kedd, április 24, 2018

Közművelődés

Április 25-én, szerdán 19 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében lép fel a Cantuale énekegyüttes, megalakulása 20. évfordulója alkalmából.

Amikor sötétséghálót fon a félelem, láthatatlanná válnak a fényszilánkok. A sárpataki Ercsei (szül. Nagy) Emma elől mégsem tudtak elrejtőzni az évtizedek során. 

Április 11-én és 12-én a Spectrum Színházban vendégszerepelt a Soproni Petőfi Színház Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című darabjával, amelynek főszerepét, Rubek professzort Szilágyi Tibor alakította.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közeledésével a Hagyományok Háza is számba veszi az elmúlt év és az ez évi első hónapok legsikeresebb kiadványait. 

április 18-ig még látogatható

A bemutatóra április 14-én, szombaton este 7 órakor kerül sor a Nagyteremben.

„Költő vagyok – mit érdekelne/ engem a költészet maga?/ Nem volna szép, ha égre kelne/ az éji folyó csillaga” – írta 1937 tavaszán József Attila a hozzá méltóan dacos Ars poetica című versében.

Néha mintha bizonyos tárgyak a részünkké válnának, velünk együtt lélegeznének. Eszter néni esetében a múlt századbeli, szürke bevásárlószekér ilyen.

Közzétette áprilisi műsorrendjét a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színháza. Eszerint idén a tavasz második hónapjában az alább felsorolt előadásokat láthatja az érdeklődő közönség.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a 2018-as MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA ürügyén verses szórakozásra és elmélkedésre hívja a felnőtteket és az ifjakat. 

Amikor a színház nevel címmel színházpedagógiai napok és konferencia zajlik Sopronban. 

A kereszt útja; Páll Lajos-emlékkiállítás; Albert Olga tárlata; Laczkó Aranka festménykiállítása; Nagybánya örökében

 

Április első hétvégéjén a cimbalom viszi a prímet Marosvásárhelyen. A Hagyományok Háza erdélyi hálózata és a Spectrum Színház Egyesület három kiemelkedő közös eseményt is a tradicionális magyar hangszernek szentel.

Pingvin legszívesebben átugrotta volna az ünnepeket, és lehetőleg az utánuk következő pár napot is.

Korunk – április   

Színes műsorkínálattal készül a húsvétra az Erdélyi Magyar Televízió.

A segesvári Interetnikai Oktatási Központ Egyesület, az interetnikai fesztivál szervezője meghirdeti az idei rendezvény plakátpályázatát. 

Április 18-ig még látogatható a Dersi János kiállítóteremben (Bolyai tér 13. szám, Marosvásárhely) a Nagybánya örökében című kiállítás. 

Páll Lajos-emlékkiállítás; Tükör által homályosan; Albert Olga tárlata; Laczkó Aranka festménykiállítása

 

Mivel ő maga már csak a tavaszi szelek, a kertjében megbújó, udvarias virágok nyelvén mesélhet erről, külföldről hazalátogató unokáját kértem meg, idézze fel az egykor történteket.

Marosvásárhelyen az Orbán Balázs Fotóklub; Csóka Szilárd Zsolt kiállítása; Albert Olga tárlata; Laczkó Aranka festménykiállítása

 

 

Kacsó Darabont Magdolna mindennap legalább ötven egyforma részre osztja szeretetét. 

Mindenkit várunk szeretettel Marosvásárhely főterére, a virágórához, mácius 21-én, szerdán déli 12 órakor.

A fenntartható fejlődés, azaz, hogy gazdaságunkat virágzóvá, korrektté és környezetvédelmileg fenntarthatóvá tegyük, a jelenlegi idők legfontosabb céliránya.