kedd, július 7, 2015

Kultúra

Hat országból érkező 16 együttes tart összesen húsz koncertet a Csíkszeredában július 9-én kezdődő régizene-fesztiválon.

Hogy lehet a nyarat úgy megszervezni, hogy mindenkinek valóra váljon valami az álmaiból? – ez volt a központi kérdése a marosvásárhelyi Ama Deus cukrászdában nyolcadik alkalommal zajlott Szerdai párbeszédnek.

A Népújság Múzsa melléklete 1185. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Nemrég került sor az összmagyar színházi élet egyik legrangosabb eseményére, a kisvárdai fesztiválra. Idén a huszonhetedik alkalommal tartották meg az észak-szabolcsi városban a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a Kárpát-medence magyar teátrumai mutatták be előadásaik legjavát.

Csak nézlek szótlan téged
ki álmom, s a világ legszebb virága voltál.

Miből áll össze a díszlet- és jelmeztervező maszkja, arcképe? Sminkből, hajviseletből? Térkoncepciókból?

Az olvasópróbával szerdán megkezdődött az előkészületek éles szakasza Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának új előadására.

Néprajzban, szociográfiában, irodalomban és politikában is jártas fiatal lelkészként már a kezdetektől a legnehezebbet választotta.

Az úton Mózes haladt. Kezében volt az alumíniumkanna, annak fülén nagy, sárgaréz kulcs lógott. Amikor a bal lábával lépett, a kulcs a kanna falához koccant. Amikor a jobb lábával lépett, a kulcs a kanna falához lapult. Így ment ez. Azután is, hogy bezárták a tejbegyűjtőt.

MTI

Ezentúl csak a vajdahunyadi polgármesteri hivatal jóváhagyásával lehet felhasználni Vajdahunyad várának a nevét és ábrázolását, az önkormányzat ugyanis levédette az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM) a várkastély román nyelvű névváltozatait és képét.

Az I. székelybósi művésztelep e rendezvénye egész napos.

Németh Ferenc vulkáni fotóművész kiállítása; 19. Ariadné kiállítás

ETV

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendülve hajt fejet Bács Lajos karmester életpályája és páratlan kulturális öröksége előtt, amelyet öröklétbe való távozásával hagyott hátra közösségének, a hazai és nemzetközi zeneirodalomnak.

Egyszerű kíváncsiság és őszinte érdeklődés indította el a gondolatmenetet: mi is a repülőtér mellett felépült román település magyar neve? Kellemes meglepetéssel tapasztaltam, másokat is érdekel mindez, hiszen utánanéztek, és ismeretüket azonnal megosztották velünk is.

– Jaj, de gyors vagyok – kiabálta a strandpapucsos, rövidnadrágos kislány, félúton a gesztenyefaágak és a tócsáktól csillogó föld között.

Az összefogás olykor nagy dolgokra képes. Ezen, kissé közhelyszerű megállapítást nagyszerűen igazolja öt székelyföldi motorosklub példája: három évvel ezelőtt elhatározták, hogy megajándékozzák barátaikat egy hatalmas, közös székelyföldi bulival a saját, kisebb találkozóik mellett, illetve helyett.

Az előző évekhez viszonyítva sokkal kevesebb érdeklődő látogatott ki Mikházára a 13. Csűrszínházi Napokra. Ennek ellenére a szervezők az idén is gazdag programot állítottak össze.

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának záróünnepségén, szombat este a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott fődíjat a nagyváradi Szigligeti Színház művészei vehették át a Mi osztályunk című előadásban nyújtott teljesítményért.

A Népújság Múzsa melléklete 1184. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

A kiállításon hallott számos méltató szó, elismerő nézői megnyilatkozás között talán a mélység fogalma merült fel a legsűrűbben. A lenyűgöző, szép, elegáns, rendkívüli jelzők mellett természetesen, hiszen ezek is ráillenek Hunyadi László és Hunyadi Mária közös tárlatára a marosvásárhelyi Bernády Ház galériájában.

Aki ott jár, annak a budai várat is feltétlenül érdemes felkeresnie. A Magyar Nemzeti Galériában továbbra is megtekinthető a Sors és jelkép című nagy, erdélyi képzőművészeti kiállítás, amelyről többször is szóltunk mellékletünkben.

Baricz Lajos 1958. február 15-én született a gyergyószéki Borzonton.

Vasárnaptól új kiállítótér neve kerül fel képzőművészeti életünk térképére. A Hargita megyei Atyhában június 28-án avatják fel a Kakasülő Galériát.