szerda, október 7, 2015

Kultúra

Mivel nem létezik olyan ártatlan archívum, amely garantálná az objektív és el nem torzított történelmi igazság megőrzését, a múlt képét „úgy, ahogy az megtörtént”, a dolgok egyre bonyolódnak a volt politikai rendőrség archívumai körül. 

Festékszag helyett friss fenyőillat áradt a harmadik emeleti tömbházlakás minden szögletéből. Mintha a pár hete beköltözött, negyvenes évei végén járó nő kislánykora tájaiból rejtett volna el mozaikdarabkákat a szekrényekben és a függöny mögött. 

Az ősz a színházi világban immár hagyományosan magával hozza a fesztiválokat, találkozókat, seregszemléket. 

Igen hálás témában állította ki fotóit vasárnap Kerekes Péter Pál AFIAP-fotóművész, a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub tagja a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János-termében. Huszárlesen – ezt az összefoglaló címet adta a kiállításnak, amely betekintést nyújt egy hagyományőrző huszár alakulat életébe. 

F. M. Dosztojevszkij – Richard Crane Karamazovok című drámáját Albu István rendezésében mutatta be a Tompa Miklós Társulata. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész és teatrológia szakos hallgatói október 5–10. között részt vesznek a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata által szervezett II. Fux Feszt – Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján, ahol három alkalommal is bemutatkoznak a fesztivál- és szakmai közönség előtt. 

Nagyszeben, Székelyudvarhely és Csíkszereda után Marosvásárhely volt az utolsó állomása annak a turnénak, amelyet a Sebő együttes, Jordán Tamás színművész és Fűzfa Balázs irodalomtörténész erdélyi városokban tett az Én sem volnék, ha nem volnál... című nagy sikerű irodalmi-zenés előadással. 

A Népújság Múzsa melléklete 1198. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Henri King  sorára*

Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész műveiből nyílik kiállítás október 16-án 17 órakor Marosvásárhelyen, a Bolyai Klubban. 

Kedd délután a marosvásárhelyi Kultúrpalota kiállítótermében nyitották meg a marosvásárhelyi Művészeti Líceum IX–XII. osztályos tanulóinak képzőművészeti kiállítását. A tárlat címe: Az ősz színei. 

Ez a jelentős nemzetközi rendezvény ez év augusztus 28–31. között zajlott a német fővárosban. A Haus der Kulturen der Welt elnevezésű művelődési központ látta vendégül. 

Azt hiszem, az e kis könyv nyomán született Illemszótár című könyvemben megfogalmazott ajánlás maradandó megállapítása az érdekes: „Ez a könyv nem kívánja a szájbarágós pedagógia gyakorlata szerint szabályokba szorítani a helyes viselkedés mikéntjét. 

A kötet borítóján olvassuk: „Füttyög-tetés és asszonyszínház, jávorfából muzsika és lakodalom, gúzsszekér és székely harisnya, eklézsiakövetés és királynékereső, pünkösdi virágozás és csutakhúzás, farsangtemetés és betlehemes játék – megannyi szép és jó szokás, mely mind-mind az otthont jelenti. 

Székely Csaba Bányavirág című színművét Sebestyén Aba rendezésében a Yorick Stúdióval együttműködésben a 2011/2012-es évadban, 2011. október 9-én mutatta be a Tompa Miklós Társulat. 

Bukovinai impressziók ; A Stúdió9 a Bernády Házban; Keleti szőnyegek kiállítása;  Az első világháború fotográfus szemmel; Könyvek a „ponyván” a 16-19. században

 

 

November 12-én veszi kezdetét Marosvásárhely egyik legrégebbi, folyamatosan megszervezett kulturális rendezvénysorozata, a Romániai Magyar Könyves Céh, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ és a vasarhely.ro által szervezett Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. 

829 benevezett kisfilmet kellett végignéznie idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál előzsűrijének, hogy eldöntse, melyek lesznek azok, amelyek bekerülnek a november 4-e és 8-a között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló szemle versenyprogramjába. 

A Székelyföldi Legendárium Erdély gazdag mondakincsének gyűjtését és feldolgozását tűzte ki céljául. A Székelyföldi Stúdiónak köszönhetően szerdán ezekből kaphatunk ízelítőt. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a múlt héten sajtótájékoztatót tartott a Maros Művészegyüttes vezetősége, amelyen szó esett az intézmény nyári turnéiról, megvalósításairól, jövőbeli terveikről, az együttes életében történt változásokról és a közelgő, ez évadi első bemutatójukról, a Szép piros hajnalban című előadásról. Utóbbiról részletesen írtunk, ezúttal a további részletekre térünk ki.

Zsúfolásig telt vasárnap délelőtt a marosvásárhelyi Vártemplom, az istentisztelet keretében ünnepélyes és látványos lovagavatási szertartásra került sor, két új taggal bővült a Szent György Lovagrend Marosszéki Priorátusa. 

Rózsika kezdetben csak kutyasétáltatót keresett. A lábtörése utáni héten kicsit szégyenkezve adta fel a hirdetést az egyik román nyelvű reklámújságba, amelyet a szomszédasszonyával vetetett meg egy tej és egy kenyér áráért. 

Aki a nyár folyamán a Teleki-kastélyban járt, már láthatta az udvarra nyúló bal oldali folyosót beborító keleti perzsaszőnyegeket, a kiállítás megnyitóját azonban a múlt héten tartották. 

Tetszetős külsejű, tartalmát illetően is érdekes, tanulságos könyv bemutatójára gyűlt össze a szépszámú közönség szeptember 23-án a Bernády Házban.