szerda, október 18, 2017

Cikkek

Milánóban és Bergamóban kedden korlátozták a járműforgalmat a szálló por túl magas koncentrációja miatt.

A reformáció emléknapján, október 31-én zárul Szabó Balázs orgonaművész Bach összes orgonaművét bemutató sorozata a ceglédi evangélikus templomban.

Magánszertartás keretében búcsúztatták el hétfőn Los Angelesben Tom Petty legendás amerikai rockert.

Mintegy húszmilliárd euróval  támogatta az Európai Unió tavaly a klímaváltozás elleni küzdelmet a fejlődő országokban – derült ki az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács keddi közleményéből.

A képviselőház elutasította kedden, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indítson a képviselői mandátummal rendelkező Rovana Plumb volt környezetvédelmi miniszter ellen.

Stagnált az infláció szeptemberben az euróövezetben, értéke továbbra is elmaradt az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos célszámától.

Több ellenzéki ukrán párt és társadalmi szervezet támogatói kezdtek egységes tüntetést kedden a kijevi parlament előtt a politikai reformok folytatásáért.

Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexuális zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta.

Az európai országokban jelentős elmaradások mutatkoznak a nemek közötti egyenlőtlenség csökkentése terén elért eredményekben az állami döntéshozatali szinteken.

A szenátus plénuma kedden elfogadott egy módosítást, amelynek értelmében a rezidensek és szakorvosok, illetve a pedagógusok a 35. év betöltése után is kérvényezhetik az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített lakásokat. 

A külügyminisztérium arról tájékoztatja a Spanyolországba utazó vagy az ott átutazó román állampolgárokat, hogy az országban több mint száz aktív erdőtűz van, ezek közül 16 lakott települések közelében. 

A klímaváltozás tematikával háromnapos nemzetközi konferencia veszi ma kezdetét Marosvásárhelyen. A házi-gazda Marosvásárhelyi Kulturális Tudományegyetem partnerei az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint egy oslói egyetem.

Krízishelyzetben lévők és rászorulók számára ingyen biztosítana ideiglenes szállást a Telefonos Szeretetszolgálat. E terv életbeültetésének feltétele a vendégszoba, fürdőszoba és konyha kialakítása a nemrég birtokba vett új székhelyen, amelynek költsége tizenötezer lej.

Tele az internet színpompás felvételekkel. Aki csak teheti, elkészíti a maga fotóit, megosztja élményeit ismerősökkel, ismeretlenekkel.

Visszavonta a képviselőház kedden azt a jogszabályt, melynek értelmében az óvodai nevelők és tanítók csak abban az esetben folytathatták volna oktatói tevékenységüket, ha legkésőbb hat éven belül elvégzik a szaknak megfelelő egyetemet.

Traian Băsescu volt államfő hétfőn párját ritkító nacionalista kirohanással „szórakoztatta” a szenátust. 

Az elmúlt év során  a marosvásárhelyi repülőtér ügye többször került a közvélemény figyelmébe. Talán a kifutópálya állapotáról, a felújítási munkálatok körüli huzavonáról esett a legtöbb szó a sajtóban és magánbeszélgetések során.

Az ősz beköszöntével a gumiabroncsok cseréje is esedékes. A szakemberek szerint télen téli gumit, nyáron nyárit érdemes használni. 

A Maros Megyei Lakosság-nyilvántartó Hivatal tájékoztatja azon külföldön élő román állampolgárokat, akiknek nincs személyi számuk, de szükségük van rá...

 A hűvös időszak beköszöntével megkezdődik a fűtés. Ezzel egyidejűleg a nem megfelelően használt vagy meghibásodott fűtőtestek, eldugult kémények miatt megnő a tűz-esetek száma. 

Magyarországi olvasó elektronikus levélben azzal a kéréssel fordult szerkesztőségünkhöz, hogy egy ügyvédi munkaközösség listájáról tájékoztassuk arra az esetre, ha a közeljövőben Romániában adásvételi ügyintézése adódna.

A különböző adásvételi szerződések mellett az egyik leggyakrabban előforduló szerződéstípus az ingatlanbérleti szerződés (contract de închiriere), melynek alapján az ingatlantulajdonos a bérlőnek vagy felhasználónak meghatározott vagy meghatározatlan időre bér ellenében vagy ingyen átadja az 

ingatlan használati jogát. 

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Baloldal platform október 21-én, szombaton 18 órától,  az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete október 19-én, csütörtökön 17 órától szervez emlékrendezvényt.

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület Aranka György születésének 280., halálának 200. évfordulója tiszteletére irodalmi pályázatot hirdet IX-XII.-es diákok számára.