péntek, január 20, 2017

Belföld

Pénzt és egyéb javakat fogadtak el a szerdán őrizetbe vett határrendészek, hogy átengedjenek a határon egy teherautót, amely csempészett cigarettát és használt gumiabroncsokat szállított.

A figyelmeztetés csütörtökön 12 órakor lépett érvénybe, és szombaton 10 óráig tart. 

„Kétszínűség a börtönök túlzsúfoltságának ürügye, amellyel lejáratják a korrupcióellenes politikákat.”

Kijelentésével az ügyészségek és bíróságok vezetőinek kijelentéseire reagált, akik szerint a részleges közkegyelemről szóló és a törvénykönyveket módosító rendelet egyetlen emberért született meg.

A rendőröknek időközben sikerült azonosítaniuk az áldozatot. 

MTI

Az elnök korábban arra figyelmeztette a január elején hivatalba lépett kormányt, hogy tisztsége teljes súlyával szembe fog szállni minden olyan próbálkozással, amely az igazságszolgáltatás eszközeinek megnyirbálását, a korrupt politikusok „tisztára mosását” célozza.

MTI

Klaus Johannis elnök szerdán kijelentette, hogy az új amerikai vezetés is elkötelezett a román–amerikai stratégiai partnerség mellett, ezért Bukarest továbbra is szoros együttműködésre törekszik az Egyesült Államokkal.

A parlament tavaly nyilvánította hivatalos munkaszüneti nappá Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulóját, január 24-ét. 

MTI

Közkegyelmet hirdetnének az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, hogy így enyhítsék a börtönök túlzsúfoltságát.

A Magyar Polgári Párt (MPP) februári kongresszusának előkészítéséről, az együttműködésről, a parlament prioritásairól tartott kedden sajtótájékoztatót Biró Zsolt parlamenti képviselő, az MPP elnöke.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt állítja, hogy mintegy két hónapja, de főleg az elmúlt hónapban egyre gyakrabban mondják neki, hogy a tavasszal letöltendő szabadságvesztésre ítélik.

A Romániai Bírák Fóruma elhatárolódik Florin Iordache igazságügyi miniszter nyilatkozatától, miszerint a szakmai egyesületek támogatnák a kegyelemnyújtást.

Az alpolgármester hatósági felügyelet alatt van, és nem láthatja el tisztségével járó feladatait.

Adrian Ţuţuianu, a bizottság elnöke átiratban kérte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetőségét, hogy január 25-én 11 órakor legyen az ellenőrző bizottság gyűléstermében.

A Népi Mozgalom Párt elnökét abban az ügyben hallgatják ki, amelyben a România TV által sugárzott felvételek alapján indult bűnügyi kivizsgálás. 

A képviselőház és a szenátus költségvetési bizottsága szerdán elkezdi meghallgatni az előző kormány államtitkárait, hogy megállapítsa, hogyan zajlott a tavalyi két költségvetés-kiigazítás.

MTI

A döntésről Kincses Előd, a panaszosok ügyvédje számolt be egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón. 

Elutasította hétfőn a képviselőház költségvetési, illetve munkaügyi bizottsága a magas rangú tisztségviselők bérének emeléséről szóló, 2015/14-es sürgősségi rendeletet. 

 

Az ország nagy részén marad a többnyire hideg idő, havazásra a következő három nap, illetve január 25-e után kell számítani.

A képviselőház plénuma idén az elmúlt évhez képest 17,9%-kal kisebb, 245.617.000 lejes költségvetést hagyott jóvá.

Sepsiszentgyörgy partnerként részt vesz a fiatalok elvándorlásával és a romák integrációjával foglalkozó két nemzetközi projektben, amelyeket a Duna Transznacionális Együttműködési Program 2014–2020 finanszíroz.

MTI

Niculina Ţînţar sepsiszentgyörgyi kultúraszervező kapta Kovászna megye Háromszék Kultúrájáért díját, amelyet vasárnap, Mihai Eminescu költő születésnapján adtak át az Árkosi Kulturális Központban.

Romániában rövid távon nem kedvezőek a feltételek az elektronikus szavazás bevezetésére – erre a következtetésre jutottak a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kutatói. 

Körülbelül 6 ezer alkalommal nyújtottak segítséget országszerte a hegyimentő szolgálatok 2016-ban.