lady és az Álom luxuskivitelben csillaga, Hubert de Givenchy francia divattervező múzsája, aki humanitárius tevékenységével is maradandót alkotott. 

MTI

Múzeummá alakítják Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök legendás luxushajóját, a Galebet (Sirály), a projekt, amelyet az Európai Unió is támogat, 2020-ra készül el, amikor Rijeka (Fiume) lesz Európa kulturális fővárosa.

A napokban kovácsoltvas korlátot helyeztek el a marosvásárhelyi Kultúrpalota előcsarnokában Körösfői Kriesch Aladár Sámánok tánca és Székely mesemondás című nagyméretű freskói elé, amelyek a nagy előadóterem bejárata mellett vannak. 

Marosszentgyörgyön és Szászrégenben

Marosvásárhelyen a Vadárvácska; Téli tárlat; Térhatású fényképek a Nagy Háborúból

 

A filmet január 26-án mutatják be a hazai filmszínházakban, a premiert pedig egy marosvásárhelyi díszbemutató is követi majd. 

A parányi lakás leginkább egy bűvös kockára hasonlít, amelyen már minden szín a helyére került. 

Az elkövetkező időszakban sorrendben elsőként január 26-án és 27-én, este 7 órától Ingmar Bergman Őszi szonáta című színpadi játékát láthatjuk a soproni Petőfi Színház vendégelőadásában.

A Rhédey-kastély őrei néven megalakult diákcsapat egy versenyfelhívás eredményeként jött létre. 

Január 22-én 10 órától a magyar kultúra napja alkalmából a Teleki–Bolyai-könyvtár egy hétre kiállítja legnagyobb kincsét, a Koncz-kódexet. 

Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját Keresztes Attila rendezésében mutatta be a Tompa Miklós Társulat. 

A ferences lelkiség lényegéről, a rend múltjáról és jelenlétéről Marosvásárhelyen, a kommunista diktatúra egyházellenes politikájáról hangzottak el előadások január 4-én a Deus Providebit Tanulmányi Házban.

január 26-án, pénteken 19 órától

Az utóbbi időben egyre gyakrabban van jelen Marosvásárhely és a megye kulturális életében a Marx József fotóklub, annak köszönhetően, hogy a fotóklub egyre több rangos kiállítás házigazdája, több művelődési intézmény partnereként pedig tagjainak lehetőségük volt kiállítani alkotásaikat.

Január 11-én, csütörtökön délután nagyszámú érdeklődő jelenlétében a marosvásárhelyi Bernády Házban nyílt meg a Marx József fotóklub téli tárlata. 

A Népújság Múzsa melléklete 1315. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

(Dávid Ferenc emlékére)

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara január 13-án, szombaton 19 órától bemutatja a Bruno Schulz novellái alapján készült Augusztus című nonverbális előadását. 

A marosvásárhelyi művészeti élet felfutásának hőskorát, a múlt század hatvanas éveit idézi fel Sükösd Ferenc január 12-én nyílt emlékkiállítása a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében.