hétfő, március 19, 2018

Virtuális áruházak

Az adathalászat újabb módszerei

Az ünnepek közeledtével megnő az áruajánlat, minden lehetséges úton eladó termékekkel bombázzák az internetfelhasználó fogyasztókat is, ezért nem árt az elővigyázatosság ezen a téren sem.

Amikor az interneten egy ajánlat túl vonzónak bizonyul, nem kell azonnal megvásárolni a terméket, ellenben érdemes alaposan ellenőrizni a hirdető honlap hitelességét. A fiktív virtuális üzleteket a csalók a gyors meggazdagodás reményében azért hozzák létre, hogy bankkártyaadatokat halásszanak. Online rendelés előtt ezért alaposan ellenőrizni kell a webáruházakat, amennyiben pedig a bankkártya adatait megszerezték a csalók, azonnal jelenteni kell az esetet, és a kártya helyettesítését kérni – áll a megyei rendőr-felügyelőség közleményében. A cyberbűnözők különböző módszerekkel, többek között olyan programokkal támadnak, illetve vírusokkal fertőznek, amelyekkel a felhasználó által alkalmazott internetes banki applikációt vagy egy bank informatikai rendszerét veszik célba.

 

Fiktív webáruházak

Egy másik módszer, amellyel átverik az ügyfeleket, az a nem létező virtuális áruház, itt az egyetlen cél a bankkártya-adathalászat. A közösségi oldalakon való állandó megosztások révén a virtuális áruházak rendkívül nagy népszerűsítésnek örvendhetnek, főként, ha márkás termékeket kínálnak alacsony áron. Amikor a felhasználó egy hasonló honlapon terméket akar rendelni, a fizetés pillanatában megnyílik egy új oldal, ahová a bankkártya adatait kell beírni. Ily módon a bűnözők a személyes adatok birtokába jutnak, anélkül, hogy bármilyen promóciós termék online kifizetéséről lenne szó. Az így megszerzett bankkártya-adatokat azonnal felhasználják más honlapokra való online fizetéshez, az átutalt pénzösszeg különböző pénzügyi útvonalat bejárva végül a bűnözők birtokába jut.

A bűnmegelőző szervek tanácsa szerint amennyiben az interneten ellenállhatatlanul alacsony áron forgalmazott termékeket látnak, a pénzügyi csalás elkerülésének több módszere is létezik. Ha egy közösségi oldalon népszerűsítik a webáruházat, ajánlott ellenőrizni, hogy az illető termék/védjegy valóban rendelkezik-e virtuális áruházzal, de ezt semmiképp sem a közösségi oldalon talált linkre kattintva kell ellenőrizni, hanem a keresőmotorok igénybevételével.

 

Biztonsági elemek keresése

Általában a bűnözők által használt nem létező webáruházak kezdetlegesek, mivel sem idejük, sem kellő forrás nem áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az eredeti termelő vagy termékforgalmazó honlapjához hasonlót működtessenek. Esetenként a virtuális honlap nevének beírása a keresőbe olyan utalásokat eredményezhet, amellyel egyértelművé válik, hogy hamis webáruházról van szó.

Egy másik jel, amit az interneten bankkártyával való fizetés során figyelemmel kell követni, az illető honlap biztonsági elemeinek a jelenléte. A biztonságos honlapon megtalálható a zárt lakat szimbóluma, a honlap pedig a https:// címmel kezdődik. Amennyiben csak egy egyszerű weboldalra kell a bankkártya adatait beírni, az oldal címéből pedig hiányzik az „s” betű, a cím csupán http:// formátumú, nagy valószínűséggel adathalászok ténykedéséről van szó. 

Ha valaki mégis beleesik a csalók csapdájába, és egy hasonló ügylet során megadta a bankkártyája adatait, mihamarabb keresse fel a kártyát kibocsátó bankot és kérje a kártya kicserélését. Hasonló esetekben a bankkártyák adatainak birtokában az AEÁ-ban vagy Európán kívüli országokban működtetett honlapok révén bonyolítják le a pénzügyi sikkasztásokat a kiberbűnözők.