vasárnap, február 26, 2017

Belföld

Nem jutottak dűlőre tegnap a marosvásárhelyi tanácsosok a parkolást illetően: a polgármesteri hivatal által megrendelt tanulmányt ugyan elfogadták, de az üzemeltetés módjáról nem tudtak megegyezni. Erről várhatóan a márciusi tanácsülésen lesz döntés.

A magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó albizottság alakult a parlament alsóházának emberi jogi bizottságában.

Felszólította Emil Bocot, Kolozsvár polgármesterét a Szociáldemokrata Párt (PSD) – helyi szinten ellenzékben működő – szervezete, hogy ne akadályozza a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését – közölte csütörtöki számában a kolozsvári Szabadság napilap.

Elfogadta csütörtökön a kormány a tanügyben dolgozó kisegítő személyzet bérének emeléséről szóló sürgősségi rendeletet.

Mindössze hét napirendi pont szerepelt a tegnapi megyei tanácsülésen. Mint általában, gyors ütemű, pörgő volt a gyűlés menete, Péter Ferenc elnök vezetésével zökkenőmentesen, vita nélkül fogadták el a határozattervezeteket.

 „Ráférne még egy kis átalakítás” a kormányra – véli Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Ő maga is a sajtóból értesült a kormányátalakításról, előzőleg csak annyit tudott, hogy új vezetőket jelölnek az igazságügyi és az üzleti környezetért felelős minisztérium élére.

Romániában nem szavatolt a korrupcióellenes harc visszafordíthatatlansága, amelyet a korrupció büntetésének enyhítésére irányuló törekvések, valamint a politikának az igazságszolgáltatásba történő beavatkozása veszélyeztet – jelentette ki csütörtökön Klaus Johannis államfő.

Tánczos Barna szenátor szerint a kisvállalkozók kellene eldöntsék, hogy 1 százalékos forgalmi adót vagy 16 százalékos profitadót fizetnének.

Elfogadta szerdán a Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága az igazságügyi, az európai alapok, a gazdasági és az üzleti környezetért felelős miniszteri tisztségre vonatkozó jelöléseket.

MTI

Elutasította a piteşti-i táblabíróság szerdán Klaus Johannis perújítási kérelmét, amellyel egy másfél éve elveszített nagyszebeni ingatlanának tulajdonjogát próbálta visszaszerezni. 

A romániai lakosság 46 százalékát aggasztja annak a tudata, hogy kibernetikai bűnözők vehetik át az irányítást személyes elektronikai eszközeik felett.

MTI

Megerősítette a képviselőház kedden a büntetőjog módosításáról február elsején kiadott, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet hatálytalanítását.

MTI

Victor Ponta volt kormányfő a szociálliberális kormánykoalíció vezetőit és Sorin Grindeanu miniszterelnököt bírálta egy hétfő esti tévéinterjúban a büntetőjogot módosító, nagyszabású tüntetéssorozatot kiváltó sürgősségi kormányrendelet elfogadása miatt.

A helyi közösségek projektjeit támogató állami bank létrehozását szorgalmazza Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

Többrendbeli vesztegetés elfogadása miatt vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) Adrian Dumitru Ivănescu marosvásárhelyi ortopéd orvos ellen. 

Pénzmosás miatt jogerősen nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a bukaresti ítélőtábla Sorin Ovidiu Vîntu üzletembert az Országos Befektetési Alappal (FNI) kapcsolatos ügyben.

MTI

A Kolozs megyei törvényszék kedden meghozott elsőfokú ítélete szerint magyar nyelven is ki kell írni Kolozsvár nevét a város bejáratainál. 

MTI

„Magam is úgy érzem, hogy ebben a felelősség az új hatalmat terheli, amely Ion Iliescu nevéhez köthető.”

Kedvezően véleményezte a képviselőház jogi bizottsága a 2017/14-es sürgősségi kormányrendelet elfogadásáról szóló törvény tervezetét, amely hatályon kívül helyezi a 2017/13-as kormányrendeletet. 

A bukaresti Globus cirkuszban vasárnap este tartották az utolsó olyan előadást, amelyben állatok vettek részt, miután a főváros önkormányzata úgy döntött, betiltja a cirkuszi állatszámokat.

Összesen 1,6 millió euró kártérítést ítélt meg 2016-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) romániai raboknak a börtönviszonyok miatt indított perekben.

Óvatosságra intik a Hunyad megyei hegyimentők azokat a turistákat, akik a Retyezát- és Páring-hegységbe mennének túrázni, ugyanis a megfagyott hórétegre az elmúlt napokban 50 centiméter friss hó esett.

David Ioan Ciceo szabadlábon védekezhet.

„Nekünk nem szabad egyik vagy másik oldal utánfutójává válnunk, nekünk mindig olyan demokratikus alapértékeket kell képviselni, amelyek hiányában veszélybe kerülhet egy kisebbségi közösség, veszélybe kerülhet a jogállam.”