vasárnap, március 26, 2017

Aktuális

MTI

Az évforduló alkalmából az EU-országok vezetői március 25-én Rómában csúcstalálkozót tartanak.

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott „a szélsőséges nézeteivel kapcsolatban felmerült aggályok” miatt.

MTI

Folytatódik a romániai magyarság identitásának megőrzését és az oktatásfejlesztést segítő programok megvalósítása.

MTI

Lemondatta tisztségéből Balogh Oszkárt, a kárpát-aljai Csap alpolgármesterét az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), miután bebizonyosodott, hogy magyar állampolgársága is van.

MTI

A Moldovai Köztársaság számára országprojekt a nyugati irányultság, az, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

MTI

Bekérették az Európai Unió melletti török nagykövetség vezetőjét Recep Tayyip Erdogan török államfő sokak által fenyegetésként értékelt, előző napi kijelentései miatt.

Az 1990. márciusi véres marosvásárhelyi események ügyében kér vizsgálatot a főügyésztől Biró Zsolt. 

MTI

Zárolták a hatóságok a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttérszervezetének, a Siculitas egyesületnek a bankszámláit, hogy behajtsák a 2014-es felvonulás miatt kirótt 12 ezer lejes bírságot, melyet bírósági úton sem sikerült eltöröltetni – közölte szerdán az SZNT.

MTI

Letette hivatali esküjét szerdán Berlinben a német szövetségi törvényhozás két házának együttes ülésén Németország új államfője, Frank-Walter Steinmeier.

Az első jelentések több sebesültről szóltak, a parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette. 

MTI

Az Európai Bizottság (EB) elfogadott és nyilvántartásba vett két, az uniós polgárokat az EU-ból történő brit kiválás (Brexit) után megillető jogokkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezést, a Brexit megakadályozására irányuló kezdeményezést viszont elutasította.

1965-től a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben folytatta tanulmányait, ahol 1969-ben végzett, majd haláláig a nagyváradi közönséget szolgálta. 

Magyar nyelvű könyvek kiadására és ifjúsági közéleti tevékenységek támogatására is lehet pályázni a Communitas Alapítványnál.

A kormány eltörölte a gyógyszerárak kiszámítására és a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó kormányrendeletet.

MTI

A NATO döntéshozatali szerve az Oroszországtól tartó tagállamok kezdeményezésére a szervezet tavaly nyári varsói csúcstalálkozóján döntött a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről

MTI

Külügyminiszteri szintű nemzetközi konferenciát tartanak Washingtonban ma az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre szerveződött nemzetközi koalíció országai.

Mentesülhetnek a háromévesnél kisebb gyermekek a közös költség fizetése alól – erről szóló törvénytervezetet fogadott el kedden a képviselőház.

MTI

„Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból kilépve is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit.”

MTI

„Mielőbb meg kell kötni az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást, az ugyanis kiállást jelent a terjedőben lévő protekcionizmus ellen.”

MTI

Drasztikusan tovább romlott a német–török viszony az elmúlt napokban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint.

MTI

Az olasz hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a mai Európai Unió elődjét megalapító Római Szerződés 60. évfordulójának megünneplésére. 

Klaus Johannis államelnök kihirdette a képviselőház által februárban elfogadott törvényt, amely március 25-ét országos erdővédelmi nappá nyilvánítja, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az erdővédelem fontosságára. 

A küldöttgyűlésről, a jelölés módszertanáról és egyéb részletekről Vass Levente képviselővel, a választmány elnökével beszélgettünk.

MTI

Az elnök közölte, hogy felhívásukat a Kárpát-medencéből és a nagyvilágból fiatalok ezrei hallották meg.