kedd, január 17, 2017

Közélet

Az előző részben egy, a gyakorlati bírósági életben sokszor használt jogi intézményről, fogalomról, az elévülésről beszéltünk.

A pályázó szervezet a pályázat benyújtási határidejeként megadott időpontban legalább egy éve törvényesen bejegyzett szervezetként kell működjön. 

Február elsejétől a 2017. január 6-i 1-es számú kormányhatározat értelmében a jelenlegi 1.250 lejes havi bruttó minimálbér 1.450 lejre emelkedik.

Február elsejétől a rendőrség bűnügyi nyilvántartójához büntetlenségi igazolásért folyamodóknak nem kell kifizetniük az eddig alkalmazott tízlejes illetéket. 

Az alacsony hőmérsékleti értékek miatt nagy a meghibásodások, csőrepedések száma, ezért az Aquaserv Rt. közleményben látja el a lakosságot hasznos tanácsokkal.

Ittasan vezetett; Nem íratta be járművét; Tolvajt fogtak 

Külön köszönet a Merkúr áruháznak a lehetőségért és a Helvien Kft.-nek a gyönyörű magyar ruhákért! 

Hétfőn délelőtt viharos kezdet után Dorin Florea polgármester irodájában tartották meg a január 13-i rendkívüli tanácsülésen eldöntött megbeszélést a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetéről.

Péter Ferenc elnökletével rendkívüli tanácsülést tartott hétfőn a Maros Megyei Tanács, összesen négy napirendi ponttal, amelyben három határozattervezet szerepelt, az utolsó pontnál pedig a hozzászólásoknak, észrevételeknek, kérdéseknek adtak helyet.

Tanintézmények a város peremén  

A közel kétezer-hatszáz hektárnyi területű községnek a rendszerváltást követő gazdálkodás eredményeként mára nem maradt szabad földterülete, jó ideje ugyanis a sportpályákat is külföldi befektetők nevére írták.

A polgármester és alpolgármester készségesen mutatta be a községben elvégzett eddigi megvalósításokat és osztották meg terveiket, elképzeléseiket.

Téli kertészkedés 

Több hónapos kényszerszünet után mától ismét fogadja az úszás kedvelőit a marosvásárhelyi Mircea Birău uszoda.

Múlt héten adták át az új, izlandi, liechtensteini és norvég alapokból létrehozott bölcsődét Dicsőszentmártonban. 

Előzetesben marad a gyilkosság vádlottja; Játéktermekből loptak

Vasárnap este a marosvásárhelyi Vártemplomban vette kezdetét az ökumenikus imahét, melynek alapigéjéül Pál apostolnak a korintusiakhoz írt II. levele 5. részének 14–20. közötti versét választották. 

Két ember elhunyt és többen megsérültek vasárnap a Prahova megyei Cheián történt balesetben. 

Szombat éjjel a Hunyad megyei hegyimentők és hegyi csendőrök egy 17 és 28 éves testvérpárt mentettek ki, akik a 2.074 méter magas Kis-Páring csúcsra mentek hódeszkázni.

Január 13-21. között szervezi meg a Magyar Ifjúsági Értekezlet a Make my community a youth capital! elnevezésű Erasmus+ projektet az Oktatási és Szakképzési Programok Országos Hivatalának (ANPCDEFP) együttműködésével.

A marosvásárhelyi tanács január 13-i rendkívüli ülésén Csíki Zsolt, az RMDSZ-tanácsosok frakciójának vezetője számonkérte, hogy a polgármesteri hivatal miért nem továbbította a pénteki határidő lejártáig a beiskolázási tervezetet a tanfelügyelőségnek.

 A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében  február 7-én, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen.

A megyei rendőr-felügyelőség közleménye szerint múlt csütörtökön a rendőrség munkatársai egyetlen nap leforgása alatt 76 bírságot szabtak ki 16.750 lej értékben.