kedd, május 22, 2018

Viharszél nyugatról

Több más tagállam mellett szép hazánk ellen is uniós bírósági eljárást indított az Európai Bizottság a légszennyezéssel kapcsolatos előírások megszegése miatt. Illusztris társaságba kerültünk a magyarok, olaszok, franciák, britek és németek oldalán a vádlottak padján.

A tegnapi hír kapcsán kormányilletékes lapzártáig még nem nyilatkozott, de majd valószínűleg találnak felelőst a végső soron vaskos bírsággal is fenyegető ügyben. Mert a fejleményt kommentáló szakik szerint az ilyen ügy egy hosszas eljárás végén többféleképpen is zárulhat. Végződhet olyanszerű adminisztratív intézkedésekkel is, hogy a szabálysértő tagállamok ünnepélyesen megígérik, hogy ezentúl csakis sűrített ózont fognak pöfékelni a gyárkémények őnáluk, de rossz esetben több millió eurós bírságot is kiszabhatnak rájuk, aminek az értéke ráadásul adott határidők túllépése esetén napi büntetőkamatokkal gyarapodik. Ha a hibák konkrét felelősét soha nem is derítik fel, az biztos, hogy a büntetést az adófizetőkön behajtják, mert az ilyet a költségvetésből fizetik.

De nem is ez az egyetlen ilyen vitás ügy a regáti és brüsszeli szakik között, mert szintén mostanában derült ki, hogy az uniós illetékesek a használt autók behozatalára kivetett, több néven is futott illeték visszatérítésének módja kapcsán is kifogásolják az itthoni eljárást.

Akinek ilyen tempóban gyűlnek a peres ügyei, annak ajánlatos komoly ügyvédre szert tennie. Teleormani kormányunk viszont épp most bocsátotta el azt a kormányügynököt, aki az uniós bíróság előtti peres eljárásokban az országot képviselte. Nem tudni, hogy miért menesztették ezt a jogászt, de azt már kiderítették a minden bizonnyal a párhuzamos állam kenyerén hízott sajtósok, hogy a helyére egy olyan személyt neveztek ki, aki két évvel ezelőtt megbukott a külügyminisztériumban szervezett, a diplomáciai és konzuli testületbe való belépésről döntő tesztvizsgán. Fellebbezés után sem ment át, pedig sejthető, hogy nem a kapus csapkodta az érdekében az ítészek asztalát. Nos, ha kezdő diplomatának nem felelt meg ez az olténiai illető, akkor teleormani logika szerint majd pont jó lesz helyettes államtitkári rangban az uniós bíróság előtti kormányképviselőnek. Ne csodálkozzunk, ha a soron következő hasonló peres ügyekben a közeljövőben számunkra, adófizetőknek, fájdalmas ítéletek fognak születni. Mert a hátszél vagy az ajánlólevél sosem pótolhatja a szakértelmet, legfeljebb támogatást jelenthet annak. De a szakértelem mifelénk nem követelmény, hanem egyenesen hátráltató tényező.