szerda, március 29, 2017

3P

Zöld utat adott a Keystone XL olajvezetéknek a Trump-kormányzat: Donald Trump amerikai elnök pénteken aláírta a Kanada felől érkező olajvezeték építéséről szóló engedélyt.

Sorin Grindeanu miniszterelnök figyelemmel kíséri az adóhatóság (ANAF) tevékenységét, különös tekintettel az üzleti szférával való kapcsolat javítására tett erőfeszítésekre – olvasható a kormány hétfői közleményében.

Az ombudsmani hivatal eljárást indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyében – közölte az intézmény hétfőn.

Az Európai Unió ipari termelése 5,6 százalékkal volt nagyobb 2016-ban 2010-hez képest, azonban az iparágak teljesítménye között jelentős különbségek voltak.

A 20-64 éves lakosság körében 66,5 százalékos volt a tavalyi év utolsó negyedében a foglalkoztatottsági ráta, ami 3,5 százalékkal elmarad az Európa 2020 Stratégiában rögzített 70 százalékos célkitűzéstől – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) keddi sajtóközleményéből.

Megrekedt a tíz évvel ezelőtti szinten a romániai munkaerőpiac, a vállalkozói kedv alacsony, az ipari szektorban 450.000 munkahely veszett el.

A párbeszéd javítása az adófizető polgárokkal, valamint ezek rábírása, hogy ütemeztessék át a hátralékaikat, a fiktív számlákat a könyvelésükben feltüntető személyek azonosítása, illetve a veszélyes övezetekben való ellenőrzés fokozása.

MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Romániában az elmúlt években végrehajtott adócsökkentések és béremelések veszélyeztetik a 2010 óta elért gazdasági eredményeket.

Személyenként átlagban 2 397 lejt hagytak az országban a külföldi turisták a tavalyi év során – derül ki az Országos Statisztikai Intézet közleményéből.

MTI

Erősödött az inflációs nyomás februárban az euróövezetben és az Európai Unióban a közösség statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett kimutatása szerint.

MTI

Kartellezés miatt közel 800 millió eurós pénzbírsággal sújtott az Európai Bizottság (EB) pénteken tizenegy légitársaságot. 

Egy székelyföldi üzletláncot, illetve vendéglátóegységeket láttak volna el termékeikkel a nyárádmagyarósi gazdák, ha a helyi önkormányzat tavalyi kezdeményezése megvalósul. 

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) piac stabilizálása érdekében, a biztosítási díjak korlátozásának lejárta után, a Pénzügy Felügyeleti Hatóság (ASF) bevezetné a „magas kockázatú ügyfél” fogalmát.

Újból a szenátus elé került az RMDSZ azon törvénytervezete, amely a bajba jutott ingatlanhitelesek lakásproblémájára nyújthat megoldást.

MTI

Az uniós tagállamok vezetőinek múlt heti csúcstalálkozóján a többi között Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is a többsebességes Európa gondolatát támogatta.

MTI

Az Európai Unió 28 tagállamában decemberhez képest 0,5 százalékkal, tavaly januárhoz képest pedig 1,3 százalékkal növekedett az ipari termelés.

Az ember azt hinné, hogy február közepén lejárt a húsfüstölés időszaka, de ez nem így van. A mezőpaniti 

Borbély Márton füstölőjébe folyamatosan hozzák a húst, a kolbászt, a szalonnát és a sonkát.

„A jelenlegi kormány legjobb kezdeményezései közé tartozik a kis- és közepes vállalkozások támogatását célzó Start-up Nation Románia elnevezésű program, amely hamarosan, akár már a következő napokban indulhat.

A bruttó hazai termék (GDP) 759,2 milliárd lej volt tavaly, 4,8 százalékkal több, mint 2015-ben – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból. 2016 negyedik negyedévében a szezonalitással kiigazított GDP 194,3 milliárd lejt tett ki, ami 1,3 százalékos bővülést jelent a harmadik negyedévhez képest, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 4,8 százalékos a bővülés.

Hétfőn jelentették be hivatalosan, hogy régóta húzódó tárgyalássorozat végeként az amerikai General Motors (GM) 2,2 milliárd euróért eladta az Opelt a Citroën és Peugeot márkákat is tulajdonló francia PSA konszernnek. 

200.000 lejes vissza nem térítendő állami támogatásban részesülhetnek a kis- és középvállalkozók idén, vállalkozások indítására, a 2017-es évre szóló költségvetés alapján.

MTI

A román sajtó a zöld aktivisták győzelmeként számolt be a felelős erdőgazdálkodást tanúsító nemzetközi szervezet pénteki döntéséről. 

MTI

Az Opel autógyártó társaság jövendő francia tulajdonosa egyelőre nem adott garanciát a több mint 18  ezer németországi munkahely megőrzésére.

MTI

Az összeomlás felé tart az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet „gazdasági modellje”, a területvesztéssel párhuzamosan a pénze is egyre fogy.