vasárnap, április 23, 2017

Közoktatás

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létét fenyegető támadások miatt egyetlen szülő sem vette ki és íratta át más iskolába a gyermekét, ami magától beszél a hűségről, kitartásról és arról, hogy mit jelent az intézmény számukra.

Talán nem is gondolták, hogy ilyen hosszú ideig és ilyen nagy sikerrel fut majd az a program, amelyet egy évtizeddel ezelőtt álmodtak meg a marosvásárhelyi Méhecske napközi otthon óvónői. 

A vetélkedőt szombaton 18 órától szentmise és a díjazás zárja a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban.

Április 8-án, szombaton délelőtt 10 órától a tavaszi ünnepkör szokásaival ismerkedhetnek meg az 1-4. osztályos gyerekek a marosvásárhelyi Néprajzi és Népművészeti Múzeumban.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum Diákszövetsége idén is elindította ösztöndíjprojektjét a marosvásárhelyi középiskolások számára, akik 2013 óta nem kaptak ösztöndíjat.

Április 20–23. között Besztercén szervezik meg a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszát. 

Kedden nyilvánosságra hozták a nyolcadikos, tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok március 13–16. között zajlott próbavizsgáinak eredményeit. 

Az erdélyi disputázást újra csak a marosvásárhelyi diákok képviselték.

A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara április 8-án matematika-, informatika- és fizikaversenyt szervez.

Az Iskola a Dombon Egyesület Portik Kinga némettanárnő és Kerekes Szilárd történelemtanár közreműködésével májusban vetélkedőt szervez Bajorországi keresztény művészet címmel.

Március 24-én, pénteken kezdődik az ősszel előkészítő osztályt kezdő gyermekek beiskolázásának második szakasza. 

a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban

Több mint ötórás tanácskozást követően kedden nem született egyértelműen megnyugtató döntés a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében.

Eddig az alternatív oktatásért, valamint a technológiai oktatásért felelős tanfelügyelőként dolgozott. 

Bajorországi keresztény művészet 

Múlt héten a magyarországi testvértelepülésen jártak azok a nyárádszeredai kisdiákok és az őket felkészítő pedagógusok, akiket egy hónapja tüntetett ki az önkormányzat. 

Erdély 17 magyarlakta megyéjéből a 126 legtehetségesebb matematikus diák mérte össze tudását, és nyílt alkalma arra, hogy együtt gondolkodjon, barátkozzon egyívású, azonos érdeklődésű társaival.

A közoktatásban ugyanannyi hely lesz, mint tavaly.

Iskolásoknak írt ki rajzpályázatot a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség bűnözésmegelőzési osztálya a Miként látják a tanulók ezt az intézményt témakörben. 

A megyei oktatásügy két vezetője március 14-én nyújtotta be lemondását a szaktárcához – erősítette meg a hírt Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes. 

Április 7–9. és május 19–21. között hazai magyar tannyelvű intézményekben dolgozó általános és középiskolai tanárok számára szerveznek továbbképző programokat Szovátán.

Március 16-án, csütörtökön zárul az ősszel előkészítő osztályt kezdő gyermekek iskolába íratásának első szakasza.

Március 20-a közeledtére, úgy tűnik, hogy az érintett intézmények szándékosan emésztették fel a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumba járó diákok szüleinek türelmét. 

Erdélyi magyar középiskolák történelmi vetélkedője az Erdélyi Magyar Televízióban