szerda, május 23, 2018

A Teleki Téka vendégeként Marosvásárhelyen állomásozik a 200-as Arany-busz

Május folyamán Erdély-turnéra indult a Petőfi Irodalmi Múzeum különleges Arany-emlékkiállítása.

Marosvásárhelyen a Teleki Téka vendégeként a Színház téren állomásozik az Arany-busz. Pünkösd vasárnapján 16-tól 20 óráig nyit a kiállítás, hétfőn 10-től 18 óráig, kedden pedig 9-től 18 óráig lehet felszállni. Egyszerrre 20-25 személy tudja megtekinteni a kiállítást, úgyhogy csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges. Bejelentkezni a Teleki Téka telefonszámán (0265-261-857) lehetséges.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2017 májusában nyitotta meg a 200 éve született Arany János tiszteletére különleges, mozgó kiállítását, a 200-as Arany-buszt. Az Arany-busz magyarországi és a határon túli magyarlakta településeket keres fel. Nyári időszakban kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon szerepel, a tanév ideje alatt pedig oktatási intézmények, könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívásának tesz eleget.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is, mint például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője vagy a sejtelmes radványi erdő megjelenítése. A beépített digitális eszközök pedig éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére vagy éppen a szórakoztató játékra. Feltérképezhető például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet hallgatni verseket és rappelt Arany-szövegeket is.

A busz mellett felállított Teleki Téka-sátorban a látogatóknak alkalmuk lesz Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is.