szombat, június 24, 2017

Közönségszolgálat

A külföldön kiállított anyakönyvi bizonylatok Romániában való elismeréséhez azok átírása szükséges.

A nyári kánikulai forróságban az emberek óvintézkedésekkel a saját és környezetükre gyakorolt negatív hatásoktól is kell védekezzenek.

Az erdő- és vegetációtüzek tekintetében két veszélyes időszak van. Az egyik kora tavasszal a kerti tevékenységhez köthető.

A Telefonos Szeretetszolgálat pályázatot hirdet nyári szakmai gyakorlatra, jelentkezni június 25-éig lehet. Olyan fiatalok jelentkezését várják, akik még nem vettek részt szakmai gyakorlaton a Telefonos Szeretetszolgálatnál. 

A Maros Megyei Lakosság-nyilvántartó Hivatal útlevélosztálya értesíti az érdekelteket, hogy június 15-étől kezdődően az útlevélkérelmek beadásához online is fel lehet iratkozni a www.prefecturamures.ro honlapon – a Pasapoarte/Programari online menüpontban – a 2-es számú pénztárablakhoz. 

Az előző részben az értékpapírokról kezdtünk el beszélni, azon belül is a váltókról (cambie, bilet la ordin). A váltó lehet saját váltó, vagy idegen váltó attól függően, hogy ki van kötelezve a váltó kifizetésére, a váltó kibocsátója vagy egy harmadik személy. 

Érdekes módon a romániai köztudatban, amennyiben nem cégtulajdonosokról van szó – sőt, sokszor még ezek esetében is –, az értékpapírok fogalma és használata nem közismert, illetve lényeges dolgok ezekkel az eszközökkel kapcsolatosan nem ismertek. 

A Telefonos Szeretetszolgálat idén IX. alkalommal szervez ingyenes kirándulást nehéz anyagi körülmények között élő gyerekek számára.

Június 10-étől, a nyári idényben szombat-vasárnaponként autóbuszjáratot indítanak a Somostetőre.

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen július 23–27. között a zabolai Csipkésben interetnikai drámatábort szervez 14 év fölötti magyar és román anyanyelvű fiatalok számára. 

Fél évig részesülnek álláskeresési járadékban a középiskolát és egyetemet frissen végzettek, amennyiben a tanév lezárását követő hatvan napon belül a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek nyilvántartásába kerülnek. 

Az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal közleménye szerint a nyáron folytatják a CERES elnevezésű ellenőrző akciókat, amelyekkel azokat a kereskedelmi központokat, piacokat, vásárokat célozzák, ahol nagybani tételben forgalmaznak friss gyümölcsöt és zöldséget.

Amint leírtuk, Gozsdu Manó szakmai, közéleti és jótékonykodási tevékenykedése eredményeképpen szép lassan a budapesti, és úgy általában véve a magyarországi románok meghatározó egyéniségévé vált.

Olyan fiatalok jelentkezését várják, akik még nem vettek részt szakmai gyakorlaton a Telefonos Szeretetszolgálatnál. 

A pályázatok benyújtásának határideje 2017. július 31. 

Budapesten ismerkedett meg a fővárosi macedoromán családokkal, valamint az erdélyi és magyarországi román értelmiséggel, és barátságot kötött Andrei Şagunával.

A Tulajdonosi Társulások Maros Megyei Szövetsége közleményben tájékoztatja a lakótársulások ügyintézőit arról a törvény által szabályozott lehetőségről, amellyel az adósságok behajtása átruházható a szolgáltatóra.

A Maros Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség munkatársai április folyamán a munkaviszonyokat 67 helyszínen ellenőrizték, hogy kiszűrjék a be nem jelentett foglalkoztatottakat.

A pályázó 12 szekció 16 csoportjának jegyzéke közül választhat, és a meghirdetett célcsoportnak megfelelő képzettséggel kell rendelkeznie, kivételt képez a játék hete program.

A kéthetes tábor július 31 – augusztus 12. közt zajlik a Hargita megyei Hargitafürdőn, a Tirol Panzióban. 

Korábban ismertetett esetem, az ITON Service és ePlumber kft.-kkel az általuk a tömbházakban végzett „vízóra-ellenőrzés” további fejleményeit szeretném megosztani a hozzám hasonlóan átvert, ugyanakkor a dolgok tisztázásában is érdekelt olvasókkal.

Az alapítványok feloszlanak a következő esetekben: a törvény által szabályozott esetekben, valamint bírósági döntéssel. 

Előjegyzés a 0265-208-942-es telefonszámon május 12-ig, naponta 9-14 óra között. 

Az április 20 – május 24. között zajló pályázatra magánszemélyek, civil szervezetek, tanintézmények, közigazgatási egységek egyaránt benevezhetnek.