péntek, június 23, 2017

Gazdaság

A román deviza 2012 júliusa óta nem volt ilyen gyenge az egységes európai fizetőeszközhöz képest. 

2,6 millió lej értékben szabott ki bírságokat az Országos Adóhatóság (ANAF) a teraszok, éttermek és klubok működtetőire a június 16-17-én zajlott ellenőrzések nyomán.

Az Országos Kataszteri és Ingatlanügynökség illetékeseinek szándékában áll újraszámítani a kataszteri illetékeket. 

Június 6-án jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében a 387/2017-es kormányhatározat, amely módosítja a tejtermelőknek szánt támogatásra vonatkozó 211/2017-es rendelet 7. cikkelye (1) alpontjában foglaltakat. 

Június 16-ától a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) folyósítja a 2016-os mezőgazdasági évre járó állattenyésztési támogatás második részletét. 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium közölte az érdekeltekkel, hogy átutalják a 215-ös intézkedés alapján megpályázott állatjóléti támogatásért járó összeg 75%-át, a többit augusztusban kapják kézhez a gazdák. 

Az Országos Adó és Pénzügyi Hivatal összesítése alapján kiderült, hogy 2017-ben kisebbek a bérbe adott területekre természetben felszámolt díjak, mint az előző esztendőben. 

A rendelet előirányozza, hogy az említett határidőig nyilvántartásba kell venni az ország összes ingatlanját.

Paradicsomtermesztők előnyben   

A közigazgatásilag Vámosgálfalva községhez tartozó Szőkefalván második alkalommal tartották meg a minőségi szalmásgabona-parcellák bemutatására szánt Búza napja elnevezésű rendezvényt.

Az E.On Románia múlt évben 438 millió lej beruházást eszközölt főként a gáz- és villanyhálózat korszerűsítésére. 

Június 15-én, csütörtökön második alkalommal tartották meg Szőkefalván a szalmásgabonák bemutatásának szánt Búza napja elnevezésű, rendkívül színvonalas, a legapróbb részletekig matematikai pontossággal megszervezett rendezvényt. 

A csíkszeredai Edu-Tech Consulting június 22-24. között képzéssorozatot szervez, amelynek célja megismertetni az érdekeltekkel az elektronikus közbeszerzési rendszert (SEAP).

A munkaadók havi 250-300 euró értékű támogatást kaphatnak, amennyiben fiatal inasokat, frissen diplomázott gyakornokokat alkalmaznak.

Az év első öt hónapjában 14 szakmában került sor képzésre, ezeken 272 munkanélküli vett részt. 

Luxemburg volt az Európai Unió leggazdagabb tagállama tavaly is: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a nyugat-európai nagyhercegség a 28 tagú közösségben.

Csütörtöktől, június 15-től belföldi díjszabás szerint fizetik a külföldi országokban történő telefonos beszélgetéseiket és sms üzeneteket az Európai Unió állampolgárai.

Üzleti fórumot tartott Marosvásárhelyen a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. marosvásárhelyi irodája, amelyen magyarországi és hazai mezőgazdasági gép- és eszközgyártók és -forgalmazók helyi, főként mezőgazdasági vállalkozókkal találkoztak.

Alkalmazási szabályokat fogadott el a kormány pénteken a magáncsőd intézményét bevezető, 2015-ben hozott törvényhez, amely várhatóan augusztus elsejétől lép hatályba.

Már márciusban kimerítette a 2017-es Első otthon programra megállapított keretet a Román Kereskedelmi Bank, így jelenleg nem fogadnak el újabb kérelmeket. 

MTI

Az első négy hónapban 7,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavaly azonos időszakihoz képest – közölte kedden a statisztikai intézet.

MTI

A jogszabály referenciaárakat vezet be, amelyeket az utóbbi öt év javítási költségei és előfordulási gyakoriságuk átlagából számítanak ki.

MTI

Az előző havihoz mért növekedés 2,6 százalékos volt áprilisban, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték pedig 0,2 százalékos visszaesést mutat.

MTI

Hetven éve, 1947. június 5-én mondta el a Harvard Egyetemen George C. Marshall amerikai külügyminiszter azt a beszédet, amelyben átfogó gazdasági segélyprogramot hirdetett meg a háború utáni Európa újjáépítése érdekében.