szombat, április 18, 2015

Kultúra

A Népújság Múzsa melléklete 1174. számának tartalma

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

Rejtélyek közé zárva;
Vagy magad vagy a rejtély.
 

Költőként és prózaíróként egyaránt jelentőset alkotott, több mint negyven kötete jelent meg. 76 éves volt.

Nők szárnyakkal és meztelenül, háztetőn, utcán, zongorán, látszólag mellékesen és főszereplőként, közösülés közben és erotikájuk magányában…

Távolságtartásról, névadásról, csendről, klasszikus formákról és költői megújulásokról esett szó egyebek mellett Lövétei Lázár László szerzői estjén szerda délután a marosvásárhelyi Bernády Házban.

A költészet napját Marosszentgyörgyön is megünnepelték április 11-én, a római katolikus plébánia tanácstermében.  

László Csaba, a Tompa Miklós Társulat színművésze – az adományozók megfogalmazása szerint „elmélyült karakterformáló képességéért és a szerepformálásán átizzó személyességéért” – Kovács György-díjat kapott.

Erdély újranemesítői címmel jelent meg Csinta Samu közíró kötete, amelyben hat erdélyi arisztokrata család példáján keresztül szemlélteti, hogy „a felszántott múltból” hogyan lehet „otthonosan berendezett jövőt építeni”.

A szentendrei Ivancsics Ilona és Színésztársai társulat előadása, Szabó Előd–Nagy István Barbara című romantikus rockmusicaljének tervezett turnéja az előadók egyeztetési nehézségei miatt elmarad.

Fehér László szobrászati kiállítása; Pedro Grama kiállítása; A Magyar Fotóművészek Világszövetségének kiállítása; Régészeti kiállítás a Tükörteremben; 18. századi örmény hétköznapok a Maros Megyei Múzeumban; Marosvásárhely és a háború írásban és képben, 1914–1918

Április 17-én, pénteken 17 órakor mutatják be Bartha József Videó és spektákulum című könyvét Marosvásárhelyen a Stúdió Színházban.

Életének 76. évében hosszú betegség után kedden elhunyt Lászlóffy Csaba József Attila-díjas kolozsvári költő, novellista, drámaíró, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Négy székelyföldi településen zajlik a 8. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál, amelynek szerdán kezdődött versenyprogramjában öt kategóriában mérik össze a tudásukat a zenészek.

A Tompa Miklós Társulat következő bemutatója a SZÁLKÁK című, cigány tematikát feldolgozó előadás, melynek előadója Kilyén Ilka színművésznő, rendezője Kincses Elemér. Közreműködik Ritziu Ilka Krisztina.  

A könyvek az Underground Kiadó virtuális boltjában rendelhetők meg.

Az RMDSZ főtitkársága és a Comedy Company (György Botond és Kun Zsolt) a tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Erdélyi Humorfesztivált.

Az erdélyi magyar közművelődés napja tiszteletére megrendezett marosvásárhelyi megemlékezésen, amelyen a 130 éves EMKE-t ünnepeltük, négy szervezet kapott EMKE-oklevelet.

A Tompa Miklós Társulat 2014/2015-ös évadának harmincezredik nézője a magyar költészet napja alkalmával tartott Kovács András Ferenc József Attila-, Babérkoszorú és Kossuth-díjas költő által bemutatott A költő színháza című előadásra váltott jegyet.

Múlt szombaton délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a marosvásárhelyi Egyesülés galériában a marosszentgyörgyi Veress Zsuzsa festészeti tárlatát.

Mária Gálnak született, Benczeként nevelkedett, férjhezmenetele óta Fejér. Leginkább ez utóbbi név illik hozzá.

A cigány közösségekkel való együttélés lehetőségeiről, megoldásra váró problémákról és problémának tekintett jelenségekről esett szó múlt szerda délután a nemzetközi roma nap alkalmából a Divers Egyesület által kezdeményezett beszélgetésen.

Marosvásárhelyen vendégszerepel a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Örkény István Tóték című vígjátékával.

Idén is ünnepi műsorokkal készül a magyar költészet napjára az Erdélyi Magyar Televízió.

A Népújság Múzsa melléklete 1172. számának tartalma

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond