kedd, május 22, 2018

A zene a siketeké is!

Érezni és megölelni a zenekar hangjait

Mindannyian különbözőek vagyunk abban, hogy a minket körülvevő világ megismerése során mely érzékelési csatornát részesítjük előnyben. A siketek a zenét nem hallják, de láthatják és érezhetik, ha a megfelelő vizuális (látás), taktilis/kinesztetikus (tapintás/mozgás) elemeket biztosítjuk számukra. 

Egyedülálló zenei projekttel lepjük meg az erdélyi magyar siketeket és nagyothallókat. Az események helyi jellegűek, de több településen is megszervezésre kerülnek, így a siketek a szó szoros értelmében érezhetik és élvezhetik a zene csodálatos világát. A zene mindenkié! A siketeké is!(?) c. projekt keretében december 13-án 17 órától marosvásárhelyi siketek és nagyothallók a Művészeti Líceum zenekari próbájára látogatnak el, hogy sajátos módon, különleges módszerekkel fedezhessék fel a zene világát

A negyven fiatal zenész segítségével bevezetjük a siketeket a hangszerek világába: megismerkedhetnek a hangszerekkel, felfedezetik és átélhetik azok rezgéseit, a legkíváncsibbak akár ki is próbálhatják őket. A zenekari próba során az érdeklődő siketek közvetlenül a zenészek mellett foglalnak helyet, a színpadon. Míg a zenekar játszik, ők a hangszerek rezgéseire figyelnek. Az esemény után dr. Csíky Csaba marosvásárhelyi zeneszerző kíséretében megismerkedünk a Vártemplom csodálatos történelmi orgonájával: felfedezzük az orgonasípok sajátosságait, megismerjük többek között a szélláda és a regiszterkapcsolók szerepét. Az esemény végén az élményekről beszélgetünk és választ adunk a kíváncsi érdeklődők kérdéseire. 

Az eseményre A zene mindenkié! A siketeké is!(?) c. projekt keretén belül kerül sor, mely az erdélyi siketek és nagyothallók zenei élményben való részesülését segíti. Az országszinten egyedülálló zenei workshopokat minden erdélyi siket és nagyothalló számára díjmentesen biztosítjuk Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön. 

György Jakab Miklós zenepedagógus, projektfelelős