szombat, március 25, 2017

Kultúra

Megfogni? Ó, – hiszen megfoghatatlan

s amit először láttam, az a láthatatlan.

MTI

1897. március 23-án született Hamvas Béla posztumusz Kossuth-díjas író, filozófus, esszéíró. 

 A marosvásárhelyi szépirodalmi folyóirat legutóbbi számát Arany János emlékének szentelte, és nem véletlenül: az idén a költő születésének kétszázadik évfordulóját ünnepelik szerte a magyar nyelvterületen.

„Kiegyezésem újabb járom/ Hamlet járja a kertemet”

Március 27-én, a színházi világnapon, valamint március 28-án gazdag rendezvénysorozattal látja vendégül közönségét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. 

„A színházi világnap különleges alkalom. Időn és téren átívelő ünnep.”

MTI

Újra együtt lép fel Deák Bill Gyula és Földes László Hobó az augusztus 13. és 20. között tartandó Kolozsvári Magyar Napokon.

Népművészeti alkotó- és előadóművészek pályázhatnak május 2-ig a Népművészet Ifjú Mestere díjra.

„Néhány hete, akik hallhattuk a próbán, gurultunk a nevetéstől, ahogy Arany János A bajusz és A tudós macskája című versét mondta.”

Alexandru Bâldea nagyra értékelte a megyei önkormányzat és a múzeum törekvését, hogy igyekszik gyarapítani a vagyontárgyakat.

Március 26-án, vasárnap 19 órától a Művészeti Egyetem vetítőtermében (Köteles Sámuel utca 6.) folytatjuk a sorozatot, melynek kerében levetítjük Ráthonyi Ákos 1940-ben rendezett drámáját, a Sarajevó című filmet.

Haller József-emlékkiállítás; Both Gyula fotókiállítása; Itthon – Kovács Árpád festményei

Haller József alkotásaiból nyílik kiállítás a marosvásárhelyi Bernády Házban március 24-én, pénteken 18 órakor. 

Képzőművészeti kiállítás a Maros Vízügyi Hatóság előcsarnokában   

Hamarosan megszervezik a Versünnep Fesztivál döntőjét; Lengyel vendégek Marosvásárhelyen

Van valami titokzatosan meghitt a házsorok közt lélegző utcák esti fényében. Betonóriások sűrűjében ez sohasem tapasztalható meg

A budapesti Nemzeti Színház képviselői hétfőn délben a marosvásárhelyi református, illetve katolikus temetőben megkoszorúzták Sütő András író és Tompa Miklós rendező, a Székely Színház alapító tagjának sírját városnéző körútjuk során. 

Cseh Tamás énekes-dalszerző emlékét idézi a Rajtammaradt télikabát című előadóest, mely március 21-én  19.30-kor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében kerül bemutatásra.

Néhány esztendeje, 2013-ban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Országos Elnöksége díszes oklevelet adományozott Both Gyula fotóművésznek, a Marosvásárhelyi Fotóklub elnökének. 

Az emberi jogok labirintusában tanulhatott meg tájékozódni, közben pedig a filmes világba is betekintést nyerhetett, mi több, a filmkészítést is kipróbálhatta az elmúlt hónapokban egy csapat marosvásárhelyi tizenéves.

Kacagó szemű bohóc, zsonglőr, fehérre mázolt arcú, mozdulatlan szoborlány, fekete frakkos cirkuszigazgató – szombat délután ez a díszes társaság fogadta a Kultúrpalota előcsarnokába belépőket. 

A Népújság Múzsa melléklete 1272. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Gyöngy, harmat, liliom, szellő, sugár, villám,

Hajnal, korom, szélvész, hattyu, rózsa, hullám,

A gondolat, hogy a slam poetry iránt mindig van érdeklődés, akkor kezdett el motoszkálni a fejemben, amikor alig találtam parkolóhelyet az épület előtt.