vasárnap, február 26, 2017

Életmód

MTI

Az agysérülés gyógyításának lehetőségeit segítheti a Semmelweis Egyetem kutatóinak felfedezése, akik olyan új idegsejtcsoportot írtak le az agyvelőben, amelyek arra szolgálnak, hogy egy adott célterület felé irányítsák az újonnan képződő sejteket. 

MTI

Mintegy 35-40 százalékban örökli a gyerek a szüleitől a testtömegindexét (BMI), vagyis azt, hogy vékony, átlagos vagy túlsúlyos lesz-e.

A játék után, miközben a 11. osztályosok készültek a második előadásra, elbeszélgettem a szereplőkkel.

Napjaink báljai már más módon zajlanak, mint régebben, több az asztalnál ülés, mint a hagyományos táncközpontú események. 

Eleganciánk kiteljesedéséhez a kifogástalan toalett és a rendezett, divatos frizura mellett az is nagyon fontos, hogy milyen cipőt viselünk, ugyanis egy pár stílusos lábbeli sikerrel koronázza meg a modern megjelenést.

Elődeink gyakran használták már a XVIII. századtól a különböző fűzfajok (latinul salix species) száraz vagy folyékony kivonatát.

Születnek új szavak rendelésre is, s ebben lóhossznyi távolságra elöl járnak az írók már Kazinczy óta. 

Az Úr 2017. évében február 18-tól március 20-ig tartózkodik a Nap a Halakban, mely a zodiákus tizenkettedik jegye. 

Idén ünnepli otthoni idős- és beteggondozói szolgálatának 20. évfordulóját a Gyulafehérvári Caritas.

Manapság nem sokat beszélünk róla. Legalábbis nem az őt megillető fontossággal, pedig ott van bennünk, lelkünk rezdüléseiben, csak rá kell figyelni, teret engedni neki, hogy hasson, segítsen. 

Ma már szinte teljesen ismeretlen, valamikor hihetetlenül népszerű és rendkívül tehetséges íróról szól zenés bemutatóm.

A hagyomány jegyében ne felejtsük a fánkot, csörögét, abból legalább egyszer mindenképpen kell sütni, de más ötletet is adunk, hátha valakinek kedve támad rá, és elkészíti. 

A 112-es egységes sürgősségi telefonszámra beérkezett 14.600.440 hívásból 58,57% hamis riasztás volt 2016-ban, derül ki a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) statisztikájából.

MTI

A magzat neme befolyásolja a kismama szervezetének immunválaszát – állapította meg az Ohiói Állami Egyetem orvosainak tanulmánya.

Magyarországon tizedik éve, Erdélyben immár hatodik alkalommal tartják meg február 12. és 19. között a házasság, az elkötelezett szerelem ünnepét.

Egy halálos áldozata van megyénkben az influenzának – tájékoztatott dr. Stelian Caraghiaur, a megyei közegészségügyi igazgatóság sajtószóvivője. 

Lelki betegségek és egészség Erdélyben – Mit tehetünk lelki egészségünkért Marosvásárhelyen? – ezzel a címmel tartott prevenciós előadást kedden délután a marosvásárhelyi Bernády Házban dr. Birtalan Katalin elmegyógyász szakorvos, aki a rendezvényen Lélekmunka című könyvét is bemutatta. 

MTI

A veleszületett süketség minden kétezredik újszülöttet érint a világon, leggyakoribb oka a belső fül érzékelő szőrsejtjeinek betegsége.

MTI

A Nature brit tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői több mint 4000 írországi és nagy-britanniai család génjeit vizsgálták meg, a családokban legalább egy gyerek szenvedett fejlődési rendellenességben.

Fall Ilona színművésznő és Bartha Csaba szerkesztő

„A divatba visszatért ruha délelőttre ajánlott változatai után mit tanácsolsz egy délutáni eseményre?”

Most, hogy már tudjuk, 2007-ben milyen frizurák divatosak, nézzük meg, milyen hajszín talál hozzájuk. 

A segesvári patikamúzeumban van egy olyan patikaedény is, amelynek az egykori materia medica tartalma növényi kivonat volt, de a feliraton nem a növény latin neve szerepel. 

Az egykori rendőrségi épület földszinti termeiben több szívet-lelket csalogató létesítmény működik. Ezeknek én is jobban örülök, mint az egykori vallatószobáknak.