szerda, március 29, 2017

Közművelődés

A marosvásárhely-alsóvárosi gyülekezet 1957. május elsejétől önállósult, a Gecse utcai gyülekezetből szakadt ki, mivel a város iparosodásával és a Kövesdomb lakónegyed épülésével a hívek száma igen megnövekedett.

Gabit sohasem láttam fáradtnak. Mintha az ujjai között egymáshoz simuló szirmoktól kapta volna a napkeltétől napnyugtáig és azon túl is kitartó frissességet. Egy vasárnap délelőtt sokszínű, illatos barátai között beszélgettünk. 

 A kortárs magyar dráma seregszemléjeként nyilvántartott XI. DESZKA Fesztivál március 27-én, a színházi világnapon nyitotta meg kapuit a debreceni Csokonai Színházban.

Az emberiség forradalmi lépése volt, amikor megtanulta az analóg világot digitális úton tárolni, feldolgozni és továbbítani. 

Alexandru Bâldea nagyra értékelte a megyei önkormányzat és a múzeum törekvését, hogy igyekszik gyarapítani a vagyontárgyakat.

Március 26-án, vasárnap 19 órától a Művészeti Egyetem vetítőtermében (Köteles Sámuel utca 6.) folytatjuk a sorozatot, melynek kerében levetítjük Ráthonyi Ákos 1940-ben rendezett drámáját, a Sarajevó című filmet.

Haller József-emlékkiállítás; Both Gyula fotókiállítása; Itthon – Kovács Árpád festményei

Haller József alkotásaiból nyílik kiállítás a marosvásárhelyi Bernády Házban március 24-én, pénteken 18 órakor. 

Hamarosan megszervezik a Versünnep Fesztivál döntőjét; Lengyel vendégek Marosvásárhelyen

Van valami titokzatosan meghitt a házsorok közt lélegző utcák esti fényében. Betonóriások sűrűjében ez sohasem tapasztalható meg

A budapesti Nemzeti Színház képviselői hétfőn délben a marosvásárhelyi református, illetve katolikus temetőben megkoszorúzták Sütő András író és Tompa Miklós rendező, a Székely Színház alapító tagjának sírját városnéző körútjuk során. 

Cseh Tamás énekes-dalszerző emlékét idézi a Rajtammaradt télikabát című előadóest, mely március 21-én  19.30-kor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében kerül bemutatásra.

Néhány esztendeje, 2013-ban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Országos Elnöksége díszes oklevelet adományozott Both Gyula fotóművésznek, a Marosvásárhelyi Fotóklub elnökének. 

Az emberi jogok labirintusában tanulhatott meg tájékozódni, közben pedig a filmes világba is betekintést nyerhetett, mi több, a filmkészítést is kipróbálhatta az elmúlt hónapokban egy csapat marosvásárhelyi tizenéves.

Itthon – Kovács Árpád festménykiállítása; Vándorkiállítás a Bernády Házban

A Versünnep fesztiválra 2017-ben is hagyományosan a Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Művészeti Akadémia közös szervezésében kerül sor. 

Április hetedikétől újra indul a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor a Duna csatornán. 

Március 10-én érdekes, színes előadás hangzott el az erdélyi arisztokráciának az 1848–49-es forradalom előkészítésében és a szabadságharcban vállalt szerepéről, továbbá pályájuk alakulásáról 1849 után. 

Hagyományos tavaszi turnéjára indul a Maros Művészegyüttes Magyarországra. 

Szürke szemüvege mögül mintha szelídebb lenne a világ. Komolyan, mosoly nélkül néz mindenkire, szeméből mégis melegség árad.

Múlt héten a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban adták át az idei Kemény-díjat, amellyel ezúttal B. Fülöp Erzsébetet, a kollégák és barátok körében csak Bözseként emlegetett közkedvelt művészt és egyetemi oktatót tüntették ki.

Igényes műsorkínálattal várják nézőiket és hallgatóikat a közmédia csatornái.  A palettán helyszíni közvetítések, ifjúsági műsorok és az ünnepi hangulathoz illő filmek szerepelnek.

Itthon – Kovács Árpád festménykiállítása; Both Gyula fotókiállítása; Anastasia Vdovkina és Egri András tárlata; Bartha Beatrix – Kipakolás

Paula arcára mintha rátapadt volna az éjszaka.. Fénytelen, komor tekintetével, összeráncolt homlokával talán a lényéből áradó törékeny légiességet próbálta ellensúlyozni. De az is lehet, hogy nem volt ebben semmi szándékosság.