hétfő, március 27, 2017

Harmónia

Bárhogy kutatom-keresem, e három főtéri tömbházban nem igazán találok nagy értéket. 

Ezúttal mindenkori kedvenc ruhadarabomról, a mellényről kérdezlek, amely a „blézeridőszak” után nélkülözhetetlen darab, holott úgy tűnik, hogy mostohán bánnak vele a divattervezők.

A nyárias friss zöld (fűzöld, a fiatal falevelek színe) a tavaszi-nyári szezon egyik legfontosabb színe.

Az idén március 20-tól április 19-ig tartózkodik a Nap a Kos jegyében. A tavasz kezdete az éves ciklusban az újjászületést jelképezi. 

Tejes, fekete és fehér csoki, amelyekben eper, málna, ribizli, citromfű, menta, na meg csilipaprika fokozza az ízkavalkádot. 

A különböző színek hatására az agyunk különböző jelző anyagokat termel, melyek befolyással vannak a viselkedésünkre, kihatnak emberi kapcsolatainkra. 

Március 23-25. között, Nagyszebenben kerül sor Délkelet-Európa legjelentősebb nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztronómiai, fagylalt-, kávé- és vendéglátóipari szakmai kiállítására, a GastroPanra. 

Végre tavaszias az időjárás, s ilyenkor nemcsak a szabadba menni támad kedvünk, hanem a konyhában is nagyobb kedvvel sürgünk-forgunk.

A kettős csillagok sajátos világának egy másik rendkívüli fénypontja Werner Karl Heisenberg. Olyan fizikus volt, akinek már huszonévesen bekerült a neve a halhatatlanok névsorába. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unió más országaira is átterjedhet a romániai kanyarójárvány. 

A bőség zavarával küszködve, első gondolatként a névadások kérdése jelent meg előttem.

A segesvári múzeum 14 darab patikai állványedényén szerepel a tinctura, mint gyógyszerforma megnevezés, amelyet magyarul korábban „festvény”, manapság tinktúra néven ismerünk.

A tavasz és nyár az élénk, erős színek időszaka, a zamatos zöldé, az azúrszínű égé, melyek nemcsak a természetben, hanem immár a pódiumon is tündökölnek.

Jogos büszkeséggel és örömmel viseli a kitüntető címet a kolozsvári építőmérnök, sikeres vállalkozó, a Weberbau Kft. vezetője, aki felesége, Csíky Borka Boglárka, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia csellistája révén Marosvásárhelyhez is kötődik. 

A húgyúti fertőzések egyik leggyakoribb kórokozója az Escherichia coli (kólibaktérium, kólibacillus), ami minden korosztályban és mindkét nemnél gyakran előfordul. 

Létük természetes, és sokszor, talán épp ezért, észrevétlen. Pedig akkor is ott vannak a közelünkben, amikor nem látjuk vagy nem akarjuk látni őket.

Az egyesület ötlete tíz évvel ezelőtt egy olyan szülőpárosban fogalmazódott meg, akik átélték a poklok poklát, amikor fiuknál daganatos betegséget fedeztek fel.

Farsang farkán még húsos ételekkel, finom fánkokkal, csörögékkel, kürtősökkel, főtt kukoricával kedveskedhetünk a vendégeknek, a farsangolóknak.

A hamvazószerdát követő csütörtökön, március 2-án, immár 9. alkalommal, Erdély több vendéglőjében falánk csütörtököt tartanak. 

A tánc az út a harmóniához. Sport, művészet, lélekemelő tevékenység. 

Rendkívül érdekes égi jelenség a kettőscsillagok világa. Ezek a fénylő égi pontok attól különösek, hogy amolyan páros táncot keringőznek – tudományosan fogalmazva: dinamikusan összefüggő rendszerek.

A klubban interaktív és személyiségfejlesztő játszóház működik Gál Csilla, a Creactivity egyesület elnökének vezetésével, aki bemutatta lapunknak a birodalmat. 

A játék után, miközben a 11. osztályosok készültek a második előadásra, elbeszélgettem a szereplőkkel.