szombat, szeptember 23, 2017

Közoktatás

Amint a szándéklevelében olvasható, a díjat prof. dr. Theodora Benedek egyetemi tanár ajánlotta fel, aki marosvásárhelyi tanácsosként egyik fontos feladatának tekinti a fiatalok támogatását.

A látszat ellenére nem volt felhőtlen a hétfői iskolakezdés sem a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, sem a kezdő osztályaitól jogtalanul megfosztott Római Katolikus Teológiai Líceumban, amelynek a szerkezetét nem tartották meg, csak az osztályait csatolták a Bolyaihoz.

A tankönyvhiány és az át nem gondolt új rendeletek okozta nehézségek mellett a szülők egyik gondja az előkészítő osztályt végzett gyerek tudásszintje, vagy a negyedikből az ötödik osztályba való átmenet nehézségei. 

A marosvásárhelyi iskolákban szeptember 11-én jó körülmények közt kezdődhet a tanítás, a javítási munkálatokat befejezték – nyilatkozta szerdai sajtótájékoztatóján Dorin Florea polgármester.

A szervezet önkéntesei egész éjjel csomagolták a füzeteket, tolltartókat, tollakat, színes ceruzákat és egyéb tanszereket, értékes csomagot állítva össze a rászoruló gyermekeknek. 

Hétfőn kezdetét veszi a tanév, a Maros Megyei Tanács azonban egyelőre még nem írta alá a szerződéseket a Tej és kifli program keretében juttatott tízóraicsomagok biztosítására. 

Szerdán délben a jegyeikkel elégedetlen, óvást benyújtó pótérettségizők is megtudták, jogosultak-e érettségi oklevélre, vagy jövőre újból vizsgázniuk kell.

A www.szulofoldonmagyarul.ro honlapon megtekinthető a kifizetési ütemezés.

A szaktárca vezetője kifejtette: a szülőkkel, diákokkal, szakszervezetekkel még februárban megegyezett arról a szaktárca, hogy egy tanévnek 35-36 tanítási hétből kell állnia, ezért a 2017–2018-as tanévet muszáj szeptember 11-én megkezdeni. 

Megyénkben 1194 diák jelentkezett pótérettségire, közülük 918-an jelentek meg a vizsgán, 274-en hiányoztak. 

Számos Maros megyei tanintézetnek nincs végleges egészségügyi működési engedélye, ugyanakkor több óvoda és iskola nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel.

Az ideiglenes eredményeket szeptember elsején, pénteken, a fellebbezések utáni végső vizsgajegyeket 6-án, jövő szerdán függesztik ki. 

A diákok érdekképviseleteinek kezdeményezésére elképzelhető, hogy az oktatási minisztérium a 2018-as érettségi szóbeli vizsgáit februárra időzíti, így nem kellene kánikulában szóbelizni, ráadásul az írásbeli vizsgákra is jobban fel lehetne készülni.

A játékok októbertől kikölcsönözhetők. 

Kedden még be lehet iratkozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum cikluskezdő előkészítő, ötödik és három kilencedik osztályába. 

Augusztus 25-étől, péntektől 31-éig, csütörtökig zajlanak a pótérettségi szóbeli vizsgái.

Miközben a megyei tanfelügyelőség arra készül, hogy a táblabíróság döntésének kiközlése alapján szeptember elsejétől megszüntesse a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumot, jó hír érkezett a pápai nunciustól. 

A Marosszéki Közösségi Alapítvány pályázatot hirdet futóbiciklik és kellékek beszerzésére.

Forradalom (Revoluţiei) utca 45. szám

Elindult a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány fiatal startuppereket támogató, egyéves mentor- programja. A pályázat célja az innováció és társadalmi felelősségvállalás erősítése a Kárpát-medencei fiatal tehetségek körében. 

Csaknem 365 ezer, hátrányos helyzetben élő általános iskolás részesül tanszerekből egy 6,75 millió eurós, a hátrányos helyzetű személyek megsegítését célzó operatív program keretében.

Bolyai utca 36. szám

A Bolyai Kollégium Alapítvány illetékese azt is elmondta, hogy a szervezet az elkövetkezőkben tovább támogatja a tanintézetben zajló oktatás minőségének emelését, ugyanakkor szívügyük a bolyais sportpálya felújítása. 

A megmérettetésre országos szinten 39.435 fiatal iratkozott be.