szerda, május 24, 2017

Gazdaság

Pénzügyi fegyelem tekintetében kettős mércét alkalmaz Európa – véli a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea.

Klaus Johannis államelnök azt nyilatkozta hétfőn Brassóban, hogy az elnöki hivatal még elemzi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (RCA) szóló törvényt.

Kihirdette Klaus Johannis államfő pénteken az új kis- és közepes vállalkozások indítását ösztönző, 2017/10-es számú sürgősségi kormányrendeletet.

Hivatalos meghívást küldött Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), hogy váljon a Nukleáris Energiaügynökség (NEA) teljes jogú tagjává.

MTI

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter vezetésével német–francia munkacsoport alakult, amely javaslatokat dolgoz ki az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről.

Az elmúlt 27 évben makrogazdasági szempontból sosem volt olyan kedvező helyzetben az ország, mint jelenleg, de a kockázatok sem voltak soha ilyen magasak.

Sorin Grindeanu miniszterelnök hétfői kijelentése szerint eljött az ideje, hogy minden faluban vagy községben legyen legalább egy bankautomata.

2018. december 2-ától kizárólag interneten lehet majd befizetni a különféle illetékeket, hozzájárulásokat.

Csütörtökön indult a roncsautó- és a roncsautó plusz program a természetes és jogi személyeknek egyaránt.

Idén 9,541 millió hektár területre kértek uniós alapokból származó támogatást a romániai mezőgazdászok, ez 214.525 hektárral több mint tavaly.

MTI

A központi bank 0,1 százalékponttal, 1,6 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését – közölte hétfőn az intézmény. 

Kedden országszerte, így Marosvásárhelyen is folytatódott a pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények dolgozóinak munkabeszüntetése. 

Június végéig életbe lép az Első fizetés program – jelentette be hétfőn Răzvan Rotaru szociáldemokrata képviselő.

MTI

Az idei első negyedévben 5,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte kedden az országos statisztikai intézet.

MTI

A támadás nyomán emelkedett a kiberbiztonsággal foglalkozó vállalatok tőzsdei részvényeinek az árfolyama.

Korodi Attila, a képviselőház RMDSZ-frakciójának vezetője két mandátumban is a környezetvédelmi szaktárcát vezette, így közelebbről ismeri azokat a gondokat, amelyek az erdő- és vadgazdálkodáshoz kapcsolódnak. 

Április 29-én, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusa volt a XVIII. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny házigazdája. 

Az utolsó száz méteren hozott intézkedésekkel próbálják az idei évre szóló mezőgazdasági támogatási igények beadását megkönnyíteni a közbirtokosságok, az állattartó egyesületek számára, illetve a melegházakban és fóliasátrakban zöldséget termesztőknek. 

MTI

Áprilisban gyorsult az éves infláció, amely 0,6 százalék volt a tavalyi negyedik hónaphoz mérten.

A székely-mezőségi falvakban a földművelés, az állattartás az a hagyományos ágazat, ami megélhetést biztosított a gazdáknak. 

Május 15-ig lehet benyújtani a kérvényeket a támogatásokra    

Amint korábban írtuk, a kormány többször elhalasztotta a földterületek jogtulajdonát tisztázó visszaszolgáltatási folyamat lezárásának határidejét. 

Erdélyben, a Székelyföldön az állattenyésztés foglalkoztatja leginkább a vidéken élők nagy többségét.

Jelentkezési határidő: 2017. május 20-a, 14 óra.