hétfő, május 21, 2018

Urmuz úr bizarr oldalakat ír

Premier a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban
Fotó: Cristina Gânj

A múlt hét végén újabb premierre került sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Ezúttal az intézmény Liviu Rebreanu Társulata adta elő legújabb produkcióját – az Urmuz úr bizarr oldalakat ír című előadását –, a bemutató február 9-én, pénteken 19.30 órakor vette kezdetét. 

A darab rendezője Gavriil Pinte, díszlettervezője Roxana Ionescu. A szereposztás tagjai: Mihai Crăciun, Alexandru-Andrei Chiran, Luchian Pantea, Ale Ţifrea, Sergiu Marocico, Rodica Baghiu, Ion Vântu, Csaba Ciugulitu, Georgiana Ghergu, Cristian Iorga, Bianca Fărcaş, Costin Gavază.

Amint a színház lapunkhoz eljuttatott közleményében olvashatjuk, az előadás „költői életrajz Urmuz, néhai avantgárd író élete és művei alapján, aki az abszurd irodalom és színház előfutára, a XX. századi művészet egyik autentikus lázadója”. Polgári nevén Demetru Demetrescu-Buzău, Urmuz 1883-ban született Curtea de Argeşen polgári családban, és 1923-ban halt meg Bukarestben. Apja orvos volt, anyja egy neves párizsi egyetemi orvosprofesszor testvére. Urmuz már gyerekkorában zongorázott és festett, diákként tagja volt a durva trükköket kiagyaló és véghezvivő Pahuci nevű titkos testvériségnek, az első világháborúban hadnagyi rangot szerzett. Később írnok lett a bukaresti táblabíróságon, ezzel párhuzamosan pedig az éjszakai bohémélet egyik vezéralakjává vált. 1922-ben Tudor Arghezi jelentette meg Urmuz első írásait a Cuget Românesc című lapban, így ő lett az első, Arghezi által felkarolt román avantgárd író. Abszurd rövidprózái, versei egy addig nem ismert humorban fogantak, és a dadaizmus, illetve az abszurd színház létrejöttének szerves ihletőivé váltak, írójuk pedig a romániai, illetve nemzetközi avantgárd egyik kultikus figurájává emelkedett. Urmuz 1923-ban, Bukarest egyik főutcáján lőtte főbe magát. Tettének indítékai máig ismeretlenek, de valószínűsíthető, hogy súlyos betegségben szenvedett. Ránk maradt életműve legtöbb ötven oldalt tesz ki, és noha tudjuk, hogy ezek mellett több kézirata, több száz aforizmája is megmaradt, ezek holléte jelenleg ismeretlen. Írásait, stílusát gyakran hasonlítják össze Franz Kafka, avagy Alfred Jarry munkáival, bizarr és szomorú alkotásait Tim Burton világával. 

A Liviu Rebreanu Társulat által bemutatott színpadi szöveg a Stamate úr és a tölcsér (négy részletben, kisebb betoldásokkal, teljes terjedelemben), a Némi metafizika és csillagászat (majdnem teljes terjedelemben), az Algazy & Grummer (részletek) című, valamint a kiadók által Jegyzetek – szétszórt piszkozatok névvel illetett Urmuz-szövegek, továbbá Urmuz adatainak felhasználásával született meg.

Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott, a soron következő produkcióra február 22-én, csütörtökön 19.30 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. Az előadás magyar nyelvű felirattal követhető, jegyek válthatóak a Kultúrpalota jegyirodájában hétköznap 12 és 17.30 óra között és a színházi jegypénztárban 9 és 15 óra között, illetve a www.biletmaster.ro honlapon.