kedd, május 30, 2017

Kisrégió

Május 15-ig lehet benyújtani a kérvényeket a támogatásokra    

Amint korábban írtuk, a kormány többször elhalasztotta a földterületek jogtulajdonát tisztázó visszaszolgáltatási folyamat lezárásának határidejét. 

Erdélyben, a Székelyföldön az állattenyésztés foglalkoztatja leginkább a vidéken élők nagy többségét.

Jelentkezési határidő: 2017. május 20-a, 14 óra.

Az adókedvezmény a dokumentumok benyújtását követő év január elsejétől alkalmazható. 

A pályázatokat idén július 31-én 17 óráig lehet benyújtani a megyei ügynökségek székhelyén. 

Maros megyében 202 gazdának összesen 1.353.319 lejt utalnak át. Egy liter gázolajért erre az időszakra 1,795 lejt fizetnek.

Bővebb felvilágosítás a 0265-268-125-ös és a 0741-512-473-as telefonszámokon. 

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a székelyudvarhelyi és a kézdivásárhelyi dísznövény-kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft.-vel közösen nemzetközi rendezvényt szervez május 5-7. között a marosvásárhelyi Sapientia EMTE campusában.

Május 5–7.

Az első járat 8:30-kor, az utolsó 19 órakor indul. 

Kamionokra várnak a juhtenyésztők   

Március 28-án tartották  Bukarestben az Országos Méhészegyesület tisztújító közgyűlését, amelyen az ország összes megyéjében létező fiókegységek képviseltették magukat

Alig öt hónappal az AgroGo online (www.agrogo.ro) rendszer beindításától, 211.000 tonna gabonára vonatkozó üzletet bonyolítottak le. 

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) tagjaitól érkezett korábbi igénylésnek megfelelően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megkezdi a pártoló tagság bevezetését a határon túli magyar gazdák körében is.

Előzetes egyeztetés alapján a bírálóbizottság tagjai kétszer helyszíni szemlét is tartanak.

Február közepétől március elejéig zajlott a Nyárádmente LEADER Egyesület vidéki tájékoztató kampánya, amelynek során a LEADER program révén elérhető, a 2010–2020-as időszakra vonatkozó lehetőségeket ismertették a nyárádmenti községekben. 

Március 22-én, szerdán délelőtt Laposnya utcai székházában tartotta évértékelő közgyűlését az RMGE Maros szervezete. 

Az előleget 2017. október 15-étől utalják át, a teljes összeget a gazdák 2017. december 1. és 2018. március 31. között kapják majd meg bankszámlán. 

Amint beszámoltunk róla, február 24-én, pénteken megyénkben járt Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. 

Február 25-én, szombaton a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács szervezésében zajlott IV. Agrárakadémia által szervezett tapasztalatcserén közel 100 érdeklődő vett részt.

Dicséretre méltó kezdeményezése a Nyárádvölgyi Méhészegyesületnek, hogy Erdélyi Méhész címmel időszakos kiadványt jelentet meg. 

A múlt héten Bukarestben a juh- és kecsketenyésztők országos szövetségének képviselői tárgyalásokat folytattak Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel, akit arra kértek, hogy növelje az állami támogatást. 

A népfőiskola újraindítását fontolgatják