hétfő, április 23, 2018

Visszaadnak, elvesznek

Tíz éve az állam folyamatosan azon ügyködött, hogy valamilyen módon kivegye a pénzt azok zsebéből, akik használt gépkocsit vásárolnak. Meg kell hagyni, kreatívan és hatékonyan tette. Több megnevezés alatt (autóregisztrációs illeték, környezetszennyezési illeték stb.) fizettette be a gépkocsi márkája, jellemzői függvényében megállapított összegeket. Akkor sem hagyott fel vele, amikor az Európai Unió az áru szabad mozgásának korlátozása miatt kifogásolta a szóban forgó illetéket. Végül ezt az adónemet törvénytelennek ítélte az Európai Unió Bírósága, így aztán tavaly februártól törölték. Bírósági végzések ezrei és egy évtized kellett ahhoz, hogy a „károsultak”, immár adminisztratív úton, visszakapják a befizetett illetéket – mindegy, hogy milyen megnevezés alatt fizettették be velük. Januártól augusztus 31-ig lehet benyújtani a pénzügyi hivatalokhoz a visszaigénylési kérelmet, és még idén, de legkésőbb 2019 első fél évében megkapják a pénzüket. Elvileg perek és utánajárás nélkül. De óvásra, bírósági eljárásra is lehetőség nyílik, és bizonyára lesznek, akik élni fognak vele. A dolog egyik érdekessége, hogy az illetékbefizetést igazoló irat elvesztése sem akadálya annak, hogy valaki visszakapja a pénzét, a kormányrendelet ugyanis előírja, hogy a pénzügyi hatóság számítógépes adatbázisából kikeresi a befizetést igazoló adatokat. Ezért joggal kérdezhető, hogy miért nem lehetett olyan logisztikai rendszer által megtámogatott „adminisztratív” megoldást találni, ami nem kényszeríti emberek százezreit, hogy a pénzintézet ügyfélablakai elé járuljanak? A hivatalból való 

visszafizetésre gondolok… ha már ilyen egyszerű lekérdezni az adatbázist. Valószínűleg még mindig remélik, hogy lesznek, akik kifutnak a határidőből.

Egy biztos: a tavalyi használtautó-áradat nyomán Románia mondhatni Európa autótemetőjévé vált. 2016 első fél évében majdnem kétszer annyi euro 1,2 és 4-es környezetvédelmi besorolású járművet hoztak be az országba, mint egy évvel korábban, az ország autóparkjának életkora így 8 évről 12 évre nőtt. Mintegy 350 ezer használt autót írattak forgalomba ebben az időszakban. A szakemberek szerint minden 10 használt autó vásárlásakor csupán négy bizonyul jó választásnak, a járművek 80 százalékánál a kilométerórát visszaállították. És az sem mellékes, hogy a kézből vett autók jelentős hányada dízel, azaz környezetszennyezőbb, mint a benzines vagy hibrid, elektromos autók. 

A kormány azonban a tízéves hercehurca után továbbra sem mond le e bevételi forrásról. Más formában, néven, összegekben, de újratervezi. Vagy egyszeri alkalommal fizettet (mint eddig, bár erre kevés az esély), vagy évenkénti adó címen, szennyezési szinttől függően veti ki a gépkocsi-tulajdonosokra, de kormányzati források szerint a kettő kombinációja sem lehetetlen. A kérdés immár csak az, hogy milyen számítást alkalmaznak, és főleg: a befolyt összeget mire fordítják? 

Nos hát, így lehet egyszerre adni és elvenni…