kedd, május 30, 2017

Gazdaságpolitika

Olyan államok jelezték már, hogy elkezdenék a kétoldalú tárgyalásokat, mint Japán, az Egyesült Államok, Kanada vagy Mexikó. 

MTI

Az első negyedévben 30 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az elmúlt 27 évben makrogazdasági szempontból sosem volt olyan kedvező helyzetben az ország, mint jelenleg, de a kockázatok sem voltak soha ilyen magasak.

Sorin Grindeanu miniszterelnök hétfői kijelentése szerint eljött az ideje, hogy minden faluban vagy községben legyen legalább egy bankautomata.

2018. december 2-ától kizárólag interneten lehet majd befizetni a különféle illetékeket, hozzájárulásokat.

Csütörtökön indult a roncsautó- és a roncsautó plusz program a természetes és jogi személyeknek egyaránt.

Idén 9,541 millió hektár területre kértek uniós alapokból származó támogatást a romániai mezőgazdászok, ez 214.525 hektárral több mint tavaly.

MTI

A központi bank 0,1 százalékponttal, 1,6 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését – közölte hétfőn az intézmény. 

Korodi Attila, a képviselőház RMDSZ-frakciójának vezetője két mandátumban is a környezetvédelmi szaktárcát vezette, így közelebbről ismeri azokat a gondokat, amelyek az erdő- és vadgazdálkodáshoz kapcsolódnak. 

Április 29-én, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusa volt a XVIII. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny házigazdája. 

Az utolsó száz méteren hozott intézkedésekkel próbálják az idei évre szóló mezőgazdasági támogatási igények beadását megkönnyíteni a közbirtokosságok, az állattartó egyesületek számára, illetve a melegházakban és fóliasátrakban zöldséget termesztőknek. 

MTI

Áprilisban gyorsult az éves infláció, amely 0,6 százalék volt a tavalyi negyedik hónaphoz mérten.

2018-tól megvonják a mezőgazdasági támogatásokat azoktól a gazdáktól, akiknek földjei nincsenek telekeltetve.

MTI

Harminc százalékkal növelik a polgármesterek, alpolgármesterek, valamint a megyei önkormányzati képviselői testületek elnökeinek és alelnökeinek a bérét – döntötte el kedden a képviselőház.

Románia és Nagy-Britannia költségvetési hiánya elérte 2016-ban a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által hétfőn nyilvánosságra hozott, előzetes adatokból. 

Márciusban 8,8%-kal emelkedett az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás államaiban eladott Dacia személygépkocsik száma, a gyártó piacrészesedése pedig megmaradt a 2,3%-os szinten.

475 évnyi, a nyugdíjazásnál számító szolgálati időt vásároltak meg az elmúlt 5 hónap folyamán aradiak, 324 személy több mint 1,5 millió lejt fizetett ezért.

MTI

Tavaly 27,16 százalékkal, 32,99 milliárd lejre nőttek a magánnyugdíjpénztárak aktívái – közölte hétfőn a magánnyugdíjpénztárakat felügyelő hatóság.

MTI

Az első két hónapban 10,4 százalékkal több turista érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre a tavalyi azonos időszaknál.

Februárban 0,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest.

átlagosan 15-30 százalékkal

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter bejelentette, hogy a nyugdíjpont értéke a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének ajánlása ellenére július elsejétől 1000 lejre nő.

MTI

A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatala Romániába tavaly 6,51 milliárd euróra nőtt, ami csaknem 12 százalékos gyorsulást jelent az előző évhez mérten, és történelmi csúcsnak számít.

MTI

Több mint 20 százalékkal növeli az idén szállítási kapacitását a Wizz Air diszkont légitársaság a Romániát érintő járatain.