csütörtök, június 21, 2018

Fórum

Válasz Bögözi Attila 2013. július 21-i Mint lakatlan szigeten tömegverekedés, avagy mire nem volt elég öreg az ara? című írására 

„Busszal jönnek a zászlósok” – ironizál egy rádiós a Transindexen. (Ez egy kicsit Spiró György Jönnek c. versére emlékeztet. Az pedig nem jó.

A helyi RMDSZ már ismeretes újraszervezési procedúrájának értelmében a megyei RMDSZ székházába járultunk az újbóli regisztráció végett.

Immár húsz éve, hogy elhunyt a Marosvásárhelyi Szabadi úti Református Gyülekezet jeles lelkipásztora.

Amikor elolvastam S. Sebestyén Mihály írását, fura érzés kerített hatalmába. Egyrészt nem tudok különbséget tenni az Oameni de ştiinţă mureşeni szerkesztői között.

Négyévente harc folyik a hatalomért, ami nem is olyan rossz, ha bölcsen használja az ember a hatalmat, nem csak a saját, hanem a népe javára is.

Annak kapcsán „ragadtam tollat”, hogy már nagyon közel vagyunk a parlamenti választásokhoz, és hallom, vannak közöttünk, akik azt mondják, hogy nem mennek el szavazni, mert „nem érdekli” őket, vagy pedig elmennek, de „még azért se” szavaznak az RMDSZ-re.

Múlt pénteken, mint egy roppant öntudatos tanító néni, feladtam magamnak a leckét: márpedig meg kell nézned az RTL Klub csatornán a Sebestyén Balázs vezetésével futó legújabb magyar kvízműsort, A kódot.

Szinte szórakoztató lenne követni azt a demokráciát mímelő kabarét, amely a közmeghallgatás köntösébe bújva igyekszik jogosítványt szerezni egy szakszerűtlen és lelkiismeretlen környezetrombolásra!

Az elmúlt héten két, lakosságuk létszámát tekintve hasonló, művelődési hagyományaikra méltán büszke erdélyi város közéletében fontos eseményeknek lehettünk tanúi.

A sokat reklámozott holtpontról való elmozdulás valójában azt jelenti, hogy továbbra is fennmaradt a MOGYE szenátusában a kétharmados román többség.

Emlékszel, haver, te idősebb és sokszor megalázott, megalkuvásra kényszerített értelmiségi, arról álmodoztál, nem a Gangesz partján, hanem a Poklos-patakon innen s az Olton túl...

Nagyon szép, napsütéses őszi nap köszöntötte a marosvásárhelyi, postaréti Székely Vértanúk emlékművénél összesereglett megemlékezőket.

Magyar össznépi televíziós tehetségkutatásban – hál’istennek – immár igazán nincs hiány.

A replika jogán válaszolok a Makfalvi Népújság 2012. augusztus 28-án megjelent A futballpályán még a fű sem nő című cikkre.

Feljogosítva érzem magam e vélemény megírására, mivel a legnehezebb időszakban, 1990 legelején Marosvásárhely FSN tanácsának alelnöke, valamint az 1990 és 1994 közötti időszakban az RMDSZ megyei választmányának tagja voltam.

A vasárnapi népszavazáson való részvételre és Traian Băsescu leváltására buzdító Frunda György-interjú számos állítását igen vitathatónak tartom, és azt is furcsállom, hogy a nyilatkozó az USL szemében a (magyar) gerendát sehogy sem akarja észrevenni.

„Arkhimédész szerint nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni – de ezt az igazságot érdekvédelminek és szövetségnek mondott parlamenti képviseletünk sikeresen cáfolja. Akárcsak 2007-ben, most is felzárkózik az államelnököt meneszteni akarók sorába.”

„Most újból, sajnos, helyzet van. Nem a tanács okozta. A döntés, a megoldás az ügyben megszületett. Viszont egyesek most is inkább azt kommentálják, véleményezik, nyílt leveleket fogalmaztatnak, hogy mit, hogyan nem lehet végrehajtani, s másokra hárítják a felelősséget, ahelyett, hogy a kapott feladatot elvégeznék, a határozatot végrehajtanák.”

A marosvásárhelyi tanács RMDSZ-frakciója nevében szeretnék pontosítani a Népújság június 26-án megjelent olvasói levelével kapcsolatban.

A Központi Választási Iroda verdiktumai cáfolhatatlanok, a statisztikusok elvégezték a százalékszámításokat. A papírforma diadalmaskodott hatványozottabban, mint az eseményekkel párhuzamosan futó labdarúgó-Eb-n.

Nem tisztem eldönteni, hogy mi okozta a „megboldogult” Energomur bukását, hogy kiknek volt érdeke, hogy a meglévő vásárhelyi hőközpontok hatásfokának növelése helyett, az egyéni érdekeket véve alapul, a tömbházlakók igen nagy hányadát arra kényszerítették, hogy mindenki külön-külön füstöljön, egyéni hőközpontot szereltessen.

Köszönöm a magyarázatot, de mint már eddig nemegyszer, most is körmünkre ég a gyertya, a karaván indul, és mi még csak csomagolunk…