péntek, január 20, 2017

Gazdaságpolitika

A havonta nyújtott támogatást három évig folyósítják, igénylés alapján. 

MTI

A villamosenergia-hálózatot működtető Transelectrica honlapján közölt adatok szerint kedd este a szélenergia Románia legfőbb energiaforrásává lépett elő 24,5 százalékos részesedéssel.

Közel 300.000 használt személygépkocsit írattak forgalomba tavaly Romániában, 19 százalékkal többet, mint 2015-ben.

MTI

Tavaly az első tizenegy hónapban 1,575 milliárd euróval – 21 százalékkal – 8,769 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya 2015 azonos időszakához képest. 

Az euró 4,5069 lejről 4,5024 lejre esett vissza.

Újabb rekordot döntött a 2016-os esztendőben a látogatók száma a parajdi sóbányában – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökséggel Sebestyén József, a bánya műszaki igazgatója. 

A kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér forgalma rekordot döntött tavaly, az utasok száma megközelítette az 1,9 milliót. 

Dr. Kolozsváry Zoltán több mint négy évtizede foglalkozik műszaki kutatással.

MTI

Az első tizenegy hónapban 6 százalékkal csökkent a román járműgyártás, ami az elmúlt három évben a legnagyobb mértékű visszaesés. 

Egy százalékkal bővült októberben az építőipar az előző év tizedik hónapjához képest – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által hétfőn nyilvánosságra hozott adatsorokból. 

MTI

Növelte romániai piaci részesedését a francia Lactalis tejtermékgyártó, amely egy amerikai befektetői alaptól megvásárolta a székelyföldi Covalactot.

MTI

Az első tíz hónapban 10 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma, ám az egy főre eső átlagos költésük csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.

MTI

Az első tíz hónapban 34 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az idei első tíz hónapban 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

MTI

Az év első tíz hónapjában 7,6 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. 

Év végi záróeseményként december 5-én ismét megrendezésre került az V. Kárpát-medencei Összefogás Fórum, amely a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének társszervezésében valósult meg Szabadkán.

Az év végi költségvetés-kiegészítéssel a kormány november végén átutalta a szükséges összeget, 1,09 milliárd lejt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, amelyet kiegészítettek más forrásból származó mintegy 1,7 milliárd lejjel.

A fogyasztói árindexszel mért fogyasztói árak 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak novemberben, mint az előző év tizenegyedik hónapjában.

4,1 százalékkal nőtt az import és az export az idei év első kilenc hónapjában, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 6,4 százalékos gyarapodásról beszélhetünk.

MTI

5,2-5,3 százalékkal nő a jövő évben a nyugdíj – jelentette be Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter.

Az EU tagállamai között a legnagyobb és a legkisebb órabér közötti különbség 15-szörös volt euróban. 

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa is csatlakozott ahhoz a megállapodáshoz, amelyet az RMDSZ kötött novemberben a Romániai Magyar Gazdák Egyesületével (RMGE). 

Több mint 3400 építési engedélyt adtak ki októberben, ami 15,9 százalékkal elmarad a szeptemberi adathoz képest, ám 13,6 százalékkal meghaladja az egy évvel korábban regisztrált számot.

MTI

Több mint félmilliárd euróért vásárolja meg a romániai Profi áruházláncot üzemeltető Profi Rom Food százszázalékos részvénycsomagját a Mid Europa Partners szakmai befektetőcsoport.