kedd, november 21, 2017

Kultúra

Szombat délelőtt telt házas gyermekközönségnek szerzett vidám perceket a Nemzeti Színház Nagytermében Lackfi János és a Kaláka együttes. 

Igazi könyvmámor járta át a hét végén a Nemzeti Színház tereit. A 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár csütörtöktől vasárnapig százasával vonzotta a színház előcsarnokába az olvasni szeretőket. 

Vasárnap délben véget ért az idei Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Erdély legjelentősebb könyves eseménye.

A Népújság Múzsa melléklete 1307. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

75 éve született a könyvvásár egyik évfordulós szerzője, Szőcs Kálmán.

Magasra került a mérce, a továbbiakban ehhez kell igazodni. Ez legyen a Marx József Fotóklub meghatározó egyéniségeinek a gondja, mi, egyszerű marosvásárhelyi fotókedvelők örüljünk, hogy valóban emelkedett szintű kiállításon találkozhatunk a világ fotómozgalmának egyik nívós, látványos és reprezentativitásában is különleges szeletével. 

Vajon a tizenévesek miért örülnek jobban azoknak az íróknak-költőknek, akiket „csak úgy”, mintegy mellékesen, a magyarórákat széles ívben elkerülve fedeznek fel maguknak? 

A címet Kedei Zoltán festőművész tárlatnyitó beszédéből kölcsönöztem. A marosvásárhelyi Bernády Ház kiállító vendégei Tordáról érkezett képzőművészek, tárlatuk november 8-án nyílt meg.

Többes számot használhatunk, a Soproni Petőfi Színház rövid idő alatt Kincses Elemér három művét is színre viszi.

Születésnapi ünneplésre készültek, emlékkoncertté változtatta a sors a tiszaújvárosi eseményt. 

Blenkeschauer Babának három férje volt. Ha ez egyáltalán érdekel valakit. Első férjét Czukrász Eleknek hívták.

Ady Endre olyan magyar költő volt, akiben megtestesült a nemzet minden fájdalma és minden gondolata – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a költő születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett Ady-esten csütörtökön Szatmárnémetiben.

A díjakat Szervátiusz Tibor szobrászművész, az elismerés alapítója adja át.

Idén is fiatal hangok, ezúttal marosvásárhelyi slammerek nyitották meg a novemberi könyvünnepet. 

Szent László, a lovagkirály; Duha László tárlata; Kettős kiállítás; 8. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon; Még nyílnak a völgyben...

Euripidész majd’ 2500 éve írt és még mindig igencsak időszerű drámáját mutatja be soron következő premierjeként a marosvásárhelyi Spectrum Színház. 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház lapunkhoz eljuttatott közleményében értesíti nézőit, hogy 2017. november 11-től a Liviu Rebreanu Társulat új művészeti igazgatója Nicu Mihoc színművész. 

A Nagy Háború 100. évfordulóján mind Romániában, mind Magyarországon még mindig kényes témának számít az első világháború, hiszen ennek következményei ma is vitát váltanak ki a két ország történészei között, mi több, az évszázados távlatból se látszik, hogy valamiféle konszenzus születne ezen a téren. 

A november 16–19. között tartandó 23. Nemzetközi Könyvvásárnak ez évben is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont, melynek előcsarnokában és több belső helyszínén zajlanak majd rendezvények, köztük emlékezetesnek ígérkező színházi produkciók.

Távoli világból tért vissza a magas, őszes hajú férfi. Lassú járása, megfontolt beszéde is erről tanúskodik. Ahogy a zöld szemekből áradó fény is.

Az idei kiállításra 33 országból 153 szerző közel 1000 alkotását küldte be két kategóriában: szabad téma (színes fotók) és mesterségek (fekete-fehér felvételek). 

Dr. Gyéresi Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem beszédtechnika-tanára arra vállalkozott, hogy a marosvásárhelyi könyvnapon egy ültében felolvassa Arany János összes versét. 

A népi lélek különleges, drámát komédiával találkoztató ünnepein kalauzolt végig Barabás László néprajzkutató, író új könyve péntek esti bemutatóján. 

Még (vagy már?) elkaptam azokat az időket, amikor az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál amolyan kulturális lökéshullámként járta át és rengette meg az erdélyi közéletet.