hétfő, január 22, 2018

Közoktatás

Hétfői marosvásárhelyi látogatása során Liviu Pop oktatásügyi miniszter a helyi sajtó képviselőivel való találkozót azzal a nagyon határozott és lendületes bejelentéssel kezdte, hogy adott a lehetőség a római katolikus líceum újraalakítására. 

A Sóvidék felfedezésére

Hétfőn véget ér a háromhetes téli vakáció, és az óvodások, iskolások számára folytatódik a 2017–18-as tanév első fele. 

Miniszteri határozattal módosították a romániai tanintézmények működésének és megszervezésének keretszabályzatát. 

Huszonkilenc dicsőszentmártoni magyar diák kapott érdemoklevelet és emlékérmet tanulmányi eredményeikért, a megyei és országos, valamint nemzetközi tantárgyversenyeken elért helyezésekért, ugyanakkor elismerték a felkészítő pedagógusok kitartó és lelkiismeretes munkáját.

Az egy hétig tartó nyári MaKiTa-tábor (marosszentgyörgyi kis művészek tábora) folytatódott, immár csak marosszentgyörgyi gyerekek részvételével októbertől decemberig. 

A téli vakációra, ám elsősorban a karácsonyi ünnepekre hangolódva rendezték be a Dr. Bernády György Általános Iskola folyosóit, ahol december 21-én, csütörtökön délelőtt újra megszervezték az immár hagyományosnak számító karácsonyi vásárt. 

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum első emeletén a karácsonyt megelőző héten fotókiállítás volt látható, ahol a Filmtekercs fotóklub tagjainak 32 felvételét bocsátották közszemlére. 

A nemzetközi versenyeken dobogós helyen végzett 168 diákot, 202 tanárt és 88 iskolát jutalmazták december 19-én Bukarestben a parlament Rosetti termében. A Közoktatási Minisztérium által szervezett ünnepségen megyénkből hét diák részesült elismerésben és pénzjutalomban. 

A múlt hét végén tartották a Maros Művészegyüttes székházában a XI. Gyöngykoszorúk Gyöngye Néptánc-találkozót. Az eseményen több mint 500 gyerek lépett színpadra.

A Dacia iskolában hagyomány a betlehemi körút, a diákcsapatok és pedagógusaik mindig együtt viszik az örömhírt szerte a városban és a városon túl.

Pénteken háromhetes téli vakációra mennek az iskolások és óvodások. 

december 19-én

A községbeli tanintézetekbe jelenleg 315 gyermek jár. 

December 12-éig várja a Schola Particula 1557 – Bolyai 2000 Egyesület marosvásárhelyi középiskolások esszépályázatát Találkozásom Bolyai Jánossal, a ,,geometria Kopernikuszával” címmel.

A Kulcs Szociálpedagógusok Egyesülete 5. alkalommal szervezi meg a szakmai napot az élmények és a mozgás vonzásában, november 30-án, csütörtökön. 

A Máltai Szeretetszolgálat irodalmi pályázatot hirdet iskolások részére.

Egy újabb érettségi vizsgaidőszak bevezetéséről is vannak tárgyalások, amelyet „valamikor decemberben, esetleg februárban” szerveznének meg.

Az első két vetélkedőt a tanintézet a Dr. Bernády György Általános Iskolával, a harmadikat a 7-es Számú Általános Iskolával közösen szervezi. 

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) szervezésében november 10–12. között 350 erdélyi diák látogatja meg a marosvásárhelyi egyetemeket a tizennegyedik egyetemi nyílt napokon.

A Kultúrpalota balladák termeként is emlegetett Tükörtermében díjazták vasárnap délután az Arany János-emlékév tiszteletére szervezett balladamondó verseny győzteseit. 

A többéves kapcsolat újabb láncszemeként a kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola pedagógusai október utolsó napjaiban a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskolába látogattak.

A Magyar Termék védjegyet elnyert Petry Látványműhely és Múzeum egyik fontos tevékenysége a látogatók számára a Kiskukták elnevezésű programsorozat.

Szeptember végétől Fodor Sándor József az oktatási minisztérium nemzeti kisebbségi államtitkárságán a magyar nyelvű  oktatásért felelő tanácsosként  tevékenykedik.