csütörtök, május 24, 2018

Aktuális

MTI

Szerdán kiderült, az áldozatok alkalmi mezőgazdasági munkások voltak, valamennyien Maros megyeiek.

„Száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozat után számunkra elfogadhatatlan, hogy a székelyföldi magyar közösség valós igényét a parlament mint törvényhozói hatalom egy egyszerű nemmel és érdemi vita hiányában tudja le.Đ

Kedden délben a marosvásárhelyi várban megnyílt a polgármesteri hivatal és a Kulturális és Tudományegyetem által szervezett ötödik szakoktatás és mesterségek vására.

Remélem, hogy a szerdai kormányülésen elfogadjuk az adócsalásra vonatkozó módosításokat – nyilatkozta kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, majd hozzátette: a vonatkozó memorandumot „június végén, július elején” teszik közzé.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem tervez olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíjrendszer második pillére, azaz a kötelező magánnyugdíjalap felszámolásához vezethetnének. 

A marosvásárhelyi vár szépen felújított épületében a megyei katonai és rendfenntartó erők vezetősége, a polgármesteri hivatal, a Maros Megyei Tanács képviselete jelenlétében ünnepelték múlt héten a helyi rendőrség napját.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Közigazgatás-tudományi Intézete júliusban felvételit hirdet magyar nyelvű alapképzésére és mesteri programra.

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra. 

– ezzel a mottóval hirdették meg a csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat marosvásárhelyi fogadását, amely csütörtökön délután futott be a nagyállomásra. 

A Bernády Házban csütörtökön a fenti címmel szervezett szemináriumot a Dr. Bernády György Alapítvány. 

Több mint kétszázan jelentkeztek be a szerdai nyílt napra a Maros Megyei Tanács és a Prefektúra intézményének helyet adó Közigazgatási Palota (egykori Városháza) látogatására és a vezetett sétára. 

Kilencvenötezer euró értékben vásárolt egészségügyi felszerelést a Maros Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttrészlegének a Mentsétek Meg a Gyermekeket szervezet a Libris.ro online könyvesbolttal közösen.

Egy műszaki szakértői vélemény szerint 16,5 millió lejre (3,6 millió euró) lenne még szükség a marosvásárhelyi fedett műjégpálya befejezéséhez.

A volt sportkommentátor tegnap az Elias kórházban hunyt el. Cristian Ţopescu egy héttel ezelőtt került kórházba, többféle krónikus betegségben szenvedett, egyebek mellett cukorbetegséggel diagnosztizálták.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának vezetősége aggodalommal követi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Magyar Tagozatának jövője körül újfent kialakult bizonytalanságot. 

„Az RMDSZ törvénybe szeretné foglaltatni, hogy az erdélyi magyarságot ne lehessen nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek tekinteni Romániában.”

A biokémikusok, biológusok és vegyészek egészségügyben dolgozó rendjének mintegy 40 képviselője állt sztrájkőrséget pénteken az egészségügyi minisztérium épülete előtt, és a bérrács módosításai ellen tiltakoztak.

A közigazgatási bíróság döntésének eleget téve, az RMDSZ közzétette a Kisebbségi Tanácstól kapott költségvetési támogatás elköltésére vonatkozó adatokat.

A marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében tartott sajtótájékoztatón Tőkés László kijelentette, hogy az 1990. március 20-i konfliktust kirobbantó nacionalista erők továbbra is frontvárosként használják Marosvásárhelyt.

A biztosító azt követően tette közzé az erről szóló közleményt, hogy május 3-án ismét leállt az ingyenes és ártámogatott szolgáltatások regisztrációjára szolgáló számítógépes rendszer. 

2019. január elsejétől Románia veszi át fél évre az Európa Tanács elnökségét.

Az ügyben hat személyt állítanak elő, akiket kihallgatnak. 

Az ország minden megyéjében, illetve Bukarestben tartott szerdán házkutatást a rendőrség a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészeinek irányításával. 

A vállalkozásokat érintő, újabb költségekkel járó beruházás célja, hogy a pénzügyi felügyelőség hálózatára csatlakozva közvetlen ellenőrizhessék a pénztárgépek használatát.