péntek, január 20, 2017

Közönségszolgálat

A pályázó szervezet a pályázat benyújtási határidejeként megadott időpontban legalább egy éve törvényesen bejegyzett szervezetként kell működjön. 

Február elsejétől a 2017. január 6-i 1-es számú kormányhatározat értelmében a jelenlegi 1.250 lejes havi bruttó minimálbér 1.450 lejre emelkedik.

Február elsejétől a rendőrség bűnügyi nyilvántartójához büntetlenségi igazolásért folyamodóknak nem kell kifizetniük az eddig alkalmazott tízlejes illetéket. 

Az alacsony hőmérsékleti értékek miatt nagy a meghibásodások, csőrepedések száma, ezért az Aquaserv Rt. közleményben látja el a lakosságot hasznos tanácsokkal.

A mindennapi életben a jogok és érdekek sokszor összeütközésbe kerülnek.

Február 17–19. között magyar nyelven oktató tanítók és tanárok számára szerveznek továbbképző programokat, április 7–9. és május 19–21. között pedig hazai magyar tannyelvű intézményekben dolgozó általános és középiskolai tanárok számára tartanak évközi továbbképzőket Szovátán.

A kormány múlt héten elfogadott sürgősségi rendelete szerint február elsejétől ingyen utazhatnak vonattal a nappali tagozatos egyetemisták. 

A program 35 olyan fiatal számára biztosítja a járművezetői engedély költségeinek fedezését, akiknek a munkavállalásnál feltétel vagy előny a sofőrkönyv, illetve hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában azoknak, akik már dolgoznak.

Önkéntesek jelentkezését várják január 15-éig abba a himalájai faluba, Zanglába, ahol Kőrösi Csoma Sándor a tibeti buddhizmus szent könyveit tanulmányozva elkezdte élete fő műveinek a megírását. 

A gyakorlatban nagyon sokszor feltevődik a kérdés, hogy válás után a szülőknek milyen jogaik vannak a házasságból származó kiskorúval kapcsolatosan.

Az országos rendőr-főfelügyelőség újabb, ezúttal a bankkártyamásolás elleni óvintézkedéseket ajánl a lakosság figyelmébe.

Idéntől kettővel több munkaszüneti nap lesz, mint eddig, ami azt jelenti, hogy összesen tizennégy hivatalos szabadnapot kapnak az alkalmazottak, mivel január 24-ét és június elsejét is hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánították. 

Januártól három hónappal hosszabbítják meg a tavaly júliustól érvényes egészségbiztosítási szerződéseket, amelyek alapján az alapellátás működését szabályozzák.

A képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottsága negatívan véleményezte, azt követően pedig a szenátus plénuma is elutasította a 102 illeték és díj eltörlését előíró törvény újratárgyalására vonatkozó államfői javaslatot.

Sorozatunk utolsó részében a fenti két legfontosabb titkosszolgálat mellett a még megemlített többi titkos tevékenységet folytató szolgálatot ismertetjük röviden.

A téli, szeszélyes időjárás miatt fokozottabb figyelemmel és vezetéstechnikával kell közlekedni a közutakon, ugyanakkor a balesetek elkerülése érdekében a rendőrségi közlemények elővigyázatosságra intik a gyalogosokat is. 

Az ünnepek alatt az emberek sok időt töltenek utazással, vásárlással, így megnő annak kockázata, hogy a tömegben, kapkodásban bűncselekmény áldozatává váljanak. 

A hazai rendőrség is csatlakozott az Europol által kezdeményezett No More Ransom (Nincs több zsarolás!) nevű projekthez.

Az előző részben a Román Hírszerző Szolgálatról (SRI) beszéltünk, amely a romániai titkosszolgálatok közül a legismertebb, de korántsem az egyedüli.

Nehéz anyagi körülmények között élő fiatalok számára hirdette meg a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány a Jogosítvány a jövőhöz elnevezésű társadalmi felelősségvállalási programot. 

A Maros Megyei Csendőrség Ferdinánd király  egysége versenyvizsgát hirdet hét betöltetlen állásra civilek számára.

Amennyiben valakinek az ünnepek alatt vagy után eltűnik a házi kedvence és a közterületen  való befogásban reménykedik, az önkormányzat virágkertészete melletti állatmenhelyen érdeklődhet. 

Amint elmondtuk, a Román Hírszerző Szolgálat feladatai közé tartozik azon információk gyűjtése, elemzése és felhasználása, amelyek Románia nemzeti biztonságát veszélyeztetik.

A Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség közleményben hívja fel a közintézmények figyelmét arra, hogy az érvénybe lépett 2016. évi 877-es számú kormányhatározat értelmében változott az alkalmazottak nyilvántartásának a módozata.