vasárnap, április 23, 2017

Gazdaságpolitika

475 évnyi, a nyugdíjazásnál számító szolgálati időt vásároltak meg az elmúlt 5 hónap folyamán aradiak, 324 személy több mint 1,5 millió lejt fizetett ezért.

MTI

Tavaly 27,16 százalékkal, 32,99 milliárd lejre nőttek a magánnyugdíjpénztárak aktívái – közölte hétfőn a magánnyugdíjpénztárakat felügyelő hatóság.

MTI

Az első két hónapban 10,4 százalékkal több turista érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre a tavalyi azonos időszaknál.

Februárban 0,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest.

átlagosan 15-30 százalékkal

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter bejelentette, hogy a nyugdíjpont értéke a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének ajánlása ellenére július elsejétől 1000 lejre nő.

MTI

A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatala Romániába tavaly 6,51 milliárd euróra nőtt, ami csaknem 12 százalékos gyorsulást jelent az előző évhez mérten, és történelmi csúcsnak számít.

MTI

Több mint 20 százalékkal növeli az idén szállítási kapacitását a Wizz Air diszkont légitársaság a Romániát érintő járatain.

A társadalmi párbeszédért felelős miniszter hibának minősítette, hogy 2011-ben a kormány eltörölte az ágazati és vállalati kollektív munkaszerződéseket. 

Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter bejelentette kedden Nagyszebenben, hogy a kormány 1.500 lejről 2.500 lejre emeli a roncsprogram keretében nyújtott úgynevezett ökobónusz értékét.

MTI

Az idei év első hónapjában 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés tavaly januárhoz viszonyítva – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet.

Több mint egymillió romániai lakos fizetett 2016-ban adót, illetéket bankkártyával a polgármesteri hivatalban vagy interneten.

Olyan kérdések egy részével kerestük meg a Maros megyei APIA igazgatóhelyettesét, amelyekkel olvasóink eddig szembesültek, illetve amivel a jövőben találkozhatnak. 

Az Országos Adóhatóság (ANAF) 2017 első két hónapjában 31,99 milliárd lej adót gyűjtött be, ez 0,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

MTI

Januárban 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi első hónaphoz mérten.

Székelyföld is jelen volt a március 3–5. között megrendezett legnagyobb magyarországi turisztikai seregszemlén.

MTI

A tavalyihoz hasonló ütemben bővült januárban a román idegenforgalom, a vendégéjszakák száma 8,5 százalékkal nőtt – derült ki az országos statisztikai intézet csütörtöki közléséből.

Hozzávetőlegesen 20%-kal emelik a tanügyben dolgozó kisegítő személyzet bére. 

A február 16–19. között megszervezett nemzetközi turisztikai vásáron, a Romexpón Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületeinek kínálata még inkább a térségünkbe csábította az érdeklődőket.

Időszakos anyagi támogatást kapnak a romániai gyümölcs- és zöldségtermesztők – döntött a kormány. 

Tízmillió euróra tehető azon vakációs csomagok értéke, amelyeket a lakosság üdülési értékjegyekkel vásárolt. 

A zöldségek és a friss gyümölcsök drágultak leginkább januárban az előző hónaphoz képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett felméréséből. 

MTI

Tavaly 4,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a 2015-ös évihez képest – közölte kedden gyorsjelentésében az Országos Statisztikai Intézet.

A rendeletet azért hozta a kormány a szaktárca javaslatára, hogy ezzel is csökkentsék az illegális fakivágásokat.