csütörtök, május 24, 2018

Harmónia

Ma alig találkozunk olyan emberrel, aki ne tudná befejezni a következő gondolatot: „gondolkodom, tehát…” Tehát vagyok. 

Visszatérő jelenség a médiában az utóbbi hónapokban a testnevelés-oktatással kapcsolatos félreértéseket, elégedetlenségeket tárgyaló cikkek sorozata. 

Csép Éva elmondta, hogy a látogatás eredményeként egy hivatalos izraeli delegáció látogat majd Romániába.

Egy könyvbemutató kapcsán elhangzó aggódó és építő gondolatokkal köszöntötték május 15-ét, a család nemzetközi napját Marosvásárhelyen. 

Kárpát-medencei tájegységeink általában nevükben hordozzák múltjuk és jelenük történelmét.

Idén május 21-től június 21-ig tartózkodik a Nap az Ikrek jegyében. 

Kis testű kutyák rángatják pórázon gazdájukat, ez a látvány egyre gyakoribb, a szakértők szerint pedig elfogad- hatatlan

Idén főleg a feminista mozgalom befolyásolja a divatot. 

A vajdaszentiványi női viselet (3.)

Visszatekintő dr. Csige Sándor Zoltán nyugalomba vonult csíkszeredai vezető konzullal

Idén 20 éves a marosvásárhelyi Fészek Waldorf-óvoda. Szeptemberben nagyszabású ünnepséget terveznek a waldorfos szülők, pedagógusok és gyerekek. 

Középiskolásokat szembesít a párkapcsolaton belüli és a nők elleni erőszak veszélyeivel a csíkszeredai Áradat Egyesület és az RMDSZ Nőszervezetének közös iskolai tájékoztató programja. 

Nemzetközi gyógynövény-találkozót szervezett április 27–29. között Farkaslakán az erdélyi Életminőségért Alapítvány, partnerségben a Forum Synergies európai civil szervezettel.

Gyermekkorunk emlékei, a nagymama padlásának kincsei kelnek életre a marosvásárhelyi Gyöngyvirág utcai Meseboltban, Makkai Nagy Erzsébet birodalmában.

Különösen izgalmas a zenének az a része, ami a repüléssel kapcsolatos. A XX. század a különleges zenei utak keresésének a százada. 

Üldözés, perek, kínzás, kivégzés – szavakban és képekben boszorkányok „röpködtek” április 27-én este a Teleki Téka freskós termében, ahol Lázok Klára, a téka főkönyvtárosa Tóth G. Péter történészt, néprajzkutatót, veszprémi főmuzeológust kérdezte kutatásainak különleges témájáról, a kora újkori boszorkányságról, boszorkányüldözésről.

A vizsgák szerepéről Pletl István kutyakiképzővel, a verseny egyik szervezőjével beszélgettünk.

A vajdaszentiványi női viselet (2. rész)

A divatkedvelő hölgyek tudják, hogy egy kifogástalan, elegáns imázs eléréséhez nem elég egy divatos ruha vagy lábbeli, „a hab a tortán” szerepet egy vagy több jól megválasztott kiegészítő tölti be.

A segesvári patikamúzeum gyűjteményében két 18. századi patikaedény felirata szerint vegyileg jól ismert összetételű, növényi eredetű anyagot tartalmazott. 

A kóstolásra szánt ínyencségek idén is látogatók ezreit vonzották a hét végén Marosvásárhelyen zajlott GastroPan-kiállításra, amelyen huszonöt országból több mint százötven kiállító vett részt. 

„Nos, én hiszek abban, hogy a matematikát nemcsak nézni kell, hanem csinálni is ahhoz, hogy valóban megértsük” – vallja Sautoy. 

A Familia Centrum Egyesület és a Védem – Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete idén is megszervezi május 8–11. között az Édesanyák hete rendezvényt. 

Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtransz-plantációt – jelentették be a témában tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.