szombat, április 21, 2018

Gazdaság

Orbán Viktor gazdasági modellje Donald Tump amerikai elnök álmát valósítja meg – írta Magyarországgal foglalkozó elemzésében pénteken a Bloomberg hírügynökség, amelynek újságírója szerint a magyar gazdasági modell néhány eszköze az Egyesült Államokban is működőképes lenne.

Több mint duplájára nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első két hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest, a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke pedig 3,17 százalékkal elmaradt a tavaly január-februári szinttől.

Az Európai Unió 2020-ig adott türelmi időt arra, hogy Romániában befejeződjön a számítógépes kataszterezés, ezért a hatóságok megtesznek mindent, hogy beilleszkedjenek a határidőbe. 

Március elején, Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter jelenlétében egy Szeben megyei községben rajtolt az a kormányprogram, amelynek célja a hazai sertéshús fogyasztásának népszerűsítése. 

Savanyúság, leves, pástétom, zakuszka és szósz – mindezeket laskagombából készíti a parajdi Horváth Júlia, aki a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán legutóbb szervezett helyi termelők vásárán kínálta termékeit. 

Április 22-ig a 0737-551-220-as telefonszámon vagy üzenetben a Petry Estate Winery Facebook-oldalán lehet jelentkezni a Petry Estate Winery által a Bolygó Hollandi ZRT. közreműködésével szervezett II. Erdélyi Magyar Boriskolába, amelyre nemcsak a szakmabelieket, hanem minden borkedvelőt várnak.

A módosított törvény a Hivatalos Közlönyben való közzététele után lép érvénybe.

Mint ismeretes, a Pro Economica Alapítvány múlt évben pályázatot hirdetett a maros-mezőségi gazdák támogatására. 

A Solidaritatea Sanitară szakszervezeti szövetség azt kéri az egészségügyi minisztériumtól, hogy hatálytalanítsa a pótlékokra vonatkozó szabályzat 10-es mellékletét, és helyettesítse ezt egy méltányos elosztási rendszerrel.

Az egy év alatt a Duna-deltába látogató külföldi turisták félig sem töltenék meg a Nemzeti Arénát – állapította meg szerdán Tulceán Bogdan Trif turisztikai miniszter. 

Sürgősségi rendelettel kíván dönteni a kormány az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság létrehozásáról – jelentette be a miniszterelnök a szerdai kormányülés elején.

Az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség kedden értesítette a megyei egységeket, hogy tévesen számolta ki a 2017-es mezőgazdasági évre járó állattenyésztési támogatásokat, és a farmerek nagyobb összeget kaptak, mint amennyi járt volna.

Nem divatszakma a gazdálkodás   Farmot építettek, gépeket vásároltak, mindezt önerőből. Jelenleg 60 hektáros földterületük van, ezt legelőként és kaszálóként használják. 

A mezőbándi Szabó Dezső – aki a református egyházközség főgondnoka is – mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozik.

A kormány március 15-i ülésén úgy döntött, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akik magánszemélyként vagy engedélyezett magánszemélyként (PFA) független tevékenységből származó jövedelmük után adóznak, évente csak egy nyilatkozatot (600-as formanyomtatvány) kell benyújtsanak a pénzügyi hivatalhoz. 

Az Országos Vidékfejlesztési Ügynökség (AFIR) országos méhészeti programja keretében eddig több mint 2100 finanszírozási szerződést kötöttek mezőgazdasági beruházások támogatására.

Komoly tárgyalásokat folytatnak az Egyesült Arab Emírségekben működő Al Dahra konszern képviselői a Constantin Duluţe üzletember által működtetett Agricost céggel, amely bérleti szerződés alapján működteti Románia legnagyobb növénytermesztő farmját a Brăilai Nagysziget 56.000 hektáros területén. 

A Román Nemzeti Bank (BNR) hétfőn 4,6650 lej/eurós referencia-árfolyamot adott ki, ami közelít a 4,6679 lej/eurós szinthez, amit 13 óra előtt a bankközi piacon meg is haladott a váltási árfolyam. 

A mezőbándi malomban őrölt lisztnek jó híre van a környéken, sokan kedvelik, hiszen jó kenyér, finom kalács sül belőle. 

Romániában tovább növekedik a szegénységi küszöb alatt élők száma, a jövedelmek egyenlőtlensége nagy, az infrastruktúra gyenge minőségű, a munkaerő pedig nem igazodik a gazdaság valódi igényeihez – írja az Európai Bizottság legfrissebb Romániáról szóló országjelentése.

Az Európai Bizottság a tőkepiaci unió megvalósítása érdekében javaslatokat terjesztett elő az alternatív finanszírozási források előmozdítására és a határokon átnyúló befektetések akadályainak lebontására.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megakadályozta, hogy a Broadcom szingapúri chipgyártó felvásárolja a kaliforniai Qualcomm telekommunikációs vállalatot.

Szombaton tizenhatodik alkalommal került sor a Nyárádszeredai Kertésznapra a Bocskai István Alapítvány, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztálya és a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának kertészmérnöki tanszéke szervezésében.

Körülbelül 20,222 millió személy utazott repülőgéppel a tavalyi év folyamán Romániában, ami 23,3 százalékos forgalomnövekedést jelent 2016-hoz képest.