hétfő, január 22, 2018

Belföld

Belső vizsgálatot rendelt el a csendőrség a szombati demonstráción készült videofelvétel kapcsán, amelynek tanúsága szerint az egyik csendőr ököllel ütötte a tüntetőket. 

A szenátus gazdasági bizottsága elé hívta annak elnöke, Daniel Zamfir liberális párti honatya Ionuţ Mişa pénzügyminisztert és az adóhatóság (ANAF) elnökét, Mirela Călugăreanut. 

Lemondott pénteken tisztségéről Marius Nica európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter – tájékoztat a minisztérium közleménye.

Január 18-án, csütörtökön délután került sor Marosvásárhelyen a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET – MIÉRT-tagszervezet) tisztújító küldöttgyűlésére.

MTI

Saját volt pártján, a jobbközép PNL-n kívül a teljes parlamenti ellenzék, az ellenzéki sajtó és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civil szervezetek is bírálták Klaus Johannis államfőt, amiért a legkisebb ellenkezés nélkül kormányalakítási megbízást adott a PSD első jelöltjének, a PSD nőszervezetét vezető Viorica Dăncilă EP-képviselőnek.

A GRECO csütörtöki jelentése jelentős kezdeményezésként értékeli, hogy a parlament elfogadta 2017 októberében a képviselők és szenátorok magatartási kódexét.

Országszerte több ország- és megyei utat lezártak, tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Negatívan véleményezte csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénuma az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítását.

Florian Bodog egészségügyi miniszter csütörtökön felkérte a családorvosokat, hogy folytassák az influenza elleni oltáskampányt január folyamán is, tekintve hogy később kezdődött a betegséghullám, mint tavaly. 

Klaus Johannis államfő elfogadta a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt miniszterelnök-jelöltet, és Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt bízta meg a kormányalakítással. 

Mihai Fifor ügyvivő miniszterelnök szerdán menesztette tisztségéből a Román Rendőrség parancsnokát, Bogdan Despescut. 

A feljelentésben az áll, hogy január 10-i nyilatkozatában a kormányfő által használt nyelvezet „tipikusan fasiszta”, kilátásba helyezi egy nemzeti közösség akasztás általi példás fizikai megsemmisítését. 

MTI

Stratégiai partnerség kialakításában állapodott meg kedden Klaus Johannis elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök Bukarestben.

Az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján közzétett tájékoztatás szerint laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a B típusú influenza okozta egy nő halálát január első hetében.

Klaus Johannis államfő tudomásul vette kedden Mihai Tudose szociáldemokrata miniszterelnök lemondását, helyére pedig Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek.

Az európai értékeket nem elég szajkózni, minden politikusnak az eszében és lelkében kell hordoznia ezeket, fogalmazott Winkler Gyula hétfőn este Strasbourgban, ahol Mihai Tudose magyar közösséget fenyegető kijelentéseiről tájékoztatta az európai parlamenti képviselőket. 

Klaus Johannis államfő fogadta hétfőn a Cotroceni-palotában Shinzo Abét. 

A Szabad Emberek Pártja (POL) határozottan elítéli azt az útszéli nyelvezetet, amelyet Románia miniszterelnöke használ, amikor az általa vezetett ország állampolgárairól beszél, nemzetiségi, felekezeti, politikai hovatartozásuktól vagy nemi irányultságuktól függetlenül.

A román külügy megbeszélést fog tartani Magyarország bukaresti nagykövetével a budapesti román nagykövetségnél a hét végén történt incidens kapcsán, és fokozott biztonsági intézkedéseket kér majd a magyar hatóságoktól.

Hétfőn reggel újrakezdték a hegyimentők a lavina által elsodort férfi keresését a Bucsecs-hegységben. 

Ezek a tárgyak az Államelnöki Hivatal tulajdonában maradnak. 

Havazásra, havas esőre, esőre és erős szélre vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság az egész ország területére.

A Romániai Magyar Jogvédő Egyesület felháborodását fejezi ki amiatt, hogy a Realitatea TV Jocuri de putere című január 10-i műsorában Mihai Tudose a következő módon nyilatkozott a székely zászlóról, közösségünk egyik meghatározó jelképéről...

Pénteken este a Kultúrpalota kistermében tartott előadást Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár. Utalva Mihai Tudose botrányos kijelentésére, miszerint azok is a zászlók mellett lógnak majd, akik kitűzik a székely zászlót, meg is jegyezte: „jól sikerült a címválasztás”.