szerda, június 20, 2018

Gazdaság

Románia európai szinten élen jár a méhészetben. Sajnos több mézet exportálunk, mint amennyi a belpiacra kerül. 

Hétfőtől a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségek (APIA) fizetik a 2018-as mezőgazdasági idényre az első negyedévi gázolaj-támogatást a mezőgazdaságban felhasznált üzemanyagra. 

Kilenc lejjel nőtt áprilisban a nettó átlagbér az előző hónaphoz képest. 

Az idei első négy hónapban 4,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához mérten – közölte kedden az országos statisztikai intézet.

5,41 százalékra emelkedett májusban az éves inflációs ráta – közölte kedden az országos statisztikai intézet.

Első házként fogadta el hétfőn a szenátus a csatornadíj héajának csökkentéséről szóló RMDSZ-es javaslatot, amelynek célja a rezsikiadások csökkentésével segíteni a családok megélhetését.

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a kormány a Központosított Beszerzések Országos Hivatalának létesítéséről, megszervezéséről és működéséről szóló sürgősségi rendeletet.

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megállapította a 2017-es mezőgazdasági évre járó támogatási igénylések és kifizetések határidejét. 

A forgalmazó kínálatában közel száz különféle játék szerepel, a kislányok nagy kedvencei lehetnek például a kézzel készített textilállatok, illetve -babák, amelyeknek festett az arcuk, és az anyukák örömére moshatók.

A Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsa kormányprogram indítását javasolja azzal a céllal, hogy a külföldön dolgozó román állampolgárokat hazacsábítsák. 

Tízezer üzleti terv támogatására elegendő költségvetése lesz a 2018-as Start-Up Nation programnak, amelynek a költségvetése eléri majd a 2 milliárd lejt.

A politikai döntéshozók nem értik meg, hogy egyetlen üzleti tervet sem lehet sikerre vinni úgy, hogy állandóan változnak a törvények – fogalmazott a kis- és középvállalkozók országos fórumához intézett pénteki üzenetében Klaus Iohannis államfő.

Május 19-én, szombaton másodszor szerveztek családi napot a Dózsa György utca 194/A szám alatt levő bemutatóüzletben és autószervizben, ugyanakkor a telephely udvarán. 

Kellemes állagú, karakteres ízű érlelt sajtok készülnek ifj. Varga István kundi üzemében. 

Az Ingricop és a Materom cég a napokban több standdal is jelen van a várban, így aki közelebbről is meg akar ismerkedni a cég tevékenységével, illetve az általuk forgalmazott legújabb Škoda gépkocsikkal, térjen be az ódon falak közé. 

A szervezést megelőző huzavona ellenére sikerült a 18. alkalommal vasárnap megrendezni az udvarfalvi virágkiállítást és vásárt, amelyet immár nagyon sokan Marosvásárhelyről is felkeresnek. 

Levendulát termeszt Marosjárában Szatmári Lajos, aki múlt héten a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) marosvásárhelyi székházában megtartott helyi termékek vásárán kínálta az ebből készült kozmetikumokat, teát, illóolajat. 

Csütörtökön délután a Köpeczi–Teleki-ház gyűléstermében ünnepélyes bemutatkozó gyűlését tartott a St. Georgius (Szent György) Manager Club. 

Ellenőrizték a cukorgyárakat 

Lejár az APIA-s igénylések határideje    

Kevés az olyan család Magyarsároson, ahol nem termesztenek szőlőt és  nem készítenek jó bort. 

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség ösztönözni szeretné a fiatal farmereket, hogy pályázzák meg a támogatást. 

A Marossszentannai Polgármesteri Hivatal május 13-án, vasárnap 10 órától az udvarfalvi labdarúgópályán szervezi meg a 18. virágkiállítás és vásárt.