hétfő, január 22, 2018

Gazdaság

MTI

Tavaly az első tizenegy hónapban csaknem 20 százalékkal, 4,377 milliárd euróra nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke Romániában a tavalyi azonos időszaki 3,651 milliárdhoz mérten.

MTI

Tavaly novemberben 4,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző évi tizenegyedik hónaphoz mérten – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

MTI

A szervezet kiemelte: az elmúlt hét évet tekintve ez a legnagyobb éves növekedés, amely folytatódhat 2018-ban, igaz, mérsékeltebb, 4-5 százalékos ütemben.

MTI

Csak akkor épül meg a Török Áramlat földgázvezeték második ága, ha Oroszország szilárd garanciákat kap az Európai Bizottságtól.

MTI

A magyar kormány támogatást nyújt a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztéséhez – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kolozsvári sajtótájékoztatóján pénteken.

MTI

Az Airbus leállítja a világ legnagyobb utasszállítója, az A380-as gyártását, ha nem sikerül új megrendeléseket begyűjteni.

2017-ben több mint 655.000 gépkocsit értékesített a Dacia üzem, 12,2 százalékkal többet, mint az előző évben.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének országos elnöksége és megyei elnökei Nagyszalontán, a helyi RMDSZ székházában üléseztek. 

MTI

Tavaly novemberben 9,2 százalékkal nőtt a román ipari termelés az előző év tizenegyedik hónapjához képest – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet. 

A kormányfő ismertette, hogy a Világbank felfele módosította Romániára vonatkozó becsléseit.

Újra lehet pályázni a 2014–2020-as országos vidékfejlesztési program keretében kis méretű farmok fejlesztésére szánt pénzösszegre. 

MTI

A tavalyi első tizenegy hónapban csaknem 30 százalékkal, 11,344 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya az előző év azonos időszakához mérten.

Mindenekelőtt a hagyományos bort, búzát, békességet! köszöntővel kívánunk sikerekben gazdag új esztendőt. 

Egyszerűsítették az uniós mezőgazdasági szabályokat    

A 2014–2020-as országos vidékfejlesztési program keretében 2017. december 27-e és 2018. június 30-a között pályázni lehet gyümölcsösök telepítésére, valamint a gyümölcstermesztéshez, értékesítéshez kötődő gazdasági tevékenységek támogatására. 

A kimutatás szerint 830.000 jogi és magánszemélyt támogattak összesen 2,471 milliárd euróval, amiből 1,677 milliárd euró az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (FEGA), 496,39 millió az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból származik, ehhez még hozzáadódik 298,19 millió euró, amit az ország saját költségvetéséből teremtett elő. 

A kormány december 20-i ülésén elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amellyel módosítja a 407/2006-as vadászati és vadgazdálkodási törvény legeltetésre vonatkozó 23. cikkelye (1) alpontjának c) bekezdését. 

Szentgerincén kevés, mintegy féltucatnyi gazda mondhatja el, hogy nemcsak saját szükségletre termel, hanem nyereségcélúan gazdálkodik.

2017-ben több mint 2,5 millió utas fordult meg a kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtéren, ami 50 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest.

„Nőni fog a bankhitelek kamatja azt követően, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa hétfőn 1,75 százalékról 2 százalékra emelte az irányadó kamatot, egy hónap után aztán nőni fog a letétek kamatja is, és felfelé ível majd a ROBOR.”

Maros megyében is beindultak a szaktárca által kezdeményezett programok, igaz, kevesebb sikerrel, mint az ország más részein – hallhattuk többek között az év végi összegzésen. 

MTI

Tavaly csökkent az orvosok elvándorlása, ami a mintegy 25 százalékos béremelésekkel hozható összefüggésbe. 

Az Európai Gazdasági Térség munkaadói az Eures hálózaton keresztül 551 állást hirdetnek meg romániai munkavállalók számára.

A nagypénteket szabadnappá nyilvánító törvénytervezetet nyújtott be a szenátushoz egy 42 honatyából álló, politikailag vegyes csoport.