szerda, március 21, 2018

Harmónia

Már régóta kísért a gondolat, hogy szülőfalum elárvult kertjébe ültessek különféle erdélyi fafajtákat, és nem csak gyümölcsfákat.

Vajdaszentivány

A felelősségteljes állattartás egyik elvárása, hogy a gazdiban tudatosuljon az élősködők,  így a kullancs által okozott fertőzés veszélye, amely azonban megelőzhető. 

2018 a külhoni magyar családok éve, ez alkalommal a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány szakemberei Kárpát-medencei tavaszi körúton vesznek részt, hogy megismertessék és népszerűsítsék a védőnői, illetve az otthon segítő szolgálatot, ami óriási támaszt jelent az anyaországi kisgyerekes családok életében. 

Előrelépés történt az örökbefogadások számát illetően Maros megyében, amióta módosult a vonatkozó törvény, amely számos pozitív változást hozott a leendő szülőkre nézve, a leglényegesebb, hogy jelentősen lerövidíti az örökbefogadást megelőző ügyintézés időtartamát. 

A megkésett tavasznak örülve most inkább a szabadban, erdőn, parkban tölteném az időt, mint hogy a kályha mellett állva süssek-főzzek.

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének docense, Berszán Lídia által végzett kutatás azt hivatott felderíteni, hogy a fogyatékos gyermeket, fiatalt nevelő romániai családok hogyan néznek szembe a fogyaték okozta megváltozott élethelyzettel.

Divatba jött, életvitelünk részévé vált ez a téma, mely kitölti mindennapjainkat, hiszen szinte naponta elhangzik valahol a környezetünkben ez a szó, hogy stressz. 

Körmendi János gyerekkora óta orvosnak készült, de mindig úgy érezte, nagy szüksége van a zenére.

És felujjonganak, megfiatalodva száguldanak a láthatatlan térben az öreg kezek, ha megbizonyosodtak arról, ezen a nők napján sem feledkezett meg róluk a nagybetűs Legfontosabb. 

Dr. Szilágyi Tibor, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem élettan-professzora vette át az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának (EME OGYSZ) a vezetését az elkövetkező négy évre. 

Május 10-ig tart „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára. 

A 2018-as év ruhái is rendhagyóak lesznek, ugyanis ezúttal a klasszikus „kis feketét” a „kis fehér” váltja fel, a blézer különválik a kosztümtől, és egymagában, ruha formájában viselhető, ugyanúgy, mint a férfias ing, melynek hosszú változata szintén a ruhát fogja helyettesíteni.

Évente három-négy alkalommal virágokkal és virágárusokkal telik meg a város főtere. Színes, szép látvány a központi forgalom közötti szigeten. 

Az Ebtenyésztők Országos Egyesületének okleveles kutyakiképzőjét, Pletl Istvánt a kutyák viselkedési zavarainak orvoslásáról kérdeztük. 

Március 8-a pedig évtizedeken át nem virágcsokros, bulizós nőnapokról, hanem a nők egyenjogúságáért, emancipációjáért folytatott küzdelemről, tüntetésekről szólt.

A cinnabaris magyarul cinóber. Román nyelvismeretünk alapján a latinul írt szöveg ismerősen hangzik. 

A Magyarországon jól működő minta alapján a védőnői hálózat kialakítását tervezi Csép Éva Andrea, Maros megyei parlamenti képviselő. 

A nagyböjti időszakban igyekszünk mértékletesebben, visszafogottabban étkezni, kevesebb zsíros és húsos ételt fogyasztani. Ennek szellemében sütünk-főzünk.

Szóval mindenik bemutatóra vagy vizsgálatra személyre szóló meghívót kapsz, először telefonon egyeztetnek veled, majd ezt követően küldenek meghívót a párodnak is (ha van). 

Krzysztof Trzciński (Komeda) 1931-ben született Pozńanban, Lengyelországban. Szülei hamar felfedezték rendkívüli zenei képességeit. 

Beszélgetés Balázs Gáspár-Emil íróval

Ahogy korábbi összeállításunkban említettük, az idén ünnepli negyedszázados születésnapját a marosvásárhelyi Rheum-Care Alapítvány. 

Az Ebtenyésztők Országos Egyesületének okleveles kutyakiképzője, Pletl István huszonkét éve foglalkozik a kutyák viselkedési zavarainak megváltoztatásával.