szombat, szeptember 23, 2017

Gazdaságpolitika

MTI

Az első hét hónapban 11,5 százalékkal nőttek az ipari megrendelések a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet.

Október 16-ától elkezdi át utalni a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) az agrártámogatások előlegét, december 1-jétől pedig az összegek hátralevő részét is kifizetik.

Az év első nyolc hónapjában 265.000 turista kereste fel a vajdahunyadi várat, a város így több mint egymillió eurót nyert a belépőkből. Minden évben az augusztus hozta el a látogatói csúcsot.

MTI

Az első hét hónapban 8,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten.

5,2%-ra nőtt júliusban a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta, ez 0,2 százalékpontos növekedést jelent az előző hónaphoz viszonyítva.

MTI

Szeptember közepétől két lépcsőben emelkedik az üzemanyagra kivetett jövedéki adó a kormány szerdai döntése alapján.

Az üzemanyagok extra jövedéki adójának újbóli bevezetése is szerepelt egyebek mellett a Tudose-kormány szerdai ülésének napirendjén.

A Pénzügyi Felügyelet (ASF) szerdán közölte, nincs szó a nyugdíjrendszer második pillére jelenlegi működési mechanizmusának a módosításáról.

MTI

A növekedés fő hajtóereje továbbra is a fogyasztás, emellett az ipar is jól teljesít.

Az idei első fél évben 13,32 százalékkal, 1,841 milliárd euróra csökkentek a külföldi közvetlen tőkeberuházások Romániában a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Több mint 79 ezer céget alapítottak 2017 első fél évében, ami 31százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért adatot.

A kormány csütörtöki ülésén létszámstopot rendelt el az év végéig a központi közigazgatásban. 

 A kormány szerint az elmúlt időszakban a részmunkaidős szerződések száma gyorsabb ütemben nőtt, mint a teljes munkaidős szerződéseké.

MTI

Romániában 17 százalékkal nőtt az új járművek értékesítése az első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a román autógyártók és -importőrök egyesülete. 

Több mint 19 ezer üzleti tervet nyújtottak be a Start-up Nation program keretében – a legtöbb projekt Bukarestből, valamint Kolozs és Temes megyéből érkezett. 

Mihai Tudose miniszterelnök hétfőn bejelentette, a kormány lemondott az üzleti forgalom megadózásáról, azonban még zajlanak a szimulációk a szolidaritásadó kapcsán.

A vezérigazgató többek között elmondta, hogy az érdekvédelmi egyesület 2004-ben jött létre, 2008-ban csatlakozott a hasonló szakterületen működő európai szervezethez.

Ha nem jelennek meg a megadott határidőn belül, elvesztik a támogatást, és a listán levő következő személy kerül előnyösebb helyzetbe. 

Július 7-ig lehet benyújtani a támogatási igényt az APIA-központokhoz.

„A villanyáram árának mint-egy 8 százalékos növekedése országos átlagot jelent, vannak régiók, ahol a drágulás üteme eléri a 15 százalékot, máshol azonban csak 5 százalékos, s van, ahol csökkent.”

MTI

Az év első öt hónapjában 5,4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi azonos időszakhoz mérten.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke bejelentette, hogy a nyugdíjak már augusztustól nagyobbak lesznek, mert a nyugdíjpont értéke július 1-jétől 1.000 lejre nőtt. 

Petre Daea mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozta szombaton Botoşani-ban, hogy a 2017-re vonatkozó mezőgazdasági támogatások folyósítását október 15-én kezdik meg. 

A külföldi hitelek költségeinek növekedése, az importok drágulása és az uniós alapok lehívásának késlekedése kétmilliárd eurónál is többre növeli a politikai válság által az üzleti életben okozott kárt.