szerda, június 20, 2018

Egészség

A leggyakoribb krónikus májbetegség, világszerte ugrás-szerűen megnőtt az elő- fordulása az elmúlt években. Ez a jelenség városunkat, közvetlen környezetünket is érintheti.

A New York állambeli Buffalóban praktizáló szülész-nőgyógyász orvos, aki az Amerikai Magyar Orvosszövetség képvise-lőjeként tisztelte meg jelenlétével a konferenciát, da Vinci robotsebészeti rendszerrel végzett méheltávolítást mutatott be. 

„Az emlőrák kialakulását nem lehet megelőzni, de életet menthet, ha időben felfedezik, korai stádiumában diagnosztizálják, ezért rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálat.”

Véget ért az amerikai, magyarországi és romániai szakmai együttműködésen alapuló dohányzáskutatás, amely összességében hatéves időtartamra terjedt ki. 

Megjegyzendő, hogy a nyaki spondilózisban szenvedőknek nem javallott a mellúszás, a hátúszás az, mely lerögzíti, helyes pozícióba teszi a nyakat, és hosszú ideig ezt kell megtartani. 

Az életmentés felelősségérzetével végeztek több órán át újraélesztést Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Elméleti Líceum pedagógusai és diákjai. 

Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik. 

Vida Ágnes Marosvásárhelyen  

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint az egészség megőrzése céljából a különböző korosztályoknál olyan sportfoglalkozást kell választani, ami megfelel a növekedési periódus fiziológiás jellemzőinek.

Az allergiás szénanátha, más néven rhinitisz azoknál fordul elő, akiknek a szervezete túlérzékennyé válik valamelyik környezeti allergénre (házipor-atka, különböző penészgombák, pollenek, állati hámsejtek). 

MTI

Minden rákbeteg megkaphatja az ideális, rá szabott terápiát – mondta a magyarországi Országos Onkológiai Intézet  főigazgató főorvosa a nemzeti rákellenes nap alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

MTI

Kutatóknak először sikerült kimutatniuk, hogy egészséges idős férfiak és nők képesek ugyanannyi új idegsejtet növeszteni, mint a fiatal emberek.

45 évvel ezelőtt, 1973. április 5-én végezte az első nyílt szívműtétet Marosvásárhelyen a Ioan Pop D. Popa professzorból, valamint a dr. Radu Deac, dr. Ilniczky Pál, dr. Aczél Károly orvosokból álló csapat.

Az országban eddig egyedülálló projektjüket ismertette a marosvásárhelyi Samaritanus Mentőszolgálat vezetője, Varga Zsigmond és csapata a múlt héten, amikor Marosvásárhely három középiskolájának defibrillátorokat és gyakorlóbábukat adtak át. 

Az onkológiákon nincsenek pszichológusok, szociális munkások – mutatott rá Dégi László Csaba, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság igazgatója, pszichológus, a kolozsvári BBTE docense.  

A tünetekről, a terápiás lehetőségekről dr. Gálicz-Nagy Andrea gyermekpszichiáter szakorvossal beszélgettünk. 

Március 21-én volt a Down-szindróma világnapja. A nap kiválasztása a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelen levő 21. kromoszómára utal. 

MTI

Valamilyen betegség és a rendszertelen életmód is okozhat alvászavart – hívta fel a figyelmet Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese.

MTI

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. 

A gerincbántalmak és a gerincsérv mára már szinte ugyanolyan népbetegséggé váltak, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. De vajon mit csinálunk ennyire rosszul? 

Patik Enikő elmondta, hogy a napi tevékenység és az évi két alkalommal elvégzett átfogó szűrővizsgálat mellett a főiskolai végzettségű iskolai védőnők rendszeresen tartanak előadásokat a diákoknak az egészségnevelés témakörében. 

MTI

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő.

Az elmúlt héten megyénkben ketten haltak meg, akiknél bebizonyosodott, hogy egyéb bántalmaik mellett influenzások voltak. 

A marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban családias hangulatban, egykori ismerőseinek, diáktársainak a jelenlétében tartott előadást a függőségről dr. Petke Zsolt marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő addiktológus szakorvos.