hétfő, január 22, 2018

Gazdaságpolitika

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének országos elnöksége és megyei elnökei Nagyszalontán, a helyi RMDSZ székházában üléseztek. 

MTI

Tavaly novemberben 9,2 százalékkal nőtt a román ipari termelés az előző év tizenegyedik hónapjához képest – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet. 

A kormányfő ismertette, hogy a Világbank felfele módosította Romániára vonatkozó becsléseit.

Újra lehet pályázni a 2014–2020-as országos vidékfejlesztési program keretében kis méretű farmok fejlesztésére szánt pénzösszegre. 

MTI

A tavalyi első tizenegy hónapban csaknem 30 százalékkal, 11,344 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya az előző év azonos időszakához mérten.

Egyszerűsítették az uniós mezőgazdasági szabályokat    

A 2014–2020-as országos vidékfejlesztési program keretében 2017. december 27-e és 2018. június 30-a között pályázni lehet gyümölcsösök telepítésére, valamint a gyümölcstermesztéshez, értékesítéshez kötődő gazdasági tevékenységek támogatására. 

A kimutatás szerint 830.000 jogi és magánszemélyt támogattak összesen 2,471 milliárd euróval, amiből 1,677 milliárd euró az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (FEGA), 496,39 millió az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból származik, ehhez még hozzáadódik 298,19 millió euró, amit az ország saját költségvetéséből teremtett elő. 

2017-ben több mint 2,5 millió utas fordult meg a kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtéren, ami 50 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest.

„Nőni fog a bankhitelek kamatja azt követően, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa hétfőn 1,75 százalékról 2 százalékra emelte az irányadó kamatot, egy hónap után aztán nőni fog a letétek kamatja is, és felfelé ível majd a ROBOR.”

Maros megyében is beindultak a szaktárca által kezdeményezett programok, igaz, kevesebb sikerrel, mint az ország más részein – hallhattuk többek között az év végi összegzésen. 

MTI

Tavaly csökkent az orvosok elvándorlása, ami a mintegy 25 százalékos béremelésekkel hozható összefüggésbe. 

Az Európai Gazdasági Térség munkaadói az Eures hálózaton keresztül 551 állást hirdetnek meg romániai munkavállalók számára.

A nagypénteket szabadnappá nyilvánító törvénytervezetet nyújtott be a szenátushoz egy 42 honatyából álló, politikailag vegyes csoport.

2016-ban öt foglalkoztatott romániai lakos közül kettő a szegénységi küszöb alatt élt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által az Agerpres hírügynökség kérésére összeállított dokumentumból. 

2015-ben az Európai Unió országai közül Romániában regisztrálták a legnagyobb különbséget az ország leggazdagabb és legszegényebb rétege között.

MTI

Az idén meghaladja a 3 milliárd dollárt a román–amerikai kereskedelmi forgalom, ami történelmi csúcsnak számít – jelentette ki Ilan Laufer üzleti szféráért és vállalkozásokért felelős miniszter. 

A Versenytanács hétfőn közleményben tudatta: jóváhagyta a műveletet, amellyel az OTP Bank Románia megvásárolhatja a Banca Româneascát és a birtokában levő aktívákat.

Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta szerdán, hogy a kormány elfogadja a jövő évi költségvetést, amelyet 5,5%-os gazdasági növekedésre alapoznak.

Egy piackutatás szerint a romániaiak idén átlagosan 340 lejt költenek Mikulásra. Ez kevéssel több, mint a tavaly Mikulás-ajándékokra szánt összeg. 

Az idei év tizedik hónapjában 2016 októberéhez mérten 4,6 százalékkal nőttek a feldolgozóipar árai, míg a kitermelésben a drágulás üteme elérte a 8,8 százalékot. 

Negyedik éve változatlanul Ion Ţiriac vezeti a leggazdagabb romániaiak toplistáját a Top 300 Capital kiadvány szerint. Ion Ţiriac vagyona 1,7-1,8 milliárd euró, ez 7,6%-os gyarapodást jelent a tavalyhoz képest. 

A miniszterelnök-helyettes reméli, hogy jövőre több európai uniós támogatást sikerül lehívnia Romániának, ugyanis minden tengelyen megnyíltak a pályázati lehetőségek.

MTI

A tavaly novemberi előrejelzéshez képest enyhén, az idei GDP-növekedési ütemet 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal emelték.