péntek, január 20, 2017

Egészség

MTI

A háromszülős IVF technológiáját azért fejlesztették ki, hogy egészséges gyerekeik születhessenek azoknak a nőknek, akik súlyos genetikai rendellenességet, úgynevezett mitokondriális betegséget örökítenének tovább.

MTI

A beavatkozás jelenlegi gyakorlata szerint egynél több embriót ültetnek be az anya méhébe, hogy fokozzák a terhesség létrejöttének esélyét.

MTI

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket.

MTI

A szakemberek 967 olyan hetvenéves kor körüli skót ember táplálkozási szokásait vizsgálták meg, akik nem szenvedtek időskori elbutulásban.

Orrfolyás, köhögés, tüsszentések sorozata – a téli időszakban általában mindenki szembesül ezzel a tünetegyüttessel.

MTI

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csaknem 440 millió forint uniós és országos támogatást nyert az anyagcserével összefüggő betegségek folyamatainak vizsgálatára.

MTI

A kutatásban részt vevő 3300 férfinak magas volt a koleszterinszintje, de korábban egyiküknél sem diagnosztizáltak szívbetegséget.

A pikkelysömör vagy psoriasis krónikus gyulladásos bőrbetegség.

MTI

A diagnózist kora egyik legbefolyásosabb sebésze, John Hunter állította fel 1786-ban. Páciense betegségéről azt írta, „csontkeménységű tumor”.

 

MTI

Az Ökumenikus Segélyszervezet által készített felmérés adatai alapján a fiatalabb generáció veszélyesebben használja a drogokat, mint az idősebbek.

MTI

A brit gyerekek túlságosan sok cukrot fogyasztanak reggelire, a napi ajánlott mennyiség csaknem felét megeszik még azelőtt, hogy beérnének az iskolába.

December folyamán hétről hétre fokozatosan növekedett a légúti megbetegedések száma megyénkben. 

MTI

A Scientific Reports című folyóiratban közölt vizsgálathoz terhesség idején végzett szűrések során, valamint közvetlenül a szülések előtt begyűjtött mintákkal dolgoztak a kutató.

MTI

A váll és a csípő gyakori fájdalma „az evolúció hibája” az Oxfordi Egyetem tudósai szerint. 

MTI

Életének 92. évében, december 10-én elhunyt Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus. 

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen egy nemrég tartott sajtótájékoztatón ismertették azt a két új kutatási projektet, amelyre európai uniós támogatást nyert az egyetem.

MTI

Az autizmus spektrumzavar (ASD) egy új genetikai okát és gyógymódját fedezte fel egy osztrák tudósok vezette nemzetközi kutatócsoport.

MTI

A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható, választható a két- vagy háromadagos vakcina.

November 19-e a WC világnapja volt. Akár mosolyogni is lehet ezen, de ha arra gondolunk, hogy a Föld 1,1 milliárd lakója a szabadban kénytelen végezni dolgát, akkor komolyra fordíthatjuk a szót. 

MTI

A magyar fejlesztésű találmányt november 23-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatón mutatták be. 

MTI

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a Bdellovibrio bacteriovorus úgy viselkedik, mintha „élő antibiotikum” lenne, amely segít legyőzni a súlyos fertőzéseket.

November 17. a koraszülöttek világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Romániában évente 20 ezer csecsemő születik meg idő előtt, világszinten pedig évente 15 millió koraszülött szerepel a statisztikákban.

– ezzel a címmel indított kampányt az Egészségügyi Minisztérium november 21-én, hétfőn. 

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón számolt be a fölöslegesen szedett antibiotikumok visszaszorítását célzó kezdeményezésről.

Bármely versenysportban fennáll a sérülés veszélye, amely okozhat időleges vagy végzetes traumákat testi, de lelki szinten is.