szombat, szeptember 23, 2017

Egészség

A Maros Megyei Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesülete (ASCOTID) egyedi kezdeményezést valósított meg idén nyáron. 

Befejeződött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idei májusi erdélyi gyógyító körútjának az összesítése. 

MTI

Az immunrendszer kóros működését, daganatos áttéteket és a Parkinson-kór hátterében álló fehérjemódosulatokat is vizsgálhatják az ELTE kutatói egy új röntgen-krisztallográfiai berendezéssel.

MTI

Történelmi jelentőségűnek nevezett immunterápiát engedélyezett a leukémia egyik fajtájának gyógyítására az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA).

MTI

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program (NAP), amely működésének első négy évében számos kiemelkedő eredményt hozott.

Megyénkben az idei év során 207-en betegedtek meg kanyaróban. 60 százalékuk marosvásárhelyi, 40-en vidékiek. 

A csecsemőtáplálásról, csecsemőkori betegségekről, a védőoltások jelentőségéről és gyakorlatáról tartott előadást Marosvásárhelyen július első napjaiban dr. Bókay János csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus főorvos, a budapesti Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekklinikájának osz-tályvezető egyetemi adjunktusa.

MTI

Négy magyar kutatócsoport összefogásával, egy hatalmas egészségügyi adatbázis elemzésével új, olykor meglepő kapcsolatokat mutattak ki ismert betegségek megjelenése között a kutatók. 

MTI

Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.

Neves orvos dinasztia ötödik leszármazottja, elődei, id. dr. Bókai János és fia, ifj. dr. Bókay János a magyar gyermekgyógyászat nemzetközi hírnevű megalapítói és elismert művelői voltak.

Június 22-én volt az agy világnapja, amelyet az ideggyógyászok világszervezetének ajánlása alapján 2014-ben tartottak meg első alkalommal. 

Beszélgetés a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Onkoterápiás Intézetének vezetőjével, dr. Mangel László Csaba egyetemi tanárral.

MTI

Naponta átlagosan 4961 lépést tesznek meg az emberek világszerte.

A kanyarójárvány megfékezésének érdekében intézkedéscsomagot léptetnek életbe a belügyminisztériummal közösen – jelentette be kedden Florian Bodog egészségügyi miniszter. 

A marosvásárhelyi szülészeti klinikákra beutalt várandós nők közül 2014-ben a megkérdezett 1278-nak terhesség előtt a 29,8 százaléka dohányzott, 24 százalékuk pedig kénytelen volt elviselni, hogy férje vagy munkatársai mellette dohányoznak.

A nemzetközi részvétellel megrendezett XVII. CardioNET kardiológiai konferencián tartott előadást dr. Tatu-Chiţoiu Gabriel, a Román Kardiológiai Társaság elnöke, aki a nyitóünnepségen is köszöntötte a rendezvényt. 

A kullancs nyála új gyógyszerek „aranybányája” egy új brit tanulmány szerint – számolt be róla a BBC hírportálja.

MTI

A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés.

MTI

Megállapításaik rácáfoltak arra az elméletre, hogy a férfiak termékenysége örökké tart.

Öt éve tartó átfogó és széles körű együttműködésre, tudományos munkára lehetőséget nyújtó dohányzáskutatási projekt befejező mozzanataként tartottak kiértékelő tudományos megbeszélést június 23-án a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségtani Tanszékén. 

Életmódunkká vált az ülés. Autóval járunk munkába, órákat töltünk a számítógép előtt, pötyögtetjük a mobiltelefonunkat, este pihenésképpen lecövekelünk, és bámuljuk a tévé képernyőjét.

Szakterületének kiemelkedő képviselője, a pécsi prof. dr. Pytel József fül-orr-gégész, audiológus és foniáter szakorvos, egyetemi tanár nevéhez több új módszer kidolgozása kapcsolódik.

MTI

Az autista gyerekek általános iskolai integrációját segíti Stefanik Krisztina és Bartos Erika Csillagbusz című kötete, amelyet az év leginnovatívabb mesekönyvének választottak idén.

Prof. Dr. Kulcsár Zsolt, az intervenciós neuroradiológia nemzetközileg elismert szakembere Marosvásárhelyről indult.