kedd, május 30, 2017

Kultúra

Mesekönyvvásárra kerül sor június elseje és harmadika között a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. 

Május 24-én a Kultúrpalota kistermében az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület megyei szervezetének Értékteremtő díjával ismerték el dr. Barabás László néprajzkutató, tanár, Bandi Kati iparművész, Kovács András karnagy és a kibédi Ráduly János tanár, néprajzkutató érdemeit. 

Csütörtökön délben a marosvásárhelyi vár Szűcsök bástyájában két esemény is volt a városnapok keretében.

A magyar közmédia pünkösdi műsorajánlója

– A Tompa Miklós Társulat bérletesei számára –

2017. június 1–3., az Ariel színházban

A Népújság Múzsa melléklete 1282. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Ballag a marha hol kecskegida

Ugrálja körbe – érik a som

Hatvanéves a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola. A kerek évfordulót nagyszabású rendezvénysorozattal köszöntötte május 20-án a fürdőváros.

„Kibéddel megáldott Ráduly János, Ráduly Jánossal megáldott Kibéd…”

Jelképes a jelző persze, de nem lehetett kihagyni. Káli István 70. születésnapját a Megvárom, amíg fütyül a feketerigó című új kötetének a bemutatója jelezte a nagyközönség számára.

Fazakas Tibor művészetét sokan ismerik, kedvelik Marosvásárhelyen. 

Aki látta Kralovánszky Balázs fotóit a marosvásárhelyi Bernády Házban, biztos egyetért a fenti címmel.

Kukoricások tengerén hajóz / Aracs romja, de csak mi haladunk,

 
A művésznő 1995 májusában erdélyi útra vállalkozott. Egyéni versműsorával pár helyen színpadra is lépett. Marosvásárhelyt is felkereste.

A konferencia ötletbörze is, ahol a meghívottak előadását kerekasztal-beszélgetések követik, amelyek alkalmat adnak a téma kifejtésére.

A Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportjának kiállítása; Zichy-tárlat a Kultúrpalotában; Női szerepek

 

 

Negyven napig a feltámadás után

övéinek még megjelent a Mester,

de egészen új volt látni őt újra,

most már szellemi, megdicsőült testtel.

Az idei ösztöndíjasok között szerepel a Tompa Miklós Társulat három ifjú tehetséges színművésze: Csíki Szabolcs, Simon Boglárka-Katalin és Varga Balázs.

Pirusz kijátszotta az időt. Hiába vonult el fölötte hét évtized, ugyanazok a csintalan fények játszanak a tekintetében, mint kislányként, a nyárádmenti vakációk idején. 

Hiába söpört évig a szombat délutáni eső Marosvásárhelyen, nem volt képes elmosni azt a hangulatot, amely a Múzeumok éjszakájára annyira jellemző. 

Minden májusnak van egy olyan szombatja, amikor a legkisebb látogatók (is) ostrom alá veszik a marosvásárhelyi múzeumokat. 

Idén július 9–14. között zajlik a csíkszeredai Régizene Fesztivál, melynek immár X. éve kísérője az egyetlen Romániában szervezett Régizenei Nyári Egyetem.

Gothár Péter kultfilmjével, a Megáll az idővel folytatjuk magyar filmtörténeti vetítéssorozatunkat május 21-én, vasárnap 19 órától a Művészeti Egyetem vetítőtermében (Köteles Sámuel utca 6.).