szerda, március 21, 2018

Aktuális

Florin Iordache, a tervezetekkel foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke kijelentette, hogy a módosítások nem tesznek mást, csak összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel. 

A képviselőház közigazgatási bizottsága 21 szavazattal kettő ellenében elutasította kedden a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot.

MTI

A közigazgatási bíróságon próbálja érvényteleníteni a március 15-én kihelyezett magyar zászlók miatt kirótt bírságolási jegyzőkönyveket Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy polgármestere.

MTI

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette hétfőn az alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraalapításáról rendelkező törvényt. 

MTI

Az orosz elnökválasztáson a részvételi arány 67,49 százalékos a moszkvai idő szerint 10 óra 45 perckor rendelkezésre áló előzetes adatok szerint – jelentette ki Nyikolaj Bulajev, az orosz Központi Választási Bizottság elnökhelyettese hétfőn Moszkvában.

Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselőjét nevesítette a szövetség együttes frakciója a parlament titkosszolgálatokért felelős bizottságának tagjai közé hétfőn. 

MTI

Vizsgálja az OTP Bank a felügyeleti levél tartalmát, amelyben a Román Nemzeti Bank közölte, hogy nem hagyta jóvá az OTP romániai leánybankjának újabb akvizícióját.

Legkevesebb 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak ezután a helyi tömegközlekedési eszközökön a közoktatásban részt vevő tanulók, és legkevesebb 75 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak jegyet kulturális rendezvényekre.

MTI

Elérte az 57,5 százalékot országosan az elnökválasztáson való részvétel moszkvai idő szerint 17 órakor – közölte vasárnap délután az orosz Központ Választási Bizottság elnöke.

MTI

A német hírszerző szolgálat (BND) szerint Európát is elérhetik az atomtöltettel felszerelt észak-koreai rakéták – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

MTI

Oroszország EU-nagykövete szerint egy brit katonai laboratórium is lehetett annak az idegméreg-hatóanyagnak a forrása, amellyel a délnyugat-angliai Salisbury városában két hete megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynököt és lányát.

Eső, havas eső, havazás és erős szél várható kedd estig az ország egész területén – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Igazgatóság. 

MTI

Egységet és józanságot követelve vonultak utcára a katalán függetlenség ellenzőinek ezrei vasárnap Barcelonában. 

A legfőbb ügyészség ügyészei lezárták azt az ügyet, amelyben Călin Popescu-Tăriceanut hamis nyilatkozattétellel vádolták – erősítették meg az Agerpres hírügynökségnek igazságügyi források. 

MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén 5 százalékos gazdasági növekedésre számít Romániában, becslésük szerint középtávon a növekedés 3 százalékra lassul.

„Feltétlenül szükségszerű”, hogy feloldják a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közötti protokollum titkosítását, és a dokumentumot azonnal nyilvánosságra hozzák – jelentette ki vasárnap Dana Gîrbovan, a Romániai Bírák Országos Szövetségének (UNJR) elnöke.

Örvendetes, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak a marosvásárhelyi Petőfi-szobornál – immár hagyományosan – szervezett március 15-i rendezvénye elsősorban a fiatalokról szólt. S március idusának üzenetét nem mások, mint a fiatalok tolmácsolták. 

Súlyos támadásnak nevezte a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azt, hogy a romániai prefektúrák erdélyi magyar önkormányzati vezetőket büntettek meg a Magyarország nemzeti ünnepén Kovásza és Hargita megyékben kihelyezett magyar szimbólumok miatt.

Nem járult hozzá a Román Nemzeti Bank (BNR) ahhoz, hogy az OTP Bank Nyrt. megvásárolja a National Bank of Greece csoporthoz tartozó Banca Românească SA pénzintézet 99,28 százalékos részvénycsomagját.

Szombattól hirtelen lehűl a levegő az egész országban, eső, havas eső és havazás is előfordulhat.

Minden, egyéni munkaszerződés nélkül foglalkoztatott munkaerő után 20 000 lejes pénzbírsággal sújtják ezentúl a munkáltatókat, anélkül hogy a bírságok összértéke meghaladná a 200 000 lejt.

Elfogadta a kormány az egységes adóbevallási űrlapról szóló jogszabálytervezetet.

Összefogásra, közös cselekvésre van szükség ma is, mint ahogy összefogásra volt szükség 1848-ban és minden fontos társadalmi változás idején, hangzott el tegnap délután a Postaréten, a Székely vértanúk emlékművénél, ahol több ezren gyűltek össze az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékezve.

 Tisztelt ünneplő közösség, magyar honfitársak!