szerda, június 20, 2018

Közoktatás

Mintegy száz énekesmadarat mentettek meg jelképesen a marosvásárhelyi állatkert legutóbbi foglalkozásának résztvevői. 

Búcsút véve az idei tanévtől, adós vagyok még egy beszélgetéssel. 

Országszerte 171.017 ezer nyolcadikos búcsúzott el iskolájától az elmúlt napokban. Maros megye egyes tanintézeteiben már csütörtökön lezajlott a ballagási ünnepség, a legtöbb helyen azonban pénteken csengették ki a kisérettségire készülőket. 

Néhány napja országos kiránduláson jártak nyárádmenti iskolások. Ezúttal Erdély északnyugati csücskét járták be, de mint kiderült, Dél-Erdély, a Duna és Bukarest sem idegen úti cél számukra.

Első alkalommal lesz házigazdája Maros megyei iskola a Bolyai Nyári Akadémia valamely szekciójának. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara június 11–18. között ismét megszervezi a két évvel ezelőtt elindított MASZIDI-t, a magyar színházi diáktalálkozót.

Maros, Kolozs, Hargita, Kovászna és Brassó megyei középiskolásokat vár a szervező Outward Bound a Többre vagyunk képesek című vetélkedőre. 

Egy hónap múlva kicsi, még kisebb és nagyra nőtt „gézengúzok” veszik birtokba a nyárádszentlászlói Pásztortűz panziót és környékét. 

Az újonnan létrejött internetes felület célja egy helyre gyűjteni minden olyan tábort, amelyet az országban a magyar gyermekek és felnőttek számára szerveznek. 

A végzősök ezen a héten június 8-áig iratkozhatnak be a kisérettségire, amely június 11-én a román nyelv és irodalomból zajló vizsgával kezdődik.

Akárcsak az országúton száguldó autós, nemsokára fontos kilométerkőhöz érnek a nyolcadikosok. 

június 2-án, szombaton reggel 9 órai kezdettel

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág honismereti, biológiai és természetismereti vetélkedőt V–VIII. osztályos diákok számára. 

Pénteken utoljára szólalt meg a csengőszó a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum harminckilenc végzős diákja számára, értük öltözött ünneplőbe a kisváros, borult virágba az iskolaépület.

Maros megyében 3548 végzősnek – közülük mintegy 1400 magyar diáknak – szólt utoljára az iskolacsengő. 

Május 23-án megkezdődtek a ballagási ünnepségek a megyében.

Esős időben az ünnepséget a templomban tartják meg.

június 8-án 19 órakor

május 26-án, szombaton délelőtt 10 órakor

Azokat a szülőket is várják, akiknek semmilyen funkciójuk nincs, de szeretnének cselekvően részt venni e tevékenységben. 

A Maros Megyei Tanfelügyelőség honlapján megtalálható felhívás szerint a megye tanintézeteinek a hónap végéig kell elküldeniük a megyei bizottsághoz a kormányprogram idei jogosultjainak jegyzékét. 

A Gheorghe Şincai Műszaki Líceum az elsők között volt a megyében azon iskolák között, ahol autószerelő szakmát tanítottak. 

Olyan szakmákban képezünk diákokat, amelyekre nagy az igény, mert egyszerűen eltűntek a munkaerő-piacról. 

A magyarul tanuló középiskolások legrangosabb vetélkedőjét tartották május 4–6. között a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban.