szerda, június 20, 2018

U17-es Eb: Kikapott a franciáktól, lemaradt a vb-ről a magyar csapat

A magyar válogatott kedden 1-0-ra kikapott a francia csapattól a horvátországi U17-es labdarúgó-Európa-bajnokság ötödik helyéért kiírt mérkőzésén, így lemaradt a világbajnokságról.

Kiváló hangulat fogadta a csapatokat, hiszen szűk fél órával a kezdés előtt szinte egyszerre érkezett meg a magyar szurkolók – leginkább hozzátartozók – egy nagyobb csoportja, valamint vélhetően egy helyi általános iskola is úgy gondolta, hogy kellemes program lehet a legfiatalabbak számára az U17-es Európa-bajnokság helyosztója.

A magyar kispadon mindössze négy játékos ült, mivel Majnovics, Csonka és a csapatkapitány Szoboszlai is eltiltott volt, akárcsak a szövetségi edző, Szélesi Zoltán, akit Belvon Attila helyettesített.

Mindkét csapat nagy lendülettel kezdett, a magyarok már a saját térfelükön próbálták megzavarni ellenfelüket. Harcosan futballozott ugyan a magyar válogatott, de hátul több nagy hibát is elkövetett, ezek közül az első kettőt még „túlélte”, azonban a 26. percben Gouiri révén már betaláltak a franciák (1-0), ez volt a támadó 9. gólja a tornán, amivel rekorder lett a korosztályos torna történetében. Öt perccel a 40 perces félidő vége előtt egyenlíthetett volna a magyar csapat, de Torvund a kapu torkában hibázott. A szünet előtti utolsó pillanatban még Ásványinak kellett bravúrt bemutatnia.

A fordulást követően a franciák játékában volt több fantázia, igaz, a magyarok becsülettel hajtottak az egyenlítésért. A Kékek kis híján növelték előnyüket, de előbb a játékvezető vett el tőlük egy gólt – Ásványival szemben szabálytalankodtak a szögletnél –, majd a felső léc mentette meg a magyarokat.

A magyarok játékából eltűnt az ötlet, felívelésekkel próbálkoztak, a fizikailag jóval erősebb francia védők pedig könnyedén elnyomták a támadókat.

Az utolsó perceket nagyon megnyomta a magyar válogatott, de nem tudott komoly helyzetig eljutni, így az eredmény nem változott.

Az Eb-ről az első öt helyezett vehet részt az októberi világbajnokságon Indiában.

 

Jegyzőkönyv

U17-es labdarúgó-Európa-bajnokság, az 5. helyért: Franciaország – Magyarország 1-0 (1-0)

Sesvete, Josip Radnik Stadion, vezette: Papapetru (görög).

Gólszerző: Gouiri (26.).

Sárga lap: Flips (54.), Kereoudan (73.), illetve Schön (54.), Arday (74.).

Franciaország: Fofana – Collett (83. Lacroix), Da, Bianda, Pelmard – Gomes, Caqueret, Tchouaemi – Adli (47. Kereoudan), Gouiri, Flips (67. Isidor).

Magyarország: Ásványi – Opavszky, Mocsi (69. Tímári), Bolla (52. Kiss), Arday – Kovács K., Bencze, Schön – Szerető, Torvund, Csoboth (46. Szendrei).