vasárnap, december 17, 2017

Aktuális

Az RMDSZ oktatásügyi szakemberei hathatós munkájának eredményeként az anyanyelven megírt tankönyveket ezentúl nem kell románra fordítaniuk a tankönyvíró pedagógusoknak. 

Módosításokkal elfogadta szerda este a képviselőház plénuma a megosztott héafizetésről szóló 

sürgősségi kormányrendeletet.

A Bloomberg elemzése szerint Romániában regisztrálják az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedését, amely azonban a legmélyebb szegénységet takarja.

Felix Stroe közlekedésügyi miniszter a csütörtöki kormányülés első felében arról biztosított mindenkit, hogy nem lesznek gondok a hóviharok miatt sem a vasúton, sem a közutakon vagy autópályákon. 

A munkaszerződések módosításának bejelentési határidejét rendhagyó módon 2018. március 31-éig hosszabbítják meg. 

Románia az Európai Uniós alapok 5%-os abszorpciójával zárja az idei évet, amely 1,23 milliárd eurónak felel meg, nyilatkozta csütörtökön Marius Nica európai alapokért felelős miniszter.

2018-ban 2 milliárd lej áll az Első otthon program rendelkezésére – áll a pénzügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezetben. 

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg kedden.

Andrej Babis új cseh kormányfő elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztásának állandó mechanizmusát az Európai Unió tagállamai között, ahogy azt az európai menedéki rendszer (dublini szabályozás) megreformálására kidolgozott javaslat tartalmazza.

A brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok „pár perc alatt” regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése szerint az európai strukturális és beruházási alapok eddig 278 milliárd eurót juttattak az uniós tagországok gazdaságába.

Lucian Şova távközlési miniszter visszautasította a Tulajdonalap (FP) javaslatát, hogy kezdjék meg a Román Posta fizetésképtelenné nyilvánítási folyamatát.

Január 23-án dönthet az alkotmánybíróság a Klaus Johannis államfő által benyújtott, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatos panaszáról. 

Elfogadta tegnap a képviselőház a házszabály módosítását, amelynek értelmében ha egy módosító javaslatot megszavaznak, a többi elutasítottnak tekintendő. 

Az elmúlt időszakban több mint tízezer megbetegedést okozott és 36 halálos áldozatot követelt az országban tomboló kanyarójárvány. 

Orbán Viktor miniszterelnök kedd délelőtt hivatalában fogadta Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, aki tájékoztatta őt a romániai politikai helyzetről.

Októberben 19,4 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában a tavalyi tizedik hónaphoz mérten.

Novemberben folytatódott az inflációs ráta emelkedése, amely az előző havi 2,6 százalékról 3,23 százalékosra emelkedett.

Az üdülési jegyeket 2018 első évnegyedében osztják ki, ezekre 842 millió lejt szánt a minisztérium a 2018-as évi költségvetésből.

A munkaügyi minisztérium egyes alintézményeinek dolgozói tiltakoztak kedden országszerte a 2018. január elsejétől várható fizetéseik alacsonynak ítélt összege, valamint a nem megfelelő munkakörülmények miatt.

A fenti a mottóval szerveztek kampányt a családon belüli és általában az  erőszak megfékezésére, amelynek eredményeiről tegnap sajtótájékoztatón számoltak be. 

Két személy életét vesztette, ketten pedig súlyosan megsérültek kedden egy autóbalesetben a 15-ös jelzésű országút Maros megyei szakaszán, Maroskecén, miután egy autó átment a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy másik személygépkocsival.

A jobbközép ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak vasárnap a hetek óta zajló kormányellenes tüntetéssorozathoz, amelyet az igazságszolgáltatatás függetlenségének védelmében hirdettek meg korrupcióellenes jelszavakat hangoztató Facebook-csoportok. 

Októberben 10,6 százalékkal volt magasabb a reálbér az egy évvel azelőttihez mérten – közölte az országos statisztikai intézet.