kedd, május 24, 2016

Kultúra

Kettős könyvbemutató helyszíne volt csütörtök este a Bolyai téri unitárius templom tanácsterme. 

Rég várt májusi ragyogásban indulhattak élménygyűjtő körútra szombat délelőtt a marosvásárhelyiek és a Bernády városába látogatók. 

A Népújság Múzsa melléklete 1229. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Tamási Áron Szülőföldem című önéletírásából kiindulva, a fenti címmel rendezett emlékműsort a Maros megyei EMKE. 

Kilenc produkciót láthat a közönség a budapesti Thália Színházban a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén – mondta el Lantos Anikó.

A szülőfalu, Farkaslaka háromnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg nagy fiáról. 

Nem tetszenek azok a drámák, melyekben a szerző úgy beszél a mából, hogy gondolatait, elveit, ízlését egy történelmi személy szájába adja. 

Ez a cím talán nem kelti fel eléggé az olvasók figyelmét. Próbáljuk másképpen: Marosvásárhelyi műalkotás Ausztriában! Így a felkiáltójel is indokolt.

Nem a növekvést, gyarapodást sejtető bűvös szám, a 3-as misztikája vetíti előre a folytatást, a kiállítás pozitívumai teszik egyértelművé, hogy a Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportja hosszú távon szeretné éreztetni jelenlétét Marosvásárhely művészeti életében. 

Bővül, rétegződik a marosvásárhelyi Kultúrpalota kínálata. A megyei múzeum, a képtár újabb kiállítótereket alakít ki gazdag gyűjteménye, műkollekciója bemutatására és a felszaporodni látszó vendégtárlatok bemutatására.

Agyam kilőve,

Csontjaim szertefájnak – 

Pislogok, mint a béka,

Nekimegyek a fának.

Mottó: „Amit el lehet felejteni,/ azt nem érdemes megtanulni.// Amit nem lehet megtanulni,/ azt nem szabad elfelejteni.” (Ars poetica)

 Identitás és kultúra; Stockholmi művész kiállítása 

A hét végén zajlik Marosvásárhelyen a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat. 

Kamarazeneest, rendkívüli vokálszimfonikus hangverseny

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében kerül színpadra a Pleine lune/Lună plină/Telihold című előadás, amelyet a franciaországi Karma Dance Project társulattal vitt színre Gigi Căciuleanu.

Cselényi László: Viaszfigurák és gondolatok – Könyves Kálmán

május 20., péntek, 21.35 óra

Erdélyi örmény orvoslás a 17. századtól napjainkig, valamint báró Dániel Ernő munkássága a XIX. században – azon igen érdekes est tematikái, amelynek az Optica-Optofarm Kft. Szentgyörgy téri székházának konferenciaterme adott otthont csütörtök délután. 

Nem vagyok a táncművészet értője, csak csodálója és tisztelője. Csatlakoztam hát az értők és tánckedvelők táborához, és pünkösd másodnapján jegyet váltottam a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes előadótermébe.

A szőke fürtű apróság csupa varázslat, egyik percben szelíd pitypang, majd gyors röptű madár, süvítő szél.

Látványos kiállítás nyílt pénteken délután a Kultúrpalotában a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a Megyei Múzeum szervezésében.

Tiszta források felkutatója, ritka szépségek megörökítője, sírva vigadó szavak mestere – a Maros megyei EMKE hagyományossá vált városnapi rendezvényének, az Értékteremtők gálájának idei kitüntetettjei.

Újszerű és nagyszerű nótaestet hallhattunk, láthattunk hétfőn este a Kultúrpalota nagytermében. 

A Népújság Múzsa melléklete 1228. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond