szombat, szeptember 23, 2017

Életmód

Az idén szeptember 22.–október 23. között tartózkodik a Nap a Mérleg jegyében. 

Egy kölyökkutya beszerzését követően a felelős kutyatartással járó legfontosabb teendők közé a szakemberek a féregtelenítést és a védőoltást sorolják. 

A modern office stílus, mely nem más, mint fehér felsőből és fekete aljból álló együttes, az utóbbi években átalakult a casual (alkalmi) stílushoz nagyon hasonló smart casual stílussá.

Régi kedves meghívásra indultunk el egy derűs augusztusi hétvégén a Láposi-medencébe. 

Pontos okának felderítéséért Nobel-díj járna – mondta dr. Czirják László professzor, a Pécsi Tudományegyetem Immunológiai és Reumatológiai Klinikájának igazgatója, aki az idén is visszatért előadást tartani Marosvásárhelyre. 

Két hónapja új készülékkel minden eddiginél eredményesebben gyógyítanak a marosvásárhelyi RheumCare Kezelési és Rehabilitációs Központban. 

Az emlőrákos betegek életkilátásait javítaná az az új terápia, amelynek állatkísérletei már sikeresnek bizonyultak. 

A Görgényi-havasok 

Külföldre mennek egy jól fizető állás reményében, majd a beígért ezer-kétezer eurós havi bér helyett koldulásra, prostitúcióra kényszerítik őket, az ebből származó jövedelem pedig természetesen nem az ő markukat üti, sőt, ha nem „termelnek” eleget, eseténként verés meg éheztetés a jussuk. 

Az OrtoProfil Románia Silicon House műhely személyre szabott, egyedi kivitelezésű protézis termékcsaládja elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat, valamint a ProfessionCert Kft. és a Sérültek.hu Magazin különdíját Budapesten az Országházban megszervezett díjátadó ünnepségen.

Várunk egy kényes helyen, ahol senki sem beszél, csak suttog a szűk kis folyosón elhelyezett műanyag székekben előredőlve. Pár takarékos égő enyhén bevilágítja az arcokat. 

A Maros Megyei Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesülete (ASCOTID) egyedi kezdeményezést valósított meg idén nyáron. 

Ez a főzés! Mindig ezzel  a kérdéssel szembesülnek a háziasszonyok, hiszen mindennapi feladatról van szó, s az ötletekből gyakran kifogyunk. 

Sokan úgy vélik, hogy a zene és a tudományok felmérhetetlen távol állnak egymástól; a zenészek önfeledten muzsikálnak, a tudósok pedig hihetetlen erőfeszítéssel igyekeznek megfejteni és az emberiség számára használhatóvá tenni a világ titkait.

Befejeződött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idei májusi erdélyi gyógyító körútjának az összesítése. 

MTI

Az immunrendszer kóros működését, daganatos áttéteket és a Parkinson-kór hátterében álló fehérjemódosulatokat is vizsgálhatják az ELTE kutatói egy új röntgen-krisztallográfiai berendezéssel.

MTI

Történelmi jelentőségűnek nevezett immunterápiát engedélyezett a leukémia egyik fajtájának gyógyítására az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA).

A titokra voltam kíváncsi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 1957-ben végzett hallgatóinak hatvanéves találkozóján, amelyen az egyetem gyémánt oklevelét vehették át. 

Mielőtt megnéznénk részleteiben, hogy mi is lesz a divat a 2017–2018-as őszi-téli szezonban, először tekintsük át a legdivatosabb, a leggyakrabban előforduló színeket.

A felelős állattartásról, mindenekelőtt a kutyatartással járó kötelezettségekről beszélgettünk dr. Borka-Vitális Leventével. 

SPIRITUS NITRI DULCIS felirat olvasható a segesvári múzeumban kiállított egyik folyadéktároló edényen. Magyarul a 20. század elejéig légenysav éternek nevezték.

MTI

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program (NAP), amely működésének első négy évében számos kiemelkedő eredményt hozott.

Régi szeptemberek szorongásait őrzöm még magamban. Óvodásként, elemistaként mindig úgy indultam el a lakhelyünktől a tanintézetig vezető, pár lépésnyi úton, mint sűrű rengetegbe a legkisebb leány.

Megyénkben az idei év során 207-en betegedtek meg kanyaróban. 60 százalékuk marosvásárhelyi, 40-en vidékiek.