csütörtök, május 24, 2018

Közönségszolgálat

Május 21-étől a gépjárművek időszakos műszaki vizsgáztatását végző műhelyek csak felszerelt és működőképes videomegfigyelő és -felvevő rendszerrel működhetnek. 

Az országos program támogatási alapja 560.000 lej. A pályázatok benyújtásának határideje 2018. június 16. 

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség jelentkezőket vár a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémiára, a Honvédelmi Minisztérium, a Román Titkosszolgálat, a Belügyminisztérium tanintézményeibe, valamint a rendőriskolákba.

A Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség jelentkezőket vár egyetemi szintű és altisztképző intézményeibe. 

Az Mkt. 39. paragrafusának 2/f pontja ugyan előírja a munkavállaló azon kötelezettségét, hogy a szakmai titoknak minősülő információkat nem hozhatja nyilvánosságra, ám ez a törvényes kitétel különbözik a titoktartási klauzulától.

A magánszemélyek által tavaly megvalósított jövedelmekből származó adóbevallási nyilatkozatok leadásának határideje július 15. 

A mindennapokban nagy jelentőséggel bírnak a munkaszerződések, hiszen az emberek túlnyomó része ezen szerződések alapján alkalmazottként dolgozik, ezáltal különböző jogi vagy természetes személyekkel létesít munkaviszonyt.

Amint Neagoe Eugenia, a Maros Megyei Nyugdíjhivatal vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, egyelőre a nyugdíjtörvények nem változtak.

A házasságkötés után a házassági anyakönyvi kivonatot a házastársak azzal a vezetéknévvel írják alá, amelyet választottak és használni fognak. 

Jelentkezni június 15-ig lehet.

A Rotaract Téka meghirdeti 1000 lej értékű pályázatát a Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Református Kollégium 11. osztályos diákjai számára. 

Amint azt az előző részben is írtuk, az alapértelmezett és legfontosabb házassági vagyonrendezési elv a törvényes vagyonközösség rendszere.

A kormány elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amely az 1996. évi 7-es számú kataszteri törvényt módosítja és kiegészíti. 

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség székhelyén a fegyverek és töltények birtoklására és forgalmazására vonatkozó új jogszabályokat ismertette Bîltag Dumitru rendőrfőnök és Roiban Lucian, a fegyverekkel és robbanóanyagokkal foglalkozó osztály vezetője. 

A törvényes házassági vagyonközösség 

Május 20-ától kezdődően azonnal felfüggesztik a gépjármű bejegyzését, amennyiben lejárt az időszakos műszaki vizsgája.

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási  Ügynökség az EURES  európai foglalkoztatási hálózat révén mezőgazdaságban foglalkoztatottakat toboroz 10 megüresedett helyre. 

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség közleményében a virtuális világban elkövetett csalásokra figyelmeztet, ugyanakkor telefonon is folyamatosan csalással próbálkoznak. 

Az RMDSZ pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2018. évi alapjából magyar nyelvű könyvek kiadásának támogatására.

A Maros Megyei Személynyilvántartó Hivatal közleménye szerint április elsejétől a nyilvántartásukban 23.828 olyan személy szerepel, akiknek személyazonossági igazolványa lejárt. Több mint ötezren az első személyit sem igényelték.

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség állásbörzét szervez április 20-án 9 órától a megye több településén, melyre az állást kereső munkanélkülieket és a munkáltatókat egyaránt várják.

A hollywoodi filmekből jól ismert házassági szerződések intézményét a 2011-ben életbe lépett Új román polgári törvénykönyv vezette be a román jogrendszerbe.

Folytatva cikksorozatunkat az igazságszolgáltatásról, jelen cikkünkben bemutatjuk az ezzel kapcsolatos intézményeket és szerveket, valamint azok általános működését.

Visszaigénylésekor nem szükséges felmutatni a gépjármű törzskönyvét és a forgalmi engedélyt – az erről szóló sürgősségi rendeletet  elfogadta  a kormány.