kedd, június 19, 2018

Vidéken is vannak tehetségek

A sport mint szórakozás és játék
Fotó: Gligor Róbert László

Kisiskolások számára szerveztek diákolimpiát a napokban a Csíkfalvi Általános Iskolában, de ezt követően más örvendetes eredményekről is beszámolt a testnevelő tanár.

Nemcsak a ragyogó napsütéstől, hanem a jókedvtől, zenétől és gyerekzsivajtól is hamar felforrósodott a hangulat az iskolaudvaron már a délelőtt folyamán. Az óvodások számára harmadjára szerveztek oviolimpiát idén a pedagógusok, amelyre Szekeres Levente testnevelő tanár is meghívást kapott. A jól sikerült akció nyomán született az ötlet, hogy hasonló rendezvénynek a kisiskolások is örülnének. A kisdiákok különböző feladatokat kaptak, de nem versenyszerűen kellett megoldaniuk ezeket, mert a hangsúly a játékon és az élvezhetőségen volt – mondta el a tanár. Olyan ügyességi gyakorlatokat kellett végezniük, mint célbadobás, akadályokon való átjutás tárgyakkal, ugrókötelezés, labdavezetés léccel, a végén pedig zsákban ugrás és kötélhúzás. A rendezvény jól sikerült, remélik, hogy nem az utolsó volt.

Fáradtan, boldogan

A község öt településéről érkezett gyerekeket osztályonként csoportokra osztották, mindenki egy-egy feladatot kapott, annak elvégzése után mehetett át a következőhöz, így mindenki aktívan és folyamatosan dolgozott, és ha fizikailag nem is voltak megerőltetők a gyakorlatok, minden gyereknek figyelni kellett, dolgozni, így elfáradtak, megizzadtak, de boldogok volt a foglalkozások végén. A feladatok irányításába bekapcsolódtak a tanítónők is. Jó ötlet volt összegyűjteni a gyerekeket egy helyre, hogy megismerjék egymást, hiszen most még azt hiszik, hogy a világ a saját falujukból áll, de ha évente legalább egyszer találkoznak az egykorúak, amikor 5. osztályban egy helyre kerülnek, már nincs stressz, hogy vajon milyenek lesznek az új osztálytársak – taglalta Szekeres Levente, aki a csíkfalvi és jobbágytelki iskolák felső tagozatán tanít, de tavaly már három falu kisiskolásainak tartotta a testnevelési órát Csíkfalván.

A felső tagozotosok számára még nem szerveztek olimpiát, de az ötletet nem vetik el, bár ez már egy más korosztály, ezek a játákok már nem jelentenek nekik kihívást, nem kötik le őket, így más tervezést igényel – ismerte el a pedagógus.

Tavaly volt a csúcs

Összességében jónak tartja a csíkfalvi iskola sportéletét a tanár, megjegyezve, hogy a tavalyit csúcsévként értékeli, ám az idén is vannak eredmények. Tavaly a csíkfalvi lányokkal megnyerte a megyei kispályás labdarúgó-bajnokságot, ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy olyan marosvásárhelyi iskolák csapatait győzték le, ahol több száz diák közül lehetett kiválogatni a legjobbakat. Idén is megnyerték a körzeti szakaszt, de a megyei versenyen már kevésbé jól szerepeltek. A fiúkkal nem tudnak hasonló eredményeket elérni a fociban, mert amióta Nyárádszeredában a Puskás Akadémia alközpontja működik, a vidék legjobb játékosait „elszippantja”, és velük szemben „senki sem rúghat labdába”.

Ugyancsak a lányokkal jegyezte az idei legjobb eredményt is: Nagy Krisztina 8. osztályos tanuló egyéniben 8. lett Szovátán az 1500 méteres síkfutásban. A diáklány a képességvizsgák nyomán bejutott a marosvásárhelyi sportlíceumba, a szülők is támogatják, így már csak rajta múlik, hogyan szerepel a következő években.

Amúgy az iskolai sport csupán egyfajta szórakozás – véli a tanár, hiszen nehéz kiemelkedő eredményeket elérni a folyamatosan változó korosztályokkal, és ritkán akad olyan ütőképes generáció, mint a tavalyi, amellyel években, és nem azonnali eredményekben lehet gondolkodni, építkezni. Ennek ellenére Szekeres Levente bizakodó az iskolai sportélet jövőjét illetően, mert ez a kisdiákolimpia is megmutatta, hogy vannak tehetséges gyerekek, csak foglalkozni kell velük.