szombat, december 3, 2016

Kultúra

Az ösztöndíj kuratóriuma Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László, az Esterházy Péter halálával megüresedett posztot 2017-től Parti Nagy Lajos tölti be.

A 20. század első felében alkotó legjelentősebb magyar képzőművészek Gombosi György művészettörténész által összegyűjtött rajzaiból nyílt kiállítás Rippl-Rónaitól Vajdáig címmel Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Ambrus Lajos – 75.   

Itt az utcasarkon – akkor még sarok volt, most így lekerekítve csak kereszteződésnek lehet nevezni – valamikor egy dohányáruda, mindközönségesen trafik volt. Most valahol az útkereszteződés közepén lenne. 

Jó érzés tapasztalni, hogy az Erdélyi Helikon írói ma is zsúfolásig töltenek egy nagytermet Budapesten. 

Mennyi magány, ha mást látsz, és másként, mint a másik,

mennyi fojtó valóság, álom kifulladásig,

A marosvásárhelyi Bethlen Gábor-szobor kezdeményezői immár hivatalosan is bejelentették, hogy a pályaműveket elbíráló szakmai szoborbizottság döntése alapján Harmath István terve kerül kivitelezésre. 

Az Útravaló szerzője, az 1913-ban Désen született, 1981-ben Budapesten elhunyt újságíró, kiadói lektor Óváry-Óss Józsefről, a kolozsvári Ellenzék egykori szerkesztőjéről ma már keveset tud a kollektív emlékezet. 

Albert László képei alá

A Helikon irodalmi folyóirat legújabb tematikus lapszámának főszereplője a tudományos-fantasztikus irodalom, a sci-fi műfaj, ezen belül pedig ennek magyar, illetve erdélyi vonatkozásai.

Ráhangolódni arra, ahogyan

Hinni kellene azt, ami van?

A függőségek megjelenési formái mindig magukon hordozzák az adott kultúra lenyomatait.

Immár harmadjára tartanak művészettörténeti konferenciát A város színeváltozása címmel a Marosvásárhely műemléki topográfiája program munkatársai.

(december 4., vasárnap 12 óra)

Ha betéved, nem téved! 

Albert László-emlékkiállítás Marosvásárhelyen; Czirjék Lajos kiállítása; Fülöp Jenő fotói; Marton Erzsébet tárlata; Időszakos kiállítás a Teleki Tékában

Telt házas, meghitt hangulatú és lélekhez szóló, színvonalas nóta- és népdalesttel köszönthette az adventet a marosvásárhelyi közönség a Kéknefelejcs magyarnóta-társulat, valamint a Marosvásárhelyi Rádió jóvoltából.

Közzétette az év utolsó hónapjában játszandó előadásainak listáját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Szürkésfehér virágszirmokként simultak egymáshoz a kontyba tekert tincsek.

Az ötvenes, hatvanas évek Marosvásárhelyének különleges színfoltja volt a Székely Népi Gyermekegyüttes. Az egykori kis énekesek, zenészek, táncosok 2007-ben a Maros Művészegyüttes termében ünnepelték az együttes megalakulásának ötvenedik évfordulóját. 

Szakály Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Veritas Történetkutató Intézet főigaz- gatója A magyar honvédség a második világháborúban címmel tartott nemrég előadást a Bernády Házban a Kós Károly Akadémia meghívására.

A Népújság Múzsa melléklete 1256. számának tartalma
Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

40 éve, 1976 decemberében hunyt el a költő 

A nemrég véget ért, immár 22. alkalommal megszervezett Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár ez évben is a bőség zavarával várta a rengeteg látogatót.