hétfő, október 23, 2017

Belföld

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter hétfőn azt mondta, az állampolgárokat érő medvetámadások tekintetében a helyzet napról napra rosszabb. 

MTI

Felerősödött, és 2016-ban csúcsot döntött Romániában a belső migráció – közölte az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatait elemezve a Pressone.ro portál. 

MTI

Lucian Romascanu azt mondta: azt szeretné, hogy a centenáriummal kapcsolatban a politikusok ne essenek túlzásokba, hanem szolidaritásról tegyenek tanúbizonyságot, mert az állam létrejöttét ünnepelik.

„Jelentőségteljes volt 1956, mert megmutatta, hogy a kommunizmus megbuktatható, kimondta bátran és hangosan, hogy az emberarcú szörnyeteg csak elnyomással, tankok és fegyverek erejével, hazugsággal, börtönökkel, kínzókamrákkal képes a hatalmát megőrizni…”

A vakcinák kötelezővé tétele ellen szervezett vasárnapi tüntetés két órán keresztül zajlott Temesváron, az Opera téren. 

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szombat délután a Kultúrpalota nagytermében megtartott tisztújító küldöttgyűlésén 109 szavazattal Izsák Balázs újabb elnöki mandátumot nyert. 

A nagyszentmiklósi határrendészek huszonnyolc ázsiai származású személyt tartóztattak fel, akik Magyarországra akartak átszökni.

Csiszolni kell még a közkegyelmi törvény tervezetén, jelentette ki pénteken az igazságügyi miniszter. 

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság öt központi és északnyugati megyére érvényes narancs jelzésű riadót adott ki vasárnap. 

A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Parancsnokságának (ANP) igazgatója, Marian Dobrică pénteken egy konferencián azt mondta, 2018-ban a romániai börtönökben a mostaninál 1421-gyel több férőhely lesz. 

A Maros Megyei Klinikai Kórház újszülötteket ellátó részlegének adományozott egy korszerű, a gyermekgyógyászatban használt echográfkészüléket a Mentsétek meg a Gyermekeket Románia szervezet.

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség több ezer tagja tüntetett csütörtökön a bukaresti George Enescu téren az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben tapasztalható problémák miatt. A tiltakozók később a Győzelem térre vonultak. 

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága, ahol az ipari termelés idén több mint 8 százalékkal bővült.

A romániai származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő numizmatikai sorozatot indít a nemzeti bank (BNR), amely elsőként a tavaly elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, holokausztkutató tiszteletére bocsát ki emlékérmet – derült ki a pénzintézet közleményéből.

A 2004–2008-as időszakban hivatalban volt igazságügyi minisztereket (Cristian Diaconescut, Monica Macoveit, Tudor Chiuariut és Cătălin Predoiut) hívják be a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumának ügyét kivizsgáló parlamenti bizottság jövő heti ülésére.

Néhány napon belül megkapják az ötödikes tanulók a hiányzó tankönyveket – jelentette be tegnap Liviu Pop tanügyminiszter. 

 Az alacsony bérek miatt egyre kevesebb fiatal választja a pedagógusi pályát, így a 2017/2018-as tanévben 4.500 szakképzetlen pedagógus alkalmazására volt szükség.

Hatályba lépett csütörtökön a túlzsúfolt börtönökben raboskodó elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvény, amely minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal lerövidíti a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal érvényesnek tekinti azt a szerződést, amellyel a római katolikus egyház vagyonkezelőjétől bérli az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épületeit.

Ukrán hivatali kollégájával, Petro Porosenkóval folytatott telefonbeszélgetést szerdán Klaus Johannis. A két államfő beszélgetésének fő témája az új ukrán tanügyi törvény volt. 

Október 31-éig igényelhetik a gazdák a harmadik negyedévre járó gázolaj-támogatást – tájékoztatott a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA).

A képviselőház és a szenátus szerdán együttes ülésen, 220 támogató és 79 ellenszavazat mellett Dumitru Chiriţát választotta meg az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnökévé.

Csak jövőben kerül sor a nyugdíjtörvény módosítására – jelentette be a koalíciós pártok szerdai ülését követően a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. 

Romániában évente közel 1.400 egyévesnél fiatalabb gyerek hal meg a kórházak hiányos felszereltsége következtében, de a szülők egészségügyi nevelésének hiánya miatt is.