vasárnap, január 21, 2018

Kisrégió

A kormány december 20-i ülésén elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amellyel módosítja a 407/2006-as vadászati és vadgazdálkodási törvény legeltetésre vonatkozó 23. cikkelye (1) alpontjának c) bekezdését. 

Szentgerincén kevés, mintegy féltucatnyi gazda mondhatja el, hogy nemcsak saját szükségletre termel, hanem nyereségcélúan gazdálkodik.

Miután többször elhalasztották a földtulajdon-visszaszolgáltatás lezárásának a határidejét, majd az ezt követő kataszterezést és az elektronikus nyilvántartás elkészítését, az unió felszólította Romániát, hogy 2020-ig fejezze be a folyamatot, ugyanis ezt követően megszűnik a földalapú támogatás, helyette a mezőgazdasági egységekre (exploataţie) lehet majd igényelni uniós pénzt. 

Jelen pályázati ciklus több szempontból is eltér az eddigiektől, az egyik változás, hogy ezúttal nem szerepel benne mezőgazdasági intézkedés, ugyanis az előző ciklus tapasztalata arra utalt, hogy ez nem bizonyult túl sikeresnek.

November 23-án, csütörtökön a marosvásárhelyi Traian Săvulescu mezőgazdasági szaklíceum dísztermében a megalakulása 60. évfordulóját ünneplő Maros Megyei Méhészegyesület emlékrendezvényt tartott, amelyre nemcsak a tagokat, hanem más hasonló szervezetek, mezőgazdasági intézmények képviselőit is meghívták. 

A marosszentgyörgyi Semtest BVN – bikatelepen tartott tenyészbikaszemlén dr. Péterfi Lajos állattenyésztő mérnököt, a Mesterséges Megtermékenyítési Országos Szervezet elnökét az állattenyésztők számára hasznos tudnivalókról faggattuk.

Múlt csütörtökön a marosvásárhelyi Business szállóban immár 24. alkalommal került sor a legjobb Maros megyei cégek díjazására. 

Nemsokára lejár a szüret, és a hordókba kerül az idei szőlőtermés. Dr. Balla Gézát, az Arad megyei ménesi borászat vezetőjét, borszakértőt arról kérdeztük,   hogy milyen lesz az íze a 2017-es boroknak. 

Az érdeklődők november 15-ig jelezzék részvételi szándékukat a 0740-435-788-as vagy a 0265-267-278-as telefonszámon, illetve az apicolms@yahoo.com e-mail-címen. 

Amikor a környezetkímélő mezőgazdálkodás nálunk igencsak gyerekcipőben járt, volt egy ember, aki hitt abban, hogy van értelme odafigyelni az egészséges zöldségtermesztésre.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 180 órás állattenyésztő, növény- és zöldség-gyümölcs termesztő tanfolyamokat indít. 

November 23-án 10 órától a Romániai Méhészegyesület Maros megyei fiókja – a fiókegység fennállásának 60. évfordulója alkalmából.

Meg lehet élni a zöldségtermesztésből    

Romániában első alkalommal ünneplik meg október 10-én a hazai élelmiszeripari termékek napját.

Október 6–7.

Csomós Attila bevezetőként elmondta: az RMGE olyan érdekvédelmi szervezet, amelynek célja az, hogy a tagok egységes területen minél nagyobb termést érjenek el. 

Szeptember 2–3.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete szeptember 2–3-án hatodik alkalommal szervezi meg az immár kétnapos nemzetközi gazdanapot a mikházi Csűrszínházban.

Elemezve a mezőgazdaság „zöldítésének” támogatási eljárását, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosai 2017. július 3-ától változtattak a szabályzaton. 

Tíz hónapos kísérleti jellegű programot indított a Walesi Herceg Alapítvány a romániai kisgazdák és termelők támogatására. A program során Románia öt történelmi régiójában készítenek felmérést: Erdélyben, a Duna-deltában, Bukovi- nában, Máramarosban és a Bánságban.

Az Európai Unió szabályai szerint a törökbúzánál 130, a búzánál 120, más szalmásgabonák esetén 100 egységnyi műtrágyát használhatnak hektáronként. 

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete augusztus 10-én második alkalommal szervez helyi termékvásárt Laposnya utca 23. alatti székhelyén, amelynek célja a mezőgazdasági termékek közvetlen értékesítésének támogatása, felkarolása.

Amint korábban már írtuk, módosult a munkatörvénykönyv. A kormány augusztus 7-én fogadta el és tette közzé azt a sürgősségi rendeletet, amely 20.000 lejes bírságot helyez kilátásba minden egyes olyan személy esetén, akit a munkáltató egyéni munkavállalói engedély nélkül foglalkoztat. 

Országos szinten rekord búzatermés várható az idén. Teljében az aratás, a nem hivatalos adatok szerint az elvárásokat felülmúlta a begyűjtött mennyiség. Az ország gabonatermő vidékein, délen az elvetett mag felét gyűjtötték be.