péntek, január 20, 2017

Harmónia

Ilyen hideg napokon semmi sem esik jobban, mint egy tál finoman gőzölgő leves. 

Gárdonyi Géza nemcsak életvitelében, hanem zeneszeretetében is nagy hazafinak számított. 

Miközben beszélgetünk, folyamatosan érkeznek a vásárlók, de legtöbbjüktől Ida néni meg sem kell kérdezze, hogy hány kenyeret kér.

Teljesítménye Kárpát-medencei és talán szélesebb körben is egyedülálló vagy nagyon ritka.

Időnként megállok az egykori vendéglő és bálterem épülete előtt, régi szép találkozásokra gondolva, sóhajtok egy jó nagyot, s indulok tovább, mert a sötét ablakok mögött már nem látom az igazi marosvásárhelyi arcokat.

Mivel a keleti népek gondolkodásmódját, évszázadokra visszanyúló jövendöléseit is érdekes megismerni, vessünk egy pillantást arra, hogy a kínai csillagjóslás szerint mit tartogat számunkra a 2017-es esztendő!

 A Magyar Sebész Társaság elmúlt tíz éve (2006-2016) című elegáns, szép könyvben jelent meg dr. Péterffy Árpád nyugalmazott szívsebészprofesszor 23 oldalas tanulmánya az erdélyi magyar sebészet történetéről.

Ötletelő Bandi Katival   

Mivel ritka pillanatnak számít két színésznő életében, hogy a valóságos anya és lánya kapcsolatukat kell „más előjellel” eljátsszák a színpadon, az előadás után bekukkintottam a női öltözőbe. 

Az utóbbi évek életritmusa felgyorsult, és emiatt mindennapi szokásaink is gyökeresen megváltoztak.

A test tudati felfogása könnyen kialakítható a gyermekeknél is.

„Ma este találtam: mentül inkább szabadulsz a hegedű nyakától, annál jobban kezedben van a művészet nyaka. Különösen a kettős hangok játszásában, szinte új világot fedeztem fel.”

Két tankönyv kiadásával szeretné segíteni a roma felnőttoktatásban dolgozó pedagógusok munkáját az a pályázat, melyhez hat ország Caritas-szervezeteinek roma közösségekkel dolgozó képviselői csatlakoztak. 

Ezzel a címmel jelent meg nemrégiben dr. Jakab Sámuel könyve, amely búcsút jelent életének egy fontos fejezetétől.

Az 1906-ban alakult Magyar Sebész Társaság (MST) 110. születésnapjára jelent meg egy elegáns, szépen szerkesztett könyv, amelynek előszavában Lukács Géza, a könyv szerkesztője az elmúlt tíz év eseményeit veszi számba.

Piros-fekete tánc ejti rabul a Berecki Erzsébet „kincses” szobájába lépőt. Szinte hallani a lábak dobbanását, látni a szoknyák pörgését a tömbházlakás székely ruháktól ékes falain.

Kevés épületről mondható el, hogy nevében ott van az ókor, a középkor és az újkor történelmének egy-egy részlete, márpedig a Bolyai utca és a főtér találkozásánál épült szálloda nevére mindez ráillik.

...és nem csak, mert a csizma amellett, hogy a magyar népviselet tartozéka és a díszmagyarnak is része, praktikus lábbeli, valamint divatcikk is. 

December 21-től január 19-ig a Nap a Bak jegyében tartózkodik, ami annyit jelent, hogy megkezdődik a tél.

MTI

A Disney a nagy hollywoodi stúdiók közül elsőként ért el hétmilliárd dolláros globális bevételt egyetlen év alatt. 

A Maros Megyei Könyvtár Pro Libri Senator kiválósági díjával jutalmazták november 25-én dr. Péter Mihály Heinrich orvosprofesszort, akadémikust a Philobiblon (Könyvbarát) – 2016 rendezvénysorozat keretében.

Szerényen, kitartóan Erdély, Székelyföld hírnevét népszerűsíti az országhatárokon átívelő eszperantó világban.

Csupa fiatalasszony, csupa fiatal nagymama, többségében pedagógus. 

A manikűrdivatról szólva meg kell említenünk a marosvásárhelyi származású, Budapesten élő fiatalasszony, Tanászi Ildikó sikereit.