kedd, január 17, 2017

3P

MTI

Novemberben októberhez képest tovább csökkent a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban, míg változatlan szinten maradt az euróövezetben.

A mikrovállalkozások adózási rendszerének nemrég elfogadott módosítása 955 millió lejjel kevesebb adót eredményez, ezt az összeget a munkáltatók a minimálbér-emelésből adódó fizetésemelések fedezésére fogják fordítani.

MTI

Nagy-Britannia „az első sorból” kezdhet szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, miután a jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök, Donald Trump kormánya megalakul.

A 2016. január–november időszakban a 28 tagú Európai Unión belüli kivitel 40.021,2 millió euró volt, míg a behozatal 47.805,3 millió eurót tett ki.

MTI

Növelték utasforgalmukat Európa nagy diszkont légitársaságai 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest.

A marosvásárhelyi Bernády Házban az RMDSZ Nőszervezete november 14-ei vendég-előadója, Bagoly Ildikó humánerőforrás-fejlesztési pályázati tanácsadó lazán és érthetően kalauzolta el a jelenlévőket a pályázatírás szerteágazó témakörében.

Határozatot fogadott el csütörtökön a kormány az euró bevezetését irányító bizottság összetételéről.

MTI

Az Európai Unió tagállamainak mezőgazdasági miniszterei politikai állásfoglalást fogadtak el hétfőn egyebek mellett a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorításáról.

MTI

Az olajpiac a szélsőséges áringadozások egy új korszaka előtt áll, a következő évtizedre ugyanis nagyon bizonytalanok a kereslet-kínálati kilátások.

MTI

A Microsoft-alapító Bill Gates vezetésével amerikai, brit, szaúdi, kínai milliárdosok fognak össze a globális felmelegedés ellen és egymilliárd dollárt fektetnek be az úgynevezett tiszta energiába.

Az európai villamosenergia-hálózatok összekapcsolása éves szinten már egymilliárd eurós megtakarítást hozott eddig az uniós fogyasztóknak, akik az egységes hálózat teljes kialakításával további 250 millió eurót tudnak majd megtakarítani évente.

Kevesebb mint két év alatt mintegy 154 milliárd eurót mozgósíthatott az Európai Unió tagállamaiban a Jun-cker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) – közölte az Európai Bizottság.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága arra törekszik, hogy a gazdaságpolitikai szemléletmód is erősödjön a nemzetpolitikában

Az amerikai JPMorgan Chase bankháznak 264 millió dollár büntetést kell fizetnie az ázsiai korrupciós ügyei miatt.

Romániában 25 százalékkal nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke az első három negyedévben a tavaly azonos időszakihoz képest – közölte múlt hétfőn a Román Nemzeti Bank.

Az országos adó- és pénzügyi hatóság (ANAF) három pénzintézetnek, a Transilvania Banknak, a Román Kereskedelmi Banknak (BCR) és a Garanti Banknak ítélte oda az adók és illetékek online kifizetésére vonatkozó szolgáltatói szerződéseket, amely értéke 1,87 millió lej, héa nélkül. 

2014-hez képest országos szinten 1%-kal nőtt tavaly a bejegyzett vállalkozások száma, az alkalmazottaké pedig 2,4%-kal emelkedett – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfői közleményéből.

A Romgaz Rt. november elsején jegyezte a bukaresti értéktőzsdén azt a szerződést, amely révén a tulajdonában lévő radnóti hőerőművet új egységgel bővítik. 

Csütörtökön a marosvásárhelyi Grand szállóban 23. alkalommal került sor a legjobb Maros megyei cégek díjazására. 

MTI

Az európai középvállalkozások 70 százaléka több állami- és hitellehetőséget szeretne kapni, piaci versenyképességük érdekében pedig 76 százalékuk a növekedési ambíciókat támogató környezetet igényelne. 

MTI

A Bild am Sonntag német hírmagazin beszámolója szerint a motorok emissziós értékeinek manipulálására al-kalmas szoftverfunkcióra bukkant még a nyár folyamán a kaliforniai CARB környezetvédelmi hivatal az Audinál.

Visszaküldte Klaus Johannis államfő a parlament elé a magáncsődről szóló törvényt, ami a kormány által elfogadott 2016. december 31-e helyett már október 31-én hatályba léptetné a jogszabályt.

Az előző éveknél nagyobb részvételi számmal, de kisebb átlagpontszámmal zárult a IV. Pénzmágnes – Kulcs a gyarapodáshoz vetélkedő első, online fordulója csütörtökön délután. 

Hozzávetőlegesen 9 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést a parlament által az elmúlt hónapokban elfogadott bérnövelő intézkedések – nyilatkozta kedden Dacian Cioloş kormányfő.