kedd, május 30, 2017

Egészség

MTI

A járványokra és veszélyhelyzetekre gyorsabban reagáló és összehangoltabban működő rendszereket kell kiépíteni, és ösztönözni kell a gyógyszerkutatásokat.

Május világszerte a melanóma hónapja. A melanóma, vagyis a festéksejtes bőrrák a legagresszívebb bőrráktípus, és a statisztikák szerint az ezzel diagnosztizált személyek száma egyre növekszik.

Amint a sorozat előző cikkeiből láthattuk, a tisztító- és fogyókúrákkal kapcsolatban megoszlik a szakemberek véleménye. 

MTI

További bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholfogyasztás, akár napi fél pohár bor is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

A tudományos rendezvényt május 17-20. között tartják a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen az Európai Sporttraumatológiai és Térdartroszkópos Társaság védnökségével. 

Annál is inkább, mivel az átlagember számára az orvostudomány kevésbé ismert, kívülről szinte láthatatlan, de a valóságban nagyon fontos területéről van szó. 

A kőrisbogár, amint a magyar neve is mutatja, főleg kőrisfán élő, fedeles szárnyú, fénylő, zöldesbarna vagy smaragdzöld színű, jellegzetes, átható szagú bogár.

Évente Romániában több mint négyezer új méhnyakrákos esetet jegyeznek, és közel kétezer nő veszti életét a betegség miatt. 

A méregtelenítés relatív fogalom, nincsen mindenki által elfogadott hivatalos definíciója.

MTI

A Newcastle University kutatói most arra jöttek rá, hogy a filaggrin nevű fehérje „meghibásodása” okozhatja, hogy a bőrszárazság ellen védő réteg nem működik megfelelően.

MTI

A közlemény szerint a világ első száz invazív, kártékony és veszélyes növénye közé sorolta a parlagfüvet az Európai Élelmiszerbiztonság Hivatal.

MTI

Az emlődaganatok és áttéteik „családfáját”, filogenezisét írja le, és ezzel segíthet a primer daganat, illetve az áttétek kezelési sorrendjének felállításában az a nemzetközi, a Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült kutatás, amelyet a Nature Communications tudományos folyóirat közölt.

Május 14. és 21. között újra Hargita megyében dolgoznak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai, akik kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket.

MTI

A Magyarországon vizsgált étrend-kiegészítők több mint 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak.

Amikor a leghevesebben zajlott a tüdőátültetés körüli vita, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjainak Tudományos Diákköri Konferenciáján prof. dr. Khoor András patológus egyetemi tanár, az Amerikai Magyar Orvosszövetség elnöke a tüdőtranszplantáció patológiájáról tartott előadást. 

 Miközben csak idén Maros megyében százhoz közelít a kanyarós megbetegedések száma, az oltóanyag hónapok óta hiányzik. 

A méregtelenítés olyan eljárás, amely megszabadítja a szervezetet az egészségre káros méreganyagoktól, bélrendszeri lerakódásoktól, illetve betegségeket okozó mikroorga- nizmusoktól.

MTI

A hetente többször végzett mérsékelt testmozgás a legjobb módja annak, hogy az ember megőrizze agya frissességét ötvenéves kor felett is.

A közismert orvos ezúttal is hangsúlyozta nézeteit, miszerint manapság a gyógyszerhasználat elfajult, és az esetek nagy részében elkerülhető lenne, ha a betegségre utaló tünetek mögött megkeresnék a valódi okokat. 

Kettővel nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma, miután egy 17 éves lány és egy másfél éves gyerek is életét vesztette – jelentették be kedden a hatóságok.

MTI

A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig is védettek a daganatos betegségek bizonyos fajtáival szemben – állapították meg az Aberdeeni Egyetem kutatói.

MTI

Űttörő transzplantációs műtétet hajtottak végre a belgrádi egyetem gyermek-klinikáján: egy 37 éves egypetéjű ikerpár tagjai közt ültettek át méhet. 

Beszélgetés dr. Turzó Kinga szegedi biofizikussal 

A korábbi években indított kampányok ellenére a világhelyzet nem sokat változott.