vasárnap, április 22, 2018

Varsó támogatja Törökország EU-csatlakozását

Lengyelország támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit – közölte Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott tárgyalásait követően, hangsúlyozva, hogy biztonsági kérdésekben Ankara az Európai Unió fontos partnere.

Amint Andrzej Duda beszámolt, a két elnök „nagyon őszinte” megbeszélést folytatott egyrészt az EU-csatlakozási kérdéskörről, másrészt Törökország belpolitikai helyzetéről „a tragikus, drámai események után”, ahogy a lengyel elnök a tavaly nyári törökországi puccskísérletet nevezte.

Duda reményét fejezte ki, hogy Törökország és az EU „továbbra is azonos irányban haladnak”, ennek eredménye pedig a teljes uniós tagság lesz Ankara számára.

„Lengyelország támogatta és jelenleg is támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit” – jelentette ki Duda. Ankarát „rendkívül fontos partnernek” nevezte az európai biztonság szempontjából, rámutatott Törökország geopolitikai helyzetére, gazdasági és katonai erejére.

Megköszönte, hogy Törökország teljesíti a migrációs válság kezelésében vállalt kötelezettségeit, utalva ezzel a tavaly márciusban kötött EU–török menekültügyi egyezményre. Úgy értékelte: az EU-nak teljesítenie kellene az ezzel összefüggő, Törökországnak tett ígéreteit.

Fontosnak nevezte Törökország támogatását a NATO keleti szárnya megerősítése terén. Beszámolása szerint Erdogannal megegyeztek Ukrajna területi egységének visszaállítása fontosságában, abban, hogy „az orosz agresszió Ukrajnában azzal érjen véget, hogy Kijev a nemzetközi egyezményeknek megfelelően visszaszerzi a határai feletti ellenőrzést”.

Recep Tayyip Erdogan az EU-csatlakozásról elmondta: Lengyelország teljes támogatását élvezi ez ügyben, az EU viszont nem nyitja meg ajtaját, a folyamat már 1963 óta húzódik. A török elnök az uniós vezetők világos állásfoglalását sürgette: „egyszerűen ne áltassuk egymást, ne vezessenek az orrunknál fogva”.

„Ha be akarják fogadni Törökországot az EU-ba, egyszerűen mondják meg, tegyék meg. Ha nem akarják, mondják ki ezt is” – fogalmazott.

Korábbi bejelentések szerint az államfői tárgyalások napirendjén a közel-keleti helyzet is szerepelt. Krzysztof Szczerski, a lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára hétfőn ebben az összefüggésben a NATO fontos, „a keleti és a déli szárny szemszögét ötvöző láncszemének” minősítette Törökországot.

Szczerskit kedden egy rádióbeszélgetésben megkérdezték, hogy helyes-e vendégül látni Erdogant, amikor Németország és Franciaország nem teszi ezt meg. „Lengyelországnak saját külpolitikája van” – válaszolt a kabinetfőnök, rámutatva többek között a török–orosz kapcsolatok fontosságára.

A két államfő gazdasági, ezen belül energetikai együttműködésről és a két országot összekötő történelmi viszonyokról is beszélt. Erdogan Varsóban Beata Szydlo kormányfővel, a parlament alsóházi és felsőházi elnökeivel is találkozik, részt vesz egy lengyel–török gazdasági konferencián.