kedd, szeptember 1, 2015

Kultúra

Mit keresett Bolíviában? Hogy történt a rajtaütés? Hogyan került börtönbe? Hogyan segítette a túlélésben a hite? Szabadulás, hazatérés, további tervei…

Irodalmak, határvidékek – ezzel a címmel rendezi meg XIV. írótáborát az Erdélyi Magyar Írók Ligája a már megszokott helyszínen, a Kovászna megyei Árkoson. 

Szeptembertől folytatódnak Marosvásárhelyen a Kós Károly Akadémia Alapítvány nagy sikerű történelmi tárgyú előadásai. Az

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Romo Sapiens-Rudy Moca Egyesület, a berlini Heimathafen színház, a SüdOst Europa Kultur Egyesület és az Ariel színház közös szervezésében zajlik augusztus 25–30. között Marosvásárhelyen a Romo Sapiens workshop. 

A Népújság Múzsa melléklete 1193. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Újra kalauzunkul szegődik Vásárhely kiváló ismerője, Balás Árpád tanár úr. Zsebre szabott könyvét csütörtök délben mutatták be a Tékaforgatagon. 

 
A falu lelke című kiállítás augusztus 27-én, csütörtökön nyílt meg a Vásárhelyi Forgatag eseményeként a Bernády Ház tetőtéri galériájában. 

S a gondolat, mely egykor benne forrott,

Hogy fényt árasszon máig is reánk.

A székelyudvarhelyi Erdélyi Toll hetedik évfolyamának második számáról van szó, amely tartalmi, műfaji sokszínűségével a korábbi számokhoz hasonlóan  ragadott magával, és röpített végig tereken és korokon. 

Igen, a táborjáró riportert is meglepi, hogy drónt is láthat a nyárádszeredai művésztelepen. Ilyesmivel más honi alkotótáborokban még nem találkozott, Dimi Constantinides rögtönzött bemutatója egykettőre lázba is hozza, kamerájával alig tudja követni az udvar fölött repdeső fura szerkezetet. 

Két különlegesen szép és jelentős művészeti kiadvány bemutatójára kerül sor Marosvásárhelyen a Bernády Házban szeptember 3-án, csütörtökön délután 6 órától. 

Ne táncra gondoljunk, festő és keramikus kettőse mutatkozott be augusztus 24-én a marosvásárhelyi Kultúrpalota melletti kis kiállítóteremben. 

Nyárlevelek szédülnek

a  sárfolyóba. 

Még egy jelentős marosvásárhelyi művész, aki alkotóereje teljében távozik. 

MTI

Bemutatták kedden Göttingenben a néhai Günter Grass utolsó kötetét, amelyen az irodalmi Nobel-díjas német író egészen idén áprilisban bekövetkezett haláláig dolgozott.

MTI

Agatha Christie eddig ismeretlen vagy elfeledett színműveire és drámáira bukkant egy színházi producer különböző archívumokban a krimi királynőjeként emlegetett írónő hagyatékát kutatva.

MTI

Beatles és én címmel a napokban kerül a boltokba Vámos Miklós új könyve, amelyben az író a legendás liverpooli négyes, valamint néhány hozzájuk köthető előadó dalszövegeit „ferdítette” magyarra.

Herendi Gábor Kincsem című filmjének forgatásán Dunakeszi repülőterén 2015. augusztus 26-án. 

A könyvbemutatókkal, tematikus beszélgetésekkel és könyvvásárral érkező Tékaforgatag a kezdetektől elmaradhatatlan része az augusztus végi vásárhelyi rendezvénysorozatnak. 

Kiáll egy szál magában a színpadra, és énekel, gitározik. A dalok betöltik a teret, a szíveket, szárnyalnak velünk – hosszú évek óta. 

Augusztus 23-án nyitotta meg kapuit a mezőbándi Egerházi Képíró János Alkotótábor, amelyen 12 erdélyi, magyarországi és németországi művész vesz részt. 

A nyárádszeredai Zereda művésztelep résztvevőinek alkotásaiból nyílt kiállítás tegnap, melyeket Ungvári-Zrínyi Kata műkritikus méltatott. 

Katona Szabó Erzsébet tárlata a Bernády Házban; A falu lelke – fotókiállítás; Novák József gyűjteményes tárlata 

 

Augusztus 25-én tartotta évadnyitó társulati ülését a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A 2015/2016-os évad során kerül sor az intézmény alapításának 70. évfordulójára, tehát jubileumi évad kezdődik Marosvásárhelyen.