péntek, március 24, 2017

Belföld

MTI

Zárolták a hatóságok a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttérszervezetének, a Siculitas egyesületnek a bankszámláit, hogy behajtsák a 2014-es felvonulás miatt kirótt 12 ezer lejes bírságot, melyet bírósági úton sem sikerült eltöröltetni – közölte szerdán az SZNT.

1965-től a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben folytatta tanulmányait, ahol 1969-ben végzett, majd haláláig a nagyváradi közönséget szolgálta. 

Magyar nyelvű könyvek kiadására és ifjúsági közéleti tevékenységek támogatására is lehet pályázni a Communitas Alapítványnál.

A kormány eltörölte a gyógyszerárak kiszámítására és a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó kormányrendeletet.

MTI

A NATO döntéshozatali szerve az Oroszországtól tartó tagállamok kezdeményezésére a szervezet tavaly nyári varsói csúcstalálkozóján döntött a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről

Mentesülhetnek a háromévesnél kisebb gyermekek a közös költség fizetése alól – erről szóló törvénytervezetet fogadott el kedden a képviselőház.

Klaus Johannis államelnök kihirdette a képviselőház által februárban elfogadott törvényt, amely március 25-ét országos erdővédelmi nappá nyilvánítja, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az erdővédelem fontosságára. 

A küldöttgyűlésről, a jelölés módszertanáról és egyéb részletekről Vass Levente képviselővel, a választmány elnökével beszélgettünk.

Károly herceggel találkozik március 29-én Klaus Johannis államfő. A brit trónörökös hivatalos látogatásra érkezik Romániába.

Megtalálták hétfőn kora délután azt a két craiovai hegymászót, akik szombaton tűntek el a Retyezát-hegységben.

Helyzete tisztázásáig felfüggeszti párttagságát Cătălin Rădulescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, aki hétfői nyilatkozataiban azt mondta, kijelentéseit eltorzították.

Öt pakisztáni és tizenegy iraki állampolgárt fogtak el hétfőn, amikor illegálisan beléptek Románia területére Szerbiából. Valamelyik nyugat-európai országba szerettek volna eljutni.

Dévai középiskolás diákokat szállító kisbusz borult fel tegnap reggel Csernakeresztúron, a Dévát Vajdahunyaddal összekötő úton.

A Webometrics 2017 ranglistájának ismét első helyén áll a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a romániai egyetemek között. 

MTI

Pártszakadás fenyegeti a szociálliberális kormánykoalíció kisebbik pártját, a liberális ALDE-t, a Grindeanu-kormány parlamenti támogatása azonban egyelőre nem került veszélybe.

 Az új személyi igazolvány internetes azonosítást is lehetővé tenne, így több elektronikus szolgáltatás is elérhetővé válna, ugyanakkor helyettesítené az egészségügyi kártyát, amely így érvényét vesztené.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Reza Baqir vezette romániai küldöttségével találkozott csütörtökön Klaus Johannis államfő.

április 21-ére 

A Nemzeti Erő Párt és az Egységes Románia Párt (PRU) a szombati gyűlést követően úgy döntött, hogy egy nacionalista pólusban egyesül.

A hegyimentők szerint a két alpinista sziklamászásra indult szombaton, azonban nem tértek vissza a menedékházba.

Csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a Maros Megyei Tanácsot, egyetlen napirendi ponttal, mely kilenc beruházási terv dokumentációjának módosítását tartalmazta. 

MTI

Tanúként idézte be és hallgatta ki a katonai ügyészség csütörtökön Ion Iliescu volt államfőt az 1989-es forradalom ügyében.

Újabb 20 darab F-16-os vadászgépet vásárolna a védelmi minisztérium, egyelőre azonban egyetlen megkeresett országtól sem kapott pozitív választ.

A kormány idén 98 kilométer autópályát szeretne átadni a forgalomnak – nyilatkozta a közszolgálati televízió szerda esti műsorban Sorin Grindeanu kormányfő.