vasárnap, február 19, 2017

Közművelődés

A kincses város művészei február 18-án, ma 18 órától Giuseppe Verdi Traviata című operáját mutatják be a marosvásárhelyi közönségnek – Miklósa Erika főszereplésével.

F. M. Dosztojevszkij – Richard Crane: Karamazovok című színpadi adaptációja harmadik évada szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának műsorán.

Izzó metaforák: kerámia – üveg – fém; Vándorkiállítás a Bernády Házban; Márton Áron temetése fotókon; Eperjesi Noémi egyéni kiállítása

Február 23-án 18 órai kezdettel Pávai István A Sóvidék népzenéje című könyvének ismertetésére kerül sor a művészegyüttes kövesdombi székházában. 

A Kolozsvári Magyar Opera társulata Giuseppe Verdi Traviata című művével vendégszerepel február 18-án, szombaton 18 órakor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. 

Dávid egy átlagos gyerek – kezdte történetét a világ apróbb rezdüléseit is érzékelő, csillogó szemű, tízéves fiú.

Romanian Cinema #resist – ez az üzenet állt vasárnap este a román filmipar ismert alakjai által a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál vörös szőnyegén felmutatott táblákon.

Érdekesnek ígérkező koncertnek ad otthont e hét folyamán a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club.

A szerelmesek napja alkalmából, azaz február 14-én tűzi műsorra következő bemutatóját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata. 

Márton Áron temetése fotókon; Eperjesi Noémi egyéni kiállítása; Kentelki Gábor tárlata; Az ige testté lett – fényképkiállítás; Bálint Zsigmond fotói a Dora Medicals Orvosi Központban

Baricz Gergő Csillogó csillag című verseskötetének bemutatóján

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata 2017-ben első alkalommal február 7-én, kedden 19 órától viszi színre a Vivaldi és az évszakok című táncelőadást Gigi Căciuleanu rendezésében.

Albert mintha a hátán vitte volna az időt. Volt valami kipihenhetetlen fáradtság ebben a magas, keménykötésű, mozdulataiban mégis kisfiúsan félszeg férfiban. 

Ez évben is megrendezésre kerül a legrangosabb nemzetközi, magyar nyelvű irodalmi-színházi jellegű verseny, a Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésével szervezett Versünnep Fesztivál.

Február 15-én évadnyitó hangverseny helyszíne a segesvári Vármegyeház díszterme.

Máshol a szilveszteri kabarék emléke február elejére megkopik. Nálunk viszont hónapokig nagy keletje van a klasszikus kabarét műsorra tűző Hahota színtársulat előadásainak. 

A száz évvel ezelőtti – a történelem alakulására hatással bíró – események közül mutat be és elemez néhányat a Korunk februári lapszáma. 

Bálint Zsigmond fotói a Dora Medicals Orvosi Központban; Az ige testté lett – fényképkiállítás; Kiállítás alkotótáborok munkáiból; A fotóklub téli tárlata

A kilencedik emeleti lakásban mintha lehorgonyzott volna az idő. Behunyt szemmel is érzékelni lehetett a nyolcvanas évek kissé finomkodó, de mindenképpen megnyugtató derűjét, és ha a látogató körbenézett, erről mesélt neki a falak mellett őrködő mahagóni szekrénysor, az ágy fölé akasztott csendélet.

Az Erdélyben meghonosodó unitarizmus az evangéliumi racionalizmus talajában gyökerezik. 

A fonóbeli játékoknál még szorosabban kapcsolódik a fonóhoz mint szokásalkalomhoz és helyszínhez a farsangi maszkos alakoskodás.

Ezúttal Hegedűs Noémi, a megyeszékhelyről Marosszentgyörgyre költözött fiatal műépítész állította ki képzőművészeti alkotásait. 

Chicago; Stresszfaktor; Szép; Az üvegcipő 

Az ige testté lett – fotókiállítás; A fotóklub téli tárlata; Major Gizella retrospektív kiállítása; Kiállítás a Vadárvácska anyagából