kedd, február 21, 2017

Közönségszolgálat

Közvitára bocsátotta csütörtökön a tanügyminisztérium a 2017-2018-as tanévre vonatkozó beiskolázási módszertant.

Benyújtási határidő: március 17. 

Jelentkezni március 31-éig lehet. 

Ötvenmillió lejt hagyott jóvá az Első autó program folytatására a kormány a tavalyi fel nem használt költségvetéséből.

Amint az előző részekben írtuk, az elévülésnek két hatása van, egy negatív-jogvesztő, valamint egy pozitív-jogszerző hatás.

Várhatóan 2017 májusában indul és 2020-ig lesz elérhető a Start-up Nation Romania Program, melynek kedvezményezettjei újonnan alapított kis- és közepes vállalkozások lesznek. 

Az áthelyezési támogatás (prima de relocare) adómentes, és az új lakhely költségeinek 75%-át kell fedezze, de nem haladhatja meg a 900 lejt havonta.

Benyújtási határidő: március 17. 

Tíz napja léptek életbe a hazai új országút- és autópálya-használati díjszabások, melyeket a 2016. évi 221-es számú törvénnyel fogadtak el. 

Az idei év első nyugtalottó-sorsolását január 22-én tartották. A december 7-én kibocsátott pénztárblokkok jelenthetnek plusznyereményt tulajdonosaiknak, amennyiben az aznapi 706 lej értékű nyugtaszelvényt megőrizték.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által működtetett ligeti korcsolyapálya naponta 9.30–21.30 óra között tart nyitva. 

A mezőgazdasági termékek piacát szabályozó 2014. évi 145-ös sz. törvény értelmében a termelői tanúsítványokat és az árusítási engedélyeket a megyei tanácsok által leadott rendelések alapján az Állami Nyomdavállalat nyomtatja. 

Amint az előző részekben láttuk, bizonyos értelemben az elévülés és az elbirtoklás az idő múlásának és annak hatásának a jog terén megnyilvánuló legegyértelműbb hatása, hiszen ezáltal jogot veszíthetünk (elévülés), valamint jogot is szerezhetünk (elbirtoklás).

Vannak viszont elévülhetetlen jogok is, amelyek nem szűnnek meg, bármennyi ideig nem gyakorolják őket.

A közúti közlekedésre vonatkozó új szabályzat értelmében január 21-étől rengeteg új szabályozással szembesülnek a gépjárművezetők és kerékpárosok. 

 A szigorítások érintik a szárnyasok szállítását, a vásárok, galambkiállítások megtartását is, mindazt, amivel a vírus egyik állományból a másikba kerülhet.

A rendőrség tanácsa az, hogy mielőtt bárki bedőlne a hasonló, hízelgő utcai szövegeknek, a könnyű pénzkereseti lehetőségnek, aláírás előtt olvassa el figyelmesen a dokumentumot.

Az előző részben egy, a gyakorlati bírósági életben sokszor használt jogi intézményről, fogalomról, az elévülésről beszéltünk.

A pályázó szervezet a pályázat benyújtási határidejeként megadott időpontban legalább egy éve törvényesen bejegyzett szervezetként kell működjön. 

Február elsejétől a 2017. január 6-i 1-es számú kormányhatározat értelmében a jelenlegi 1.250 lejes havi bruttó minimálbér 1.450 lejre emelkedik.

Február elsejétől a rendőrség bűnügyi nyilvántartójához büntetlenségi igazolásért folyamodóknak nem kell kifizetniük az eddig alkalmazott tízlejes illetéket. 

Az alacsony hőmérsékleti értékek miatt nagy a meghibásodások, csőrepedések száma, ezért az Aquaserv Rt. közleményben látja el a lakosságot hasznos tanácsokkal.

A mindennapi életben a jogok és érdekek sokszor összeütközésbe kerülnek.

Február 17–19. között magyar nyelven oktató tanítók és tanárok számára szerveznek továbbképző programokat, április 7–9. és május 19–21. között pedig hazai magyar tannyelvű intézményekben dolgozó általános és középiskolai tanárok számára tartanak évközi továbbképzőket Szovátán.