vasárnap, április 23, 2017

Egészség

MTI

A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig is védettek a daganatos betegségek bizonyos fajtáival szemben – állapították meg az Aberdeeni Egyetem kutatói.

MTI

Űttörő transzplantációs műtétet hajtottak végre a belgrádi egyetem gyermek-klinikáján: egy 37 éves egypetéjű ikerpár tagjai közt ültettek át méhet. 

Beszélgetés dr. Turzó Kinga szegedi biofizikussal 

A korábbi években indított kampányok ellenére a világhelyzet nem sokat változott. 

Alapítványok, szervezetek és magánszemélyek is javasolhatják családorvosukat a díjra.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatói minden évben egy kiváló magyar tudós meghívásával ápolják az intézmény hírneves neurológus kutatójának, dr. Miskolczy Dezső professzornak az emlékét. 

Szakértők szerint általában 18-19 fokos hőmérsékletben lehet a legjobbat aludni.

Továbbra is fásultnak érezzük magunkat, és reggelenként nehéz küzdelmet vívunk az ébresztőóránkkal? 

Nemrég a központi sajtóban látott napvilágot egy hír, hogy az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Romániában több mint nyolcezerre tehető a figyelemhiányos, hiperaktív gyerekek száma. 

MTI

A rák alacsonyabb kockázata összefüggött a zöld és a sárga zöldségek és a káposztafélék, a szívbetegségek kisebb kockázata pedig az alma, a körte, a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek és a káposztafélék fogyasztásával.

MTI

Ritka betegségek új diagnosztikai és terápiás eljárásait kidolgozó kutatási program indult uniós támogatással Magyarországon három vidéki orvosképző intézmény és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának összefogásával.

MTI

Az agysérülés gyógyításának lehetőségeit segítheti a Semmelweis Egyetem kutatóinak felfedezése, akik olyan új idegsejtcsoportot írtak le az agyvelőben, amelyek arra szolgálnak, hogy egy adott célterület felé irányítsák az újonnan képződő sejteket. 

MTI

Mintegy 35-40 százalékban örökli a gyerek a szüleitől a testtömegindexét (BMI), vagyis azt, hogy vékony, átlagos vagy túlsúlyos lesz-e.

Elődeink gyakran használták már a XVIII. századtól a különböző fűzfajok (latinul salix species) száraz vagy folyékony kivonatát.

Idén ünnepli otthoni idős- és beteggondozói szolgálatának 20. évfordulóját a Gyulafehérvári Caritas.

MTI

A magzat neme befolyásolja a kismama szervezetének immunválaszát – állapította meg az Ohiói Állami Egyetem orvosainak tanulmánya.

Egy halálos áldozata van megyénkben az influenzának – tájékoztatott dr. Stelian Caraghiaur, a megyei közegészségügyi igazgatóság sajtószóvivője. 

Lelki betegségek és egészség Erdélyben – Mit tehetünk lelki egészségünkért Marosvásárhelyen? – ezzel a címmel tartott prevenciós előadást kedden délután a marosvásárhelyi Bernády Házban dr. Birtalan Katalin elmegyógyász szakorvos, aki a rendezvényen Lélekmunka című könyvét is bemutatta. 

MTI

A veleszületett süketség minden kétezredik újszülöttet érint a világon, leggyakoribb oka a belső fül érzékelő szőrsejtjeinek betegsége.

MTI

A Nature brit tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői több mint 4000 írországi és nagy-britanniai család génjeit vizsgálták meg, a családokban legalább egy gyerek szenvedett fejlődési rendellenességben.

Bár a múlt héthez képest közel százzal csökkent, még mindig nagyon magas a nyilvántartásba vett légúti betegségben szenvedők száma. 

MTI

A programozott sejthalál serkentésével pusztítja el a daganatokat az a kísérleti gyógyszerjelölt, melynek sikeréről a tekintélyes Nature tudományos lap számolt be.

MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4 százalékkal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált.

A statisztikai mutatók szerint az iskolás gyermekek 45%-a valamilyen tartási problémától vagy már rögzült tartáshibától szenved.