szombat, november 25, 2017

Közművelődés

Sokáig azt hittem, ismer valami titkos forrást. Ha így volt, akkor nemcsak hetvenévesen is ránctalan arcát, dús haját, sohasem pihenő kezét mosta meg benne, hanem derűs álmait, könnyed röptű gondolatait is. 

Szent László, a lovagkirály; Duha László tárlata; Kettős kiállítás; 8. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon; Még nyílnak a völgyben...

Euripidész majd’ 2500 éve írt és még mindig igencsak időszerű drámáját mutatja be soron következő premierjeként a marosvásárhelyi Spectrum Színház. 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház lapunkhoz eljuttatott közleményében értesíti nézőit, hogy 2017. november 11-től a Liviu Rebreanu Társulat új művészeti igazgatója Nicu Mihoc színművész. 

A Nagy Háború 100. évfordulóján mind Romániában, mind Magyarországon még mindig kényes témának számít az első világháború, hiszen ennek következményei ma is vitát váltanak ki a két ország történészei között, mi több, az évszázados távlatból se látszik, hogy valamiféle konszenzus születne ezen a téren. 

Távoli világból tért vissza a magas, őszes hajú férfi. Lassú járása, megfontolt beszéde is erről tanúskodik. Ahogy a zöld szemekből áradó fény is.

Az idei kiállításra 33 országból 153 szerző közel 1000 alkotását küldte be két kategóriában: szabad téma (színes fotók) és mesterségek (fekete-fehér felvételek). 

A népi lélek különleges, drámát komédiával találkoztató ünnepein kalauzolt végig Barabás László néprajzkutató, író új könyve péntek esti bemutatóján. 

A hajdani birodalmi bécsi bálokat idéző eseményre került sor kedden este a Kultúrpalota 

nagytermében. 

8. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon; Fotókiállítás megragadó pillanatokról; Tordai művészek Marosvásárhelyen; Még nyílnak a völgyben...

F.M. Dosztojevszkij – Richard Crane Karamazovok című színpadi adaptációja negyedik évada szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának műsorán. 

Hatalmas mosolya mindig feltűnt az ajtóban becsengetés előtt. A szakközépiskola épületében helyett kapott általános iskolások egyikét, azt az ötödikest várta, aki – a többségtől eltérően – szívesen szóba állt vele. 

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Ákos önálló esttel jelentkezik a Nemzeti Színházban. A színházi szereplés mellett az előadó egy-egy kiválasztott gimnáziumba is elviszi a produkciót. 

Az erdélyi magyarság az elmúlt századok értékteremtő munkája során számtalan kiemelkedő alkotással gazdagította szűkebb és tágabb környezetét.

A novemberi hónap komorságába ismét felüdülést és tartalmas kikapcsolódást hoz a XII. Tiberius Kamarazene-fesztivál, amelyre november 12-19. között kerül sor minden este 7 órai kezdettel.

november 6-án, hétfőn 21:30-tól 

Fotókiállítás megragadó pillanatokról; Az ige testté lett – fotókiállítás; Gyarmathy János tárlata; Még nyílnak a völgyben…

 

 

Kuriózumok az Alpok-Duna-Adria műsorában

– Mindenszentek délutánján –

Harmadik alkalommal hirdette meg idén májusban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete a Legszebb erdélyi magyar dal című pályázatot erdélyi zenekarok számára. 

Interjú Sebestyén Aba rendezővel

A viseltesen is elegáns, barna kalap mintha egyfolytában ellenkezett volna a körülötte levő világgal. 

A jegyköteles előadások mellett számos más programmal is várja közönségét a könyves szemle.

A sajtótájékoztatón, amelyen az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket program Maros megyei indítását jelentették be, jelen volt Novák Zoltán Csaba szenátor, Csép Éva Andrea képviselő és Györfi Zalán, a Maros Megyei Múzeum munkatársa.