kedd, június 19, 2018

Visszahozná a marosvásárhelyi labdarúgást az országos vérkeringésbe az MSE

Megnyerte a labdarúgó 4. ligát, most pedig egy osztállyal feljebb lépne a Marosvásárhelyi MSE csapata. Az 1898-ban alapított és 2008-ban újraalapított klub visszahozná a város futballját az országos vérkeringésbe, miután Marosvásárhely csapat nélkül maradt az első három osztályban, ami a második világháború óta még soha nem fordult elő.

Az MSE gyakorlatilag vereség nélkül zárta a 4. ligát (az utolsó fordulóban, Kutyfalván elszenvedett kudarc érdemben nem számít, mert azon a meccsen 14-16 éves fiatalok léptek pályára), és ezt a sorozatot az osztályozón sem szeretné megszakítani.

Két mérkőzésen múlik a feljutás, az ellenfél az oda-vissza párharcban Szeben megye bajnoka, a Resinári Păltiniş, amely hasonló fölénnyel győzött a szomszéd megye pontvadászatában. Nem ígérkezik tehát könnyűnek a feladat, de Fehér Csaba edző és tanítványai minden energiájukat arra fordítják jelenleg, hogy sikerüljön. Az utolsó bajnoki mérkőzés óta folyamatosan készül a csapat, a mérkőzés előtt pedig edzőtáborba vonul, hogy semmi se vonja el a játékosok figyelmét a soron következő találkozótól.

Az MSE keretéből egyetlen játékosról volt kénytelen lemondani a szakvezetés: Balázs Szabolcs még nem épült fel teljesen a sérüléséből, így kihagyja az osztályozót, a többiek azonban bevethetőek. Az MSE az alábbi keretet nevezte az osztályozóra:

Kristály Hunor, Strete Aurel, Rigmányi Zsombor – kapusok; Mihály Zoltán, Brai Paul, Silaghi Cătălin, Bucur Virgil, Iernuţan Cristian, Török Szabolcs, Kádár Barna – hátvédek; Ungur Mircea, German Emilian, Moldován Tamás, Totó Szilárd, Ciula Csongor – középpályások; Tamás Attila, Tamás Róbert, Dudás Levente, Deteşan Emil, Velichea Dan, Ruja Rareş, Tüzes László – csatárok.

A szebeni ellenfél ugyancsak feljutási álmokkal vág neki a párharcnak – legalábbis erről tanúskodik a csapatot a községi tanácson keresztül támogató Bucur Bogdan resinári polgármester nyilatkozata, amely a nagyszebeni Mesagerul de Sibiu című lapban jelent meg. „Nagyon jó eredményt ért el a labdarúgócsapat, és támogatni fogjuk a 3. ligában is” – mondta. A klub elnöke, Vlad Iluţ szerint a feljutásra gondolva fognak játszani, mert szeretnék feltenni Resinárt a romániai futball térképére.

A marosvásárhelyi csapat sem bízza azonban a véletlenre. Fehér Csaba edző és Gábor Tibor szakmai igazgató a helyszínen tekintették meg a resináriak egyik bajnoki mérkőzését, és pontosan tudják, mit kell tenniük a sikerért.

A sorsolás szerint az első mérkőzést Marosvásárhelyen rendezik szombaton 18 órakor a Sziget utcai Trans-Sil-stadionban. A marosvásárhelyi klub felhívást tett közzé a megyei labdarúgó-egyesület honlapján, amelyben arra kéri a város labdarúgásának közönségét, támogassa szurkolásával a csapatot. Annál is inkább, mert a marosvásárhelyi kiszállására az ellenfél szurkolókat toboroz, akiknek az utaztatását a polgármesteri hivatal fedezi. 

A visszavágó egy héttel később Resináron lesz, egy erdei tisztáson kialakított pályán, festői környezetben, ám az MSE abban bízik, hogy megnyugtató előnyre tesz szert.