szombat, augusztus 23, 2014

Kultúra

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház munkatársai augusztus 30–31-én 10-20 óra között a Promenada Mall főbejáratának infópontjánál tájékoztatják az érdekelteket a kezdődő évad előadásairól.

A Népújság Múzsa melléklete 1142. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

A marosvásárhelyi Helikon – Kemény János Alapítvány újra megrendezi hagyományossá vált augusztus végi ünnepi összejövetelét.

Nem az a bizonyos jelképes, amelyet oly gyakran kijátszanak mifelénk a politikusok, és nem is a harminckét lapos valóságos kártyacsomag, amellyel olyan vérre menő csatákat tudtak vívni családtagok és barátok, kedves ismerősök vagy éppen alkalmilag összeverődött ismeretlenek, parkban pihenő nyugdíjasok vagy vonaton zötykölődő ingázók, nem, most az igazi magyar kártyáról beszélek.

Ilyen-olyan módon Marosvásárhely is képviselteti magát a Kolozsvári Magyar Napok eseményein. A számos képzőművészeti megnyilvánulás egyik kiemelkedő rendezvénye Gyarmathy János szobrászművész egyéni tárlata.

Pontosítsunk: a szépirodalmi folyóirat idei, hagyományosan összevont, dupla számában. Az olvasó jó ideje megszokhatta, hogy a Látó a lap nyárvégi, kora őszi megjelenésekor a színházi, drámaírói műhelyekre koncentrál, több új darab megjelenését teszi lehetővé, és ezek között mindig van figyelemre méltó teljesítmény, ígéretesnek tűnő próbálkozás.  

Az idén 25 éves a Látó szépirodalmi folyóirat. Ebből az alkalomból egy rendhagyó különszámot tervezünk, amely az idei Látó Nívódíj átadása alkalmával kerül bemutatásra.

MTI

Kertész Imre Nobel-díjas írónak a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet adományozta Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án a Sándor-palotában.

MTI

A médiában nagy visszhangot kapott kellemetlen incidenssel tarkítva, de érdekes gondolatokat felvető élénk eszmecserékkel és több rendezvénnyel gazdagítva augusztus 13–15. között lezajlott a 42. Tokaji Írótábor eseménysorozata.

MTI

Magyar filmpremiereket tartanak a torontói filmfesztiválon: Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének Észak-Amerika első számú filmfesztiválján lesz a világpremierje, Fabricius Gábor Sintér című rövidfilmjét a rangos fesztivál a Short Cuts című válogatásába hívta meg.

Augusztus 20-i, ünnepi rendezvényként szervezte meg az Euro Media Advertising Egyesület és az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete az István, a király rockopera (film) levetítésével egybekötött beszélgetést, amelyen a témát kutató magyarországi Csatári Bence történésszel, újságíróval Novák Zoltán történész beszélgetett a mű születésének történetéről, hátteréről.

Az EMKE Maros megyei szervezete és a Marosszék Kulturális Egyesület jövő héten, augusztus 25–30. között 5. alkalommal szervezi meg citeraoktató táborát.

Augusztus 21-én kezdődött, és 24-én, vasárnap zárul Segesváron a Pro Etnica Fesztivál.

Régi idők modern asszonya; Tárlat az első Vásárhelyi Forgatagon született fotókból

A Kolozsvári Magyar Napok olyan kulturális eseménysorozat, amely programkínálatával, sokszínűségével kiemelkedik a nyári fesztiválok sorából, kisugárzása pedig messze túlmutat határain.  

Attila mindig mindenkit előreengedett. Előzékenysége már-már feltűnő volt a buszmegállók és a strand bejárata előtt felsorakozó fürdőzők tömegében.

Haza a magasban: Tempfli József; Csibi László: Kós Károly

Augusztus 25–28. között ötödik alkalommal szervezi meg a Marosszéki Kulturális Egyesület a Communitas Alapítvány és a Maros Megyei Tanács támogatásával a citeratábort a szászrégeni Dio házban.

Küküllővárról nem sokat tudtam. Így aztán nemrég elmentünk barátaimmal szemügyre venni. Először utánanéztem, miért is fontos az erdélyi és egyetemes magyarság, az erdélyi épített örökség számára.

Az MTI sajtófotó-kiállítását nyitották meg a Kolozsvári Magyar Napok keretében a város főterén álló Szépművészeti Múzeumban vasárnap.

A marosvásárhelyi Kultúrpalotában hétfőn kezdődött és augusztus 24-ig tart a Harmonia Cordis nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál. 

Immár harmadik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja táján a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson.

Haumann Pétert látja vendégül a Tompa Miklós Társulat a II. Vásárhelyi Forgatag keretében.

Hatéves voltam, amikor a Végtelenkék a hatalmába kerített. Szakszervezeti jeggyel vittek a szüleim a nyolcvanas évek Romániájának tengerpartjára, ahol Fructo helyett Pepsit kapott a fürdésben, labdázásban, kagylógyűjtésben megszomjazó gyerek, lift „repítette” a szállodaszobáig, és akkor sem volt miért elkeserednie, amikor egyszer egész napra elborult az ég, az üdülési csomaghoz ugyanis egy konstancai delfináriumi kaland is tartozott.