csütörtök, július 31, 2014

Kultúra

Hol volt, hol nem volt, talán igaz sem volt, volt egyszer Szovátán a Romániai Írószövetségnek egy nyaralója a Rózsák útján, a mai Teleki Oktatási Központ tőszomszédságában.

A vihart pénteken mutatták be, majd szombaton játszták még egyszer a mikházi Csűrszínház színpadán.

Hajnal világában minden kör alakú. A derűs arcú fiatal nő ugyanazt a pályát járja be hétköz- és ünnepnapokon, ébredéstől nyugovóig, ötéves kisfia útitársaként.

Vasárnap zárta kapuit Tusnádfürdőn a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Kárpát Expressz és a Határok nélkül keddi adása neves politikusok és közéleti személyiségek nyilatkozataival szemlélteti a jubiláló találkozó szellemét.

Nemzetpolitika és nemzetstratégia – ez a témája az Erdélyi Magyar Televízió Metszet című magazinműsora legfrissebb adásának.  

Török Gáspár EFIAP fotóművész születésnapi tárlata a Kultúrpalota kiállítótermeiben augusztus 10-ig látogatható.

A Népújság Múzsa melléklete 1139. számának tartalma

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

Egy barátom azt mondta nekem, mikor összejöttünk kettesben a kocsmában:

– Miért nem leszel újságíró?

Al Di Meola, a sok műfajban otthonos amerikai gitárvirtuóz, a dzsessz egyik nagysága július 22-én lesz hatvanéves.

„A Szépművészeti Múzeum kiállításainak támogatása érdekében” 505 millió forint átcsoportosításáról döntött a magyar kormány egy pénteken közzétett határozatában.

Az európai közösség és egyúttal az európai szellemiség ünnepe a Duna ünnepe, amelyet az Ómagyar Kultúra Baráti Társaság 12. alkalommal rendez meg kedden, az 1456-os nándorfehérvári diadal évfordulóján.

A bűnbánó Mária Magdaléna egy másik, menekülés közben festettem, már mint gyilkos és halálra ítélt, modell nélkül.

Epiktétos Kr. u. 50 – 138. között élt előbb Rómában, majd miután Domitianus császár 88-ban száműzi onnan a filozófusokat, az epirusi Nikopolisban, haláláig.

Az én házam az én váram… Évtizedek gazdag terméséből nehéz kiemelni a közös nevezőt. Török Gáspár válogatott képeinek műfaji és tematikai változatossága se könnyítette meg ebbéli igyekezetemet. 

Valóban, valóban megkísértett,

hogy beálljak a hivatalnokok közé  ...

Tanár úr, hogy is kezdjem! Bizarrul hangzana, ha felköszönteném a kilencvenedik születésnapján. 

Török Gáspár születésnapi fotókiállítása; Festészeti kiállítás Marosszentgyörgyön; Molnár Dénes Képtár; Ars culinaria a Tékában 

Bartók Imre, Kiss Tibor Noé, Mán-Várhegyi Réka estje

Negyedszerre szállja meg Mikházát a hétvégén a marosvásárhelyi Spectrum Színház társulata. 

Július 27 – vasárnap 19:30.

Anna babái állandóan betegek voltak, hol a szívüket, hol a lábukat kellett meggyógyítani. Hosszú copfos óvodásként még „doktor bácsinak” készült, kisiskolás korában már orvos „néninek”. 

Gazdag kulturális kínálat, így koncertek, táncház, borkóstoló, könyvbemutatók és kézműves tevékenységek is várják a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor résztvevőit.

Igaz, egyáltalán nem mutatja, de nyolcvanadik életévét ünnepli az idén Török Gáspár, a marosvásárhelyi fotóművészet ismert képviselője, a Marx József Fotóklub tagja, a névadó egykori tanítványa. 

Táborzáró kiállítással búcsúztak el szombat este a nagyernyei Zöld-tó művésztelep magyar festői.