vasárnap, április 30, 2017

Aktuális

Az Európai Unió Bíróságán, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságán keres jogorvoslatot a Románia igazságszolgáltatásával elégedetlen, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea képviselőházi elnök. 

Nem tett jót az országnak az adórendszer megváltoztatásáról szóló eszmecsere – jelentette ki csütörtökön, a romániai nagybefektetőkkel folytatott megbeszélésén Sorin Grindeanu kormányfő.

„Üdvözlöm az Európai Parlament döntését, hogy a Bizottság javaslatára 2018-at a kulturális örökség európai éveként hirdetik meg.”

Az Európai Bizottság bepereli Romániát, mivel a román állam nem gondolta újra a hulladékkezelés tervét a vonatkozó európai uniós irányelv mentén.

MTI

2018 januárjától kiterjeszti Magyarország az anyasági támogatásra jogosultak körét, a juttatást akkortól azok is megkaphatják, akiknek a gyermeke külföldön születik meg.

MTI

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik legerősebb gazdasági térsége marad – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a német szövetségi törvényhozás alsóházában. 

MTI

Összeütközött csütörtökön egy orosz hadihajó és egy élő állatokat szállító hajó a Fekete-tenger török felségvizein, a Boszporusz északi végénél található Kumköy település közelében.

MTI

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) programjainak és működésének finanszírozására csoportosítanak át 138,5 millió forintot az idei költségvetésben.

A leleplezett bűnhálózat tagjai 1.300.000 eurós kárt okoztak az államnak adócsalással.

A Szociáldemokrata Pártot képviselő Georgică Severin tölti be ideiglenesen a Román Rádiótársaság elnök-vezérigazgatói tisztségét.

A közlekedési rendőrség becslései szerint több mint 400 taxi, 90 kisbusz és 500 személy vonult ki szerda reggel a kormány épülete előtti térre. 

Fejsérülések okozták a Retyezát-hegységben szombaton lavina által elsodort hegymászó „csodagyerekek” halálát.

MTI

A hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) rajtuk kívül azokat a tisztségviselőket is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, akik egykori üzlet- vagy munkatársaikat részesítik bármilyen előnyben, olyanokat, akikkel az utóbbi öt évben dolgoztak együtt.

MTI

A választási dokumentumok meghamisítása és hivatali visszaélés gyanújával indított ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást hétfőn a legfőbb ügyészség, miután egy ismert publicista azt állította, hogy az illetékes hatóságokon kívül más állami intézmények is beavatkoztak a 2009-es elnökválasztásba.

Hatezer gépkocsival vonul szerdán és csütörtökön a kormány épülete elé a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR), hogy az ebben az ágazatban tapasztalható kalóztevékenység ellen tiltakozzon. 

MTI

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése úgy döntött, hogy újranyitja a monitoring eljárást Törökországgal szemben.

MTI

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) keretében működő Igazságszolgáltatási Felügyelet nem tartja törvénytelennek, hogy a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozása ügyében vizsgálódó ügyész az iskolában tanuló gyermekek szüleit is kihallgatja.

177 500 csomag zárjegy nélküli cigarettát fedeztek fel a Nagylak II – Csanádpalota határátkelőnél a határrendészek.

MTI

Elutasította a legfelsőbb bíróság a korrupcióért korábban jogerősen elítélt Liviu Dragnea képviselőházi elnök ítéletvégrehajtási kifogását hétfőn.

MTI

Az elöljárót először 2013-ban hivatali visszaélés miatt 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

MTI

A francia politikai berendezkedés földrengéseként értékelte hétfőn a francia sajtó a független Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen továbbjutását az elnökválasztás második fordulójába.

A szenátus jogi bizottsága kérni fogja a házbizottságtól, hogy hosszabbítsák meg 15 nappal a közkegyelmi törvénytervezet hallgatólagos elfogadásának határidejét. 

Vasile Blagát hétfőn tanúként hallgatták ki a DNA ügyészei egy korrupciós ügyben. 

1,64 milliárd lejes költségvetési többletet jegyzett az ország az év első három hónapjában, ez a bruttó hazai termék 0,2%-át teszi ki – jelentette be csütörtökön Sorin Grindeanu miniszterelnök.