szerda, július 27, 2016

Kultúra

Július 11-15. között vakációs bibliahétre került sor Vámosgálfalván a Koen Alapítvány részletesen kidolgozott programja révén. 

Vasárnap kortárstalálkozót tartottak Sáromberkén, amelyre a település 1946-ban és 1951-ben született tagjai kaptak meghívást. 

Érdekesnek ígérkezõ elõadásnak ad otthont augusztus 20-án Csíkszereda, ahol a nemzeti ünnep alkalmából ismét bemutatják az István, a király rockoperát – ezúttal a Remény Kis Emberei szervezésében.

Rekordokat jegyzett a Csíkszeredai Régizenei Fesztivál. 

A Népújság Múzsa melléklete 1238. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

50 éve, 1966 júliusában hunyt el Berda József, Baumgarten- és József Attila-díjas költő.

Augusztus 20-ig látogatható a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban a Csontváry-képek Erdélyben című kiállítás 

Uborkaszezonos nyári estéken másképpen szól a zene, nagyobb a csend, s ezért élesebb a hang, az orgonamuzsika, ami dallamával betakarja az alkony felé tartó várost, mint egy játszadozó bárányfelhő. 

Látó, 2016. július

MTI

Nagyszabású, 70-80 alkotást felvonultató Munkácsy-kiállítást rendeznek 2018 őszén a szentpétervári Ermitázsban a Magyar Nemzeti Galéria anyagából és Pákh Imre New Yorkban élő magyar műgyűjtő képeiből. 

MTI

Magyar és lengyel középkori női szentekről nyílt kiállítás hétfőn délután Krakkóban A szegénység gazdagsága – Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei címmel. 

MTI

A Kárpát-medence legrangosabb honfoglalás kori temetőinek leleteiből rendeznek kiállítást három múzeum részvételével a bugaci Kurultájon augusztus 12. és 14. között. 

Boldogasszony-kiállítás Szovátán; Egy hónapig zárva lesz a Bernády Ház

(július 22., péntek, 21.35 óra) 

Európa és a migráció kapcsolata, a törökországi puccs utáni politikai helyzet, a NATO-bővítés, a Brexit voltak a fő témái Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Egy új Európa című, ezúttal is telt házas előadásának. 

Az augusztus 12-től 14-ig zajló összművészeti-gasztronómiai szemle az Egyél jót, tegyél jót! jótékonysági mozgalom jegyében telik, amelynek keretében a szervezők a gyimesi Rákóczi-vár felújítására gyűjtenek. 

MTI

Somló Tamást keddre virradóra, 68 éves korában, hosszan tartó betegég után érte a halál. 

A csokoládébarna bőrű, hosszú hajú lány pillanatok alatt a társaság középpontjába került. 

Augusztus 18–21. 

„Ha tudsz vagy szeretnél zenélni, többet szeretnél tudni a különböző zenei műfajokról, szeretnél új barátokat szerezni, bulizni és festői környezetben pihenni, akkor köztünk a helyed” – áll az Erdélyi Gitártábor honlapján. 

Július 6–11. között Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója Kínában járt egy országos küldöttséggel. 

A Kossuth rádió délutáni Rádiószínházában július 18–29. között (14.05 órától) Hunyadi János életéről szóló hangjátéksorozatot mutatnak be. 

Az idén is 233-an neveztek be az egy hétig – reggeltől estig és estétől reggelig – tartó tánctáborba. 

Július 21–25. között a Hodos–Venerque Baráti Társaság Bouger Ensemble – Együtt lendületben címmel szervezett tábort, amelyen 30 fiatal és hat oktató vett részt.