szombat, február 25, 2017

Aktuális

Nem jutottak dűlőre tegnap a marosvásárhelyi tanácsosok a parkolást illetően: a polgármesteri hivatal által megrendelt tanulmányt ugyan elfogadták, de az üzemeltetés módjáról nem tudtak megegyezni. Erről várhatóan a márciusi tanácsülésen lesz döntés.

Csökkenésnek indult tavaly a nagy-britanniai bevándorlás a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett kimutatása szerint. 

A magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó albizottság alakult a parlament alsóházának emberi jogi bizottságában.

Felszólította Emil Bocot, Kolozsvár polgármesterét a Szociáldemokrata Párt (PSD) – helyi szinten ellenzékben működő – szervezete, hogy ne akadályozza a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését – közölte csütörtöki számában a kolozsvári Szabadság napilap.

Elfogadta csütörtökön a kormány a tanügyben dolgozó kisegítő személyzet bérének emeléséről szóló sürgősségi rendeletet.

Mindössze hét napirendi pont szerepelt a tegnapi megyei tanácsülésen. Mint általában, gyors ütemű, pörgő volt a gyűlés menete, Péter Ferenc elnök vezetésével zökkenőmentesen, vita nélkül fogadták el a határozattervezeteket.

 „Ráférne még egy kis átalakítás” a kormányra – véli Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Ő maga is a sajtóból értesült a kormányátalakításról, előzőleg csak annyit tudott, hogy új vezetőket jelölnek az igazságügyi és az üzleti környezetért felelős minisztérium élére.

Romániában nem szavatolt a korrupcióellenes harc visszafordíthatatlansága, amelyet a korrupció büntetésének enyhítésére irányuló törekvések, valamint a politikának az igazságszolgáltatásba történő beavatkozása veszélyeztet – jelentette ki csütörtökön Klaus Johannis államfő.

Tánczos Barna szenátor szerint a kisvállalkozók kellene eldöntsék, hogy 1 százalékos forgalmi adót vagy 16 százalékos profitadót fizetnének.

MTI

Nacionalista szervezetek aktivistái vonultak szerdán a kijevi parlament elé, hogy figyelmeztessék a politikai vezetést arra, ne biztosítson az alkotmány módosításával különleges státust, azaz kivételes önrendelkezési jogokat a kelet-ukrajnai szakadár területeknek. 

MTI

Nem helyes az az amerikai érvelés, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia nélkülözhetetlen az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet elleni harcban.

Elfogadta szerdán a Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága az igazságügyi, az európai alapok, a gazdasági és az üzleti környezetért felelős miniszteri tisztségre vonatkozó jelöléseket.

MTI

Elutasította a piteşti-i táblabíróság szerdán Klaus Johannis perújítási kérelmét, amellyel egy másfél éve elveszített nagyszebeni ingatlanának tulajdonjogát próbálta visszaszerezni. 

A romániai lakosság 46 százalékát aggasztja annak a tudata, hogy kibernetikai bűnözők vehetik át az irányítást személyes elektronikai eszközeik felett.

MTI

Megerősítette a képviselőház kedden a büntetőjog módosításáról február elsején kiadott, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet hatálytalanítását.

MTI

Victor Ponta volt kormányfő a szociálliberális kormánykoalíció vezetőit és Sorin Grindeanu miniszterelnököt bírálta egy hétfő esti tévéinterjúban a büntetőjogot módosító, nagyszabású tüntetéssorozatot kiváltó sürgősségi kormányrendelet elfogadása miatt.

A helyi közösségek projektjeit támogató állami bank létrehozását szorgalmazza Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

MTI

Németország az EU menekültügyi rendszerének reformjáról szóló kompromisszumos javaslaton dolgozik Franciaországgal, az Európai Bizottsággal (EB) és az EU soros elnöki tisztségét betöltő Máltával együttműködésben.

MTI

A nagykövetet egy nappal 65. születésnapja előtt, váratlanul érte a halál New Yorkban.

MTI

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték hétfőn az elmúlt évek egyik leglátványosabb párizsi múzeumi lopásának elkövetőjét, aki 2010-ben öt festményt, köztük egy Matisse-t és egy Picassót vitt el a Modern Művészetek Múzeumából.

Többrendbeli vesztegetés elfogadása miatt vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) Adrian Dumitru Ivănescu marosvásárhelyi ortopéd orvos ellen. 

Pénzmosás miatt jogerősen nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a bukaresti ítélőtábla Sorin Ovidiu Vîntu üzletembert az Országos Befektetési Alappal (FNI) kapcsolatos ügyben.

MTI

A Kolozs megyei törvényszék kedden meghozott elsőfokú ítélete szerint magyar nyelven is ki kell írni Kolozsvár nevét a város bejáratainál. 

MTI

Megkezdődött hétfőn a londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában annak a kormányzati határozattervezetnek a vitája, amelynek elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.