hétfő, június 26, 2017

Harmónia

Ízes ajánlatok, ötletek, amit a hétköznapi menübe érdemes beiktatni.

Tizenkét fogyatékkal élő fiatal szerzett tapasztalatot az elmúlt hónapokban a munkaerőpiacon való elhelyezkedés terén. 

Mi teszi szonátává a zenét? A válasz egyszerű: a szerkezet. 

Hangos világban élünk, állapítják meg a szakemberek nem kis aggodalommal. 

Májustól augusztusig tart az az időszak, amikor gyakran találkozhatunk elhagyottnak tűnő fiókákkal vagy kölykökkel a természetben vagy akár városi környezetben, és ilyenkor kapja a menhelyünk a legtöbb segélyhívást.

Idén 60 éves a Marosvásárhelyi Urológiai Klinika, amelynek munkaközössége ünnepségsorozattal tiszteleg azok emléke előtt, akik megalapították és továbbfejlesztették az elmúlt évek során.

Egyszerű, kedves épület a cifra palotával szemben, és nem a nagybetűs feliratában rejlik értéke, hanem egy szerény kirakati tudósításban, valamint a hűséges falak évszázados múltjában. 

– kérdeztem Bandi Kati iparművészt erről az áttört, könnyed, elegáns anyagról.

…és nem csak a strandon.

TINCTURA ANODYNA COMPOSITA feliratozás látható a segesvári patikamúzeum egyik folyadéktároló edényén.

Az idén május 20-tól  június 21-ig tartózkodik a Nap az Ikrek jegyében.

 Schneider Hanna és Török Beatrice, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem audiovizuális kommunikáció szakának elsőéves hallgatói érdekes kutatást végeztek, a gyerekek internethasználati szokásait vizsgálták. 

Minden nyár új, de mégis ismétlődő hangulattal köszönt be a konyhába.

Patyi bácsi végtelenül türelmes volt, ha kellett, éjjel-nappal képes volt vizsgáztatni. 

Szolgálat(készen) állt a piac közepén. Kopott bő tréningruháját úgy fújta rajta a szél, mint egy zászlót, mintha föl akarná kapni vele, s elvinni innen messzire. 

Így abban a kéthetes időintervallumban, amíg újra kell jelentkezni, akad valami olyan, ami megosztható az olvasókkal.

Egy megjegyzés szerint az igazi matematikus nem halmozza az élvezeteket, hanem élvezi a halmazokat.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) mikrobiológusai, együttműködve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóival, elsőként írtak le Romániából a tudományra nézve új baktériumnemzetséget, Caenimicrobium hargitense néven.

A bemutatón jelen voltak Bodó Márta munkatársai és a kötet marosvásárhelyi szerzői is.

Az MTA 188. közgyűlésének Külső tagok fórumán 2017. május 10-én Arany János-díjjal tüntették ki dr. Egyed Emesét, a BBTE Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanárát, az Erdélyi Múzeum Egyesület Nyelv- és Történettudományi Szakosztályának elnökét. 

Az úgynevezett lájbis fersing, azaz a lájbival összevarrt bő szoknya a Mezőség és a Felső-Maros mente falvainak ősi népviseleti darabja. 

Az idei tavaszi-nyári szezon sztárja a miniatűr táska, mely bármilyen öltözék kötelező kiegészítője.

Nem véletlenül jutott eszembe ez az ószövetségi látomás és Bánffy Miklós trilógiájának címe, amint a főtér vége felé szerényen meghúzódó kétemeletes, egyszerű, almazöld színű épületet nézem. 

Bakó Mária házigazda Sebestyén Aba színművész-rendezővel, négy kislány apukájával, valamint Cosma István pszichológus-terapeutával beszélgetett.