vasárnap, január 21, 2018

3P

MTI

Tavaly az első tizenegy hónapban csaknem 20 százalékkal, 4,377 milliárd euróra nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke Romániában a tavalyi azonos időszaki 3,651 milliárdhoz mérten.

MTI

Tavaly novemberben 4,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző évi tizenegyedik hónaphoz mérten – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

MTI

A szervezet kiemelte: az elmúlt hét évet tekintve ez a legnagyobb éves növekedés, amely folytatódhat 2018-ban, igaz, mérsékeltebb, 4-5 százalékos ütemben.

MTI

Csak akkor épül meg a Török Áramlat földgázvezeték második ága, ha Oroszország szilárd garanciákat kap az Európai Bizottságtól.

MTI

A magyar kormány támogatást nyújt a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztéséhez – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kolozsvári sajtótájékoztatóján pénteken.

MTI

Az Airbus leállítja a világ legnagyobb utasszállítója, az A380-as gyártását, ha nem sikerül új megrendeléseket begyűjteni.

Törzsi motívumok, bohém színek, valamint a kultúrák keveredése – ezek köszönnek vissza azokon a bőrből készült, egyedi ékszereken, amelyek a marosvásárhelyi Hajnal Zsuzsanna keze munkáját, no meg a fantáziáját dicsérik. 

Elfogadta pénteken a parlament a jövő évi költségvetést, amely 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

MTI

Szabályozástechnikai gesztusokkal ösztönözné a Bank of England a Londonban jelen lévő EU-székhelyű külföldi bankokat arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is maradjanak a londoni City pénzügyi központjában.

November elején indította be vállalkozását Sóváradon Tóth Zoltán és Kinga. A fiatal házaspár kézművesfagylaltot készít, és már Szováta legnagyobb szállodájának ügyfelévé vált.

Felix Stroe szállításügyi miniszter azt nyilatkozta csütörtökön a parlament költségvetési bizottságainak együttes ülésén a tárca jövő évi költségvetésének vitáján, hogy 2018-ban legalább 156,59 kilométer autópálya készül el.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett jelentése szerint fejenként átlagosan 2.159,8 lejt költöttek az év első kilenc hónapjában Romániába látogató külföldi turisták. 

MTI

Novemberben a várakozásoknak megfelelően, az előzetes adattal megegyező 1,5 százalékos, az előző havit 0,1 százalékponttal meghaladó volt a fogyasztói árak éves emelkedése az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett végleges adatai szerint.

MTI

A legalább egy éve Magyarországon élő román állampolgárok erdélyi cégalapítására írt ki pályázatot a nagyváradi székhelyű Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és az illyefalvi LAM Alapítvány – közölte Nagy Tímea projektmenedzser.

A múlt hét végén elkezdődött a vidéki adventi vásárok sora. Szombaton Backamadarason, vasárnap Nyárádszeredában szerveztek alkalmat a termelők és vásárlók találkozására, advent harmadik vasárnapján még bővebb lesz a kínálat.

A szenátus hétfőn, első házként, egyöntetű szavazattal elfogadott egy törvénytervezetet a 2018–2020-as időszakra, amelynek értelmében támogatás jár azoknak a cégeknek, amelyek fiatalokat alkalmaznak a mezőgazdaságban, akvakultúrában és élelmiszeriparban. 

Az idei első tíz hónapban 29 százalékkal, 10,206 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

Októberben 10,6 százalékkal volt magasabb a reálbér Romániában az egy évvel azelőttihez mérten – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A romániai tejfeldolgozó üzemek az országban megtermelt tejnek csak a negyedrészét vásárolják fel, az importált tejnek pedig közel fele Magyarországról érkezik.

Az ünnepek közeledtével megnő az áruajánlat, minden lehetséges úton eladó termékekkel bombázzák az internetfelhasználó fogyasztókat is, ezért nem árt az elővigyázatosság ezen a téren sem.

MTI

A beruházás költségeit 1,826 milliárd lejre becsülik, aminek nagy részét megtéríti Brüsszel az uniós kohéziós alapokból.

MTI

Megvette a Praktiker Romania barkácsáruházlánc részvényeinek száz százalékát a Susli családtól a Kingfisher vállalatcsoporthoz tartozó Brico Depot Romania. 

MTI

Voinea kijelentette: az erőn felüli gazdasági növekedés miatt ajánlatos lenne tartalékolni és csökkenteni az államháztartási hiányt.

MTI

Az első tíz hónapban 10,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi azonos időszakhoz képest.