péntek, augusztus 18, 2017

Közélet

Augusztus 26-án és 27-én ötödik alkalommal tartanak találkozót a iaşi-i egyetemeken végzett magyar véndiákok.

Augusztus 21–27. között

Dicsőszentmártonban a rendszerváltást követő évek során teljesen felszámolták a vegyipari kombinátot, a tavaly pedig az ipari egység Kis-Küküllőre épített zsiliprendszere is vélhetőleg ócskavasba került, amit több ízben tettek szóvá a környéken lakók. 

augusztus 18–19.

Az augusztus 11–15. közötti meghosszabbított ünnepen a rendőrök több mint 100 szabálysértést állapítottak meg, 550 bírságot róttak ki és 50 hajtási jogosítványt, valamint 11 törzskönyvet vontak vissza. 

Összegezte első fél évi tevékenységét a Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség. 

Augusztus 26-án és 27-én Jedden falunapokat és pálinkafesztivált tartanak.

Az augusztus 18–27. között ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Vásárhelyi Forgatag keretében ismét bográcsgulyásfőző versenyt szerveznek, amely augusztus 27-én, vasárnap 9.30 órától kezdődik a Ligetben. 

„Élünk-halunk minden évben ezért a találkozóért, természetesen, vannak közömbösek is, akik számára jelentéktelenek  a hasonló együttlétek”

A Maros megyei útlevélosztályon közel 17 ezer útlevélkérelmet fogadtak az idei év első felében, mintegy 4500-zal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. 

Másodszor szervezte meg a gerincferdüléses gyermekek és fiatalok számára a ScoliCamp egyhetes tábort az Ortoprofil Románia cég, amelynek Hídvég utcai székhelyén minden adott ahhoz, hogy az elváltozással való együttélés, a kezelés és a gyógyulás elősegítését elérjék.

A múlt hét végén tizenegyedik alkalommal tartottak községi napokat Gyulakután, s aki az itteni programokat választotta, nem csalódott: a jó kínálat és koncertek hatalmas tömegeket vonzottak a színpad elé idén is.

Az útvonal: Tordai-hasadék, kolozsvári botanikus kert, Nicula-kolostor.

150 éves a marosvásárhelyi kórusmozgalom (részlet)

Teljében a turistaidény, sokan utaznak külföldre, ahol a kellemes időtöltést személyi sérülések, illetve balesetek árnyékolhatják be. 

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőző gócot a magyar–román határ  közelében levő Szatmárnémeti környékén fedezték fel a hatóságok egy háztáji gazdaságban.

Otthonukban részesülhetnek sürgősségi betegellátásban mindazok, akik havi bérletet váltanak maguk és családjuk számára. 

A Telefonos Szeretetszolgálat, a Bioeel támogatásával, IX. alkalommal szervez ingyenes gyermekkirándulást olyan 7 és 14 év közötti iskolásoknak, akik egész nyarukat megszokott környezetükben töltötték.

Jelentős tanári pályafutása mellett megemlítendő tankönyvfordítói munkássága, illetve több tudományos értekezés, tanulmány, melyeket szakmai folyóiratokban, tudományos kiadványokban adott közzé. 

Júniusban minden gyerek nagyon várja a hosszú vakációt, hogy nyaralni mehessen, fürödhessen, szórakozhasson.

A türelemben, a fegyelemben és az engedelmességben való megerősödés végett gyűltek össze a Hun tábor résztvevői július 27. és augusztus 2-a között a sepsibesenyői művelődési otthon udvarán. 

Köszönet helyett ezt szeretném tolmácsolni a doktor úrnak: Isten rendelésének köszönhetően ön vidámságot áraszt. 

Sikeresen működik a négy évvel ezelőtt halálra ítélt kórház

Csibi Attila polgármester szerint a környéken lévő településekhez viszonyítva Erdőszentgyörgyön jól alakul a gyermeklétszám.