kedd, november 21, 2017

Kisrégió

Múlt csütörtökön a marosvásárhelyi Business szállóban immár 24. alkalommal került sor a legjobb Maros megyei cégek díjazására. 

Nemsokára lejár a szüret, és a hordókba kerül az idei szőlőtermés. Dr. Balla Gézát, az Arad megyei ménesi borászat vezetőjét, borszakértőt arról kérdeztük,   hogy milyen lesz az íze a 2017-es boroknak. 

Az érdeklődők november 15-ig jelezzék részvételi szándékukat a 0740-435-788-as vagy a 0265-267-278-as telefonszámon, illetve az apicolms@yahoo.com e-mail-címen. 

Amikor a környezetkímélő mezőgazdálkodás nálunk igencsak gyerekcipőben járt, volt egy ember, aki hitt abban, hogy van értelme odafigyelni az egészséges zöldségtermesztésre.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 180 órás állattenyésztő, növény- és zöldség-gyümölcs termesztő tanfolyamokat indít. 

November 23-án 10 órától a Romániai Méhészegyesület Maros megyei fiókja – a fiókegység fennállásának 60. évfordulója alkalmából.

Meg lehet élni a zöldségtermesztésből    

Romániában első alkalommal ünneplik meg október 10-én a hazai élelmiszeripari termékek napját.

Október 6–7.

Csomós Attila bevezetőként elmondta: az RMGE olyan érdekvédelmi szervezet, amelynek célja az, hogy a tagok egységes területen minél nagyobb termést érjenek el. 

Szeptember 2–3.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete szeptember 2–3-án hatodik alkalommal szervezi meg az immár kétnapos nemzetközi gazdanapot a mikházi Csűrszínházban.

Elemezve a mezőgazdaság „zöldítésének” támogatási eljárását, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosai 2017. július 3-ától változtattak a szabályzaton. 

Tíz hónapos kísérleti jellegű programot indított a Walesi Herceg Alapítvány a romániai kisgazdák és termelők támogatására. A program során Románia öt történelmi régiójában készítenek felmérést: Erdélyben, a Duna-deltában, Bukovi- nában, Máramarosban és a Bánságban.

Az Európai Unió szabályai szerint a törökbúzánál 130, a búzánál 120, más szalmásgabonák esetén 100 egységnyi műtrágyát használhatnak hektáronként. 

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete augusztus 10-én második alkalommal szervez helyi termékvásárt Laposnya utca 23. alatti székhelyén, amelynek célja a mezőgazdasági termékek közvetlen értékesítésének támogatása, felkarolása.

Amint korábban már írtuk, módosult a munkatörvénykönyv. A kormány augusztus 7-én fogadta el és tette közzé azt a sürgősségi rendeletet, amely 20.000 lejes bírságot helyez kilátásba minden egyes olyan személy esetén, akit a munkáltató egyéni munkavállalói engedély nélkül foglalkoztat. 

Országos szinten rekord búzatermés várható az idén. Teljében az aratás, a nem hivatalos adatok szerint az elvárásokat felülmúlta a begyűjtött mennyiség. Az ország gabonatermő vidékein, délen az elvetett mag felét gyűjtötték be. 

A Maros Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség júniusban 48 ellenőrzést végzett a munkavédelmi előírások betartását illetően. 

A Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetsége hatodik alkalommal szervezi meg július 21-én a székelyföldi magánerdészetek találkozóját.

Július 6-án, csütörtökön államvizsgázott az a 15 diák, aki a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának tájépítészeti szakán végzett. 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz fordult írásban Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, aki szorgalmazza, hogy a szaktárca minél előbb dolgozzon ki  módszertant az állattetemek elszállítására.  

Július 31-ig lehet pályázni a Vidéki Beruházások Ügynökségénél (AFIR) az M6.3-as pályázati kiírásra, amely 15.000 euróval a kis farmok fejlesztését támogatja. 

A Vidéki Beruházások Ügynöksége (AFIR) közzétette a 4.2-es és a 4.2a intézkedéscsomagot, amelyek keretében 2017. július 10-én 10 órától  szeptember 30-án 16 óráig pályázni lehet gyümölcsfeldolgozó egységek bővítésére, építésére és az ebből származó termékek marketingjére.