vasárnap, július 23, 2017

Közoktatás

A projekt célja két stratégiai prioritás megközelítése: egy nemzetközi fejlesztési stratégia hosszú távú végrehajtása, valamint a modernizáció, az innováció támogatása a Teleki Domokos Általános Iskola oktatási tevékenységeiben. 

Erdőcsinádon július 24–30-án nyolcadjára tartanak citeraoktató tábort. 

Augusztus 6-a és 9-e között vezetői készségeket fejlesztő expedíciót szervez az Outward Bound Romania a Görgényi-havasokban.

A számítógépes elosztás eredményeinek közzététele utáni napokban, július 13–17. között iratkozhattak be a Maros megyei középiskolákba a felvételt nyert diákok.

Miért is merültek fel jogi problémák a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásával kapcsolatban? Azok, akik hibáztak, tényleg korrupt, elvetemült bűnözők?

Az idei, általános iskolát lezáró képességvizsgák, illetve az érettségi vizsgák során kiderült: immár a vizsgatételek meghatározása is probléma, nemcsak a megfogalmazás, illetve az egyes tantárgyak esetében a román nyelvből való lefordítás.

A nyári érettségi eredményeinek közzététele után országszerte összesen 42.215 óvást nyújtottak be a tanügyminisztérium adatai szerint. 

Forradalom utca 45. szám

Maros megyében 3171 diák vizsgázott, az érettségi oklevelet az óvások előtti vizsgajegyek szerint 65,44 százalékuk kapja meg.

július 10–14. között

Hétfőtől csütörtökig tölthetik ki a líceumi osztályba való jelentkezési íveket a nyolcadik osztályt végzett diákok. 

Az óvások utáni végső eredményeket július 10-én, hétfőn függesztik ki.

A Károlyi Gáspár Alapítvány idén is megszervezi a keresztény angol nyelvtábort, ahova 8–14 év közötti gyermekek jelentkezését várják. 

Péntek délben a meghirdetett 12 óra helyett több mint egyórás késéssel osztották ki a hosszú ideje várakozó iskolaigazgatóknak a megyei tanfelügyelőség kiadványát, a nyolcadik osztály végzettjeinek szóló tájékoztató füzetet, amelynek már májusban meg kellett volna jelennie. 

Péntek délben véget ért a kisérettségizők várakozása, a vizsgajegyeikkel elégedetlen, óvást benyújtó diákok megtudhatták a dolgozatok újrajavítása utáni, végső eredményeket. 

Forradalom utca 45. szám

A koronkai magyar közösség tagjai és a Tholdalagi Mihály Koronkai Közösségért Csoport, sikeresnek ítéljük meg négynapos tiltakozási akciónkat.

Szerdán reggel az anyanyelvi vizsgával folytatódott az érettségi. Maros megyében a magyar nyelvű megmérettetésre 968, a német nyelvűre 57 diák iratkozott be. 

A román nyelvből és irodalomból zajlott megmérettetéssel hétfőn megkezdődött az érettségi diákpróbálóbb része, az írásbeli vizsgák sorozata. 

A nyolcadik osztályt végzett kisérettségizők hétfőn délben szerezhettek tudomást vizsgajegyeikről. 

A Maros Megyei Tanfelügyelőség versenyvizsgát szervez iskolaigazgatói és aligazgatói tisztségek betöltésére.

 Bővebb információ a +40-264-594-042-es telefonon, a +40-744-783-237 mobilszámon vagy az emt@emt.ro e-mail-címen.

A Nagyernyei Alkotói Ifjúsági Egyesület, a helyi önkormányzat támogatásával Kreatív újrahasznosítás címmel kézművestábort szervez 0-8. osztályos fiúk és lányok részére június 26. és 30. között.

A hét végén lezárult a tanév, elcsitult a diákzsivaj az iskolák udvarán. A tanintézmények egy részéből pénteken, máshol már egy héttel azelőtt elballagtak a végzős nyolcadik osztályosok.