vasárnap, április 23, 2017

Kultúra

A Népújság Múzsa melléklete 1277. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Múzsák milliói bilincsben miattad,

Magunkkal mérjük a mindenséget, dollárban,

Húsvétra hangolva nyitotta meg egyéni kiállítását Orth István Marosvásárhelyen. A Bernády Ház nagytermében a szebeni művész szentképei fogadják és nyűgözik le a látogatókat. 

Április 24-én, hétfőn Egerben a SATART színház felolvasószínházi sorozatában Demény Péter Királynő című darabját mutatják be.

Kedden mutatta be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata legújabb kistermi előadását.

A versenyről, az okról, amiért jelentkezett, illetve a díjakról a kovásznai születésű, fődíjas színművészetis hallgató mesélt nekünk. 

MTI

Április 22-én nyolcvanéves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas amerikai színész, akit a férfiak között a legtöbbször, összesen 12 alkalommal jelöltek a filmvilág legrangosabb kitüntetésére. 

Tartalmas estékkel várja közönségét e héten és az azt következő időszakban is a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház értesíti közönségét, hogy a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház április 23-án, vasárnap 19 órára meghirdetett Zűrzavaros éccaka című előadása egészségi okokból elmarad.

Orth István tárlata Marosvásárhelyen; Ariadne XXI.

A tárlat június 30-ig tekinthető meg Szovátán, majd a kibédi falunapok alkalmával is bemutatják. 

Almakarikás fülbevalójával, diógyűrűjével, hosszú, színes ruháiban a legnagyobb tömegből is kitűnt. 

A Népújság Múzsa melléklete 1276. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Ha örülök, és bennem az öröm

egembe nyúl, és végre nem töröm

magam agyon saját magammal,

s egy furcsa hang vadul magasztal;

Élt Firenzében egy ifjú, aki durvaságáról és kegyetlenségéről volt híres. Ez az ember azután Gottfried de Bouillon oldalán mint kereszteslovag indult a Szentföldre.

Volt idő, amikor megszokott jelenségként könyveltük el, most rendhagyó kiadói esemény, ha magyar írók műveit adják ki román nyelven. Van, aki erre felkapja a fejét. Nem túl sokan, az igaz, de a sajtó egy része ma is fantáziát lát a dologban, és akként is kezeli.

Mintegy 150 kiállító könyvkínálata és csaknem 500 program, köztük könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, író-olvasó találkozók, koncertek és kiállítások várják a közönséget április 20. és 23. között a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison, ahol idén 28 ország képviselteti magát.

Mottó: A lélek elszáll – a dac

 Itt marad a földön?

csendesen, 

szelíden, 

panasz nélkül 

élni, lehet-e?

Mennek, egyre mennek jó embereink. Valami „fénnyel érő sűrű csend” felé, ahogy a költő, Pilinszky János mondta. Siklódi Zsolt is itt hagyott.

Itt állván e valóságos koporsó mellett, úgy érzem, hogy egy rossz álom szenvedői vagyunk. 

 „Milyen jó volna, ha ma is mesélne. Nem tudom, miért kellett annyira sietnie, lett volna ideje találkoznia az égiekkel.” Furcsa a sors, az idézett mondatokat olyan tollforgató írta pár héttel ezelőtt, egykori kolleganőjére emlékezve, akit hétfőn kísértünk utolsó útjára. 

Budapesten megkezdődött a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM): a Nemzeti Színház fesztiválján csütörtöktől 11 ország 21 produkciója látható április végéig.

Főleg európai és négy amerikai alkotással versenyezhet az Arany Pálmáért Mundruczó Kornél legújabb filmje, a Jupiter holdja a 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában.