vasárnap, december 17, 2017

Harmónia

Az emberi endokannabinoid rendszerről tartott előadást Marosvásárhelyen Földesi Dávid magyarországi vállalkozó, természetgyógyász, akit saját kedvező tapasztalatai nyomán felébredt érdeklődése, tanulmányai vezettek el oda, hogy beteg embertársain próbáljon segíteni. 

A megismételt elsőfokú eljárásban nemcsak emberi test tiltott felhasználásának és emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntettében, hanem többrendbeli csalás miatt is bűnösnek mondta ki az őssejtügy vádlottjait hétfőn Budapesten a Fővárosi Törvényszék. 

Bár korábban volt egy felfutó ág, az utóbbi két hét során nem jeleztek újabb kanyarós eseteket megyénkben.  Ebben az évben eddig 268-an fertőződtek meg kanyaróvírussal.

Féléves lehetett a kis hógolyó, amikor apalátogatásra vártuk. Érkezésük előtt összeszedtük mindazt, amiről feltételeztük, hogy a kis izgága Guzmi szájába kerülhet. 

Pontosan negyedszázaddal ezelőtt csöppentem bele főtéri adventi vásár forralt boros hangulatába. Nem Erdélyben, hanem egy német városban. 

Színekben tobzódó, különleges álomvilág fogadja a marosvásárhelyi Divatházba betérőket, ugyanis a földszint egyik sarkában Harmónia rovatunk állandó szerzője állította ki festményeit. 

A népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának okát keresik a pécsi kutatók, prof. dr. Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara II. Számú Belgyógyászati Klinikájának és Nephrológiai Centrumának intézetvezető egyetemi tanárával az élen. 

Környékünkön is egyre gyakoribb, hogy már óvodás-, kisiskoláskorban úszni járatják gyerekeiket a szülők. Marosvásárhelyen több sportklub szervez úszótanfolyamokat kisdiákoknak a városi uszodában, az egyes szállodák medencéiben. 

Semmi sem lehet finomabb ilyenkor, a zimankós adventi időszakban, mint egy kiadós, ízletes leves, egy cserépben sült főfogás vagy egy omlós, illatos diós kifli.

A hivatalos statisztikák szerint Romániában több mint 96 ezer gyereknek dolgozik egyik vagy mindkét szülője külföldön. 

Sokak számára ismerős jelenség, hogy ha tanítási idő alatt kell elvinni valahova a gyereket, akkor a szülő megnézi az órarendet, és igyekszik kijelölni egy kevésbé fontos órát – egy melléktantárgyat –, és arról az óráról mennek el. 

Szállást keres a Szent Család címmel indít egyesületünk figyelemfelkeltő kampányt és párbeszédet kezdeményező találkozásokat, látogatásokat a HIFA Parkról, amely védett lakásokat, reszpiró központot, munkalehetőséget biztosítana fogyatékkal élőknek. 

Belső használatra szánt hivatalos iratomban így jelöltem meg marosvásárhelyi lakcímem: Jókai utca 22. szám. 

Szilveszter éjszakája a változás, az új remények ideje, ezért nagy gonddal kell készülnünk rá.

A segesvári múzeumban öt 18. századi henger alakú, esztergált, fekete színűre festett faedény közül az egyiken a HELLEBORUS felirat olvasható, melléje egykor kis, ma már alig látható betűkkel valaki ráírta még: „albus”. 

MTI

A művész és múzsája kapcsolatát elemzi Gerevich József pszichiáter, addiktológus Múzsák és festők – Teremtő vágyak 2. című kötete.

Az idén november 22. – december 21. között tartózkodik a Nap a Nyilas jegyében. A görög mitológia szerint élt egy halhatatlan, bölcs kentaur, Kheirón, aki Akhilleusz és Iaszón tanítója volt.

A dohányzás visszaszorítását célzó tervei között a francia filmekben is megtiltaná a dohányzást a francia egészségügyi miniszter.

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a 9. MOL Gyermekgyógyító program pályázati kiírásának nyerteseit. 

Néhány gyakorlati tanács, hogyan csökkentsük családtagjaink asztmás krízisének valószínűségét otthonunkban, közvetlen környezetünkben.

Az az igazság, hogy érdemes a francia konyhából ihletődni, mert nagyon finom és praktikus ételekkel gazdagíthatjuk a mindennapi menüt. 

Négy gyerekből egy kövér, hallom a tv mindennapos rémhírei között, most már sokadszorra. Aggódnak a szakemberek a helytelen táplálkozás miatt, a gyorséttermek felhozatala, a péktermékek, az édességek túlzott fogyasztása miatt.

A cím hallatán elnevette magát egy diák, mert arra gondolt, hogy a zenetanár beleszédült a földönkívüliek témakörébe. Meg is kérdezte, hogy a hírekben megjelent távoli üzenetekről akarok-e beszélni. 

A Gyulafehérvári Caritas a Bookyard Company könyvesboltlánccal közösen könyv- adományozási akciót szervez.