hétfő, június 25, 2018

Tartósan zord időben be kell szüntetni a munkát!

Fotó: Vajda György

Rendkívül hideg időben nem könnyű azoknak, akik a szabad ég alatt dolgoznak, hiszen a nagyon alacsony hőmérséklet, a szél, a havazás igencsak megviseli az emberi szervezetet. A munkaadók általában tekintettel vannak az alkalmazottakra, s a nagy hideg miatt beszüntetik a munkát. De mi van akkor, ha nem? Mire kötelezik a jogszabályok a munkaadókat ilyen esetben, kérdeztük Sófalvi Györgyöt, a Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség helyettes főfelügyelőjét, aki a munkavédelemért és -biztonságért felel. 

 

Meleg teát, melegedőt kell biztosítani a munkásoknak

– A 2000. évi 99-es számú sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy ha a kinti hőmérséklet vagy a hőérzet -20 Celsius-fok alá csökken, a munkaadónak személyenként napi 0,5-1 liter meleg teát kell biztosítania minden váltásban, ezenkívül szünetet s olyan helyiséget, ahol a munkások felmelegedhetnek. Ugyanakkor olyan meleg munkavédelmi ruháról – lábbeliről, ruházatról, sálról, sapkáról, kesztyűről – kell gondoskodnia, amelyek jó hőszigetelők, s a munkások nem fáznak meg – mondta Sófalvi György.

– Mi van akkor, ha tartós a kemény fagy?

– Ha egymást követően két napig ilyen alacsonyra süllyed a levegő hőmérséklete, a munkaadónak vagy be kell szüntetnie a munkát, vagy le kell rövidítenie a munkaidőt. Most ilyen helyzet volt, tegnapelőtt és azelőtt is -20 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet. Tehát fennállt a munkabeszüntetés vagy programcsökkentés elrendelése. Mi, felügyelők, úgy tapasztaljuk, hogy Maros megyében betartották ezeket a rendelkezéseket. 

 

Építkezéseken, fakitermelésben szünetel a munka 

– Milyen munkaterületeken dolgoznak ilyen időszakban? Például építkezésben, fakitermelésben?

– Ebben az időszakban sem építkezésben, sem fakitermelésben nem dolgoznak. Esetleg elvétve. Mi az újságárusokat, a helyi rendőröket ellenőriztük, de ezeken a munkaterületeken betartották az előírásokat. Ellenkező esetben a kihágásért 1500-2500 lejes pénzbírságra lehet számítani. 

 

Két halálos munkabaleset 

– A zord időjárás miatt az előző években megszaporodtak a munkabalesetek is. Idén mi a helyzet?

– Igen, idén is voltak munkabalesetek, ezek jórészt közlekedéssel kapcsolatosak. A síkos lépcsőkön – vonaton, buszon – megcsúsznak, törést szenvednek, a csúszós úton gépkocsibalesetet szenvednek. Ezek a balesetek törésekkel, kórházi kezeléssel végződnek. 

Sajnos, tavaly decemberben volt két halálos munkabaleset. Az egyik egy Palotailva környéki erdőkitermelésen történt, egy 19 éves szakképzetlen munkás sérült meg. A sérült nem a baleset helyszínén, hanem később a kórházban hunyt el. A másik halálos munkabaleset Marosludason, egy gyárban történt. Mindkét ügyben most folyik a kivizsgálás – mondta a helyettes főfelügyelő.