csütörtök, június 21, 2018

Technikai Oscar-díj

Először díjaztak digitális mozikamerákat is a technikai Oscarok odaítélésekor. Az amerikai filmakadémia összesen 18 tudományos és technikai eredményt jutalmazott.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia szerdán jelentette be a technikai Oscarok – plakettek és oklevelek – idei nyerteseit. A 18 tudományos és technikai eredményért 34 személyt és öt szervezetet díjaztak. A trófeákat február 11-én adják át Beverly Hillsben – adta hírül a The Hollywood Reporter.

Az amerikai filmakadémia először tüntetett ki díjával digitális mozikamerát: az Arri, a Red, a Sony és a Panavision úttörő digitális felvevőgépeit ismerték el.

„Különös öröm, hogy idén nemcsak az új technológiák széles skáláját jutalmazhattuk, hanem az úttörő digitális mozikamerákat is, amelyek megoldották a mozis produkciók széleskörű elektronikus rögzítését” – mondta el Ray Feeney, a filmakadémia tudományos és technikai díjakat odaítélő bizottságának elnöke. „Rendkívüli, innovatív munkájukkal ezek a műszaki szakemberek, mérnökök és feltalálók jelentősen kitágították a filmesek kreatív lehetőségeit a mozgófilmes történetmesélésben” – fűzte hozzá.

A filmakadémia a technikai Oscarokkal azok teljesítményét, eredményeit díjazza, akik jelentős értékkel járultak hozzá a filmkészítés folyamatához. A filmek digitális felvételében elért eredmények mellett számos más technikai újítást, köztük a megszerkesztett videókat a kívánt formátumban elkészítő renderelő szoftvereket, mikrofonrendszereket is díjazott a testület.

Az Arri a Super 35 formátumú Alexa digitális kamerarendszeréért, a Red Digital Cinema a Red Epic digitális mozikamerájáért, a Sony az F65 CineAlta kamerájáért, a Panavision és a Sony pedig a Genesis digitális mozikameráért kapta meg az Akadémiai Plakettet.