vasárnap, november 23, 2014

Kultúra

Nemrég írtunk arról, hogy Nagy Attila hatvanadik születésnapjára, mintegy szülinapi ajándékként, elkészült a marosvásárhelyi költő tizedik, ezúttal gyűjteményes kötete.

Lacinak, Vincének 

MTI

Hétfőn, a Pesti Vigadó épületében többek között Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc vehette át a Nemzet Művésze díjat, illetve a cím viselését igazoló díszok-levelet.

Alkotói világok, dallam és politikum, újat teremtő visszaút- és mindent elsöprő anyaságélmény találkozásának szolgált színhelyéül múlt csütörtökön a Kultúrpalota kisterme.

MTI

André Kertész volt idén a sztárja a világ egyik legjelentősebb fotóvásárának, a Paris Photónak: a magyar származású fotóművész aukcióra bocsátott munkái több mint 165 ezer euróért találtak gazdára.

A napokban kedves ismerősöm azzal reagált az egyik cikkemre, hogy, ha van bennem lendület, ne fogjam vissza magam.

Háromdimenziós film segítségével ismerhetik meg a mozilátogatók a Vatikáni Múzeum legfontosabb kincseit.

Szerda délután zsúfolásig megtelt a G kávézó kisterme, ahol megnyitották a Magyarosi Zsuzsa, fogyatékkal élő amatőr képzőművész portréiból összeállított kiállítást, amelynek létrejöttét a HIFA Egyesület és az Artecotur Egyesület támogatta.

A Csíki Játékszín november 29-én és 30-án Marosvásárhelyen vendégszerepel A Napsugár fiúk című vígjátékával, a Maros Művészegyüttes székhelyén.

Ferencz András fotókiállítása; Portrékiállítás a G kávézóban; Török Gáspár kiállítása Dicsőszentmártonban; Kígyók bűvöletében – kiállítás; Gyógyszerészettörténeti kiállítás a várbeli múzeumban; Marosvásárhely és a háború írásban és képben, 1914–1918

Marosvásárhelyen újnak ugyan nem számító, de a tervezett rendszeresség miatt is mindenképpen üdvözlendő programsorozat veszi kezdetét csütörtök este a Stúdió Színházban: közönségtalálkozóról van szó.

William Shakespeare Szeget szeggel című színműve novemberben diákbérletes előadások keretében szerepel a Tompa Miklós Társulat nagytermi műsorán.  

Könyves Kálmán magyar királyról szól a 2001-ben készült, a magyar történelem kiemelkedő alakjait bemutató dokumentumfilm-sorozat következő része.

A csíkszeredai F’10 fotóklub harmadik alkalommal hirdeti meg a Best 100 (A legjobb száz fotó) címmel nemzetközi fotóművészeti pályázatát.

Varró Dániel és Presser Gábor Túl a Maszat-hegyen című zenés kalandjátéka ebben az évadban is szerepel a társulat repertoárján.

November 21–23. között kerül sor Erdőszentgyörgyön a Kis-Küküllő menti XXII. műkedvelő színjátszó-találkozóra, a Színpad Fesztiválra. A rendezvény színhelye a művelődési otthon nagyterme.  

Habsburg Ottó politikussal, közíróval, az utolsó Habsburg-trónörö-kössel láthatnak beszélgetést a nézők november 21-én, pénteken 20.30 órától.

A Székelyföldi Legendárium szerkesztői kutatják a nyárádremetei Vityal vára mondáját.

Péntek este 8 óra körül a korábbi szokásrendtől eltérően csak elhalkult, de nem szűnt meg a könyvek bűvöletében élők – írók, olvasók, kiadók és kereskedők – moraja a Nemzeti Színház előcsarnokában.

A romániai magyar nyelvű televíziózás negyvenöt évvel ezelőtt kezdődött. 1969. november 23-án szólalt meg először magyar bemondó a román közszolgálati televízióban.

Mardare Claudiu életének csaknem egynegyedét föld alatti sötétben, por, víz és a beavatatlan számára túlviláginak tetsző hangok között töltötte.

A romániai rendszerváltásban magyarországiak is oroszlánrészt vállaltak. A közép-európai történelem formálóinak emlékeit gyűjti össze a közmédia.

Az egyházi média, illetve az egyházi témák világi médiában való megjelenítése témakörben szervezett konferenciát az Erdélyi Református Egyházkerület az elmúlt hét végén. A konferenciának a Szászrégeni Református Egyházközség és Demeter József lelkipásztor a DIO Házban adott otthont.

Hétfőn kora délután a család, az osztálytársak és a barátok jelenlétében a Mihai Eminescu Művelődési Központban megnyitották a Közép-erdélyi kastélyok című fotókiállítást, Ferencz András középiskolás diák munkáit. A tárlat szervezését a Kulturális Tudományegyetem vállalta fel.