kedd, március 20, 2018

Tesztelik a négycserés rendszert a Románia-kupában

Ezentúl négy játékost lehet lecserélni a Románia-kupa mérkőzésein és az osztályozó meccseken, a javaslatot jóváhagyta a Román Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága. A kezdeményezés értelmében a szóban forgó találkozók hosszabbításában lehet majd élni a lehetőséggel, ha a rendes játékidőben mind a három csere lehetőségét kimerítette az érintett csapat.

A labdarúgás szabályzatának módosítási jogáért felelős International Board már korábban elfogadta, hogy a négycserés rendszert első körben kísérleti jelleggel életbe léptessék. Elsőként a 2016-os klubvilágbajnokságon próbálták ki, és Alvaro Morata volt a világ első labdarúgója, aki ezzel a lehetőséggel élve pályára lépett. Romániát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) egyeztetve jelölték ki mint olyan országot, ahol a rendszert tesztelik.

A csapatok a Románia-kupa I. megyeközi szakaszának tegnap délutáni mérkőzésein élhettek először a lehetőséggel. (A szövetség szervezésében zajló összecsapásokon eddig három csere volt engedélyezett, a megyei bajnokságokban már korábban engedélyezték a négy cserét – a szerk.)

Hasonló jellegű szabályzatmódosítási kísérlet zajlik jelenleg Angliában is, ahol a büntetőpárbajban a 11-esek elvégzési sorrendjének módosítása hatásaira kíváncsiak a szakemberek. A teniszmeccsek rövidített játszmáihoz hasonló szisztémában ABBA-sorrendben lövik a 11-eseket, azaz nem felváltva, hanem az első büntető után kétszer-kétszer próbálkozhatnak a csapatok. Az angol Szuperkupa-döntőben már élesben is láthattuk, hogyan működik, és milyen eredménye van ennek, hiszen így dőlt el az Arsenal és a Chelsea össze-csapása – Courtois kapus után (újra!) Morata is hibázott, az Arsenal pedig végig hibátlan maradt, így 4-1-re nyert.