kedd, május 22, 2018

Tavasz a Spectrum Színházban

Négy további előadásra várja közönségét a Spectrum Színház. A Rózsák tere 13. szám alatt működő marosvásárhelyi magántársulat irodalmi titkárságának közleménye szerint május 15-én, kedden este 7 órától a Ray Cooney és Gene Stone által szerzett Miért nem marad reggelire? című darabot játssza. A mű cselekménye szerint Louise, a szülei által elhanyagolt, csellengő fiatal lány egy vidéki városból kerül Londonba, ahol bandától bandáig sodródik, lakás és pénz nélkül, nyomorogva, terhesen. Már csak nyolc napja van a szülésig, amikor betéved George Clarke, az egyedül élő, középkorú, elvált férfi lakásába. E két ember életfelfogása, beszédstílusa mérföldekre van egymástól, szókincsük gyakran az érthetetlenségig sodorja a kommunikációt. Vonzzák és taszítják egymást, miközben a lakásban megszületik a baba. Az előadást Kovács Levente rendezte és Ungvári Tamás fordította. Fellép Tatai Sándor, Márton Emőke-Katinka és Mihály Alpár Szilárd. Látványtervező: Takács Tímea, fény- és hangtechnika: Incze Róbert, súgó: Sugó Erzsébet.

Május 17-én, csütörtökön este 8 órától A gyertyák csonkig égnek című produkció van műsoron, Kincses Elemér rendezésében. Márai Sándor azonos című regényét Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra, az előadásban fellép Tatai Sándor,

Mózes Erzsébet, Kárp György és Márton Emőke-Katinka. Díszlet és jelmezterv: Takács Tímea. Hang- és fénytechnika: Incze Róbert. 

„Egy térben régi tárgyak és zenék között ül két öregember, a tábornok és a százados. Henrik és Konrád. Gyerekkoruk óta minden összeköti őket: iskola, hadsereg, szerelem. Az előadás origója egy hol volt, hol nem volt szerelem. A nő neve Krisztina. Két férfi, Henrik és Konrád imádják őt egy életen keresztül. A két öreg minimálisan cselekszik, de maximálisan érez. Két vulkán okád tüzet, a nyugalom látszólagos. Henrikben és Konrádban egyazon hőfokon lángol a szenvedély több mint negyven éve. Néha suttognak, néha ordítanak egymásra. Pattanásig feszül a húr, majdnem eljutnak a fizikai összecsapásig. Már csak a két öreg katona ballag át egy zöldellő mezőn. A gyönyörű zöld fű alatt taposóaknák rejtőzködnek. Nekem mint rendezőnek nincs egyéb dolgom, mint ezeket a taposóaknákat megtalálni, és meggyőzni a két színészt, hogy lépjenek rájuk bátran. Fölrepülnek a csillagokba, aztán vissza a földre. Mintha szerelmesek lennének. Azok” – írja az előadásról Kincses Elemér.

Május 22-én, kedden este 7 órakor Euripidész Médeia című drámáját tekinthetik meg az érdeklődők. A Rakovszky Zsuzsa által fordított antik görög drámát Török Viola rendezésében vitte színre a társulat, fellép Márton Emőke-Katinka, Czikó Juliánna, Korpos András, Kárp György és Tatai Sándor. Zene: Kelemen László, jelmez: Takács Tímea, fény- és hangtechnika: Incze Róbert. 

Május 25-én, pénteken délután 5 órától Jean Genet Cselédek című színdarabját láthatja a közönség Török Viola rendezésében. A Nagy Péter által fordított produkcióban fellép Béres Ildikó, Márton Emőke-Katinka és Ambrus Laura. Zene: Kelemen László. Látványtervező: Takács Tímea. Hang- és fénytechnika: Incze Róbert. Az előadás ismertetője szerint Claire és Solange testvérpár, szolgálók; úrnőjük Madame, a hatalom, a felsőbbrendűség megtestesítője, akit mindketten szeretve gyűlölnek, vagy gyűlölve szeretnek, de érzelmeiket Madame jelenlétében udvarias alázat mögé rejtik. A testvérpár olykor magára marad, és e parányi, zárt világban nem marad más számukra, csak a játék. A hőn óhajtott és irigyelt Madame szerepét játsszák felváltva, amikor a Madame nincs otthon. Egy titkos szertartás, egy kis rituális tréfa, amelyben eltűnik minden határ való és valótlan, igazság és látszat között; játék közben megalázzák egymást a cseléd szerepében, felnagyítva a Madame erényeit és hibáit. A mai virtuális világban élő, elérhetetlen álmokat kergető embernek tart tükröt az előadás, a valóság felismerésére és önmagunk helye megtalálásának nehézségeire vagy lehetetlen voltára figyelmeztet. A zene – mint az érzelmeknek legősibb kifejezési formája – fontos szerepet játszik az előadásban, az álmok, vágyak érzékeltetésében, önmagunk keresésének és elvesztésének ábrázolásában.