vasárnap, július 23, 2017

3P

Mihai Tudose miniszterelnök hétfőn bejelentette, a kormány lemondott az üzleti forgalom megadózásáról, azonban még zajlanak a szimulációk a szolidaritási adó kapcsán. 

MTI

 A vizsgálat megerősítette, hogy más az azonos márkájú és csomagolású élelmiszerek minősége Nyugaton és Keleten.

MTI

Az elmúlt években töretlenül emelkedik a foglalkoztatás az Európai Unióban, a munkanélküliség pedig a 2008-as gazdasági válság óta idén a legalacsonyabb.

MTI

Az elfogadott jelentés alapján elkezdődhetnek a tárgyalások az uniós intézmények között.

2018. január elsejétől összesen legfeljebb 50-féle adó, illeték és járulék lesz Romániában – derül ki az új kormányprogramból.

MTI

0,1 százalékponttal nőtt májusban a munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest (5,3%), a férfiak körében pedig 1,2 százalékponttal magasabb volt, mint a nőknél.

A kis- és középvállalkozásokat (kkv) segítő kilenc új ügynökség létrehozásáról döntött pénteki ülésén a kormány.

MTI

A verespataki aranybányát megnyitni akaró Gabriel Resources kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól, amiért az megakadályozta a beruházás megvalósítását.

MTI

Egységes, európai uniós magánnyugdíjszabályokra vonatkozó javaslatot mutatott be múlt héten csütörtökön az Európai Bizottság (EB).

MTI

Politikai megállapodás jöhet létre az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezményről a felek képviselőinek e heti brüsszeli csúcstalálkozóján.

Öt bank írta alá a kis- és középvállalkozóknak (kkv) nyújtott hitelgaranciáról szóló szerződést. 

MTI

Hatályba lépett az új uniós pénzmosás elleni irányelv, amely megszilárdítja az érvényben lévő szabályokat és hatékonyabbá teszi a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet, az adóelkerülés megelőzésének érdekében pedig növeli az átláthatóságot – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

66,2 százalék volt a 20–64 év közötti lakosság foglalkoztatottsági rátája 2017 első negyedévében, ami még mindig 3,8 százalékkal elmarad az Európa 2020 Stratégia keretében országosan kitűzött 70 százalékos céltól – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

MTI

Rekordösszegű, mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság  (EB) kedden a Google amerikai internetes óriásvállalatra az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt.

Luxemburg volt az Európai Unió leggazdagabb tagállama tavaly is: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a nyugat-európai nagyhercegség a 28 tagú közösségben.

Csütörtöktől, június 15-től belföldi díjszabás szerint fizetik a külföldi országokban történő telefonos beszélgetéseiket és sms üzeneteket az Európai Unió állampolgárai.

Üzleti fórumot tartott Marosvásárhelyen a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. marosvásárhelyi irodája, amelyen magyarországi és hazai mezőgazdasági gép- és eszközgyártók és -forgalmazók helyi, főként mezőgazdasági vállalkozókkal találkoztak.

Alkalmazási szabályokat fogadott el a kormány pénteken a magáncsőd intézményét bevezető, 2015-ben hozott törvényhez, amely várhatóan augusztus elsejétől lép hatályba.

MTI

A jogszabály referenciaárakat vezet be, amelyeket az utóbbi öt év javítási költségei és előfordulási gyakoriságuk átlagából számítanak ki.

MTI

Az előző havihoz mért növekedés 2,6 százalékos volt áprilisban, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték pedig 0,2 százalékos visszaesést mutat.

MTI

Hetven éve, 1947. június 5-én mondta el a Harvard Egyetemen George C. Marshall amerikai külügyminiszter azt a beszédet, amelyben átfogó gazdasági segélyprogramot hirdetett meg a háború utáni Európa újjáépítése érdekében.

Pénzügyi fegyelem tekintetében kettős mércét alkalmaz Európa – véli a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea.

Klaus Johannis államelnök azt nyilatkozta hétfőn Brassóban, hogy az elnöki hivatal még elemzi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (RCA) szóló törvényt.

Kihirdette Klaus Johannis államfő pénteken az új kis- és közepes vállalkozások indítását ösztönző, 2017/10-es számú sürgősségi kormányrendeletet.