csütörtök, június 21, 2018

Talpon maradt az RMDSZ!

Megvannak a végeredmények: a magyar összefogás jó eredményre vezetett, szenátor- és képviselőjelöltjeink ott lesznek a parlamentben.

Sokan azt jósolgatták  a választás előtt, hogy az RMDSZ nem fogja elérni az 5 százalékos küszöböt, ezzel szemben nemhogy elérte a kötelező kvótát, hanem túllépett a 6 százalékon is. Igaz, hogy még jobb lehetett volna, ha többen mennek el szavazni a tétovázók közül,  kiknek száma Maros megyében jelentős, 297.776-an voltak. Hogy ebből mennyien magyar nemzetiségűek? – csak következtetni lehet. A névjegyzéken szereplő 482.197 személyből 184.421 szavazott.  Ez elgondolkodtató, de talán a jövő választásokig a tétovázók felébrednek téli álmukból. 

Választások előtti időszakban (de jelenleg is) sokan olyan gorombán és meggondolatlanul beszéltek, írtak (különösen a román sajtó, tisztelet a kivételnek) az RMDSZ-ről – és általában a magyar közösségről –, hogy az finoman fogalmazva illetlenség. Még a választás napján is igyekeztek egyesek minket, magyarokat, az RMDSZ-t beszennyezni. Most dühösek, mert nem az ő elképzelésük szerint alakultak a dolgok. Egyes pártok hatalmi eszközökkel szeretnének arra kényszeríteni, hogy mindenben úgy gondolkozzunk, mint ők. Nahát, ebből nem kérünk!

Az elért 6 százalék fölötti kvóta azt mutatja, hogy Romániában erős magyar közösség él. 

Az idei választásokon elmaradtak a hangos reklámok, az autókból ordibálók, az óriás reklámplakátok, a jelöltek fényképei stb. Bebizonyosodott, hogy szép  csendben is szép eredményeket lehet elérni. 

Az elért eredmények tükrében bizakodóbban tekintünk a jövőbe. A romániai magyar szavazók elvárják a szenátoroktól, képviselőktől, hogy minél gyümölcsözőbb tevékenységet folytassanak, s gondolom, hogy ők is elvárják tőlünk a megfelelő hozzáállásunkat, az összefogást a továbbiakban is. 

Csak közösen összefogva születhetnek jó eredmények mindannyiunk érdekében a szebb és jobb jövő reményében. Meg kell tanulnunk békésen egymás mellett élni, tisztelni egymás hagyományait, szokásait. Ezúton kívánunk boldog új évet a magyar közösségnek és a román lakosoknak is. 

Varró Domokos, Marosvásárhely