kedd, január 17, 2017

Aktuális

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt állítja, hogy mintegy két hónapja, de főleg az elmúlt hónapban egyre gyakrabban mondják neki, hogy a tavasszal letöltendő szabadságvesztésre ítélik.

A Romániai Bírák Fóruma elhatárolódik Florin Iordache igazságügyi miniszter nyilatkozatától, miszerint a szakmai egyesületek támogatnák a kegyelemnyújtást.

MTI

Michel Sapin francia gazdasági miniszter szerint az Egyesült Királyság improvizál a Brexit kezelésében.

MTI

Tiltakozását fejezte ki kedden a strasbourgi városvezetés az Európai Parlament (EP) elnöki tisztjéért induló jelöltek azon tervei ellen, amelyek szerint az uniós képviselőtestület munkáját egy helyszínen, Brüsszelben kellene összevonni.

MTI

Elutasította a német alkotmánybíróság kedden a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-Demokrata Párt betiltására a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat által tett indítványt.

MTI

Terrorizmus finanszírozásának vádjával Ukrajna keresetet nyújtott be Oroszország ellen az ENSZ Nemzetközi Bíróságán – közölte a hágai székhelyű bíróság kedden.

Az alpolgármester hatósági felügyelet alatt van, és nem láthatja el tisztségével járó feladatait.

Adrian Ţuţuianu, a bizottság elnöke átiratban kérte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetőségét, hogy január 25-én 11 órakor legyen az ellenőrző bizottság gyűléstermében.

A Népi Mozgalom Párt elnökét abban az ügyben hallgatják ki, amelyben a România TV által sugárzott felvételek alapján indult bűnügyi kivizsgálás. 

A képviselőház és a szenátus költségvetési bizottsága szerdán elkezdi meghallgatni az előző kormány államtitkárait, hogy megállapítsa, hogyan zajlott a tavalyi két költségvetés-kiigazítás.

MTI

Kijev hivatalos levelet kapott az ENSZ-től, és ebben a világszervezet megerősíti annak a dokumentumnak a valódiságát, amelyben Viktor Janukovics leváltott elnök írásban kérte az orosz hadsereg beavatkozását Ukrajnában.

MTI

A döntésről Kincses Előd, a panaszosok ügyvédje számolt be egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón. 

Elutasította hétfőn a képviselőház költségvetési, illetve munkaügyi bizottsága a magas rangú tisztségviselők bérének emeléséről szóló, 2015/14-es sürgősségi rendeletet. 

 

Az ország nagy részén marad a többnyire hideg idő, havazásra a következő három nap, illetve január 25-e után kell számítani.

A képviselőház plénuma idén az elmúlt évhez képest 17,9%-kal kisebb, 245.617.000 lejes költségvetést hagyott jóvá.

Sepsiszentgyörgy partnerként részt vesz a fiatalok elvándorlásával és a romák integrációjával foglalkozó két nemzetközi projektben, amelyeket a Duna Transznacionális Együttműködési Program 2014–2020 finanszíroz.

MTI

Niculina Ţînţar sepsiszentgyörgyi kultúraszervező kapta Kovászna megye Háromszék Kultúrájáért díját, amelyet vasárnap, Mihai Eminescu költő születésnapján adtak át az Árkosi Kulturális Központban.

Romániában rövid távon nem kedvezőek a feltételek az elektronikus szavazás bevezetésére – erre a következtetésre jutottak a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kutatói. 

Körülbelül 6 ezer alkalommal nyújtottak segítséget országszerte a hegyimentő szolgálatok 2016-ban. 

Holnap, 2017. január 17-én új elnököt választ az Európai Parlament. Az eddig megszokott nyugalmas választásoktól eltérően, idén itt is hatalmi harc folyik. Heten pályáznak az EP elnöki tisztségére. Ugyancsak kedden szavaz a strasbourgi plenáris ülés a 14 alelnök és az öt kvesztor személyéről is.

Az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítási javaslat 18 pontjából péntek estig 9-et elfogadott a török parlament. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által benyújtott tervezet vitája múlt hétfőn kezdődött Ankarában.

Meghalt Udo Ulfkotte német újságíró, közíró, számos sikerkönyv szerzője – közölte a hét végén könyvei kiadója.

Egy párizsi ékszerboltból ellopott értékes gyémántgyűrű nyomára bukkantak az ügyészek és rendőrök, miután hét bukaresti helyszínen tartottak házkutatást.

A Studium – Prospero Alapítvány szervezésében kilencedik alkalommal kerül sor az Olvass fel Marosvásárhelyért!/Citeşte-le târgumureşenilor című rendezvényre.