szombat, április 21, 2018

Kisrégió

Savanyúság, leves, pástétom, zakuszka és szósz – mindezeket laskagombából készíti a parajdi Horváth Júlia, aki a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán legutóbb szervezett helyi termelők vásárán kínálta termékeit. 

Április 22-ig a 0737-551-220-as telefonszámon vagy üzenetben a Petry Estate Winery Facebook-oldalán lehet jelentkezni a Petry Estate Winery által a Bolygó Hollandi ZRT. közreműködésével szervezett II. Erdélyi Magyar Boriskolába, amelyre nemcsak a szakmabelieket, hanem minden borkedvelőt várnak.

Mint ismeretes, a Pro Economica Alapítvány múlt évben pályázatot hirdetett a maros-mezőségi gazdák támogatására. 

Nem divatszakma a gazdálkodás   Farmot építettek, gépeket vásároltak, mindezt önerőből. Jelenleg 60 hektáros földterületük van, ezt legelőként és kaszálóként használják. 

A mezőbándi Szabó Dezső – aki a református egyházközség főgondnoka is – mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozik.

Szombaton tizenhatodik alkalommal került sor a Nyárádszeredai Kertésznapra a Bocskai István Alapítvány, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztálya és a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának kertészmérnöki tanszéke szervezésében.

Dr. Kincses Sándor, a Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője elmondta, az állatvásárok szervezésének feltételeit az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság 2010. március 16-án kibocsátott 16-os számú rendelete szabályozza. 

Lehet igényelni a támogatásokat az APIA-tól

Március 8-án 14 és 16 óra között a marosvásárhelyi Sapientia EMTE épületében a kertészmérnök kar szervezésében a 230-as teremben a talajhumusz-menedzsmentről lesz előadás. 

Kissé lehangoló képet kaptunk pénteken délután a mezőcsávási kultúrotthonban szervezett fórumon az erdélyi, vagy legalábbis a Maros megyei mezőgazdasági helyzetről. 

Idén március 10-én, szombaton 9 órakor nyílik az immár hagyományossá vált nyárádszeredai kertésznap. 

Sikeres élelmiszer ipari vállalkozás 

Mindenekelőtt a hagyományos bort, búzát, békességet! köszöntővel kívánunk sikerekben gazdag új esztendőt. 

A kormány december 20-i ülésén elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amellyel módosítja a 407/2006-as vadászati és vadgazdálkodási törvény legeltetésre vonatkozó 23. cikkelye (1) alpontjának c) bekezdését. 

Szentgerincén kevés, mintegy féltucatnyi gazda mondhatja el, hogy nemcsak saját szükségletre termel, hanem nyereségcélúan gazdálkodik.

Miután többször elhalasztották a földtulajdon-visszaszolgáltatás lezárásának a határidejét, majd az ezt követő kataszterezést és az elektronikus nyilvántartás elkészítését, az unió felszólította Romániát, hogy 2020-ig fejezze be a folyamatot, ugyanis ezt követően megszűnik a földalapú támogatás, helyette a mezőgazdasági egységekre (exploataţie) lehet majd igényelni uniós pénzt. 

Jelen pályázati ciklus több szempontból is eltér az eddigiektől, az egyik változás, hogy ezúttal nem szerepel benne mezőgazdasági intézkedés, ugyanis az előző ciklus tapasztalata arra utalt, hogy ez nem bizonyult túl sikeresnek.

November 23-án, csütörtökön a marosvásárhelyi Traian Săvulescu mezőgazdasági szaklíceum dísztermében a megalakulása 60. évfordulóját ünneplő Maros Megyei Méhészegyesület emlékrendezvényt tartott, amelyre nemcsak a tagokat, hanem más hasonló szervezetek, mezőgazdasági intézmények képviselőit is meghívták. 

A marosszentgyörgyi Semtest BVN – bikatelepen tartott tenyészbikaszemlén dr. Péterfi Lajos állattenyésztő mérnököt, a Mesterséges Megtermékenyítési Országos Szervezet elnökét az állattenyésztők számára hasznos tudnivalókról faggattuk.

Múlt csütörtökön a marosvásárhelyi Business szállóban immár 24. alkalommal került sor a legjobb Maros megyei cégek díjazására. 

Nemsokára lejár a szüret, és a hordókba kerül az idei szőlőtermés. Dr. Balla Gézát, az Arad megyei ménesi borászat vezetőjét, borszakértőt arról kérdeztük,   hogy milyen lesz az íze a 2017-es boroknak. 

Az érdeklődők november 15-ig jelezzék részvételi szándékukat a 0740-435-788-as vagy a 0265-267-278-as telefonszámon, illetve az apicolms@yahoo.com e-mail-címen. 

Amikor a környezetkímélő mezőgazdálkodás nálunk igencsak gyerekcipőben járt, volt egy ember, aki hitt abban, hogy van értelme odafigyelni az egészséges zöldségtermesztésre.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 180 órás állattenyésztő, növény- és zöldség-gyümölcs termesztő tanfolyamokat indít.