szombat, április 21, 2018

Közélet

Négy hetet kell még a művészetbarátoknak várniuk arra, hogy marosvásárhelyi múzeumokban éjszakázhassanak. 

Képzőművészeti foglalkozásokat szervez a Talentum Alapítvány olyan felnőtteknek, akik kötetlenül, saját örömükre szeretnének ismerkedni a rajzolással és festéssel, és ezáltal kikapcsolódni.

Április 4-15. között a közbiztonságért felelő Maros megyei rendőrök biztonsági rendszerrel ellátott objektumokat ellenőriztek. 

A Maros Megyei Munkafelügyelőség felügyelői március folyamán 49 munkavédelmi ellenőrzésen vettek részt.

Április 21-23. között közel hatvan nyugdíjas utazik el gyógykezelésre, akiket az ötödik szériába soroltak be. 

Több marosvásárhelyi kerékpáros használ láthatósági elemeket és védősisakot, mint két évvel ezelőtt, de még vannak hiányosságok a szabályos és biztonságos biciklis közlekedést illetően.

Vasárnap délelőtt a készenléti felügyelőségtől kapott értesítés nyomán szerettünk volna bővebb információkhoz jutni a Hidegkút vonzáskörzetében történt balesetről, amelynek tolmácsolása visszásra sikeredett. 

Idén is bekapcsolódik Nyárádszereda a Föld napja alkalmából szervezett környezetvédelmi megmozdulásokba.

A Marosvásárhelyi Rádió, a Népújság, a Radió Gaga, a Punctul, az Erdély TV és az Artecotur Egyesület – a Marosvásárhelyi Rádió Közösen kitakarítjuk közösségi akciója égisze alatt – rajz-, fotó-, műalkotás- (szobor-) és ruhatervező pályázatot hirdet. 

A napokban a légmozgás miatt szaharai homokréteg érte el megyénket. A gépkocsik szélvédőit, a házak ablakait piros porszemek borították be, és a jelenség az allergiában szenvedőknek is gondot okozhat. 

Csütörtökön kezdődik a marosvásvásárhelyi Imperial Inn szálloda kiállítótermeiben a 10. GastroPan nemzetközi szakmai kiállítás.

A marosvásárhelyi Concordia Szálló gyűléstermében nemrég egy újabb vállalkozáslétesítést ösztönző projektet mutattak be. A középrégió városi övezetében vállalkozást ösztönző integrált Start-UP Hub projektet a Középrégiós Fejlesztési Ügynökség munkatársai ismertették. 

Az RMDSZ pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2018. évi alapjából magyar nyelvű könyvek kiadásának támogatására.

A Maros Megyei Személynyilvántartó Hivatal közleménye szerint április elsejétől a nyilvántartásukban 23.828 olyan személy szerepel, akiknek személyazonossági igazolványa lejárt. Több mint ötezren az első személyit sem igényelték.

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség állásbörzét szervez április 20-án 9 órától a megye több településén, melyre az állást kereső munkanélkülieket és a munkáltatókat egyaránt várják.

A hollywoodi filmekből jól ismert házassági szerződések intézményét a 2011-ben életbe lépett Új román polgári törvénykönyv vezette be a román jogrendszerbe.

Szombaton került sor a második osztályosok számára szervezett Nagyapó mesefája című népmesemondó verseny megyei szakaszára. A Felső-Nyárád menti nagyközségbe több mint kéttucatnyi kis mesélő érkezett ebből az alkalomból.

Április 22-én, vasárnap, a Föld napján, a Marosvásárhelyi Rádió kezdeményezésére az idén is nagyszabású Maros-part-takarítási akció lesz. 

A közösségépítés és a kultúra támogatása érdekében kifejtett lelkiismeretes munkájáért az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elismerő oklevelet adományozott Sófalvi Szabolcsnak, Marosszentgyörgy polgármesterének. 

A Maros Megyei Törvényszék április 13-i végzése értelmében 30 napos előzetes letartóztatásba került a szászrégeni gyilkosság és gyújtogatás vádlottja. 

 Április 5-7. között Kézdivásárhelyen a protestáns felekezetek országos olimpiája zajlott.

Tele a város tavaszi virágok illatával, s így talán az emberi arcokon is mosoly jelenik meg. 

Feleségem középiskolai osztálytársa jött húsvéti locsolásra és egy régebbi ígéretét is leróni.