péntek, június 23, 2017

Belföld

 A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20, Erdélyben, Máramarosban és a hegyvidéken pedig akár a 40-50 litert is négyzetméterenként.

A képviselő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Marosvásárhelyen annyi magyar gyermek végzi el a 8. osztályt, hogy 59 osztályra lenne szükség. 

Igazságszolgáltatási források szerint a volt pénzügyminisztert vesztegetéssel, vesztegetés elfogadásával és vesztegetésre való felbujtással vádolják.

Megszavazta szerdán a parlament a Sorin Grindeanu vezette kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.  

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CCD) és az Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA) fordul az RMDSZ Traian Băsescu nyilatkozata, illetve a médiában megjelent magyarellenes kirohanások miatt.

MTI

Erről az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának együttes ülésén született döntés, miután eredménytelenül zárultak a PSD–ALDE koalícióval hétfőn kezdődött tárgyalások.

Csütörtökre halasztották az eredetileg kedd délre összehívott kormányülést – jelentette be a Sorin Grindeanu vezette kabinet sajtószóvivője, Alina Petrescu. 

Bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség a Román Labdarúgó-szövetség volt elnöke, Mircea Sandu és felesége ellen. Megvesztegetés elfogadásával, pénzmosással, illetve ebben való bűnrészességgel gyanúsítják őket.

Oltean Csongort a Magyar Ifjúsági Értekezlet küldöttgyűlése június 17-én, szombaton választotta meg a szervezet elnökévé, 73%-os többséggel. 

MTI

Laura Codruţa Kövesit, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét lejárató hangfelvételeket tett közzé a Romania TV hírtelevízió. 

Megválasztotta új vezetőségét vasárnap a Nemzeti Liberális Párt (PNL). 

MTI

Elfogadta a szenátus közigazgatási szakbizottsága hétfőn az RMDSZ-nek azt a törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná.

Victor Ponta kormányfőtitkár bejelentette, hogy már hétfőn előkészítették azokat a jogszabálytervezeteket, amelyeket sürgősen el kell majd fogadni a kormányülésen. 

Tíz házkutatást tartottak a rendőrök hétfő reggel Temes megyében, olyan személyeknél, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy marihuánatermesztő és -terjesztő bűnszervezet tagjai. 

MTI

Arany János egész alakos bronzszobrát avatták fel a hétvégén Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) tanévzáró ünnepségén. 

MTI

Rendkívüli ülést tartott vasárnap a parlament, a szociálliberális kormánykoalíció előterjesztette a Grindeanu-kabinet leváltására irányuló bizalmatlansági indítványát. 

MTI

Az elnök azt követően nyilatkozott erről a sajtónak, hogy a szövetség operatív döntéshozó szerve, a 33 tagú állandó tanács elemezte a belpolitikai helyzetet. 

Az Európai Parlament múlt héten kedden elfogadta a kulturális fővárosoknak otthont adó országok listáját.

Klaus Johannis államfő a kormánypártoktól vár megoldást a szociálliberális koalíció „belső válságára”, rámutatva, hogy egyelőre még nem állt elő olyan helyzet, amelyben az alkotmány szerint az államfőnek kell lépnie.

Sorin Grindeanu kormányfő politikai támogatásának megvonásáról döntött a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – jelentette be szerdán lapzártakor a párt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu.

MTI

Victor Ponta volt miniszterelnök nyílt levélben kérte szerdán a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságát, hogy ne „végezze ki” saját kormányát, vagyis ne vonja meg a bizalmat a kevesebb mint fél éve beiktatott Sorin Grindeanu szociáldemokrata miniszterelnöktől.

Florian Bodog egészségügyi miniszter is adott vért szerdán a bukaresti Egyetem téren felállított mobil véradó központban a véradók világnapja alkalmából szervezett kampány keretében. 

MTI

A marosvásárhelyi törvényszék elsőfokú ítéletben érvénytelenítette kedden a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015-ben a Római Katolikus Teológiai Líceumba sorolta az Unirea Főgimnázium magyar osztályait.

Kilenc tűzoltóautót vezényeltek a tűz helyszínére, az oltási munkálatok hat órán át tartottak.