csütörtök, szeptember 29, 2016

Kultúra

Azt mondja, a reggeli hideg víznek köszönheti, hogy arca teljesen ránctalan, de én úgy gondolom, ennél többről van szó.

A magyar történelem nagy csatái című történelmi előadás-sorozat keretében a múlt csütörtökön Pollmann Ferenc hadtörténész, kutató, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa tartott előadást a marosvásárhelyi Bernády Házban. 

(szeptember 25., vasárnap 22.30 óra)

A Népújság Múzsa melléklete 1247. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Csoóri Sándor gyakran járt Erdélyben, kiváló kapcsolatokat ápolt az erdélyi írókkal, művészekkel, közéleti személyiségekkel.

Az első nap arra volt jó,

hogy mindent elfelejtsek;

A magyar dráma napját ünnepelte szeptember 21-én a világ magyarsága, Marosvásárhelyen a hagyományos eseménysorozatot ez esztendőben egy további évfordulóval is összekapcsolták: tíz éve, 2006. szeptember 30-án hunyt el Sütő András, a honi drámairodalom kimagasló alkotója. 

Régtől fogva tudjuk: rendelt ideje van a szólásnak, és ideje a hallgatásnak.

A szépirodalom alkotóit és őrzőit, költőket, írókat, irodalomtörténészeket, egyetemi tanárokat és nem utolsósorban sajtómunkatársakat ültetett egy képzeletbeli asztal köré 300. kiadványában a székelyudvarhelyi Erdélyi Gondolat Könyvkiadó.

Félúton ég és föld között címmel, Identitásalakzatok a második világháború utáni erdélyi lírában alcímmel jelent meg nemrég dr. Szilveszter László Szilárd, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem irodalomtanárának negyedik kötete. 

MTI

A hónap végétől először lesz együtt látható a két nagy magyar történelmi körkép, az Erdélyi panoráma és a Feszty-körkép, az alkotásokat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban mutatják be.

A 2016. szeptember 21-én, a magyar dráma napján a Budapest Bábszínházban lezajlott gálaesten 37. alkalommal adták át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok díját. 

Tibád József a Bernádyban; A Kerekerdő alkotótábor kiállítása; Kettős kiállítás a Bernády Házban 

A hét végén, szeptember 23–25. között zajlik Marosvásárhelyen az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2016/2017-es évdának ifjúsági előadása a STRESSZFAKTOR_15 című produkció, amelyet a MaNóSzok – a Tompa Miklós Társulat védnöksége alatt működő diákszínjátszó csoport – tagjaival visz színre Csáki Csilla rendező.

Pénteken tartotta a Tompa Miklós Társulat idei évadának első premierjét, a Hamvas Béla szövegeiből Mezei Kinga rendezésében készült Olbrin Joachim csodálatos utazása című előadást. 

Szombaton befejeződött az idei régészeti feltárás a mikházi római katonai tábor (castrum) és települése (vicus) területén. 

A magyar színházak több mint három évtizede szeptember 21-én, Madách Imre: Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján ünneplik a magyar dráma napját.

Patrovits Tamás animációsfilm- rendező, egyetemi tanár és fesztiválalapító kapja az idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle nagydíját, a Sárga Csikó díjat. 

Lacit hűvös szeptemberi estéken is rövidnadrágban, kinyúlt nyakú, kopott pólóban látta a lakónegyed.

A Népújság Múzsa melléklete 1246. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

10 éve, 2006 szeptemberében hunyt el a legendás, Kossuth-díjas költő, műfordító, író (született 1910. szeptember 22-én).

Elkezdődött a Maros Művészegyüttes új évada is, amely az előzőhöz hasonlóan ünnepi: továbbra is hatvanéves fennállását ünnepli az ország egyik legrangosabb művészegyüttese, amelyet 1956 októberében alapítottak. 

Igencsak érdekesnek ígérkező tárlatnyitóra kerül sor szeptember 24-én, szombat délután 5 órától Nyárádmagyaróson: Alexandru Crişan romániai származású, jelenleg Svájcban élő festő-, fotó- és szobrászművész új galériájának avatására.