vasárnap, július 23, 2017

Életmód

Csupa találós kérdés a világ! Mi a közös Az operaház fantomjában, a matematikában és a zenében? A válasz röviden: egy város, egy név és egy álarc. 

– Vigyázz rá, vedd külön! – kérlelt tanítónő kolléganőm az öltözőben a suliúszáson. – Nála az a helyzet, hogy anyu felmondott, s a nagytata helyettesíti az egész családot. 

Nyári vakációs hangulatban mindig jól jön egy-egy finom falat, ami jobb közérzetre derít. Persze, ha egy sör vagy egy pohár jégbe hűtött finom bor is kerül az asztalra, pompás életérzés kerít hatalmába. 

MTI

A Microsoft reprezentatív nemzetközi kutatása szerint csak az elmúlt évben a világon a tizenéves internethasználók 62 százaléka szembesült valamilyen veszéllyel az online térben.

A kanyarójárvány megfékezésének érdekében intézkedéscsomagot léptetnek életbe a belügyminisztériummal közösen – jelentette be kedden Florian Bodog egészségügyi miniszter. 

A nők elleni erőszak gyakori jelenség az Európai Unión belül, ezért is rendkívül fontos, hogy az EU és tagállamai gyakorlatba ültessék az Isztambuli Egyezményt.

2018. április 19–22. között újra megszervezik a GastroPan nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztro- nómiai és vendéglátóipari megoldásokat és technológiákat bemutató szakmai kiállítást. 

Számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a magzatnál egészségkárosodást okozhat, ha az anya a várandósság alatt alkoholt iszik. 

A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát.

Vakációs hangulatban szabad elkalandozni vagy feledésbe merülő emlékekre visszatérni. Közelmúltunk egyik legjobb ismerője osztotta meg velem városunk egyik méltatlanul elfelejtett személyiségének pár olyan szolgálatát, amiért ma visszatérek a főtér másik oldalára. 

Minden harmadik ember szenved valamilyen emésztőrendszeri problémától. Nem volt ez másként 200-250 évvel korábban sem, elődeinket is gyötörték a gyomor-, bél-, máj-, eperendellenességek. 

Szülővárosom utcáit járva az egyik kirakatban különleges ékszerekre lettem figyemes. Amint jobban megnéztem, láttam, hogy tulajdonképpen a korábbi írásomban említett nyakpántokról (chokerről) van szó.

Idén Tusnádfürdő adott otthont a munkatábor formában megszervezett hagyományos önkéntestábornak. 

Piacon bóklászni, kertben gyümölcsöket szedegetni kedvenc nyári foglalatosságaim közé tartozik. 

Romániában évente kétezer gyerek hal meg, mielőtt betöltené az ötödik életévét, és a becslések szerint több mint kétszázezer gyerek éhezik.

Jelenleg Romániában 43 ezer személy szerepel az országos őssejtdonor-regiszterben, amely 2013-ban jött létre, és ennek a számnak a növekedése feltétele annak, hogy minél több transzplantációra szoruló beteg kapjon egy új esélyt. 

A marosvásárhelyi szülészeti klinikákra beutalt várandós nők közül 2014-ben a megkérdezett 1278-nak terhesség előtt a 29,8 százaléka dohányzott, 24 százalékuk pedig kénytelen volt elviselni, hogy férje vagy munkatársai mellette dohányoznak.

A nemzetközi részvétellel megrendezett XVII. CardioNET kardiológiai konferencián tartott előadást dr. Tatu-Chiţoiu Gabriel, a Román Kardiológiai Társaság elnöke, aki a nyitóünnepségen is köszöntötte a rendezvényt. 

A tudomány sem mindig csak tényekből áll; ha figyelmesek vagyunk, gyakran találkozunk a megérzéssel, a sejtéssel, ami már a művészettel rokon világ. 

A Vissza az énekléshez! felhívással is lehetne indítani ezt a témát manapság, amikor kiment divatból az éneklés, legalábbis ami a szórakozást illeti. 

Rendkívüli hangverseny színhelye volt június 28-án a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum díszterme. 

A kullancs nyála új gyógyszerek „aranybányája” egy új brit tanulmány szerint – számolt be róla a BBC hírportálja.

MTI

A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés.

MTI

Megállapításaik rácáfoltak arra az elméletre, hogy a férfiak termékenysége örökké tart.