szombat, április 21, 2018

Egészség

MTI

Minden rákbeteg megkaphatja az ideális, rá szabott terápiát – mondta a magyarországi Országos Onkológiai Intézet  főigazgató főorvosa a nemzeti rákellenes nap alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

MTI

Kutatóknak először sikerült kimutatniuk, hogy egészséges idős férfiak és nők képesek ugyanannyi új idegsejtet növeszteni, mint a fiatal emberek.

45 évvel ezelőtt, 1973. április 5-én végezte az első nyílt szívműtétet Marosvásárhelyen a Ioan Pop D. Popa professzorból, valamint a dr. Radu Deac, dr. Ilniczky Pál, dr. Aczél Károly orvosokból álló csapat.

Az országban eddig egyedülálló projektjüket ismertette a marosvásárhelyi Samaritanus Mentőszolgálat vezetője, Varga Zsigmond és csapata a múlt héten, amikor Marosvásárhely három középiskolájának defibrillátorokat és gyakorlóbábukat adtak át. 

Az onkológiákon nincsenek pszichológusok, szociális munkások – mutatott rá Dégi László Csaba, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság igazgatója, pszichológus, a kolozsvári BBTE docense.  

A tünetekről, a terápiás lehetőségekről dr. Gálicz-Nagy Andrea gyermekpszichiáter szakorvossal beszélgettünk. 

Március 21-én volt a Down-szindróma világnapja. A nap kiválasztása a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelen levő 21. kromoszómára utal. 

MTI

Valamilyen betegség és a rendszertelen életmód is okozhat alvászavart – hívta fel a figyelmet Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese.

MTI

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. 

A gerincbántalmak és a gerincsérv mára már szinte ugyanolyan népbetegséggé váltak, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. De vajon mit csinálunk ennyire rosszul? 

Patik Enikő elmondta, hogy a napi tevékenység és az évi két alkalommal elvégzett átfogó szűrővizsgálat mellett a főiskolai végzettségű iskolai védőnők rendszeresen tartanak előadásokat a diákoknak az egészségnevelés témakörében. 

MTI

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő.

Az elmúlt héten megyénkben ketten haltak meg, akiknél bebizonyosodott, hogy egyéb bántalmaik mellett influenzások voltak. 

A marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban családias hangulatban, egykori ismerőseinek, diáktársainak a jelenlétében tartott előadást a függőségről dr. Petke Zsolt marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő addiktológus szakorvos. 

MTI

„A tudomány gyors fejlődése révén egyre több ritka betegséget tartanak számon, de a gyógyíthatóság aránya is nő.”

MTI

Az e-cigaretta napi használata majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát egy új, nagy létszámú amerikai kutatás szerint.

A napokban jelentették be, hogy 2019. február 15-től életbe lép a 201162/EU irányelv, amely arra kötelezi a gyártókat, hogy hozzanak létre egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi a gyógyszerek eredetiségének az ellenőrzését az EU-ban. 

MTI

Svéd kutatók elkészítették az agyi vérereket és az úgynevezett vér-agy gátat alkotó sejtek részletes molekuláris atlaszát, amely új információkkal segíti az agy különböző betegségeinek kutatását.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem szakemberei, pszichológusok, szociális munkások a jelenség okait vizsgálták.

Romániában 29-re emelkedett az influenzavírus miatt elhunyt személyek száma, miután az elmúlt napokban öt halálesetet jelentettek a hatóságok; az egyik áldozat egy Maros megyei 63 éves nő. 

MTI

A spárgában, a szárnyasokban és egyéb élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav csökkentése, illetve blokkolása jelentősen megnehezítette a melldaganatok áttétképződését egereken végzett kísérletekben.

MTI

Talajmintákban fedeztek fel amerikai tudósok új antibiotikumcsaládot, melynek a nehezen kezelhető fertőzések elleni küzdelemben lehet haszna – írta a BBC hírportálja.

MTI

Azok, akik lassan esznek, kisebb valószínűséggel híznak el – állapították meg japán kutatók.

Kinevezését követően Sorina Pintea egészségügyi miniszter kijelentette: az egészségügyi tárca rugalmatlan struktúra, amely nem felel meg a betegek igényeinek, és alapjaiban kell megreformálni.