szombat, április 21, 2018

Életmód

A vajdaszentiványi női viselet (1. rész) 

A farmernadrágot, amelyet Levi Strauss talált fel a XIX. században, kezdetben munkaegyenruhaként használták, ma viszont, mint divatcikk, ruhatárunk szerves része. 

Az emberhez hasonlóan a kutyáknál is a modern kor betegségei között említhető az allergia. A beteg állatok száma főleg tavasztól őszig ugrik meg feltűnően, ugyanabban az időszakban, amikor az allergiával küszködő emberek is szenvednek az allergia okozta légzőszervi tünetektől. 

Meglehet, az egyre divatosabb idegen szavak használatának idején hangzatosabb lett volna a metamorfózis kifejezés a címben. 

Április 20-tól május 21-ig tartózkodik a Nap a Bika jegyében. A tavasz második harmada a természet gyarapodásáról szól: virágba borul erdő, mező.

Bár az utóbbi időben is sajtónyilvánosságot kapott egy-egy öngyilkossági eset, mégis úgy tűnik, mintha nyugvópontra jutott volna megyénkben a rendszerváltást követő években látványosan megszaporodó önagresszió.

Öt éve már a költészet völgyévé változik egy napra a tavaszi rügybomlásban, virágzásban pompázó Geges, Havad patakok mente. 

Folytatjuk a  barangolást, ebben az összeállításban is a Teleki  Tékát ismertetjük.  Nem csak a könyvgyűjteményt érdemes szemügyre venni, az épület is kínál érdekes látnivalókat. 

Több olyan törvénymódosító kezdeményezés látott napvilágot az utóbbi időben, amelyek egy jobban működő, betegközpontúbb egészségügyi rendszer irányába mutatnak. 

Romániában a fogyatékkal élő gyerekek harminc százaléka nincsen beiskolázva, több mint ötven százalékuk pedig kisegítő iskolába jár – hívta fel a figyelmet nemrég a képviselőház plénumában Csép Éva Andrea parlamenti képviselő. 

Április 19–22. között újra  Marosvásárhelyen tartják meg a GastroPan nemzetközi szakmai kiállítást, amelyen 25 országból több mint 150 kiállító mutatja be a legújabb sütőipari, cukrászati és vendéglátóipari nemzetközi trendeket, a legkorszerűbb termékeket és szakmai megoldásokat. 

Az allergiás szénanátha, más néven rhinitisz azoknál fordul elő, akiknek a szervezete túlérzékennyé válik valamelyik környezeti allergénre (házipor-atka, különböző penészgombák, pollenek, állati hámsejtek). 

Az egészséges életvitel kialakítását célszerű már gyermekkorban elkezdeni, mert ha a gyerek rendszeresen sportfoglalkoztatásra jár, felnőttkorában is folytatni fogja, és ez életvitellé alakul át. 

Vegyünk alapul egy érdekes tényt! E sorok írója megjegyzi, hogy a zeneelmélet is prímszámokon alapszik. 

MTI

Minden rákbeteg megkaphatja az ideális, rá szabott terápiát – mondta a magyarországi Országos Onkológiai Intézet  főigazgató főorvosa a nemzeti rákellenes nap alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

MTI

Kutatóknak először sikerült kimutatniuk, hogy egészséges idős férfiak és nők képesek ugyanannyi új idegsejtet növeszteni, mint a fiatal emberek.

Kétségkívül a vár és a Kultúrpalota mellett Marosvásárhely legkeresettebb turisztikai célpontja a Teleki Téka, amely nemcsak könyvritkaságai és a Bolyaiaknak emléket állító állandó kiállítás miatt érdekes, hanem jelenleg a város kulturális életében is szerepet vállal.

45 évvel ezelőtt, 1973. április 5-én végezte az első nyílt szívműtétet Marosvásárhelyen a Ioan Pop D. Popa professzorból, valamint a dr. Radu Deac, dr. Ilniczky Pál, dr. Aczél Károly orvosokból álló csapat.

Bizonyára sok páciensben, orvosi vizsgálatra szoruló idős vagy fiatal betegben felmerült a gondolat, hogy háziorvosáról elismerésként méltányoló szavakat küldjön az elektronikus postán, hisz ezzel tud érdemben a Döntse el, ki legyen az év legjobb háziorvosa Erdélyben! felhívásra válaszolni, egyéni véleményét kifejezni, amit feltételezhetően mások is osztanak.

Az országban eddig egyedülálló projektjüket ismertette a marosvásárhelyi Samaritanus Mentőszolgálat vezetője, Varga Zsigmond és csapata a múlt héten, amikor Marosvásárhely három középiskolájának defibrillátorokat és gyakorlóbábukat adtak át. 

A Felső-Maros mente székely népviselete (6.)

A blúz minden alkalomra hordható ruhadarab, viszont fontos, hogy mindig a megfelelőt válasszuk. Idén a szigorú, a romantikus és az extravagáns blúzok a menők. 

A fülgyulladás az egyik leggyakoribb betegség, amivel a kutya- és macskatulajdonosok felkeresik az állatorvost. 

Bát tele volt nehézségekkel, a marosvásárhelyi Varga Katalin története tanulságos.