kedd, február 21, 2017

Cikkek

A Maros megyei tulajdonosi társulások ligája levélben értesítette a társulásvezetőket arról, hogy a marosvásárhelyi tanács döntése értelmében visszatartható a nyitott kocsibeállók által elfoglalt területre az autótulajdonos által fizetendő illeték 10 százaléka.

MTI

Megkezdődött hétfőn a londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában annak a kormányzati határozattervezetnek a vitája, amelynek elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

MTI

„Magam is úgy érzem, hogy ebben a felelősség az új hatalmat terheli, amely Ion Iliescu nevéhez köthető.”

MTI

Horvátország támogatja Koszovó függetlenségét és területi épségét, valamint segíteni kívánja intézményei megerősödését, továbbá az Európai Unió és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodás mielőbbi végrehajtását.

MTI

Johannes Dimroth a berlini kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette a jogszabálytervezet előkészítéséről szóló sajtóhíreket, de aláhúzta, hogy nem lehet számolni az új szabályozás közeli életbe lépésével.

Kedvezően véleményezte a képviselőház jogi bizottsága a 2017/14-es sürgősségi kormányrendelet elfogadásáról szóló törvény tervezetét, amely hatályon kívül helyezi a 2017/13-as kormányrendeletet. 

A bukaresti Globus cirkuszban vasárnap este tartották az utolsó olyan előadást, amelyben állatok vettek részt, miután a főváros önkormányzata úgy döntött, betiltja a cirkuszi állatszámokat.

Összesen 1,6 millió euró kártérítést ítélt meg 2016-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) romániai raboknak a börtönviszonyok miatt indított perekben.

Óvatosságra intik a Hunyad megyei hegyimentők azokat a turistákat, akik a Retyezát- és Páring-hegységbe mennének túrázni, ugyanis a megfagyott hórétegre az elmúlt napokban 50 centiméter friss hó esett.

MTI

„Görögország nemzetközi hitelezői közös álláspontra jutottak Görögország makrogazdasági kiigazítási programjával kapcsolatban.”

Az összetartás szép példázata a szombaton Udvarfalván szervezett jótékonysági bál, amelynek célja a szomszéd település közösségének egyik tervét támogatni.

A Nyitott kapuk címet viselő esemény március elsejéig tart, ezalatt bemutatkoznak az intézmény színész, bábszínész, rendező, teatrológia, látványtervező, multimédia és zenepedagógia szakos hallgatói, valamint oktatói. 

A prefektúrán a nagykövet a Lucian Goga főispánnal való találkozón ismertette országa gazdasági helyzetét, ipari fejlődését, azokat a lehetőségeket, amelyek mind Románia, mind Fehéroroszország számára anyagi előnyöket jelentenek.

David Ioan Ciceo szabadlábon védekezhet.

Szóval, hogy a tárgyra térjek, Mugur Isărescu jegybankelnök egyik megszólalására figyeltem fel, amelyben kerek perec kijelenti, hogy a multinacionális vállalatoknak is be kell tartaniuk Románia pénzügyi, adóügyi törvényeit. 

A február 16–19. között megszervezett nemzetközi turisztikai vásáron, a Romexpón Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületeinek kínálata még inkább a térségünkbe csábította az érdeklődőket.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) február és május között felvételi felkészítőt szervez magyar nyelven biológiából és szerves kémiából.

Marosvásárhelyi ASA – FC Voluntari

a vajdaszentiványi iskolában

A Női Akadémia szervezésében pályázatíró és projektmenedzsment-tanfolyam indul február 23-án.

„A tavalyi megválasztásom után a legfontosabb beruházás, amit folytattunk, a kanalizálás volt, a csatornahálózat és a tisztítóállomás építése.”

Összeállítottak egy pályázatot az országos vidékfejlesztési program (PNDR) 7.2 tengelyére.

A községvezető elmondta, hogy a hosszabbított programú óvoda cateringes megoldással működik, Szovátáról hozzák az ételt a gyerekeknek.

A múzeum bővítése, felújítása, turisztikai fogadóközponttá alakítása egy másik terv, amelynek az értéke mintegy 100 ezer euró, erre várták a pályázati lehetőséget.