hétfő, június 25, 2018

Titkolózás, ködösítés, ellentmondások az ASA-nál

Rejtélyes üzenetekkel távozott a Marosvásárhelyi ASA-tól az a vezetőedző, aki gyakorlatilag a nulláról építette újra a kiesett csapat keretét, hat meccsből négyet megnyert, közötte a távozása előtti fordulóban játszottat is. Bálint László azt írta búcsúlevelében: „Biztos vagyok benne, hogy a fiúk eredményesek lesznek, de személyes okok miatt úgy döntöttem, el kell váljanak útjaink.” Tipikus esete annak a magyarázkodásnak, amelynek az a lényege, hogy sokat beszéljen, semmit se mondjon, és lehetőleg még nagyobb ködöt vonjon a valóság köré. Amely valóságnak a része az is, hogy két játékos, Muntean és Ene néhány forduló után az anyagi nehézségek miatt távozott a klubtól. Olyan szívélyes üzenetváltással szakított a klub és az edző, amely alapján egyszerűen értelmetlen lenne maga a szakítás is.

A rejtélyt még jobban fokozza, hogy ugyanaznap Dinu Gheorghe elnök is távozott a klub éléről, ám esetében semmilyen közlemény nem jelent meg. A sajtó nem hivatalos forrásból értesült róla, Cristian Chertes igazgató megtagadta, hogy bármit mondjon az ügyről, míg Dinu Gheorghe, aki a Digi Sport állandó meghívottjaként nem vonhatta ki teljes egészében magát a kérdések alól, szintén ködösített. Egyszer arról beszélt, hogy a csapat képes teljesíteni a feljutás célkitűzését, a folytatásban pedig azt mondta: „Lehet, hogy hibáztam, amikor odamentem. Mit tegyek? Hazudjak magamnak? Lehet, hogy most már nem hiszek abban a – projektnek kicsit túlzás lenne nevezni…” Ha ezt az utóbbi mondatot vesszük, akkor elég sötét képet fest a klubról, ám utána meg arról beszélt, hogy amennyiben segítik a csapatot, minden rendben lehet.

Ami bizonyosan állítható, az edzők máshol teljesen szokatlanul gyakori jövés-menése jelzi, hogy valami semmiképpen nincs rendben a klubnál. Azt mindenki tudja, hogy a háttérben álló erős ember nem más, mint Claudiu Maior volt alpolgármester, Dorin Florea polgármester jelenleg munkájától eltiltott személyes tanácsadója, ezért joggal gondolhat arra az ember, hogy vele nem tudnak kijönni a szerződtetett edzők, klubmenedzserek. Akkor viszont hová tegyük Dinu Gheorghe kijelentését, hogy Maior miatt jött Marosvásárhelyre, és továbbra is bízik benne, hogy helyrerakja a dolgokat? Milyen sötét erők dolgoznak a háttérben, amelyekre minden távozó edző, klubvezető hivatkozik, de amelyeket maga a háttérben álló „erős ember” sem tud kezelni? Ebben a logikában valami nagyon nincs rendben.

Másrészt a bíróság elfogadta az újjászervezési tervet, így gyakorlatilag nincs jogi akadálya a pénzügyi dolgok helyrehozatalának, annál inkább gazdasági. Mert amíg az ASA a várostól kapott pénzben bízik, a politikai csetepaté folyamatos akadályt gördít a támogatás átutalása elé, és ez a bíróság által elfogadott terv megvalósítását is veszélybe sodorja. Márpedig ilyen körülmények között a hitelezők bármelyike kérheti a csőd kimondását. 

Lehet, hogy – amint a városi mendemondák suttogják – ennek a perspektívának a valós veszélye miatt látták jobbnak a távozók, ha nem várják az elkerülhetetlen bekövetkezését? A klub gyakorlatilag nem kommunikál. A honlap megszűnt, sebtében létrehoztak egy újat, alig-információkkal, sajtótájékoztatókat nem szerveznek. Ez is a közelgő apokalipszis jele?

Akkor viszont miért mond annyira ellent a sötét jóslatoknak a péntek esti siker, Fekete Károllyal a kispadon? Hogy Fekete kinevezése ideiglenes jellegű-e vagy sem, nem tudjuk (hisz, mint mondtuk, a klub nem kommunikál), ám a szakember olyan meggyőződéssel beszélt a jövőről a meccs után, ami egy megszűnés előtt álló csapat esetében nem volna lehetséges. 

Ami az egészben jelenleg biztos, hogy a mostani állapot nem tartható sokáig. Az ASA vagy meggyógyul abból a súlyos kórból, amelynek az egyik feltűnő tünete az edzők és vezetők zokniként való váltogatása, vagy tényleg a csőd marad a végső állomás. Van egy olyan érzésünk, hogy a jelenlegi 2. ligás bajnokság végéig eldől, hogy mi lesz.

(Drukker)

 

Jegyzőkönyv

Labdarúgó 2. liga, 7. forduló: Argeş FC – Marosvásárhelyi ASA 1-2 

Piteşti, Nicolae Dobrin-stadion, vezette: Horia Gabriel Mladinovici (Bukarest).

Gólszerzők: D. Panait (22 – öngól), illetve P. Iacob (10.), C. Sîrbu (53.).

Sárga lap: Şerbănică (85.), Alin Popa (90+3.), illetve P. Iacob (71.).

Argeş FC: Oct. Popescu – Torişte, Şerbănică, Vişa, Ct. Stan – I. Şerban, R. Costin, Alin Popa (56. D. Andrei), I. Năstăsie (69. Nilă) – R. Grecu (77. D. Oancea), Buhăescu. Edző: Iordan Eftimie.

ASA: Fl. Iacob – Băjan, Candrea, Fl. Ilie, D. Panait – Licu, P. Iacob, Petra (46. Al. Neagu), Schieb (36. C. Sîrbu) – Petriş, Al. Stoica (73. Mijokovic). Edző: Fekete Károly.

 

 

Eredményjelző

* 2. liga, 7. csoport: Argeş FC – Marosvásárhelyi ASA 1-2, Dacia Unirea Brăila – Sportul Snagov 0-1, Chindia Târgovişte – Temesvári Ripensia 1-0, Bukaresti Metaloglobus – Nagyváradi Luceafărul 1-0, Academica Clinceni – Foresta Suceava 2-0, Mioveni CS – Ştiinţa Miroslava 5-1, Baloteşti CS – Zsilvásárhelyi Pandurii 0-2, Afumaţi CS – Aradi UTA 2-0, Dunărea Călăraşi – Szatmárnémeti Olimpia 5-1, Nagyszebeni Hermannstadt AFC – Temesvári Politehnica ASU 1-0.

* 3. liga, I. csoport, 3. forduló: CSM Roman – Csíkszereda 4-1, Székelyudvarhely – Galaci Metalosport 14-0, CSM Focşani – Galaci Suporter Club Oţelul 1-1, Bucovina Rădăuţi – Szászhermányi AFC 0-1, Sănătatea Darabani – Bákói Aerostar 3-3, Avântul Valea Mărului – Sporting Lieşti 1-3, Kézdivásárhelyi KSE – Barcarozsnyói Olimpic Cetate 2-0. A Paşcani CSM állt. A bajnokság állása: 1. Lieşti 9 pont, 2. Roman 7, 3. Suporter Club Oţelul 7, 4. Szászhermány 7, 5. Aerostar 5, 6. Csíkszereda 4, 7. Valea Mărului 4, 8. Kézdivásárhely 4, 9. Székelyudvarhely 3, 10. Barcarozsnyó 3, 11. Focşani 3, 12. Darabani 1, 13. Rădăuţi 0, 14. Paşcani 0, 15. Metalosport 0.

* 3. liga, V. csoport, 3. forduló: Kolozsvári Sănătatea – Kolozsvári CFR II 0-0, Gyulafehérvári Unirea – Kudzsiri Metalurgistul 2-1, Medgyesi Gaz Metan II – Lénárdfalvi Fotbal ACS 0-1, Tasnádi Unirea – Magyarigeni Performanţa 0-2, Vidombáki Viitorul – Dési Unirea 1-2, Felek FC – Magyargáldi Industria 1-2, Radnót SK – Szászrégeni Avântul 1-2. A Kolozsvári Universitatea állt. Az állás: 1. Magyargáld 9 pont, 2. Lénárdfalva 9, 3. Magyarigen 6, 4. Kudzsir 6, 5. CFR II 5, 6. Universitatea 4, 7. Sănătatea 4, 8. Gyulafehérvár 4, 9. Avântul 4, 10. Tasnád 3, 11. Dés 3, 12. Felek 1, 13. Gaz Metan II 1, 14. Radnót 0, 15. Vidombák 0.