csütörtök, július 27, 2017

Kisrégió

A Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetsége hatodik alkalommal szervezi meg július 21-én a székelyföldi magánerdészetek találkozóját.

Július 6-án, csütörtökön államvizsgázott az a 15 diák, aki a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának tájépítészeti szakán végzett. 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz fordult írásban Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, aki szorgalmazza, hogy a szaktárca minél előbb dolgozzon ki  módszertant az állattetemek elszállítására.  

Július 31-ig lehet pályázni a Vidéki Beruházások Ügynökségénél (AFIR) az M6.3-as pályázati kiírásra, amely 15.000 euróval a kis farmok fejlesztését támogatja. 

A Vidéki Beruházások Ügynöksége (AFIR) közzétette a 4.2-es és a 4.2a intézkedéscsomagot, amelyek keretében 2017. július 10-én 10 órától  szeptember 30-án 16 óráig pályázni lehet gyümölcsfeldolgozó egységek bővítésére, építésére és az ebből származó termékek marketingjére.

Idén június 23–25. között Mezőmadaras adott otthont a Mezőségi Fejlesztési Műhelynek, amelyet kilenc évvel ezelőtt azért hoztak létre, hogy a Mezőség fejlesztéséért tenni akarók számára találkozási fórumot, jövőtervezési lehetőséget biztosítsanak. 

Az Országos Kataszteri és Ingatlanügynökség illetékeseinek szándékában áll újraszámítani a kataszteri illetékeket. 

Június 6-án jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében a 387/2017-es kormányhatározat, amely módosítja a tejtermelőknek szánt támogatásra vonatkozó 211/2017-es rendelet 7. cikkelye (1) alpontjában foglaltakat. 

Június 16-ától a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) folyósítja a 2016-os mezőgazdasági évre járó állattenyésztési támogatás második részletét. 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium közölte az érdekeltekkel, hogy átutalják a 215-ös intézkedés alapján megpályázott állatjóléti támogatásért járó összeg 75%-át, a többit augusztusban kapják kézhez a gazdák. 

Az Országos Adó és Pénzügyi Hivatal összesítése alapján kiderült, hogy 2017-ben kisebbek a bérbe adott területekre természetben felszámolt díjak, mint az előző esztendőben. 

A rendelet előirányozza, hogy az említett határidőig nyilvántartásba kell venni az ország összes ingatlanját.

Paradicsomtermesztők előnyben   

A közigazgatásilag Vámosgálfalva községhez tartozó Szőkefalván második alkalommal tartották meg a minőségi szalmásgabona-parcellák bemutatására szánt Búza napja elnevezésű rendezvényt.

Június 15-én, csütörtökön második alkalommal tartották meg Szőkefalván a szalmásgabonák bemutatásának szánt Búza napja elnevezésű, rendkívül színvonalas, a legapróbb részletekig matematikai pontossággal megszervezett rendezvényt. 

A csíkszeredai Edu-Tech Consulting június 22-24. között képzéssorozatot szervez, amelynek célja megismertetni az érdekeltekkel az elektronikus közbeszerzési rendszert (SEAP).

Az év első öt hónapjában 14 szakmában került sor képzésre, ezeken 272 munkanélküli vett részt. 

A székely-mezőségi falvakban a földművelés, az állattartás az a hagyományos ágazat, ami megélhetést biztosított a gazdáknak. 

Május 15-ig lehet benyújtani a kérvényeket a támogatásokra    

Amint korábban írtuk, a kormány többször elhalasztotta a földterületek jogtulajdonát tisztázó visszaszolgáltatási folyamat lezárásának határidejét. 

Erdélyben, a Székelyföldön az állattenyésztés foglalkoztatja leginkább a vidéken élők nagy többségét.

Jelentkezési határidő: 2017. május 20-a, 14 óra.

Az adókedvezmény a dokumentumok benyújtását követő év január elsejétől alkalmazható. 

A pályázatokat idén július 31-én 17 óráig lehet benyújtani a megyei ügynökségek székhelyén.