vasárnap, március 26, 2017

Kisrégió

Az előleget 2017. október 15-étől utalják át, a teljes összeget a gazdák 2017. december 1. és 2018. március 31. között kapják majd meg bankszámlán. 

Amint beszámoltunk róla, február 24-én, pénteken megyénkben járt Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. 

Február 25-én, szombaton a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács szervezésében zajlott IV. Agrárakadémia által szervezett tapasztalatcserén közel 100 érdeklődő vett részt.

Dicséretre méltó kezdeményezése a Nyárádvölgyi Méhészegyesületnek, hogy Erdélyi Méhész címmel időszakos kiadványt jelentet meg. 

A múlt héten Bukarestben a juh- és kecsketenyésztők országos szövetségének képviselői tárgyalásokat folytattak Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel, akit arra kértek, hogy növelje az állami támogatást. 

A népfőiskola újraindítását fontolgatják    

Nyílt levéllel fordult a prefektúra közvetítésével a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz a Maros Megyei Méhészek Egyesülete. 

A mezőpaniti Nagy Dániel fűszerpaprika-termesztéssel foglalkozik. 

Január végén az országban mint-egy 5000 farmot kellett még megvizsgálni.

Az idéntől évente 3000 eurós kormánytámogatásra pályázhatnak azok a gazdák, akik üvegházban vagy fóliasátorban 1000 négyzetméteren paradicsomot szeret-nének termeszteni.

február 15-én, szerdán 16 órai kezdettel 

február 17-én, pénteken 8-19 óra között

Kevesen tudják, hogy az Ákosfalva községhez tartozó Cserefalván létesült az ország egyik legnagyobb hússzarvasmarha-tenyésztő és -nemesítő farmja. 

Február 25-én, szombaton zajlik a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) szervezésében a IV. Agrárakadémia.

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szakértői nem fejezték be a 2016-os mezőgazdasági évre szóló kérvények ellenőrzését, így a vizsgálat alatt álló gazdák egyelőre nem kapják meg az igényelt támogatást.

A 2016. december 21-én életbe lépett kormányrendelettel újra meghosszabbították a földtulajdon-visszaszolgáltatás határidejét. Ez már a harmadik időpont, amelyet elfogadtak. 

A törvény előírja, hogy az élelmiszereket forgalmazók és a kereskedők kötelesek az áruház polcaira helyezett hús, tej, sütőipari termék, valamint a tojás, méz, zöldség és gyümölcs mennyiségének az 51%-át hazai termelőtől megvásárolni.

Újraszervezték a mezőgazdasági igazgatóságokat    

Az állattenyésztés terén sem lesz rózsás a helyzet 2017-ben.

Jó évet zárt a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete – tájékoztatott Csomoss Attila elnök.

2017-től kiépül a falugazdász-hálózat    

A korábbi Agrovilágban közöltük a dr. Jakab Sámuel  A szükség parancsa című  könyve bemutatásán elhangzott könyvismertető szerkesztett változata első részét, Thiesz Rezső írását, melyet az alábbiakban folytatunk. 

Méhészek számvetése   

A mustrán két versenyszámban közel 100 borminta, illetve több mint 80 paprikamustra érkezett be a versenyre.