vasárnap, április 30, 2017

Cikkek

Következő lapszámunk május 3-án, szerdán jelenik meg.  

A megyei önkormányzat csütörtöki soros ülésén jóváhagyták a Maros Megyei Tanács 2017-es évre szóló gazdasági és szociális cselekvési tervét. 

Május 2–4. 

Erdély 13 megyéjéből 112 diák vett részt a  protestáns felekezetek I. országos tantárgyversenyén, amelyet április 24. és 26. között Nagyenyeden tartottak. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

A Népújság Múzsa melléklete 1278. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Egyre több helyen gyarapszik a Gyarmathy János művészetét kedvelők tábora. 

Iskolateremtő fotóművész – ezzel a minősítéssel ajándékozták meg hívei, tanítványai Marosvásárhelyen, Erdélyben – Romániában, ahol kiállítások százain vett részt aktivitásának fél évszázadnyi szakaszában.

„Nem vagyok költő: én tévedésből vagyok itt. Írok egy-egy verset, néha publikálják. Néha nem. Írom magamat, menekülvén a »kívül-belül leselkedő halál elől«…” 

Bizony, immár ez az évszám állhat a József Attila-díjas író, újságíró, szerkesztő neve mellett.

Bíró Józsefnek

Az Ariadnae XXI. textilművészeti kiállítás szervezői az egymással gyakran szövetkező Tradíció – keresés – kísérletezés hármasával ajánlottak betájolót a Szalonra benevezni kívánó alkotóknak.

Május 3-án töltené a nyolcvanat. Nyolc éve kellett távoznia. 

Nem tett jót az ország megítélésének az adórendszer megváltoztatásával kapcsolatos vita. 

Tizennyolc rendes és két sürgősségi határozattervezet volt a napirenden a megyei tanács csütörtöki ülésén. 

MTI

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kutatócsoportja adatbázist készített a történelmi Erdély lakosságának adataiból.

Az Európai Unió Bíróságán, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságán keres jogorvoslatot a Románia igazságszolgáltatásával elégedetlen, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea képviselőházi elnök. 

Nem tett jót az országnak az adórendszer megváltoztatásáról szóló eszmecsere – jelentette ki csütörtökön, a romániai nagybefektetőkkel folytatott megbeszélésén Sorin Grindeanu kormányfő.

„Üdvözlöm az Európai Parlament döntését, hogy a Bizottság javaslatára 2018-at a kulturális örökség európai éveként hirdetik meg.”

Az Európai Bizottság bepereli Romániát, mivel a román állam nem gondolta újra a hulladékkezelés tervét a vonatkozó európai uniós irányelv mentén.

MTI

2018 januárjától kiterjeszti Magyarország az anyasági támogatásra jogosultak körét, a juttatást akkortól azok is megkaphatják, akiknek a gyermeke külföldön születik meg.

MTI

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik legerősebb gazdasági térsége marad – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a német szövetségi törvényhozás alsóházában. 

MTI

Összeütközött csütörtökön egy orosz hadihajó és egy élő állatokat szállító hajó a Fekete-tenger török felségvizein, a Boszporusz északi végénél található Kumköy település közelében.

Az RMDSZ és a Római Katolikus Líceum vezetőségének panasza nyomán a Legfelsőbb Bírói Tanács az Igazságszolgáltatási Felügyeletet bízta meg az ügyészségi eljárás törvényességének a kivizsgálásával.