kedd, május 22, 2018

Vicces komolyságok

A képviselőház elnöke szerint parlamenti bizottságot hoznak létre azoknak a kivizsgálására, akik nem lopnak. Mert azokat az embereket – szerinte – nehezen lehetne románoknak nevezni… Sőt, a lap szerint azt mondta, meg kell vonni mindenkitől az állampolgárságot, aki nem szegett törvényt, és a rendőrség kezére kell adni, hogy tanulják meg, hogyan kell lopni. És ha majd ha sikeresen levizsgáztak, és nem kapják el őket a puskázáson, visszakaphatják az állampolgárságukat.

Mielőtt bárki megijedne és komolyan venné, tisztázzuk, hogy a „hír” egy központi vicclapban jelent meg, gúnyiratnak szánták, mi is annak tekintjük. De ha a Mastercard felmérését nézzük, amely szerint három román állampolgár közül kettő úgy gondolja, hogy – tekintve a számos és magas adót, illetéket – nincs semmi kivetnivaló abban, ha nem fizeti be a kötelező adót, vagy „kikozmetikázza” a vagyonbevallását, magyarán: jogos az adócsalás, akkor kissé másképp festenek a dolgok. 

A felmérés címe A romániai szürkegazdaság értelmezése, és többek között az is kiderül belőle, hogy tíz megkérdezett közül hét úgy gondolja, hogy az adókból, illetékekből befolyó pénzeket központi szinten elherdálják, ahelyett, hogy például az oktatás, az egészségügy vagy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére fordítanák.

Ezért, annak ellenére, hogy tudatában vannak annak, hogy az adócsalás vagy a hamis vagyonbevallás  törvényellenes, minden második megkérdezett azt mondta, hogy az adók túl magasak, és emiatt jogos azok be nem fizetése.

A megkérdezettek 84%-a szerint a közszolgáltatások minősége sem megfelelő, és tíz megkérdezett közül kilenc válaszolta azt, hogy a feketegazdaság az ország gazdasági fejlődésének legnagyobb akadálya, illetve hogy készek lennének (92%) a hatóságok segítségére lenni a feketegazdaság elleni harcban, amire azonban az „alanyok” 42 százaléka szerint semmi esély nincs.

A Mastercard Románia menedzsere szerint az emberek agyában az életkor előrehaladásával tudatosodik, hogy tulajdonképpen mi is a feketegazdaság. A 15 és 24 év közötti fiatalok közül háromból kettő hallott ugyan a feketegazdaságról, de nem igazán érti, az 55 és 64 év közöttiek közül már tíz közül kilenc pontosan tudja, mit jelent. A megkérdezettek többsége szerint azt jelenti, hogy munkaszerződés nélkül alkalmaznak valakit; ha nem jelentik be a teljes jövedelmet, az adócsalás. 

A felmérést ez év februárjában a Mastercard megrendelésére az Ipsos végezte Romániában és kilenc más kelet-európai országban: Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában. 

A gúnyirat az gúnyirat, de a (nagy)politikusok korrupciós ügyeinek, illetve a felmérés eredményének tükrében...