szombat, február 13, 2016

Kultúra

Ott vannak még két hétig a marosvásárhelyi Kultúrpalota II. emeleti kiállítótermeiben. Igazi ritkaság, valódi csemege ez a válogatás a budapesti Szépművészeti Múzeum nemzetközi hírű gyűjteményéből.

Te Magasságos, te Mélységes,

Ki sohasem egyenes vonalban vonuló

Teremtő Lélek és Mindenható!

„Mért van a nincs és mért nincs a van?” A költő szavai ismétlődnek a fejemben immár egy esztendeje, amióta Bandi bácsi nincs közöttünk. 

Hegedűszó járta át a galériát, ott hullámzott andalítón a kiállítótérbe, lépcsőfeljáróra, szobrok közé zsúfolódott tömeg fölött. 

A plakátok már előre jelezték, a marosvásárhelyi filharmónia február 11-i hangversenyén újra találkozhatott a közönség az intézmény népszerű vegyes karával. 

Látó, 2016. január: Szétlátó. 

Újra a Bernády Ház látja vendégül a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ alkotásait.

Láttalak az éjjel, Kankalin,

csak rád gondolok szakadatlan

A legeredetibben kornyikáló Fabula Lupusz megnyerte a Gix Faktor megyei szakaszát, és azonnal szajkóértekezletet hívott össze. 

Farsang – fotókiállítás; Szamár-sziget szellemkatonái – vándorkiállítás; A budapesti Szépművészeti Múzeum legszebb rézmetszetei 

A közönség többszöri kérésére, a jegyvásárlás megkönnyítése érdekében ez év február 8-tól bankkártyás fizetési lehetőség lépett életbe a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztárainál.

Immár húsz esztendeje, 1996. február 9-én költözött haza Teremtőjéhez Csiha Kálmánné Nagy Emese. 

Mintha száz karral ölelte volna át a hófehér tájat a füssnadrágos, sovány lány. 

Nemes Levente Jászai Mari- és Kaszás Attila-díjas színművészről szól a Sarkadi Zoltán rendezte Neve és hivatása sorozat következő része, amelyet február 14-én, vasárnap 21 órától sugároz az ETV. 

40 év a forma világában – sokat elárul a cím Gyarmathy János szobrászművész legutóbbi, igencsak reprezentatív egyéni tárlatáról.

Két előadással vettek részt az Európai Színművészeti Egyetemek Találkozóján a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói február 5-én Miskolcon. 

A Népújság Múzsa melléklete 1214. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Nemrég mutatták be Bartis Attila Rendezés című drámáját Marosvásárhelyen, a szerző színrevitelében. 

madársereg ül a szván tornyokon

a hangjuk halk mint panduri ha sír

Kettős premierként vitte színre január végén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Rendezés című drámát. 

„Újságíró vagyok, semmi más” – így vallott magáról Marosi Barna, holott mindannyian tudjuk: kiterjedt, több évtizedes publicisztikai és írói munkássága jóval túlmutat ezen. 

Rab madár pihent a tölgyfa alatt egy akkora kövön, mint tizenkét apostol gazdagsága együtt.

Itt van ez a küküllői, kis-küküllői gyerek, majdnem öregen, aki csak szerzett háromszéki életminőségében döbben rá a maga székely voltára, de akkor úgy veselkednék neki az örökségnek, hogy amit ráhagyományoztak, abból mindenkinek jusson, a szűkebb kistájnak és a tágabb erdélyi pátriának egyaránt. 

Tavalyi adósságot törlesztek, amikor 2015 negyedik Erdélyi Tollát a kezembe veszem.