szerda, június 20, 2018

Életmód

Városunk és Székelyföld hiteles történésze szerint a főtér és a Maros-híd közötti utat már 1553-ban Szentkirály utcának nevezték. 

Az elv, miszerint a munkahelyen unalmas és inesztétikus ruhákat illik viselni, elavult és téves.

Két évtizede gyárt gyógyszert Marosvásárhelyen a 117 éve alapított Richter Gedeon Nyrt. magyarországi központú, innovációra épülő multinacionális gyógyszercég termelő és fejlesztő leányvállalata, a Gedeon Richter Románia. 

A Népújságban a segesvári gyógyszertári múzeum ismertetése folyamán a több mint kétszáz évvel korábban használatos gyógyborokról (vina medicamentosa) is írtunk. 

Amikor ott jártunk, a teljes pompájában virágzó csokros fehér orgona illata lengte be a kapun belépő vendéget. 

Az ünnep mellett táborépítésre is alkalmas volt az elmúlt időszak – adja hírül az Erdélyi Gyopár idei harmadik lapszáma –, ez derül ki a részletes tábori túraprogramból, melyet a friss folyóirat tartalmaz. 

A szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek és az állami szociális, foglalkoztáspolitikai és munkaügyi intézmények munkáját hivatott segíteni az a szakértői csoport, amely nemrég alakult meg Marosvásárhelyen Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselőjének a kezdeményezésre.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek életében ünnepnapnak  számít minden júniusban a gyermeknap. 

Fazakas János huszonöt éve Japánban is népszerűsíti a magyar hagyományokat, évente egy-két alkalommal erdélyi táncokra oktatja az ottaniakat. Emellett itthon is több gyerek-, valamint felnőttcsoporttal foglalkozik. 

A Székely himnuszt nem egy világhírű zeneszerzőnek, hanem egy orvosnak köszönhetjük. 

Ezek a tantárgyak, amellett, hogy önbizalomfejlesztők, nagymértékben fejlesztik a kreativitást is, mely megmutatkozik a tanulási eredményekben, ám ezt sokan nem veszik észre. 

A vajdaszentiványi népviselet a színpadon

A 2018-as tavaszi-nyári szezon estélyi ruhái is lenge anyagokból készülnek – mint a selyem, a sifon, a neccanyag és a csipke –, hogy minél kényelmesebben érezzük magunkat bennük.

Hivatalos bejegyzésének 25. évfordulóját ünnepelte májusban a marosvásárhelyi Medicare Alapítvány, amely városunkban elsőként vállalta idős személyek otthoni gondozását.

A leggyakoribb krónikus májbetegség, világszerte ugrás-szerűen megnőtt az elő- fordulása az elmúlt években. Ez a jelenség városunkat, közvetlen környezetünket is érintheti.

Nem én találtam ki e hangzatos és számunkra kedves címet. A Magyar értelmező kisszótár egész pontosan így határozza meg a vásárhely összetett magyar szót: vásárok tartására való hely. 

A New York állambeli Buffalóban praktizáló szülész-nőgyógyász orvos, aki az Amerikai Magyar Orvosszövetség képvise-lőjeként tisztelte meg jelenlétével a konferenciát, da Vinci robotsebészeti rendszerrel végzett méheltávolítást mutatott be. 

„Az emlőrák kialakulását nem lehet megelőzni, de életet menthet, ha időben felfedezik, korai stádiumában diagnosztizálják, ezért rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálat.”

Kerekes székben rója a kilométereket, ha kell, terepjáróba vagy lóra ül, idegen tájakat, arcokat fogad magába, és közben olyan intenzitással tapasztalja meg a szabadságot, ahogy a mozgásukban nem korlátozottak közül kevesen. 

Ma alig találkozunk olyan emberrel, aki ne tudná befejezni a következő gondolatot: „gondolkodom, tehát…” Tehát vagyok. 

Visszatérő jelenség a médiában az utóbbi hónapokban a testnevelés-oktatással kapcsolatos félreértéseket, elégedetlenségeket tárgyaló cikkek sorozata. 

Csép Éva elmondta, hogy a látogatás eredményeként egy hivatalos izraeli delegáció látogat majd Romániába.

Véget ért az amerikai, magyarországi és romániai szakmai együttműködésen alapuló dohányzáskutatás, amely összességében hatéves időtartamra terjedt ki. 

Egy könyvbemutató kapcsán elhangzó aggódó és építő gondolatokkal köszöntötték május 15-ét, a család nemzetközi napját Marosvásárhelyen.