szerda, június 20, 2018

Visszatér a kerékpáros tömeg

Újra az óvodákért tekernek
Fotó: Karácsonyi Zsigmond (archív)

Vasárnap délben kerékpáros gyermekek és felnőttek veszik pár órára birtokba Marosvásárhely főterét. A Critical Mass, azaz Kritikus Tömeg létrehozói az európai mobilitás hete keretében szervezik meg szeptemberről szeptemberre a biciklis közlekedést népszerűsítő, kerékpársávok fontosságát hangsúlyozó akciót, amelyet pár éve a legkisebb bringásoknak szóló, játékosan oktató programok is színesítenek.

A Marosszéki Közösségi Alapítvány szervezésében évente kétszer – ebben az időszakban, illetve áprilisban, a Föld napja alkalmából – zajló rendezvénynek rendszerint adománygyűjtő jellege is van. A Tekerj egy jó célért! jelmondat mögött idén tavasszal marosvásárhelyi óvodák futóbiciklikkel, védősisakokkal és egyéb kiegészítőkkel való felszerelése állt, és ez a mostani törekvés is. 

Amint azt Gál Sándortól, a Marosszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatójától megtudtuk, áprilisban 2000 lej gyűlt be, ez az összeg két óvoda biciklikkel való felszerelésére elegendő, de a projektben még egy tanintézet szerepel. Mindazok, akik támogatni szeretnék a kezdeményezést, részt vehetnek a biciklis körökben már ismert pontgyűjtő játékban, amelynek során kilenc helyszínen kell pecsétet gyűjteni. A játékra ezúttal is két kezdő csomagot hirdettek meg, a Prémium 20, a Gold csomag 40 lejbe kerül. Benevezni a pedaleaza.muresonbike.ro honlapon, illetve a helyszínen is lehet. Gál Sándor azt is elmondta, hogy mostanáig 32-en iratkoztak fel a játékra. A pontgyűjtés vasárnap 13 órától 15 óráig zajlik. A résztvevők között 15.15-kor az Easy Rider felajánlásával egy Devron biciklit, illetve más értékes nyereményeket sorsolnak ki.

 

Megújult gyermekprogram

A Creactivity Egyesület szervezésében zajló, Kreaktivitás a forgalomban című gyermekprogram már 12.30-kor elkezdődik. A kis kerékpárosok egy izgalmas menetleveles játékon vehetnek részt, melynek célja a biztonságos közlekedés szabályainak megismertetése. A játékot az előző években bizonyára már sokan kipróbálták, ezúttal azonban újdonságokra is lehet számítani. Erről Gál Csilla, az egyesület elnöke számolt be lapunknak.

– A kilencállomásos játékba új elemeket vezetünk be, ilyen lesz például a 3D-s kocka, és a korábbinál nagyobb, korcsoportokra osztott akadálypálya. Ezúttal nemcsak felsoroljuk a gyermekeknek a kerékpár tartozékait, hanem a kezükbe is adjuk a biciklit, és arra is lehetőséget adunk, hogy a kötelező felszerelést kipróbálják. Ezzel a védősisak használatának szükségességét igyekszünk tudatosítani bennük, a szülőknek pedig arra hívjuk fel a figyelmét, mennyire fontos az, hogy gyermekeik láthatóak legyenek a közlekedésben, függetlenül attól, hogy járművel vannak-e vagy gyalog. A legjobb, ha mindig van rajtuk valamilyen fényvisszaverő, például egy kitűző – mondta az egyesület elnöke. Gál Csilla arra is felhívta a figyelmünket, hogy a játékban részt vevő gyermekek kis nyereménytárgyak, többek között iskolai felszerelések közül választhatnak, ugyanakkor a játék végén szüleik is vásárolhatnak tombolát, amellyel értékes nyereményekhez juthatnak. Az így begyűlt összeget szintén a futóbiciklik megvásárlására fordítják. 

 A kis kerékpárosok kritikus tömege 14.30-kor indul, az óvodások, iskolások a korábbi alkalmakhoz hasonlóan a főteret kerülik meg, ezt követően kerül sor a Critical Mass Junior sorsolásra.

A felnőtt biciklisek felvonulása a Sörpatikáig tartó, megszokott útvonalon halad, a tömeg 16 órakor indul. Ezt megelőzően, a hagyományos forgatókönyv szerint magasba lendülnek a kerékpárok.