szerda, április 25, 2018

Török külügyminiszter: Netanjahu és Trump támogatja az iráni tiltakozásokat

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Donald Trump amerikai elnök támogatja az iráni tüntetéseket – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában újságíróknak nyilatkozva.

A politikus emlékeztetett arra, hogy más országok vezetői nem tettek hasonló támogató nyilatkozatokat. A tárcavezető leszögezte: Törökország ellenzi a külföldi beavatkozást. Ha Iránban leváltják a vezetést, azt az ország népe éri el választások útján – fogalmazott.

Hozzátette, hogy Ankara számára fontos Irán stabilitása, és reméli, hogy az összecsapások mihamarabb befejeződnek. A török kormány „nem veszi félvállról” és figyelemmel követi az iráni eseményeket – hangsúlyozta. Cavusoglu egyúttal bejelentette, hogy szombaton Németországba utazik, hogy Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel találkozzon.

A török államfői hivatal tájékoztatása szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel. A beszámoló alapján Erdogan közölte: Törökországnak fontos, hogy Irán megőrizze a társadalmi békét. Róháni köszönetet mondott a török államfő érzékenységéért, és reményét fejezte ki, hogy az iráni tiltakozások néhány napon belül véget érnek. Iránban egy hete kezdődtek megmozdulások. A tüntetők eleinte a magas árak ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen fordultak. A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban eddig több mint húszan vesztették életüket, és százakat állítottak elő.