hétfő, június 25, 2018

Belföld

A jogalkotás és a jogi etika kapcsán ma is létezik egyfajta vita, ami két homlokegyenest szemben álló álláspontot fogalmaz meg. 

A Vár sétány fáinak állapotfelmérését, a szakszerű koronaalakítás és fakezelés gyakorlati bemutatóját tartotta nemrég a Magyar Faápolók Egyesületének csapata. 

Befejeződött a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának felújítása, már csak az adminisztrációs feladatok lezárása van hátra. A Maros Megyei Tanács által végrehajtott beruházásnak köszönhetően a repülőtér hamarosan újra fogadhat nemzetközi repülőjáratokat. 

Megfelelőségi ellenőrzésre van szükség, amely feltérképezné, hogy hány tagállam ültette ténylegesen nemzeti törvénykezésébe a nyelvi charta és a kisebbségi keretegyezmény előírásait, és rámutatna azokra az esetekre, ahol a nemzeti jogrend ellentmond a két nemzetközi dokumentumba foglaltaknak.

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten – tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A marosvásárhelyiek nyara idén sem múlik el Forgatag nélkül. Az augusztus 27. – szeptember 2. között hatodik alkalommal zajló rendezvénysorozaton „a kevesebb több” elve érvényesül, több teret kapnak majd a helyi alkotók, illetve rangos magyarországi előadók is szórakoztatják a publikumot.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ezt az összeget a Marosvásárhely – Marosugra – Aranyosgyéres autópálya-szakaszra fogják építésére fordítani.

A kínai tartomány 2000 óta ápol testvérkapcsolati viszonyt Maros megyével. Sanhszi tartomány Kína északi részén fekszik, területe 156.600 négyzetkilométer, lakossága 37 milliót számlál. 

Az eredményekről dr. Hajdu Zoltán projektvezető és a részt vevő országok képviselői számoltak be. 

A mezőbándi régi művelődési ház épületét 2005-ben szolgáltatták vissza a református egyháznak. Akkor vált időszerűvé egy újnak a felépítése. 

Az egyetem bizonytalan kimenetelű jövőjétől eltekintve felemelő és örömteli ünnepségen búcsúztatták a MOGYE magyar tagozatának 299 orvos, fogorvos, gyógyszerész és asszisztens végzősét. 

A Kisebbségi Munkacsoport csütörtöki ülése az Európai Bizottság azon nyelvi, nemzeti kisebbségek számára fontos kulturális, média- és oktatási programjait tekintette át, melyek valamilyen módon segíthetnek ezen közösségek identitásának megőrzésében. 

Egy alkotmánybírósági döntést lehet vitatni, lehet nem szeretni, el lehet mondani, hogy nem jó, de a döntést ettől függetlenül be kell tartani.

A munkaügyi minisztériumnak kötelessége növelni és napjaink igényeihez igazítani a magán szociális szolgáltatásokat biztosító szervezeteknek szánt állami támogatást.

A marosvásárhelyi lakónegyedekben lakossági fórumsorozatot indít a városi RMDSZ, a célja lehetőséget teremteni a városlakóknak, hogy megosszák a problémáikat, illetve első kézből szerezzenek információkat a közösséget érintő dolgokról.

Tegnap délben a Kiss Unicum Kft. telephelyének raktárából a múzeum marosvásárhelyi várban levő épületébe került az egykori Aranyszarvas gyógyszertár korabeli bútorzata, amelyet az épületet megvásároló Kiss Szabolcs vállalkozó adományozott. 

A Studium Prospero Alapítvány és partnerei ebben az évben is megszervezik a már hagyományossá vált vártemplomi ballagást.

Az Európai Parlament e heti plenárisán Európa jövőjéről, illetve a június 28-29-i uniós csúcs legfontosabb kérdéseiről folyt a vita. 

Az oktatás unióbeli korszerűsítéséről fogadtak el állásfoglalást szerdán az európai parlamenti képviselők. 

A meteorológusok szerint szerda délutántól viharokra és jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani országszerte. 

A marosvásárhelyi tanács legutóbbi ülésén a képviselők megszavazták, hogy havi ezerlejes támogatást nyújtanak a Rozmaring utcai szociális központból kikerülő 15 többgyermekes családnak, hogy albérletbe tudjanak költözni. 

Jókedv, rengeteg látogató, színes programok és változékony időjárás jellemezte az idei szovátai városnapokat is, amelynek apropóját a 143 éve létező Medve-tó adja.

Vasárnap délutántól hétfő estig az ország egész területén zivatarokra és szélviharokra számthatunk – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Igazgatóság.

„Az RMDSZ javaslatára törölték a közigazgatási törvény szövegéből azokat a rendelkezéseket, amelyek a prefektus hatalmát erősítették volna.”