szerda, május 24, 2017

Belföld

MTI

A Magyarországra vitt gyermekek 90 százalékánál műtétre, 10 százalékánál egyéb kezelésre, komoly technikai hátteret igénylő további vizsgálatokra, gyógyszerbeállításra lesz szükség.

Hallgatólagosan elfogadta a szenátus a közkegyelmi törvényt, mivel a törvénytervezet vitájának határideje kedden lejárt. 

Európai uniós alapokból újítják fel az UNESCO-világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot.

MTI

Őrizetbe vettek két feltételezett dzsihadistát a spanyol hatóságok Madridban kedden.

Elfogadta kedden a szenátus az egységes bértörvény módosító javaslatokkal kiegészített tervezetét.

Hét, a Bihar Megyei Tanács hatáskörébe tartozó kulturális intézmény lépett partnerkapcsolatra a hasonló rendeltetésű debreceni intézményekkel.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt illetve a képviselőház elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs szó kormányátalakításról, de amennyiben ez szükségessé válik, akkor megtörténik. 

Több változtatást eszközölne az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának (OÖT) testülete, erről döntöttek többek között az e heti kolozsvári ülésen. 

Sebastian Oprescu, a köztisztviselőket tömörítő szakszervezeti szövetség (SNFP) elnöke hétfőn bejelentette, hogy a közigazgatásban dolgozók szerdától beszüntetik a munkát; amiatt elégedetlenek, hogy az egységes bérezési törvény nem tartalmaz külön bértáblát a köztisztviselőkre.

A bolgár hatóságok a romániaiakkal együttműködve egy kamion átvizsgálásakor 400 kilogramm heroint találtak, aminek az értéke meghaladja a 32 millió eurót.

MTI

Kihirdette Klaus Johannis államfő pénteken azt a törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket ott, ahol jelentős számú kisebbségi közösség él.

MTI

A Kárpát-medence valamennyi református püspöke részt vett a felújított nagyváradi várban szombaton tartott református egység napján.

„Kezdeményezésünkre az önkormányzat vezetője is részesülni fog a sikeres pályázati projektek után járó 25 százalékos fizetéspótlékból.” 

MTI

Kormányzati tárcaközi sürgősségi bizottság alakult az oltáshiány rendezésére. A testület felállításáról a kormány határozott csütörtöki ülésén. 

 Arra a kérdésre, hogy van-e olyan miniszter, akinek elégedetlen a tevékenységével, Dragnea azt mondta: ‘az összes miniszterrel elégedett vagyok állampolgárként is, pártelnökként is és a képviselőház elnökeként is’. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) többszintű – elméleti és szakiskolai – érettségi vizsgát vezetne be és létrehozná a mesterségek napját. 

Sebastian Ghiţă üzletember azt kérte pénteken a szerb legfelsőbb bíróságon, hogy ne adják ki Szerbiából, mert Romániában politikai üldözött. 

MTI

A kelet-európai kisebbségekkel szembeni jogtiprásokra összpontosított az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) szombaton zárult kolozsvári kongresszusának közgyűlése.

A kormány adóügyi visszaélések megelőzésére vonatkozó jogszabályjavaslata értelmében a cégeknek 90 nap állna rendelkezésükre, hogy az adóügyi és más ellenőrző hivatalok, intézmények által jelzett problémákra megoldást találjanak.

Szabadnappá nyilvánította csütörtöki határozatával a kormány június 2-át. 

Az alkotmánybírósághoz fordult a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a képviselőház házszabályának módosítása ügyében.

Élesen bírálták az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 62., kolozsvári kongresszusának csütörtöki megnyitóján az erdélyi házigazdák a román kormány kisebbségpolitikáját.

MTI

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) jogi karának előadótanára, Radu Chiriţa szerint Romániában 2010 és 2015 között mintegy 300 ezer ember telefonjának lehallgatását engedélyezték a bíróságok.

Kanyaróban hunyt el egy öt hónapos, Vaslui megyei csecsemő a jászvásári fertőzőkórházban – az orvosok szerint a pici nem volt beoltva, mivel ezt az oltást csak egyéves korban adják be.