péntek, január 20, 2017

Kisrégió

Újraszervezték a mezőgazdasági igazgatóságokat    

Az állattenyésztés terén sem lesz rózsás a helyzet 2017-ben.

Jó évet zárt a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete – tájékoztatott Csomoss Attila elnök.

2017-től kiépül a falugazdász-hálózat    

A korábbi Agrovilágban közöltük a dr. Jakab Sámuel  A szükség parancsa című  könyve bemutatásán elhangzott könyvismertető szerkesztett változata első részét, Thiesz Rezső írását, melyet az alábbiakban folytatunk. 

Méhészek számvetése   

A mustrán két versenyszámban közel 100 borminta, illetve több mint 80 paprikamustra érkezett be a versenyre.

Tiszta szándékkal, önzetlen kitartással   

A Maros Megyei Méhészegyesület A megyei méhészet jelene és jövője címmel szimpóziumot szervez Marosvásárhelyen, a Traian Săvulescu Mezőgazdasági Líceum amfiteátrumában.

Az érdeklődők szakmai előadásokat is meghallgathattak.

A marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ által október elején Zetelakán szervezett vidékfejlesztési konferencián alkalmunk adódott betekinteni a zetelaki „gyümölcsfeldolgozó manufaktúrába”, amelyet a helybéli közbirtokosság és a Székelygyümölcs Egyesület üzemeltet.

A gazdák egyesülete támogatja a kultúrát, ezért rendezvényein rendszeresen kézműves, képzőművészeti és fotókiállítást is szervez.

Achim Irimescu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy 2017-ben jelentősen változnak majd a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen (APIA) keresztül az állattenyésztőknek nyújtott támogatások.

Az előző évekénél gazdagabb felhozatal várta a látogatókat az Ákosfalván harmadszor megszervezett mezőgazdasági kiállításon és vásáron.

október 21–22. 

Ötödik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete a nemzetközi gazdanapot a Csűrszínházban, amely a felhozatalból ítélve lassan Erdély-szerte is igen rangos rendezvénnyé növi ki magát. 

Mint ismeretes, a 19. Magyar Termék Nagydíj Pályázat határon túli győzteseit a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényen, augusztus 15-én hirdették ki. 

Augusztus 27-én, szombaton egész napos programmal várja a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros szervezete a gazdákat Mikházára a Csűrszínházban megrendezett gazdanapra. 

A Szásznádashoz tartozó Pipe alig négy kilométerre van az E 60-as úttól. A faluba aszfaltút vezet, de olyan a település, mintha zsákutcában lenne.  A helységnévtáblához közel igen színes, szemet gyönyörködtető rózsaágyásokra bukkantunk. 

Módosult a hazai termékek felvásárlását szabályozó törvény   

Az európai uniós felzárkózási folyamatban megfeledkezünk egy olyan foglalkozásról, amelynek nagy hagyománya van, főként Erdélyben.

Az érdeklődők Marosludason és Marosvásárhelyen a Sapientia egyetemen vehettek részt az útbaigazításon. 

Áprilisban a Kárpát-medencei élelmiszer-előállítók konferenciáján részt vettek a határon túli gazdaszervezetek képviselői is. 

Nyolc magyarországi értelmiségi fiatal érkezik július 24-én Maros megyébe, akik egy hétig Nyárád-, illetve Maros menti gazdáknál veszik ki a részüket a mindennapi mezőgazdasági teendőkből.