hétfő, január 22, 2018

EU

MTI

Nagy-Britannia távozásával mintegy 12-14 milliárd euró éves bevétel esik ki az Európai Unió költségvetéséből, ezért az együttes tagországi bruttó nemzeti jövedelem jelenlegi, nagyjából 1 százalékos hozzájárulását a jövőben legalább 1,1 vagy 1,2 százalékra kell emelni.

MTI

Az Európai Unió új piacvédelmi szabályokat léptetett hatályba az olyan országokból származó támogatott dömpingáruk behozatalával szemben, amelyekben jelentős az államilag előidézett piaci torzulás – közölte az Európai Bizottság.

MTI

Az európaiak döntő többsége úgy véli, hogy az Európai Unió (EU) gazdasága jól teljesít, az euróövezetben az uniós fizetőeszköz támogatottsága 2004 óta nem volt ilyen magas, és többségben vannak azok, akik az unió jövőjét optimistán látják.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése szerint az európai strukturális és beruházási alapok eddig 278 milliárd eurót juttattak az uniós tagországok gazdaságába.

Az 1989-es politikai rendszerváltás óta eltelt 28 év alatt a román társadalom jelentős lépéseket tett a demokrácia, a jogállam megvalósításának irányába, azonban számos probléma még mindig megoldásra vár.

Elfogadták az úgynevezett határregisztrációs rendszer felállításáról szóló javaslatot az uniós tagállami kormányok képviselői hétfőn Brüsszelben. 

Kompromisszumos megállapodásra jutottak az Európai Unió jövő évi költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Az EP minden évben a Lux filmdíjjal tünteti ki azt a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik.

MTI

Elemzők 2,8 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi 2,5 százalékos növekedés után.

A szexuális zaklatás felszámolását sürgető állásfoglalási indítványt fogadott el az Európai Parlament csütörtöki ülésén. 

MTI

Kompromisszum született a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás módosításának fő vonalairól az európai uniós tagországok foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes minisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozásán. 

Az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésének fő témája az október 19-20-i EU-csúcs és a Brexit, migráció, menekültügy és a közös védelem téma kiértékelése, illetve Európa jövője lesz.

Lengyelország támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit – közölte Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott tárgyalásait követően, hangsúlyozva, hogy biztonsági kérdésekben Ankara az Európai Unió fontos partnere.

MTI

Az Európai Unió lakosságának 23,4 százalékát, 117,5 millió embert fenyegette tavaly a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) által hétfőn kiadott jelentés szerint.

Az uniós külügyminiszterek az iráni atomalkuról, az Észak-Korea jelentette fenyegetésről és az emberi jogok helyzetéről, köztük az ukrán oktatási törvény okozta jogfosztottság veszélyéről is tárgyalnak Luxembourgban ma (hétfőn).

MTI

Jóváhagyták az Európai Ügyészség felállítását az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi ülésükön, az úgynevezett megerősített együttműködési eljárással létrejövő szervezethez húsz tagállam csatlakozott.

MTI

A londoni gazdasági napilap online kiadásában hétfőn ismertetett interjúban Schäuble kijelentette: az eurót az EU valutájává kell tenni, el kell jutni odáig, hogy az Európai Unió egésze az eurót használja fizetőeszközként.

Az EU-nak hozzá kell járulnia a többség és kisebbség közötti párbeszéd beindításához – ezt mondta csütörtökön Sógor Csaba az Európai Parlamentben.

2019 márciusában megszűnik az Európai Unióból érkező munkavállalók szabad beáramlása Nagy-Britanniába – nyomatékosította hétfőn a szigetország kormányfőjének hivatala.

Mi a célja a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésnek? 

MTI

Nagyjából két év alatt több mint 225 milliárd eurót mozgósíthatott az Európai Unió tagállamaiban a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) .

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság (EB) Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt. 

A Görögországgal szemben indított túlzottdeficit-eljárás lezárására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság.

Egy év alatt nagyjából 1,5 millióval bővült az Európai Unió lakossága, amely 2017. január 1-jén 511,8 millió volt a becslések szerint, a növekedés oka a pozitív migrációs egyenleg – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn közzétett jelentéséből.