vasárnap, augusztus 20, 2017

Cikkek

Pénteken reggel harminc-negyven személy, jelenlegi és volt diákok, tanárok, szülők, illetve városlakók, akik szívükön viselik az iskola sorsát, gyűltek össze a Bolyai-sportpályán és segítettek kitakarítani. 

Az elmúlt napokban néptánctábor zajlott Csíkfalván, ahol a helyi gyerekek a kakasdi és székelykakasdi társaikat fogadták, együtt tanultak és szórakoztak egy héten át.

A szokásoktól eltérően az írásbeli vizsgákkal kezdődik hétfőn a pótérettségi, ezeket követik majd a nyelvi és digitális kompetenciákat felmérő szóbelik.

A Népújság Múzsa melléklete 1294. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

A megújuló, ódon kastély, „Maros (egykori) ékköve” és csodálatos „tóskertje” a kortárs művészet fiatal képviselőit is ellenállhatatlan alkotói ingerek özönével árasztja el.

Két marosvásárhelyi alkotó kiállítása nyílik szombat délután a svéd fővárosban. 

Egy mindössze tízegynéhány esztendőt átölelő életmű reprezentatív alkotásait mutatja be a marosvásárhelyi Bernády Házban jövő csütörtökön, augusztus 24-én 18 órakor nyíló kiállítás. 

MTI

Negyven éve, 1977. augusztus 18-án hunyt el Déry Tibor Kossuth- és Baumgarten-díjas író, műfordító, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 

Péntektől átfogó kiállítás idézi fel a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) a két éve elhunyt marosvásárhelyi képzőművész, performer, Szabó Zoltán JUDÓKA (1952–2015) munkásságát.

MTI

Úton van a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János-mozgókiállítása, az Arany-busz. A Kolozsvári Magyar Napokra is eljutott.

Sokáig nem értettem, miért sikoltoznak a lányok olyan furcsán. Esterházynál láttam, hogy a szlovák nők a szerelmi csúcson azt sivítják: Joj! 

Ma kevesen ismerik Kónya Lászlót, az erdélyi papköltőt. Most megjelentetett posztumusz kötete1 alkalom arra, hogy beszéljünk róla, mint olyan irodalmi munkásról, aki a verset a papi szolgálat egyik eszközének tekintette.

MTI

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

MTI

Felavatták Arany János emléktábláját a 45. Tokaji Írótábor résztvevői a tanácskozás utolsó napján vasárnap Tokajban.

A héten megint volt alkalmuk saját zsenialitásuk dicshimnuszát zengeni a politikusoknak, miután a statisztikai intézet nyilvánosságra hozta a második félévi gazdasági növekedési adatokat. 

A Vásárhelyi Forgatag jótékonysági céljairól, valamint a népművészeti és színházművészeti rendezvényeiről, a Borudvar kínálatáról számoltak be a szervezők a G kávézóban csütörtök délelőtt a sajtó képviselőinek. 

A befektetéseket és az európai alapok lehívását kell ösztönöznünk a gazdasági növekedés ritmusának fenntartásához – nyilatkozta szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes az Országos Statisztikai Intézet által szerdán közölt adatok kapcsán.

Az Egészségügyi Szolidaritás Szövetség felmérése alapján az orvosok 57 százaléka jobban örülne, ha megkapna minden jövedelmet, amire jogosult, mint annak, ha jövedelemadó-mentességet kapna, további 28 százalék szerint pedig a mentesség más dolgozókra is hatályos kellene legyen.

MTI

A karbantartási díj bevezetésétől nemcsak többletbevételt, hanem az utóbbi negyed évszázadban lefoglalt, de használaton kívül maradt internetes címek felszabadítását is remélik.

MTI

Steve Bannon, az amerikai elnök stratégiai főtanácsadója szerint az észak-koreai fenyegetésre nem létezhet katonai válasz.

Az egész országra érvényes kánikulára vonatkozó tájékoztatást adott ki péntekre és szombatra az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

Négy személy elhunyt, miután elütötte a vonat a 800-as fővonalon Bukarest-Konstanca között, Brăneşti vasútállomásán, tájékoztat az Országos Rendőr-felügyelőség. 

Az európai jogokkal kapcsolatos Solvit zöld vonalat állított szolgálatba az európai ügyekért felelős minisztérium – jelentette be szerdán a külügyminisztérium közleménye szerint Victor Negrescu tárcavezető. 

MTI

Sem az Európai Unió egészében, sem az euróövezetben nem változott az inflációs ráta júliusban – közölte csütörtökön az Eurostat.