vasárnap, május 28, 2017

Életmód

MTI

A járványokra és veszélyhelyzetekre gyorsabban reagáló és összehangoltabban működő rendszereket kell kiépíteni, és ösztönözni kell a gyógyszerkutatásokat.

Május világszerte a melanóma hónapja. A melanóma, vagyis a festéksejtes bőrrák a legagresszívebb bőrráktípus, és a statisztikák szerint az ezzel diagnosztizált személyek száma egyre növekszik.

Így abban a kéthetes időintervallumban, amíg újra kell jelentkezni, akad valami olyan, ami megosztható az olvasókkal.

Egy megjegyzés szerint az igazi matematikus nem halmozza az élvezeteket, hanem élvezi a halmazokat.

Amint a sorozat előző cikkeiből láthattuk, a tisztító- és fogyókúrákkal kapcsolatban megoszlik a szakemberek véleménye. 

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) mikrobiológusai, együttműködve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóival, elsőként írtak le Romániából a tudományra nézve új baktériumnemzetséget, Caenimicrobium hargitense néven.

MTI

További bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholfogyasztás, akár napi fél pohár bor is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

A bemutatón jelen voltak Bodó Márta munkatársai és a kötet marosvásárhelyi szerzői is.

Az MTA 188. közgyűlésének Külső tagok fórumán 2017. május 10-én Arany János-díjjal tüntették ki dr. Egyed Emesét, a BBTE Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanárát, az Erdélyi Múzeum Egyesület Nyelv- és Történettudományi Szakosztályának elnökét. 

A tudományos rendezvényt május 17-20. között tartják a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen az Európai Sporttraumatológiai és Térdartroszkópos Társaság védnökségével. 

Annál is inkább, mivel az átlagember számára az orvostudomány kevésbé ismert, kívülről szinte láthatatlan, de a valóságban nagyon fontos területéről van szó. 

Az úgynevezett lájbis fersing, azaz a lájbival összevarrt bő szoknya a Mezőség és a Felső-Maros mente falvainak ősi népviseleti darabja. 

Az idei tavaszi-nyári szezon sztárja a miniatűr táska, mely bármilyen öltözék kötelező kiegészítője.

Nem véletlenül jutott eszembe ez az ószövetségi látomás és Bánffy Miklós trilógiájának címe, amint a főtér vége felé szerényen meghúzódó kétemeletes, egyszerű, almazöld színű épületet nézem. 

A kőrisbogár, amint a magyar neve is mutatja, főleg kőrisfán élő, fedeles szárnyú, fénylő, zöldesbarna vagy smaragdzöld színű, jellegzetes, átható szagú bogár.

Bakó Mária házigazda Sebestyén Aba színművész-rendezővel, négy kislány apukájával, valamint Cosma István pszichológus-terapeutával beszélgetett. 

Évente Romániában több mint négyezer új méhnyakrákos esetet jegyeznek, és közel kétezer nő veszti életét a betegség miatt. 

A hónapos retek, zöld- és metélőhagyma színessé teszik az ételeinket, jobban mutatnak a tányéron.

Amikor zenéről, zenetanulásról és zenéhez való viszonyulásról beszélünk, feltétlenül meg kell említenünk egy hungarikumnak is nevezhető magyar zenekart. 

A méregtelenítés relatív fogalom, nincsen mindenki által elfogadott hivatalos definíciója.

MTI

A Newcastle University kutatói most arra jöttek rá, hogy a filaggrin nevű fehérje „meghibásodása” okozhatja, hogy a bőrszárazság ellen védő réteg nem működik megfelelően.

MTI

A közlemény szerint a világ első száz invazív, kártékony és veszélyes növénye közé sorolta a parlagfüvet az Európai Élelmiszerbiztonság Hivatal.

MTI

Az emlődaganatok és áttéteik „családfáját”, filogenezisét írja le, és ezzel segíthet a primer daganat, illetve az áttétek kezelési sorrendjének felállításában az a nemzetközi, a Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült kutatás, amelyet a Nature Communications tudományos folyóirat közölt.

A marosvásárhelyi Mihai Eminescu Pedagógiai Szaklíceum és a Művészeti Szaklíceum földrajz szakos pedagógusa végzett az első helyen a határon túli magyar oktatók körében.