vasárnap, április 30, 2017

Harmónia

Mielőtt bárki is fintorogva tenné félre ezt az olvasmányt, kérem, ne higgyen teljes egészében a címnek! A szójáték kedvéért használom a vegyes szót. 

A rendezvény részletes programja

Szeszélyes áprilisi időben jó egy biztos pontra találni a meleget és otthonosságot árasztó konyhában. 

Egy évvel ezelőtt számoltunk be egy páratlan vállalkozás eredményéről, a Lélekenciklopédia négykötetes sorozatáról, amelynek első kötete 2016-ban jelent meg, és az összes nagy világvallás lélekképzeteiről szól. 

Bár manapság a ruha reneszánszát éljük, egy elegáns nő ruhatárából nem hiányozhat a szoknya sem, amit bő és szűk változatában az alkatunknak, az alkalomnak megfelelően viselhetünk. 

Majdnem úgy vagyok ezzel a főtéri saroképülettel, mint a tanárok a csendes, jó viselkedésű gyerekekkel: nem történik semmi rendkívüli körülöttük, s akkor alig van mit mondani róluk.

A világ legdrágább fűszerét a sáfrány nevű gyógy- és fűszernövény szárított bibéiből vagy porzóiból nyerik.

Versenyre kelve a tavaszi természettel, a könyvekben alvó verset keltették életre immár negyedszerre a magyar költészet napján Nyárádszentsimonban. 

Az idén április 19-től május 20-ig tartózkodik a Nap a Bika jegyében.

„Sokszor a teljes összeomlás közvetlen közelébe kerültem.”

Legutóbbi nagy kalandjáról tartott vetített képes előadást a marosvásárhelyi nyugdíjas orvosok és gyógyszerészek klubjában március végén Veress Zsombor, a világjáró segesvári gyógyszerész.

Beszélgetéseink során a hidegebb évszak öltözékének legkülső rétegétől, a kabáttól indultunk. Lehámoztunk egy-egy réteget, és a tavasz érkeztével eljutottunk a blúzig.

Ahhoz, hogy életünk legfontosabb eseményén, az esküvőn jól érezzük magunkat, meg kell találnunk az egyéniségünknek, alkatunknak megfelelő tökéletes menyasszonyi ruhát.

A 250 évvel ezelőtt működő patikák polcain is jelen volt már a Tinctura valerianae, ami a legmodernebb gyógyszertárakban is megtalálható.

Minden városban vannak épületek, amelyek jelképként vagy az ott átélt szép emlékek miatt végérvényesen beleíródnak egy-egy nemzedék életébe.

A Romániai Magyar Orvos- és Gógyszerészképzésért Egyesület április 4-5-én, kedden és szerdán fogászati és szájsebészeti témakörben továbbképző konferenciát szervez a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban.

A hét végén zajlott Délkelet–Európa legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari kiállítása, a GastroPan, amelynek ezúttal Nagyszeben adott otthont.

Húsvét előtt egyesek nagyon komolyan veszik a böjtöt, nem fogyasztanak húst, állati eredetű termékeket, mások viszont megszokott módon étkeznek, esetleg kisebb adagokat fogyasztanak. 

Saját otthonunkban és öltözködésünkben is variálhatjuk a színeket. Segítségükkel helyreállíthatjuk rossz lelkiállapotunkat, felélénkíthetjük a napunkat, jó hatással lehetünk környezetünkre. Az otthonunkat szükségleteink, szokásaink szerint alakítjuk, színezzük.

Az Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület, a Maros Megyei Orvosi Kollégium, a Maros Megyei Családorvosok Egyesülete és a Maros Megyei Sürgősségi Kórház, valamint az I. Számú Gyermekgyógyászati  Klinika közös szervezésében március 24-én orvosi konferenciára került sor a marosvásárhelyi Privo Hotelben.

Heisenberg számára a zene nemcsak szórakozás volt, hanem egy kommunikációs forma is, a megértés egyik eszköze, és nemcsak az embereket lehet könnyebben megérteni általa, hanem a világ működését is. 

Elmenni egy távoli kontinensre, beilleszkedni egy teljesen más kultúrába, csak azért, hogy másokon segíthessen. Olyan nőkön, gyerekeken, akik mélyszegénységben élnek, és csekély mértékben férnek csak hozzá az orvosi ellátáshoz, gyógyszerekhez. 

Mielőtt orvossá válásának történetéről kérdezném, eljátszom a gondolattal, vajon hol lenne most, ha felveszik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre. 

Bárhogy kutatom-keresem, e három főtéri tömbházban nem igazán találok nagy értéket.