kedd, január 17, 2017

Életmód

Időnként megállok az egykori vendéglő és bálterem épülete előtt, régi szép találkozásokra gondolva, sóhajtok egy jó nagyot, s indulok tovább, mert a sötét ablakok mögött már nem látom az igazi marosvásárhelyi arcokat.

Mivel a keleti népek gondolkodásmódját, évszázadokra visszanyúló jövendöléseit is érdekes megismerni, vessünk egy pillantást arra, hogy a kínai csillagjóslás szerint mit tartogat számunkra a 2017-es esztendő!

 A Magyar Sebész Társaság elmúlt tíz éve (2006-2016) című elegáns, szép könyvben jelent meg dr. Péterffy Árpád nyugalmazott szívsebészprofesszor 23 oldalas tanulmánya az erdélyi magyar sebészet történetéről.

MTI

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket.

MTI

A szakemberek 967 olyan hetvenéves kor körüli skót ember táplálkozási szokásait vizsgálták meg, akik nem szenvedtek időskori elbutulásban.

Ötletelő Bandi Katival   

Mivel ritka pillanatnak számít két színésznő életében, hogy a valóságos anya és lánya kapcsolatukat kell „más előjellel” eljátsszák a színpadon, az előadás után bekukkintottam a női öltözőbe. 

Az utóbbi évek életritmusa felgyorsult, és emiatt mindennapi szokásaink is gyökeresen megváltoztak.

Orrfolyás, köhögés, tüsszentések sorozata – a téli időszakban általában mindenki szembesül ezzel a tünetegyüttessel.

MTI

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csaknem 440 millió forint uniós és országos támogatást nyert az anyagcserével összefüggő betegségek folyamatainak vizsgálatára.

MTI

A kutatásban részt vevő 3300 férfinak magas volt a koleszterinszintje, de korábban egyiküknél sem diagnosztizáltak szívbetegséget.

A test tudati felfogása könnyen kialakítható a gyermekeknél is.

„Ma este találtam: mentül inkább szabadulsz a hegedű nyakától, annál jobban kezedben van a művészet nyaka. Különösen a kettős hangok játszásában, szinte új világot fedeztem fel.”

Két tankönyv kiadásával szeretné segíteni a roma felnőttoktatásban dolgozó pedagógusok munkáját az a pályázat, melyhez hat ország Caritas-szervezeteinek roma közösségekkel dolgozó képviselői csatlakoztak. 

A pikkelysömör vagy psoriasis krónikus gyulladásos bőrbetegség.

MTI

A diagnózist kora egyik legbefolyásosabb sebésze, John Hunter állította fel 1786-ban. Páciense betegségéről azt írta, „csontkeménységű tumor”.

 

MTI

Az Ökumenikus Segélyszervezet által készített felmérés adatai alapján a fiatalabb generáció veszélyesebben használja a drogokat, mint az idősebbek.

MTI

A brit gyerekek túlságosan sok cukrot fogyasztanak reggelire, a napi ajánlott mennyiség csaknem felét megeszik még azelőtt, hogy beérnének az iskolába.

Ezzel a címmel jelent meg nemrégiben dr. Jakab Sámuel könyve, amely búcsút jelent életének egy fontos fejezetétől.

Az 1906-ban alakult Magyar Sebész Társaság (MST) 110. születésnapjára jelent meg egy elegáns, szépen szerkesztett könyv, amelynek előszavában Lukács Géza, a könyv szerkesztője az elmúlt tíz év eseményeit veszi számba.

December folyamán hétről hétre fokozatosan növekedett a légúti megbetegedések száma megyénkben. 

MTI

A Scientific Reports című folyóiratban közölt vizsgálathoz terhesség idején végzett szűrések során, valamint közvetlenül a szülések előtt begyűjtött mintákkal dolgoztak a kutató.

MTI

A váll és a csípő gyakori fájdalma „az evolúció hibája” az Oxfordi Egyetem tudósai szerint. 

Piros-fekete tánc ejti rabul a Berecki Erzsébet „kincses” szobájába lépőt. Szinte hallani a lábak dobbanását, látni a szoknyák pörgését a tömbházlakás székely ruháktól ékes falain.