szombat, április 21, 2018

3P

Orbán Viktor gazdasági modellje Donald Tump amerikai elnök álmát valósítja meg – írta Magyarországgal foglalkozó elemzésében pénteken a Bloomberg hírügynökség, amelynek újságírója szerint a magyar gazdasági modell néhány eszköze az Egyesült Államokban is működőképes lenne.

Több mint duplájára nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első két hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest, a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke pedig 3,17 százalékkal elmaradt a tavaly január-februári szinttől.

A mezőbándi malomban őrölt lisztnek jó híre van a környéken, sokan kedvelik, hiszen jó kenyér, finom kalács sül belőle. 

Romániában tovább növekedik a szegénységi küszöb alatt élők száma, a jövedelmek egyenlőtlensége nagy, az infrastruktúra gyenge minőségű, a munkaerő pedig nem igazodik a gazdaság valódi igényeihez – írja az Európai Bizottság legfrissebb Romániáról szóló országjelentése.

Az Európai Bizottság a tőkepiaci unió megvalósítása érdekében javaslatokat terjesztett elő az alternatív finanszírozási források előmozdítására és a határokon átnyúló befektetések akadályainak lebontására.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megakadályozta, hogy a Broadcom szingapúri chipgyártó felvásárolja a kaliforniai Qualcomm telekommunikációs vállalatot.

Az európai uniós projektet Maros, Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita és Szeben megyében ültetik életbe, a fő célkitűzés a foglalkoztatás növelése a városi övezetekben nem mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások létrehozásának finanszírozásával. 

Módosításokkal elfogadta hétfőn a szenátus a hitelkamatok korlátozásáról szóló jogszabálytervezetet, és úgy döntött, hogy az ingatlanhitelek legmagasabb kamatja nem haladhatja meg a jegybank (BNR) által megállapított alapkamat két és félszeresét.

MTI

Aggasztónak tartja a fejlett ipari gazdaságok államadósság-tömegének növekedését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

MTI

Németország importja több mint 4,9 millió embernek biztosít munkahelyet az uniós társállamokban, vagyis Németországnak tulajdonítható a többi 27 uniós országban létrejött állások 2,7 százaléka. 

Hollandiai üvegházakba, csarnokokba toboroz munkaerőt az a 15 éves múltra visszatekintő holland állásközvetítő cég, amely idén januárban Marosvásárhelyen nyitotta meg első romániai fiókját. 

MTI

Tavaly 8,2 százalékkal nőtt Románia ipari termelése az előző évhez mérten – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

MTI

Londoni pénzügyi elemzők előrejelzései szerint valószínűleg kiemelkedően gyors volt, de egyben tetőzhetett is a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedévben.

Különleges íz- és formavilág köszön vissza a Szőke Tímea nyárádszentmártoni műhelyében készített kézműves sajtokban. 

Amikor ottjártunkkor mutogatja a munkáit, egyértelművé válik, hogy ez jóval több, mint mesterség, ez már művészet.

MTI

Az uniós biztos aláhúzta, az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi.

MTI

Kedden kora reggel folytatódott a bitcoin árfolyamesése, miután hétfőn 10 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.

Az idei január kedvezett a virágkertészeknek, hiszen eddig nem volt kemény tél, kevesebbet kellett fűteni, következésképpen kisebbek lesznek a kiadások. 

MTI

A Moody’s Investors Service szerint adósértékelési szempontból negatív, hogy Romániában hét hónapon belül a harmadik miniszterelnök lép hivatalba, mivel a gyakori váltások rontják a kormányzati munka hatékonyságát és hátráltatják a szerkezeti reformokat.

MTI

Január 23. és 26. között rendezik meg a 48. davosi Világgazdasági Fórumot, amelynek idei mottója: Közös jövő építése egy széttöredezett világban.

Akár ebben a hónapban elkezdhetik azoknak a munkacsarnokoknak a kialakítását, amelyekben kábelgyártás folyna a község területén. 

MTI

Tavaly az első tizenegy hónapban csaknem 20 százalékkal, 4,377 milliárd euróra nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke Romániában a tavalyi azonos időszaki 3,651 milliárdhoz mérten.

MTI

Tavaly novemberben 4,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző évi tizenegyedik hónaphoz mérten – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

MTI

A szervezet kiemelte: az elmúlt hét évet tekintve ez a legnagyobb éves növekedés, amely folytatódhat 2018-ban, igaz, mérsékeltebb, 4-5 százalékos ütemben.