kedd, szeptember 2, 2014

Kultúra

Gazdag műsorkínálattal, megújuló arculattal várja nézőit szeptembertől az Erdélyi Magyar Televízió.

Jelképesen és valóságosan is sokan voltak jelen az egykori helikoni találkozók színhelyén, Marosvécsen.

A rendezvénysorozat csütörtök délben folytatódott, ekkor nyitották meg a történelmi könyvek vásárát (amelyen tíz könyvkiadó vesz részt), ezt követően pedig a Mentor kiadó mutatta be könyvújdonságait.

Október 11–19. között első ízben rendezik meg a Székelyföldi Dokumentumfilm-szemlét.

A Népújság Múzsa melléklete 1143. számának tartalma

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

én ember vagyok magyar és Európa
hiába szaggatták szét szilánkokra

Az elmúlt héten Marosvásárhely Románia legnagyobb gitárfesztiváljának adott otthont, mely a város öt különböző pontján zajlott: a Kultúrpalotában, a Művészeti Egyetemen, a G. Caféban, a Zanza Café& Lounge-ban és a Víkenden.

„Bizonyára mindannyian úgy vagyunk életünkkel, hogy számot kell adni róla, főleg ha alkotóként tevékenykedünk. ”

A Hazanéző című, hungarológiai folyóiratként meghatározott kiadvány huszonötödik évfolyamának ünnepe csütörtök délután a korondi unitárius templomban kezdődött.  

A károlyhegyi búcsúba tartó kocsik egyikét maszkos hegyirablók támadták meg és fosztották ki.

Augusztus közepén egy Lyonban megrendezett nemzetközi konferencia résztvevői nyerhettek bepillantást a marosvásárhelyi Teleki Téka életébe.

Kilencedik alkalommal szervezik meg a hét végén a Gyimesekben, pontosabban a Hidegségben a Csángó Túróspuliszka-fesztivált.

A hungarológiai folyóiratként meghatározott kiadvány huszonötödik évfolyamának ünnepét a korondi unitárius templomban tartották.

Immár harmadik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezésre augusztus 30-án, szombaton kerül sor.

A Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Duó a kiváló énekesnő és gitáros különleges atmoszférájú kettőse. A két fiatal dzsesszmuzsikus gyümölcsöző együttműködése közös duó létrehozását eredményezte.

A szürke kalapos férfival kétféle városlakó találkozott rendszeresen: a főteret reggeli fényben megszálló galambok és a közeli lottóárus törzsvendégei.

Meglepő, de a szép időben jó ötletnek bizonyuló helyen tartotta sajtótájékoztatóját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Nemrég Marosvásárhely főterén, a Rózsák tere 53. szám alatt egy újabb antikvárium nyílt meg a könyvbarátok előtt.

Elkezdődött a visszaszámlálás azoknak a vásárhelyieknek, akiket tavaly már magával ragadott a kultúra és szórakozás megannyi színével érkező Forgatag. A rendezvénysorozat idei kínálata is emlékezetes nyárvégét ígér.

Véget ért az ismét igencsak sikeresnek bizonyult marosvásárhelyi Harmonia Cordis nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál.

Augusztus 29-én Sepsiszentgyörgyön, 30-án, szombaton Szovátán és Marosvásárhelyen, 31-én, vasárnap pedig Vámosgálfalván lép fel.

A tábor idejére szeretettel várják a látogatókat, akik betekinthetnek az alkotási folyamatba.

Az új bemutatókra 2014. augusztus 20-tól, szerdától lehet interneten bérletet váltani.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház munkatársai augusztus 30–31-én 10-20 óra között a Promenada Mall főbejáratának infópontjánál tájékoztatják az érdekelteket a kezdődő évad előadásairól.