szombat, október 25, 2014

Kultúra

A Népújság Múzsa melléklete 1151. számának tartalma
 

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

Emlékszel? amikor a rózsák nyílni kezdtek,
Már nem voltunk fiatalok –
Házunk körül virágzó sírkeresztek,
Szívünkben sok friss halott.

Teljes telt házas közönség tette tiszteletét csütörtök este a Bernády Házban. Az ok: Marosvásárhely ismert és közkedvelt művészházaspárjának kettős kiállítása a művészeti központ földszinti és emeleti galériáiban.

Számomra ünnep, amikor énekelni hallom őket. Változatos repertoárjuk a karéneklés szinte minden műfaját felöleli, s tudják a nagy titkot: hogyan kell lélektől lélekig titokzatos mélységekből szédítő magasságokba röpíteni a hallgatóságot.

Ma a könyv médiumának értékét és a könyv által szerzett tudást senki sem kérdőjelezi meg (kivéve nyilván azokat, akik azt gondolják, hogy a könyv a tudósoké, a tudósok pedig nem élnek, és nem is nevelhetnek az életre).

MTI

Climate Change címmel megjelent Szakcsi Lakatos Béla idén tavasszal három amerikai sztárelőadóval közösen rögzített koncertje. A dzsesszanyag számait az éghajlatváltozás miatt előállt helyzet, a Föld jövője iránti aggodalom ihlette.

E címmel szervez jövő héten Sütő András-műhelykonferenciát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar művészeti kara.

Negyvenhat előadás, köztük több magyar produkció lesz látható Bukarestben a pénteken kezdődő országos színházi fesztiválon. 

A világ legjobb zenekarai és művészei vesznek részt 2015-ben is a George Enescu komolyzenei fesztiválon, ahol első alkalommal lépnek fel a Berlini Filharmonikusok – közölték kedden sajtótájékoztatón a szervezők. 

Tíz éve ősszel rendezik meg az erdélyi magyar hivatásos táncegyüttesek találkozóját, amelynek célja elsősorban az, hogy a szakemberek találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek. A seregszemlén azt is felmérik, hol áll a profi néptáncművészet Erdélyben.

Kulcsár Erzsébet kiállítása; Művészetis diákok kiállítása; Természetfotók a Nemzeti Színházban; Gyógyszerészettörténeti kiállítás a várbeli múzeumban; Marosvásárhely és a háború írásban és képben, 1914–1918
 
Művészetis diákok kiállítása
 

Kedden délután a Kultúrpalota zsúfolásig megtelt időszakos kiállítótermeiben megnyílt a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum IX–XII. osztályos képzőművészeti szakos diákjainak válogatott tárlata.

Ősbemutatóra készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata: e hét péntekének estéjén Albert Camus világhírű drámáját, a Caligulát láthatja első alkalommal a vásárhelyi közönség.

A rendezvénysorozat keretében hat konferenciát és húsz könyvbemutatót is tartanak.

Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat a határon túli magyar településeken.

Szinte teljes telt házas érdeklődés jelezte, hogy Erdély egykori színészóriásairól nem feledkezett meg az utókor. Közülük – szerencsére – néhányan még közöttünk vannak, és ez alól Marosvásárhely sem kivétel: itt él Mende Gaby színművésznő, a néhai Tompa Miklós felesége, Tompa Gábor édesanyja.

Vasárnap délután borzongva adakoztak az októberi fák. Tenyérnyi aranytallérokat hullattak a járókelők lába elé, de pár kisgyereken kívül senki nem nyúlt le értük.

A Budapesti Operettszínház nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is sokat turnézik legjelentősebb produkcióival. 

Gyámolító gyógyír, kúráló pirula. Mozzanatok a gyógyszerészet történetéből címmel kiállítás tekinthető meg december végéig Marosvásárhelyen a várbeli múzeum kiállítótermeiben.

Az Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál idei, 22. kiadása újra bővelkedik jó magyar játékfilmekben.

November elején ismét sor kerül a vásárhelyi rockzenei élet egyik hagyományos, évi eseményére: a Marosvásárhelyi Rockzenészek Találkozójára.

Tizenhárom társulat részvételével szervezik meg a romániai VII. Interetnikai Színházi Fesztivált, amelynek az idén Csíkszereda ad otthont.

Nemzeti ünnepünkről méltó módon emlékezik meg a magyar közmédia. Élő közvetítések, a dicső napokat idéző filmek, rádióműsorok szerepelnek a jeles nap palettáján.

A Népújság Múzsa melléklete 1150. számának tartalma
 

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond