vasárnap, február 26, 2017

Közélet

Február 22-én, kedden Bukarestben, a Romániai Községek Egyesülete közgyűlésén Sófalvi Sándor Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere átvette a Nicolae Sabău-érdemoklevelet és kitüntetést a művelődési élet támogatásáért, a hagyományőrzésért. 

Február 25-én 10 órától a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán lesz a második kolbásztöltő verseny, amelynek célja, a hagyományteremtés mellett, a marosvásárhelyi cégek bevonása a helyi eseményekbe. 

A Gyulafehérvári Caritas idén immár tizennegyedik alkalommal szervez tábort önkéntesei számára. A tábor helyszínének kiválasztására pályázatot hirdetnek önkormányzatoknak.

A közlekedési rendőrség  február 21-22-én  megyei szintű  ellenőrzést végzett, amelyen kiderült, hogy a gépkocsivezetők nagyon sok esetben nem adnak előnyt a gyalogosoknak. 

Közlemény

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság hivatásos nevelőszülőket képez és alkalmaz három év alatti csecsemők gondozására a Te is hivatásos szülő lehetsz kampány keretében.

Szerdán sor került a Népújság által felajánlott szokásos havi nyeremények kisorsolására, amelyen 53 olvasónk vett részt.

A beruházást uniós alapokból valósítanák meg. 

A Maros Megyei Tanács kérte a 2013. évi 384-es sz. törvény alkalmazásának az elhalasztását az alkalmazási normák tisztázásáig vagy annak eltörlését. 

A Gépjármű-nyilvántartási Hivatal tavaly több mint 76 ezer gépjárművet ellenőrzött a közutakon a közlekedésrendészettel közös akciók során.

A nitrátszennyezés integrált ellenőrzése elnevezésű projekt célja segíteni a helyhatóságokat, hogy eleget tudjanak tenni az erre vonatkozó uniós előírásoknak.

A Fertőző Betegségek Terjedését Felügyelő és Ellenőrző Országos Központ honlapján szereplő adatok szerint február 17-ig Romániában eddig 3071 kanyarós megbetegedést regisztráltak.

Kéréssel fordulunk Székelyföld lakóihoz, illetve mindazokhoz szerte a nagyvilágban, akik az autonómia ügyét támogatni akarják, hogy anyagilag járuljanak hozzá a székely szabadság napjának sikeres megtartásához. 

Az év elejétől február 14-éig 25 súlyos közúti baleset történt Maros megyében, melyekben négy személy vesztette életét, 27-en pedig súlyosan megsebesültek.

A kerelőszentpáli vendégoldalban Történelmi helyreigazítás címmel megjelent írásunkban egy új református templom felépítéséről volt szó a községközpontban.

Elfogadhatatlan, mondta Sófalvi Szabolcs, hogy olyan ügyekben hoznak döntéseket Bukarestben, amelyekben nem kérik ki a helyi önkormányzatok véleményét, pedig direkt hatással vannak a település lakóira.

március 6–17. között 

Feliratkozni március elsejéig lehet az Apicola méhészüzletekben. 

Az előző részekben az elbirtoklás jogi intézményéről beszéltünk. Láthattuk, hogy egy telek birtoklása bizonyos feltételek mellett tulajdonjoggá válik. 

A felszámolási alapot is törölték, amely a regisztrációs illeték 50%-át tette ki, illetve a 10%-os csődeljárási alap is megszűnt.

Február elsejétől nyolc környezetvédelmi illetéket töröltek el, köztük a sokat vitatott gépkocsibejegyzési környezetvédelmi illetéket. 

A február 19-i nyugtalottó-sorsoláson a január 2-án kibocsátott pénztárblokkok jelenthetnek plusznyereményt tulajdonosaiknak, amennyiben az aznapi 338 lej értékű nyugtaszelvényt megőrizték. 

A németországi reformációval párhuzamosan, de önálló jellem vonásokkal indul el a svájci reformáció, a német kantonokban, Zwingli Ulrich munkássága nyomán.

A Maros megyei tulajdonosi társulások ligája levélben értesítette a társulásvezetőket arról, hogy a marosvásárhelyi tanács döntése értelmében visszatartható a nyitott kocsibeállók által elfoglalt területre az autótulajdonos által fizetendő illeték 10 százaléka.