szombat, április 21, 2018

Közoktatás

Novák Csaba Zoltán szenátori irodája és az RMDSZ Maros megyei szervezete ingyenes felkészítőt szervez a nyolcadikos képességvizsgára román és magyar nyelvből, valamint matematikából. 

A záróünnepséget 22-én, vasárnap reggel 8.30-tól tartják a Kultúrpalota kistermében.

Hétfőn a kisadorjáni Természet Házában szervezett képzést mintegy félszáz pedagógusnak a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK), hogy egy innovatív oktatási módszert mutathasson be számukra.

Azon tanintézetekben, ahol még nem szervezték meg az Iskola másként alternatív tanítási hetet, erre május 31-ig kell sort keríteni.

A megnyitóünnepség április 11-én, szerdán 13 órai kezdettel lesz az iskolában.

Egy újonnan berendezett informatika szakterem 30 számítógéppel, öt nagy teljesítményű fénymásoló, öt interaktív tábla, vetítővászon – ezekkel az eszközökkel bővült a Bolyai Farkas Elméleti Líceum didaktikai, oktatástechnikai felszereltsége. 

A tavaszi vakáció április 10-éig, az ortodox húsvét harmadnapjáig tart, a tanítás 11-én kezdődik. 

A díjazottak között két nyolcadik osztályos Maros megyei diák is van.

Az első szakaszból kimaradt gyermekek szülei április 12–18. között tölthetik ki a beiratkozási űrlapokat, a végső névsort április 23-án függesztik ki. 

A megmérettetésen 29 gyermek vesz részt.

Különleges virágvasárnapjuk volt a matematikával szorosabb barátságot kötött, „brenyós” társaik közül kiemelkedő kisdiákoknak. 

Az eredményeket március 30-án hozzák nyilvánosságra.

Mintegy 3500 tizenkettedikes és hozzávetőlegesen ugyanennyi tizenegyedikes diák próbaérettségizik mától Maros megyében.

március 23–25. között

Március 9-én Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben folytatódott a Magyarország kormányának támogatásával megvalósuló Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második szakasza. 

Megyénkben a tervezett száz előkészítő osztályba kell beírassák kötelező módon március 8-tól azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. 

Hétfőn és kedden a sepsiszentgyörgyi Osonó színházműhely Maros megyében tartott előadásokat, amelyek révén a románok és magyarok együttéléséből fakadó kérdéseket boncolgat, a fiatalok szemszögéből.

A beiratkozás második szakasza áprilisban zajlik. 

Az ajánlatokat április 5-én 16 óráig várják, a kiértékelésre április 11-éig sor kerül.

Az Örökségünk őrei verseny negyedik hónapjában járva, mi, a Telekiek Unokái csapat, visszatekintve az eddigiekre, napról napra megérthetjük, tapasztalhatjuk, hogy az eltelt hónapok során folytatott munka nem volt hiábavaló.

Ezzel a címmel jelent meg a Nicolae Bălcescu általános iskolában iskolaújság, amelyet február 22-én az iskola diákjai által színpadra állított, hangulatos, jókedvű és leleményes előadás keretében mutattak be a Mihai Eminescu Művelődési Központ dísztermében. 

Az Elektromaros Technológiai Líceum szalagavatóján megtapasztalhattam minden ilyen érzelmet, és büszke vagyok, hogy egy ilyen csoda részese lehettem.

Maros megye egyetlen tanintézetében sem bojkottálták hétfőn a nyolcadikos diákok próbavizsgáját – tájékoztatott Illés Ildikó megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Az első szakaszból kimaradt gyermekek szülei április 12–18. között tölthetik ki a beiratkozási űrlapokat, a végső névsort április 23-án függesztik ki.