hétfő, június 26, 2017

Cikkek

Meghívottként jelen volt Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke is. 

Abban már korábbi bukaresti találkozókon egyetértettek a természetvédő szervezetek képviselői is, hogy a kilövési kvóta tavalyi felfüggesztése rossz intézkedés volt.

MTI

A PSD végrehajtó bizottságában csaknem egyhangúlag (négy tartózkodással) fogadták el Tudose kormányfő-jelöltségét, amelyet a koalíció kisebb pártja, az ALDE is jóváhagyott, így a politikus nevét közös javaslatként terjesztik az államfő elé.

MTI

Az 1989-ben elhunyt világhírű szürrealista művészről egy Katalóniában élő 61 éves nő állítja, hogy az apja.

MTI

Az erdélyi magyar közösség aktuális problémáiról, kihívásairól tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfő délelőtt az Országházban. 

A külföldi hitelek költségeinek növekedése, az importok drágulása és az uniós alapok lehívásának késlekedése kétmilliárd eurónál is többre növeli a politikai válság által az üzleti életben okozott kárt.

A képviselőház május 23-án fogadta el döntő fórumként az erre vonatkozó módosítást. 

MTI

Tíz civil szervezet felelősségteljes viselkedésre szólította fel hétfőn a politikusokat és a médiát, arra kérte őket, ne keltsenek feszültséget a romániai etnikumok között. 

Spanyolország nyerte a női kosárlabda-Európa-bajnokságot, miután 71:55-re legyőzte Franciaországot a Prágában rendezett döntőben. 

Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte a vasárnapi kaotikus Forma–1-es Azeri Nagydíjat, amelyen a világbajnoki pontversenyben vezető Sebastian Vettel (Ferrari) negyedik, legnagyobb riválisa, Lewis Hamilton (Mercedes) pedig ötödik lett.

Idén is a Lánchíd alatt repülnek át a pilóták a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat hét végén sorra kerülő budapesti futamán. 

Fél óra alatt sikerült eloltani vasárnap délelőtt az Azomureş vegyipari kombinátban keletkezett tüzet, amelynek szerencsére nincs emberáldozata. 

A román nyelvből és irodalomból zajlott megmérettetéssel hétfőn megkezdődött az érettségi diákpróbálóbb része, az írásbeli vizsgák sorozata. 

A nyolcadik osztályt végzett kisérettségizők hétfőn délben szerezhettek tudomást vizsgajegyeikről. 

A hét végén ötödik alkalommal rendezték meg a Marosszéki Lófuttatást, Erdőszentgyörgy harmadik alkalommal lett ennek házigazdája, miután 2015-ben átvette ezt a szerepet Székelyvéckétől.

Készül a csatonahálózat

Beruházás céljából vásároltak területet 

Tavaly szeptember óta teljesen új épületben működik a kendi óvoda.

Balavásáron éppen a tanévzáró ünnepségre érkeztünk, amely a kultúrotthonban zajlott. Kihasználtuk az alkalmat, hogy elbeszélgessünk Vajda József Attila iskolaigazgatóval. 

„A helyi költségvetésből kell a béralapot biztosítani, ami nem kivitelezhető, csődbe jutnak az önkormányzatok vagy embereket kell elbocsátani, mert nincs meg a béralap…”

Szombaton délelőtt ünnepélyes keretek között mutatták be a vajdaszentiványi Zichy-kastély udvarán a település legújabb falukönyvét Örökség címmel. 

Az eddigi négy év helyett ők már öt éven keresztül alkottak egy osztályközösséget, ennélfogva talán még erősebb kötelék fűzi őket egymáshoz és a tanító nénihez.

Június 18-án 13 taggal megalakult a Búzásbesenyői Római Katolikus Nőszövetség. 

Nemrég még a kedves kiskocsma asztalai körül ültünk a valamikori Kemény Zsigmond utcában, az Ildi bárban, vagy ahogy egyszerűen hívtuk: az Ildiben.