szerda, október 18, 2017

Aktuális

A képviselőház elutasította kedden, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indítson a képviselői mandátummal rendelkező Rovana Plumb volt környezetvédelmi miniszter ellen.

Stagnált az infláció szeptemberben az euróövezetben, értéke továbbra is elmaradt az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos célszámától.

Több ellenzéki ukrán párt és társadalmi szervezet támogatói kezdtek egységes tüntetést kedden a kijevi parlament előtt a politikai reformok folytatásáért.

Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexuális zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta.

Az európai országokban jelentős elmaradások mutatkoznak a nemek közötti egyenlőtlenség csökkentése terén elért eredményekben az állami döntéshozatali szinteken.

A szenátus plénuma kedden elfogadott egy módosítást, amelynek értelmében a rezidensek és szakorvosok, illetve a pedagógusok a 35. év betöltése után is kérvényezhetik az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített lakásokat. 

A külügyminisztérium arról tájékoztatja a Spanyolországba utazó vagy az ott átutazó román állampolgárokat, hogy az országban több mint száz aktív erdőtűz van, ezek közül 16 lakott települések közelében. 

Visszavonta a képviselőház kedden azt a jogszabályt, melynek értelmében az óvodai nevelők és tanítók csak abban az esetben folytathatták volna oktatói tevékenységüket, ha legkésőbb hat éven belül elvégzik a szaknak megfelelő egyetemet.

Az elmúlt év során  a marosvásárhelyi repülőtér ügye többször került a közvélemény figyelmébe. Talán a kifutópálya állapotáról, a felújítási munkálatok körüli huzavonáról esett a legtöbb szó a sajtóban és magánbeszélgetések során.

MTI

Az új ukrán oktatási törvénnyel szembeni fellépés, a külhoni magyarság anyagi támogatása és a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett tematikus évek is szerepeltek a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) jogi és külügyi szakbizottsága hétfői, budapesti ülésének napirendjén.

MTI

Sajnálatának adott hangot a spanyol kormány hétfőn amiatt, hogy a katalán elnök nem válaszolt határidőre arra a kérdésére, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét múlt kedden vagy sem.

MTI

Katonai jármű mellett robbant pokolgép hétfőn a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Hakkari tartomány Cukurca körzetében, két katona meghalt .

MTI

Az Európai Unió lakosságának 23,4 százalékát, 117,5 millió embert fenyegette tavaly a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) által hétfőn kiadott jelentés szerint.

Elutasította hétfői ülésén a szenátus jogi bizottsága a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérést célzó jogszabályjavaslatot, amit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztett be. 

Jövő évtől kezdődően, a hatástanulmányok és a tervezés függvényében, a többi, súlyos égési sérülésekre szakosodott központ építése is elkezdődhet. 

A szövetség tervezete törvény szintjére emelné azt, hogy minden végzős szakorvos betegszabadságot, orvosi küldőpapírt (beutalót), illetve ingyenes és kompenzált receptet írhasson fel, a megyei egészségbiztosítási pénztár pedig köteles legyen szerződést aláírni velük azon szolgáltatások megtérítésére.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC), partnerségben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel, Erdélyi Politikai Iskola néven képzést szervez. 

Újabb kétéves elnöki mandátumot kapott Tőkés László európai parlamenti képviselő az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozsváron megszervezett küldöttgyűlésén szombaton.

Az uniós külügyminiszterek az iráni atomalkuról, az Észak-Korea jelentette fenyegetésről és az emberi jogok helyzetéről, köztük az ukrán oktatási törvény okozta jogfosztottság veszélyéről is tárgyalnak Luxembourgban ma (hétfőn).

Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely ma, hétfőn éri el a Brit-szigeteket, mert a tudományos adatgyűjtések szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán – mondta Tóth Tamás meteorológus az MTI-nek.

Öt házkutatást tartottak a Maros megyei gazdasági rendőrség tagjai a marosvásárhelyi bírósági ügyészség felügyeletével.

A megosztott héafizetés elsősorban a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező – jelentette be pénteken Mihai Tudose. 

Szabad ég alatt, kartonpapírokon és egy régi hálózsákban aludt péntekről szombatra virradóan Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete. 

Három személy megsérült, miután pénteken délután felrobbant egy gyergyószentmiklósi bevásárlóközpont poroltós tűzvédelmi rendszere.