szerda, március 21, 2018

Cikkek

Március 21-én volt a Down-szindróma világnapja. A nap kiválasztása a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelen levő 21. kromoszómára utal. 

MTI

Valamilyen betegség és a rendszertelen életmód is okozhat alvászavart – hívta fel a figyelmet Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese.

MTI

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. 

A múlt héten közzétett program szerint kedd délután kellett volna lejátszani a Marosvásárhelyi City’us és Dévai Autobergamo közötti bajnoki teremlabdarúgó-találkozót. 

Az élcsoport: 1. Manchester City 81 pont, 2. Manchester United 65, 3. Liverpool 63.

Csinta Samu újságíró vette át az 1. ligás labdarúgó-bajnokságban szereplő Sepsi OSK klubigazgatói tisztségét. Az új sportvezetőt keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón mutatta be Diószegi László klubtulajdonos. 

Eldőlt, mikor pótolják a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt mérkőzéseket az 1. ligás labdarúgó-bajnokság rájátszásának 2. fordulójából. 

A gerincbántalmak és a gerincsérv mára már szinte ugyanolyan népbetegséggé váltak, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. De vajon mit csinálunk ennyire rosszul? 

A Győri Audi ETO KC vezetőedzője és a román női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Ambros Martín határozottan cáfolta, hogy a nyártól átvenné a Bukaresti CSM irányítását.

Patik Enikő elmondta, hogy a napi tevékenység és az évi két alkalommal elvégzett átfogó szűrővizsgálat mellett a főiskolai végzettségű iskolai védőnők rendszeresen tartanak előadásokat a diákoknak az egészségnevelés témakörében. 

Már régóta kísért a gondolat, hogy szülőfalum elárvult kertjébe ültessek különféle erdélyi fafajtákat, és nem csak gyümölcsfákat.

Vajdaszentivány

A felelősségteljes állattartás egyik elvárása, hogy a gazdiban tudatosuljon az élősködők,  így a kullancs által okozott fertőzés veszélye, amely azonban megelőzhető. 

MTI

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő.

Ilyen ez a március. Lelkesítő és elkeserítő. Minden évben újjászületik bennünk a lánglelkű fiatalok bizakodása, hogy változtatni lehet, változtatni tudunk a minket fojtogató világon. 

Száz éve már, több is talán. Több bizony, egy kevéssel. 

Az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség kedden értesítette a megyei egységeket, hogy tévesen számolta ki a 2017-es mezőgazdasági évre járó állattenyésztési támogatásokat, és a farmerek nagyobb összeget kaptak, mint amennyi járt volna.

Hétfőn Budapesten, a Magyarság Házában tartottak konferenciát Kisebbségvédelmi kezdeményezés a határon túli magyar közösségekért és a magyarországi nemzetiségekért címmel, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a FUEN és a Rákóczi Szövetség szervezésében.

Florin Iordache, a tervezetekkel foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke kijelentette, hogy a módosítások nem tesznek mást, csak összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel. 

A képviselőház közigazgatási bizottsága 21 szavazattal kettő ellenében elutasította kedden a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot.

A Vártemplomban nagyszerű és felemelő művészi élményben volt része a marosvásárhelyi közönségnek. 

Kacsó Darabont Magdolna mindennap legalább ötven egyforma részre osztja szeretetét. 

Elégedetlenséget szült a kereskedők és árusok körében a nyárádszeredai tanácsnak az a határozata, amellyel jelentősen megemelték a helyi hetipiacon a helyet. A polgármester elmondta ennek okát, és a fejlesztési tervekről is szót ejtett.

Kerítés alapos gyanújával vett őrizetbe négy személyt a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség bűncselekményeket vizsgáló ügyosztálya.