szerda, június 20, 2018

EU

A 2020 utáni költségvetés, illetve a Brexit utáni kétoldalú kapcsolatok, a legszegényebb régiók támogatása és nem utolsósorban az újságírók biztonsága a legfontosabb pontjai az Európai Parlament e heti strasbourgi plenáris ülésének. 

Óriási különbségek voltak az európai uniós tagállamok 276 régiója között az egy főre jutó hazai össztermék tekintetében 2016-ban is, a legszegényebb és a leggazdagabb régió között tovább mélyült a szakadék az előző évhez képest.

MTI

Hatalmas, közel nyolcszoros különbség mutatkozik az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik.

MTI

Jelentősen növelné a hatékonyságot az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének összevonása, a poszt betöltőjének ráadásul így „kétszeres legitimitása” lenne – jelentette ki szerdán Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke.

MTI

A jelentős gazdasági növekedésnek köszönhetően 2017 harmadik negyedévében tovább javult a foglalkoztatási és szociális helyzet az Európai Unióban, miközben a munkanélküliségi ráta csökkenése is folytatódott.

MTI

Kivenné a gazdagabb tagállamokat az európai uniós források több mint felét kitevő strukturális és beruházási alapok kedvezményezettjei közül az Európai Bizottság.

Az Európai Parlament a héten Strasbourgban tartja plenáris ülését. Az egyik legfontosabb napirendi pont természetesen Európa jövője.

MTI

Nagy-Britannia távozásával mintegy 12-14 milliárd euró éves bevétel esik ki az Európai Unió költségvetéséből, ezért az együttes tagországi bruttó nemzeti jövedelem jelenlegi, nagyjából 1 százalékos hozzájárulását a jövőben legalább 1,1 vagy 1,2 százalékra kell emelni.

MTI

Az Európai Unió új piacvédelmi szabályokat léptetett hatályba az olyan országokból származó támogatott dömpingáruk behozatalával szemben, amelyekben jelentős az államilag előidézett piaci torzulás – közölte az Európai Bizottság.

MTI

Az európaiak döntő többsége úgy véli, hogy az Európai Unió (EU) gazdasága jól teljesít, az euróövezetben az uniós fizetőeszköz támogatottsága 2004 óta nem volt ilyen magas, és többségben vannak azok, akik az unió jövőjét optimistán látják.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése szerint az európai strukturális és beruházási alapok eddig 278 milliárd eurót juttattak az uniós tagországok gazdaságába.

Az 1989-es politikai rendszerváltás óta eltelt 28 év alatt a román társadalom jelentős lépéseket tett a demokrácia, a jogállam megvalósításának irányába, azonban számos probléma még mindig megoldásra vár.

Elfogadták az úgynevezett határregisztrációs rendszer felállításáról szóló javaslatot az uniós tagállami kormányok képviselői hétfőn Brüsszelben. 

Kompromisszumos megállapodásra jutottak az Európai Unió jövő évi költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Az EP minden évben a Lux filmdíjjal tünteti ki azt a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik.

MTI

Elemzők 2,8 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi 2,5 százalékos növekedés után.

A szexuális zaklatás felszámolását sürgető állásfoglalási indítványt fogadott el az Európai Parlament csütörtöki ülésén. 

MTI

Kompromisszum született a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás módosításának fő vonalairól az európai uniós tagországok foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes minisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozásán. 

Az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésének fő témája az október 19-20-i EU-csúcs és a Brexit, migráció, menekültügy és a közös védelem téma kiértékelése, illetve Európa jövője lesz.

Lengyelország támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit – közölte Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott tárgyalásait követően, hangsúlyozva, hogy biztonsági kérdésekben Ankara az Európai Unió fontos partnere.

MTI

Az Európai Unió lakosságának 23,4 százalékát, 117,5 millió embert fenyegette tavaly a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) által hétfőn kiadott jelentés szerint.

Az uniós külügyminiszterek az iráni atomalkuról, az Észak-Korea jelentette fenyegetésről és az emberi jogok helyzetéről, köztük az ukrán oktatási törvény okozta jogfosztottság veszélyéről is tárgyalnak Luxembourgban ma (hétfőn).

MTI

Jóváhagyták az Európai Ügyészség felállítását az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi ülésükön, az úgynevezett megerősített együttműködési eljárással létrejövő szervezethez húsz tagállam csatlakozott.

MTI

A londoni gazdasági napilap online kiadásában hétfőn ismertetett interjúban Schäuble kijelentette: az eurót az EU valutájává kell tenni, el kell jutni odáig, hogy az Európai Unió egésze az eurót használja fizetőeszközként.