hétfő, június 26, 2017

Aktuális

MTI

A PSD végrehajtó bizottságában csaknem egyhangúlag (négy tartózkodással) fogadták el Tudose kormányfő-jelöltségét, amelyet a koalíció kisebb pártja, az ALDE is jóváhagyott, így a politikus nevét közös javaslatként terjesztik az államfő elé.

MTI

Az erdélyi magyar közösség aktuális problémáiról, kihívásairól tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfő délelőtt az Országházban. 

A képviselőház május 23-án fogadta el döntő fórumként az erre vonatkozó módosítást. 

MTI

Tíz civil szervezet felelősségteljes viselkedésre szólította fel hétfőn a politikusokat és a médiát, arra kérte őket, ne keltsenek feszültséget a romániai etnikumok között. 

Az előrehozott választások lehetősége szerepel Románia alkotmányában, de csak egy mély válság esetére, amelyet jobb lenne elkerülni – mutatott rá pénteken Klaus Johannis államfő.

A bizakodás és a tetterő jellemezte az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek pénteken véget ért tanácskozását.

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint nagyon valószínű, de nem teljesen bizonyos, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalássorozaton sikerül szabadkereskedelmi megállapodást elérni az Európai Unióval.

Hétfőn a román nyelv és irodalommal kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák a tanügyminisztérium által jóváhagyott naptár szerint.

A korábban meghirdetett 1-2 százalék helyett 8 százalékkal drágul július 1-től a villamos energia – derült ki az energiaár-szabályozó hatóság közléséből pénteken. 

Június 22-i, csütörtöki gyűlésén a városi választmány megerősítette a Vass Levente marosvásárhelyi RMDSZ-elnök által nevesített alelnöki csapatot.

Villámcsődülettel fejezte ki nemtetszését a kialakult helyzettel kapcsolatosan a koronkai Tholdalagi Mihály Általános Iskola szülői közössége pénteken 11 órától az iskola előtt. Ennek folytatásaként, a hét folyamán, hétfőn, kedden és csütörtökön, szintén 11 órától tüntetést szerveznek ugyanott.

A titkos elektronikus szavazás bevezetéséről tárgyalnak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői. A párt a bizalmatlansági indítványok szavazásakor és egyéb titkos jellegű szavazások során használná ezt a megoldást a parlamentben.

Tűz ütött ki vasárnap az Azomureş vegyipari kombinátban egy hidrogénszállító vezeték szigetelésénél az Ammónia III részlegen. A hatóságokat azonnal riasztották, azonban a kombinát tűzoltócsapata és a katasztrófavédelmisek hatékony közbelépése miatt nem kellett kiüríteni a környéket.

„A sajtóban” és a közösségi oldalakon megjelent állítólagos híreszteléseket cáfolta Hajdú Zoltán, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum aligazgatója a június 21-i tájékoztató jellegű megbeszélésen, amelyet a Római Katolikus Teológiai Líceum megbízott igazgatójával, Székely Szilárddal közösen tartottak. 

Megszavazta a parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és új kormány alakul. 

MTI

A francia lapok csütörtöki szerkesztőségi írásaikban úgy vélték, hogy az előző este kinevezett új francia kormányt a szakértelem és a megújulás határozza meg politikai nagyágyúk részvétele nélkül, miután Emmanuel Macron államfő nyugalmat akar és egyedül szeretne irányítani.

 A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20, Erdélyben, Máramarosban és a hegyvidéken pedig akár a 40-50 litert is négyzetméterenként.

MTI

Az ülés középpontjában a közös védelempolitika, a biztonság, a migráció és a gazdaság kérdései állnak. 

MTI

Olasz sajtóértesülések szerint a pápai állam pénzügyi hivatalai közötti ellentétek vezettek Libero Milone főrevizor hirtelen távozásához, ami tovább nehezíti a Ferenc pápa indította gazdasági-pénzügyi reformok megvalósítását. 

A képviselő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Marosvásárhelyen annyi magyar gyermek végzi el a 8. osztályt, hogy 59 osztályra lenne szükség. 

Igazságszolgáltatási források szerint a volt pénzügyminisztert vesztegetéssel, vesztegetés elfogadásával és vesztegetésre való felbujtással vádolják.

Megszavazta szerdán a parlament a Sorin Grindeanu vezette kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.  

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CCD) és az Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA) fordul az RMDSZ Traian Băsescu nyilatkozata, illetve a médiában megjelent magyarellenes kirohanások miatt.

MTI

A brit EU-tagságról szóló törvény visszavonása és a bevándorlás szabályozása szerepel az új brit kormány törvényalkotási programjának középpontjában.