kedd, február 21, 2017

Egészség

MTI

A magzat neme befolyásolja a kismama szervezetének immunválaszát – állapította meg az Ohiói Állami Egyetem orvosainak tanulmánya.

Egy halálos áldozata van megyénkben az influenzának – tájékoztatott dr. Stelian Caraghiaur, a megyei közegészségügyi igazgatóság sajtószóvivője. 

Lelki betegségek és egészség Erdélyben – Mit tehetünk lelki egészségünkért Marosvásárhelyen? – ezzel a címmel tartott prevenciós előadást kedden délután a marosvásárhelyi Bernády Házban dr. Birtalan Katalin elmegyógyász szakorvos, aki a rendezvényen Lélekmunka című könyvét is bemutatta. 

MTI

A veleszületett süketség minden kétezredik újszülöttet érint a világon, leggyakoribb oka a belső fül érzékelő szőrsejtjeinek betegsége.

MTI

A Nature brit tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői több mint 4000 írországi és nagy-britanniai család génjeit vizsgálták meg, a családokban legalább egy gyerek szenvedett fejlődési rendellenességben.

Bár a múlt héthez képest közel százzal csökkent, még mindig nagyon magas a nyilvántartásba vett légúti betegségben szenvedők száma. 

MTI

A programozott sejthalál serkentésével pusztítja el a daganatokat az a kísérleti gyógyszerjelölt, melynek sikeréről a tekintélyes Nature tudományos lap számolt be.

MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4 százalékkal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált.

A statisztikai mutatók szerint az iskolás gyermekek 45%-a valamilyen tartási problémától vagy már rögzült tartáshibától szenved. 

MTI

A háromszülős IVF technológiáját azért fejlesztették ki, hogy egészséges gyerekeik születhessenek azoknak a nőknek, akik súlyos genetikai rendellenességet, úgynevezett mitokondriális betegséget örökítenének tovább.

MTI

A beavatkozás jelenlegi gyakorlata szerint egynél több embriót ültetnek be az anya méhébe, hogy fokozzák a terhesség létrejöttének esélyét.

MTI

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket.

MTI

A szakemberek 967 olyan hetvenéves kor körüli skót ember táplálkozási szokásait vizsgálták meg, akik nem szenvedtek időskori elbutulásban.

Orrfolyás, köhögés, tüsszentések sorozata – a téli időszakban általában mindenki szembesül ezzel a tünetegyüttessel.

MTI

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csaknem 440 millió forint uniós és országos támogatást nyert az anyagcserével összefüggő betegségek folyamatainak vizsgálatára.

MTI

A kutatásban részt vevő 3300 férfinak magas volt a koleszterinszintje, de korábban egyiküknél sem diagnosztizáltak szívbetegséget.

A pikkelysömör vagy psoriasis krónikus gyulladásos bőrbetegség.

MTI

A diagnózist kora egyik legbefolyásosabb sebésze, John Hunter állította fel 1786-ban. Páciense betegségéről azt írta, „csontkeménységű tumor”.

 

MTI

Az Ökumenikus Segélyszervezet által készített felmérés adatai alapján a fiatalabb generáció veszélyesebben használja a drogokat, mint az idősebbek.

MTI

A brit gyerekek túlságosan sok cukrot fogyasztanak reggelire, a napi ajánlott mennyiség csaknem felét megeszik még azelőtt, hogy beérnének az iskolába.

December folyamán hétről hétre fokozatosan növekedett a légúti megbetegedések száma megyénkben. 

MTI

A Scientific Reports című folyóiratban közölt vizsgálathoz terhesség idején végzett szűrések során, valamint közvetlenül a szülések előtt begyűjtött mintákkal dolgoztak a kutató.

MTI

A váll és a csípő gyakori fájdalma „az evolúció hibája” az Oxfordi Egyetem tudósai szerint. 

MTI

Életének 92. évében, december 10-én elhunyt Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus.