péntek, augusztus 26, 2016

Kultúra

*A verssel a 125 éve, 1891. augusztus 23-án született költőre, az Erdélyi Helikon jeles tagjára emlékezünk.

Ismét kapható a marosvásárhelyi Bernády Házban a Bernády, a városépítő címmel megjelent monográfia. 

Kéken tükröződik az ég a zöld gyepen. Nincs látogató, akit a gernyeszegi Teleki-kastély hátsó traktusai közül letekintve ne hökkentene meg a különös látvány a hatalmas fák uralta tágas angolkertben.

Baricz Lajos a derű és a feltétlen tisztesség vallomásos költője, akinek istenhite fő ihletője és költői hitvallása is. Ez a címben felfénylő üzenet hírértéke. 

Kiállításuk augusztus 30-án, kedden 18 órakor nyílik meg. A művészeket és alkotásaikat Nagy Miklós Kund művészeti író ajánlja a jelenlevők figyelmébe. 

Nem, a világ az, hogy van egy szakmám, hogy dolgozom, hogy vannak barátaim, hogy este elmegyünk sörözni, hogy nagyokat dugunk, amikor csak ránk jön...

(MTI) – Könyv jelent meg csütörtökön Nagy-Britanniában Borisz Paszternak tragikus viszonyáról, amely a Doktor Zsivágó szerelmi szálát ihlette. Az első kritikák szerint a történet minden ízében legalább annyira érdekes, mint maga a világhírű regény.

Design- és fotókiállítás

Az országot járva megerősítést nyer az a gondolat, hogy Marosvásárhely szép város, s ez különösen jellemző a főtérre, amelynek nemcsak a Kultúrpalota a gyöngyszeme, hanem a többi – szecessziós stílusban és nem csak – megépített épület. 

Idén is színes programkavalkád várja a színházbarátokat a Vásárhelyi Forgatagon.

Bezsnei András biztos kézzel szabta, próbálta egymáshoz az évtizedeket. Megannyi bőr- és füsskabát, ünnepi zakó, elegáns nadrág mesélhetne a háta mögött hagyott időről, amelyet a békés belvárosi ház kapuján várakozó cégtábla mintha végleg megállásra bírt volna.

A napokban hagyta el a nyomdát az a kötetet, amely a marosvásárhelyi színházi élet különleges területére kalauzolja el az érdeklődőket. Szerzője Kovács Levente rendező, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, társszerző Vajda György újságíró. 

A Népújság Múzsa melléklete 1242. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Szervátiusz Tibor Magyar oltár című alkotása húsz éve áll Budapesten, a kőbányai Szent László tér dombszerűen magasodó zöldövezetében. 

Esterházy Péterről beszélni sohasem késő.

de az ír televíziónak nem kellett volna

a zöld pulóveres képet beadnia,

mert utólag kiderült, hogy a zöld pulóver

csak véletlenül volt zöld ezúttal,

A pénteki zárókiállítással ért véget az alkotó együttlét a gernyeszegi Kastélypark Nemzetközi Művésztelepen. 

Hargita megye önkormányzata Hargita megyéért díjjal tüntette ki Lipthay Antalt, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi örökösét.

Szeretjük egymást, drága Istenem.

Két szerencsétlen nincstelen.

MTI

Magyarország a közép-kelet-európiai országokkal közösen kapott meghívást a Pekingi Könyvvásárra, amelyet augusztus 24. és 28. között rendeznek meg.

A repülőtér kifutójáról eltűnt egy kisgép. Még szerdán reggel történhetett az eset, úgy vélte a reptér parancsnoka, Milton ezredes. 

Tizenhét fejezet, novella, mozaikdarabka alkotja a Jelmezbált, Grecsó Krisztián legutóbbi regényét.

A Csontváry-kiállítás korábban tervezett augusztus 20-i zárását a képeket kölcsönző intézmények és a tulajdonosok közös beleegyezésével szeptember 20-ra halasztották. 

Augusztus 22-28.