szerda, június 20, 2018

3P

Az idei első négy hónapban 4,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához mérten – közölte kedden az országos statisztikai intézet.

5,41 százalékra emelkedett májusban az éves inflációs ráta – közölte kedden az országos statisztikai intézet.

Első házként fogadta el hétfőn a szenátus a csatornadíj héajának csökkentéséről szóló RMDSZ-es javaslatot, amelynek célja a rezsikiadások csökkentésével segíteni a családok megélhetését.

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a kormány a Központosított Beszerzések Országos Hivatalának létesítéséről, megszervezéséről és működéséről szóló sürgősségi rendeletet.

A forgalmazó kínálatában közel száz különféle játék szerepel, a kislányok nagy kedvencei lehetnek például a kézzel készített textilállatok, illetve -babák, amelyeknek festett az arcuk, és az anyukák örömére moshatók.

A Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsa kormányprogram indítását javasolja azzal a céllal, hogy a külföldön dolgozó román állampolgárokat hazacsábítsák. 

Tízezer üzleti terv támogatására elegendő költségvetése lesz a 2018-as Start-Up Nation programnak, amelynek a költségvetése eléri majd a 2 milliárd lejt.

A politikai döntéshozók nem értik meg, hogy egyetlen üzleti tervet sem lehet sikerre vinni úgy, hogy állandóan változnak a törvények – fogalmazott a kis- és középvállalkozók országos fórumához intézett pénteki üzenetében Klaus Iohannis államfő.

Május 19-én, szombaton másodszor szerveztek családi napot a Dózsa György utca 194/A szám alatt levő bemutatóüzletben és autószervizben, ugyanakkor a telephely udvarán. 

Kellemes állagú, karakteres ízű érlelt sajtok készülnek ifj. Varga István kundi üzemében. 

Az Ingricop és a Materom cég a napokban több standdal is jelen van a várban, így aki közelebbről is meg akar ismerkedni a cég tevékenységével, illetve az általuk forgalmazott legújabb Škoda gépkocsikkal, térjen be az ódon falak közé. 

A szervezést megelőző huzavona ellenére sikerült a 18. alkalommal vasárnap megrendezni az udvarfalvi virágkiállítást és vásárt, amelyet immár nagyon sokan Marosvásárhelyről is felkeresnek. 

Levendulát termeszt Marosjárában Szatmári Lajos, aki múlt héten a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) marosvásárhelyi székházában megtartott helyi termékek vásárán kínálta az ebből készült kozmetikumokat, teát, illóolajat. 

Csütörtökön délután a Köpeczi–Teleki-ház gyűléstermében ünnepélyes bemutatkozó gyűlését tartott a St. Georgius (Szent György) Manager Club. 

Több mint 160 millió euró értékben kötöttek szerződéseket a hét végén Marosvásárhelyen tartott GastroPan pékipari, cukrászati gasztronómiai és vendéglátóipari szakmai kiállításon.

Április 23-án a Magyar Nemzeti Kereskedőház Marosvásárhelyi Regionális Irodájának, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának és a Maros megyei RMDSZ meghívásának eleget téve tartotta bemutató előadását Bálint Ágnes, az Érték és Minőség Nagydíj pályázat zsűrielnöke. 

MTI

Az Európai Bizottság számos ajánlást tett közzé a tagállamok számára a nyitottabb, integráltabb és versenyképesebb kiskereskedelmi ágazat létrehozásának támogatására.

MTI

A növekedés rövid távú kedvező kilátásai ellenére a világgazdaság hosszú távon komoly kockázatokkal néz szembe a kereskedelmi feszültségek és az országok súlyos adósságterhei miatt.

Rönkhasító szalagfűrész éles hangja visít fel a magyarkirályfalvi Székely Király család műhelyéből, így egy darabig a kapuban várakozunk. Végül meghallják a váratlanul érkezett vendégeket, akik a kisvállalkozók életébe is szeretnének bepillantást nyerni.

Orbán Viktor gazdasági modellje Donald Tump amerikai elnök álmát valósítja meg – írta Magyarországgal foglalkozó elemzésében pénteken a Bloomberg hírügynökség, amelynek újságírója szerint a magyar gazdasági modell néhány eszköze az Egyesült Államokban is működőképes lenne.

Több mint duplájára nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első két hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest, a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke pedig 3,17 százalékkal elmaradt a tavaly január-februári szinttől.

A mezőbándi malomban őrölt lisztnek jó híre van a környéken, sokan kedvelik, hiszen jó kenyér, finom kalács sül belőle. 

Romániában tovább növekedik a szegénységi küszöb alatt élők száma, a jövedelmek egyenlőtlensége nagy, az infrastruktúra gyenge minőségű, a munkaerő pedig nem igazodik a gazdaság valódi igényeihez – írja az Európai Bizottság legfrissebb Romániáról szóló országjelentése.

Az Európai Bizottság a tőkepiaci unió megvalósítása érdekében javaslatokat terjesztett elő az alternatív finanszírozási források előmozdítására és a határokon átnyúló befektetések akadályainak lebontására.