vasárnap, április 23, 2017

Kisrégió

Március 28-án tartották  Bukarestben az Országos Méhészegyesület tisztújító közgyűlését, amelyen az ország összes megyéjében létező fiókegységek képviseltették magukat

Alig öt hónappal az AgroGo online (www.agrogo.ro) rendszer beindításától, 211.000 tonna gabonára vonatkozó üzletet bonyolítottak le. 

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) tagjaitól érkezett korábbi igénylésnek megfelelően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megkezdi a pártoló tagság bevezetését a határon túli magyar gazdák körében is.

Előzetes egyeztetés alapján a bírálóbizottság tagjai kétszer helyszíni szemlét is tartanak.

Február közepétől március elejéig zajlott a Nyárádmente LEADER Egyesület vidéki tájékoztató kampánya, amelynek során a LEADER program révén elérhető, a 2010–2020-as időszakra vonatkozó lehetőségeket ismertették a nyárádmenti községekben. 

Március 22-én, szerdán délelőtt Laposnya utcai székházában tartotta évértékelő közgyűlését az RMGE Maros szervezete. 

Az előleget 2017. október 15-étől utalják át, a teljes összeget a gazdák 2017. december 1. és 2018. március 31. között kapják majd meg bankszámlán. 

Amint beszámoltunk róla, február 24-én, pénteken megyénkben járt Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. 

Február 25-én, szombaton a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács szervezésében zajlott IV. Agrárakadémia által szervezett tapasztalatcserén közel 100 érdeklődő vett részt.

Dicséretre méltó kezdeményezése a Nyárádvölgyi Méhészegyesületnek, hogy Erdélyi Méhész címmel időszakos kiadványt jelentet meg. 

A múlt héten Bukarestben a juh- és kecsketenyésztők országos szövetségének képviselői tárgyalásokat folytattak Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel, akit arra kértek, hogy növelje az állami támogatást. 

A népfőiskola újraindítását fontolgatják    

Nyílt levéllel fordult a prefektúra közvetítésével a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz a Maros Megyei Méhészek Egyesülete. 

A mezőpaniti Nagy Dániel fűszerpaprika-termesztéssel foglalkozik. 

Január végén az országban mint-egy 5000 farmot kellett még megvizsgálni.

Az idéntől évente 3000 eurós kormánytámogatásra pályázhatnak azok a gazdák, akik üvegházban vagy fóliasátorban 1000 négyzetméteren paradicsomot szeret-nének termeszteni.

február 15-én, szerdán 16 órai kezdettel 

február 17-én, pénteken 8-19 óra között

Kevesen tudják, hogy az Ákosfalva községhez tartozó Cserefalván létesült az ország egyik legnagyobb hússzarvasmarha-tenyésztő és -nemesítő farmja. 

Február 25-én, szombaton zajlik a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) szervezésében a IV. Agrárakadémia.

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szakértői nem fejezték be a 2016-os mezőgazdasági évre szóló kérvények ellenőrzését, így a vizsgálat alatt álló gazdák egyelőre nem kapják meg az igényelt támogatást.

A 2016. december 21-én életbe lépett kormányrendelettel újra meghosszabbították a földtulajdon-visszaszolgáltatás határidejét. Ez már a harmadik időpont, amelyet elfogadtak. 

A törvény előírja, hogy az élelmiszereket forgalmazók és a kereskedők kötelesek az áruház polcaira helyezett hús, tej, sütőipari termék, valamint a tojás, méz, zöldség és gyümölcs mennyiségének az 51%-át hazai termelőtől megvásárolni.

Újraszervezték a mezőgazdasági igazgatóságokat