szombat, március 25, 2017

Közoktatás

Március 24-én, pénteken kezdődik az ősszel előkészítő osztályt kezdő gyermekek beiskolázásának második szakasza. 

a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban

Több mint ötórás tanácskozást követően kedden nem született egyértelműen megnyugtató döntés a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében.

Eddig az alternatív oktatásért, valamint a technológiai oktatásért felelős tanfelügyelőként dolgozott. 

Bajorországi keresztény művészet 

Múlt héten a magyarországi testvértelepülésen jártak azok a nyárádszeredai kisdiákok és az őket felkészítő pedagógusok, akiket egy hónapja tüntetett ki az önkormányzat. 

Erdély 17 magyarlakta megyéjéből a 126 legtehetségesebb matematikus diák mérte össze tudását, és nyílt alkalma arra, hogy együtt gondolkodjon, barátkozzon egyívású, azonos érdeklődésű társaival.

A közoktatásban ugyanannyi hely lesz, mint tavaly.

Iskolásoknak írt ki rajzpályázatot a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség bűnözésmegelőzési osztálya a Miként látják a tanulók ezt az intézményt témakörben. 

A megyei oktatásügy két vezetője március 14-én nyújtotta be lemondását a szaktárcához – erősítette meg a hírt Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes. 

Április 7–9. és május 19–21. között hazai magyar tannyelvű intézményekben dolgozó általános és középiskolai tanárok számára szerveznek továbbképző programokat Szovátán.

Március 16-án, csütörtökön zárul az ősszel előkészítő osztályt kezdő gyermekek iskolába íratásának első szakasza.

Március 20-a közeledtére, úgy tűnik, hogy az érintett intézmények szándékosan emésztették fel a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumba járó diákok szüleinek türelmét. 

Erdélyi magyar középiskolák történelmi vetélkedője az Erdélyi Magyar Televízióban

A Szász Adalbert Sportlíceum március 10-én 11 órától a Deus Providebit Tanulmányi Házban szavalóversenyt szervez.

Idén ugyanazon időszakban, március 13-ától kerül sor a nyolcadikos, illetve tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok próbavizsgáira.

Helyszín: Constantin Brâncuşi szakközépiskola díszterme.

Interaktív zenés foglalkozás 1-3 éves gyerekeknek sok játékkal, versikével és mesével.

Március 1-jétől látható a világhálón a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum új honlapja – amelyet az iskola vezetői kedden ismertettek a kollégákkal. 

A dicsőszentmártoni Andrei Bârseanu Elméleti Líceum román tagozatát a beiskolázási terv keretében megkurtították egy osztállyal, emiatt pedig helyi ellentétek körvonalazódnak. 

Az ősztől előkészítő osztályt kezdő gyermekeket ettől a héttől lehet beíratni a választott vagy körzeti tanintézetbe. 

március 4-én

Több kifogást fogalmazott meg a Maros megyei kormányhivatal a marosvásárhelyi tanács február 10-i rendkívüli tanácsülésén hozott határozata ellen, amelyhez csatolták a város iskolahálózatának tervezetét a 2017–2018-as tanévre. 

MTI

Átadták az Ifjúsági Bolyai Pályázat elismeréseit szerdán Budapesten.