hétfő, június 25, 2018

Vb-pótselejtezők: Olaszország hatvan év után nem jutott ki

Hatvan év után az olasz labdarúgó-válogatott nélkül rendezik meg jövőre a világbajnokságot, ugyanis hétfőn a milánói visszavágón nem tudta ledolgozni egygólos hátrányát a svéd csapattal szemben.

A Squadra Azzurra harmadszor hiányzik majd a tornáról: 1930-ban nem indult, az 1958-as svédországi vb-re pedig szintén nem jutott ki. A skandináv ország képviselői viszont 2006 után térnek vissza a futballvilág legnagyobb rendezvé- nyére, amelyen 12. alkalommal szerepelhetnek majd.

Az első félidő ugyanolyan feszült hangulatban telt, mint amilyen a solnai első összecsapás volt. Több vitatott jelenet is volt a találkozón, az olaszok egy buktatás utáni, míg a svédek két kezezés utáni 11-est kértek számon a spanyol játékvezetőn. A 20. perctől hatalmas mezőnyfölényben futballozott a négyszeres világbajnok olasz csapat, de a befejezések rendre pontatlanok voltak.

A folytatásra annyit változott a játék képe, hogy mivel a hazaiak egyre jobban kinyíltak, a vendégek előtt is komoly lehetőségek adódtak gyors ellentámadások végén. Az olaszok hiába egykapuztak a meccs nagy részében, gólt nem tudtak szerezni, így 1-0-s összesítéssel alulmaradtak a párharcban. 

Az olasz labdarúgó-szövetség ma válságülésen vitatja meg a kialakult helyzetet.

 

Egyelőre nem mond le az olasz kapitány

Gian Piero Ventura egyelőre nem mondott le az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, pedig csapata nem jutott ki a jövő nyári, oroszországi világbajnokságra. „Nem mondok le, mert nem beszéltem a szövetség elnökével. Értékelnünk kell a történteket, és majd meglátjuk…” – nyilatkozta Ventura, akit a keret összetétele és a csapat taktikája miatt is rengetegen kritizáltak. A 69 éves edző hozzátette, úgy érzi, bocsánatot kell kérnie az olaszoktól az eredményért.

A szövetségi kapitány távozása ugyanakkor biztosnak tűnik, mert szerződése állítólag tartalmaz egy olyan pontot, hogy menesztik, ha a válogatott nem jut ki a jövő évi tornára.

A kudarc miatt kérdésessé vált az olasz szövetség elnöke, Carlo Tavecchio sorsa is. Az ország olimpiai bizottságának elnöke, Giovanni Malago a közelmúltban kijelentette, Tavecchiónak le kellene mondania, ha a válogatott nem jut ki a vb-re. 

Amikor a nemzeti csapat az előző, 2014-es világbajnokságon nem jutott tovább a csoportkörből, Giancarlo Abete elnök és Cesare Prandelli szövetségi kapitány is azonnal lemondott.

 

Buffonnal De Rossi és Barzagli is búcsúzik

Gianluigi Buffon után (aki már korábban jelezte visszavonulási szándékát) az olasz keret „maradék” két 2006-os világbajnoka, Daniele De Rossi és Andrea Barzagli is lemondta a szereplést az olasz labdarúgó-válogatottban.

A 34 éves De Rossi 13 év alatt 117 mérkőzésen viselte a címeres mezt, ezzel a negyedik az örökrangsorban, míg a 36 esztendős Barzagli 73 alkalommal volt válogatott.

Könnyen elképzelhető, hogy a hétfői kudarc után a gárda legjobb védője, Giorgio Chiellini is hamarosan hasonló döntésre jut, azonban a Juventus klasszisa egyelőre „nyitva hagyta az ajtót”.

 

Eredményjelző

Labdarúgó európai vb-pótselejtező, visszavágók:

* Olaszország – Svédország 0-0

Továbbjutott: Svédország 1-0-s összesítéssel

* Görögország – Horvátország 0-0

Továbbjutott: Horvátország 4-1-es összesítéssel.

* Svájc – Észak-Írország 0-0

Tj.: Svájc 1-0-s összesítéssel.

Tegnap, lapzárta után játszották: Írország – Dánia.