vasárnap, január 21, 2018

Életmód

Miután több mint két évig fel volt függesztve, december közepétől ismét elérhető Maros megyében a Megálljt a dohányzásnak! elnevezésű program, amelynek keretében gyógyszerekkel, valamint tanácsadással segítik azokat, akik le szeretnének szokni erről a káros szenvedélyről. 

Ötlet van bőven, csak neki kell látni. 

Németh László az orvoslás mellett elismert író, drámaíró és kritikus, de ugyanakkor kitűnő pedagógus is.

Az emberi szervezet mint mikroegység az egyetemes törvényeknek megfelelően harmóniára törekszik, igyekszik megteremteni egyensúlyát, homeosztázisát. 

MTI

Szeberin Zoltán érsebész szerint, bár védekezni nem lehet a főütőér-tágulat ellen, hasi ultrahanggal szinte biztosan megállapítható, és a beteg már a műtét után négy nappal elhagyhatja a kórházat.

MTI

Húsz-harminc évvel ezelőtt az elsődleges csontdaganatok rendszerint a végtag amputációjával végződtek, az elmúlt 30 évben a sebészet és az onkológia fejlődésével vált lehetővé ezeknek a végtagoknak a megtartása.

Egy héttel ezelőtt a segesvári várat vettük szemügyre. Ebben a részben az 1849. július 31-i segesvári (fehéregyházi) csatához és az ott elesett Petőfi Sándor emlékéhez fűződő helyekről írunk. 

Sikerrel pályázta meg a tíz oktatási karból álló Pécsi Tudományegyetem rektori székét dr. Miseta Attila egyetemi tanár, aki 2010-től az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A kutya- és macskatartók általában tudják, hogy a csokoládé nem tesz jót a kedvencüknek, de azt, hogy miért nem adható, mérgező-e, és ha igen, milyen mennyiség felett, valószínűleg kevesen. 

Korszerű, új mágneses rezonancia (RMN) készüléket kap a Maros Megyei Kórház annak a kormányprogramnak a keretében, amelynek célja minőség és a hatékonyság növelése az egészségügyi ellátórendszerben. 

Havas fenyőágak helyett a szokatlanul meleg januári napoktól megrészegült hóvirágaimmal köszöntöm idei első Harmónia rovatunk olvasóit. 

MTI

A nyolcadik éve meghirdetett pályázathoz kapcsolódó evpraxisa.hu című honlapon a betegek ajánlhatják háziorvosukat, majd szavazhatnak is a zsűri által kiválasztott tíz magyarországi és tíz határon túli háziorvosra.

MTI

Az adjunktus a férfiakat érintően kiemelte az izomdiszmorfiát, amelyet 1993-ban írtak le először, mint az anorexia fordított testképzavarát.

Két nagy ünnep – egy vallásos és egy világi – hangulatát éltem át először nyugdíjasként, azaz sodródhattam az ünneppel és az ünneplőkkel. 

A bemutatón ruhatervezést tanuló diákok, egyetemi hallgatók szárnybontogatását, valamint profi és amatőr tervezők ruháit, ékszereit, kiegészítőit láthattuk. 

A segesvári gyógyszertári múzeum legkorábbi patikai edényei egyikében egykor medveszőlő levelének a porát tárolták. Latin nyelvű felirata: PULVIS UVAE URSI.

Az emberi szellem analóg a tűzzel, ezért az sem véletlen, hogy jobban érezzük magunkat a fényben, bizakodóbbak, optimistábbak, életigenlőbbek vagyunk.

Kétségkívül a megye legvonzóbb turisztikai célpontja Segesvár és környéke. Nemcsak a középkori vára miatt, hanem a minden magyar számára jelentőséggel bíró Petőfi-emlékhelyek miatt is igen keresett. 

Ezúttal a Mezőség távolabbi vidékeire invitáljuk önöket. Akik eljutnak a megyehatárig, azok ne sajnálják az időt, üzemanyagot, keressék fel Kolozs vagy akár Beszerece-Naszód megye közeli érdekességeit is. 

Folytatjuk utunkat a Mezőségen. Ezúttal olyan településeket ajánlunk az érdeklődők figyelmébe, amelyek nemcsak a magyar történelemhez kötődnek, mint Mezőbánd, hanem érdekes jelenségnek is tanúi voltak. 

Érdekes tájegységre vezetjük el az elkövetkezendőkben olvasóinkat. A Mezőség Maros megyei falvait járjuk be, talán egy kis kötelező kitérővel a megyehatáron túl. 

A Nap körül forgott a szó december 7-én a Bolyai téri unitárius templomban. Nagy László lelkész felkérésére izgalmas kalandra hívtak meg az előadók a vallást, a kultúrát és a tudományt ötvöző sorozat legutóbbi rendezvényén. 

Az emberi endokannabinoid rendszerről tartott előadást Marosvásárhelyen Földesi Dávid magyarországi vállalkozó, természetgyógyász, akit saját kedvező tapasztalatai nyomán felébredt érdeklődése, tanulmányai vezettek el oda, hogy beteg embertársain próbáljon segíteni. 

A megismételt elsőfokú eljárásban nemcsak emberi test tiltott felhasználásának és emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntettében, hanem többrendbeli csalás miatt is bűnösnek mondta ki az őssejtügy vádlottjait hétfőn Budapesten a Fővárosi Törvényszék.