szerda, június 20, 2018

Tizenegy település kapcsolódott be

Környezettudatosítási kampány

Országos viszonylatban környezettudatos nevelési kampány zajlik, melybe az ADI Ecolect Közösségi Fejlesztési Társulás révén Maros megye is bekapcsolódott. Az akció márciusban kezdődött és októberig tart. Lényege, hogy a gyerekeket, s általában a lakosságot arra ösztönözzék, hogy környezetkímélően kezeljék és szelektíven gyűjtsék a hulladékot. Erről az akcióról Tóth Andrea, az ADI Ecolect igazgatója számolt be.

– Maros megyében tizenegy település kapcsolódott be a környezettudatosítási kampányba: Szováta, Erdőszentgyörgy, Nyárádszereda, Bátos, Szentpál, Marosvécs, Déda, Hodák, Libánfalva, Csíkfalva és Görgényszentimre. Szerdán Marosvécsen és Bátoson volt jelen a karaván. Az akció háromkomponensű: egyrészt iskolákban gyerekeknek ismeretterjesztő előadásokat tartunk, ahol ismertetjük a projektet, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, és arra buzdítjuk a gyerekeket, hogy minél többen kapcsolódjanak be az akcióba úgy, hogy ez a mindennapi élet tudatos és természetes velejárója legyen. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek nevelésére, hiszen itt kell kezdeni a jövő generáció környezettudatos nevelését. Szerencsére a gyerekek fogékonyak, megértik, miért kell külön gyűjteni a különböző alapanyagú hulladékot, s miért kell ezeket újrahasznosítani. A kampányban részt vesznek az önkormányzatok és a köztisztasági cégek is. Nekik is szóróanyagot és zsákokat biztosítunk, hogy a lakosság ezekbe gyűjthesse az újrahasznosítható hulladékot. A sárga zsákokba a műanyag, papír és a pillepalack, míg a zöld zsákokba az üveg kerül – mondta az igazgató. 

Országos viszonylatban a projektben 15 megye 190 települése és 375 iskolája vesz részt, és 340 ezer háztartásból hozzávetőlegesen 900 ezer személy kapcsolódik be. Mivel feltevődött a kérdés, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot esetleg összevegyítik, és nem értékesítik rendeltetésszerűen, az igazgató cáfolta a feltevést, mondván, hogy a szelektív hulladék mennyiségéről kimutatás készül, nem csak az átadó, de az átvevő cégek is jelentik a mennyiségeket, és az az érdek, hogy minél nagyobb szelektíven válogatott hulladékmennyiség gyűljön össze. 

A cél, hogy minél többen csatlakozzanak és minél többen járuljanak hozzá az észszerű hulladékgazdálkodáshoz.