kedd, november 21, 2017

3P

MTI

A vasútnak juttatott állami és uniós támogatások növelését tartja szükségesnek egyebek között a román államvasutak személyszállítási vállalata, a CFR Călători vezérigazgatója a Vasutas magazinnak adott interjújában, amelyben jó példaként tekint a magyar vasúti személyszállítási rendszerre.

MTI

Megállapodott a NEXT-E konzorcium és az Európai Unió Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége 252 gyors és ultragyors e-jármű-töltőállomás telepítéséről Tallinnban a digitális közlekedési napon.

MTI

Történelmi mélypontra süllyedt hétfőn a lej árfolyama, a Román Nemzeti Bank által közölt árfolyam szerint egy euró 4,6495 lejt ért. 

MTI

A bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 8,8 százalékkal bővült a tavalyi harmadik negyedévhez képest, az előző három hónaphoz viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőtt, közölte kedden az országos statisztikai intézet. 

Novemberben terjesztik a parlament elé a 2018-as költségvetésről szóló törvény tervezetét, és vélhetően még november végén vagy december első napjaiban elfogadják azt.

MTI

Több adó- és járulékintézkedést jelentett be csütörtökön a kormány; emelik a minimálbért, megadóztatnák a profitjukat Romániából külföldre menekítő multinacionális vállalatokat, forgalmi jellegűvé alakítják a közepes cégek adóját, emellett csökkentik a kötelező magánnyugdíj-járulékot.

November 15-e után utalják át a szarvasmarhák után járó, teljesítményhez csatolt támogatást. 

MTI

A következő tíz évben meg kell őrizni az uniós kohéziós alapokat, stabilizálni kell működésüket, hiszen több pénzt kell befektetni a tagállamok, főleg az újak infrastruktúrájába.

Románia megbízható partner, tőle is függ az Európai Unió vonzereje, azonban hatékonyabb és méltányosabb adózási rendszert kell biztosítania.

MTI

Az Európai Bizottság a Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs keretprogramból 30 milliárd eurót szán a társadalmi kihívások terén alkalmazott új megoldásokra és az áttörést jelentő innovációra a 2018-2020-as időszakban.

MTI

A brit jegybank szerint állások tízezrei kerülhetnek veszélybe a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában a brit EU-tagság megszűnése miatt.

Igen kellemes meglepetésben lesz része annak, aki a marosvásárhelyi 1848. út 5. szám alatti Wokbox étterembe téved.

A kormány és a versenyszféra képviselőinek részvételével zajló Live Business konferencián téma volt a vasúti infrastruktúra és a kocsipark állapota. 

Elfogadta első házként hétfőn a szenátus a távmunkát szabályozó törvénytervezetet. A végső döntés a képviselőházé az ügyben.

MTI

Gazdasági okokra hivatkozva felhagy forgalmi érmék gyártásával és hétfőn vert utoljára euróérmét a belga királyi pénzverde – közölte a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn.

A csíkszeredai telephellyel rendelkező Waberer’s romániai leányvállalata az adóhatóság által követelt adóhátralék kisebb részét rendezi, a fennmaradó összeget közigazgatási, szükség esetén bírósági úton támadja meg, és emellett kérelmezi a döntés végrehajtásának felfüggesztését.

Könnyítene az élelmiszer-adományozás szabályain az Európai Unió, ezzel is erősítve az élelmiszerhulladék keletkezése elleni fellépést – közölte az uniós bizottság hétfőn.

A megosztott héafizetés elsősorban a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező – jelentette be Mihai Tudose a múlt héten. 

A Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsa a Közép-régiós KKV-k Szövetségével partnerségben ötödik alkalommal szervezett szakmai megbeszélést Marosvásárhelyen.

A Cégjegyzék szerint augusztus végén 1,25 millió kereskedelmi társaság működött Romániában. 

Az idei első nyolc hónapban 6,3 százalékkal, 18,788 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten.

MTI

A pénzügyi szektorban zajló konszolidációs hullámot meglovagolva, két év alatt legalább öt bankot készül felvásárolni az OTP Bank a régióban.

MTI

Nyolc közép-kelet-európai ország kilenc vezető digitális marketing ügynöksége szakmai szervezetet alapított BlueAlliance néven. 

MTI

Napok óta aggodalmat okoz a lakossági és vállalati hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) gyors ütemű növekedése, amely hétfőn 1,71 százalékra emelkedett.