vasárnap, december 17, 2017

Cikkek

Akárcsak a korábbi években, az ünnepekre való tekintettel idén is december 22-éig kézbesítik a nyugdíjakat.

Idén karácsonykor a cipősdobozba csomagolt ajándék mellett egy szép meséskönyvet vagy ifjúsági regényt is kapnak a Gyulafehérvári Caritas szolgáltatásaiból részesülő nehéz helyzetű gyermekek. 

Horváth Szekeres István karikatúrája

Kellemes, karácsonyi hangulat uralkodott tegnap a marosvásárhelyi Petry Látványműhely és Múzeum udvarán, valamint a Rákóczi-lépcső alatti kis utcában megszervezett hagyományos termékvásáron. 

A Népújság Múzsa melléklete 1311. számának tartalma

Szerkeszti: Nagy Miklós Kund

Valami nagy megilletődöttség

szokott erőt venni rajtam,

valahányszor ott járok a szalontai

Arany János-múzeumban.

A számok bűvöletében alkottak a művészpedagógusok? Úgy is lehet mondani, hiszen Viszonylatok című kiállításuk a bűvös 3 (hármas) jegyében a záruló esztendő jelentős évfordulóihoz kapcsolódik: a reformáció 500., Arany János és Kodály Zoltán születésének 200., illetve 135. jubileumához.

Váradon volt egy kedves, tehetséges grafikus barátom, Fux Pali. Szalontai születésű volt, és az ő javaslatára kaptam meg ezt a szép feladatot, hogy elkészítsem két kedvenc költőm, Petőfi és Arany szobrát Szalontára a Csonka toronyba, az Arany János Múzeumnak.

Albert-Lőrincz Márton haikukötete szűkszavú lírát sejtet, ez természetesen a műfajból fakadhatna, ha előzetes ismereteire vagy – rosszabb esetben – előítéleteire hagyatkozna az olvasó. 

Örvendj, Pannónia, szökkenj virágba:

ezentúl én vagyok a te mosolygó lelked,

Somlyóújlak múlt századbeli mindennapjaiba pillanthat be, asztaltáncoltatásról, esztendősbálról, „kőccsönkapálásról” és még sok egyéb érdekességről szerezhet tudomást Bódizs Edit Interjú a nagymamámmal című könyvének olvasója.

Boccsú Bimbit ugyanúgy hívják, mint a nagyapját, az is Boccsú Bimbi. De bá, vagyis Boccsú Bimbi bá.

Marcival ültél kinn a kertvendéglőben. A vacsora előtti pálinkát itáttok, nehogy azt higgye majd a gyomor, hogy a kutya ette meg a vacsorát. 

A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, valamint a Várad irodalmi és művészeti folyóirat 4. alkalommal hirdeti meg a Tabéry Géza-novellapályázatot. 

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáján – jelentette be az amerikai filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben.

A Maros Megyei Tanács versenyvizsgát szervez a Terület- és Városrendezési Igazgatósághoz tartozó Véleményező, Engedélyező és Ellenőrző Szolgálat keretében a szolgálatvezetői tisztség betöltésére, amely I. besorolású, II. szakmai fokozatú köztisztviselői állás.

Románia és Bulgária készen áll a schengeni csatlakozásra, ezek az országok és polgáraik évek óta várják a pozitív döntést az uniós belügyminiszterektől.

Az RMDSZ oktatásügyi szakemberei hathatós munkájának eredményeként az anyanyelven megírt tankönyveket ezentúl nem kell románra fordítaniuk a tankönyvíró pedagógusoknak. 

Módosításokkal elfogadta szerda este a képviselőház plénuma a megosztott héafizetésről szóló 

sürgősségi kormányrendeletet.

A Bloomberg elemzése szerint Romániában regisztrálják az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedését, amely azonban a legmélyebb szegénységet takarja.

Felix Stroe közlekedésügyi miniszter a csütörtöki kormányülés első felében arról biztosított mindenkit, hogy nem lesznek gondok a hóviharok miatt sem a vasúton, sem a közutakon vagy autópályákon. 

A munkaszerződések módosításának bejelentési határidejét rendhagyó módon 2018. március 31-éig hosszabbítják meg. 

Románia az Európai Uniós alapok 5%-os abszorpciójával zárja az idei évet, amely 1,23 milliárd eurónak felel meg, nyilatkozta csütörtökön Marius Nica európai alapokért felelős miniszter.

2018-ban 2 milliárd lej áll az Első otthon program rendelkezésére – áll a pénzügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezetben.