hétfő, június 25, 2018

Gazdaságpolitika

Románia európai szinten élen jár a méhészetben. Sajnos több mézet exportálunk, mint amennyi a belpiacra kerül. 

Hétfőtől a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségek (APIA) fizetik a 2018-as mezőgazdasági idényre az első negyedévi gázolaj-támogatást a mezőgazdaságban felhasznált üzemanyagra. 

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megállapította a 2017-es mezőgazdasági évre járó támogatási igénylések és kifizetések határidejét. 

Lejár az APIA-s igénylések határideje    

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség ösztönözni szeretné a fiatal farmereket, hogy pályázzák meg a támogatást. 

Az Európai Unió 2020-ig adott türelmi időt arra, hogy Romániában befejeződjön a számítógépes kataszterezés, ezért a hatóságok megtesznek mindent, hogy beilleszkedjenek a határidőbe. 

A módosított törvény a Hivatalos Közlönyben való közzététele után lép érvénybe.

A Solidaritatea Sanitară szakszervezeti szövetség azt kéri az egészségügyi minisztériumtól, hogy hatálytalanítsa a pótlékokra vonatkozó szabályzat 10-es mellékletét, és helyettesítse ezt egy méltányos elosztási rendszerrel.

Az egy év alatt a Duna-deltába látogató külföldi turisták félig sem töltenék meg a Nemzeti Arénát – állapította meg szerdán Tulceán Bogdan Trif turisztikai miniszter. 

Sürgősségi rendelettel kíván dönteni a kormány az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság létrehozásáról – jelentette be a miniszterelnök a szerdai kormányülés elején.

Az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség kedden értesítette a megyei egységeket, hogy tévesen számolta ki a 2017-es mezőgazdasági évre járó állattenyésztési támogatásokat, és a farmerek nagyobb összeget kaptak, mint amennyi járt volna.

A kormány március 15-i ülésén úgy döntött, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akik magánszemélyként vagy engedélyezett magánszemélyként (PFA) független tevékenységből származó jövedelmük után adóznak, évente csak egy nyilatkozatot (600-as formanyomtatvány) kell benyújtsanak a pénzügyi hivatalhoz. 

Az Országos Vidékfejlesztési Ügynökség (AFIR) országos méhészeti programja keretében eddig több mint 2100 finanszírozási szerződést kötöttek mezőgazdasági beruházások támogatására.

Komoly tárgyalásokat folytatnak az Egyesült Arab Emírségekben működő Al Dahra konszern képviselői a Constantin Duluţe üzletember által működtetett Agricost céggel, amely bérleti szerződés alapján működteti Románia legnagyobb növénytermesztő farmját a Brăilai Nagysziget 56.000 hektáros területén. 

A Román Nemzeti Bank (BNR) hétfőn 4,6650 lej/eurós referencia-árfolyamot adott ki, ami közelít a 4,6679 lej/eurós szinthez, amit 13 óra előtt a bankközi piacon meg is haladott a váltási árfolyam. 

Körülbelül 20,222 millió személy utazott repülőgéppel a tavalyi év folyamán Romániában, ami 23,3 százalékos forgalomnövekedést jelent 2016-hoz képest.

Mint ismeretes, Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tavaly év végén Válaszd a juhot! (Alege oaia) címen kampányprogramot kezdeményezett a juhhús fogyasztásának a serkentésére, aminek célja a hazai juhtenyésztés fellendítése. 

500 millió lejes hitelt biztosíthat a kormány az államkincstárból az önkormányzatok számára, jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök. 

A távmunka szabályozása mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára előnyökkel fog járni.

Amennyiben a gazdák úgy döntenek, hogy szántóföldjeiket a békászó sas táplálkozóhelyeként óvják, akkor megpályázhatják a 9.1-es támogatási csomagot, amelynek köszönhetően évente 200 eurót kaphatnak hektáronként. 

Február elején jelent meg a Nyárád-völgyi Méhészegyesület időszakos kiadványa, az Erdélyi Méhész idei első száma. 

A villanyáram-fogyasztás hétfőn délben megközelítette a 9500 megawattot – derül ki a Transelectrica által nyilvánosságra hozott adatokból. 

Mintegy ötezer egészségügyi alkalmazott veszített a béréből 186 és 1.000 lej közötti összegeket – nyilatkozta hétfőn Leonard Bărăscu, a Sanitas Szakszervezeti Szövetség elnöke.