szombat, szeptember 23, 2017

Kultúra

Mint megállnak futó vizek és suhanva szálló madarak,

Egynéhány percre állj meg te is, oh szíves emlékezet.

Csütörtökön ünnepelték világszerte magyar nyelvterületen a magyar dráma napját – ebből az alkalomból a színházak Magyarországon és a határon túl is magyar szerzők műveivel, nyílt próbával, díjátadóval és rendhagyó programokkal várták a közönséget.

Közreműködik A Pál utcai fiúk című Fábri Zoltán-alkotás restaurálásában ifj. Jancsó Miklós, azaz Jancsó Nyika, aki annak idején színészként szerepelt a filmben – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel kedden.

Közleményben ismertette lapunkkal új évadának repertoárját a Külhoni Magyar Nemzeti Színház. A 2016-ban, Kassán megalakult társulat elsődleges célja a nyári időszakban könnyebb, szórakoztató előadások létrehozása volt. 

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából MagdaFeszt címmel rendez fesztivált a debreceni Csokonai Színház október 2. és 10. között; a fesztiválon a debreceni író műveiből készült vagy általuk inspirált produkciókat láthat a közönség – közölte a színház sajtóreferense kedden az MTI-vel.

A Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület ez év október 7-én, szombaton honismereti kirándulást szervez Szent László lovagkirályunk nyomában a Székelyföldre.

Minden írót vonz a színpad, ha csak egyszer is érezte már a színház varázsát. Tamási Áront – miként ezt megvallotta – nem a hiúság és a becsvágy vitte a színpad felé, hanem az „egészséges ember” természetes, józan ösztöne.

A mezőmadarasi alkotótábor kiállítása; Incze István fotókiállítása; Gy. Szabó Béla-emlékkiállítás; Neagoi Zsófia egyéni kiállítása; Jégkorszak kiállítás 

Erdély különleges hely. Mindig van egy legenda, amiről mesélni kell, egy természeti kincs, amit meg kell csodálni, egy rejtély, amit fel kell fedezni. E kuriózumokból szeretne minél többet feltárni az Erdélyi Magyar Televízió legújabb műsora, a Kincsvadász. 

Az őszi tincsekre fényes karikákat festett a szeptemberi nap. Az idős férfi pár napja jelent meg a lakótelepi sétányon. 

Az idei székely-mezőségi alkotótáborok sorát a múlt héten zajló mezőpaniti  Molnár Dénes Alkotótábor zárta. 

Jelentkezési határidő október 31. 

Kevesebb mint egy hónapig időzik Marosvásárhelyen a budapesti Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítása.

A Népújság Múzsa melléklete 1298. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

S eszembe jut az ősz a réten, otthon:

Fakó ott most a rét, mint halk ima,

A marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében a rendkívül sokoldalú, verset író, zenét szerző néhai lelkész festményeiből nyílt kiállítás. 

A Nagyenyeden született és Marosvásárhelyen tragikusan korán elhunyt Dósa Géza korának, a tizenkilencedik századnak egyik legjelentősebb magyar festőművésze.

Hatvan év emlékeit lapozza, aki kézbe veszi ezt az emlékkönyvet. 

Ezt a címet adta a marosvásárhelyi Incze István AFIAP-fotóművész legutóbbi tárlatának. 

Az emberek szeretnek skatulyázni, címkéket ragasztani. Szeretik tudni mindennek a helyét. És ez nem tudományos inger, hanem a szimplifikálás ősi, gyermeteg vágyából ered.

Az évente odaítélt díjat 1989-ben, a Mester elhunyta után egy évvel Barcsay Erzsébet, Barcsay Jenő festőművész testvére alapította meg közérdekű közhasznú felajánlásával. 

Egy jegy ára 15 lej, jegyek elővételben, illetve az előadás napján a Kultúrpalota jegypénztárában kaphatók.

Szeptember 21–24.

A GAT Films Transilvania producerei castinget hirdetnek Alecs Năstoiu új, The Secret of Pin-up Island című nagyjátékfilmje kapcsán – a szereplőválogatásra szeptember 17-én, vasárnap 16 órakor kerül sor a Privo Hotel konferenciatermében.