hétfő, január 22, 2018

Egészség

Az emberi szervezet mint mikroegység az egyetemes törvényeknek megfelelően harmóniára törekszik, igyekszik megteremteni egyensúlyát, homeosztázisát. 

MTI

Szeberin Zoltán érsebész szerint, bár védekezni nem lehet a főütőér-tágulat ellen, hasi ultrahanggal szinte biztosan megállapítható, és a beteg már a műtét után négy nappal elhagyhatja a kórházat.

MTI

Húsz-harminc évvel ezelőtt az elsődleges csontdaganatok rendszerint a végtag amputációjával végződtek, az elmúlt 30 évben a sebészet és az onkológia fejlődésével vált lehetővé ezeknek a végtagoknak a megtartása.

Sikerrel pályázta meg a tíz oktatási karból álló Pécsi Tudományegyetem rektori székét dr. Miseta Attila egyetemi tanár, aki 2010-től az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Korszerű, új mágneses rezonancia (RMN) készüléket kap a Maros Megyei Kórház annak a kormányprogramnak a keretében, amelynek célja minőség és a hatékonyság növelése az egészségügyi ellátórendszerben. 

MTI

A nyolcadik éve meghirdetett pályázathoz kapcsolódó evpraxisa.hu című honlapon a betegek ajánlhatják háziorvosukat, majd szavazhatnak is a zsűri által kiválasztott tíz magyarországi és tíz határon túli háziorvosra.

MTI

Az adjunktus a férfiakat érintően kiemelte az izomdiszmorfiát, amelyet 1993-ban írtak le először, mint az anorexia fordított testképzavarát.

Az előző cikkek tematikáját folytatva, maradjunk még egy kicsit a túlsúly, a kövérség problémájánál. A túlsúly egyfelől szubjektív észlelés, másfelől objektív egészségi kockázat. 

Jelentősen csökkentheti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát egy antitestalapú új terápia, amelyet a világon elsőként kifejezetten a migrénrohamok megelőzésére fejlesztettek ki.

A nemzetközi kampány november 25-től december 10-ig tart.

Úgy gondolom, a résztvevők közül talán senki nem maradt, akiben ne hagyott volna valamilyen nyomot az a jól szervezett, rendkívül összetett, a tudományoktól a művészetekben való feloldódásig ívelő tanácskozás, amely november első napjaiban a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajlott. 

A fájdalomról rendezett marosvásárhelyi konferenciáról szóló beszámolóban az orvosi és egyéb világi vonatkozásokról számoltunk be. A tanácskozáson három katolikus lelkész is előadást tartott a fájdalomnak a lelki életben, a teológiában és a keresztény lelkiségben betöltött szerepéről. Ezekből válogattam néhány tanulságos idézetet.

Prof. dr. Melegh Béla egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének vezetője érdekes előadásaival az RMOGYKE továbbképző tanfolyamán hamar felkeltette a marosvásárhelyi hallgatók és a szervezők érdeklődését.

Mit lehet feltárni, elmondani a fájdalomról a kutató, az orvos, a pszichológus, a szociológus, a lelkész és a művész szemszögéből? Erről szólt a november 3–6. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott konferencia.

Beszélgetés dr. doc. Verzár Zsófia egyetemi előadótanárral a sürgősségi betegellátásról

Jövő héten, november 13–17. között egészen pici babák fényképei lesznek megtekinthetőek a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban, a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja idén is színes programmal készül a koraszülöttek világnapja alkalmából. 

Jövő év elején kísérleti jelleggel elindulhat a mellrákszűrési program, amelyet egy 21 millió eurós vissza nem térítendő pályázatból finanszírozna az állam, tájékoztatott az egészségügyi tárca. 

Miközben országszerte tüntettek a védőoltások ellen, megyénkbe 720 adag influenza elleni oltóanyag érkezett, amit először is a legnagyobb veszélynek kitett kórházi dolgozóknak adnak be. 

Pénteken nyílik meg a több tudományterületet érintő kinetoterápiai kutatásokról szóló nemzetközi tanácskozás, amelyen a sportolók fizikai aktivitásáról és táplálkozásáról hangzanak el előadások. 

Belső óránk személyenként kisebb-nagyobb eltéréssel működik, de nagy általánosságban mindenki besorolható a két különböző típus valamelyikébe. 

MTI

Szigoríthatják az abortusztörvényt Horvátországban, miután az alkotmánybíróság új törvény megalkotására kötelezte a parlamentet.

MTI

A régióban elsőként Magyarországon elérhetővé vált a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának műtét nélküli eltávolítása fagyasztásos eljárással, krioablációval.

Az Ortoprofil cég az általuk kezdeményezett tábor révén próbálja felkarolni a gerincferdüléses fiatalokat, segíteni abban, hogy megbarátkozzanak a gerincfűzővel, és lelki támaszt is nyújtani, hogy ne érezzék: amiért korzettviselésre kényszerülnek, attól másak lesznek, mint a társaik. 

MTI

Egy nehezen azonosítható, de jól kezelhető, ritka betegségre hívja fel a figyelmet a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (Rirosz) a nemzetközi Gaucher-nap hoz kapcsolódva.