péntek, január 20, 2017

Cikkek

A hónap második felében, január végén magyarországi előadók érkeznek Marosvásárhelyre: a pécsi Bóbita Bábszínház két előadással vendégszerepel az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban.

A legfőbb ügyészség katonai ügyészei közölték, nem sikerült azonosítaniuk mintegy száz személyt, akik 1990. június 13-án a bukaresti Egyetem téren tartózkodtak, és őrizetbe vették őket.

A romániai lakosság 49 százaléka a legszívesebben napenergiával fűtené ki lakását, úgy vélik, így hozzájárulnának környezetünk védelméhez – derül ki egy nyolc országot érintő felmérésből.

a Maros Megyei Tanács nyilvános, soros ülésének összehívásáról 2017. január 26-án 13 órára 

Horváth Szekeres István karikatúrája

A Székely Csaba Bánya-trilógiájának első két részéből készült Bányavirágot és Bányavakságot joggal nevezhetjük az utóbbi évek két legsikeresebb marosvásárhelyi színházi előadásának.

BÁNYA(VIDÉKI) NAPLÓ – 2.

BÁNYA(VIDÉKI) NAPLÓ – 3.

Azér irok mostan Néktek, hogy a bányák hejzetéröl irjak Néktek. 

De ha már a jelképeknél és hasonlatoknál tartunk: az egymást fenyegető, zsaroló, rágalmazó és szidalmazó politikusok leginkább vérszomjas, veszett hiénákra hasonlítanak, amelyek elvakultan tépik-marcangolják egymást. 

Mivel nincs szerződés, a polgármesteri hivatal 10 hónapja nem fizeti a bérleti díjat, holott a plébánia elkészíttette az épület külső felújítására vonatkozó tervet, aminek kivitelezéséhez tavasszal szerettek volna hozzáfogni. 

Ellenőrzést végez a Számvevőszék a Pénzügyminisztériumnál a Cioloş-kormány által tavaly végrehajtott két pozitív költségvetés-kiegészítés kapcsán – jelentette be csütörtökön Daniela Pescaru minisztériumi államtitkár.

Pénzt és egyéb javakat fogadtak el a szerdán őrizetbe vett határrendészek, hogy átengedjenek a határon egy teherautót, amely csempészett cigarettát és használt gumiabroncsokat szállított.

Az állat bejár a háztáji gazdaságokba, kaptárakat dézsmál meg, az utóbbi időben éjjelente egy-két juhot is elejtett. 

Csütörtökön Szekszárdon kiosztották a Mészöly Miklós-díjat, melyet az idén Szabó Róbert Csaba író, a Látó szerkesztője kapott. 

MTI

Tavaly 60 százalékkal nőtt a NATO elleni kibertámadások száma, és több tagállamban attól tartanak, hogy hackerek választási kampányok befolyásolásával próbálkozhatnak.

MTI

Egy idős férfira ráomlott a saját istállója és megölte a szerdai közép-olaszországi földrengésben, amelynek több más halálos áldozata és eltűntje is van, elsősorban a Pescara közelében lavinától betemetett szállodában.

MTI

Barack Obama rendkívül népszerű, de politikailag erőtlen elnökként búcsúzik, és ennek egyik oka elemzők szerint az, hogy a Demokrata Párt katasztrofális zuhanást él meg.

MTI

Donald Trump megválasztott amerikai elnök nem szeret ugyan twitterezni, de elnökként sem mond le róla, mert úgy véli, a sajtó nem tisztességes vele.

A figyelmeztetés csütörtökön 12 órakor lépett érvénybe, és szombaton 10 óráig tart. 

„Kétszínűség a börtönök túlzsúfoltságának ürügye, amellyel lejáratják a korrupcióellenes politikákat.”

Kijelentésével az ügyészségek és bíróságok vezetőinek kijelentéseire reagált, akik szerint a részleges közkegyelemről szóló és a törvénykönyveket módosító rendelet egyetlen emberért született meg.

A rendőröknek időközben sikerült azonosítaniuk az áldozatot. 

A kórház járóbeteg-szakrendelőiben a hétfőre előjegyzett betegeket fogadják, a kórházi osztályokon ügyeleti rendszerben zajlik a tevékenység.