kedd, május 30, 2017

Közoktatás

Önfeledt gyermekkacaj és az apróságoknak szurkoló óvónők, szülők biztató szavai – jó hangulatú eseménynek lehettünk tanúi szombat délelőtt a marosvásárhelyi Víkendtelepen, ahol közel kétszáz apróság vette birtokba a sportpályákat.

Pénteken utoljára szólalt meg a csengő a szeredai Bocskai István elméleti középiskola tizenkettedikeseinek is, akik a Gaudeamus igitur... dallamára vonultak ki az iskolából a művelődési ház színpadára.

Zuhogó esőben búcsúztak iskolájuktól péntek délelőtt a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Református Kollégium és a Római Katolikus Teológiai Líceum végzős diákjai. 

Június elsején, csütörtökön 10-18 óra között gyermeknapi játszóházat szerveznek a színház előcsarnokában.

Szerdán délelőtt elkezdődött Maros megyében a középiskolai évektől búcsúzó diákok ballagási ünnepségeinek sorozata.

Országos döntőn mérkőzhettek meg a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ) legkitartóbb őrsei.

Ezen a héten búcsúznak el tanintézeteiktől a tizenkettedikes diákok. 

Angol tábor; Kaland7

Kastélyok diákszemmel – egy tavalyi végzős könyvbemutatója –, izgalmas kutatásokból született dolgozatok, több száz díjazott kisiskolás és fiatal – az ötödik Bolyais Tehetségnap pillanatképei.

Az irodába 1.132 hiányos pályázat érkezett, a leggyakrabban előforduló hiányosság a szülő érvénytelen vagy hiányzó személyazonossági igazolványa.

A hét végén a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban zajlott a Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaverseny XVI. fordulója. 

MTI

Új marosvásárhelyi tanintézmény létrehozásának eljárását indítja el az RMDSZ, miután a megye prefektusa kifogásolta a római katolikus líceum újbóli létrehozásáról szóló május eleji önkormányzati határozatokat.

Tizedik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen május utolsó szombatján az óvodások sportolimpiáját, amelyre nemcsak a megyeközpontbeli, hanem vidéki óvodák jelentkezését is várják. 

A május 8-án tartott sajtótájékoztatón hirdették meg az RMPSZ idei, 25. Bolyai Nyári Akadémia szekcióinak képzéseit.

július 2-8. között

Az Outward Bound Románia egyhetes kalandtábort szervez a nyári vakációban, amelyre július 9-15. között várják a 13-18 év közötti fiatalokat.

Akadályokat leküzdő, kincskereső lepkékké, dongókká, szorgos hangyákká változtak csütörtök délelőtt a marosvásárhelyi Szentjánosbogár napközi óvodásai. 

A Romániai Magyar Cserkészszövetség május 20-án Segesváron szervezi meg a MaKCseV szövetségi vetélkedő országos döntőjét.

Május 17–18. 

a Bolyai Farkas Líceumban

Milyen szerepet kell betöltenie az oktatásnak a diákok kulturális identitásának a fejlesztésében? – ez volt a múlt hét végén nemzetközi részvétellel megtartott országos konferencia témája. 

május 6-án

Erdély 13 megyéjéből 112 diák vett részt a  protestáns felekezetek I. országos tantárgyversenyén, amelyet április 24. és 26. között Nagyenyeden tartottak. 

A versenyen 17 megyéből 143 diák vett részt.