péntek, július 21, 2017

Közművelődés

A Szféra Kortárs Művészeti Fesztivál három napig tart, és egy csodálatos helyszínen, a szebb napokat megért Aranykakas kertjében zajlik. 

A Régizenei Nyári Egyetem életébe bepillantást engedve mindannyiunk számára ezúttal a budapesti Széplaki Zoltán, a fafúvós hangszerek mesterkurzus oktatója válaszolt.

Biztos pont volt a sétány szélén. Várt és váratlan találkozások, nagy beszélgetések színhelye, a tanítás utáni tikkasztó melegben enyhet adó oázis.

Aki ezúttal válaszolt: a Régizenei Nyári Egyetem életébe bepillantást engedve mindannyiunk számára, a csembaló mesterkurzus oktatója, a Svájcból hazaérkező Fülöp Mária.

MTI

Csaknem négyszáz külhoni magyar hallgató részesülhet a Makovecz-ösztöndíjban, amelyre a magyar kormány 234 millió forintot fordít – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden, Budapesten.

Nehéz lett volna megállapítani a biciklis kisfiút tekintetével követő, mosolygós szemű asszony korát. 

Kovács Levente rendező, tanár legújabb kalandregénye, A megoldás  megvásárolható a Gutenberg könyvesboltokban.

Immár X. éve kísérője a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak a Régizenei Nyári Egyetem. Az évforduló különleges hangulatot ad az idei kiadásnak, amit mindannyian érzünk az egyetem közösségében.

Mikházán rendezték meg pénteken délután az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza által 2012-ben indított népzenei és néptánc tehetségkutató televíziós verseny, a Fölszállott a páva idei erdélyi területi válogatóját. 

Az itt készült munkákból kiállítást szerveznek a Művészeti Egyetem Stúdió termének előcsarnokában, amely egész nyáron megtekinthető lesz.

Legyen a zene mindenkié!; Zichy-tárlat a Kultúrpalotában; Emlékeim pixelben; Nyári szünet a Bernády Házban

Július 7-én 14 és 16 óra között a mikházi Csűrszínházban lesz a népszerű népzenei és néptánc tehetségkutató verseny, a Fölszállott a páva erdélyi válogatója, amelynek vendége a 2013-as verseny közönségdíjas együttese, a nyárádszeredai Bekecs néptáncszínház lesz. 

Határon túli rajz- és meseíró pályázatokon díjazták a gazdag képzeletvilágból született alkotásokat. 

Korunk – július  

A júniusi évadzáró előadásokkal és rendezvényekkel a végéhez érkezett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának 2016/2017-es színházi idénye. 

Legyen a zene mindenkié!; Zichy-tárlat a Kultúrpalotában; Emlékeim pixelben

 

 

augusztus 15-éig

Színes témákkal jelentkezik csütörtökön az Alpok, a Duna és az Adria menti országok közös televízióműsora. 

Tinédzserkorától messzire vágyott, és húsz, villanásnyinak tűnő év után valóban célba ért. 

Noha a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház idén nem vett részt a 29. alkalommal megszervezett Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, a vásárhelyi siker idén sem maradt el. 

– Könyv egy fiatal lány bátorságáról. Beszélgetés a szerzővel –

Tavaly számos ígéret tudatában indította el a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes azt a folyamatot, hogy hivatásos társulattá váljon.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kutatóközpontja hároméves gyűjtőmunkájának eredményét mutatják be a színház emeleti előcsarnokában június 27-én, kedden 17 órától. 

Jakab Ödön-emlékkiállítás; Vendégváró Kakasülő Atyhában; Zichy- és Salvador Dali-tárlat Marosvásárhelyen; Molnár Dénes-emlékkiállítás;  Emlékeim pixelben