kedd, november 21, 2017

Életmód

Mit lehet feltárni, elmondani a fájdalomról a kutató, az orvos, a pszichológus, a szociológus, a lelkész és a művész szemszögéből? Erről szólt a november 3–6. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott konferencia.

Beszélgetés dr. doc. Verzár Zsófia egyetemi előadótanárral a sürgősségi betegellátásról

Amint dr. Pálosi Csaba a sürgősségi állatorvosi szolgálat működését ismertető beszélgetésünk során kifejtette, egyik leggyakoribb sürgősségi beavatkozás  a nagy testű kutyák gyomorcsavarodása.

A szezon többi ruhadarabjához hasonlóan, idén a kabátnak is kényelmesnek kell lennie. 

A segesvári múzeumban kiállított gyógyszertároló edények legrégebbi példányai a 18. század közepén készültek. Henger alakú, esztergált, fekete színűre festett faedények.

Ezt a feliratot nem kell keresni a székelyföldi város központi területén. 

Mit tehet a szülő annak érdekében, hogy ezt valamelyest megelőzze, hogy már egészen zsenge korban megszerettesse a könyvet a gyermekével, és a későbbiekben azt ne kényszerből, hanem szívesen vegye kézbe? – erről beszélgettünk Makkai Kinga pedagógussal

Jövő héten, november 13–17. között egészen pici babák fényképei lesznek megtekinthetőek a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban, a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja idén is színes programmal készül a koraszülöttek világnapja alkalmából. 

Megbarátkoznak velünk, ha nyitottak vagyunk irányukban. Kutya, macska, ló, hörcsög, nyuszi, mindannyian pajtásaink lehetnek, ha őszinte, megfelelő bánásmódban részesítjük őket. 

Eddig is készítettem quisht, beufsalátát, galette-et, használtam provence-i fűszereket, de most még inkább a francia konyha bűvöletében láttam hozzá sütni-főzni, hogy ezáltal is emlékeket idézzek fel, s állandósítsam azokat az ízeket, amelyeket nagy élvezettel tapasztaltunk meg.

Kolozsvár után másodikként Marosvásárhelyen nyitott adományboltot a rákos gyerekeket felkaroló Little People Egyesület.

Jövő év elején kísérleti jelleggel elindulhat a mellrákszűrési program, amelyet egy 21 millió eurós vissza nem térítendő pályázatból finanszírozna az állam, tájékoztatott az egészségügyi tárca. 

A világon elsőként Bay Zoltán készített atomszámláló berendezést. 

2017-től az Orvostudományi Akadémia tagjai közé választották prof. dr. Jung János egyetemi tanárt, patológus főorvost, aki éveken át a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Patológiai Tanszékét vezette és a Doktori Iskola igazgatója volt. 

Miközben országszerte tüntettek a védőoltások ellen, megyénkbe 720 adag influenza elleni oltóanyag érkezett, amit először is a legnagyobb veszélynek kitett kórházi dolgozóknak adnak be. 

Pénteken nyílik meg a több tudományterületet érintő kinetoterápiai kutatásokról szóló nemzetközi tanácskozás, amelyen a sportolók fizikai aktivitásáról és táplálkozásáról hangzanak el előadások. 

MTI

Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosították ausztrál kutatók, akik azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.

MTI

A műtétet egy 30 tagú orvoscsoport hajtotta végre, elsőként Indiában.

Egyetemi munkássága idején az élet titkait fürkészte, s e titkok alapjait képező, látszólag elvont biokémiai folyamatokat kiváló pedagógiai érzékkel, figyelemfelkeltő erővel és gyakorlatiassággal ültette át a mindennapi életbe.

A társállatokat tartók számára hiánypótló szolgáltatást álmodott és szervezett meg három állatorvos, így két éve Marosvásárhelyen is működik sürgősségi állatorvosi ügyelet.

Ha egy férfi ismeri az aktuális alapvető divatirányzatokat, könnyen össze tud állítani magának egy megfelelő ruhatárat, mely nemcsak az egyéniségének felel meg, hanem vonzóvá és divatossá teszi. 

A „vinoterápia” különböző gyógyborok, a borral történő gyógyítás neve. 

Egy ilyen nagy marosvásárhelyi ünnepség kapcsán érdemes tisztázni két, nyelvünkben már meghonosodott szót: református és protestáns.

Témája: az emberközpontú tudomány