hétfő, október 23, 2017

Esemény

Az ünnepi megemlékezést követően a résztvevők égő fáklyákkal vonultak fel a Vártemplomba. 

Kovászna megyéből Kató Béla püspök, Maros megyéből Jakab István esperes, Hargita megyéből Tőkés Zsolt iskolaigazgató vehette át péntek este az Orbán Balázs-díjat a marosvásárhelyi Vártemplomban szervezett díjátadón. 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal október 28. – november 11. között eladással egybekötött virágkiállítást szervez a Rózsák terén. 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal tájékoztatja mindazon civil szervezeteket, politikai alakulatokat és közintézményeket, amelyek nem lakás rendeltetésű helyiséget igényelnek, hogy november 15-ig lehet feliratkozni a 2018. évi listára.

November 14-én a Nyugdíjasok Egyesülete klubnapot szervez tagjai számára.

a Maros Megyei Tanács nyilvános, soros ülésének összehívásáról 2017. október 26-án 13 órára

A Maros Megyei Tanács 2017. november 14-17. között versenyvizsgát szervez a Maros Megyei Tanács Gazdasági Igazgatósága keretében működő beszerzési osztály osztályvezetői  állásának betöltésére.

A tavalyi után idén is székelyföldi turné szerepel a nyárádszeredai Bekecs együttes programjában. A legtöbb előadást ezen a héten mutatják be.

Több mint ezer állásajánlat várt a pályakezdő fiatalokra a Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség péntek délelőtti börzéjén, amelyre a megye több településén, Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Segesváron, Dicsőszentmártonban és Marosludason került sor. 

A Curtea Veche Egyesület által kezdeményezett Gyermekkorunk könyvei országos könyvadományozási akció visszatért Konstanca megyébe. 

Október 11-étől mintegy két hónapig karbantartási munkálatokat végeznek a Maros Vízügyi Hatóság szakemberei, ezért alacsony a Maros folyó szintje Marosvásárhelyen a két gát között. 

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyerészképzésért Egyesület jövő heti továbbképző ülésszakán a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karának három oktatója lesz a vendég. 

Új nevelési projektet kezdett el a marosvásárhelyi Milvus madártani és természetvédelmi egyesület. Az első találkozót Csíkfalván szervezték, kedden a gyerekekkel természetismereti foglalkozásokat tartottak, a felnőttekkel műhelymunka keretében a község természeti értékeit azonosították.

A Maros Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) adatai szerint az idén a 211/2017-es kormányrendelet alapján megyénkben 1166 tejhasznú szarvasmarhát tenyésztő gazdának nyújtanak tejtermelési támogatást. 

Október 20-án, pénteken délelőtt 10.30-tól faültetésre kerül sor Kerelőszentpálon és a községhez tartozó Búzásbesenyőben. 

November 20–26. között trénerképzőt szervez az Outward Bound Románia élménypedagógia és outdoor módszertan témakörben.

A kis- és közepes vállalkozások hatékony működését a jelenlegi törvénykezés által túlbonyolított ügyintézések gátolják, a nyugati befektetők távolmaradásának okai pedig a gyakori törvénymódosítások és minisztercserék.

A reformáció emléknapján, október 31-én zárul Szabó Balázs orgonaművész Bach összes orgonaművét bemutató sorozata a ceglédi evangélikus templomban.

A klímaváltozás tematikával háromnapos nemzetközi konferencia veszi ma kezdetét Marosvásárhelyen. A házi-gazda Marosvásárhelyi Kulturális Tudományegyetem partnerei az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint egy oslói egyetem.

Krízishelyzetben lévők és rászorulók számára ingyen biztosítana ideiglenes szállást a Telefonos Szeretetszolgálat. E terv életbeültetésének feltétele a vendégszoba, fürdőszoba és konyha kialakítása a nemrég birtokba vett új székhelyen, amelynek költsége tizenötezer lej.

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Baloldal platform október 21-én, szombaton 18 órától,  az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete október 19-én, csütörtökön 17 órától szervez emlékrendezvényt.

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület Aranka György születésének 280., halálának 200. évfordulója tiszteletére irodalmi pályázatot hirdet IX-XII.-es diákok számára.

Bűnvádi eljárást indított és három személyt hallgat ki a szászrégeni rendőrség a város zsidó temetőjének meggyalázása miatt. 

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület szervezésében idén is megemlékeztek Kőrösi Csoma Sándorról halálának 175. évfordulóján.