csütörtök, június 21, 2018

Cikkek

Ismerős képsorok, mintha csak tavaly január lenne. Akkor is az igazságügyi törvény módosítási kísérlete miatt vonultak a fagyos időben kitartóan, heteken át tízezrek utcára.

Amiről most írnék, arról túl sok szó esett már az irodalomban, de a magánéletben szégyenlősen takargatjuk, vagy alig beszélünk róla. 

A hét végén Erdőszentgyörgyön zajlik Székelyföld egyik jeles lovas rendezvénye, a VI. Marosszéki Lófuttatás. 

Az utóbbi hat évben egy sor törvénymódosítással gyorsították fel a gyermekjogvédelmi reformot, amely hozzájárult az állami gondozásban levő gyermekek örökbefogadásának megkönnyítéséhez. 

A marosvásárhelyiek nyara idén sem múlik el Forgatag nélkül. Az augusztus 27. – szeptember 2. között hatodik alkalommal zajló rendezvénysorozaton „a kevesebb több” elve érvényesül, több teret kapnak majd a helyi alkotók, illetve rangos magyarországi előadók is szórakoztatják a publikumot.

A nyári vakáció alatt, 12 héten át minden pénteken délelőtt 10 órakor Állati jó találkozások néven érdekes, állatokkal kapcsolatos gyermekfoglalkozásokra kerül sor a marosvásárhelyi állatkertben. 

A Magyar Unitárius Egyház szervezésében jövő héten, június 26. – július 1. között zajlik a 8–11 éves gyermekek számára meghirdetett gyermektábor az Aranyos menti Várfalván. 

Újra ígéretes, pályakezdő színházi alkotók bemutatkozására kínál helyszínt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház az Underground teremben.

Június 22-én, pénteken nyitja meg kapuit a szovátai Medve-tó. 

A magyar férfikézilabda-válogatott kijutott a januári német–dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, miután az idegenbeli 29-24-es sikerét követően a múlt heti visszavágón Veszprémben 26-22-re kikapott Szlovénia csapatától.

Nyakunkon a nyár: a tikkasztó hőség, a nyaralások ideje, amikor a strandon vagy a tengerparton gyakran órákig tartózkodunk a tűző napon.

Japán meglepetésre 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. 

A házigazda orosz válogatott 3-1-re legyőzte az egyiptomi csapatot kedden az A csoport második fordulójának szentpétervári mérkőzésén a labdarúgó-világbajnokságon.

Valamennyi mérkőzést élőben közvetíti a TVR HD, a TVR 1 és az M4 Sport.

A szenegáli válogatott 2-1-re legyőzte a lengyel csapatot kedden az oroszországi világbajnokság első fordulójának utolsó mérkőzésén, a moszkvai Szpartak Stadionban. 

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben – áll az amerikai Járványügyi és Betegség- megelőzési Központ (CDC) által nyilvánosságra hozott felmérésben.

A felnőttek leggyakoribb, legagresszívebb agydaganata elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket nemzetközi klinikai tesztek során – adta hírül a BBC News.

A nagymamáink leréből kikerült süteményekre jellemző házias ízvilág, a díszítésben pedig jó ízlés és elegancia köszön vissza a marosvásárhelyi Novák Enikő tortáiban, süteményeiben.

Régmúlt korokba tekint vissza ez a történet, de mégsem olyan távoli múltba, hogy bohó álomnak tekintsük. 

Rohanó mindennapjainkban az az alapvető életérzésünk, hogy kényszerítő erők hatása alatt vagyunk, ki vagyunk szolgáltatva a külső körülményeknek, ezek határozzák meg az életünket. 

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ezt az összeget a Marosvásárhely – Marosugra – Aranyosgyéres autópálya-szakaszra fogják építésére fordítani.

Közel negyedmilliárd eurót utalnak ki – érkezett tegnap a hírügynökségi jelentés –, amit a Marosvásárhely és Aranyosgyéres között épülő sztrádaszakaszra fognak fordítani. 

Tavaly novemberben Kerelőszentpálon letették Európa egyik legmodernebb technológiájú takarmánykeverő üzemének alapkövét.

az „Útpadka és árkok kiépítése a Marosvásárhely – Nyárádszereda – Sóvárad – Hargita megye határa közötti 135-ös megyei úton, az 1+900-10+350 km között” projektnek a környezeti hatása besorolási döntésére vonatkozóan