kedd, november 21, 2017

Gazdaságpolitika

A tavalyi év ugyanezen időszakához képest 20,3%-kal nőtt az Európában eladott Dacia személygépkocsik száma.

A 2017. január-szeptember időszakban nyers adatként 7,7 százalékkal nőtt a román ipar termelése az előző év azonos periódusához mérten, kiigazított értékben a gyarapodás 8,7 százalékos.

MTI

Az első kilenc hónapban 28 százalékkal, 8,887 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Nemrég a képviselők és szenátorok egy csoportja olyan törvénytervezetet nyújtott be a szenátushoz, amelynek javaslatai alapján átszerveznék a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot és a hozzá tartozó intézményeket. 

A 2017. június 30-án elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint a közalkalmazottak számára egyszeri alkalommal 1.450 lejes üdülőjegyet kell biztosítani a 2017 július 1. – 2018. november 30. közötti időszakra. 

MTI

A Román Nemzeti Bank (BNR) kedden változatlanul 1,75 százalékon tartotta az irányadó kamatot, amely 2015 májusa óta történelmi mélyponton van. 

Október végén a bukaresti nemzetközi mezőgazdasági kiállításon, az Indagrán hirdették meg a gazdák a román sertéstenyésztés fellendítéséről szóló programot, amelynek célja a hazai sertéshús fogyasztásának népszerűsítése. 

MTI

Az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal nőtt Romániában a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az előző napi 1,87 százalékról 1,89 százalékra nőtt szerdán a háromhavi irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR 3M, ami 2014 szeptembere óta nem volt ilyen magas.

4,14%-ra mérséklődött szeptemberben a munkanélküliség, ez 0,06 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz és 0,63 százalékpontos visszaesést 2016 szeptemberéhez viszonyítva.

Megadózza ezentúl a kormány azokat az összegeket, amelyeket a multinacionális cégek külföldre utalnak át – közölte csütörtökön Ionuţ Mişa pénzügyminiszter.

Mihai Tudose miniszterelnök csütörtökön leszögezte, hogy 10 százalékos lesz a jövedelemadó aránya, amint azt már bejelentették, Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke pedig hozzátette, idén és 2018-ban is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány.

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) adatai szerint szeptemberben több mint 60 millió lejt fizettek ki szociális segélyként, garantált minimális jövedelem címén.

A román energiaügyi miniszter szerint az Israel Electrica Corporation egymilliárd eurós beruházásból megoldja azt is, hogy az erőmű egyes generátorcsoportjai földgázzal működjenek.

MTI

Az idei első nyolc hónapban 18,5 százalékkal kevesebb volt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke, mint a tavalyi év azonos időszakában – közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank.

Első ízben indít esettanulmány-versenyt az OTP Bank, amelynek a célja megmutatkozási lehetőséget teremteni a romániai magyar szakemberek számára, illetve a helyi projektek civil szervezeteken keresztül való támogatása. 

A Maros Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) október 11–16. között utalta át az idei év II. harmadára vonatkozó gázolaj-támogatást. 

MTI

Szeptemberben 1,77 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta, amely négyéves csúcs – közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

A Ford craiovai gyárában csütörtökön elkezdték az új SUV EcoSport modell gyártását az európai piacra.

MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi gazdaság növekedési előrejelzését őszi világgazdasági prognózisában.

november 17-én 14.30 óráig

MTI

A bruttó hazai termék (GDP) 6,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavaly azonos időszakihoz mérten, az első fél évben a bővülés 5,9 százalékos volt éves összevetésben.

Dr. Nyárádi Imre-István adjunktus lapunknak elmondta: az egyetem kísérleti parcelláján bemutatták a megfelelő termesztési technológiát, dr. Fazakas Csaba adjunktus a talajtani viszonyokat ismertette.

A jogszabály leszögezi, hogy milyen szerepe van a támogatás folyósításában a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségeknek (APIA).