kedd, április 24, 2018

Tavaly 13,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Tavaly 13,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez képest – közölte pénteken az országos statisztikai intézet. A növekedés elsősorban a nem élelmiszerek eladásának köszönhető, amely 15,2 százalékkal bővült, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 13,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-eladás volumene 10,2 százalékkal volt nagyobb.

Decemberben a román kiskereskedelmi forgalom volumene 7,2 százalékkal nőtt 2015 decemberéhez mérten.

A tavalyi év utolsó hónapjaiban a román kiskereskedelmi forgalom volumenének éves növekedése fokozatosan csökkent. Az első fél év után még 18 százalékos bővülést jegyeztek, majd hónapról hónapra csökkent 13,5 százalékra. A tavalyi gazdasági növekedésnek a belföldi fogyasztás volt a legfőbb hajtóereje. Az előzetes becslések szerint a gazdaság 4,8 százalékkal bővült 2016-ban.

Az idén a kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami a legnagyobb lenne Európában. Ugyanakkor elemzők kételyeiket fejezték ki a becslés megalapozottságát illetően, hiszen a kormány gazdasági prognózisokkal foglalkozó szakértői bizottsága téli jelentésében hirtelen 4,3 százalékról 5,2 százalékra emelte a várható GDP-bővülést. Román elemzők 3,4-4,3 százalékos sávban mozgó növekedést valószínűsítenek, aminek továbbra is a fogyasztás lesz a fő hajtóereje.