hétfő, április 23, 2018

Visszatérő fesztivál

Miután tavaly meglehetősen botrányos körülmények között elmaradt Segesváron a júliusra tervezett középkori fesztivál, a helyi önkormányzat nemrég úgy döntött, idén önerőből szervezi meg a turisták ezreit vonzó látványos, középkort idéző rendezvényt. Az évek során ismertté, rangossá nőtte ki magát a fesztivál, ebben a szervezés, a kulturális program mellett vitathatatlan szerepe van a helyszínnek, azaz a középkori várnak. A város történelmi központja 1999 óta a világörökség része, a napjainkban is lakott vár (amelynek tizennégy tornyából kilenc ma is áll) szűk utcái a színes szász házakkal, a több száz éves templomok, az evangélikus gimnázium, az Óratorony, a diáklépcső ugyanis tökéletes – középkori hangulatot teremtő – helyszín. Ezt nem kiaknázni turisztikai szempontból – nagy hiba lenne. 

Bizonyára így gondolta ezt a tanácsosi testület is, amikor eldöntötte, hogy idén magára vállalja a rendezvény lebonyolítását. Tóth Tivadar alpolgármester szerint a városháza igenis képes olyan csapatot felállítani, amely az elkövetkező néhány hét alatt megszervezi a középkori fesztivált. A városi költségvetésből 450 ezer lejjel, illetve a közterek biztosításával támogatják a július utolsó hétvégéjén sorra kerülő, tematizált rendezvényt. 

A tanács fent említett döntése gyakorlatilag kiiktatta a képből a korábbi szervezőket, akik tavaly, az utolsó 

száz méteren meglehetősen sűrűn és hevesen tiltakoztak az ellen, hogy pályázatukat – különféle rendellenességek miatt – elutasította a helyhatósági választások után tisztségbe jutott új városvezetés. Gáncsoskodások idén is voltak, amire egyébként lehetett számítani, hiszen jelentős költségvetésű, országosan egyedi, nagyszámú résztvevőt felvonultató rendezvényről van szó. Ennek megszervezése a város imázsának, turizmusának, vendéglátóiparának igen jót tesz, gazdasági vonzata van és nem utolsósorban: presztízskérdés. 

Az önkormányzat a pályáztatást átlátható módon bonyolítaná le, és idejében megkezdenék a szervezést, a fesztiválra ezúttal is meghívnák a testvértelepülések küldöttségeit. 

Remélhetőleg a tavalyi „szünet” nem okozott túl nagy imázsvesztést, a turisták, főként az évente visszatérők idén is ellátogatnak Segesvárra július utolsó hétvégéjén, annál is inkább, hogy a szervezők a középkori fesztivál kulturális jellegét erősítenék. Kevesebb lovagi torna, harcászati bemutató lesz, helyette középkori zene, tánc, előadások, kiállítások várják a látogatókat. Az új szervezőknek kihívást, a turistáknak remélhetőleg kellemes, maradandó kulturális élményt nyújt majd az idei középkori fesztivál.