kedd, április 25, 2017

Belföld

MTI

Az elöljárót először 2013-ban hivatali visszaélés miatt 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A szenátus jogi bizottsága kérni fogja a házbizottságtól, hogy hosszabbítsák meg 15 nappal a közkegyelmi törvénytervezet hallgatólagos elfogadásának határidejét. 

Vasile Blagát hétfőn tanúként hallgatták ki a DNA ügyészei egy korrupciós ügyben. 

1,64 milliárd lejes költségvetési többletet jegyzett az ország az év első három hónapjában, ez a bruttó hazai termék 0,2%-át teszi ki – jelentette be csütörtökön Sorin Grindeanu miniszterelnök. 

A romániai és európai alpinizmus két fiatal kiválósága, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik életét vesztette szombaton a Retyezát-hegységben, amikor lavina sodorta el őket – közölte Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő szolgálat vezetője.

Stabilra rontotta a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról Románia „Baa3” államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody’s Investors Service, levéve a napirendről a román szuverén adósosztályzat javítását. 

Călin Popescu-Tăriceanut választották meg szombaton a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökévé.

Újraválasztotta pártelnökké szombaton Szilágyi Zsoltot az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Székelyudvarhelyen ülésező kongresszusa.

A román szárazföldi erők cselekvőképessége a fejlett európai hadseregekéhez hasonló, jelentette ki Facebook-oldalán Gabriel Leş védelmi miniszter vasárnap, a román szárazföldi erők ünnepnapján.

Kelemen Hunor szerint a parlament jobboldali ellenzéki pártjai versenyt futnak egymással a kisebbségellenességben. 

Meghosszabbította a kormány a társadalombiztosítási hozzájárulás visszamenőleges kifizetésének határidejét. 

A Maros megyei RMDSZ Területi Képviselők Tanácsának (TKT) csütörtöki gyűlésén Péter Ferenc megyei elnök javaslatára megalakult a szövetség megyei szervezetének ügyvezető elnöksége.

Sajnálatos, hogy saját európai pártcsaládjával is szembefordul a PNL és a PMP, hiszen az Európai Néppárt elvei és értékei között kiemelt helyet kap a kisebbségek védelme.

MTI

A 62. FUEN-kongresszus legfontosabb célja az Európai Bizottság által március végén bejegyzett Minority SafePack című európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének az előkészítése lesz. 

MTI

Románia az Európai Unió forrásaiból finanszírozza az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhelytől a magyar–román államhatárig tartó szakaszának a befejezését. 

Az egységes bértörvényt hétfőn nyújtják be a parlamentnek, jelentette be csütörtökön Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke.

Idén elindíthatja a közbeszerzési eljárásokat a védelmi minisztérium több Patriot légvédelmi rakéta, nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer és 8x8-as összkerék-meghajtású páncélozott csapatszállító jármű vásárlására.

Április 20-án tizenegy megyében lesz katasztrófariadó gyakorlat.

A szenátus keddi plenáris ülésén 73 támogató és 17 ellenszavazattal elfogadták a szenátus házszabályának módosítását és kiegészítését, amelybe egyebek között belefoglalták az alkotmánymódosítási kezdeményezések elfogadásának procedúráját is.

MTI

Félrevezetőnek és károsnak nevezte a nyelvi jogok bővülésének „ünneplését” az egészségügyi törvények múlt heti módosításával kapcsolatban az erdélyi Identitás Szabadságáért Jogvédő Csoport (AGFI) keddi közleményében, a csoport szerint ugyanis törvénymódosítás nem biztosít új nyelvi jogokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedden két figyelmeztetést adott ki: egyet csapadékra és egyet lehűlésre, egy ciklon halad ugyanis át a napokban Románián.

Csaknem 14 millió lejjel egészítette ki a kormány a parlament két házának költségvetését.

Az ellenőrzéseket követően meghozzák a törvényes  intézkedéseket.