hétfő, június 25, 2018

Vezetékes víz lesz a mezőpaniti háztartásokban

A csatornaépítés csak évek múlva kerül napirendre

Közel 400 háztartás igényelte Mezőpanitban, hogy a faluban több mint tíz éve kiépített vízhálózatra csatlakozzon – közölte lapunkkal Bodó Előd-Barna. 

 

Ha szomszédok társulnak, kisebb a költség 

Június 7-étől a polgármesteri hivatalban fogadják a vízvezeték-hálózathoz való csatlakozásra az igényléseket, ezek jóváhagyása után kezdődhetnek a bekötési munkálatok. Az igénylők java része a fővezeték mellett lakik, ők rövidesen elkezdhetik a víz bevezetését.

Bodó Előd Barna polgármester tájékoztatott, hogy megvannak a szükséges hatósági engedélyek, az építési és kivitelezési terv, azonban pályázati lehetőség nem volt arra, hogy támogatást igényeljenek a munkálatokra, így a bekötést a lakosság saját költségére kell megoldja. Az önkormányzat egy olyan kivitelező céget javasolt, amely megfelelő áron végzi el a munkát. A vízhálózathoz való csatlakozás kiadása háztartásonként 2000 lej körül lesz. Ez az összeg az utcai fővezetéktől a kapuig tartó rész kiépítési költségeit fedezi, egy süllyesztett aknát, egy vízórát, csapokat, valamint a vezeték utcai részének szerelését tartalmazza. Ha két szomszéd közösen köti be a vizet, közös aknával, két vízórával, akkor ennek költsége családonként 1200 lej körül alakul. Az aknától a házig terjedő belső vízvezetékszakasz kiépítését minden családnak vállalnia kell. A bekötési munkálatok ellenértékét a kivitelezőnek kell kifizetni. Ahogy 250 háztartás rácsatlakozott a rendszerre, az Aquaserv elkezdi a szolgáltatást. A víz köbméterenkénti ára 4 lej. 

A hálózatra nem csatlakozhatnak azok a háztartások, amelyek aszfaltozott út mellett a vezetékkel átellenben laknak. A párhuzamos vízvezetékek kiépítésére ezután kerül sor, az önkormányzat költségén. 

 

Csatornahálózat csak 2022 után 

Mezőpanitban – akárcsak a megye sok más településén – a szennyvízcsatorna kiépítése a vízvezetékével párhuzamosan nem történt meg. Tipikus hazai helyzet, hiszen nem volt összehangolt pályázati lehetőség mindkét hálózat kiépítésére. Ezért nagyon sok helyen a házak előtti sáncba folyik a fürdőszobai szennyvíz, ami nagyon sok kellemetlenséggel és környezetszennyezéssel jár. Kérdésünkre, hogy mikorra várható a csatornahálózat kiépítése, a polgármester elmondta, sajnos egyelőre nincs esély erre. A tervezett 2020-as határidő helyett 2022–2023-ra tolódik ki a csatornaépítés. Ez azért van, mert Mezőpanitot belefoglalták a mestertervbe, aminek keretében több mint tíz éve húzódik a procedúra. Jelenleg még a tervezésnél tartanak, amit ismét megóvtak. 

– Tekintettel arra, hogy a csatornahálózat kiépítése a legnagyobb és legköltségesebb beruházás, községszinten 10 millió euróra volna szükség rá, önerőből nem valósítható meg. Azoknak, akik a mestertervben szerepelnek, máshol nem pályázhatnak, az erre előirányzott összeg viszont nem elég a csatornahálózat kiépítésére. Mezőpanit községnek 30 km víz- és ugyanannyi csatornahálózat kellene, s 6 és fél kilométerrel szerepel a mestertervben – tájékoztatott a polgármester.