hétfő, október 23, 2017

EU

Lengyelország támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit – közölte Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott tárgyalásait követően, hangsúlyozva, hogy biztonsági kérdésekben Ankara az Európai Unió fontos partnere.

MTI

Az Európai Unió lakosságának 23,4 százalékát, 117,5 millió embert fenyegette tavaly a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) által hétfőn kiadott jelentés szerint.

Az uniós külügyminiszterek az iráni atomalkuról, az Észak-Korea jelentette fenyegetésről és az emberi jogok helyzetéről, köztük az ukrán oktatási törvény okozta jogfosztottság veszélyéről is tárgyalnak Luxembourgban ma (hétfőn).

MTI

Jóváhagyták az Európai Ügyészség felállítását az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi ülésükön, az úgynevezett megerősített együttműködési eljárással létrejövő szervezethez húsz tagállam csatlakozott.

MTI

A londoni gazdasági napilap online kiadásában hétfőn ismertetett interjúban Schäuble kijelentette: az eurót az EU valutájává kell tenni, el kell jutni odáig, hogy az Európai Unió egésze az eurót használja fizetőeszközként.

Az EU-nak hozzá kell járulnia a többség és kisebbség közötti párbeszéd beindításához – ezt mondta csütörtökön Sógor Csaba az Európai Parlamentben.

2019 márciusában megszűnik az Európai Unióból érkező munkavállalók szabad beáramlása Nagy-Britanniába – nyomatékosította hétfőn a szigetország kormányfőjének hivatala.

Mi a célja a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésnek? 

MTI

Nagyjából két év alatt több mint 225 milliárd eurót mozgósíthatott az Európai Unió tagállamaiban a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) .

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság (EB) Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt. 

A Görögországgal szemben indított túlzottdeficit-eljárás lezárására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság.

Egy év alatt nagyjából 1,5 millióval bővült az Európai Unió lakossága, amely 2017. január 1-jén 511,8 millió volt a becslések szerint, a növekedés oka a pozitív migrációs egyenleg – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn közzétett jelentéséből.

MTI

Hosszú tárgyalások után megkötötték a politikai megállapodást az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezményről a felek képviselőinek csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján.

MTI

Szombattól hat hónapon át Észtország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a balti állam Máltától vette át, majd januárban Bulgáriának adja tovább a tisztséget.

MTI

A védelem és a biztonság kérdése mellett a terrorizmus elleni küzdelemmel, valamint a migrációval foglalkoznak az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn luxembourgi tanácskozásukon, továbbá előkészítik a Keleti Partnerség novemberre tervezett brüsszeli csúcstalálkozóját.

Magyar Anna, az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke szerint pénzbe kerül a többnyelvűség, és az Európa Tanács (ET) készülő jelentése és ajánlása minden bizonnyal azt fogja kérni a tagállamoktól, hogy világos szabályokat alakítsanak ki a többnyelvűség költségeinek a biztosítására.

Az EU lakosságának egyhatoda, 83 millió lakos él lemaradó régióban – derül ki az Európai Bizottság kedden közzétett jelentéséből, amely a gazdasági növekedés, illetve a jólét szempontjából vizsgálja a lemaradó régiókat.

 Új programot indít az Európai Bizottság a fiatalok mobilitásának támogatására, az ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő kezdeményezés segítségével, egyénileg vagy csoportosan legalább ötezren utazhatnak majd díjmentesen egyik európai uniós tagországból a másikba.

Az Európai Parlament e heti strasbourgi plenáris ülésén kerül sor a március 9-10-i uniós csúcs, illetve a közelgő 60. évforduló kapcsán született Római nyilatkozatról szóló vitára. A vitán jelen lesz Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, Donald Tusk, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök és Louis Grech máltai miniszterelnök-helyettes. 

Európa soha nem zárkózhat be, meg kell őriznie nyitottságát akkor is, ha erősödik a nacionalizmus és a protekcionizmus – mondta Angela Merkel német kancellár.

A többsebességes Európa az Európai Unió végét jelentené – jelentette ki szerdán Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, aki óvott egy unión belüli „kemény mag” intézményesítésétől.

Elfogadhatatlan, hogy az élelmiszerek minőségével kapcsolatban egyes cégek másodrendű uniós állampolgároknak tartják a közép-kelet-európai lakosokat.

Decemberben nyolcéves mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben, az Európai Unióban pedig nem változott – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.

Holnap, 2017. január 17-én új elnököt választ az Európai Parlament. Az eddig megszokott nyugalmas választásoktól eltérően, idén itt is hatalmi harc folyik. Heten pályáznak az EP elnöki tisztségére. Ugyancsak kedden szavaz a strasbourgi plenáris ülés a 14 alelnök és az öt kvesztor személyéről is.