hétfő, október 23, 2017

Gazdaság

A csíkszeredai telephellyel rendelkező Waberer’s romániai leányvállalata az adóhatóság által követelt adóhátralék kisebb részét rendezi, a fennmaradó összeget közigazgatási, szükség esetén bírósági úton támadja meg, és emellett kérelmezi a döntés végrehajtásának felfüggesztését.

Könnyítene az élelmiszer-adományozás szabályain az Európai Unió, ezzel is erősítve az élelmiszerhulladék keletkezése elleni fellépést – közölte az uniós bizottság hétfőn.

A megosztott héafizetés elsősorban a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező – jelentette be Mihai Tudose a múlt héten. 

MTI

Az idei első nyolc hónapban 18,5 százalékkal kevesebb volt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke, mint a tavalyi év azonos időszakában – közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank.

Első ízben indít esettanulmány-versenyt az OTP Bank, amelynek a célja megmutatkozási lehetőséget teremteni a romániai magyar szakemberek számára, illetve a helyi projektek civil szervezeteken keresztül való támogatása. 

A Maros Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) október 11–16. között utalta át az idei év II. harmadára vonatkozó gázolaj-támogatást. 

MTI

Szeptemberben 1,77 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta, amely négyéves csúcs – közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

A Ford craiovai gyárában csütörtökön elkezdték az új SUV EcoSport modell gyártását az európai piacra.

MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi gazdaság növekedési előrejelzését őszi világgazdasági prognózisában.

november 17-én 14.30 óráig

MTI

A bruttó hazai termék (GDP) 6,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavaly azonos időszakihoz mérten, az első fél évben a bővülés 5,9 százalékos volt éves összevetésben.

Dr. Nyárádi Imre-István adjunktus lapunknak elmondta: az egyetem kísérleti parcelláján bemutatták a megfelelő termesztési technológiát, dr. Fazakas Csaba adjunktus a talajtani viszonyokat ismertette.

A jogszabály leszögezi, hogy milyen szerepe van a támogatás folyósításában a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségeknek (APIA). 

Meg lehet élni a zöldségtermesztésből    

Szeptember 27-én a kormány jóváhagyta a 2017-es mezőgazdasági évi támogatásra szánt összegeket. A nemzeti átmeneti támogatás növénytermesztőknek és állattenyésztőknek 1,8 milliárd lej. 

Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter azt nyilatkozta a sajtónak, hogy október 16-ig minden gazda megkapja a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA) igényelt támogatást. 

A marosszentgyörgyi Semtest BVN szarvasmarha-tenyésztő és kísérleti állomás október 6-án, pénteken tudományos tanácskozást, szombaton pedig tenyészbikaszemlét tartott a Tófalvi úti székhelyén. 

MTI

Az első három negyedévben 3,15 százalékkal kevesebb, 231.558 járművet gyártott a francia Renault tulajdonában levő Dacia, a legnagyobb romániai gépkocsigyártó. 

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter kedden Besztercén azt mondta, az általa vezetett tárca munkabizottságban elemzi egy új környezetvédelmi illeték bevezetésének lehetőségét, amely a másodkézből vásárolt autókra vonatkozna.

November elsejére halasztotta az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) a gáz árának növelését. 

MTI

Változatlanul 1,75 százalék maradt az alapkamat, a Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa ugyanis keddi ülésén a jegybanki közbelépést sürgető kormányzati nyomás ellenére sem módosította az irányadó kamatot.

A Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsa a Közép-régiós KKV-k Szövetségével partnerségben ötödik alkalommal szervezett szakmai megbeszélést Marosvásárhelyen.

A Cégjegyzék szerint augusztus végén 1,25 millió kereskedelmi társaság működött Romániában. 

Az idei első nyolc hónapban 6,3 százalékkal, 18,788 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten.