kedd, szeptember 16, 2014

Kultúra

A Népújság Múzsa melléklete 1145. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

A Dessis Galéria szervezésében a marosvásárhelyi Pedro Grama performansszal gazdagított tárlatnyitójára került sor a Kultúrpalota főtérre néző kiállítótermében. A képen a művész gitározik.

Versszületésről, előhangként vagy ironikus, tréfás ellenjátékként „működő” mottókról, a szavalt és megzenésített költemény igazáról és esetleges torzulásairól esett szó többek között a 46. Látó Irodalmi Játékokon.

Többek között orosz, lengyel, szerb és magyarországi rendezők dolgoznak az idei évadban a marosvásárhelyi, a sepsiszentgyörgyi, a nagyváradi, a temesvári és az udvarhelyi színházban a teátrumok által közzétett évadterv szerint.

Egy első világháborús szibériai fogolytáborban előadott legendás Csárdáskirálynőről szóló, magyar koprodukcióval készülő filmben szerepel Gérard Depardieu – értesült a The Hollywood Reporter.

Hat bemutatót tervez a 2014/15-ös évadban a szekszárdi Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn – DBU), amely többek közt Peter Shaffer Equus és Székely Csaba Bányavirág című drámáját viszi színre.

Lucian Boia, Andreea Esca, Larry Watts, Markó Béla, Ana Blandiana, Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Basarab Nicolescu 

Az előadóművészetek területén új dimenziókat megnyitó előadásokat kínál a Trafó 2014/2015-ös évada, amelyet a dzsessz, a techno és a minimalista zene nagymesterei, színházi premierek, kiállítások és a különböző művészeti ágakat ötvöző táncelőadások is színesítenek.

Festmények a Deisis kiállítóteremben; Közös tárlat a Deus Providebit Házban; Ars culinaria a Tékában

Incze G. Katalin kolozsvári zeneszerző, karnagy vendégművész a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál, ám mégsem idegen, hiszen visszatérő közreműködő. Korábban a My Fair Lady és a Túl a Maszat-hegyen című előadások zenéjét jegyezte.

Hatvanötödik évadával fennállásának hatvanötödik évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia.

Szokatlanul korán, szeptember 12-én kezdi 70. évadát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.  

MTI

Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja vehette át idén a Kaszás Attila-díjat.

A közeli forrásnál gyülekező gyerekek azonnal észrevettek, és egy hosszú copfos, sovány kislány máris kivált a csapatból, hogy odaszaladjon hozzánk.

A 25 éves a Látó programsorozat keretében az Irodalmi Játékok meghívottja Kovács András Ferenc, akinek a Magvető Kiadónál megjelent, York napsütése zengő tombolás c. verseskönyvét az est házigazdája, Láng Zsolt fogja bemutatni.

Szeptember 12–14. között régiségvásárt és műtárgyaukciót szerveznek a Mureş Mallban, amelyen ismert festők műveit vásárolhatják meg az érdekeltek.  

Folytatódik a Kós Károly Akadémia Alapítvány előadás-sorozata 

A Kolozsvári Magyar Főkonzulátus kiállítótermében tekinthetők meg szerdától kezdődően a Maros Mezőségi Művésztelep mezőbándi, mezőbergenyei, csittszentiváni és mezőmadarasi táborában készült alkotások.

A Góbé Art Aukciós Ház szeptember 12–14. között régiségvásárt szervez a Maros Mall áruházban.

A világhírű zeneszerző, zongoraművész és zenetudós száz évvel ezelőtt, 1914-ben járt Jobbágytelkén, ott és a környező falvakban gyűjtött népdalokat, többek között a minden magyarlakta területen ismert Marosszéki kerek erdőt.

A Népújság Múzsa melléklete 1144. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

„Nyolc évvel ezelőtt találkoztam először Keresztes Attilával, amikor Kolozsváron az Interferenciák Nemzetközi Fesztiválon egy workshopot vezettem, melynek témája Gombrowicz lengyel drámaíró munkássága volt.”

Szőkén, szelíden, mint a szél,
feltámadtam a világ ellen,
dúdolva szálltam, ténferegtem,
 

„A színész minden művészek között a legősibb, legkezdetlegesebb módon hosszabbítja meg gyermekkorát. Tovább játszik. Fegyvere a költők szavai, eszméi, vértje a hit, pajzsa a szeretet, hangja a rend és a remény. Nem sérthetetlen. Tehát teljesen védtelen.”'. (Latinovits Zoltán)